JAARGANG 1978

                              WEDSTRIJDEN S T/M Z

S- HEERENHOEK – 13 augustus.1978

      Fraaie zege van FREDDY MAERTENS in 's-HEERENHOEK

De 31e Regenboogkoers in 's-Heerenhoek word een klapstuk van formaat. De wakkere organisatoren in het pittoreske plaatsje op Zuid-Beveland hadden kosten nog moeite gespaard om een select veld beroepsrenners aan de start te brengen. Zij hadden dit keer trouwens alles mee om hun noeste vlijt ge­stalte te gaven. De weersomstandigheden waren gunstig: geen temperatuur om met de hele famille naar de Zeeuwse kust te trekken, maar wel aangenaam genoeg om zich langs het 2200 meter lange wielerparkoers te scharen, waar vedetten als Jan Raas, Joop Zoetemelk, Freddy Maertens en anderen slag zou­den leveren. De circa 8000 wielerfans die er waren, zullen be­slist geen spijt hebben gehad van hun uitstapje naar 's-Hee­renhoek.

Het wielergala begon reeds even na elf uur, met wedstrijden voor de jeugd, waarna achtereen-volgens trimmers, liefhebbers, nieuwelingen en junioren aan bod kwamen.

De hoofdmoot vormde uiteraard de wedstrijd van de beroeps­renners en vooral zij hebben voor een spectaculair duel gezorgd, waar iedereen van kon genieten. Zeker niet in het minst de hoofdsponsor van dit wielerfestijn Elektro Service Daan van de Dries, die na ruim twee uur koersen op het scherp van de snede, tenslotte Freddy Maertens als winnaar mocht complimen- teren. De groen trui-drager in de Tour de France incasseerde de bloemen dit keer zonder dat hij zijn sterk eindschot moest etaleren. In de slotronde liep de Belg van zijn medevluchters Gerrie Knetemann en Gerrie van Gerwen weg en legde de laat­ste kilometer op zijn eentje af. Genoemd trio had 15 kilometer voor het einde toegeslagen, nadat diverse andere vluchtpogin­gen vroegtijdig waren gestrand. Opnieuw hebben de 46 profs die in 's-Heerenhoek van start gingen hun nummer uitstekend verkocht, iets wat trouwens al wekenlang gebruikelljk is in de vaderlandse criteria.

Reeds in het eerste uur staken Jan Raas, Aad van den Hoek, Jos Schipper en Marc Demeyer hun neus aan het venster, maar het peloton reageerde telkens attent. Daarna bleef het geruime tijd wat rustiger, maar na 70 kilometer kwam de lont voor goed aan het kruit. De aspiraties van Freddy Maertens, Joop Zoetemelk en Cees Priem, om flink ruimte te creeren, leek gestalte te krijgen. Dit sterke trio kwam tot 25 seconden, maar Jan Raas kon dit in eigen home niet tolereren. Raas kreeg in zijn furieuze jacht steun van Leo van Vliet, terwijl Marc Demeyer en Aad van den Hoek ook aanhaakten. Trou­wens ook in het peloton sloeg de vlam in de pijp. Men rekende eerst de jagers in en toen stoomde men gelijk door naar de frontlijn om Zoetemelk, Priem en Maertens in de kraag te grijpen.

Freddy Maertens toonde Daarna zijn goede vorm door opnieuw aan te gaan. Zijn demarrage word alleen beantwoord door Gerrie Knetemann en de zich uitstekend werende Gerrie van Gerwen. Nogmaals wilde Jan Raas counteren, terwijl ook Toine van den Bunder veel aspiraties toonde om het gat dicht te rij­den, maar samenwerking was er bepaald niet, ook toen Marc Demeyer de Zeeuwen gezelschap kwam houden. De jagers vie­len dan ook terug in de groep en in de allerlaatste ronde deelde Freddy Maertens zijn, voor zijn tegenstanders, fatale tik uit.

De prijs voor de strijdlustigste renner word door de jury toe­gekend aan Joop Zoetemelk. Men zag daarbij zeker Freddy Maertens of Jan Raas over het hoofd. BRON: Rien de Jonge

Beroepsrenners: 1. Freddy Maertens 102 km in 2.06.15, 2. op 8 sec. Gerrie van Gerwen, 3. Gerrie Knetemann, 4. op 17 sec. Jan Raas, 5. Jos Schip­per, 6. Piet van Katwijk, 7. Leo van Vliet, 8. Fons van Katwijk, 9. Jan van Katwijk, 10. Theo Smit, 11. Marc Demeyer, 12. Vester Aarts, 13. Wim de Ruiter, 14. Aad van den Hoek, 15. Rhett van Trigt, 16. Adri van Houwelingen, 17. Toine van den Bunder, 18. Jose Decauwer, 19. Frankie de Gendt, 20. Gerard Wesselius, 21. Jacques de Goede, 22. H. Moonen, 23. Ko Hoogedoorn, 24. Alain de Roo, 25. Kees Bal, 26. Albert van Vlierberghe, 27. Pol Verschueren, 28. Joop Zoetemelk, 29. Ferdi van den Haute, 30. Cees Priem.

 

SANTPOORT – 29 juli.1978

     Ronde van Santpoort knappe triomf van LEO VAN VLIET

Het jonge Westlandse wielertalent Leo van Vliet heeft in een bloedhete Ronde van Santpoort voor profs een knappe en ver­diende triomf behaald. Na eerst al met zijn sterk rijdende ploegmakker Joop Zoetemelk, stayerkampioen Cees Stam, Adrie van Houwelingen, Gerrie Knetemann en Theo Smit ron­dewinst te hebben behaald, wist hij in de slotfase van de koers met Adre Gevers, Roelof Groen en Aad van den Hoek nog­maals een ronde voorsprong te pakken. Tussen de bedrijven door hadden ook Dries van Wijhe, Jan Huisjes en Henk Lubber­ding een „toertje" gepakt, maar Leo van Vliet was de enige van de hele „bent" die het tot twee ronden had gebracht en zat daarmee op fluweel. Onbedreigd snelde de jonge Westlander na zijn huzarenstukjes als winnaar over de eindstreep.

Voor deze derde Santpoortse profronde, die als sportief onder­deel van de plaatselijke feestweek door de Harddraverijver­eniging Santpoort en omstreken in samenwerking met de Beverwijkse Renners Club Kennemerland werd gearganiseerd, bestond met naar schatting zo'n vier- tot vijfduizend man een redelijke belangstelling. Het weer was in feite veel te mooi om nog meer publiek te kunnen trekken.

Alvorens de ruim 70 renners aan het 100 kilometer lange kar­wei konden beginnen, verzocht commentator Chris Delbressine aan renners en kijkers om een minuut stilte in acht te nemen ter herdenking aan de vorig jaar in Santpoort tijdens de koers overleden renner Bas Hordijk.

Ondanks de bijna tropische temperaturen is er door de beroeps­renners toch aardig strijd geleverd en de koers was voor de kijkers het aanzien volkomen waard. De Tour de France-vedet­ten Joop Zoetemelk, Henk Lubberding en Gerrie Knetemann mengden zich volop in het strijdgewoel en in de slotfase liet ook Aad van den Hoek zich niet onbetuigd. Alleen Jan Raas trad minder sterk op de voorgrond. Op een paar Belgen na was het een vrijwel compleet nationale wedstrijd. De organisatoren hadden er gezien de ervaringen van het vorige jaar van afge­zien om dure buitenlandse cracks aan te trekken.

De renners zaten in deze derde editie van het Santpoortse prof­gebeuren nog maar amper goed en wel op de fiets of de in zijn witte trui gestoken Henk Lubberding ging er vandoor met de kersverse sprintkampioen Jan de Jong aan het wiel. Voor de Zwanenburger ging het toch wel wat te hard en hij moest Lub­berding alleen later gaan. Met onder meer een Ko Hoogedoorn, Jan Raas, Gerrie Knetemann en een paar anderen kwam De Jong weer op gelijke hoogte van de “witte tornado", maar toen sloot ook het peloton weer aan. Na deze eerste ,speldeprikken" formeerden de Tour-favorieten Joop Zoetemelk en Gerrie Kne­temann met stayerkampioen Cees Stam, Theo Smit, Adrie van Houwelingen en Leo van Vliet een zes man sterk kopgroepje en dat liep steeds verder uit op het peloton. Na amper een uur koers konden de zes demarranten op een volle ronde voor­sprong bogen. De sinds kort tot de rijen van de profs toege­treden Dries van Wijhe ging er daarna vandoor met Jan Huis­jes. Na een felle jacht sloot Henk Lubberding zich bij hen aan en goed samenwerkend wisten ook deze drie knapen tot ronde­ winst te komen. Het bleef onrustig op het voorplan en nadat Tino Tabak, de winnaar van de eerste profronde in Santpoort, en Cees Priem tevergeefs hadden geprobeerd om te ontsnap­pen, slaagden Adrre Gevers, Aad van den Hoek, Roelof Groen en Leo van Vliet wel in die opzet. Vooral voor Van Vliet ver­liepen de zaken naar wens, want hij was de enige renner die reeds een ronde voorsprong had en doordat de T.I.-Raleigh's Gevers en Van den Hoek volop meewerkten aan de ontsnap­ping, kon er rondewinst worden behaald. De zege kon de jonge helper van Zoetemelk uit de Miko-Mercier-ploeg toen vrijwel niet meer ontgaan. Zelf deed zijn baas nog een poging om de tweede plaats te grijpen, maar hij kreeg Gerrie Knetemann, Roelof Groen en Adrie van Houwelingen op zijn nek. Zij bleven

Zoetemelk in het spurtje voor. Het aanvankelijke rondeverlies op Van Vliet hadden de vier tot bijna de helft terug gebracht. Door zijn aanvallende manier van rijden verwierf Westlandse Leo ook de leidersprijs. BRON: Jan Rooseboom de Vries

Beroepsrenners: 1. Leo van Vliet 100 km in 2.25.18, 2. Gerrie Knetemann op een halve ronde, 3. Roelof Groen, 4. Adrie van Houwelingen, 5. Joop Zoetemelk, 6. Theo Smit op 1 ronde, 7. Adrie Gevers, 8. Aad van den Hoek, 9. Henk Lubberding, 10. Dries van Wijhe, 11. Cees Stam, 12. Jan Huisjes, 13. Johan van de Velde op 2 ronden, 14 Piet van Katwijk, 15. Roy Schuiten, 16. Leo Hulzebosch, 17. Co Moritz, 18. Ton Zuiker, 19. Fons van Katwijk, 20. Jan van Katwijk, 21. Cees Priem, 22. J. v. d. Meer, 23. Mathieu Dohmen, 24. Rhett van Trigt, 25. Tina Tabak, 26. Ben Janbroers, 27. Herman Ponsteen, 28. Kees van der Wereld, 29. Nico Been, 30. Sjaak de Goede.

 

SAS VAN GENT – 30 juli.1978

Henk Lubberding alleen vooruit in Sas van Gent

Na een boeiende finale kreeg onze natio­nale wegkamipioen Henk Lubberding de bloemen in Sas van Gent. Ook Joop Zoe­temelk, die in de slotfase bijzonder goed acteerde, moest tenslotte het hoofd butigen voor de overmacht van de T.I. Ra­leigh-McGregor-formatie, die aanvanke­lijk Jan Raas als pion naar voren had geschoven. Vooral door toedoen van Zoe­temelk kreeg de Zeeuw echter geen ruim­te. De Tour-revelatie Henk Lubberding knapte het zaakje toch op voor de man­nen van Post en onderstreepte daarmee nog eens zijn uitstekende vorm.

Twee ronden voor het einde nam Lub­berding definitief afstand van de con­currentie, goed in de rug gedekt door zijn ploegmaats. Het kwam allemaal wat moeizaam op gang in 't Zeeuws-Vlaamse stadje. Wel stak streekfavoriet Toine van den Bunder in het eerste uur zijn neus aan het venster in gezelschap van Cees Priem, maar deze fungeerde in feite al­leen als bewaker van Van den Bunder. Het Zeeuwse duo kwam tot een maxima­le winst van 25 seconden, mede door de lakse houding van het peloton. Maar toen met nog zo'n 50 kilometer te gaan, ten­slotte Zoetemelk het sein gaf tot actie, werden de koplopers snel in de kraag gegrepen.

Raas en Lubberding zorgden er daarna voor dat de vele toeschouwers waar voor hun geld kregen. Zoetemelk, de goed draaiende Johan v. d. Meer, de Belg Ro­nan Demeyer en de broers Fons en Piet van Katwijk sloten zich bij de Raleigh­tandem aan en deze hoofdmacht nam snel afstand.

Leo van Vliet, Kees Bal en Ad Gevers meldden zich weliswaar als jagers aan en kregen later gezelschap van Fons van Katwijk, die door pech uit de frontlijn was teruggeslagen en geen aanspraak meer kon maken op zijn “rondenvergoe­ding" maar voorin lag het tempo zo hoog dat deze jacht geen effect meer sorteerde. De rest was helemaal gezien en werd negen ronden voor het einde door Raas c.s. gedubbeld. Hoe Jan Raas zich daarna inspande om zijn zege van vorig jaar te prolongeren, steeds was het Zoetemelk die hem een halt toe riep.

Niettemin slaagde de gebrilde Zeeuw er in nog even uit de greep te komen toen Lubberding reeds bezig was aan zijn ge­slaagde solo en dat leverde hem nog de tweede plaats op.

Beroepsrenners: 1. Henk Lubberding 100 km in 2.17.10, 2. op 14 sec. Jan Raas, 3. op 20 sec. Johan v. d. Meer, 4. Piet van Katwijk, 5. Ro­nan Demeyer (B.), 6. Joop Zoetemelk, 7. Fons van Katwijk, 8. Leo van Vliet, 9. Ad Ge­vers, 10. Cees Bal, 11. op een ronde Gerrie van Gerwen, 12. Jan van KatwUk, 13. Richard Bukacki, 14. Toine van den Bunder, 15. Willy Reybroeck (B.), 16. Johan de Clerck, 17. Cees Priem, 18. Ger Mak, 19. Vester Aarts, 20. M. Burton, 21. Walter Planckaert, 22. Theo Smit, 23. Kees van der Wereld, 24. Mathieu Doh­men, 25. Eddy Peelman (B.), 26. Jan Breur, 27. Johnny Mulliman (Eng.), 28. J. de Goede, 29. Ferdi van den Haute (B.), 30. Willy Planckaert (B.).BRON:Rien de Jonge

 

SCHAARSBERGEN - 22 augustus.1978

Amateurs: 1. R. de Veer, 2. J. de Ruiter, 3. W. Pater, 4. W. van Dongen, 5. F. de Kinkel­der, 6. J. Tijdink, 7. R. Willems, 8. G. Luy­mes, 9. B. Meijer, 10. M. v. d. Velden.

