STER VAN ZWOLLE.2000.( 2000.02.26 )

Met de handen omhoog kwamen ze met zijn tweeen juichend over de meet op de Zwartewaterallee in Zwolle: de twee Bankgiro Loterij-Batavus­profs Paul van Schalen en Rik Reinerink. In de laatste rechte lijn was er geen kruid gewassen tegen het duo. Nummer drie John den Braber moest het erkennen: Het ging zo hard, ik heb alleen hun achterwielen gezien!"

Even nog mengde zich een derde renner in het gedrang om de drie podiumplaatsen. Rene Kroes van het plaatselijke Novon-RTVZ-team dacht een centimetertje sneller te zijn geweest dan John den Braber, maar toen hij van de jury de fotofinish­beeldjes had mogen bekijken, reageerde hij sportief. ,Oke, John heeft met zo'n stukkie - laat tussen duim en wijsvinger een centimeter open - gewonnen!" De spurt aan het einde van de 40e Ster van Zwolle werd voorbereid door Rik Reinerink. Vorig jaar was hij nog de overtuigen­de winnaar geweest, nu moest hij zijn maatje Van Schalen in winnen­de positie manoeuvreren. Van Schalen was door ploegleider Scheppink tot kopman gebombar­deerd en Reinerink volgde de stal­orders gedwee op. „Ik had ook kun­nen winnen, maar we hadden nu eenmaal afgesproken dat Paul, als hij in kansrijke positie zou komen, de man van dienst zou zijn:' Een verlaat verjaardagskado van de ploegleiding en zijn maatjes, want Paul had de dag voor de Ster zijn 28e verjaardag gevierd. Voor Paul van Schalen bete­kende de zege in Zwolle ook een soort rentree. Vorig jaar was het in zijn eerste jaar als professional niet zo bijzonder gegaan met hem. Voor een deel was dat veroorzaakt door wat problemen in de relatiesfeer. Hij was door Batavus aangetrokken als beroepsrenner omdat hij in 1998 met dertien zeges een van de aller­beste Nederlandse amateurs was, met een goed koersinzicht en een geweldige tijdrit in de benen. En ook op de baan kon hij goed uit de voeten op de achtervolging. In 1998 brons en in 1999 toch weer zilver achter een onstuitbare Wilco Zuijderwijk. Maar de weg blijft het belangrijkste voor Van Schalen, ook al zou hij het niet erg vinden om straks naar de Olympische baan­wedstrijden te worden uitgezonden. In Zwolle liet Paul van Schalen dui­delijk zien dat de voorbereidings- en trainingswedstrijden in Lloret de Mar en op het zonnige Mallorca hun dienst hadden gedaan en dat hij klaar is voor het grote werk.

„Ik had eigenlijk ook liever Het Volk gereden, maar zo'n Ster is ook wel bijzonder om te winnen:' Een dag na de Ster zagen we hem ook buffelen in de harde finale van Kuurne-Brussel-Kuurne, een teken dat het menens is met Paul van Schalen. Zijn manager Arend Scheppink: „Als Paul wil, kan hij straks zo doorstromen naar een grote ploeg, klasse genoeg."

Prachtig weer

De opening van het nationale wie­lerseizoen begon dit keer nu eens niet met regen of andere slechte weersomstandigheden. Boven Zwolle en omstreken scheen een helder zonnetje en de temperatuur was tussen de tien en vijftien graden. Ideaal weer voor een spetterende Ster, als de renners er zin in hadden natuurlijk. En dat hadden ze, want de 26 gestarte ploegen dreven meteen het tempo op tot boven de 45 kilo­meter per uur. Zo zou het de hele dag blijven. De zwakke broeders moesten al snel het peloton laten gaan, zodat een vijftigtal renners de dienst ging uitmaken. Nadat de moedige vluchtpoging van Jan van Velzen (BBT) en Steven Kijk in de Vegt (Noordwesthoek) in de omge­ving van Nieuwleusen teniet was gedaan, kwamen de tenoren naar voren. In een lange rush ging het over Genemuiden en Kampen rich­ting Zwolle, waar een tiental super­sterken zich net een vijftig meter van het voortrazende peloton kon loswe­ken. Het resultaat is bekend. Van Schalen, Reinerink en Den Braber spurtten zich op het podium. Toch weer drie profs, al mogen we de inbreng van de renners uit de club­ploegen in de finale van de 40e Ster niet verwaarlozen. OWC bijvoor­beeld zat met drie man (Nijmeijer, Bouwma, Harms) bij de eerste vijf­tien en ook de RTV Zwolle deed met Kroes (vierde), Hup (zeventien­de) en Alma (22e) aardig mee in het geweld tussen de topploegen.

Elite/Beloften: 1. Paul van Schalen Bakel; 2. Rik Reinerink Notter/Harbrinkhoek; 3. John den Braber Rotterdam; 4. Rene Kroes Hattem; 5. Edward Farenhout Zuidland; 6. Mathijs Loohuis Oldenzaal; 7. Mark ter Schure Rheeze; 8. Gerben Nijmeijer Denekamp; 9. Cees Jeurissen Deurne; 10. Bart Bouma Denekamp; 11. Wilco Zuijderwijk Poeldijk; 12. Tom Cordes Baarle-Nassau; 13. Harko Kievit Nietap; 14. Jan Hordijk Mijnsheerenland; 15. Niels Harms Hengelo; 16. Morten Christiansen Denemarken; 17. Sander Hup Kantens; 18. Stephan Schruff Duitsland;  19. Joost Legtenberg Markelo; 20. Marco Bos Roden;

 

STER VAN ZWOLLE.(2001.03.03)

KEMNA OP ZIJN SLOFFEN

Door gebrek aan wind en concurrentie was de Ster van Zwolle een A-B-C'tje voor de ploegvan BankGiroLoterij­Batavus. Alles bijeen houden en vervolgens de kaart Kemna trekken was het devies van ploegleider Piet Hoekstra en precies zo ontrolde de openingsklassieker zich ook. Op de Zwartewaterallee won de Twent met veel overmacht de sprint van een honderd man groot peloton. Voor Rudie Kemna een mooi begin van het seizoen der wrake, voor veel anderen de voorbode van veel BankGiroLoterij-overmacht.

