RONDE VAN NOORD-HOLLAND.2000.(2000.04.09)

GEEN SPEK, WEL BONEN

Er een vegetarische levenswijze op na houden en daarbij uitblinken in wielerkoersen. Binnen de ploeg van Linda McCartney geen punt van discussie. De inmiddels overleden vrouw van Beatle Paul McCartney startte enkele jaren geleden een voedselketen, die onder een absolute voorwaarde de formatie van voormalig tempobeul Sean Yates wilde sponsoren: de renners moesten zich onthouden van vlees eten.

We hebben er geen moeite mee en ik voel me er verder prima bij. Alleen met de geur van een bar­becue heb ik het wel eens een beetje moeilijk, lachte Bjornar Vestol, nadat hij in Zaandam de 55e Ronde van Noord-Holland op zijn naam had geschreven. Hij had in ieder geval niet voor spek en bonen meegedaan!

Met een solo van 35 kilometer bekrooncle de 25-jarige Noor zijn zesde zege als wielerprof en zijn eerste in 2000. Zijn allereerste boekte hij twee jaar geleden in de koninginnenrit van de Ster der Beloften. Maar het parcours door Noord-Holland was totaal niet vergelijk­baar met de heuvelachtige rit door Limburg en de Ardennen van destijds. De in Belgie woonachtige Vestol voelde zich tegen alle verwachtingen in op de winderige West-Friese en Zaanse dijken en open pol­derwegen goed in zijn element. “Al rijd ik het liefst op wat heuvelachtig terrein, met de wind had ik vandaag ook weinig problemen. En die demarrage zo ver van de finish plaatste ik echt met opzet om weg te blijven. Hoe eerder je gaat, hoe groter de kans dat ze je laten weg­rijden." aldus de winnaar, die na de doortocht in Hoorn het hazenpad koos om in de Zaanse Peperstraat te finishen met een voorsprong van een minuut en 27 sekonden op dertien achtervolgers, van wie de winnaar van de Ronde van Drenthe, de Belg Andy Desmet (Spar­ Oki), de sprint voor plaats twee won.

ZONNIG

Al lag het Noord-Hollandse polderland er dan zonnig bij, de omstandigheden waren verre van gemakke­lijk. Met passages over de open en bochtige West­Friese Zeedijk, de bonkige Zuiderkwelweg in de Wieringermeer en, nieuw in het parcours, de wel heel smalle dijkweg van Oosthuizen naar Purmerend en de stevige bries wachtte de ruim 180 vertrekkers een bij voorbaat lastig karwei. ,Dit is geen parcours voor berg­geiten, maar geschikt voor sterke tempobeulen, die ook nog eens goed zijn in het waaierrijden", voorspel­de Knetemann en met Vestol als winnaar werd de ver­wachting van de oud-wereldkampioen maar al te waar. Al vond de Scandinavier uit de Linda McCartney-forma­tie de wedstrijd ook weer niet bijzonder zwaar. “Het was hier op die smalle wegen wel steeds dringen om vooraan te rijden en steeds maar weer opletten om uit de wind te kunnen zitten. Dat was lastig, maar echt zwaar vond ik het niet." Bij het oprijden van de Zuiderkwelweg (115 km) was er een totale hergroepe­ring. Al was dat maar voor even, want de zeven kilome­ter lange bonkige klinkerweg vol gaten en kuilen deed het peloton totaal en meteen ook definitief uiteenspat­ten. Met in Medemblik een kopgroep van zo'n twintig renners. Daarbij niet minder dan vier vertegenwoordi­gers van de formatie  Bankgiroloterij-Batavus. Rudi Kemna, Paul van Schalen, Rik Reinerink en Wim van de Meulenhof leken de wedstrijd in handen te hebben en hun voordeel te kunnen afmaken. Al kwamen die twintig dan ook niet echt buiten het bereik van hun achtervolgers.

SOLO

Het verschil tussen de eerste en tweede groep werd richting Hoorn nooit groter dan een halve minuut en nadat Bjornar Vestol bij het verlaten van de IJsselmeer­dijk zijn, naar later bleek, beslissencle slag had gesla­gen, vielen op de wel heel erg smalle dijk tussen Oost­huizen en Purmerend de groepen nog maar weer eens uiteen en vormden zich nieuwe. Met als gevolg: voorop een leider die op imponerencle wijze zijn voorsprong wist uit te bouwen tot 1.30 min. en daarachter een groep van negentien renners die wel alles in het werk stelde om weer op gelijke hoogte te komen, maar deaarin niet wist te slagen. Al deed het duo Paul van Schalen/Jens Mouris (Van Vliet-Weba) bij het binnen­ rijden van Zaandam nog een alles-of-niets poging en probeerde Andy Desmet het claarna zelfs nog in zijn eentje. Bjornar Vestol beef buiten schot. BRON: Ed Broesder

Elite/Neo: 1. Bjonmaer Vestoel Noorwegen; 2. Andy de Smet Belgie; 3. Stefan van Dijk Honselersdijk; 4. Alexander Oussov Bulgarije; 5. Tayeb Braikia Denemarken; 6. Martin Mueller Duitsland; 7. Rudi Kemna Deurningen; 8. Michael van der Wolf Ridderkerk; 9. Martin Kryger Denemarken; 10. Ronny Assez Belgie; 11. Harm Jansen 12. Daniel van Elven Etten-Leur; 13. Rik Reinerink Harbrinkhoek; 14. Wilco Zuijderwijk Poeldijk; 15. Jan van Velzen Zoetermeer; 16. Paul van Schalen Bakel; 17. Dariusz Wojciechowski Polen; 18. Jens Mouris Ouderkerk aan de Amstel; 19. David Derepas Frankrijk; 20. Stephane Krafft Frankrijk;

 

RONDE VAN NOORD-HOLLAND.(2001.04.08)

Van Dijk troeft Rabo's af

Met vier man in de kopgroep leek de Rabobank-ploeg de overwinning in de 56e Ronde van Noord-Holtand voor het grijpen te hebben. Stefan van Dijk van BankGiroloterij-Batavus dacht daar echter anders over. De voormalig beloftenkampioen schudde samen met Jens Mouris, Daniel van Elven en Coen Boerman de rest van de kopgroep of om een paar minuten later in de sprint met vier vrij gemakkelijk de overwinning te pakken.