 

SCHAGEN - 24 augustus.1978

Amateurs: 1. G. Mohlmann, 2. B. Huveneers, 3. M. Visser, 4. M. Pronk, 5. G. Slot, 6. A. Koster, 7. R. Kos, 8. T. Huijzen, 9. W. Koe­nen, 10. D. Groen.

 

SCHAYK - 16 juli.1978

Amateurs: 1. P. Godde, 2. J. Feiken, 3. R. Seuntjens, 4. W. van Steenis, 5. M. v. d. Vel­den, 6. H. Mutsaars, 7. M. de Veer, 8. H. van Loon, 9. P. Kuys, 10. H. Lunenburg.

Junioren: 1. R. Snijders, 2. A. van Asten, 3. H. Havik, 4. G. van Putten, 5. Th. Peters, 6. T. van Eijk, 7. J. Schaap, 8. A. van Eeden, 9. H. van Lent, 10. P. Hogervorst.

Nieuwelingen: 1. H. Baudoin, 2. E. Vossen­berg, 3. M. Verhagen, 4. A. van Gaveren, 5. N. Verhoeven, 6. G. Theunisse, 7. J. Verschuur, 8. M. Steijn, 9. J. van Poppel, 10. M. Hermans.

 

SCHEERWOLDE - 12 augustus.1978

Liefhebbers: 1. J. Hup, 2. G. Steinbach (W.­Did.), 3. G. Huisjes, 4 H. Kuiper, 5. H. Scheu­ten, 6. F. Havenaar, 7. M. Sprakel, 8. J. Win­ters, 9. C. Splinter, 10. Z. Selles.

 

SCHELDE-WEEKEND – 18 september t/m 19 september.1978

Joop Zoetemelk in Hoogerheide Herman van Springel in Ossendrecht Johan van de Velde won (schimmel) Orchidee

Herman van Springel was de incest dominerende coureur in de profkoersen to Hoogerheide en Ossendrecht, die evenals vorig jaar alts regionaal wielerfestijn warden verreden op twee achtereenvolgende dagen.

De Stichting Hoogerheide Vooruit en de Stichting Profcomit6 Ossendrecht presenteren deze samenwerking onder de naam Schelde-Weekend en gezien de opkomst van hat publiek (tel­kens zo'n 6000 toeschouwers) kunnen de organisatoren tevre­den zijn.

ZoaJs reeds gemeld was de 36-jarige Herman van Springel de groee man in de Brabantse Zuid-Westhoek.

Reeds in bet avondcriterium op vrijdag, in Hoogerheide, was de vijfvoudige winnaar van Bordeaux-Parijs uitstekend op dreef maar ward toen in de eindsprint, door een eveneens van strijd­lust blakende Joop Zoetemelk geklopt.

Maar twintig uur later stond Van Springel in Ossendrecht don wel op de ,hoogste trade", na de finale to hebben ingeluid sa­men met Marc Demeyer, Andre Delcroix (twee landgenoten) en onze coming-man Johan van de Velde.

Van Springel lisp in de ;slotronde van zijn drie medevluchters wag en kwam met ruime voorsprong binnen.

Dit Schelde-Weekend had voor de renners een specials attrac­tie. De firma Van Lier uit Oud-Gastel (hengstenhouderij en handelsstal) had namelijk een paard tar waarde van 7000 gul­den beschikbaar gesteld. Voor deze super-klassementspremie ward twintig keer hat onderste uit de kast gehaald door de

renners en Johan van de Velde, die na de koers in Hoogerheide aanvoerder was van hat klassement, met drie punten voor­sprong op Zoetemelk, bleef ook in Ossendrecht aan de leiding en kwam daarmee in hat bezit van de fraaie, vijf jaar ~oude schimmel Orchidee. Zij ward ward samen met haar vader voor de aanvang van beide koersen aan den volke vertoond en op de hem ,eigen bekende wijze" geintroduceerd door speaker Chris Delbressine.

HOOGERHEIDE – 18 september.1978

In Hoogerheide waren Martin Havik en Henk Lubberding de eerste animators. Zij kwamen na 25 kilometer los uit de groep en bleven een klein uurtje met een halve minuut winst voorop draven. Een poging van Kees Bal en Wim de Ruiter om een tegenoffensief op gang te brengen kreeg geen steun van de anderen, maar onder impuls van Zoetemelk en Van Springel kwam het na 60 kilometer toch tot een complete hergroepering. Genoemd duo sloeg 10 kilometer verder genadeloos toe. Jos Schipper, Vester Aarts en Wim de Ruiter deden nog even een vertwijfelde poging het gat te dichten, maar de geroutineerde tandem Zoetemelk-Van Springel gaf bepaald geen krimp. Via de korte aflossing pakten de leiders snel 40 seconden en met nog 15 kilometer voor de wielen, toen de voorsprong reeds was opgelopen tot 1.15 min., waren de kaarten geschud. Wel spron­gen Cees Priem, Jos Schipper en Hans Langerijs nog uit het peloton, maar hun aanval was te laat ingezet om zich nog vooraan te kunnen melden. De eindsprint tussen beide kop­lopers werd royaal gewonnen door Joop Zoetemelk.

Beroepsrenners: 1. Joop Zoetemelk 100 km in 2.14.17, 2. Herman van Sprin­gel (B.), 3. op 1.05 min. Jos Schipper, 4. Cees Priem, 5. Hans Lan­gerijs, 6. op 1.25 Johan van der Meer, 7. Jan van Katwijk, 8. Jose De­cauwer (B.), 9. Jan Krekels, 10. Johan van de Velde, 11. Andre Del­croix (B.), 13. Roelof Groen, 14. Mathieu Dohmen, 15. Hugo van Gastel (B.), 16. Marc Demeyer (B.), 17. Livien Klaasen, 18. Hennie Kuiper, 19. Walter Godefroot (B.), 20. Gerard Wesselius, 21. Vester Aarts, 22. Guido van Calster (B.), 23. Rhett van Trigt, 24. Wim de Ruiter, 25. Jan Breur, 26. Co Moritz, 27. Keen Bal, 28. Hennie Peels, 29. Martin Havik, 30. Jac. de Goede.

OSSENDRECHT – 19 september.1978

Tijdens de 62e Ronde van Ossendrecht nam Camiel Mattheus­sens (75), onder andere jarenlang jury-lid in West-Brabant en pionier van de eerste Ronde van Ossendrecht in 1932, die ge­wonnen werd door Cesar Bogaert, officieus afscheid van zijn sportvrienden. Mattheussens die op een later tijdstip door zijn mede-comiteleden nog eens in het zonnetje zal worden gezet en een grote reputatie geniet in de Brabantse Westhoek, liet voor de micro duidelijk uitkomen dat hij nog steeds een enthou­siaste wielerfan is. De man met de “witte pet" toonde zich ook vooral in zijn schik met het creeren van het Schelde-Weekend.

Ondanks het feit dat in Ossendrecht - evenals in Hoogerheide - bekwame dirigenten als Gerrie Knetemann en Jan Raas (Zesdaagse van Londen) ontbraken, hebben de broodrijders er een spectaculair duel van gemaakt. Met het paard Orchidee in het achterhoofd mocht dat trouwens ook worden verwacht.

Reeds nadat enkele rondjes van 1700 meter waren afgelegd, sloegen 10 man op de vlucht. Daarbij behoorde reeds toen de latere winnaar Herman van Springel, die eigenlijk niet eens mag worden bestempeld als een oude rot, omdat hij zich met zoveel jeugdig elan etaleerde. Van Springel kreeg bij die eerste ontsnapping steun van zijn landgenoten Jose Decauwer, Ferdi van den Haute, Guido van Calster en Marc Demeyer, de Duitser Horst Schutz en de manner van eigen bodem Johan van de Velde, Jan van Katwijk, Jan Krekels en Ton Zuiker. De 10 lei­ders pakten een halve minuut en onder aanvoering van Henk Lubberding en Kees Bal kwam het peloton even iets dichterbij, maar van een serieuze jacht was toch nog geen sprake. Die kwam wel op gang na 35 kilometer, toen de deze middag zeer actieve Kees Bal steun kreeg van Piet van Katwijk en de Bel­gen Delcroix en Godefroot. Achter deze jagers maakten nog acht man zich los uit het peloton. Bij hen bevond zich onder andere Hennie Kuiper, die in eigen home beslist in de kijker wilde rijden en dat deden trouwers ook Lubberding, Langerijs en Zoetemelk in die fase.

De twee jachtgroepen smolten samen, maar bleven voorlopig hangen op 30 seconden. Maar na 65 kilometer, toen de leiders inmiddels reeds diverse anderen hadden gedubbeld, moest men in de hoofdmacht toch het gezelschap dulden van de twaalf achtervolgers. Met 22 man vooraan zou men echter niet de finish halen. Een nieuwe actie van de zeer bedrijvige Kees Bal en Johan van de Velde, die mede gestalte kreeg door Gode­froot, Van den Haute, Henk Lubberding en Jos Schipper, bracht het publiek in extase. Het zestal dapperen vocht verbeten, maar kon uiteindelijk toch geen stand houden tegen de terriers van de vorige avond, Joop Zoetemelk en Herman van Springel, die er voor zorgden dat alles weer samen kwam wat nog niet was gedubbeld.

De finale werd met nog ruim 20 kilometer te gaan, ingeluid door Johan van de Velde en Herman van Springel, die Marc Demeyer en Andre Delcroix meekregen. Dit viertal was voor­goed gevlogen, al trachtten Hennie Kuiper, Kees Bal en Walter Godefroot er nog alles aan te doen om de voorste linies te bereiken. De sterke Herman van Springel imponeerde in de slotronde nog eens door zijn medevluchters los te rijden en reikte daarmee naar een grandioze zege.

Na Herman van Springel mocht ook Johan van de Velde een ere-rondje maken. Hij deed dit, tot grote hilariteit van het publiek, op het door hem gewonnen paard, dat voorlopig een stal krijgt op het bedrijf van Johan's vader in Rijsbergen. De Van de Velde's drijven daar een varkensmesterij. Het gezin telt vier zonen en twee dochters en Johan is met zijn 21 jaar de oudste zoon. Een nuchtere, eenvoudige jongen van het Brabantse platteland die, wanneer hij thuis is, nog steeds op klompen loopt en daarmee aangeeft dat hij ondanks zijn eclatante successen niet over het paard is getild. BRON RIEN DE JONGE

Beroepsrenners: 1. Herman van, Springel (B.) 120 km in 2.45.17, 2. op 17 sec. Marc Demeyer (B.), 3. Johan van de Velde, 4. Andre Delcroix (B.), 5. op 42 sec. Walter Godefroot (B.), 6. Kees Bal, 7. Hennie Kuiper, 8. op 1.03 min. Jan van Katwijk, 9. Ferdi van den Haute (B.), 10. Henk Lubberding, 11. Jos Schipper, 12. Hans Langerijs, 13. Joop Zoetemelk, 14. Jose Decauwer (B.), 15. Mathieu Dohmen, 16. Livien Klaasen, 17. Piet van Katwiik, 18. Jan Krekels, 19. Johan van der Meer, 20. Ton Zuiker, 21. Guido van Calster (B.), 22. Horst Schiitz (W.-Dld.), 23. op een ronde Hennie Peels,24. Co Moritz, 25. Cees Priem, 26. Jan Breur, 27. Vester Aarts, 28. Ben Janbroers, 29. Aldert Jongkind, 30. Hugo van Gastel (B.).

 

SCHERMERHORN - 26 mei.1978

Amateurs: 1. G. Slot, 2. G. Kamper, 3. J. Koops, 4. D. Groen, 5. J. Kieftenburg, 6. C. Giling, 7. A. Koster, 8. L. Westrus, 9. P. Noy, 10. R. Haller.

Liefhebbers en veteranen: 1. H. Welp, 2. H. van Leeuwen, 3. G. Stadt, 4. W. van Dok, 5. H. Roos, 6. J. v. d. Horst, 7. L. Luppers, 8. P. Hoornstra, 9. L. Wassenburg, 10. K. Dui­venvoorden.

 

SCHERMERHORN - 27 mei.1978

Amateurs: 1. M. Schoen, 2. R. Haller, 3. G. Kamper, 4. J. Kieftenburg, 5. C. Giling, 6. D. Groen, 7. R. Smits, 8, A. Koster, 9. M. Pronk, 10. W. Koene.

Junioren: 1. G. Visscher, 2. H. de Vries, 3. R. Versluis, 4. M, Mulder, 5. C. Buys, 6. H. Ha­vik, 7. A. Ketelaars, 8. B. Luyken, 9. A. Jan­sen, 10. N. Wegkamp.

Liefhebbers en veteranen: 1. J. Barens, 2. H. Rutte, 3. H. Roos, 4. W. Luppers, 5. H. Welp, 6. J. v. d. Horst, 7. L. Luppers, 8. P. Hoorn­stra, 9. J. Peetoom, 10. F. Bakhuizen.

 

SCHERPENZEEL - 26 augustus.1978

Liefhebbers: 1. J. Hup, 2. J. Brouwer, 3. J. Sandbrink, 4. J. Pluimers, 5. J. de Boer, 6. T. de Waal, 7. M. de Koning, 8. R. Pepping, 9. G. Plieger, 10. G. Steinbach (Dld.).

 

SCHEVENINGEN - BOULERVARD - 27 mei.1978

Nieuwelingen: 1. T. van Vliet, 2. R. Vroom, 3. J. van Dalen, 4. K. Evers, 5. M. Heydra, 6. E. Ummels, 7. H. Koopman, 8. J. Verbaant, 9. C. Roskam, 10. R. Blokzeijl.