Twee jaar geleden immers was Kemna de onbetwiste kopman van de ploeg, die toen nog als Batavus door het leven ging. Een kwakkelseizoen met een lies­operatie en een polsbreuk en vooral veel versterkingen binnen de ploeg (Voskamp, Van der Ven, Omloop bijvoor­beeld) maakten dat de 33-jarige Deurninger als kopman van het B-pro­gramma het seizoen 2001 werd inge­stuurd. En hoewel hij na afloop van de huldigingsceremonie toegaf liever in de Ster te schitteren dan in de Omloop Het Volk te figureren, past dat bescheiden programma niet bij Kemna's ambities. Daar waar het zijn broodheer gegund is in eigen land de degens te kruisen met de Trade Teams 1 wil Kemna er dit jaar staan. Met de Ronde van Nederland en Veenendaal-Veenendaal als de belang­rijkste doelen op zijn koersagenda.

Weet de renner van BGL van tevoren dat hij in dergelijke topkoersen zijn borst kan natmaken en vol aan de bak moet om met de zege aan de haal te gaan, in vrije klassiekers en topcompetitieklas­siekers liggen de zaken toch anders. Als de Ster van Zwolle een voorbode is van hetgeen komen gaat, dan moeten we een rood-blauw seizoen verwachten. Vanaf de start aan de Van Wevelinkhoven­straat tot de finish aan de Zwarte­waterallee nam het zestal van Hoekstra het peloton - een mix van Trade Teams 2, Trade Teams 3, landelijke sponsorploe­gen en clubteams - in een ijzeren greep. Met de zege als een logisch gevolg.

ALLEEN MAAR VERLIEZEN

Bij de BankGiroLoterij-ploeg is men het een beetje beu dat een overwinning altijd als logisch en automatisch wordt afge­daan. Ook Rudie Kemna heeft daar een uitgesprokeh mening over: „Je kunt in dit soort koersen eigenlijk alleen maar verlie­zen. Enkel als je eerste wordt, doe je het goed. En dan wordt er nog gemopperd, maar ik hoef mijn benen toch niet stil te houden om anderen ook een kans te geven? Wij zijn met onze op de nationale

wedstrijden gerichte ploeg geselecteerd als de besten van onze lichting in dergelij­ke klassiekers. Dan is het logisch dat je het goed doet op de momenten dat je er moet staan. Maar we hebben er wel kei­hard voor gewerkt natuurlijk." Het kan de manschappen van Hoekstra inderdaad niet ontzegd worden dat zij in de honderd­vijfenzestig kilometer lange lus door Sal­land en de Kop van Overijssel hun portie kopwerk deden. Wanneer er met het wind­stille weer een keer gedemarreerd werd, waren het de BankGiroLoterij-mannen die het gaatje dichtreden. Dat leek de meeste toppers de moed te ontnemen om eens een aanvalspoging te wagen. Alleen John Talen (MGI Fietsen) en Hans Rekers (Ped­delaars) zochten tussen Dalfsen en de Lichtmis de aanval, maar zij wisten op dat vroege tijdstip ook zelf wel dat deze po­ging weinig kans van slagen zou hebben.

VOORSPELDE ZEGE

Toch had op het moment van terughalen van Talen en Rekers niemand gedacht dat het peloton tot aan de streep intact zou blijven. Bij Genemuiden, met nog 27 kilometer voor de wielen, brak de hoofd­macht voor het eerst. Vijf pelotons gin­gen de dijk naar Kampen op, maar daar aangekomen liep alles toch weer samen. ledereen bleef kijken naar Kemna en zijn ploeggenoten en die leken er niet bij gebaat om het peloton in stukken uiteen te laten vallen. En dus reed een compact peloton via 's-Heerenbroek en Westen­holte naar Zwolle. Op het viaduct aan de Voorsterweg - op 3,5 kilometer van de meet - volgde nog een tweede flauwe poging, maar ook daar werd niet doorge­trokken. En dus was het vervolgens aan Rik Reinerink om als laatst overgeble­ven pion de sprint aan te trekken op de Zwartewaterallee. Op tweehonderdvijftig meter voor de streep kwam Kemna zijn al voorspelde overwinning vervolgens met heel veel gemak voor zich opeisen. Danny Daelman, een inmiddels bij Zetelhallen verzeild geraakte ex-pupil van Jan Raas, eiste de tweede stek voor zich op. John den Braber (Axa-VVZ) ver­lengde zijn abonnement op de derde plaats met een jaar. Marcel Alma (RTV Zwolle), Hans Kopmels (NWV Groningen) en Marcel Nagengast (RTV Zwolle) bewe­zen met hun vierde, vijfde en zesde stek dat ook clubrenners hoog kunnen eindi­gen tussen de profs. Alma kon in ieder geval met zijn verlies leven: „Van profs als Kemna en Den Braber mag ik als clubrenner best verliezen. Natuurlijk heb je ze er liever niet bij, want dan doe je mee voor de zege, maar we wisten bij de start dat het een vrije klassieker was en geen clubcompetitiewedstrijd, dus kun­nen we nu niet gaan klagen over profs op het podium."BRON: ROY SCHRIEMER

Elite/Neo: 1. Rudie Kemna Deurningen; 2. Danny Daelman Belgie; 3. John den Braber Rotterdam; 4. Marcel Alma Harskamp; 5. Hans Kopmels Wolvega; 6. Marcel Nagengast Hoogeveen; 7. Joost Legtenberg Nijmegen; 8. Guldo Scheeren 9. Arno Wallaard Noordeloos; 10. Sandro Bijnen Budel; 11. Marco Bos Roden; 12. Arthur Farenhout Spijkenisse; 13. Angelo van Melis Oss; 14. Paul van Schalen Bakel; 15. Robbert van der Stelt Aalst; 16. Jerry de Bruyn Harderwijk; 17. Eelco Siebring Delft; 18. Bart Beima Hardegarijp; 19. Berry Hoedemakers Schijndel; 20. Gerben van de Reep Hillegom;

 

STER VAN ZWOLLE.(2002.03.02)

Elite/Neo: 1. Marco Bos Roden; 2. John den Braber Rotterdam; 3. Bastiaan Krol Oldenzaal; 4. Frank Klein Duitsland;  5. Arjan Ribbers Lievelde; 6. Marcel Nagengast Hoogeveen; 7. Mark Vlijm Maaseik.Bel; 8. Daniël van Elven Etten-Leur; 9. Marcel Luppes Hoogeveen; 10. Marvin van der Pluijm Hank; 11. Klaus Mutschler Duitsland;  12. Marcel Alma Harskamp; 13. Martin van Steen Dongen; 14. Tim Meeusen Belgie; 15. Gerben van de Reep Hillegom; 16. Jos Lucassen Margraten; 17. Edwin Dunning Hoogeveen; 18. Sander Hup Kantens; 19. John Talen Spijkenisse; 20. Arne Kornegoor Baak;

 

STER VAN ZWOLLE.(2003.02.23)

Vlijm in zetel naar zege

Was het al de hand van de nieuwe ploegleider John den Braber die een meer aanvallende manier van rijden predikt of was het inkoopbeleid van manager Ton Welling beter dan de afgelopen jaren? Feit was dat de Axa-formatie de openingswedstrijd van de topcompetitie beheerste en met Mark Vlijm de ideale afmaker in huis had.