De renners van gelegenheidsploegleider Frans Maassen hadden dan wel hun stempel op de koers gedrukt, maar toch waren na afloop de druiven zuur. De winst van Sven Nijs in het klassement van de tussensprints was niet meer dan een schrale troost. Door het wegvallen van de Ronde van Drenthe wegens de MKZ-crisis moest Noord-Holland het stel­len zonder de aangemelde ploegen van Mapei, Cantina Tollo en Bigmat-Aubervillier'93. Voor maar een koers naar Nederland komen, vonden de verant­woordelijke sportdirecteuren blijkbaar niet de moeite waard. Met honderdveertig renners verdeeld over twintig ploegen werd begonnen aan de typisch Noord-Hollandse wielerklus. Regen en wind trotseren over vaak smalle, kronkelende dijken door de polders en langs het IJsselmeer was aan veel buitenlandse renners dan ook niet besteed. Steeds als het peloton in brokken uiteensloeg, waren Post Swiss, Phonak en Cofidis beslist niet van voren in de koers te vinden. Dat de Ronde van Noord-Holland leek uit te draaien op een slijtageslag van bij de start was in het eerste

koersuur vooral het werk van de renners van de drie Nederlandse Trade Teams Rabobank, BankGiroLoterij­Batavus en Axa.

SMALLE DIJKEN

Op de smalle dijken richting Purmerend viel het peloton al uiteen in diverse stukken en bij de doorkomst in Zaandam, na 43 kilometer, leek het doek al te zijn geval­len voor zeker driekwart van de gestarte renners. Op weg naar Alkmaar, met de wind op kop, werd vooraan niet echt doorgereden en konden geloste groepen opnieuw aan­sluiten. Een peloton van meer dan honderd renners meld­de zich dan ook in de kaasstad. De daar gelegen lange kasseistrook van de Munnikenweg wist ook al niet voor een definitieve schifting te zorgen. En dat ondanks het tempo dat Wilco Zuijderwijk het peloton oplegde. Op de Westfriese Zeedijktussen Schoorldam en Sint-Maarten was het wel raak. Op de smalle en vooral winderige dijk vormde zich een kopgroep met Marcel Duin, Coen Boerman, Gerben Lowik, Sven Nijs (Rabobank), Rudie Kemna, Stefan van Dijk (BankGiroLoterij), Danny Stam, Bjorn Comelissen, Daniel van Even (Axa-WZ), Jens Mouris, Wilco Zuijderwijk (Van Vliet-Weba), Stefan Kupfernagel (Cologne) en Jurgen Werner (Nurnberger). De dertien liepen snel uit naar een voorsprong van meer dan een minuut. Na honderdzestig kilometer was het verschil tussen de voorsten en de eerste achtervolgers opgelopen tot ruim drie minuten.

MOURIS VALT AAN

In de volgerskaravaan werd gedacht dat vervolgens op de Beemsterdijk, een slecht stuk weg tussen Oosthuizen en Purmerend met de wind in de zij, de vier van Rabobank de Ronde wel helemaal naar hun hand zouden gaan zetten.

Het liep heel anders. Nadat Duijn en Stam de rest moes­ten laten gaan, kwam de eerste aanval niet op naam van Boerman, Nijs of Lowik, maar van Mouris. De Ouderkerker zag zijn eerste poging wel mislukken, maar wist toch aan te sluiten bij de demarrage van Van Elven, Boerman en Van Dijk. En dat net voor het ingaan van de laatste plaat­selijke ronde van vier kilometer. De afloop is bekend. Winnaar Stefan van Dijk was niet eens echt verbaasd over zijn eerste seizoenzege. “Ik was hier vorig jaar derde en een jaar eerder vierde. Ik ken het parcours dus goed en heb me in het begin dan ook niet nerveus gemaakt toen ik niet in de eerste waaier zat. Pas na Alkmaar ben ik oplet­tend gaan rijden en toen we definitief weg waren, wist ik voor mezelf een goede kans op de overwinning te heb­ben. Ik had vandaag gewoon goede benen. Alleen moest er niemand alleen wegrijden en gebeurde ook niet. Niet door de Rabo's en ook niet door Jens Mouris. Al reed die in de laatste kilometers nog wel sterk. Voor de mannen van Rabobank was ik in de laatste kilometers zeker niet bang. Ook al omdat ik met een aanval van hen in de amateur­ploeg heb gereden en ze dus goed ken."