Liefhebbers en veteranen: 1. R. Onos, 2. T. Koop, 3. H. Roos, 4. K. Teeuwsen, 5. G. Keep, 6. A. Kruger, 7. J. Zwaan, 8. B. Wennekes, 9. K. Duivenvoorden, 10. H. Brinkman.

 

SCHEVENINGEN –BELGISCH PARK - 17 mei.1978

Amateurs: 1. B. Langeveld, 2. B. Libregts, 3. K. St. Nicolaas, 4. P. Koppert, 5. R. Koppers, 6. W. Hus, 7. B. v. d. Stelt, 8. R. den Boer, 9. P. Kivits, 10. H. de Koning.

 

SCHEVENINGEN.REVANCHE MERKENKAMP. – 28 juli.1978

AD VAN PEER INDIVIDUEEL WINNAAR

EGON VAN KESSEL LEIDT GAZELLE-CAMPAGNOLO NAAR PLOEGENTRIOMF

Het Haags vakantiecriterium kreeg eigenlijk twee winnaars. Individueel mocht Westbrabander Ad van Peer (Union) zich na 120 - toch lastige - kilometers op de Scheveningse Boule­vard melden voor de huldiging. Maar in feite was toch in de strijd om de “revanche van het merkenkampioenschap" een ander de triomfator. Egon van Kessel uit Velddriel, in het ver­leden vaak bekritiseerd om zijn van weinig koersinzicht ge­tuigende activiteiten, reed een meer dan bekeken race. Een wedstrijd waarin hij - en dat verbaasde niemand - kort na het vertrek zich stortte in een krachtenverslindende solo. Maar ook een strijd, waarin Van Kessel in de finale nog zoveel „over" had, dat hij zijn ploeg Gazelle-Campagnolo regelrecht naar de eerste plaats voor de gastrennersverenigingen loodste.

Met nog drie ronden (van 2750 meter) te gaan streek Van Kes­sel immers in een rush neer op de twee vluchters die toen al bijna 30 kilometer lang een geringe voorsprong (30 seconden) verdedigden tegen de gebundelde reactie van vooral de ploeg van Amstel Bier. Na het (met pech) uitvallen van Jos Lam­mertink en Frits Pirard leidde Hassink zijn helpers Visser, Bessems en Hilberink in de jacht op de twee koplopers: Wim Hus van het ploegie (al zijn de plannen voor volgend seizoen indrukwekkend) van Frans Vrolijk Koffieshop en Ad van Peer van Union.

De Amstel-mannen deden dus het werk: Van Kessel profiteer­de. Hij pikte voorop aan en plaatste zich meteen zo krachtig op kop dat de voorsprong weer groter werd. De bierbrigade capituleerde. Kampioen 1978 Jan van Erp-Viner werkte er ook niet te hard meer aan. Piet van Leeuwen en Jannus Slende­broek zagen tot hun teleurstelling Bert van Est uit de wedstrijd genomen worden omdat hij - en mag dat volgens de regle­menten of niet? - van een paaltje langs het parkoers een bidon griste. Bik Sloopwerken berustte in verlies nadat, omdat hij gewoon een drinkbus aanpakte, Huizinga was gediskwalifi­ceerd en Gazelle wist zich zeker van de winst.

Ben van Erp had immers ook Jacques van Meer, Roger Sumich en Dries Klein nog bij de besten. Union telde in de tweede groep alleen nog Wies van Dongen, terwijl ploegleider Roel Moes van Vrolijk de prestatie van Hus met slechts die van Dijkhuizen (23e) kon aanvullen. Niet voldoende, want drie man in de uitslag telden mee.

Die wetenschap beinvloedde natuurlijk het koersverloop. Voor­al de Amstel-ploeg “rekende" telkens feilloos. Dat hield in dat de vroege vlucht van twee Bik-mannen (Versluis en St. Nico­laas ), twee van De Markthof Den Haag-Rogelli (De Groot en Verhezen) met o.a. Gazelle's Van der Steen, al snel door een grote tweede groep en daarachter vanuit het peloton een derde

met Hassink en een vierde met Lammertink werd gecounterd. De ontwikkelingen na 70 km, met Van Meer, Van Est, Verhe­zen, Huizinga, Bessems, Klaver, later gevallen Van der Broek, Koene en Bongers hadden een basis kunnen zijn voor de be­slissende vlucht. Zeker toen Hassink en Slendebroek voor een dubbele vertegenwoordiging van Amstel en Jan van Erp zorg­den. Achter de tien leiders verzetten de andere ploegen zich evenwel krachtig. De extra tempoversnelling van Bessems, Van Est en Verhezen ten spijt reden er 32 renners voorop de finale in.

Waarbij Hus en Van Peer het avontuur zochten. Een durf die Van Peer later zijn vijfde seizoenzege bracht. Hus: „Hij reed in het laatste klimmetje tegen de vuurtoren weg." Vooral Van Kessel (die er dus in de laatste drie ronden bijkwam) probeerde nog aan te pikken, maar tot een echte spurt kwam het op de Strandweg niet. Jammer voor Hus, die dan wellicht kansrijk was geweest. En de organiserende Haagse Stichting SOS, die met een Haagse winnaar in een race met de top van het land aan de start toch iets bijzonders had gekregen.

Van Peer kwamen de bloemen echter toe. Zoals ze ook Van Kessel en zijn ploegmakkers toekwamen. Want de prestatie van Egon, in de Omloop van de Braakman (begin april) ge­vallen en met een sleutelbeenbreuk een maand uitgeschakeld, was een merkenwinst waard.

Amateurs: 1. Ad van Peer (Union), 2. W. Hus (Frans Vrolijk), 3. E. van Kessel (Gazelle), 4. J. van Meer (Gazelle), 5. J. Slendebroek (Jan van Erp), 6. B. Wekema (Batavus), 7. G. St. Nicolaas (Bik), 8. M. v. d. Bergh (De Markthof), 9. A. Hassink (Amstel), 10. D. Klein (Gazel­le), 11. N. Hilberink (Amstel), 12. P. van Leeuwen (Jan van Erp), 13. M. Visser (Amstel), 14. R. Sumich (Gazelle), 15. R. Bessems (Amstel), 16. W. van Dongen (Union), 17. H. van Piere (v. d. Pouw), 18. T. Verhezen (De Markthof), 19. E. Hopman (Bleeker), 20. J. de Bie (Elite), 21. A. Bongers (Elite), 22. S. Rotteveel (v. d. Pouw), 23. M. Dijkhuizen (Frans Vroliiik), 24, A. v. d. Steen (Gazelle), 25. J. Klaver (Bleeker), 26. C. Molenaar (Bleeker), 27. P. Liefaard (Amstel), 28. P. Steyn (Elite), 29. H. Heine (Bleeker), 30. M. v. d. Toorn (Markthof).

Bergprijs: 1. Ad van Peer (Union).

Ploegenstand: 1. Gazelle-Campagnolo, 2. Amstel Bier, 3. De Markthof­Rogelli, 4. v. d. Pouw-Coon Oil, 5. Elite Meubel-Ketting-Shimano. BRON:Henk Kruithof

 

SCHIEDAM - 9 augustus.1978

Amateurs: 1. M. Taverne, 2. J. Kuiken, 3. A. Kraan, 4. R. Kos, 5. J. Trouw, 6. A. de Groot, 7. J. Klomp, 8. M. Rietveld, 9. P. Liefaard, 10. R. Bessems.

Liefhebbers en veteranen: 1. N. Duivenvoor­den, 2. P. Nobel, 3. S. Koevermans, 4. E. C. Kloosterman, 5. P Legierse, 6. N. v. Dijk, 7. H. Brinkman, 8. B. Kanselaar, 9. M. Drop, 10. J. Griep.

 

SCHIJF - 30 juli.1978

Amateurs: 1. A. van Peer, 2. F. Pirard, 3. J. Kuiken, 4. C. de Jong, 5. Th. Hoogervorst, 6. J. Arnouts, 7. K. de Brouwer, 8. T. Appel­doorn, 9. G. St. Nicolaas, 10. A. v. d. Poel.

Junioren: 1. J. Hanegraaf, 2. W. v. d. Burgh, 3. A. v. d. Poel, 4. M. van Rtjshergen, 5. R. Koppert, 6. L. de Bruijn, 7. G. Solleveld, 8. M. Boeren, 9. G. Boer, 10. H. Akkermans. Nieuwelingen: 1. T. van Vliet, 2. T. van Oor­schot, 3. M. Wolters, 4. J. Peels, 5. P. de Jong, 6. K. Dingemans, 7. J. van Opstal, 8. M. Stroosnijder, 9. H. Deelen, 10. A. Hamers.

 

SCHIJNDEL – LUS VAN – 10 september.1978

Vijfde seizoenzege van Fons van Katwijk in Schijndel

Fons van Katwijk beschikt in het na-seizoen over een benijdens­waardige vorm. Eerst won hij enkele weken geleden de Ronde van Dongen, zaterdag 9 september was hij de sterkste in een omnium op de C-baan in Baarlo en daags nadien triomfeerde de jongste van de drie fietsende professionals in de Ronde van Schijndel. Een schitterend succes voor de renner uit Oploo en meteen ook voor diens fabrieksploeg Marc-Zeepcentrale-Supe­ria, die hier in grote getale was vertegenwoordigd.

Ruim 15.000 toeschouwers waren er getuige van hoe de Zeep­centrale-renners hun stempel op de wedstrijd drukten. De Ne­derlanders in deze ploeg hadden deze keer een geweldige steun aan enkelen van hun Belgische ploeggenoten. Van de eerste tot de laatste ronde hebben zij, waarschijnlijk ook omdat een aan­tal sterke Raleigh-renners ontbraken, de wedstrijd gecontro­leerd. Bij elke ontsnapping waren een of meer renners van deze ploeg vertegenwoordigd. Toch zou de buit bijna nog aan de neus van de Zeepcentrale-formatie voorbij zijn gegaan. Veer­tig kilometer moesten er nog worden afgelegd toen Adri van Houwelingen, de man van Jet Star Jeans en Andre Dierickx de sterke Belg in de geel-blauwe kleuren van IJsboerke, er vandoor gingen en een voorsprong van ongeveer een halve minuut opbouwden. Toen het verschil zelfs tot 40 seconden uitgroeide demarreerde Fons van Katwijk. Hij kreeg steun van zijn ploeggenoot Herman van Springel, van de Flandria-cou­reur Marc Demeyer en van Eddy Verstraeten, ook een Belg die in de kermiskoersen in zijn land vaak voorin eindigt. Dit kwartet naderde aanvankelijk niet snel genoeg, maar vanuit het peloton maakten zich ook de Zeepcentrale-renners Jos Schipper en Ferdi van den Haute in gezelschap van de plaatse­lijke favoriet, de Raleigh-man Andre Gevers los. Vooral deze laatste bewoog hemel en aarde om vooraan aansluiting te krij­gen en nadat de zeven bij elkaar waren gekomen werd de ach­tervolging op de leiders gezamenlijk ter hand genomen. Drie ronden voor het einde, zes kilometer voor de eindstreep, moes­ten Dierickx en Van Houwelingen, laatstgenoemde had inmid­dels beslag gelegd op de leidersprijs, groot 500 gulden, voor de overmacht capituleren. Meteen hierop sprong Van Katwijk de ruimte in en mede omdat hij goed in de rug werd gedekt door de overige drie renners van zijn eigen ploeg kon hij in de reste­rende tijd een voorsprong van 10 seconden nemen en daardoor zijn vijfde overwinning van het seizoen behalen.

Voordat Van Houwelingen en Dierickx op avontuur gingen waren de toeschouwers al in de tweede ronde vergast op een poging van wereldkampioen Gerrie Knetemann, die in gezel­schap van Hans Langerijs, de Nederlandse Belg Livien Klaasen, Martin Havik en Wim de Ruiter de beslissing vroegtijdig trachtte te forceren. Achttien kilometer bleef het kwintet op kop, maar moest toen voor de meerderheid van de groep bui­gen. Een groep die vaak onder leiding van Lucien van Impe stond, de kleine Belg die zich goed liet zien.

Tien kilometer verder een nieuwe ontsnapping. Deze keer meldden zich Ferdi van den Haute, Livien Klaasen, Johan van der Meer, Willy Govaers en Ko Hoogedoorn in voorste stelling. Ook deze ontsnapping ging echter niet door. Na solo-pogingen van o.a. Jos Schipper en Martin Havik sprongen Van Houwe­lingen en Dierickx weg en leidden daarmee de finale in. BRON: Jo de Bruijn

Beroepsrenners: 1. Fons van Katwijk 105 km in 2.17.17, 2. op 10 sec. Marc Demeyer, 3. Adri van Houwelingen, 4. Ferdi van den Haute, 5. Eddy Verstraeten, 6. Herman van Springel, 7. Andre Dierickx, 8. Andre Ge­vers, 9. Jan Krekels, 10. Jos Schipper, 11. Jan van Katwijk, 12. Willy Govaers, 13. Gerrie Knetemann, 14. Etienne Debeule, 15. Henny Peels, 16, Hennie Kuiper, 17. Gustaf van Roosbroeck, 18. Lucien van Impe, 19, Gerrie van Gerwen, 20. Livien Klaasen, 21. Hares Langerijs, 22. Co Moritz, 23. Bert Pronk, 24, Kees Bal, 25. Willy in 't Ven, 26. Ger Mak, 27. Wim de Ruiter, 28. Fred Rompelberg, 29. August Verhaegen, 30. Mathieu Dohmen.

 

SCHIJNDEL –BOSWEG - 17 juli.1978

Amateurs: 1. H. Mutsaars, 2. P. Kuys, 3. F. Moons, 4. B. Duit, 5. J. Slendebroek, 6. H. Lunenburg, 7. R. v. d. Rakt, 8. D. Gompen, 9. P. Versteeg, 10. Th. Hensen.

