WESTFRIESE DORPENOMLOOP .( 2001.05.06 )

Na het afhaken van een hoofdsponsor had de Stichting Westfriese Wielerevenementen dit jaar de tweedaagse voor dames al terug moeten draaien naar een Westfriese Wielerdag, maar vanwege het nog altijd heersende MKZ-probleem moest in laatste instantie ook nog de klassieker door West- Friesland en de Wieringermeer worden geschrapt. De gekortwiekte versie leverde Sissy van Alebeek als winnares op.

Hoewel er geen echte uitbraak van mond-en klauwzeer was in West­-Friesland had men toch met de negatieve bijwerkingen van de veeziekte te maken. De politiecommandant in West-Friesland had geen personeel achter de hand om de wielerkaravaan te begeleiden. Dit vanwe­ge noodzakelijke controles op de overtre­ding van het vervoerverbod vanaf de andere kant van het IJsselmeer op zowel de Afsluitdijk als de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Als alternatief voor de dames werd daarom besloten de wegwedstrijd om de Theo Koomen Plaquette dan maar te laten verriiden op het 4,2 kilometer lange parcours van de nieuweling- en juni­or-dames in en rond Wervershoof. Daarvoor was motorische politiebegelei­ding immers niet noodzakelijk. Verder moest men besluiten de klassieker voor neo-amateurs dan maar te schrappen. Voorzitter Herman Schenk van de Stichting Westfriese Wielerevenementen hierover. „Het is gewoon veel te gevaarlijk om een peloton van meer dan honderdvijf­tig renners gedurende een kleine veertig ronden over de smalle wegen buiten het dorp te laten rijden. Dat vraagt, zeker in het begin, om valpartijen en daar willen wij als organisatie niet debet aan zijn. Het damespeloton is een stuk kleiner en dat kan nog net. Vandaar dat er dit jaar nood­gedwongen sprake moet zijn van de Omloop van Wervershoof. Volgend jaar wordt er weer een echte klassieker gehou­den met de keien van de Zuiderkwelweg als voornaamste hindernis."

INDRUKWEKKEND

Wat heeft Sissy van Alebeek met West­Friesland? Zijn het de vlakke en soms bijna oneindig lange wegen, is het de altijd aan­wezige wind of heeft de sprintster uit de ploeg Farm Frites-Hartol toevallig net superbenen als ze er moet koersen? Wie het weet mag het zeggen, maar vaststaat dat ze voor de tweede maal in successie de prestigieuze wegwedstrijd om de Theo Koomen Plaquette op haar naam wist te schrijven. Al was er deze keer dan ook slechts sprake van de Omloop van Wervershoof. De harde wind en open pol­derwegen speelden echter wel hun rol als scherprechter.Wat na haar tweede zege bijzonder pleitte voor de ploeggenote van Leontien Zijlaard-van Moorsel was de wijze waarop dat was gebeurd. Na een vlucht van bijna negentig kilometer ont­deed ze zich in de laatste kilometer nog van Petra de Boer-Grimbergen en Sonja Pfister-van Kuik. Een duo waarmee ze al die tijd de kopgroep had gevormd en waarbij eerder ook nog Josephine Groeneveld en Joyce van der Nulft behoor­den. Waar in Wervershoof toch misschien wel werd gehoopt op een vijfde zege van Leontien Zijlaard-van Moorsel waren het de ploeggenotes die de wedstrijd kleur gaven. Want Tinus mag bij Farm Frites-­Hartol dan nog wet altijd de onbetwiste kopvrouw zijn, de anderen weten ook hun kans te pakken als die zich voordoet.