BRON: ED BROESDER

Elite/Neo: 1. Stefan van Dijk. Honselersdijk; 2. Jens Mouris Ouderkerk aan den Amstel; 3. Coen Boerman Tubbergen; 4. Daniël van Elven Etten-Leur; 5. Wilco Zuijderwijk Poeldijk; 6. Stefan Kupfernagel Duitsland;  7. Bjorn Cornelissen Wijchen; 8. Rudie Kemna Deurningen; 9. Juergen Werner Duitsland;  10. Sven Nijs Belgie; 11. Gerben Löwik Veldwezelt; 12. Danny Daelman Belgie; 13. Mark Vlijm Maaseik.Bel; 14. Mathew Hayman Áustralie; 15. Paul van Schalen Bakel; 16. Christophe Von Kleinsorgen Duitsland;  17. Dmitri Fofonov Kazanstan; 18. Pelle Kil Losdorp; 19. Michael Skelde Denemarken; 20. Marc Streel Belgie;

 

RONDE VAN NOORD-HOLLAND .( 2002.04.07 )

Elite: 1. Rudie Kemna Deurningen; 2. Mark Vlijm Maaseik.Bel; 3. Allan Bo Andressen Denemarken; 4. Michael Precechtel Tsjechië; 5. Enrico Poitschke Duitsland;  6. Tim Meeusen Belgie; 7. Andreas Beikirch Duitsland;  8. Bjorn Cornelissen Wijchen; 9. Martijn Lust Heerhugowaard; 10. Christophe Roodhooft Belgie; 11. Roy Sentjens Hamont-Achel; 12. Jacob-Moe Rasmussen Denemarken; 13. Sven Nijs Belgie; 14. Kenny van Hummel Elden; 15. Gerard Windhouwer Oostzaan; 16. John Talen Spijkenisse; 17. Martin van Steen Dongen; 18. Marvin van der Pluijm Hank; 19. Sasa Sviben Slowakije; 20. Timo Scholz Duitsland; 

 

RONDE VAN NOORD-HOLLAND .( 2003.04.13 )

In Parijs-Roubaix was de ploeg van manager Arend Scheppink en ploegleiderJohan Capiot niet welkom, maar in de Nederlandse wed­strijden van datzelfde weekeinde (12 en 13 april) bleek de BankGiroLoterij-ploeg onklop­baar. Nadat Rudie Kemna op zaterdag in een massasprint de Ronde van Drenthe op zijn naam gebracht had, won Jans Koerts in Zaan­dam de qua UCI-punten even hoog Inge­schaalde Ronde van Noord-Holland (1.3). Koerts had zaterdag Kemna nog naar de ze­ge gepiloteerd in de straten van Hoogeveen. „In de sprint mis ik nog een beetje hetvertrou­wen en daarom reden we voor Rudie, die heeft dit jaar al eens gewonnen in Rhodos." Een dag later gaf de 32-jarige inwoner van het Belgische Weelde geen kadootjes, ook niet aan zijn enige vluchtmakker en ploeggenoot Matthe Pronk, toch een man van de streek. „Normaal gesproken had ik dat best willen doen", biechtte Koerts na afloop op. „Maar ik heb al twee jaar geen koers meer gewonnen en Matthe won dit jaar al Nokere-Koerse. Ik wilde graag zelf weer eens het zoet van de ze­ge proeven. Bij Domo-Farm Frites heb ik vo­rig jaar geleerd dat de man die zichzelf opof­fert, daarvoor niet altijd wordt beloond: ik stond aan het einde van het seizoen mooi op straat. Soms moetje aan jezelf denken" Pronk en Koerts ontsnapten op vijftien kilometer van de streep uit een kopgroep van zeven, met daarin verder ook nog Reinerink namens BankGiroLoterij. Eerst ontsnapte Pronk en ver­volgens jumpte Koerts vanuit het wiel van achtenvolger Grishkine (Navigators) naar zijn ploegmaat toe. „Anders had hij het waar­schijnlijk niet gered, zo ver van de streep. Sa­men hielden we gemakkelijk stand", ver­klaarde Koerts achteraf zijn ongewone daad.

Beroepsrenners: 1. Jans Koerts Weelde/Belgie; 2. Matthe Pronk Warmenhuizen; 3. Oleg Grishkine Rusland; 4. Magnus Backstedt Zweden; 5. Paul van Schalen Arnhem; 6. Rik Reinerink Rekem Bel; 7. Jens Mouris Ouderkerk aan den Amstel; 8. Joost Posthuma Hengelo; 9. Yuri Mitlushenko Oekrainie; 10. Rudie Kemna Deurningen; 11. Andris Nauduzs Polen; 12. Thomas Ziegler Duitsland;  13. Juliën Smink Hoogland; 14. Jan van Velzen Zoetermeer; 15. Bogdan Bondariew Polen; 16. Jeffrey Louder Amerika; 17. Bert Hiemstra Tilburg; 18. Martin van Steen Dongen; 19. Jacob Moe Rasmussen Denemarken; 20. Edward Farenhout Zuidland;

 

RONDE VAN NOORD-HOLLAND.(2004.04.25)

Stefan van Dijk hoorde het op de Zaandamse Westzijde achter zijn rug kraken. „ Verder heb ik weinig gemerkt", zei de winnaar over de massale valpartij op de eindstreep van de 59ste Ronde van Noord-Holland. Het was een spectacu­lair einde van een koers, die onderweg nauwelijks had weten te boeien. Terwijl de snelle Westlander nog juichend met de handen in de lucht uitreed, lag een aantal van zijn collega's op de straatstenen voorbij de finish. De ellende in de massasprint begon met Jans Koerts. De drievoudige winnaar van 's lands oud­ste klassieker raakte in volle vaart de uitgestoken arm van een achter de drang­hekken staande en fotograferende toeschouwster, ging daardoor onderuit en sleurde als eerste nationaal kampioen Rudie Kemna in zijn val mee. De zege van Van Dijk was onbetwist. „ In 2000, toen ik voor de eerste keer won, was ik nog een onbekende coureur. Vandaag reden Robbie McEwen en ik hier als kopman­nen van de ploeg. Maar ik kan die druk goed van me afzetten en in de koers ben ik geen moment nerveus geweest. Onlangs pakte ik in de Omloop van de Vlaam­se Scheldeboorden mijn eerste seizoen zege en wist ik dat het met de vorm goed zat." Het koersverloop sprak bovendien in zijn voor­deel. Torenhoge favoriet McEwen was voorbij Schoorldam (na 75 kilometer) op avontuur ge­gaan met de streekrenners Bas Giling en Jos Pronk. Het drietal bereikte in de Wieringermeer een maximale voorsprong van 5'25" min, maar werd in de slotkilometers door vooral de inspanningen van de ploegen Chocolade Jacques Wincor en Bankgiroloterij weer achterhaald.