Junioren: 1. J. Lammers, 2. J. van Asten, 3. M. ten Barge, 4. J. Manders, 5. J. Paumen, 6. B. Zoontjens, 7. M. Leijs, 8. R. Lemmens, 9. J. Schepers, 10. P. v. d. Wijst.

Nieuwelingen: 1. J. van Poppel, 2. D. van Oorschot, 3. R. Groen, 4. R. Elshof, 5. R. Geutskens, 6. J. Verschuur, 7. J. Driessen, 8. R. Sienders, 9. C. v. d. Dungen, 10. P. Hof­mans.

 

SCHINVELD - 2 juli.1978

Amateurs: 1. W. Maessen, 2. E. Visschers, 3. W. Jennen, 4. J. Claessens, 5. Y. Boelhouwers, 6. M. de Vos, 7. H. Smits, 8. W. Nelissen, 9. J. Smeets, 10. W. Brouwers.

Junioren: 1. W. Bouman, 2. J. Idili, 3. B. v. d. Boorn, 4. R. Motke, 5. T. Peters, 6. J. Goris­sen, 7. J. van Asten, 8. J. Paumen, 9. L. Vis­schers, 10. P. Fincken.

Nieuwelingen: 1. M. Verschuur, 2. R. May, 3. P. de Jong, 4. J. van Wegberg, 5. H. Daems, 6. W. Verbert, 7. H. Polloni, 8. F. Timmer­mans, 9. G. Meex, 10. L. Nevels.

 

SCHOONDIJKE - 18 juni.1978

Amateurs: 1. A. van Peer, 2. P. Godde, 3. T. Fase, 4. J. Verbeke, 5. J. Harinck, 6. P. Hof­land, 7. H. de Jong, 8. C. de Jong, 9. A. Deu­sing, 10. J. Beun.

 

SCHOONEBEEK - 23 augustus.1978

Liefhebbers: 1. J. Hup, 2. J. Pluimers, 3. W. Dieperink, 4. A. Reinken, 5. A. Ravensbergen, 6. H. Kuiper, 7. G. Huisjes, 8. H. Scheuten, 9. H. Stoet, 10. H. Engberts.

 

SCHOONHOVEN - 22 juni.1978

Amateurs: 1. J. Klomp, 2. H. van Piere, 3. W. van Steenis, 4. A. de Jong, 5. G. Nederlof, 6. P. Godde, 7. J. de Groot, 8. G. St. Nicolaas, 9. A. Kraan, 10. P. Noy.

Liefhebbers: 1. N. van Dijk, 2. J. Griep, 3. H. Lap, 4. G. Plieger, 5. F. v. d. Herder, 6. B. Kanselaar, 7. J. Carpentier (B.), 8. A. Klop, 9. P. van Kley, 10. E. van Beek.

 

's-GRAVENDEEL - 19 augustus.1978

Amateurs: 1. B. van Lamoen, 2. H. v. d. Hoef, 3. A. Jouvenaar, 4. P. v. d. Pluym, 5. G. v. d. Sterren, 6. K. den Hartog, 7. J. de Groot, 8, J. van Driel, 9. J. de Bruyn, 10. P. Bosch. Nieuwelingen: 1. L. Kersten, 2. J. Pirard, 3. K. Dingemans, 4. H. Blom, 5. A. de Ruig, 6. J. Schillemans, 7. W. den Hoedt, 8. J. Ver­munt, 9. R. Sienders, 10. H. van Staten.

Liefhebbers: 1. W. Blokland, 2. M. Bertou, 3. G. Plieger, 4. H. van Leeuwen; 5. H. de Rui­ter, 6. F. Somers, 7. P. Legierse, 8. H. Ket, 9. B. Jansen, 10. A. Keizerwaard.

 

's-GRAVENDEEL - 19 augustus.1978

Amateurs: 1. B. van Lamoen, 2. H. v. d. Hoef, 3. A. Jouvenaar, 4. P. v. d. Pluijm, 5. G. v. d. Sterren, 6. K. den Hartog, 7. J. de Groot, 8. J. van Driel, 9. J. de Bruun, 10. P. Bosch. Nieuwelingen: 1. L. Kersten, 2. J. Pirard, 3. K. Dingemans, 4. H. Blom, 5. A. de Ruig, 6. J. Schillemans, 7. W. den Hoedt, 8. J. Ver­munt, 9. R. Sienders, 10. H. van Staten.

Liefhebbers: 1. W. Blokland, 2. M. Bertou, 3. G. Plieger, 4. H. van Leeuwen, 5. H. de Rui­ter, 6. F. Somers, 7. P. Legierse, 8. H. Ket, 9. B. Jansen, 10. A. Keizerwaard.

 

's-GRAVENPOLDER - 27 mei.1978

Amateurs: 1. W. van Helvoirt, 2. T. Huyzen, 3. W. Jeremiasse, 4. P. van Hofland, 5. K. de Brouwer, 6. J. M. Harinck, 7. M. Rehorst, 8. A. Polak, 9. C. Spaans, 10. R. Stroosnijder.

 

's-GRAVENPOLDER - 4 augustus.1978

Amateurs: 1. T. Hujjzen, 2. J. Verbeke, 3. C. de Jong, 4. J. Gommers, 5. G. van 't Geloof, 6. W. van Helvoirt, 7. P. Kievits, 8. W. de Waal, 9. W. Westdorp, 10. C. Vleugel.

 

's-GRAVENZANDE - 11 juli.1978

Amateurs: 1. W. van Steenis, 2. H. de Boer, 3. W. Lugtenburg, 4. T. ter Harmsel, 5. T. Hogervorst, 6. A. Jouvenaar, 7. G. de Besten, 8. R. Bessems, 9. G. Ratterman, 10. B. van Lamoen.

Nieuwelingen: 1. P. de Jong, 2. M. Stroosnijder, 3. R. Elshof, 4. J. van Wegberg, 5. P. Pieters, 6. H. Baudoin, 7. R. Moorman, 8. L. Kerstens, 9. J. van Wijk, 10. J. van Opstal.

 

's-HERTOGENBOSCH - 2 april.1978

Veteranen: 1. J. Pluimers, 2. A. Veenendaal, 3. H. Cornelisse, 4. L. Hagman, 5. K. Tolhoek, 6. J. Kivits, 7. A. Scheppink, 8. S. Koevermans, 9. T, v. d. Brande, 10. B. Wieles.

 

SIBBE-VALKENBURG - 1 mei.1978

Nieuwelingen: 1. A. van Oorschot, 2. J. De­mas, 3. H. Polloni, 4. A. Roberts, 5. W. Gelis­sen, 6. M. Manders, 7. L. Nevels, 8. P. Ha­rings, 9. M. Verschuur, 10. J. Ramakers.

 

SIDDEBUREN - 30 september.1978

Amateurs: 1. H. Snoeijink, 2. B. Groen, 3. D. Klein, 4. J. Vlot, 5. H. Vaanhold, 6. H. van Dijk, 7. A. Jansen, 8. A. Meems, 9. K. van Es, 10. N. Toussaint.

Nieuwelingen: 1. H. Laning, 2. G. Theunisse, 3. H. Wolters, 4. M. Steyn, 5. E. Roelofs, 6. H. Wening, 7. A. van Gaveren, 8. E. Ploeg, 9. A. Wippert, 10. M. Nanninga.

 

SIMPELVELD – 11 augustus.1978

Jan Raas raast naar dubbele zege in  Nacht van Simpelveld

In de tweede Nacht van Simpelveld (de eerste werd verleden jaar door Joop Zoetemelk gewonnen) liet Jan Raas er geen twljfel over bestaan wie de sterkste en slimste onder de 29 deelnemers was. Zowel in de afvalwedstrijd als in het criterium stak de 25-jarige Zeeuw ver boven de anderen uit.

Met groot machtsvertoon won hij het eerste progrannna-onder­deel over 29 ronden. Dat deed hij eveneens in het criterium over 50 kilometer.

Ruim 10.000 toeschouwers (in tegenstelling met verleden jaar toen er door de slechte weersomstandigheden maar 1500 waren) omzoomden het 1200 meter lange parkoers toen de renners door burgemeester Bouwens van Simpelveld van start werden geschoten. Frans van Looy, Roy Schuiten en Cees Stam waren niet op komen dagen. In de afvalrace diende na iedere ronde de laatste over de streep passerende renner de strijd te staken. Nadat er tien renners waren overgebleven, koos Jan Raas het hazenpad. Door een keiharde demarrage sloeg de succesvolle renner van de Peter Post-ploeg een groot gat. “Om het risico van een val te vermijden, want in elke ronde was de sprint ver­schrik- kelijk gevaarlijk. Er werd flink met de ellebogen ge­werkt. Ook van rappe jongens als Smit en Schutz wilde ik af­komen," aldus de latere winnaar. De Limburgers Mathieu Dohmen en Johan van der Meer (beiden nog steeds in de trui van Jet Star Jeans) in gezelschap van veteraan Herman van Springel, probeerden het gat nog te overbruggen, doch vogel Raas was gevlogen. Johan van der Meer toonde zich de snelste voor de tweede plek.

Zoals in de afvalwedstrijd lieten de renners - wat daags te­voren in de Flits door Echt zeker niet het geval was - ook in het criterium veel spektakel zien. Door talrijke demarrages lag het tempo bijzonder hoog. Fred Rompelberg werd na 10 km al het slachtoffer hiervan. Hij werd gewoon uit de wielen ge­reden en staakte vervolgens de strijd.

Na een premiesprint (ongeveer na 25 kilometer) raasden Joop Zoetemelk, Jan Raas, Michel Jacobs, Roelof Groen, Herman van Springel, Klaus-Peter Thaler en Ferdi van den Haute van de anderen weg. Binnen de tien kilometer lapte deze sterke kopgroep het peloton een ronde aan het been.

Met nog vier ronden te gaan reed Jan Raas van zijn vlucht­makkers weg, zoals hij dat ook al in de afvalwedstrijd had ge­daan. Onder luid applaus behaalde Raas in het kloosterstadje zijn 17e zege van het seizoen.

„Voor mij is het eigenlijk de 16e overwinning want de afval­wedstrijd tel ik niet mee. Maar ja, laat dat anderen maar be­slissen," aldus de gelukkige winnaar, die in 1976 in hetzelfde Simpelveld kampioen van Nederland werd.BRON: Wiel Verheesen

Beroepsrenners Afvalrace: 1. Jan Raas, 2, Johan van der Meer, 3. Mathieu Dohmen, 4. Herman van Springel, 5. Klaus-Peter Thaler, 6. Theo Smit, 7. Horst Schutz, 8. Michel Jacobs, 9. Jan Krekels, 10. Joop Zoetemelk, 11. Tino Tabak, 12, Kees van der Wereld, 13. Roelof Groen, 14. Rik van Linden, 15. Karl-Heinz Bohnen, 16. Ben Koken, 17. Herman Ponsteen, 18. Ro­nald Bouckaert, 19. Wilfried Wesemael, 20. Gerber Karstens, 21. Ferdi van den Haute, 22. Wilfried Reybroeck, 23. Wim de Ruiter, 24. Martin Venix, 25. Fred Rompelberg, 26. Bert Scheuneman, 27. Dieter Puschel, 28. Fridolin Keller, 29. Co Moritz.

Beroepsrenners Criterium: 1. Jan Raas 50 km in 1.07.30, 2. Klaus-Peter Thaler op 15 sec., 3. Michel Jacobs, 4. Joop Zoetemelk, 5. Herman van Springel, 6. Roelof Groen, 7. Ferdi van den Haute, 8. Gerben Karstens op 1 ronde, 9. Rik van Linden, 10. Karl-Heinz Bohnen, 11. Herman Ponsteen, 12. Theo Smit, 13. Wilfried Wesemael, 14. Mathieu Dohmen, 15. Jan Kre­kels, 16. Wilfried Reybroeck, 17. Ronald Bouckaert, 18. Johan van der Meer, 19. Horst Schutz, 20. Ben Koken, 21. Wim de Ruiter, 22. Martin Venix, 23. Kees van der Wereld, 24. Tino Tabak, 25. Co Moritz, 26. Dieter Puschel, 27. Bert Scheuneman.

 

SITTARD - 14 mei.1978

Amateurs: 1. H. de Boer, 2. H. v. d. Hoef, 3. J. Klomp, 4. E. Visschers, 5. T. Verstappen, 6. Y. Boelhouwers, 7. P. Verheijen, 8. H. v. d. Weerden, 9. H. Lunenburg, 10. P. Kessels.

Junioren: 1. S. Strijbosch, 2. P. Meerburg, 3. N. Martens, 4. J. Schepers, 5. M. Elshof, 6. P. Dekkers, 7. L. Gbdde, 8. P. van Gessel, 9. H. Maartens, 10. J. Alberts.

Liefhebbers en veteranen: 1. P. v. d. Wall, 2. W. Rooyakkers, 3. H. Notermans, 4. J. Ubachs, 5. P. Rijkers, 6. J. Sijen, 7. B. Baker­mans, 8. F. Creuwels, 9. H. Pieters, 10. J. Pelzers.

 

SLOTEN-AMSTERDAM - 9 juli.1978

Amateurs (Derny): 1. B. Huveneers, 2. P. Grootegoed, 3. G. Looijenstein, 4. J. v. d. Wei­de, 5. J. Smits, 6. T. Vrolijk, 7. C. Koolloos, 8. A. Stuyvesant.

Liefhebbers-veteranen: 1. W. Brouwers, 2. L. Hagman, 3. A. v. d. Burg, 4. P. v. d. Berg, 5. P. Steenvoorden, 6. B. Slangen, 7. G. Ammerlaan, 8. C. Advocaat, 9. K. Duivenvoorden, 10. R. Onos.

 

SLUISKIL - 3 juni.1978

Amateurs: 1. P. Godde, 2. M. van Vlimmeren,3. H. Nieuwdorp, 4. T. Fase, 5. C. van Don­gen, 6. J. Beun 7. W. de Waal, 8. H. Lunen­burg, 9. H. de Jong, 10. C. Spaans.

 

SMITSHOEK - 29 juni

Amateurs: 1. M. Taverne, 2. T. Griep, 3. G. St. Nicolaas, 4. J. Kuiken, 5. J. Klomp, 6. J. Zuydweg, 7. A. Versluis, 8. A. Kraan, 9. A. Brand, 10. H. Hoevers.