TOCH TEGENAANVAL

Toen na amper tien kilometer Sissy van Alebeek, Sonja Pfister-van Kuik (beiden Farm Frites-Hartol), Petra de Boer­ Grimbergen (Ondernemers van Nature), Josephine Groenveld (BIK-Toscany) en Joyce van der Nulft (Westland Wil Vooruit) aan hun ontsnapping begonnen en hun voorsprong al snel zagen oplopen tot een voorsprong van een minuut was het dui­delijk dat het een vlucht van lange duur betekende. Ook al omdat de ploeg van Michael Zijlaard er geen enkel belang bij had, met twee rensters voorin, orde op zaken te stellen, terwijl er bij Onder­nemers van Nature wellicht gehoopt werd op een stunt van Petra de Boer ­Grimbergen. De koers zat dan ook lange tijd op slot. Alleen Mirella van Melis, als enige van de nationale selectie in Wervershoof aanwezig, reed in het dorp nog wel eens voluit op kop. Toen er langs de kant eigenlijk al niet meer werd geloofd in nog een boeiend koerseinde kwamen er toch reacties vanuit het peloton. Yvonne Brunen, Esther van der Helm (ook al weer beiden Farm Frites-Hartol), Wendie Kramp (Bik Toscany Sport), Sandra Rombouts (Ondernemers van Nature) en de Deense tijdritkampioene Lisbeth Simper (Team Lolland Falster) gingen, met nog 35 kilo­meter voor de wielen, in de tegenaanval. Het verschil met de kopgroep werd snel kleiner en de lange vlucht van de vijf leek tot mislukken te zijn gedoemd.

IN DE TANG

Sissyvan Alebeek, Sonja Pfister van Kuik en Petra de Boer-Grimbergen dachten daar toch anders over. Na zich ontdaan te hebben van de moegestreden Josephine Groenveld en Joyce van der Nulft sloegen de drie overgeblevenen de handen nog maar eens ineen en met een voorsprong van een halve minuut op de achtervol­gende groep, die intussen was uitge­groeid tot dertien rensters, werd aan de laatste ronde begonnen. Van Alebeek was de eerste die aanviel. Petra de Boer­ Grimbergen had op die demarrage nog wet het juiste antwoord, net als op de volgende van Sonja Pfister-van Kuik. Met de finish in zicht moest de Amsterdamse marathonschaatsster zich toch gewon­nen gaven. Sissy van Alebeek wachtte de sprint niet af en demarreerde succesvol vanuit de allerlaatste bocht om vijftig meter voor Petra de Boer-Grimbergen de eindstreep te passeren. “Tjonge, jonge, wat hebben we lang voorop moeten rij­den. Maar toen we merkten dat het pelo­ton ons de ruimte gaf, zijn we doorge­gaan en hebben we ook Josephine Groeneveld en Joyce van der Nulft zo lang mogelijk meegenomen. Hun ploegen zouden dan waarschijnlijk ook niets ondernemen. En zo konden we voorop blijven. Al was het met die harde wind wel loodzwaar. Maar ik heb het gelukkig goed kunnen afmaken", aldus de winna­res van de Theo Koomen Plaquette.

Elite/Beloften-Vrouwen: 1. Sissy van Alebeek Rotterdam; 2. Petra de Boer-Grimbergen Amsterdam; 3. Sonja Pfister-v.Kuik Eindhoven; 4. Yvonne Brunen Nunspeet; 5. Esther van der Helm Moordrecht; 6. Aud-Kari Berg Noorwegen; 7. Lisbeth Simper Denemarken; 8. Christine Mos De Wijk; 9. Sandra Rombouts Rijsbergen; 10. Fonny Wekema Peize; 11. Sharon van Essen Veenendaal; 12. Wendie Kramp Klaaswaal; 13. Anouska van der Zee Rotterdam; 14. Mischa Cooler Hengelo; 15. Josephine Groenveld Oppenhuizen; 16. Joyce van den Nulft Spijkenisse; 17. Bertine Spijkerman St. Nicolaasga; 18. Edith Moerenhout-Klep Steenbergen; 19. Baukje Doedee Driewegen;

 

WESTFRIESE DORPENOMLOOP .( 2003.06.15 )