De 43e editie van de Ster leek eigenlijk vanaf het begin op een massasprint uit te gaan draaien. Op een enkele bij voorbaat al hopeloze ontsnapping na viel er tot in Nieuwleusen, met nog vijftig kilometer te gaan, weinig actie waar te nemen in het peloton. Op dat moment sloeg de hoofd­macht in een aantal stukken uiteen door de toch nog opkomende wind. Na de bevoorrading ontstond er zowaar een serieuze kopgroep met daarin vooral veel renners van Lowik-Tegeltoko (Bos, Veelers, Rooijakkers), Van Hemert Groep (Dunning, Abakoumov, Jeurissen, Van Steen, Smink) en Axa (Vlijm, Farenhout, Mohlmann). Onder impuls van Van Vliet kwam niet veel later echter een groep van 45 renners bijeen voor de finale. Op de dijk tussen Hasselt en Genemuiden sloeg dit uitgedunde peloton opnieuw uiteen. Daniel van Elven was de aanstich­ter namens Axa en kreeg Folkert de Haan van Apac mee. Toen Arne Kornegoor (Lowik-Tegeltoko) en Tom De Meyer van Bloks-Nijdam probeerden het gaatje te dichten, kregen ze van Axa Peter van Agtmaal als bewaker mee, waarna de poging strandde. Uiteindelijk liep onder de rook van Kampen alles weer samen dankzij de inspanningen van Lowik­ Tegeltoko en de Van Hemert Groep, waar­na een nieuwe reeks aanvallen begon. Toch hadden die nooit meer de reikwijdte van de ontsnapping van Van Elven en De Haan. Axa speelde het spel in de finale slim, want als er werd ontsnapt zat er altijd een mannetje mee, zodat het gewicht van de achtervolging nooit bij de ploeg van Den Braber/Welling kwam te liggen. Toen er uiteindeliik gesprint moest worden stelde Vlijm niet teleur al moest hij nog flink manoeuvreren om de Deen Max Nielsen te ontwijken die van zijn lijn afweek en later werd gedeclas­seerd. Daardoor schoof Marco Bos (win­naar 2002) door naar plek twee en mocht Tom Veelers als derde het podium op.

EINDELIJK RAAK

In het Axa-kamp werd de overwinning uit­gebreid gevierd. Niet alleen omdat het natuurlijk sowieso meegenomen is om de eerste zege in de topcompetitie 2003 naar je toe te trekken. Maar vooral ook omdat Ton Welling al voor het negende jaar in successie op de overwinning in de topcompetitie jaagde met zijn ploeg en dat tot nog toe tevergeefs was geweest. Leuk detail: met name de huidige ploeg­leider John den Braber-voor het eerst achter het stuur van de ploegleiderwa­gen in een wedstrijd - grossierde de afge­lopen jaren namens Axa in ereplaatsen in de Ster zonder ooit te winnen. Vlijm zelf was helemaal dolgelukkig met de winst, hoewel hij dit seizoen zijn zinnen vooral heeft gezet op de winst in een 1-3-klas­sieker. "Maar ik wil ook proberen dit sei­zoen meer wedstrijden te winnen dan de zes van vorig jaar. Als ze zeggen dat de eerste altijd de moeilijkste is, is het vroe­ge tijdstip van deze overwinning een goed teken." Voor Marco Bos was de tweede plaats niet zuur nadat hij vorig jaar nog had gewonnen. „Eerlijk gezegd ben ik blij dat ik heb kunnen bevestigen, want iedereen kijkt in de periode voor de Ster toch weer naar je. De vorm is opnieuw goed, maar Mark was gewoon wat rapper. Ik hoop hem toch nog een keer te kloppen dit seizoen, maar van­daag had ik geen schijn van kans." Bijzonder knap was de derde plek voor eerstejaars Tom Veelers, die nu ook direct de beloftetrui mag dragen. De jonge Ootmarsummer, vorig jaar nog vierde op het WK voor junioren, stond aanvankelijk naast de ploeg maar kan door ziekte van Lenferink, Krol en Veelers een plekje op de startlijst bemachtigen. En daar zal Han Vaanhold geen spijt van hebben. Zijn ploeg staat overigens na de eerste wed­strijd aan de leiding. De tweede wedstrijd in de KNWU-Topkompetitte is het OZ Wielerweekeinde Zeeuws-Vlaanderen in het eerste weekeinde van juni. BRON:Roy SCHRIEMER

Elite/Neo: 1. Mark Vlijm Hoorn; 2. Marco Bos Roden; 3. Tom Veelers Ootmarsum; 4. John Koks Baarle-Nassau; 5. Juliën Smink Hoogland; 6. Peter Möhlmann Apeldoorn; 7. Marcel Alma Harskamp; 8. Marcel Luppes Hoogeveen; 9. Edward Farenhout Zuidland; 10. Marco Engels Neerpelt: 11. Hans Jurgen Juretzek Duitsland; 12. Jasper Lenferink Tubbergen; 13. Robbert van der Stelt Aalst; 14. Roy Curvers Haelen; 15. Martin van Steen Dongen; 16. Igor Abakoumov Oekrainie; 17. Roel de Vries Groningen; 18. Martijn Lust Heerhugowaard; 19. Dennis Smit Zwanenburg; 20. Otmar Beltman Slagharen;

 

STER VAN ZWOLLE.(2004.03.06)

VAN DER PLUIJM ONGENAAKBAAR

Marvin van der Pluijm miste vorig jaar op een haar na de eindzege in de KNWU-topcompetitie voor mannen. De 25 jarige Brabander pakte met zijn zege in de Ster van Zwolle nu al direct in de openingswedstrijd de volle honderd punten. En maakte de concurrentie direct duidelijk dat er dit jaar met hem in de sprint bepaald niet te spotten valt.