Elite/Beloften: 1. Stefan van Dijk Honselersdijk; 2. Allan Bo Andresen Denemarken; 3. Jans Koerts Weelde/Belgie; 4. Rudie Kemna Deurningen; 5. Ronald Schur Alkmaar; 6. Marvin van der Pluijm Hank; 7. Arno Wallaard Noordeloos; 8. Kai Reus Winkel; 9. Martijn Lust Heerhugowaard; 10. Roel de Vries Groningen; 11. Bjorn Cornelissen Wijchen; 12. Pascal Hermes Liempde; 13. Marc de Maar Assen; 14. Niels Hamers Weert; 15. Tom Veelers Ootmarsum; 16. Hilton Clarke Áustralie; 17. John Sulkers Dinteloord; 18. Sipke Zijlstra Bergum; 19. Robert Slippens Spanbroek; 20. Danny Sijen Maastricht;

 

RONDE VAN NOORD-HOLLAND.(2005.04.24)

Negen dagen na zijn zege in Veenendaal-Veenen­daal was het opnieuw raak voor Paul van Schalen. De renner van Axa schreef met een fraaie solo ook de Ronde van Noord-Holland op zijn naam. Dankzij deze zege gaat de Arnhemmer ruim op kop van de KNWU Top Serie, zijn ploeg Axa is al even stevig leider in de ploegenstand.

Won Van Schalen in Veenendaal de sprint van een kopgroep van vijf, in Noord-Hol­land reed de 33-jarige renner van Axa op vijftien kilometer weg uit een kopgroep van vier. In deze kopgroep zaten verder nog Kai Reus van het Rabobank-oplei­dingsteam en de Skil-renners Andy de Smet en Jan van Velzen. Skil-Moser wist de man-meersituatie niet uit te buiten, de twee ploeggenoten haalden met be­hulp van Reus Van Schalen tot twee keer toe terug, maar de derde aanval van de Arnhemmer was er te veel aan. De Smet won vervolgens de sprint voor de derde plek door een zwaar ontgoochelde Reus te kloppen. “Als Noord-Hollander had ik hier graag willen winnen" mopperde de nummer drie van de uitslag. „Dan kun je alleen maar balen als je er zo dichtbij bent, want als ik volgend jaar prof mag worden, was dit misschien wel mijn laat­ste mogelijkheid. Maar Van Schalen was gewoon te sterk en heeft verdiend gewon­nen. Waar ik wel van baalde is dat die jongens van Skil niet wilden rijden. Ik moest het werk nu grotendeets alleen opknappen."

SLIJTAGESLAG

De zestigste Ronde van Noord-Holland - waar Steven Rooks debuteerde in de rol van koersdirecteur als opvolger van de overleden Gerrie Knetemann - bleek al snel een ware slijtageslag. Dat was ook voor het publiek zichtbaar aan het einde van de rit, want slechts 33 renners wisten na tweehonderd kilometer de finish te bereiken. Nadat halverwege de wedstrijd Mathieu Heijboer (Rabobank opleidings­team) en Hans Bloks (Lowik-Van Losser) een voorsprong van twee minuten bijeen fietsten, waren maar twaalf renners in staat de sprong naar de koplopers te maken. Skil-Moser leek daarbij met vier renners op rozen te zitten, nadat de ploeg zelf de wedstrijd had laten ontptoffen op de beruchte Zuiderkwel- weg. Naast Andy de Smet en Jan van Velzen waren ook Bert Hiemstra en Bart Voskamp van de partij namens Skil. Rabobank had na het terug­ halen van de twee oorspronkelijke vluch­ters drie man voorin: Heijboer, Hans Dek­kers en Kai Reus. Verder bestond de kopgroep uit Jos Lucassen, Paul van Scha­len (Axa), Stefan van Dijk, Geert Omloop (Mr. Bookmaker), Sander Lormans (B&E), Raimondas Vilcinskas (Jartazi) en de al eerder genoemde Hans Bloks. Hoewel zijn ploeg kwantitatief minder vertegenwoor­digd was in de eerste groep, bleek Paul van Schalen in de finale simpelweg de sterkste man van de wedstrijd. Eerst was hij de aanstichter van de kopgroep van vier (op 25 kilometer van het einde), later maakte hij het met een vijftien kilometer lange solo overtuigend af. Andy de Smet moest dus met een tweede plek genoegen nemen, maar de 35-jarige Belg kon daar wel vrede mee hebben. „We hebben bij Skil nog maar een dag of achttien aan wedstrijd- dagen in de benen en dat is normaal gesproken veel te weinig om echt mee te doen voor de zege. Ik had bovendien al snel gezien dat Van Schalen vandaag gewoon superbenen had:'

BETER INCASSEREN

De winnaar zelf was na af­loop steenkapot, maar dik tevreden.