Dames: 1. Katherine Bates Áustralie; 2. Sissy Van Alebeek Amsterdam; 3. Katleen Vermeiren Belgie; 4. Sabrina Raaijmakers Eindhoven; 5. Christine Mos De Wijk; 6. Andrea Bosman Amstelveen; 7. Fonny Wekema Peize; 8. Vera Koedooder Bovenkarspel; 9. Daphne Hoeve Tilburg; 10. Caroline Slikker Broek op Langedijk; 11. Kristy Miggels Belfeld; 12. Wendie Kramp Nieuw-Beijerland; 13. Janneke Vos Amsterdam; 14. Bertine Spijkerman Sint-Nicolaasga; 15. Josephine Groenveld Folsgare; 16. Areke Hassink Zieuwent; 17. Sabrina Kaatee Koedijk; 18. Kirsten Wild Almelo; 19. Frederika van der Wiel Harkema; 20. Sandra Missbach Schiedam;

 

WESTFRIESE DORPENOMLOOP.(2004.06.13)

Plaatselijk favoriet Huub Duijn bleef na 156,3 kilometer tot de finishlijn vol door sprinten en werd zodoende win­naar van de 20e Westfriese Dorpen- omloop voor beloften en bezitter van de Theo Koomen Plaquette. Wat zijn ou­dere broer Jeroen in 1996 in Wervershoof net niet lukte, omdat hij in gewonnen positie zijn armen te vroeg de lucht in stak en door de Twent Renger Ypenburg in de allerlaatste meter nog net voorbij werd gereden. De ont­goochelende tweede plaats was Duijn's deel.

Die fout maakte de voor Palmans Collstrop Da­vo koersende negentienjarige Huub nu in de Raiffeisenlaan in Wervershoof niet. In een spannende sprint werd Bart Oegema van Lowik­ Tegeltoko door de belofte uit het tot de ge­meente Wervershoof behorende Onderdijk naar de tweede plaats verwezen. „Ik hield mijn handen aan het stuur", grinnikte de winnaar veelbetekenend tijdens zijn interview met de microfonist. De derde plaats op het erepodium

ging naar Sjoerd Botter van WV Stedendriehoek. In de jubileumeditie was de strijd vanaf het startschot boeiend. Een massale valpartij na dertig kilometer was weliswaar voor de jury reden om de koers kort te neutraliseren, maar aan de strijdlust van het peloton deed dat besluit geen afbreuk. Een kopgroep van negen renners, met daarin al wezig Bart Oegema, zijn ploegmaat Boudewijn de Graaff en Sjoerd Botter probeerde kilometers lang de koers een definitief gezicht te geven, maar slaagde daarin niet. Tijdens de tweede passage van de bonkige Zuiderkwelweg, tussen Kreileroord en Medemblik, viel de leidende groep, dan compleet uiteen en zagen enkel Bart Oegema, Boudewijn de Graaff en Sjoerd Botter kans zich in de voorste lijn te handhaven. Op weg naar de eerste finishpassage in Wervershoof en met nog drie lokale omlopen van ruim twaalf kilometer voor de boeg slaagden Huub Duijn, zijn ploegmaat Jos Harms en Arne Hassink van Lowik/Tegeltoko er dan in zich bij de leiders te voegen. Al bedroeg het verschil met het peloton bij de eerste doorkomst maar enkele tientallen meters. Tot  een complete hergroepering kwam het niet. Wel vielen Boudewijn de Graaff, ArneHassink en Jos Harms nog terug in de grote groep, maar Bart Oegema, Sjoerd Botter en Huub Duijn wisten stand te houden. En maakte Huub Duijn in het zicht van de eindstreep niet de fout, die zijn broer destijds de zege kostte.