Liefhebbers: 1. P. Nobel, 2. M. van Brussel, 3. C. Tolhoek, 4. G. Plieger, 5. P. Legierse, 6. J. van Geest, 7. S. Koevermans, S. L. Wassen­burg, 9. H. Lap, 10. H. Brinkman.

 

SMOKKELRONDE – 6 mei t/m 7 mei.1978

                    Smokkelronde liefhebbers voor Ton Veerman

De tweede Smokkelronde voor liefhebbers in de Zeeuws­-Vlaamse grensstreek rondom Aardenburg en St. Kruis leverde een knappe zege op voor de Zeeuw Tonnie Veerman, die in beide ritten in lijn bijzonder attent koerste. Veerman die in 1972 en 1973 een talentvolle nieuweling was en in die jaren naast diverse andere overwinningen ook de Zeeuwse titel greep bij die categorie, verdween wat later geruisloos uit het metier. Hij schijnt nu als liefhebber opnieuw furore te gaan maken.

In totaa184 renners zetten op de eerste dag aan voor een etappe over 71 kilometer die in St. Kruis begon en daar ook eindigde. De Zeeuw Cor Verplanke van de WV Zeeuws-Vlaanderen koos na zo'n 20 kilometer voor een avontuur dat het eerst werd be­antwoord door Ger van Nuland van De Windmolens. Het furieuze duo bleef 30 kilometer voorop en kwam zo af en toe tot een maximale winst van 45 seconden. Toen een groep van tien, waaronder Peter Legierse, Charles de Smit, Wil de Feber en Ton Veerman echter de handen ineen sloegen, slonk de voor­sprong van de koplopers snel. Op enkele kilometers voor de meet streek de jachtgroep dan ook op de vluchters neer en een verrassende solo van Willy de Feber werd tenslotte met de zege bekroond. Charles de Smit completeerde het succes van zijn ploeggenoot van de WV Zeeuws-Vlaandereen door tweede te worden. De latere eindwinnaar Veerman eindigde in dezelfde tijd als De Smit als zesde.

De ploegentijdrit op zondagmargen in Eede werd een overwin­ning voor de formatie van Westland Wil Vooruit met luttele seconden voorsprong op de ploeg van Theo Middelkamp.

De tweede rit in lijn Aardenburg-Aardenburg over 78 klio­meter kon gezien de nog vele kanshebbers op de eindzege nog flink spannend worden. De eerste 30 kilometer bleef de zaak echter volledig “dicht". Toen toonden Wim Wielhouwer, Van Paasse en Roelofs echter hun offensieve bedoelingen.Ze kregen twee Zeeuwen aan hun wiel mee: Ad van der Ploeg en Ton Veerman, van wie laatstgenoemde op fluweel kwam te zitten, toen iedereen in de voorste lijn blijk gaf werkelijk „weg" te wil­len blijven. Dat Adje van der Ploeg (veel beter in vorm dan vorig jaar) de ritzege voor zich opeiste was opnieuw een leuk succes voor de Zeeuwen die op eigen grond nog eens onder­streepten bij de liefhebbers-categorie ook kleppers van formaat te bezitten.

UITSLAGEN

le rit St. Kruis-St. Kruis: 1. W. de Feber (Z.-VI.) 71 km in 1.44.41, 2. op 10 sec. C. de Smit (Z.-VI.), 3. A. Bouwens (De Jonge Renner), 4. A. Jongejan (Keizer Olie), 5. R. Onos (De Bollenstreek), 6. T. Veer­man (Z.-VI.), 7. P. Stout (De Mol), 8. A. Solleveld (Westland Wil Voor­uit), 9. G. van Nuland (De Windmolens), 10. P. Legierse (Delta).

Ploegentijdrit in Eede: 1. Westland Wil Vooruit 14 km in 20.06, 2. Theo Middelkamp 20.09, 3. Delta 20.25, 4. De Windmolens 20.28, 5. Zeeuws­Vlaanderen 20.33.

2e rit Aardenburg-Aardenburg: 1. A. van der Ploeg (Middelkamp) 78 km in 1.52.18, 2, A, Roelofs (De Windmolens), 3. Wim Wielhouwer (Delta), 4. op 4 sec. T. Veerman (Z.-Vl.), 5. H. Paasse (Bollenstreek), 6. op 57 sec. G. van Nuland (Windmolens), 7. B, Steenbakker (Middel­kamp), 8. op 59 sec. J. Hinneman (Z.-VI.), 9. op 1.31 min. T. Koop (WWV), 10. op 1.40 min. H. Lagendijk (De Mol).

Eindstand individueel: 1. T. Veerman (Z.-VI.) 3.37.15, 2. W. Wielhouwer (Delta) 3.37.37, 3. A. v. d. Ploeg (Middelkamp) z.t., 4. A. Roelofs (Windmolens) z.t., 5. H. Paasse (Bollenstreek II) 3.37.49, 6. G. van Nu­land (Windmolens) 3.38.08, 7. B. Steenbakker (Middelkamp) 3.38.34, 8. J. Hinneman (Z.-VI.) 3.38.36, 9. W. de Feber (Z.-VI.) 3.38.44, 10. C. de Smit (Z.-VI.) 3.38.56.

Eindstand ploegenklassement: 1. WV Zeeuws-Vlaanderen, 2. De Wind­molens, 3. Theo Middelkamp, 4. Delta, 5. De Bollenstreek.

 

SNEEK - 23 mei.1978

Amateurs: 1. G. Kamper, 2. W. Vlot, 3. J. H. Koops, 4. J. Bakker, 5. J. Vlot, 6. B. Groen, 7. J. Spbker, 8. G. Schipper, 9. T. Zijlstra, 10. P. v. d. Knoop.

 

SOEST - 15 mei.1978

Amateurs: 1. J. van Elburg, 2. H. de Boer, 3. H. v. d. Hoef, 4. D. Wilgenhurg, 5. B. v. d. Broek, 6. W. Vlaanderen, 7. R. Oskam, 8. H. Dtkstra, 9. J. v. d. Berg, 10. H. Hoevers. Junioren: 1. A. van Moorselaar, 2. T. Wallen­burg, 3. J. v. d. Leeden, 4. H. Winkel, 5. D. Soek, 6. H. Nieuwenhuizen, 7. J. Schaap, 8. W. Branderhorst, 9. R. Lieverts, 10. M. van Hooften.

Nieuwelingen: 1. R. Geutskens, 2. K. v. d. Brons, 3. B. Bon, 4. C. Jacobs, 5. K. Kolsteeg, 6. M. Hop, 7. C. Klinkert, 8. P. v. d. Korst, 9. W. Vos, 10. J. Gasenbeek.

Veteranen: 1. A. Veenendaal, 2. P. Berrens, 3. H. Spronk, 4. P. Pouw, 5. K. van Nimwegen, 6. T. v. d. Tol, 7. Th. Wammes, 8. H. Dolder­man, 9. N. de Vries, 10. K. Smid.

Liefhebbers: 1. K. Bokma, 2. G. van 't Kloos­ter, 3. R. Hannewijk, 4. T. Marsman, 5. M. Kolvoort, 6. C. Faber, 7. P. Hoevers, 8. J. Nieuwenhuizen, 9. G. Jellesma, 10. E. v. d. Kraak.

 

SOEST - 4 juni.1978

Amateurs: 1. B. v. d. Broek, 2. A. Versluis, 3. H. de Boer, 4. J. Vlot, 5. E. Koersen, 6. H. v.

d. Hoef, 7. K. Brandse, 8. H. Stockers, 9. L. van Wely, 10. G. den Besten.

Junioren: 1. R. Snijders, 2. H. Akkermans, 3. A. Goossen, 4. M. Mulder, 5. H. Havik, 6. J. van Leijen, 7. E. Brand, 8. R. Been, 9. R. van IJzendoorn, 10. T. Appeldoorn.

Nieuwelingen: 1. R. Geutskens, 2. R. Vroom, 3. E. Vosseberg, 4. R. Moorman, 5. W. de Hoedt, 6. G. Honigh, 7. R. Elshof, 8. C. Braan­ker, 9. G. Theunisse, 10. R. den Ouden.

 

SON-BREUGHEL - 19 maart.1978

Amateurs: 1. G. Tabak, 2. P. Zjjerveld, 3. H. Senders, 4. S. v. Hoof, 5. J. v. Diepen, 6. R. de Veer, 7. P. Damen, 8. S. Feiken, 9. J. v. d. Velden, 10. H. Lunenburg.

Junioren: 1. T. Noy, 2. S. v. Dijk, 3. M. v. Dijk, 4. G. v. Putten, 5. G. Walstock, 6. S. Strijbosch, 7. P. Pieters, 8. A. v. Eeden, 9. J. v. Asten, 10. B. Zoontjens.

Nieuwelingen: 1. P. Pieters, 2. J. v. Wljk, 3. M. Manders, 4. H. Baudoin, 5. N. Verhoeven, 6. J. Giesken, 7. G. Rutten, 8. J. Driessen, 9. W. Reynders, 10. Fr. Nijssen.

 

SPAARNWOUDE - 13 augustus.1978

Nieuwelingen: 1. R. Vroom, 2. J. W. Brouwer, 3. E. Kieftenburg, 4. R. v. d. Klink, 5. P. Pie­ters, 6. J. Imming, 7. H. Koopman, 8. R. Boomsma, 9. H. Biel, 10. P. de Groot.

 

SPAARNWOUDE - 23 april.1978

Amateurs: 1. J. Klaver, 2. W. Gomes, 3. M. Visser, 4. D. Groen, 5. D. Schouten, 6. R. Broersma, 7. K. Barendse, 8. J. Derksen, 9. J. Kruunenberg, 10. F. Draayer.

Junioren: 1. J. de Bie, 2. S. Vijzelaar, 3. W. van Keuk, 4. G. Groenewegen, 5. G. Visscher, 6. R. Snijders, 7. R. Versluis, 8. J. v. d. Lee­den, 9. F. v. d. Klis, 10. Th. Wallenberg.

Liefhebbers en veteranen: 1. J. v. d. Horst, 2. L. Luppers, 3. E. de Vos, 4. Th. Degeling, 5. J. Vroom, 6. R. Duin, 7. H, van Leeuwen, 8. G. Fennis, 9. T. Krabbe, 10. J. Zwaan.

Nieuwelingen: 1. J. van Wijk, 2. J. Arends, 3. R. v. Geenen, 4. J. Jurriaans, 5. M. Stolvoort, 6. J. Tromp, 7. H. Koopmans, 8. W. v. d. Berg, 9. E. Kieftenburg, 10. R. Boomsma.

 

SPRUNDEL - 2 Juli.1978

Amateurs: 1. M. van Vlimmeren, 2. C. de Jong, 3. F. Pirard, 4. J. Gommers, 5. R. Roks, 6. G. St. Nicolaas, 7. H. Frijters, 8. W. Schuurhui­zen, 9. R. Haast, 10. P. Hofland.

Junioren: 1. M. Boeren, 2. A. Godde, 3. R. Heeren, 4. P. Dennis (Eng.), 5. B. Zoontjens, 6. A. van de Poel, 7. P. Liefaard, 8. G. Bols, 9. M. Leys, 10. A. van Asten.

Nieuwelingen: 1. G. van Mieghem, 2. J. van Opstal, 3. R. Sienders, 4. G. Honigh, 5. J. de Crom, 6. T. van Vliet, 7. J. van de Poel, 8, N. van de Klundert, 9. F. Kuypers, 10. W. Mar­tens.

 

ST. JANSTEEN - 27 juni.1978

Amateurs: 1. A. Tak, 2. J. Verbeke, 3. W. Je­remiasse, 4. R. Kraaybeeck, 5. W. van Don­gen, 6. C. van Dongen, 7. P. Godde, 8. T. tar Harmsel, 9. Th. Appeldoorn, 10. G. van 't Ge­loof.

Liefhebbers: 1. K. de Nooijer, 2. W. de Feber, 3. S. van Dongen, 4. Th. v. d. Brande, 5. K. Tolhoek, 6. A. Stroo, 7. Ch. de Smit, 8. W. Wielhouwer, 9. L. v. d. Wiel, 10. J. Carpentier (Belgie).

 

ST. MAARTENSDIJK - 29 juli.1978

Amateurs: 1. J. Verbeke, 2. W. van Helvoirt, 3. R. Roks, 4. H. v. Piere, 5. P. Franken, 6. T. Fase, 7. T. ter Harmsel, 8. H. Nieuwdorp, 9. C. de Jong, 10. M. van Vlimmeren.

Dames: 1. K. van Oosten-Hage, 2. T. v. d. Plaat, 3. B. v. d. Spiegel-Hage, 4. M. Brink­hoff, 5. P de Bruin, 6. A. Riemersma, 7. B. van IJken, 8. J. Huizinga, 9. A. v. d. Weeg­berg, 10. G. Rubs.

 

ST. MICHIELSGESTEL – 1 juli.1978

Amateurs: 1. B. van Lamoen, 2. F. Francissen, 3. H. Hofmans, 4. B. Lambo, 5. A. van Elten, 6. E. Blonk, 7. H. Donkers, 8. B. Libregts, 9. P. Zijerveld, 10. W. de Laat.

Junioren: 1. H. Akkermans, 2. P. v. d. Wijst, 3. M. Elshof, 4. R. van IJzendoorn, 5. B. Zoontjens, 6. G. van Putten, 7. R. Snijders, 8. A. van Eeden, 9. G. Walstock, 10. P. Dennis (Eng.).

Amateurs. Algemeen klassement: 1. A. Hoezen, 2. F. Francissen, 3. P. Kuys, 4. L. van Wely, 5. C. Blonk, 6. E. Blonk, 7. H. Hofmans, 8. B. Lambo, 9. D. Gompen, 10. H. Donkers

 

ST. MICHIELSGESTEL – 27 juni.1978

Amateurs: 1. A. Hoezen, 2. A. van Hooft, 3. H. Rijkers, 4. E. Blonk, 5. P. Kuys, 6. R. de Veer, 7. F. Jansen, 8. L. van Wely, 9. J. v. d. Velden, 10. H. Timmermans.