De manier waarop Van der Pluijms zege in de 44e editie van de Ster van Zwolle tot stand kwam, was bepaald indrukwekkend. Met een krachtige jump wees hij op de Zwartewateratlee in de Overijsselse provin­ciehoofdstad Marcel Alma (tweede) en Ar­no Wallaard (derde) terug. Nadat op de dijk tussen Hasselt en Genemuiden Joost Posthuma (Rabobank), Paul van SchaLen (Axa), Joost van Leijen (Van Vliet-EBH), Steven Peters (Oldenzaalse WCL), Marcel Alma (Apac) en Sander Lormans (Kenne­merland/Bataaf) weg waren gereden, be­gonnen de ploegen van de sprinters op vijftien kilometer van het einde - in Kam­pen - hun georganiseerde jacht op de zes vluchters. Op de lange, rechte Zwolseweg waren het de teams van Van Hemert-Euro­gifts, Lowik-Tegeltoko en Bert Story-PieLs die de hoofdmacht in negen kilometer tijd weer moeitetoos in het spoor van de vluch­ters bracht. De vijftien teller voorsprong smolt daarbij als sneeuw voor de zon. La­tere speldenprikken van eerst Posthuma solo en later Farenhout en Heijboer waren al even kansloos, waarna de Nederlands kampioen bij de elite-zonder-contract per­fect werd gelanceerd. „De ploeg had zo netjes voor me gewerkt, dat ik het eigen­lijk niet kon maken om hier de sprint te verliezen" glunderde Van der Pluijm na af­loop. De renner van Van Hemert ging de sprint van zeer ver aan, maar duldde de tegenstanders geen moment naast zich.

Marcel Alma kon zich daarom we[ neerleg­gen bij de tweede plek. ,Misschien had ik niet moeten probe­ren om weg to rijden met die groep op de dijk, maar ik verloor hier de sprint we[ zo ruim Batik me afvraag of Bat het verschiL ge­maakt heeft. Marvin was gewoon to sterk vandaag."

GEEN WIND, DAN SPRINT

De Ster van Zwolle verliep door de weer­somstandigheden re­delijk mat. De vlucht­pogingen van eerst de solist Arnoud van Groen (Moser-AH) en Later Stefan Huizin­ga (Jonge Renner) plus Mendel in 't Veld (Weijers-Modderkolk) in de beginfase droe­gen geen moment het karakter van een kansrijke vlucht. Even leek de wedstrijd voorbeslist te worden ter hoogte van de bevoorrading in Nieuwleusen, toen een eerste waaier van dertig renners weg reed van de rest van het peloton. Op de weg naar Hasselt liep alles toch weer samen, waarna het bovengenoemde zestal aan de haal ging. Marcel Alma denkt dat het op het huidige parcours haast onmogelijk is uit de greep van de ploegen van de sprin­ters te blijven, als de wind verstek laat gaan. „Die jongens hebben kilometers lang de snelheid tot boven de zestig kilo­meter opgeschroefd, daar kun je als vluch­ters niets tegen beginnen." Mede daarom is organisator Jan van Ommen, die vier jaar geleden de scepter van Ben Zomerdijk overnam, op zoek naar een nieuwe finale voor de openingsklassieker van het natio­nale wegseizoen. Hij wil de renners vanaf Kampen over een nieuwe route naar de aankomstplaats loodsen. Daarvoor heeft hij de kronkelige dijk op de andere IJsseloever in gedachten, maar de verantwoor­delijke politiefunctionarissen wilden daar dit jaar nog geen toestemming voor ge­ven. Ook de traditionele finish op de Zwar­tewaterallee gaat wellicht op de schop. Daarvoor in de plaats komt dan waar­schijnlijk de Ceintuurbaan, waar nu alleen nog gestart wordt.

PROF WORDEN

Sprinters als Van der Pluijm krijgen het dus wellicht in de toekomst moeilijker om te winnen in de Ster. Voor de rossige sprin­ter uit Hank is dat een probleem van la­ter zorg, hij wit dit seizoen namelijk ge­bruiken om zich in de kijker te rijden bij een profformatie. Voor dit seizoen had hij al even contact met BankGiroLoterij-ma­nager Arend Scheppink, maar die koos voor vijf andere debutanten. “Dat is goed voor mijn motivatie" wuifde Van der Pluijm dat probleem weg. „Met name in de wed­strijden, waarin we profs tegen gaan ko­men, wil ik me laten zien. In wedstrijden als Nokere-Koerse, de Ronde van Drent en de Ronde van Noord-Holland bijvooorbeeld. Kan ik me daar met de snelte mannen meten, dan val ik hopelijk iemand op”.Ook de topcompetitie is een doel voor Van der Pluijm. “Ja, als ik vorig jaar of eerste was geworden in de GP Wieler Revu dan had ik het eindklassement gewonnen. Nu werd ik tweede in de wedstrijd en daardoor ook in de competitie. Ik zou het daarom mooi vinden om dit jaar de reeks wel te winnen. Maar we moeten eerlijk zijn: je kunt nu in Zwolle nog weinig zinvols over je kansen zeggen. Je kunt alleen wel vaststellen dat ik vorig jaar hier punten morste en dat ik nu het maximale aaltal van honderd meepik. Die zijn alvast binnen." BRON: ROY SCHRIEMER

Elite/Beloften: 1. Marvin van der Pluijm Hank; 2. Marcel Alma Harskamp; 3. Arno Wallaard Noordeloos; 4. Bastiaan Krol Oldenzaal; 5. Fulco van Gulik Baarle-Nassau; 6. Bas Giling Warmenhuizen; 7. Kenny van Hummel Elden; 8. Joost van Leijen Ewijk; 9. Steven Peters Losser; 10. Marc de Maar Assen; 11. Martijn Maaskant Zuidland; 12. Maarten Lenferink Tubbergen; 13. Wouter Mol Cadier en Keer; 14. Tom De Meijer Belgie; 15. Remon Poland Warmenhuizen; 16. Peter Möhlmann Apeldoorn; 17. Germ van de Burg Folsgare; 18. Geert de Jong Arnhem; 19. Jasper Lenferink Tubbergen; 20. Peter Woestenberg Sint Willebrord;