Tekst: Ed Broesder

In de twintigste Westfriese Dorpenomloop om de Theo Koo­men Plaquette waren de troefkaarten vooral in handen van @Home. De ploeg domineerde met Bertine Spijkerman, Loes Markerink en Kirsten Wild in de kopgroep van tien rensters, die in Wervershoof sprintte voor de overwinning. Spijkerman, de snelste troefkaart binnen haar team, deed in de laatste me­ters wat van haar werd verwacht en zegevierde met overtui­ging. De Dorpenomloop kreeg zodoende eon ontknoping, waar de volgers en het publiek honderd kilometer op konden hopen. Na ruim vijftien kilometer maakte zich een kopgroep, met daarin vooral gevestigde namen, los uit het peloton. Met voldoende kwaliteit om de rest van het veld alle verdere kan­sen te ontnemen. Gebrek aan samenwerking leidde er even­ wel toe, dat het verschil met de achtervolgsters echter nooit groter werd dan zo'n halve minuut. Vijftien van hen slaagden er zelfs in bij het binnen rijden van Wervershoof, met nog twee lokale omlopen van elk zeven ki­lometer voor de wielen alsnog bij de eerste groep aan te stuiten. Zodat 31 vrouwen konden beginnen aan de fi­nale. In de beslissende fase waren het dan de vrouwen van @Home, die hun troeven een voor een uitspeelden. In de voorlaatste omloop probeerde eerst Loes Markerink het. Sissy van Alebeek (Farm Frites-HartoL), Kristy Mig­gels (Vrienden van het Platteland) en Christine Mos (Therme Skin Care) reageerden attent. Het kwartet bleef echter niet uit de greep van de groep erachter. Vervolgens werd

door @Home alles op de kaart Kirsten Wild gezet. Wat door toe­doen van vooral Christine Mos evenmin lukte. In het kieLzog van de sterke Drentse kon Spijkerman dan zonder al te veel moeite als in een zeteL naar de overwinning fietsen. Tekst: Ed Broesder

Beloften: 1. Huub Duyn Wervershoof; 2. Bart Oegema Amsterdam; 3. Sjoerd Botter Warnsveld; 4. Wim Stroetinga Oldeberkoop;  5. Rihard Demming Duitsland;  6. Kor Steenbergen Pesse; 7. Marcel Beima Hardegarijp; 8. Bart Kerkdijk Apeldoorn; 9. Johan Berk Koudekerk aan den Rijn; 10. Sander van Amerongen Rheden; 11. Ger Soepenberg Den Ham Ov; 12. Pim van den Berg Emmen; 13. Willem-Sytse Sipkema Akkrum; 14. Koen Langenkamp Velp Gld; 15. Ruud van den Sman Nootdorp; 16. Eric van de Meent Veenendaal; 17. Jorrit Walgien Brielle; 18. Thijs Poelstra Tubbergen; 19. Jos Harms Oude Pekela; 20. Jos van Emden Schiedam;

Elite/Beloften-Vrouwen: 1. Bertine Spijkerman Sint-Nicolaasga; 2. Christine Mos De Wijk; 3. Kirsten Wild Almelo; 4. Minke van Dongen Dongen; 5. Daniëlle Bekkering Den Ham; 6. Vera Koedooder Bovenkarspel; 7. Florien Remmelts Ruinerwold; 8. Loes Markerink Raalte; 9. Francis Linthorst Wageningen; 10. Sissy van Alebeek Schijndel; 11. Loes Gunnewijk Rekken; 12. Inge Klep Etten-Leur; 13. Marieke de Jonge Veendam; 14. Sandra 't Hart Heerenveen; 15. Josephine Groenveld Folsgare; 16. Fonny Wekema Peize; 17. Rixt Meijer IJst 18. Areke Hassink Zieuwent; 19. Angela Hillenga Finsterwolde; 20. Esther van der Helm Moordrecht;

 

WESTFRIESE DORPENOMLOOP.(2005.06.19)