Liefhebbers en veteranen: 1. C. van Helvoort, 2. A. Roelofs, 3. P. Rijkers, 4. J. Rikken, 5. R. v. d. Heijden, 6. H. Gramser, 7. J. van Gessel, 8. D. Wesseling, 9. H. v. d. Laar, 10. A. v. d. Westelaken.

 

ST. MICHIELSGESTEL – 28 juni.1978

Amateurs: 1. P. Zijerveld, 2. A. Hoe­zen, 3. P. Kuys, 4. C. Blonk, 5.L. van Wely, 6. J. Welten, 7. H. Donkers, 8. D. Gompen, 9. W. de Laat, 10. H. Rijkers.

Dames: 1. K. v. Oosten-Hage, 2. B. v. d. Spie­gel-Hage, 3. T. v. d. Plaat, 4. M. Brinkhoff, 5. B. van IJken, 6. M. Bik, 7. P. de Bruin, 8. C. Verhoeven, 9. A. Kuiipers, 10. W. Buitelaar.

 

ST. MICHIELSGESTEL – 29 juni.1978

Amateurs: 1. B. Lambo, 2. C. Blonk, 3. A. Hoezen, 4. L. van Wely, 5. J. Gevers, 6. D. Gompen, 7. P. Kuys, 8. E. van Nistelroojj, 9. F. Francissen, 10. J. v. d. Rijdt.

 

ST. OEDENRODE - 11 juni.1978

Amateurs: 1. H. Koot, 2. H. Lunenburg, 3. B. van Lamoen, 3. B. Oosterbosch, 5. P. Kuys, 6. H. Mutsaars, 7. G. Oosterbosch, 8. J. Broers, 9. P, van Leeuwen, 10. J. v. d. Velden.

Junioren: 1. G. Ammerlaan, 2. P. Dekkers, 3. J. van Leijen, 4. G. van Putten, 5. J. de Bie, 6. H. van Eck, 7. A. Stevens, 8. H. van Kessel, 9. A. v. d. Eeden, 10. H. Kox.

Nieuwelingen: 1. R. Elshof, 2. G. van Gestel, 3. J. Driessen, 4. F. Plantaz, 5. M. Berne, 6. P. Vissers, 7. R. van Houtem, 8. R. van Gee­nen, 9. P. Jansen, 10. R. Boomsma.

 

ST. PANCRAS - 12 augustus.1978

Amateurs: 1. J. Verbrugge, 2. J. Spjjker, 3. G. Kamper, 4. Sj. Klaver; 5. P. Maas, 6. M. Visser, 7. B. Duit, 8. P. van Leeuwen, 9. J. Jonkers, 10. R. Kos.

Liefhebbers: 1. R. Duin, 2. S. Kamp, 3. R. Onos, 4. T. Krabbe, 5. J. v. d. Horst, 6. K. Teeuwen, 7. G. Fennis, 8. A. Ravensbergen, 9. P. Groot, 10. N. J. Ursem.

 

ST. WILLEBRORD - 12 maart.1978

Amateurs: 1. F. Pirard, 2. M. Roks, 3. S. Pie­ters, 4. J. v. Meer, 5. S. Snijders, 6. J. Jon­kers, 7. C. Kuistermans, 8. T. v. d. Valk, 9. F. Dreyer, 10. J. Valentljn.

Junioren: 1. H. Winkel, 2. J. Hanegraaf, 3. J. v. Hooijdonk, 4. E. Kersten, 5. A. Stevens, 6. T. Kokke, 7. A. Akkermans, 8. G. Walstock, 9. A. Timmers, 10. R. Versluis.

Nieuwelingen: 1. T. Gieske, 2. P. Pieters, 3. T. v. Vliet, 4. B. Luiken, 5. H. Emens, 6. T. v. Oorschot, 7. K. Mol, 8. K. de Brons, 9. A. v. Mieghem, 10. A. v. Loon.

 

ST. WILLEBRORD - 18 mei.1978

Junioren: 1. Adri van de Poel, 2. C. Heeren, 3. G. Visscher, 4. M. van Rijsbergen, 5. W. Bou­man, 6. R. van Steen, 7. A. Stevens, 8. R. Boeren, 9. F. v. d. Weijdeven, 10. N. Snijders.

 

ST. WILLEBRORD - 30 juni.1978

Amateurs: 1. G. van 't Geloof, 2. R. Roks, 3. P. Kivits, 4. B. van Est, 5. W. van Dongen, 6. C. Kuijstermans, 7. A. Bastiaanse, 8. P. Heeren, 9. H. de Jong, 10. K. Zomer.

 

STANDDAARBUITEN - 20 mei.1978

Amateurs: 1. P. Hofland, 2. C. van Dongen, 3. R. Borst, 4. G. van 't Geloof, 5. P. v. d. Knoop, 6. D. Schouten, 7. A. Tak, 8. H. Prinsen, 9. P. Franken, 10. M. Rehorst.

Junioren: 1. T. Appeldoorn, 2. N. Snijders, 3. P. Pieters, 4. M. Boeren, 5. R. Heeren, 6. L. Groen, 7. G. de Boer, 8. T. Wallenburg, 9. P. v. d. Wijst, 10. T. Kokke.

Nieuwelingen: 1. J. van Wijk, 2. L. Nevels, 3. P. de Jong, 4. A. Harren, 5. H. Baudoin, 6. J.de Crom, 7. T. van Vliet, 8. M. Verhagen, 9. G. Rutten, 10. R. Veeken.

 

STEENBERGEN - 27 maart.1978

Amateurs: 1. J. v. Meer, 2. N. Toussaint, 3. A. Tak, 4. J. Jonkers, 5. Th. Fase, 6. P. Hof­land, 7. M. v. Vlimmeren, 8. B. v. Est, 9. C. de Jong, 10. J. v. Tilborg.

Lielhebbers: 1. C. de Smit, 2. A. Wennekes, 3. W. de Feber, 4. S. v. Dongen, 5. P. v. Hat­tem, 6. T. v. d. Brande, 7. W. Wielhouwer, 8. K. Tolhoek, 9. K. Duivenvoorden, 10. A. Wes­terbeke.

 

STEENWIJK – 4 augustus.1978

Joop Zoetemelk na vlucht met Ad Prinsen winnaar in Steenwijk

Circa 20.000 wielersportliefhebbers hebben Joop Zoetemelk het Wielerspektakel van Steenwijk zien winnen, een evenement dat voor de elfde keer in successie op voortreffelijke wijze door het Comite Steenwijk op touw werd gezet.

Zoetemelk was in gezelschap van de prima rijdende Ad Prinsen en bauwde binnen een ommezien een fikse voorsprong op. Twin­tig ronden voor het einde kwam Zoetemelk door een lekke tube ten val maar liep daarbij gelukkig geen noemenswaardige ver­wondingen op. Dankzij het reglement, dat bij de beroepsren­ners van kracht is bij materiaalpech, kon Zoetemelk binnen een ommezien weer aansluiten bij Prinsen en zo bleef de voor­sprong van ruim een minuut behouden.

Vanuit het peloton werden af en toe wel pogingen ondernomen om de vluchters tot de orde te roepen, maar men slaagde hier niet in.

Tot de renners die zich actief toonden in het peloton behoorden o.a.: Jan Raas, Gerrie Knetemann, Dries van Wijhe, Wim de Ruiter en Henk Lubberding, die op de dag van het Wieler­spektakel van Steenwijk zijn 25e verjaardag vierde. Lubber­ding was het ook, die bij een poging om bij Zoetemelk en Prin­sen te komen, de achterstand tot 17 seconden reduceerde. Ook Jan Raas, Freddy Maertens en Wim de Ruiter waagden een poging maar lieten zich na enkele ronden terugzakken in het peloton.

Bij het ingaan van de laatste ronde moedigden de talrijke toe­schouwers met name Joop Zoetemelk aan. Daverend applaus weerklonk, toen Zoetemelk inderdaad als eerste finishte, ge­volgd op enkele meters door Ad Prinsen. De sprint van het peloton werd gewonnen door Herman Ponsteen gevolgd door Leo van Vliet.BRON: Ben Zomerdijk

Beroepsrenenrs: 1. Joop Zoetemelk 100 km in 2.32.10, 2. Ad Prinsen, 3. op 1.35 min. Herman Ponsteen, 4. Leo van Vliet, 5. Johan van de Velde, 6. Roy Schuiten, 7. Gerrie Knetemann, 8. Fridolin Keller (Zwi.), 9. Marc Demeyer (B.), 10. Aad van den Hoek, 11. Wim de Ruiter, 12. Jan van Katwijk, 13. Toine v. d. Bunder, 14. Piet van Katwijk, 15. Jan Huisjes, 16. Cees Priem, 17. Gerrie van Gerwen, 18. Ben Janbroers, 19. Nidi den Hertog, 20. Gerrie Bruinsma, 21. Theo Smit, 22. Rhett van Trigt, 23. Fans van Katwijjk, 24. Jan Krekels, 25. Lukas Hulzebosch, 26. Wim van Boven, 27. Jan de Jong, 2'8. Dries van Wijhe, 29. Piet Hobo, 30. Freddy Maertens.

Amateurs: 1. Jans Vlot, 2. Herman Snoeijink, 3. Jan Spijker,

 

STEENWIJK - 5 augustus.1978

Nieuwelingen: 1. J. Robbe, 2. R. de Graaf, 3. F. Nijhuis, 4. H. Kleisen, 5. A. van Gaveren, 6. W. Meber, 7. J. Bijl, 8. A. Jolman, 9. J. Imming, 10. T. van Loveren.

 

STEIN (L.) - 24 september.1978

Amateurs: 1. W. Maessen, 2. J. Claessen, 3. T. Verstappen, 4. A. de Wolf, 5. H. van Dijk, 6. P. Winnen, 7. Y. Boelhouwers, 8. W. Jen­nen, 9. C. Spaans, 10. H. Vaanhold.

Junioren: 1. P. Pieters, 2. J. Paumen, 3. J. van Asten, 4. W. Demandt, 5. J. Habets, 6. A. v. d. Eeden, 7. A. Maas, 8. P. Meerburg, 9. B. v. d. Boorn, 10. P. Schroen.

Liefhebbers en veteranen: 1. T. Welling, 2. L. Poortvliet, 3. J. Adams, 4. W, v. d. Hulst, 5. J. Pelzers, 6. A. Meuffels, 7. B. Janssen, 8. W. Cuypers, 9. J. Dohmen, 10. J. Reijners.

Nieuwelingen: 1. H. Daams, 2. L. Nevels, 3. H. Polloni, 4. H. Janssen, 5. J. Peels, 6. J. Driessen, 7. J. van Wegberg, 8. A. Roberts, 9. G. Meex, 10. J. Flekken.

 

STER VAN BLADEL – 2 april.1978

Jonge Domien Evers winnaar rit in lijn

                          Individuele tijdrit voor Bert Oosterbosch

                                                            Jan van Erp-Viner wint ploegentijdrit

Jan van Erp stond tijdens de voorlaatste ronde van de weg­wedstrijd over 126 km, een van de vier onderdelen van het merkenkampioenschap van Nederland 1978, driftig te rekenen. In feite stond hij de schade op te nemen want in de acht man sterke kopgroep, die ruim twee minuten voor een achtervol­gende groep uitreed, zat geen enkele renner van zijn ploeg. Piet van der Kruijs, Hans Koot, Dries Timmer, Peter Koppert en Piet van Leeuwen hadden allen om de een of andere reden de boot gemist. Gelukkig voor de Schijndelse tegelhandelaar waren ook de voornaamste concurrenten in deze strijd schaars of niet vertegenwoordigd. Gazelle had de aansluiting ook ge­mist en van Batavus, Amstel en Bossche Staalbouw was maar een man present. Hierdoor werd de schade tot het minimum beperkt, zelfs in die mate dat het kampioenschap dat vorig jaar door Soka was gewonnen, maar waarop Van Erp geweldig gebrand was, de paarse ploeg niet meer kon ontgaan. De basis die zaterdag in de Hel van het Mergelland werd gelegd en in de ploegentijdrit in de morgenuren word verstevigd, was zo breed dat de zege van de ploeg niet meer in gevaar kwam. Temeer omdat nog een tijdrit wachtte, waarin Bert Oosterbosch en Guns Bierings zeker hun man zouden staan.

Inderdaad bleek ongeveer een uur later dat Van Erp zich voor niets ongerust had gemaakt. Toen de tussenbalans word opge­maakt na drie onderdelen bleek de Van Erp-ploeg nog altijd fier aan de kop te staan en toen Bert Oosterbosch nogmaals zijn talent toonde en op onweer- staanbare wijze de beste tijd­rijder bleek te zijn was een vierde titel van de Van Erp-ploeg in een elfjarig bestaan een feit. Meteen waren de teleurstellingen van het voorseizoen, enkele keren greep de equipe juist naast de overwinning van een klassieker, uitgewist en vol vertrou­wen zal de ploeg zich nu gaan voorbereiden op het tweede grote doel van dit jaar Olympia's Ronde van Nederland.

Wanneer er een renner een pluim verdiend in dit kampioen­schap is het de Eindhovenaar Bert Oosterbosch wel. Zaterdag was hij in de Hel van het Mergelland tweede geworden, achter Van de Bunder. Zondag reed hij aan het hoofd van zijn ploeg, die verder bestond uit Guus Bierings, Bart van Est en Henk Mutsaars, naar de overwinning in de ploegentijdrit en op zijn zege in de individuele race tegen de klok had niemand wat af te dingen.

Het was voor renners, volgers, controleurs en organisatoren zondagmorgen vroeg dag. Door de invoering van de zomertijd was men toch al een uur eerder uit de veren en bovendien had Het Snelle Wiel, de club uit Bladel die zich ook nu op een voortreffelijke wijze met de organisatie had belast een bijzon­der vroeg uur, tien uur, gekozen om de eerste ploeg van start te laten gaan. Die eerste ploeg was Driessen-Optilon, onder leiding van Henk Stevens.