 

STER VAN ZWOLLE.(2005.03.05)

De Ster van Zwolle was dit jaar spannend tot de allerlaatste millimeter. Peter Mohlmann leek in de sprint in verloren positie te zitten, maar wist zijn voorwiel in de laatste meters nog net voorbij dat van Marvin van der Pluijm te drukken. De Brabander, vorig jaar winnaar van de nationale openingsklassieker, stak zijn handen te vroeg in de lucht en moest nu genoegen nemen met de tweede stek. Mohlmann had het nog wel even benauwd gehad in de slotfase. “Ik raakte ingesloten en op tweehonderd meter gaf ik niets meer voor mijn kansen. Mijn ploeggenoot Piet Rooijakkers wist toch een opening voor me te creeren en uiteindelijk wist ik nog net aan de rechterkant voorbij Marvin te komen.”De zege van Mohlmann was een mooie afronding van een spannende 45e Ster van Zwolle. Er werd er vanaf de bevoorrading in Nieuwleusen volle bak gekoerst. Alle grote ploegen stuurden steeds een mannetje mee, maar toen op de dijk van Hasselt naar Genemuiden een grote groep van 23 renners zich los wist te maken van het peloton, leek Marvin van der Pluijm met zijn Eurogifts-formatie de grote verliezer te worden. Met een uiterste krachtinspanning wisten de mannen van Arthur van Dongen echter op de Zatkerdijk weer aansluiting te krijgen. Toen daar het peloton opnieuw uiteen spatte - en er 45 renners over bleven - waren alle sprinters van naam weer van de partij. Een wanhoopspoging van Bart Boom (Zwaluwen-Almelo) ten spijt werd er dus gewoon gesprint op de nieuwe finishlocatie, de Ceintuurbaan. De Duitser Christoph von Kleinsorgen begon te wringen, waardoor Van der Pluijm wel moest uitwijken. Maar toen hij onze oosterbuur gepasseerd was, leek niets een tweede achtereenvolgende zege in de weg te slaan. Totdat hij - juichend en al - nog een renner in blauw-wit voorbij zag flitsen. En vervolgens wel janken kon. (Roy Schriemer)

Elite/Beloften: 1. Peter Mohlmann Apeldoorn; 2. Marvin van der Pluijm Hank; 3. Christoph von Kleinsorgen Duitsland;  4. Joost van Leijen Ewijk; 5. Jorrit Walgien Brielle; 6. Bastiaan Krol. Oldenzaal; 7. Martijn Stougje Hellevoetsluis; 8. Paul van Schalen Arnhem; 9. Cor van Leeuwen. Musselkanaal; 10. Fulco van Gulik Baarle-Nassau; 11. Arnoud van Groen Amsterdam; 12. Wouter de Groot Hillegom; 13. Marcel Alma Harskamp; 14. Dennis Smit Zwanenburg; 15. Robin Veen Houten; 16. Stefan Cohnen Selfkant; 17. Piet Rooijakkers Gerwen; 18. Gerben Nijmeijer Oldenzaal; 19. Adriaan Helmantel Westeremden; 20. Jeroen Poppe Nijverdal;

 

STER VAN ZWOLLE.( 2006.03.11)

Elite/Beloften: 1. Marvin van der Pluijm Hank; 2. Markus Eichler Duitsland;  3. Fulco van Gulik Apeldoorn; 4. Marco Bos. Leek; 5. Niki Terpstra Krommenie; 6. Roy Curvers Haelen; 7. Wouter Mol Cadier en Keer; 8. Jasper Lenferink Tubbergen; 9. Floris Goesinnen Opperdoes; 10. Jens Mouris Amstelveen; 11. Alain van Katwijk Waalre; 12. Maint Berkenbosch Oldeberkoop;  13. Cor van Leeuwen; Musselkanaal; 14. Dennis Smit Zwanenburg; 15. Jorrit Walgien Brielle; 16. Marcel Alma Harskamp; 17. Germ van der Burg Folsgare; 18. Gideon de Jong Papendrecht; 19. Arnoud van Groen Amsterdam; 20. Evert-Jan Veldkamp Groningen;

 

STER VAN ZWOLLE.(2007.03.03)

De organisatie keek de dagen voor de Ster bezorgd naar de weers­verwachting. De voorgaande 2 edities van de openingsklassieker moesten immers wegens overma­tige sneeuwval worden verschoven naar een latere datum. Maar dit keer waren de weergoden de koers goed gezind. Niet alleen ontbrak de sneeuw, ook was er geen vries­kou dit keer. Wel regende het bij de start, en waaide het flink. Al even traditioneel als het voorjaarsweer was de valpartij vlak achter Win­desheim. Ongeveer 30 renners sloegen tegen het asfalt. Grootste slachtoffer was favoriet Fulco van Gulik. De renner uit de KrolStone ­ploeg zou bij winst zijn zwangere vriendin Pleuni Mohlmann ten huwelijk vragen. “Dat moet dan maar een andere keer gebeuren", meende de teleurgestelde Van Gu­lik. De val brak het peloton in grote stukken uiteen. Bij het passeren van Raalte zorgde de NS voor een hergroepering. Nadat de boemel Zwolle-Almelo het peloton had doorgelaten, kon de koers opnieuw beginnen. In aanloop naar de Le­melerberg sloeg een klein groepje opnieuw een gaatje. Verrassend lid van deze groep was Jans Koerts. De veteraan, uitkomend voor Time­ Van Hemert, speldde voor het eerst in ruim anderhalf jaar weer een rugnummer op. “Mijn bles­sureleed, een meervoudige been­breuk, en contractperikelen zijn verleden tijd. Ik zit pas vijf weken

weer op de fiets, maar ik heb lekker kunnen trainen. Ik mis natuurlijk nog wedstrijdritme." Dat brak de veteraan op tijdens de korte steile helling. Hij moest de groep laten gaan en reed op zijn gemakje terug naar Zwolle.

Klassieker der klassiekers

De daaropvolgende ontsnappin­gen waren allemaal een kort leven beschoren. Bij de passage van Has­selt, meestal het begin van de fi­nale, was er dan ook nog een grote groep samen.