De ploegleidinf van Cycling Team Bert Story Piels deed begin juni een voortreffelijke zet door Jos van Emden in te lijven. Amper drie weken later stond de Schiedammer in Wervershoof als de winnaar van de Westfriese Dorpenomloop op de hoogste trede van het ereschavot en mocht hij de Theo Koomen-plaquette 2005 als de zijne beschouwen. Toch maakte Jos van Emden geen deel uit van de zeventien man sterke kopgroep, die na circa vijftig kilometer in de buurt van Wognum weg reed uit het peloton. „Al zaten we er voorin met Reinier Honig en Boudewijn de Graaff goed bij, toen Thomas Berkhout (Van Vliet-EBH Advocaten) er naar toe sprong, wilde ik mee. Dat we het gat zo snel dichtten, betekende voor mij dat ik goede benen had", aldus de latere winnaar. Nadat Reinier Honig bij zijn beide ploegmaats in de voorste groep had aangegeven niet over echt goede benen te beschik- ken op de bijna tropische Westfriese zondag was dat voor de beslist wel hittebestendige Zuid-Hollander tegelijk het signaal om zelf vol voor de overwinning te gaan. Waar zich in het peloton al snel een zekere berusting kenmerkte en het verschil met de koplopers half koers in de Wieringermeer was opgelopen tot twee en een halve minuut, bleef het vooraan onrustig. In het bijzonder streekfavoriet Floris Goesinnen (Mosey-AH) probeerde keer op keer er in zijn eentje van tussen te muizen. De Opperdoezer moet het niet zo hebben van zijn sprint en gokte op een solo. „Ik wilde weg zijn voordat we aan de drie plaatselijke omlopen begonnen"

Waar Floris Goesinnen niet in slaagde, lukte dertig kilometer voor de finish wel Arnoud van Groen (Lowik-Van Losser) en Jos van Emden (Bert-Story-Piels). Floris Goesinnen probeerde nog wel in zijn eentje naar beide renners toe te rijden, maar moest net als in 2003 genoegen nemen met de derde plaats.

In de laatste halve kilometer wilde geen van beide koplopers van kop af de eindsprint op gang trekken en kwam het bijna tot een sur-place. Op zo'n driehonderd meter ging Jos van Emden de sprint toch maar als eerste aan en wat Arnoud van Groen ook probeerde, meer dan de tweede plaats zat er voor hem niet in.

Vrouwen:

Met zes rensters in de kopgroep van veertien drukte Westland Wit Vooruit een bepalende stempel op de 21e Westfriese Dorpenomloop. In Wervershoof zette Claudia Witteveen vervolgens namens haar ploeg op fraaie wijze de kroon op het werk door in de eindsprint de snelle Belgische Katleen Vermeiren naar de tweede plaats te verwijzen. Uit handen van zijn dochter Netty mocht de dolblije inwoonster van het Gelderse Teuge de Theo Koomen­plaquette in ontvangst nemen. Van boeiende strijd was bij de vrouwen in het zonnige West-Friesland allerminst sprake. De dag eerder geeeindigde Ster Zeeuwsche Eilanden wierp daarvoor teveel een zware schaduw over de koers. De overmacht van de West­landse formatie bood daarbij aanvallende acties van eenlingen ook heel weinig kans van slagen. Het groene zestal Suzanne Wiertsema, Esther Kortekaas, Eefje Ottevanger, Sandra van Veghel ,Marije Profijt en Claudia Witteveen zette na iets meer dan twintig kilometer een gezamenlijke handtekening onder de beslissende slag in de wedstrijd. Middels een snel geformeerde en goed functionerende waaier werd binnen enkele ki­lometers het petoton totaal uiteen gereten. Katleen Vermeiren, Christa Pirard, Jessica Glasbergen, Catharina Mulders, Helma de Jong en Vera Koedooder wisten direct aan te sluiten en met enige vertraging staagden Marlijn Binnendijk en Danielle Bekkering daar eveneens nog in. De definitieve kopgroep was daarmee een feit en voor wie de slag had gemist betekende het einde koers. Na de roerige beginkilometers was het zelfs in de kopgroep over met de strijdlust. Zonder zich nog maar een trap druk te hoeven maken om achtervolgende groepen, werd er kilometers lang rustig doorgepeddeld richting eindsprint. Zelfs de dubbele passage op de beruchte Zuiderkwelweg in de Wieringermeer kostte niemand de kop. Tijdens de beide elf kilometer lange lokale omlopen probeerden Marlijn Binnendijk (Van Bemmelen) en Vera Koedooder (Buitenpoort-Flexpoint) het nog wel, maar het machtsblok van Westland Wil Vooruit stelde binnen de kortste keren orde op zaken. Ook al leek Katleen Vermeiren met de beste papieren aan de laat- ste honderd meter in te gaan, in de slotmeters was het Claudia Witteveen, die op fraaie wijze het werk van haar hele ploeg voorbeeldig afmaakte.