„Alles zit dit seizoen ge­woon mee, waar het vorig jaar allemaal tegen leek te zitten. Ik denk niet dat ik nu sterker ben in vergelij­king met mijn profjaren bij Batavus en Team Cologne, maar ik ben nu simpelweg rustiger in de koers, kan tegenslagen beter incasseren. Ik denk dat ik met mijn33 jaren te oud wordt gevonden om op nieuw prof te worden, maar als bijvoorbeeld Shimano-manager Arend Scheppink belt, denk ik zeker nog een rol te kunnen spelen in een continental proteam. Ik kan de zware wedstrijden met het jaar beter aan en ik kan in de opleiding van jong talent ook een rot spelen" solliciteerde de Top Serie-leider.BRON: Roy Schriemer

Beroepsrenners: 1. Paul van Schalen Arnhem; 2. Andy De Smet Belgie; 3. Kai Reus Winkel; 4. Hans Dekkers IJzendijke; 5. Raimondas Vilcinskas 6. Stefan van Dijk Honselersdijk; 7. Jos Lucassen Margraten; 8. Mathieu Heijboer Maastricht; 9. Geert Omloop Belgie; 10. Bart Voskamp Zetten; 11. Bert Hiemstra Liempde; 12. Sander Lormans Heemskerk; 13. Jan van Velzen Rheden; 14. Arthur Farenhout Zuidland; 15. Maint Berkenbosch Oldeberkoop;  16. Maxim Rudenko Ukrainie; 17. Bertil Klootwijk Spaarndam; 18. Remco van der Ven IJsselstein; 19. Kenny van Hummel Elden; 20. Pascal Hermes Liempde;

 

RONDE VAN NOORD-HOLLAND.(2006.04.23)

Er was nog maar een uur afgelegd in deze 61e editie van de Ronde van Noord-Holland toen een kwartet renners zich voor langere tijd los wist te maken van het peloton. Peter Schep, kersvers wereldkampioen op de puntenkoers op de baan, toonde nog altijd goede zin met zijn demarrage. De renner van Ubbink-Syntec kreeg Michael Skelde (GLud & Marstrand), Wouter Mol (Fondas) en Ivailo Gabrovsky (Flanders) mee en dit kwartet wist een kleine negentig kilometer uit de greep van de achtervolgers te blijven. Daarbij bouwden ze een voorsprong op van ruim drie minuten, maar op de dijk tussen Enkhuizen en Hoorn werd er zoveel van de achterstand afgeknabbeld, dat de vier even later tot de orde geroepen werden. Een onrustige fase volgde, maar op 45 kilometer van de streep ont­bond de grote regiofavoriet Kai Reus zijn duivels. De renner uit het Rabo Continental Team duldde nog heel even Marvin van der Pluijm in zijn gezelschap, maar zocht toen in de regen solo zijn weg richting Zaanstad. De voorsprong liep even tegen de twee minuten, maar uiteindelijk hield de coureur uit Winkel 38 tellen over op het peloton. Voor Reus ging met de zege een droom in ver­vulling. “Ik heb al best veel mooie koersen gewonnen en ga ook niet zeggen dat dit dan direct de mooiste is, maar het is wel een heel speciale overwinning. Het parcours voert door mijn trainingsgebied, loopt praktisch langs mijn woonplaats Winkel en er staan veel bekenden langs de kant. Ik had vooraf gezegd dat ik graag met een lange solo wilde winnen en dan is het zeker heel speciaal dat je zo kunt winnen in je eigen streek" Reus stapte vlak voor de finishlijn af, tilde zijn fiets boven zijn hoofd en kwam zo de streep over gelopen. Evgeni Popov maakte het feest voor Rabobank compleet door tweede te worden, terwijl Robert Wagner (Milram opleidingsploeg) derde werd. Beide coureurs deden dat overigens met flinke schaafwonden op de benen, na een val eerder in de wedstrijd.Bron:Roy Schriemer

Beroepsrenners: 1. Kai Reus Winkel; 2. Evgeny Popov Rusland; 3. Robert Wagner Duitsland;  4. Rieno Stofferis Belgie; 5. Marco Bos. Leek; 6. Jos van Emden Schiedam; 7. Sipke Zijlstra Burgum; 8. Michael Blanchy Belgie; 9. Martin Prazdnovsky Tsjechië; 10. Meul Robby Belgie; 11. Marcel Nagengast Hoogeveen; 12. Adriaan Helmantel Westeremden; 13. Kor Steenbergen Pesse; 14. Michael Berling Denemarken; 15. Juha Alaluusua Finland; 16. Arjen de Baat Puttershoek; 17. Jorrit Walgien Brielle; 18. Tom de Meijer Belgie; 19. Juliën Smink Hoogland; 20. Rick Flens Oostzaan;

 

RONDE VAN NOORD-HOLLAND.(2007.04.22)

Martijn Maaskant ging in de 62e Ronde van Noord-Holland opnieuw op jacht naar succes. Maar nu kreeg hij in de finale geen ruimte, omdat met name de mannen van Ubbink-Syntec het in Zaandam op een sprint wilden laten uitdraaien. De poging die de Rabo-ren­ier met Mindaugas Striska (Jartazi) ondernam hield verrassend lang stand, naar het duo moest uiteindelijk toch buigen. Daarvoor had ook al een Ne­derlands-Litouws duo van zich laten horen toen voormalig kampioen tijdrij­den Thom van Dulmen (Rabo) in de aanval ging, samen met Vytautas Kau­pas (Jartazi). Zij demarreerden net nadat de gevreesde Zuiderkwelweg niet voor een schifting had kunnen zorgen. De mannen bouwden een voorsprong op van meer dan 3 minut­en, maar na 100 kilometer in de aan­val was het (op 30 kilometer van de

streep) gedaan met de vluchters. Na­dat ook Maaskant en zijn metgezel waren ingerekend, kreeg niemand meer de ruimte en mochten de sprin­ters de nieuwe aankomst (licht oplo­pend tegen een brug) gaan testen. De Ubbink-trein bracht Stroetinga in stel­ling, waar Rabo gokte op Veelers. Het werden echter Bobbie Traksel (Pal­mans) en Kenny van Hummel (Skil­Shimano) die om de zege gingen spur­ten. Traksel viel net voor de streep stil en zag Van Hummel passeren, die zijn eerste zege als prof boekte. „Ik heb niemand voor me laten rijden, we had­den ook niet echt de ploeg daarvoor vandaag. Ik heb me dus alleen maar gefocust op de sprint, waarbij ik eerst de renners van Rabo in het oog hield en vervolgens op en over Traksels wiel wist te springen. Een mooie opsteker na een voorseizoen waarin ik door ziekte wat achter de feiten aan heb gehold. Ik heb bewust gekozen om hier te rijden en niet in de Amstel Gold Race. In Limburg doe ik niet voor de prijzen mee, hier kon ik mijn sprint nog wat aanscherpen met het oog op de komencle rittenkoersen. En daar heb ik nu zeker geen spijt van." Tijdens de wedstrijd werd meegedeeld dat Noord-­Holland volgend jaar waarschijnlijk weer als 1.1-wedstrijd op de kalender verschijnt.