Zoals vaker moest de Kamperzeedijk de beslissing brengen. De strijdlustige Smit opende de aanval en kreeg zes ren­ners mee. Vervolgens moest hij alle zeilen bijzetten om de aanval van Mol en Van Groen te pareren. „Vorig jaar reed ik hier telkens in de tweede waaier", weet Smit nog. „Dan rijd je de hele koers achter de feiten aan. Dit jaar moest het anders. ' Smit zat dan ook in iedere kopgroep, „Omdat achter ons Arne Hassink weg was gesprongen, hoefde ik niet voluit mee te rijden. Doe ik dat wel en word ik geklopt, dan heb ik natuurlijk heibel in de tent" Uitlooppogingen van zijn medevluchters kon hij pareren. „Mol en Van Groen hebben het wel geprobeerd, maar ik kon het gaatje steeds dichten." De zoon van twee­voudig Tour-etappewinnaar Theo Smit toonde vervolgens dat hij de sprintcapaciteiten van zijn vader geerfd had. „Ik won de sprint re­delijk makkelijk, met dank aan Arne." Het was voor Smit zijn mooiste overwinning. ,Ik heb drie jaar geleden de Parel van de Velu­we gewonnen, maar dit is toch de Klassieker der klassiekers."

Van Zanten als motorrijder Ton Beek­man hebben geconstateerd, dat bij het aangaan van de sprint Curvers door een onverwachte manoeuvre Bram Schmitz naar het gootje naast het weg­dek drong. Twee gekwalificeerde jury­leden dus die vanaf vijf meter als in een zetel de situatie konden inschatten. Dan hoef je zelfs geen stemming onder

de rest van de jury-laden te gaan hou­den. Noch al het aangereikte beeldma­teriaal te bekijken. Die beelden ge­ven immers toch alleen een beeld van de laatste honderd meter. En toen was het kwaad al geschied." Boelen, Van Katwijk, Schmiz en Bos bleven bij de definitieve beslissing, na een gedurfde maar met nog vijftig kilometer te rijden uitzichtloze solo van Wouter Mol, vro­lijk mee vooraan. Maar met naast Dirk Reuling en troefaas Roy Curvers ook snelle ridders als Rainier Honig en Marvin van der Pluim van de partij zag het er even donker uit voor de Time­formatie. Boelen nam door een serie uitvallen steeds het initiatief. Bos, Ho­nig en Van der Pluijm werden gedwon­gen te reageren, maar waren murw gebeukt op het moment dat Curvers met Bram Schmitz een gaatje sloeg. BRON: JAN VAN DONGEN

Elite/Beloften: 1. Dennis Smit Zwanenburg; 2. Wouter Mol Nibbixwoud; 3. Arnoud van Groen Amsterdam; 4. Arne Hassink Zieuwent; 5. Sjoerd Botter Warnsveld; 6. Lieuwe Westra Munein; 7. Maarten Lenferink Tubbergen; 8. Dennis Leliveld Mijdrecht; 9. Jasper Lenferink Tubbergen; 10. Kor Steenbergen Nijmegen; 11. Marien Wallink Zwolle; 12. Berry Nagelhout Doornspijk; 13. Frederik Ericson Zweden; 14. Wim Stroetinga Oldeberkoop;  15. Ger Soepenberg Den Ham Ov; 16. Reinier Honig Zaandam; 17. Steven Peters Enschede; 18. Bas de Lange Groningen; 19. Marcel Nagengast Hoogeveen; 20. Rudy Vriend Waarland;

 

STER VAN ZWOLLE.(2008.03.01)

OUTSIDER WINT STER

Germ van der Burg had een simpele verklaring voor zijn zege in de 48e editie van de Ster van Zwolle: ,Ik had superbenen."Toch was het niet al­leen de goede vorm die de 30-jarige Fries van Ruiter Dakkapellen aan de zege hielp. Hij had het lef, waar het veel renners van de continentale ploe­gen aan ontbrak, om in volle finale de sprong naar voren te maken en vervolgens naar de winst te soleren. Blije gezichten in het kamp van Ruiter Dakkapellen, maar bij veel continentale ploegen was de stemming aan­merkelijk minder achter de streep op de Zwolse Ceintuurbaan. Waar met name P3Transfer-Batavus en Krolstone - maar ook Van Vliet-EBH en Piels - gedurende de hele wedstriid voorin goed vertegenwoordigd waren, wis­ten zij het toch niet af te maken. En dat deed zeer in de ploegen met am­bities. De Ster kende een curieuze start: door de storm duurde de neutra­lisatie maar liefst 16 kilometer. Pas in Wijhe - waar een stilgevallen trein de spoorbomen dicht hield - werd de koers vrijgegeven. Maar toen begon 't ook echt: bij Raalte was het peloton door de felle wind al volledig uiteen geslagen. Tien renners reden daar weg, met onder meer Jos Pronk en Lieuwe Westra (Krolstone) en Marco Bos (Piels) in de voorste gelederen. Het was nog veel te vroeg om daar de koers al te dragen en dus kwamen er nog veel renners terug. Aardig detail: van de renners die uiteindelijk op het podium stonden, tekende niemand in die eerste groep present. De nummer 3 - Fulco van Gulik- maakte zelfs deel uit van een peloton schijn­baar kanslozen, waarvan de jury nog even dacht dat ze wellicht beter uit koers genomen konden worden! Bij Ommen wist Van Gulik nog net de oversteek te maken, voordat opnieuw de vlam in de pan sloeg. En dat gebeurde in volle hevigheid. Steeds opnieuw waren de 4 aanwezige con­tinentale teams present als er in wisselende samenstellingen werd aange­vallen. Uiteindelijk werden de 12 sterkste renners van de koers er door de zware omstandigheden automatisch uitgefilterd. Arnoud van Groen had bij IJsselmuiden - met nog 26 kilometer voor de wielen - de aanzet tot de finale gegeven met een dappere solo. De actie van de renner van P3Trans­fer vroeg om een reactie uit het Krolstone-kamp en die kwam er toen Lieuwe Westra de oversteek wist te maken. De twee hardrijders hadden elkaar gevonden, maar moesten toezien hoe op de dijken tussen Kampen en Zwolle nog twee renners de aansluiting wisten te maken. Eerst kwam namens van Vliet-EBH oud-prof Bram Schmitz (hij won de dag erop de Houtse Linies) aansluiten en even later kwam ook Germ van der Burg erbij. Omdat de dreiging van achteren aanwezig bleef, was het de man die zich als vierde in de spits had aangesloten, die zijn laatste voorraadje energie aansprak voor een solo op 3 kilometer van de streep. „De continentale ploegen keken te veel naar elkaar", oordeelde de 30-jarige renner uit Nij­land. „Dat was niet alleen in de groep achtervolgers, maar ook voorin. Ik had zulke goeie benen dat ik besloot nog een keer aan te zetten. Natuurlijk was dat een gok, maar het bracht me wel de zege. Daarmee kan mijn sei­zoen nu al niet meer stuk: dit is een droomstart voor mij en mijn team." Een beetje mazzel had hij ook nog: een geknapte spaak zorgde voor een forse slag in zijn achterwiel in de laatste twee kilometer. Het wiel hield het, zodat de zege uiteindelijk niet in gevaar kwam. Behalve de vreugde waren er ook tranen voor Van der Burg, net na het boeken van misschien wel de mooiste zege uit zijn loopbaan. “Eind vorig jaar overleed de moeder van mijn vriendin Josephine Groenveld. Ik draag daarom deze zege op aan haar moeder." (Roy Schriemer)