Tekst: Ed Broesder

Elite/Beloften: 1. Jos van Emden Schiedam; 2. Arnoud van Groen Amsterdam; 3. Floris Goesinnen Opperdoes; 4. Arne Hassink Zieuwent; 5. Reinier Honig Alkmaar; 6. Kor Steenbergen Pesse; 7. Kevin Sluimer Rotterdam; 8. Thomas Berkhout Schipluiden; 9. Jenning Huizenga Franeker; 10. Camiel Denis Maastricht; 11. Marien Wallink Heino; 12. Ger Soepenberg Den Ham Ov; 13. Klaas van Hage Noordwijkerhout; 14. Boudewijn de Graaff Ridderkerk; 15. Wim Botman Groet; 16. Bram Aalders Ulft; 17. Gideon de Jong Papendrecht; 18. Bauke Mollema Zuidhorn; 19. Bart Vendrig Driebergen; 20. Kaj du Prie Amersfoort;

Elite-Vrouwen: 1. Claudia Witteveen Teuge; 2. Katleen Vermeiren Belgie; 3. Marlijn Binnendijk Zuid-Scharwoude; 4. Marije Profijt Hoogeveen; 5. Christa Pirard Meer; 6. Jessica Glasbergen Den Helder; 7. Vera Koedooder Bovenkarspel; 8. Sandra van Veghel Rosmalen; 9. Eefje Ottevanger Eindhoven; 10. Esther Kortekaas Voorhout; 11. Daniëlle Bekkering Den Ham; 12. Catharina Mulders Rotterdam; 13. Suzanne Wiertsema Breezand; 14. Helma de Jong Groningen; 15. Eyelien Bekkering Den Ham; 16. Hanneke Snijders s-Gravenmoer; 17. Joukje Braam Warmenhuizen; 18. Marit Palland Zwolle; 19. Louise Munsterman-Bremer Steenwijk; 20. Sabrina Kaatee Oudkarspel;

 

WESTFRIESE DORPENOMLOOP .( 2006.06.18 )

Beloften: 1. Albert Timmer Gramsbergen; 2. Wim Botman Schoorl; 3. Robin van der Lijn Vianen; 4. Bart Vendrig Driebergen-Rijsenburg; 5. Steven Kruijswijk Nuenen; 6. Arno van der Zwet Houten; 7. Eddy van IJzendoorn Tiel; 8. Klaas van Hage Noordwijkerhout; 9. Wim Stroetinga Oldeberkoop;  10. Leon Korteland Spijkenisse; 11. Mark Solberg Beek.Lb; 12. Jan Pruijn Schijf; 13. Jos Harms Oude Pekela; 14. Hidde van Nuil Appelscha; 15. Koos Jeroen Kers Amstelveen; 16. Eric van de Meent Veenendaal; 17. Johan Berk Koudekerk aan den Rijn; 18. Jeroen Janssen Nijmegen; 19. Martijn van Schaijk Helmond; 20. Robert Berk Koudekerk aan den Rijn;