BRON: ROY SCHRIEMER/BART HAZEN

Beroepsrenners: 1. Kenny van Hummel Arnhem; 2. Bobbie Traksel Wortel; 3. Wim Stroetinga Oldeberkoop;  4. Marco Bos. Roden; 5. Tom Veelers Ootmarsum; 6. Fulco van Gulik Apeldoorn; 7. Ger Soepenberg Den Ham Ov; 8. Dennis Leliveld Mijdrecht; 9. Mindaugas Jebjerg Litouwen; 10. Kasper Jebjerg Denemarken; 11. Dennis Luyt Haarlem; 12. Jorrit Walgien Brielle; 13. Martijn Maaskant Zuidland; 14. Reinier Honig Zaandam; 15. Roy Curvers Haelen; 16. Marcel Nagengast Hoogeveen; 17. Masahiro Shinagawa Japan; 18. Ivor Bruin Andijk; 19. Jasper Lenferink Tubbergen; 20. Camiel Dénis Cadier en Keer;

 

RONDE VAN NOORD-HOLLAND.(2008.04.27)

Net als in het Mergelland mocht men in Noord-Holland een Duitse winnaar begroeten. Robert Wagner won na­mens Skil-Shimano de 63e editie. Wag­ner liet in de sprint van een kopgroep van 18 man zijn landgenoot Paul Voss (tweede) en de Nederlander Stefan van Dijk (derde) kansloos. Het was de eerste profzege voor de 25-jarige Duit­ser uit Aken. De koers werd kleur gege­ven door het drietal Wouter Mol (P3Transfer-Batavus), Eelke van der Wal (Krolstone) en Mindaugas Striska (Mitsubishi). Zij warden na een lange vlucht ter hoogte van Hoorn in de kraag gegrepen, waarna met de wind tegen de groep voorin steeds verder verbrokkelde op de smalle wegen rich­ting Zaandam en er uiteindelijk acht­tien man overbleven. De ploeggenoten van Stefan van Dijk probeerden de ploegen van de andere sprinters uit te putten met een reeks aanvallen van eerst Omloop en later Vanlandschoot, maar hun kopman was niet in staat om het vervolgens af te maken. “Jammer, want we hebben als team goed gere­den" meende Van Dijk na afloop. „Het beste was er gewoon bij mij af, ook omdat de knuppel al zo vroeg in het hoenderhok werd gegooid. Ik won hier al 2 keer en had graag een 3e zege geboekt, maar het zat er gewoon niet in. Een abonnement op het podium heb ik in ieder geval wel”. Wagner was in Zaandam in de sprint duidelijk de sterkste. „Ik was gemotiveerd. We gin­gen hier als ploeg echt voor de zege vandaag en ik wist dat er kansen voor mij lagen om mijn eerste overwinning bij de profs te pakken. Roy Curvers heeft mij goed ondersteund in de fi­nale en zo kon ik voor de winst gaan. Ik ben heel blij dat dit gelukt is en ook nog eens op een steenworp afstand van Alkmaar, waar mijn vriendin San­dra opgroeide. Dat geeft er voor mij wel een speciaal tintje aan"

BRON: ROY SCHRIEMER

Beroepsrenners: 1. Robert Wagner Duitsland;  2. Paul Voss Duitsland;  3. Stefan van Dijk Honselersdijk; 4. Jos Pronk Warmenhuizen; 5. Eric Baumann Duitsland;  6. Marco Bos. Roden; 7. Tobias Erler Duitsland;  8. Lars Vierbergen Oosthuizen; 9. Ricardo van der Velde Breda; 10. Maxime Vantomme Belgie; 11. Geert Omloop Belgie; 12. André Schulze Duitsland;  13. James van Landschoot Belgie; 14. Ian Stannard Engeland; 15. Sergej Fuchs Duitsland;  16. Stefan Cohnen Selfkant; 17. Roy Curvers Weert; 18. Luc Hagenaars Maastricht; 19. Michaël Van Staeyen Belgie; 20. Matthias Friedemann Duitsland; 

 

RONDE VAN NOORD-HOLLAND .( 2009.04.26 )

Beroepsrenners: 1. Theo Bos Alkmaar; 2. Kenny van Hummel Driel; 3. Michaël Van Staeyen Belgie; 4. Stefan van Dijk. Oud-Turnhout; 5. Joachim Tolles Duitsland;  6. Jonas Vangenechten Belgie; 7. Roy Hegreberg Noorwegen; 8. Bobbie Traksel Rucphen; 9. Ritchie Motké Beek.Lb; 10. Pirmin Lang Duitsland;  11. Peter Jan Polling Nieuw Weerdinge; 12. Sjef De Wilde Belgie; 13. Cyrille Heymans 14. Lars Jun Broek in Waterland; 15. Johim Ariesen Rhenen; 16. Bjorn Coomans Belgie; 17. Remco te Brake Rhenen; 18. Aart Vierhouten Hilversum; 19. Christopher Schmieg Duitsland; 20. James Vanlandschoot Belgie;

 

RONDE VAN NOORD-HOLLAND .( 2010.04.25 )