Elite/Beloften: 1. Germ van der Burg Nijland; 2. Arnoud van Groen Amsterdam; 3. Fulco van Gulik Apeldoorn; 4. Ger Soepenberg Den Ham Ov; 5. Marcel Alma Harskamp; 6. Jasper Lenferink Tubbergen; 7. Bram Schmitz Waalre; 8. Lieuwe Westra Munein; 9. Marco Bos. Roden; 10. Lars Jun Broek in Waterland; 11. Arne Hassink Zieuwent; 12. Wim Botman Schoorl; 13. Eelke van der Wal Holwerd; 14. Niels de Blaauw Gieten; 15. Dennis Smit Zwanenburg; 16. Thijs Braber Maastricht; 17. Sierd Steiginga Exmorra; 18. André van Reek Nieuw-Vennep; 19. Maarten Lenferink Tubbergen; 20. Bas Waaijer Zwolle;

 

STER VAN ZWOLLE.(2009.02.2 )

Elite/Beloften: 1. Bram Schmitz Waalre; 2. Marco Bos. Roden; 3. Robin Chaigneau Meerkerk; 4. Ger Soepenberg Den Ham Ov; 5. Patrick Kos Alkmaar; 6. Dirk Oude Ophuis Denekamp; 7. Toby Reimert Raalte; 8. Hidde van Nuil Appelscha; 9. Johnny van Diermen Bunschoten-Spakenburg; 10. Jesper Asselman Wateringen; 11. Lars Jun Broek in Waterland; 12. Martin van Plateringen Nieuwegein; 13. Thijs Poelstra Tubbergen; 14. Joris de Boer t Veld; 15. Dirk Reuling Zwolle; 16. Jaron van Diermen Bunschoten-Spakenburg; 17. Dennis Leliveld Mijdrecht; 18. Martijn Verschoor Bovensmilde; 19. Theo Postma Zwagerbosch; 20. Frank Vreugdenhil Eldersloo;

 

STER VAN ZWOLLE.(2010.03.06)

Elite/Beloften: 1. Bert-Jan Lindeman Assen; 2. Peter Jan Polling Nieuw Weerdinge; 3. Ruud Fransen Nieuw Weerdinge; 4. Sierd Steiginga Exmorra; 5. Peter Schulting Emmeloord; 6. Wim Botman Schoorl; 7. Pim de Beer Bakel; 8. Remco te Brake Rhenen; 9. René Hooghiemster Drachten; 10. Rudy Vriend Schagen; 11. Jesper Asselman Wateringen; 12. Gijs Strating Haren Gn; 13. Peter Mohlmann Apeldoorn; 14. Sander Oostlander Heerjansdam; 15. Cor van Leeuwen. Borger; 16. Johan Berk Koudekerk aan den Rijn; 17. Maurits Lammertink Enter; 18. Sierk-Jan de Haan Dokkum; 19. Erik van Lakerveld Utrecht; 20. Johim Ariesen Rhenen;

 

STER VAN ZWOLLE.(2011.02.26)

Elite/Beloften: 1. Barry Markus Hoofddorp; 2. Wim Botman Schoorl; 3. Grischa Janorschke Duitsland;  4. Bert-Jan Lindeman Assen; 5. Jetse Bol Avenhorn; 6. Steffen Radochla Duitsland;  7. Marco Brus Schijndel; 8. Kasper Jebjerg Denemarken; 9. Wesley Kreder Zevenhuizen Zh; 10. David Kopp Duitsland;  11. Johim Ariesen Rhenen; 12. Jasper Bovenhuis Staphorst; 13. Marco Bos. Roden; 14. Christoph Pfingsten Duitsland;  15. Bas de Lange Groningen; 16. Johnny van Diermen Bunschoten-Spakenburg; 17. Roy Boeve Kantens; 18. Elmar Reinders Emmen; 19. Yannick Janssen Beringe; 20. Moreno Hofland Roosendaal;

 

STER VAN ZWOLLE.(2012.02.25)

Elite/Beloften: 1. Robin Chaigneau Meerkerk; 2. Moreno Hofland Roosendaal; 3. Wesley Kreder Zevenhuizen Zh; 4. Sebastian Lander Denemarken; 5. Remco te Brake Rhenen; 6. Chris Opie Engeland; 7. Michael Schweizer Duitsland;  8. Tobyn Horton Engeland; 9. Jasper Hamelink Raalte; 10. Thomas Vernaeckt Belgie; 11. Bart Harmsen Amstelveen; 12. Stefan Poutsma Peize; 13. Peter Schulting Emmeloord; 14. Alexander Gottfried Duitsland;  15. Henk Wildeman Raalte; 16. Bernard Sulzberger Áustralie; 17. Maarten de Jonge Oldenzaal; 18. Jesper Hansen Denemarken; 19. Jasper Bovenhuis Staphorst; 20. Jelle Posthuma Weerselo;

 

STER VAN ZWOLLE.(2013.03.02)