Elite-Vrouwen/Vrouwern-B: 1. Inge Velthuis Hendrik-ido-Ambacht; 2. Regina Bruins Leiderdorp; 3. Sandra van Veghel Rosmalen; 4. Maria Sterk Hallum; 5. Jessica Glasbergen Den Helder; 6. Sandra Hoekzema Sneek; 7. Carola Groeneveld Werkendam; 8. Frederika van der Wiel Ell; 9. Eefje Ottevanger Eindhoven; 10. Caroline Slikker Broek op Langedijk; 11. Helma de Jong Groningen; 12. Mieke van der Burg Pijnacker; 13. Kim van Dijk Winsum Gn; 14. Hilde van Slochteren Groningen; 15. Djoeke Donkers Nijmegen; 16. Petra Dijkman Eindhoven; 17. Mischa Top Groningen; 18. Moniek Rotmensen Steenbergen; 19. Marieke Verhoeven Erp; 20. Claudia Witteveen Teuge;

 

WESTFRIESE DORPENOMLOOP .( 2007.06.17 )

Beloften: 1. Marco Brus Schijndel; 2. Ruud Fransen Nieuw Weerdinge; 3. Martijn Verschoor Bovensmilde; 4. Mike Alloo Roosendaal; 5. Joost Spring in t Veld Mijdrecht; 6. Ronan van Zandbeek Schijndel; 7. Lars Jun Broek in Waterland; 8. Jeroen Kregel Hoogezand; 9. Klaas van Hage Noordwijkerhout; 10. Johim Ariesen Rhenen; 11. René Hooghiemster Oentsjerk; 12. Lars Vierbergen Oosthuizen; 13. Gijs Brouwer Maastricht; 14. Bart Tijssen Heerlen; 15. Niels Pieters Hoofddorp; 16. Koos Jeroen Kers Amstelveen; 17. Thijs Braber Maastricht; 18. Bert Lip Hardenberg; 19. Hidde van Nuil Appelscha; 20. Michiel Bults Emmen;

Elite/Beloften-Vrouwen: 1. ----; 2. ---;  3. ---;

 

WEST-FRIESE DORPENOMLOOP.(2008.06.15)

Eefting sprint, Koedooder solo

De wegen en de wind wilden wel anders beslissen, maar de West-Friese Dorpenomloop eindigde toch in een massasprint. Roy Eefting van De Ped­delaars toonde zich in Wervershoof de rapste. De enige Noord-Hollandse clubcompetitiewedstrijd, voorgaande jaren als beloftenkoers verreden, kende een geanimeerd verloop. Nadat het peloton tussen de West-Friese dorpen al meerdere keren uit elkaar getrokken was, ontstond er na zo'n 55 kilometer de eerste serieuze vlucht. Een twintigtal, later uitgedund tot zes­tien renners, bleef lange tijd vooruit. Door een vereende inspanning van het peloton werden de vluchters in de Wieringermeer weer opgeslokt, maar vlak daarop besloot een achttal het te proberen.Twee minuten kreeg de groep, een verschil dat op de klinkers van de Kwelweg echter snel werd verkleind. Thuisrijder Tino Haakman (West-Frisia) probeerde vervolgens tevergeefs om een kopgroep in stand te houden. Het peloton besloot an­ders. De Peddelaars bevestigde zijn leidende positie in de ploegenstand met de winst van Eefting. Cor van Leeuwen (NWV Groningen) finishte als tweede, voor Dennis van Wezop (BRC Kennemerland/WV Noord-Holland).