Beroepsrenners: 1. Robert Wagner Duitsland;  2. Geert Omloop Belgie; 3. Jens Mouris Amstelveen; 4. Steffen Radochla Duitsland;  5. Roy Hegreberg Noorwegen; 6. Erwan Brenterch Frankrijk; 7. Jean-Pierre Drucker Luxemburg; 8. Joost van Leijen Maastricht; 9. Ivor Bruin Deventer; 10. Bert-Jan Lindeman Assen; 11. Sjoerd Kouwenhoven Honselersdijk; 12. Jasper Bovenhuis Staphorst; 13. Roy Curvers Roggel; 14. Robin Chaigneau Meerkerk; 15. François Jurgen Belgie; 16. Job Vissers Erp; 17. Barry Markus Hoofddorp; 18. Sebastian Forke Duitsland;  19. Michael Schweizer Duitsland; 20. Aidis Kruopis Litouwen;

 

RONDE VAN NOORD-HOLLAND .( 2011.04.25 )

Elite/Beloften: 1. Niels Wytinck Belgie; 2. Marco Brus Schijndel; 3. Remco te Brake Rhenen; 4. Yoeri Havik Assendelft; 5. Jonas Ljungblad Zweden; 6. Marius Bernatonis Litouwen; 7. Rens te Stroet Keijenborg; 8. Marco Bos. Roden; 9. Shinri Suzuki Japan; 10. Wesley Kreder Zevenhuizen Zh; 11. Jasper Bovenhuis Staphorst; 12. Peter Schulting Emmeloord; 13. Jumpei Murakami Japan; 14. Robbert de Greef Geldrop; 15. Tom Dumoulin Maastricht; 16. Nick Mulder Maastricht; 17. Floris Goesinnen Opperdoes; 18. Bouke Kuiper Amsterdam; 19. René Hooghiemster Drachten; 20. Jos Harms Oude Pekela;

 

RONDE VAN NOORD-HOLLAND .( 2012.04.22 )

Elite/Beloften: 1. Gediminas Bagdonas Litouwen: 2. Jeff Vermeulen Hoogvliet; 3. Sam Bennett Ierland; 4. Reinardt Janse van Rensburg Zuid-Afrika; 5. Niko Eeckhout Belgie; 6. Bart van Haaren Amsterdam; 7. Wesley Kreder Zevenhuizen Zh; 8. Elmar Reinders Emmen; 9. Dex Groen Tuitjenhorn; 10. Jasper Bovenhuis Staphorst; 11. Luc Hagenaars Maastricht; 12. Joren Segers Belgie; 13. Jim van den Berg Amsterdam; 14. Ivar Slik Bergen Nh; 15. Yanto Barker Engeland; 16. Danny van Poppel Poppel; 17. Patrick Ruckert Lierop; 18. Dylan Groenewegen Amsterdam; 19. Maarten de Jonge Oldenzaal; 20. Jos Pronk Heerhugowaard;

 

RONDE VAN NOORD-HOLLAND .( 2013.04.21 )

Elite/Beloften: 1. Dylan Groenewegen Amsterdam; 2. Wouter Wippert Wierden; 3. Remco te Brake Rhenen; 4. Antoine Demoitie Belgie; 5. Grischa Janorschke Polen; 6. Yoeri Havik Assendelft; 7. Fabio Silvestre Italie; 8. Gorik Gardeyn Belgie; 9. Wim Stroetinga Nijkerk; 10. Daniel Klemme Duitsland;  11. Olivier Chevalier Belgie; 12. Brian van Goethem Sluiskil; 13. Arno van der Zwet Zoetermeer; 14. Arjen de Baat Maasland; 15. Nikodemus Holler Duitsland;  16. Nick Mertens Belgie; 17. Dilan van der Aar Spaarndam; 18. Ricardo van Dongen Oosterhout Nb; 19. Melvin van Zijl Harderwijk; 20. Kobus Hereijgers Hedel;

 

RONDE VAN NOORD-HOLLAND .( 2015.04.19 )

Elite/Beloften: 1. Johim Ariesen Rhenen; 2. Truls Engen Korseth Noorwegen; 3. Tristan Marguet Zwitserland; 4. Marco Zanotti Heerlen; 5. Nicolai Brochner Denemarken; 6. Andrea Pasqualon Italie; 7. Yoeri Havik Assendelft; 8. Andris Smirnovs Letland; 9. Aidis Kruopis Litouwen; 10. Adriaan Aas Stien Noorwegen; 11. Fabio Jakobsen Heukelum; 12. Jeff Vermeulen Hoogvliet; 13. Twan Brusselman Helmond; 14. Alberto Cecchin Italie; 15. Jorn Buning Alkmaar; 16. Vegard Stake Laengen Noorwegen; 17. Mitchell Cornelisse s-Hertogenbosch; 18. Tim van Speybroeck Belgie; 19. Darijus Dzervus Litouwen; 20. Jim Lindenburg Wateringen;

 

RONDE VAN NOORD-HOLLAND .( 2016.04.17 )

Beroepsrenners: 1. Mathias Westergaard Denemarken; 2. Jim van den Berg Amsterdam; 3. Wouter Mol Alkmaar; 4. Jasper Frahm Duitsland; 5. Julius van den Berg Purmerend; 6. Emiel Vermeulen Belgie; 7. Jim Lindenburg Wateringen; 8. Tim Rodenburg Berkel en Rodenrijs; 9. Dion Beukeboom Amsterdam; 10. Martijn de Jong Woerden; 11. Roy Eefting Apeldoorn; 12. Joeri Stallaert Belgie; 13. Nicolai Brochner Denemarken; 14. Johim Ariesen Rhenen; 15. Arvid de Kleijn Herveld; 16. Stefan Kreder Zevenhuizen Zh; 17. Jelle Mannaerts Belgie; 18. Maris Bogdanovics Letland; 19. Stephan Bakker Zaandam; 20. Christian Koch Duitsland;