Al snel bleek dat de strijd in deze tijdrit zich zou toespitsen in een duel tussen Van Erp en Batavus, terwijl andere ploegen zoals Amstel, Gazelle en Bossche Staalbouw al in de eerste helft van de 34.5 kilometer lange race meer dan een halve minuut verloren. Van Erp noteerde halfweg de beste tijd, maar Batavus, met Egbert Koersen, Geert Schipper, Bert Wekema en Gerrit Pronk bleef maar tien seconden achter. Ook in het

De Eindhovenaar Bert Oosterbosch reed een beste tijdrit

tweede deel wist de ploeg van Cees Kouwenhoven zich uitste­kend te handhaven. Tegen de vier geboren tijdrijders van Van Erp kon echter ook deze ploeg niet op al werd de schade tot 17 seconden beperkt, in deze omstandigheden een voortreffelij­ke prestatie. Goed kwam ook de ploeg van Markthof voor de dag. Haisma, Henk de Jong, Jan van Vliet en Ton van de Valk reden naar een voortreffelijke zesde plaats. Pech had de equipe De Uitkomst-Riejan Sports. Toch al gehandicapt, omdat een aantal renners in de Ronde van de Harz in Duitsland aan het werk was, reden Jan Ruckert en Rene Kraaybeek in elkaars wiel zodat de voltallige ploeg op tweehonderd meter voor de finish ten val kwam.

Na een rustperiode van ongeveer anderhalf uur werd er ge­start voor een rit in lijn over 126 km, of achttien ronden. Nau­welijks was de karavaan door wedstrijdleider Jan Klip vrijgela­ten of er vond een massale valpartij plaats. Twintig renners gingen tegen de grond en voor o.m. Taverne, Verheijen, Ter Harmsel, Gruyters, Kruunenberg, Van Peer, Cloots, Huveneers, Ruckert en De Vos was de strijd afgelopen voor ze goed en wel begonnen was. Opnieuw werd de ploeg van De Uitkomst hard getroffen, want drie van de vijf renners waren in de tuimelarij betrokken. Door de valpartij dreigde de groep in tweeen te splitsen. De tweede groep kwam echter terug en onder aanvoering van Dries Timmer, die de val juist had we­ten te ontwijken, werd een hergroepering tot stand, gebracht.

In de derde ronde waagden Peter Godde van Bik Sloopwerken en Peter Hofland van De Uitkomst hun kans. Zij namen zestien seconden voorsprong maar lieten zich toen weer inlopen. “We hadden gehoopt op versterking, maar er kwam niemand en dan is het met z'n tweeen onbegonnen werk," vertelde Godde naderhand. Broesder uit Hilversum keek naar een gebroken zadelpen en Arts uit Volkel moest de meute laten gaan toen Bas van Lamoen en Peter Hofland (weer hij) er in de zevende ronde vandoor gingen. Piet van Leeuwen reed lek en slaagde er niet meer in bij te komen. Frank van Gils trachtte een ach­tervolging op touw te zetten, maar ook hij kreeg geen steun, zodat het bij een vluchtige poging bleef. Meer succes hadden Wekema, die slecht werd beloond en door een defect in de groep terugviel, Hilberink, Weber, Van Nistelrooy, die het tempo uiteindelijk toch niet konden volgen, Tijssen, Gevers, Francissen en Evers. Zij kwamen bij de twee eersten en met­een was een gevaarlijk dubbelkwartet ontstaan. De acht leiders gingen gestaag door, werkten goed samen en hadden in no time 25 seconden voorsprong. Piet van der Kruijs, die het ge­vaar zag trachtte zijn ploeggenoten te mobiliseren. Hans Koot en Dries Timmer gingen mee aan de kop sleuren, maar hun vlucht werd abrupt afgebroken toen Peter Koppert lek reed. Men wilde deze Zuidhollander in de paarse groep de kans geven terug te komen en in plaats van hard op de pedalen te duwen stopten de Van Erp-renners af.

Omdat er acht verschillende ploegen in de kopgroep vertegen­woordigd waren en de renners van Gazelle de kastanjes voor Van Erp niet uit het vuur wilden halen viel het achter de kop­groep stil. De leiders konden daardoor in korte tijd een minuut uitlopen, een kloof die in de resterende veertig kilometer zou uitgroeien tot 2.25 min. Achter de kopgroep brak het peloton in twee delen, maar van een serieuse achtervolging was geen sprake. De geklopten legden zich bij de meerderheid van de eersten neer.

Tot de laatste omloop bleef het vooraan vrij kalm. Toen was het opnieuw Peter Hofland, die wanneer die beschikbaar zou zijn geweest zeker de prijs voor de strijdlustigste renner zou hebben gewonnen, opnieuw aan de haal ging. Hij kreeg gezel­schap van Jos Weber en samen kwamen zij tien seconden van de anderen los. Echter niet voorgoed. De orde werd hersteld en een sprint met acht renners scheen de beslissing te moeten brengen. Domien Evers dacht hier echter anders over. Hij ging op ongeveer vijfhonderd meter van het einde hard aan en niemand kon verhinderen dat hij met een kleine maar o zo kostbare voorsprong naar de overwinning ijlde. Een zege der­halve voor de dappere ploeg van Markthof, de equipe die de verrassing van deze titelstrijd mag worden genoemd.

De Eindhovenaar Bert Oosterbosch reed een beste tijdrit

Nog een schijf restte, de 8.5 kilometer individuele tijdrit. Voor de start van deze tijdrit was de situatie aldus dat Van Erp met 9 punten het klassement aanvoerde. Gazelle was met 11 pun­ten tweede en Bossche Staalbouw stond met veertien punten op de derde plaats. In deze stand kwam geen verandering meer. Bert Oosterbosch reed als een trein naar een tijd van 10 min. 54.27 sec. de enige renner die onder de elf minuten bleef. Van de Bunder, de Zeeuw die Oosterbosch een dag voordien had verslagen werd op zeven seconden slechts derde. Hij moest ook Jan van Houwelingen nog voor laten gaan. Jos Lammer­tink kwam ook goed voor de dag. Hij werd vierde op ruim elf seconden van de winnaar. Van Erp kon gaan feesten. De ploeg was opnieuw kampioen.BRON:Jo de Bruijn

UITSLAGEN

Ploegentijdrit: 1. Jan van Erp Tegels 34,5 km in 42 min. 18,59 sec. (Oosterbosch, Bierings, Van Est en Mutsaars), 2. Batavus 42 min. 37.93 sec. (Koersen, Schipper, Pronk en Wekema), 3. Gazelle Campag­nolo 43 min. 21,06 sec. (Van de Bunder, Scheuneman, De Rooy en Plui­mers), 4. Amstel Bier 43 min. 21,96 sec. (Pirard, Lammertink, Hassink en Mohlmann), 5. Bossche Staalbouw-Eurochemie 43 min. 44,97 sec. (Van Houwelingen, Jeremiasse, Tabak en Van Leeuwen), 6. Markthof­ Rogelli 44 min. 10,54 sec. (Haisma, De Jong, Van Vliet en Van de Valk), 7. Driessen-Optilon 44 min. 15,29 sec. (Nieuwdorp, De Vos, Van de Broeck en Maas), 8. Elite Meubel-Ketting-Shimano 44 min. 18,83 sec. (Maessen, Bongers, Knoops en Schur), 9. Union Fietsen 44 min. 29,13 sec. (Jonkers, Kuijstermans, Akker en v. d. Weerden), 10. Louis Mot­ke-Solingen-Shimano 44 min. 29,36 sec. (Van de Borgh, Claessen, Ne­lissen en Jansen), 11. Bik Sloopwerken 44 min. 42,99 sec. (R. de Boer, Boom, Godde en Klomp), 12. R en G GIas-Verhallen 45 min. 02,77 sec. (Gompen, Van Lieshout, Jansen en Van der Sterren). 13. Van der Heij­den Meubelen 45 min. 04,57 sec. (Lambo, Bouwman, Rakers en De Veer), 14. Pewilux 45 min. 16.76 sec. (Van Erp, Aerentsen, Van Gaalen en Polak), 15. Dlikal Plantenhygro 45 min. 59,81 sec. (Tadink, Ver­haren, Moesker en Vossenbelt), 16. Nationale militaire ploeg 46 min. 04,46 sec. (Peels, Pieters, Tuyk en Knipping), 17. Finkensieper-Slik­ker-Bleeker 46 min. 07,52 sec. (Mean, Bleeker, Schrijver en Suiker), 18. Koffieshop Vrolijk 46 min. 14.61 sec. (Vrolijk, Koppert, Bernaers en Looijenstein), 19. Uitkomst-Riejan Sports 46 min. 23,70 sec. (Kraay­beek, Ruckert, Mensing en Huveneers), 20. Puro Hondenbrokken-RIH 46 min. 50,80 sec. (Seuntiens, Van de Velden, Roymans en Tuit).

Wegwedstrijd1. D. Evers (Markthof) 126 km in 2 uur 50 min. 05 sec., 2. T. Gevers (Bossche Staalbouw),3. P. Tijssen (Louis Motke), 4. B. v. Lamoen (Batavus), 5. J. Weber (Driessen), 6. F. Fran­cissen (R en B Glas), 7. P. Hofland (De Uit­komst), 8. op 11 sec. N. Hilberink (Amstel), 9. op 2 min. 18 sec. P. Pennekamp (Markthof), 10. op 2 min. 38 see. J. Feiken (v. d. Headen), 11. W. Albersen (R en B Glas), 12. W. Jennen (Puro Honden brokken), 13. J. v. Meer (Gazelle), L4. B. Wekema (Batavus), 15. P. Maas (Gazelle), 16. T. Weber (Driessen), 17. G. Mak (Bossche Staalbouw), 18. P. v. d. Kruijs (Jan v. Erp), 20. J. Olde Meule (Elite Meubel).

Individuele tijdrit: 1. B. Oosterbosch (Van Erp) 8,5 km in 10.54.27, 2. J. van Houwelingen (Bossche Staalbouw) 11.00.90, 3. T. van de Bun­der (Gazelle) 11.01.29, 4. J. Lammertink (Amstel Bier) 11.05.60, 5. J. Maas (Driessen) 11.08.45, 6. A. Hassink (Amstel Bier) 11.09.43, 7. Th. de Rooy (Gazelle) 11.12.23, 8. G. Schipper (Batavus) 11.13.08, 9. H. Nieuwdorp (Driessen) 11.17.70, 10. P. van de Bergh (Louis Motke) 11.18.06, 11. G. Bierings (Jan van Erp) 11.18.15, 12. J. Jonkers (Union) 11.18.60, 13. J. Claessen (Louis Motk6) 11.22.36, 14. W. Jeremiasse (Bossche Staalbouw) 11.22.54, 15. E. Koersen (Batavus) 11.25.75.

Totaalklassement: 1. Jan van Erp 10 pnt., 2. Gazelle 14 pnt., 3. Bossche Staalbouw 16 pnt., 4. Amstel Bier 19 pnt., 5. Batavus 21 pnt., 6. Dries­sen-Optilon 25 pnt., 7. Markthof-Rogelli 34 pnt., 8. Elite Meubel-Ket­ting-Shimano 38 pnt., 9. Union Fietsen 39 pnt., 10. Bik Sloopwerken 40 pnt., 11. Van der Heijden Meubels 42 pnt., 12. Louis Motk6 43 pnt., 13. R en B Glas Verhallen 46 pnt., 14. Militairen 54 pnt., 15. Finken­sieper-Slikker-Bleeker 65 pnt., 16. Pewilux, 17. Dijkal Plantenhygro, 18. Koffieshop Vrolijk, 19. Uitkomst-Riejan Sports, 20. Puro Honden­brokken. (Vanaf de zestiende plaats geen punten, omdat er in een of meerdere onderdelen van dit kampioenschap geen punten werden be­haald. )

 

STER VAN ZWOLLE.(1978.03.11)

Loomheid in Ster van Zwolle

Vreugde bij Amstel. Vreugde ook bij het bescheiden groepje van Van der Heijdens Meubelen. Met de eerste klassieke winst in het wielerseizoen 1978 van Jan Spijker was Herman Krott dik tevreden. Zoals ook Jan Feiken (2e), Rini de Veer (12e) en Henk Rijkers (26e) ploegleider Ad Maurix blij maakten met de zege in het ploegen­klassement. Maar verder was er op de Zwartewaterallee, na afloop van de 18e Ster van Zwolle, weinig reden tot optimisme. O. ja toch, de koers was afgelegd in een recordtijd (150 km in 3 uur 25 minuten en 14 seconden); een gemiddelde van bijna 43 km per uur.

Wat voor een koers ... ? Een van de meest vervelende openingen van het wie­lerseizoen. Waar de Ster vaak straalde wanneer de coureurs er verkleumd van de kou toch nog probeerden iets van te maken; waar in storm en regen heroi­sche slijtageslagen zijn gestreden; waar ook in een stralende zon in het verleden de “vedetten" toch nog altijd enige schif­ting van betekenis konden doorvoeren: daar was nu verveling. Gebrek aan strijd­lust.

Natuurlijk: de excuses lagen voor het oprapen. Ze waren ook alom te beluiste­ren, na afloop in de Stilo-sporthal. Wei­nig getraind. Nog geen conditie. We wil­len dit keer wat later in vorm zijn. En vooral: het was geen weer. Veel te mak­kelijk zonder wind. De koers was een­voudig niet zwaar genoeg. Het tempo te hoog."

Maar rechtvaardigt dat dan de huidige toppers (en dat zijn er na het overstap­pen naar de profs mannen als Leo van Vliet, Michel Jacobs, Johan van de Velde, Hans Langerijs, Johan van der Meer, Adrie van Houwelingen enz. nog genoeg) het zich te permitteren pas in de laatste tien kilometers wat krachtiger op de pe­dalen te duwen? Toine van de Bunder, Arie Hassink, Frits Pirard, Gerrit Mohl­mann, Bert Oosterbosch: ze wachtten allemaal tot na de Kamperzeedijk voor er enige actie werd ondernomen. Toen was het evenwel te laat. Zelfs Zeeuw Van de Bunder, die dan toch eindelijk op 1 mei een proflicentie aanvraagt (waarschijn­lijk in Gazelle-shirt), kon in die finale niet meer uithalen. Ook de clubrenners in het bijna nog complete peloton weiger­den, zo dicht bij de meet, nog te capitu­leren.