Elite/Beloften: 1. Dylan van Baarle Zoetermeer; 2. Marco Brus Schijndel; 3. Elmar Reinders Emmen; 4. Jeff Vermeulen Hoogvliet; 5. Daniel McLay Engeland; 6. Maarten van Trijp Essen; 7. Mads Würtz Schmidt Denemarken; 8. Peter Schulting Emmeloord; 9. Johim Ariesen Rhenen; 10. Tino Thömel Duitsland;  11. Jef van Meirhaeghe Belgie; 12. Melvin Boskamp Leek; 13. Thomas Vernaeckt Belgie; 14. Niels Reynvoet Belgie; 15. Giorgio Brambilla Italie; 16. Michael Kurth Duitsland;  17. Sebastian Körber Duitsland;  18. Nick Mertens Belgie; 19. Thijs Poelstra Nijmegen; 20. Kenzie Bouttë Belgie;

 

STER VAN ZWOLLE.(2014.03.08)

Elite/Beloften: 1. Bert-Jan Lindeman Assen; 2. Troels Ronning Vinther 3. Brian van Goethem Sluiskil; 4. Lukasz Wisniowski Polen; 5. Mads Schmidt Denemarken; 6. Johim Ariesen Rhenen; 7. Andre Looij Wilnis; 8. Geert van der Weijst Reusel; 9. Kristian Dyrnes Noorwegen; 10. Alex Kirsch Luxemburg; 11. Ignacio Moser Italie; 12. Michael C. Svendgaard Denemarken; 13. Bas Tietema Zwolle; 14. Elmar Reinders Emmen; 15. Joel Zangerle Luxemburg; 16. Gijs Strating Haren Gn; 17. Tijmen Eising Emmen; 18. Tom Bohli Zwitserland; 19. Tom Devriendt Belgie; 20. Roy Eefting Apeldoorn;

 

STER VAN ZWOLLE.(2015.02.28)

Elite/Beloften: 1. Elmar Reinders Emmen; 2. Dimitri Claeys Belgie; 3. Haavard Jordbrek Blikra Noorwegen; 4. Remco te Brake Rhenen; 5. Twan Castelijns Hapert; 6. Ronan van Zandbeek Schijndel; 7. Jeff Vermeulen Hoogvliet; 8. Coen Vermeltfoort Vlijmen; 9. Daan Myngheer Belgie; 10. Twan Brusselman Helmond; 11. Gaetan Bille Belgie; 12. Peter Schulting Emmeloord; 13. Tijmen Eising Emmen; 14. Yoeri Havik Assendelft; 15. Kristian Dyrnes Noorwegen; 16. Egidijus Juodvalkis Litouwen; 17. Joeri Calleeuw Belgie; 18. Robbert de Greef Geldrop; 19. Steven Lammertink Enter; 20. Harry Sweering Sneek;

 

STER VAN ZWOLLE.(2016.03.05)

Beroepsrenners: 1. Jeff Vermeulen Hoogvliet; 2. Coen Vermeltfoort Vlijmen; 3. Nicolai Brochner Denemarken; 4. Massimo Graziato Heerlen; 5. Johim Ariesen Rhenen; 6. Edward Planckaert Belgie; 7. Tijmen Eising Emmen; 8. Merijn Korevaar Groot-Ammers; 9. Fabian Lienhard Zwitserland; 10. Luuc Bugter Arnhem; 11. Alexander Krieger Duitsland; 12. Tim Ariesen Rhenen; 13. Jetse Bol Girona; 14. Gary Hekman Kampen; 15. Joachim Vanreyten Belgie; 16. Tom Vermeer Merkplas; 17. Jaap de Man Spijkenisse; 18. Bram Welten Moergestel; 19. Rick Ottema Muntendam; 20. Jan Brockhoff Duitsland;

 

STER VAN ZWOLLE.(2017.03.04)

Elite/Beloften: 1. Fabio Jakobsen Heukelum; 2. Jim Lindenburg Wateringen; 3. Gert-Jan Bosman Nijverdal; 4. Yannick Detant Purmerend; 5. Melvin van Zijl Harderwijk; 6. René Hooghiemster Sneek; 7. Wim Kleiman Almelo; 8. Dick Janssen Velden; 9. Dex Groen Tuitjenhorn; 10. Robbert de Greef Geldrop; 11. Jasper de Laat Moergestel; 12. Rick van Breda Den Helder; 13. Joey van Rhee Nijverdal; 14. Adriaan Janssen Diepenveen; 15. Jason van Dalen s-Gravenzande; 16. Rens te Stroet Keijenborg; 17. Maarten van Trijp Essen.(Bel); 18. Stephan Bakker Zaandam; 19. Jeff Vermeulen Hoogvliet; 20. Arvid de Kleijn Herveld;

 

STER VAN ZWOLLE.(2018.03.03)

Elite/Beloften: 1. Maarten van Trijp 2. Jaap Kooijman Maastricht; 3. René Hooghiemster Sneek; 4. Ivar Slik Bergen.Nh; 5. Peter Schulting Lemele; 6. Jordi van Loon Lage-Zwaluwe; 7. Wim Kleiman Almelo; 8. Rick van Breda Den Helder; 9. Joey van Rhee Nijverdal; 10. Barry Markus Hoofddorp; 11. Bas Tietema Zwolle; 12. Folkert Oostra Duivendrecht; 13. Martijn Keizer Muntendam; 14. Robin Wennekes Arnhem; 15. Jim Lindenburg Wateringen; 16. Martin Pluto Den Haag; 17. Luuc Bugter Arnhem; 18. Jasper Verkuijl Baarn; 19. Marco Doets Monnickendam; 20. Patrick van der Duin Nieuw-Roden;

 

STER VAN ZWOLLE.(2019.02.23)

Elite/Beloften: 1. Coen Vermeltfoort Vlijmen; 2. Raymond Kreder Oudenbosch; 3. Andre Looij Wilnis; 4. Arvid de Kleijn Herveld; 5. Arne Marit 6. Tibo Nevens 7. Trystan Fivé 8. Johim Ariesen Rhenen; 9. Daan van Sintmaartensdijk Zuidland; 10. Thibau Verhofstadt Belgie; 11. David Dekker Hedel; 12. Robin Blummel Sint-Michielsgestel; 13. Rick Pluimers Enter; 14. Jasper Schouten Dronten; 15. Jord Baak Dronten; 16. Michiel Hillen 17. Jarne van de Paar 18. Gil Dheygere 19. Senne Gabriels 20. Gerben Thijssen