Waar bij de mannen een massasprint onvermijdelijk bleek, kwam bij de vrouwen een solist aan: Vera Koedooder won met de West-Friese Dorpe­nomloop haar derde klassieker in twee weken tijd. Koedooder was tijdens de wedstrijd al talloze malen gedemarreerd. Een laatste poging, op zo'n tien kilometer voor de finish, slaagde. Solo kwam de renster van het Belgi­sche Lotto-Belisol bij de eindstreep, getrokken op een luttele acht kilometer van haar woonplaats. De sprint om de tweede stek leverde een koddig gezicht op. Danielle Bekkering (DSB Bank) kwam 48 seconden na Koe­dooder juichend over de finish. (Kasimir den Hertog)

Elite/Beloften: 1. Roy Eefting (Peddelaars-Hoogeveen) 3.40.59, 2. Cor van Leeuwen (NWV Groningen), 3. Dennis van Wezop (N-Holland/Kennemer-land), 4. Guido Benthem (WV Eemland), 5. Theo Postma (Otto Ebbens), 6. Gerard Windhouwer (DTS), 7. Dennis Luyt (Alcmaria Victrix), 8. Daniel Korevaar (Team Amsterdam), 9. Milan Kamphuis (NWV Groningen), 10. Hugo Louwers (Alcmaria Victrix), 11. Tom Emmelkamp (De Kannibaal), 12. Toby Reimert (Zwaluwen (CC'75/CRT), 13. Tjeerd van der Schaaf (Friesche Leeuw), 14. Joost Koelen (Oldenzaalse WCI), 15. Jelle Bisschop (Peddelaars-Hoogeveen)

Elite/Vrouwen: 1. Vera Koedooder (Lotto-Belisol) 2.50.17, 2. Danielle Bekkering (DSB Bank) 0.48, 3. Monique van de Ree (Zuidwesthoek), 4. Elke Riedl (NWH/Bataaf), 5. Hilde van Slochteren (Restore), 6. Marit Huisman (individueel), 7. Jessica Glasbergen (Merdia), 8. Josephine Groenveld (DSB Bank), 9. Nina Kessler (Swabo), 10. Hannah Welter (DSB Bank), 11. Sofie van Horik (Swabo), 12.Tessa Kortekaas (Restore), 13. Judith Jelsma (Peoples Trust), 14. Kristy Miggels (Vrienden van het Platteland), 15. Ingeborg Kreuze (Peoples Trust)

 

WESTFRIESE DORPENOMLOOP .( 2009.05.03 )

Elite/Beloften: 1. Sven Kramer Heerenveen; 2. Sebastiaan Kamphuis Hengelo Ov; 3. Niels de Blaauw Gieten; 4. Marc Reef Oldenzaal; 5. Marien Wallink Zwolle; 6. Alex de Lange Groningen; 7. Martijn Verschoor Bovensmilde; 8. Koos Jeroen Kers Amstelveen; 9. Cor van Leeuwen Borger; 10. Jildert Boersma Easterwierrum; 11. Albert Schurer Bakkeveen; 12. Folkert de Haan Groningen; 13. Mathijs Wagenaar Epe; 14. Adrie Lindeman Assen; 15. Mark Stokreef Markelo; 16. Herman Spijkerman Zuidhorn; 17. Jody Tesselaar Oudkarspel; 18. Jasper Hamelink Heino; 19. Gerard van Dijk Roden; 20. Peter Koning Venhuizen;

 

WESRFRIESE DORPENOMLOOP .( 2010.06.13 )

Junioren: 1. Robin Wennekes Dodewaard; 2. Anne Fokkema Stedum; 3. Ivan Versteeg Wolvega; 4. Erwin Poldervaart Zuidland; 5. Rick Ottema Muntendam; 6. Kevin Ossendrijver Wezep; 7. Jochem Hoekstra Haren Gn; 8. Willem Klein Tijssink Hattem; 9. Jeffrey Vink Veenendaal; 10. Luuc Bugter Arnhem; 11. Stefan Wolffenbuttel Nigtevecht; 12. Martijn van den Belt IJsselmuiden; 13. Jasper Schipper Veendam; 14. Eddo Meeken Bergen Nh; 15. Stefan Boeve Nijverdal; 16. Jasper Plender Almelo; 17. Nicky Vis Wilnis; 18. Edwin Zwaan Medemblik; 19. Dennis Bakker De Rijp; 20. Dennis Eikelenboom Hardinxveld-Giessendam;