 

RONDE VAN NOORD-HOLLAND .( 2017.05.14 )

Elite/Beloften: 1. Fabio Jakobsen Heukelum; 2. Arvid de Kleijn Herveld; 3. Twan Brusselman Helmond; 4. Dion Beukeboom Amsterdam; 5. Jan Willem van Schip Schalkwijk; 6. Julius van den Berg Purmerend; 7. Peter Schulting Emmeloord; 8. Rob Ruygh Rekem(Bel); 9. Dennis Bakker De Rijp; 10. Tijmen Eising Emmen; 11. Tim Kerkhof Nistelrode; 12. Marco Zanotti Heerlen; 13. Adriaan Janssen Diepenveen; 14. Dex Groen Tuitjenhorn; 15. Jarno Gmelich Meijling Almere; 16. Luuc Bugter Nijmegen; 17. Rens te Stroet Keijenborg; 18. Ike Groen Tuitjenhorn; 19. Rick van Breda Den Helder; 20. Rens Tulner Lexmond;

 

RONDE VAN NOORD-HOLLAND .( 2018.05.13 )

Elite/Beloften: 1. Julius van den Berg Purmerend; 2. Cees Bol Zaandam; 3. Wim Stroetinga Nijkerk; 4. Akesel Nommela 5. Robbie van Bakel Deurne; 6. Patrick van der Duin Nieuw-Roden; 7. Jason van Dalen s-Gravenzande; 8. Jelmer Asjes Assendelft; 9. Marten Kooistra Jonkerslan; 10. Jordi Meeus 11. Stephan Bakker Zaandam; 12. Wiebe Scholten Dieren; 13. Ayden Toovey 14. Joury Ottenbros Heerhugowaard; 15. Bas Ottevanger Groot-Ammers; 16. Björn Bakker Wijnjewoude; 17. Eamon Lucas Franck 18. Giorgios Stavrakakis 19. Justin Timmermans Hardenberg; 20. Harry Tanfield

 

RONDE VAN NOORD-HOLLAND.(2019.06.08 T/M 06.09)

Elite/Beloften Proloog: 1. Nick Brabander Honselersdijk; 2. Jesper Rasch Zandvoort; 3. Jelle Bootsveld Heino; 4. Alain Broos Baarle-Nassau; 5. Dylan Bouwmans Gemert; 6. Ivar Slik Bergen Nh; 7. Dorus de Rijk De Rijp; 8. Roy Eefting Vaassen; 9. Ruben Buitendijk Lekkerkerk; 10. Quinten Veling Monnickendam; 11. Robin Blummel Sint-Michielsgestel; 12. Rick van Breda Den Helder; 13. Carlo van den Berg Maasland; 14. Michael Freiberg 15. Niels Boele Leiden; 16. Sjors Dekker Groningen; 17. René Hooghiemster Sneek; 18. Arno Claeys 19. Sybren Welling Heiloo; 20. Tijs Dekker Oosthuizen;

Elite/Beloften.01e rit: 1. David Dekker Hedel; 2. Coen Vermeltfoort Vlijmen; 3. Bas van der Kooij Maassluis; 4. Michael Freiberg 5. Marco Doets Monnickendam; 6. Ivar Slik Bergen Nh; 7. René Hooghiemster Sneek; 8. Timo de Jong Goes; 9. Dion Beukeboom Amsterdam; 10. Dennis Bakker Amsterdam; 11. Rick van Breda Den Helder; 12. Beau Duvigneau Zutphen; 13. Adriaan Janssen Diepenveen; 14. Rick Pluimers Enter; 15. Chiel Breukelman Gramsbergen; 16. Stijn Appel Spanbroek; 17. Nils Wolffenbuttel Nigtevecht; 18. Joren Segers Belgie; 19. Wessel Krul Enkhuizen; 20. Minne Verboom Krimpen aan den IJssel;

Elite/Beloften.02e rit: 1. Coen Vermeltfoort Vlijmen; 2. Bas van der Kooij Maassluis; 3. Nick Brabander Honselersdijk; 4. Davide Bomboi 5. Nick van der Meer Honselersdijk; 6. Wessel Krul Enkhuizen; 7. Wim Wittenberg Herveld; 8. Jason van Dalen s-Gravenzande; 9. Robin Mertens 10. Ivar Slik Bergen Nh; 11. Jarno Gmelich Meijling Almere; 12. René Hooghiemster Sneek; 13. Antonie van Noppen Ridderkerk; 14. Minne Verboom Krimpen aan den IJssel; 15. Sjors Dekker Groningen; 16. Senne Gabriels 17. Dylan Bouwmans Gemert; 18. Tijs Dekker Oosthuizen; 19. Alexander Konijn Spanbroek; 20. Beau Duvigneau Zutphen;

Elite/Beloften.Eindklassement: 1. Ivar Slik Bergen Nh; 2. Coen Vermeltfoort Vlijmen; 3. Bas van der Kooij Maassluis; 4. Rick van Breda Den Helder; 5. Michael Freiberg 6. René Hooghiemster Sneek; 7. Timo de Jong Goes; 8. Marco Doets Monnickendam; 9. Dennis Bakker Amsterdam; 10. David Dekker Hedel; 11. Adriaan Janssen Diepenveen; 12. Beau Duvigneau Zutphen; 13. Alain Broos Baarle-Nassau; 14. Dorus de Rijk De Rijp; 15. Rick Pluimers Enter; 16. Stijn Appel Spanbroek; 17. Wessel Krul Enkhuizen; 18. Nils Wolffenbuttel Nigtevecht; 19. Joren Segers Belgie; 20. Oscar van Wijk Wormer;