Massaal ging het op Zwolle aan. Trou­wens: de hele Ster van Zwolle leek (al ging het hard) op een gezamenlijke ex­cursie. Met als incidentele verkenners in de eerste minuten Batavus Egbert Koer­sen, Han Vaanhold (Riejan-De Uit­komst) en Amstels Gerrit Mohlmann. De gesloten overweg in Wijhe bluste hun energie al snel (15 km), waarna het enige opmerkelijke feit dat de in de auto's geperste volgers konden noteren de lekke band was die Frits Schur, toch altijd nog een van de prominenten, ach­teruit sloeg.

Arie Hassink en Bert Scheuneman maak­ten zich na de premiespurt bij de eerste doortocht in Zwolle even los uit de groep, die nu eens niet verbrokkeld maar com­pact aan de “grote lus" begon. Martin Taverne, Peter Zijderveld, Heddy Nieuw­dorp en later ook Gerrit Brokelman en Dries Timmer zochten de aanval. Zonder effect. Voor ze echt aan een kans op succes mochten gaan denken waren ze al weer ingerekend. En nog sneller moest daarna Johan van der Weide zijn avon­tuur beeindigen.

Was de ontsnapping in Ommen (na 89 km) dan ook niet serieus? Zeker, de twee Jan van Erp-pupillen Piet van der Kruijs en Hans Koot, NMB-De Peddelaars' ge­routineerde duo Wicher Vlot en Bennie Groen, Martin van der Bergh (De Markt­hof Den Haag-Rogelli), Jan Mulder van de wielervereniging Ede, Unions Ad van Peer en later ook ,Groninger" Ton Zijl­stra hielden het bijna vijftig kilometer lang vol, maar de voorsprong schommel­de slechts tussen de dertig en vijftig se­conden. Op de lange weg van Balkburg naar Hasselt bleef het groepje in zicht. En op de dijk naar Hasselt en de Kam­perzeedijk (waar Vlot werd gelost) na­derde het einde snel.

„Klassiekerkoning 1977" Piet van der Kruijs geloofde ook zelf niet in succes.

„Misschien had het met een of twee echte werkers erbij zelfs nog wel ge­kund," veronderstelde hij later. „Maar de opzet was nu de weg vrij te maken voor anderen (Timmer, Oosterbosch) uit onze ploeg. Gazelle en Amstel moesten toch gaan rijden. Daar hadden wij van kunnen profiteren." En bestraffend sprak de man die zich in een van zijn laatste (of is het al het laatste) jaren in de top­sport toelegt op bet begeleiden van de jongere talenten, Timmer toe. ,Jij had vandaag je kans. Zonde dat je het niet kon afmaken."

Het moment dat Van der Kruijs daarbij bedoelde kwam pas nadat de kopgroep en ook Koot, die het even alleen probeer­de, waren teruggepakt. Pirard, Koersen, Huyzen, Verbeke en Maessen maakten daarbij in de spits het tempo. Dat toch later weer een reeks ,prikken" toeliet. Rini de Veer probeerde het als eerste. Maar vooral Toine van de Bunder zette door. Eerst met Timmer, Oosterbosch en Ton Griep. Daarna met Oosterbosch en Mohlmann en vervolgens nog eens al­leen. Het zou niet baten. Bijna ontglipten immers Frits Pirard (die drie jaar gele­den al eens de Ster won) en Drent Dries Timmer nog. Onenigheid (Timmer be­schuldigde Pirard ervan, hem, toen hij wilde aanzetten voor de spurt, aan het shirt te hebben teruggehouden) en een nu alles voor zijn rappe ploegmaat Peer Maas gevende Van de Bunder hield dat tegen.

De prognose was simpel: Peer Maas kon niet meer verliezen. En zie: hij hield het niet. Werd royaal geklopt (7e). Vanuit zijn wiel zoefde Jan Spijker weg. ,Niet dat ik daarop lette," zei de winnaar eer­lijk, „maar Maas was gewoon de eerste rappe man die ik in mijn buurt zag. En het bleek precies het goede wiel te zijn dat ik koos."

Op de dag voor zijn 23e verjaardag won Jan Spijker de Ster van Zwolle. Een ver­rassing. Ook voor Herman Krott, die evenmin als de anderen in de karavaan aan Spijker had gedacht. Hem ook niet eerder in de spits had opgemerkt. Jan Spijker. Als eerstejaars amateur een blofte. Winnaar van de Hel van Mergel­land in 1973. Dat jaar ook derde in het Europees kampioenschap voor junioren bij Munchen. In 1974 nog eens tweede achter Piet van der Kruijs in de Ronde van de Achterhoek. Winnaar van een reeks noordelijke en oostelijke criteria. In 1976 plotseling landelijk in het nieuws, toen hij met winnaar Arie Hassink en Leo van Vliet (2e) het Amstel-succes bij de Nederlandse titelstrijd tegen de Hul­serberg in Simpelveld completeerde met een bronzen medaille.

Jan Spijker. Eigenlijk geen renner die al zo vroeg in het jaar verwacht mocht wor­den. Al won hij dan wel wat clubkoersen in de afgelopen weken. Maar toch bracht uitgerekend hij de in aantal voorlopig kleine Amstel-equip, (Krott: „Elf man, van wie Valentijn met een schouderbles­sure is uitgeschakeld. De aanvulling Liefaard, Luyten en Wijnands komt pas later over") de eerste triomf.

Waarbij de bezetting van de tweede en derde plaats al even opmerkelijk was. „Zilver" voor Jan Feiken. De ,noorder­ling uit het Brabantse koerswereldje" legde er de basis mee voor het ploegen­succes van zijn sponsor Van der Heijden. En het ,brons" greep Rene van den Broek uit Dussen. Een renner uit de groep van Henk Stevens Driessen Stof­fen-Optilon, die al eerder, vorig jaar in de Achterhoek na Mohlmann en Ribbers, eon keer klassiek derde word. Zijn goed, vorm bleek ook al een week tevoren in het Belgische St. Truiden (8e).

Andere opmerkelijke feiten. Kijk naar het ploegenklassement. Waar normaal de „grote" merken pronken, pikten met Van der Heijden en Driessen ook De Uitkomst-­Riejan en de debuterende formatie van Jan Janssen al spurtend wat (sier)prijzen mee.De Ster van Zwolle kreeg, hoe je het ook bekijkt, de uitslag die zij verdiende. BRON:Henk Kruithof

Amateurs: 1. Jan Spijker (Kampen) 150 km in 3.25.14, 2. J. Feiken (Veendam), 3. R. v. d. Broek (Dussen), 4. B. Scheuneman (Veendam), 5. P. v. d. Kruijs (Helmond), 6. T. Gruyters (Stiphout), 7. P. Maas (Huybergen), 8. J. Jon­kers (Oud-Gastel), 9. H. Donkers (Veldhoven), 10. P. Bosch (Gorinchem), 11. B. Oosterbosch (Eindhoven), 12. M. de Veer (Geffen), 13. W. Lugtenburg (Zuidland), 14. B. Bathoorn (Ro­den), 15. E. Koersen (Emmeloord), 16. J. Bel­lemakers (Neerkant), 17. P. Pennekamp (Blok­ker), 18. H. Buis (Enkhuizen), 19. A. Hassink (Needs), 20. S. Greidanus (Wommels), 21. H. de Jong (Goes), 22. T. Huyzen (Kloetinge), 23. J. Verbeke (IJzendbke), 24. N. Hilberink (Den Ham), 25. H. Geurkens (Neerbeek), 26. H. Rbkers (St. Michielsgestel), 27. A, van Peer (Sprundel), 28. H. Boom (Markelo), 29. J. v. d. Weide (Amsterdam), 30. H. Vaanhold (Haaks­bergen).

Ploegenklassement: 1. Van der Heijdens Meu­belen 40 pnt., 2. Driessen Stoffen-Optilon 44 pnt., 3. De Uitkomst-Riejan Sports-Gazelle 45 pnt., 4. Bas Dekker-Jan Janssen 51 pnt.

 

STIPHOUT - 30 juli.1978

Amateurs: 1. H. Senders, 2. F. Moons, 3. R. Seuntjens, 4. H. Koot, 5. A. v. d. Steen, 6. D. Willigenburg, 7. A. Grubters, 8. G. Dolfsma, 9. G. Verwaaijen, 10. G. Tabak.

Junioren: 1. R. Snijders, 2. A. van Asten, 3. H. Havik, 4. A. van Eeden, 5. M. Versteegden, 6. M. Theunissen, 7. S. Strijbosch, 8. J. van Dijk, 9. J. Blasel, 10. J. van Asten.

Nieuwelingen: 1. H. Baudoin, 2. R. Schurink, 3. J. Driessen, 4. J. Imming, 5. T. van Berlo, 6. B. v. d. Krulis, 7. G. Koolen, 8 A. v. d. Big­gelaar, 9. L. Sontjens, 10. M. van Rooy.

 

STOLWIJK - 15 mei.1978

Amateurs: 1. T. Griep, 2. J. Klomp, 3. P. Godde, 4. J. Zuijdweg, 5. R. Koppers, 6. W. Bussem, 7. M. Huizinga, 8. A. de Groot, 9. G. Kuit, 10. A. Kraan.

Liefhebbers: 1. A. Wennekers, 2. W. Brou­wers, 3. T. Koop, 4. P. Nobel, 5. B. Janssen, 6. M. van Brussel, 7. W. Tonder, 8. P. Legier­se, 9. A. Keizerswaard, 10. N. Gonzalez.

Liefhebbers en veteranen: 1. H. Hoek, 2. H. Lap, 3. J. van Geest, 4. C. Kouwenhoven, 5. H. Brinkman, 6. A. Tukker, 7. T. van Herwerden, 8. J. Martin, 9. H. v. d. Horst, 10. F. Garnier.

 

STOLWIJK - 15 mei.1978

Amateurs: 1. T. Griep, 2. J. Klomp, 3. P. God­de, 4. J. Zuijdweg, 5. R. Koppers, 6. W. Bus­sem, 7. M. Huizinga, 8. A. de Groot, 9. G. Kuit, 10. A. Kraan.

Liefhebbers: 1. A. Wennekes, 2. W. Brouwers, 3. T. Koop, 4. P. Nobel, 5. B. Jansen, 6. M. van Brussel, 7. W. Tonder, 8. P. Legierse, 9. A. Keizerswaard, 10. N. Gonzalez.

Liefhebbers en veteranen: 1. H. Hoek, 2. H. Lap, 3. J. van Geest, 4. C. Kouwenhoven, 5. H. Brinkman, 6. A. Tukker, 7. T. van Herwerden, 8. J. Martin, 9. H. v. d. Horst, 10. F. Garniers.

 

STRIJEN - 11 augustus.1978

Amateurs: 1. F. Brand, 2. H. Steekers, 3. P. Sager, 4. N. Toussaint, 5. A. Kraan, 6. W. van Steenis, 7. K. den Hertog, 8. M. Mensing, 9. H. Craane, 10. D. Nijman.

 

SWEYKHUIZEN - 16 april.1978

Amateurs: 1. J. Lammertink, 2. E. Visschers, 3. P. Driessen, 4. W. Maessen, 5. A. Bongers. 6. J. Ribbers, 7. J. Mebers, 8. W. Bosch, 9. R. Hassink, 10. S. Snijders.

Junioren: 1. H. Winkel, 2. M. Teunissen, 3. P. Heuvel, 4. J. van Asten, 5. J. Sijen, 6. P. Meer­burg, 7. M. Willemsen, 8. J. Idili, 9. J. Pan­men, 10. G. Wittenberg.

Nieuwelingen: 1. E. Roelofs, 2. D. van Oor­schot, 3. L. Nevels, 4. T. van Vliet, 5. K. de Brons, 6. M. v. d. Meer, 7. F. Timmermans, 8. J. van Poppel, 9. A. Roberts, 10. R. de Graaf.

 

SWEYKHUIZEN - 7 juli.1978

Amateurs - Criterium: 1. E. Visschers, 2. J. Smeets, 3. J. Bellemakers, 4. A. Pieters, 5, H. Geerkens, 6. B. Mais, 7. T. Verstappen, 8. J.Meijers, 9. A. Vissers, 10. W. Maessen.

Afval­wedstrijd: 1. E. Visschers, 2. F. Moons, 3. H. Geerkens, 4. A. Bongers, 5. W. Maessen, 6. B. Mais, 7. J. Smeets, 8. W. Jennen, 9. J. Meijers, 10. T. Verstappen.

Veteranen en liefhebbers: 1. T. Knipping, 2. J. Ubachs, 3. C. van Helvoort, 4. H. Keijers, 5. Th. Daalmans, 6. W. Lucassen, 7. J. Pelzer, 8. M. v. d. Oever, 9. N. Roelofs, 10. H. Noter­mans.

 

SWIFTERBANT - 18 augustus.1978

Nieuwelingen: 1. P. Pieters, 2. P. Schurink, 3. H. Laning, 4. R. Haster, 5. G. Bakker, 6. R. Rol, 7. E Kieftenburg, 8. M. Olijhoek, 9. J. Gasenbeek, 10. J. Brouwers.

Liefhebbers: 1. J. Hup, 2. A. Ravensbergen, 3. G. Steinbach (W.-Dld.), 4. E. de Vos, 5. T. van Duuren, 6. W. F. Leemans, 7. J. Bus­sing, 8. S. de Wit, 9. R. Nanninga, 10. J. Winters.

 

'T HARDE - 4 juli.1978

Amateurs: 1. J. H. Koops, 2. R. Hassink, 3. E. v. d. Poll, 4. W. van Dongen, 5. J. Spijker,

6. J. Feiken, 7. B. Huveneers, 8. Sj. Pieters, 9. C. van Leijen, 10. D. van Willigenburg.

 

'T ZAND - 21 mei.1978

Amateurs: 1. G. Slot, 2. P. Ruiter, 3. R. Borst, 4. A. Koster, 5. R. Smit, 6. R. Haller, 7. K. Zomer, 8. D. Groen, 9. H. van Leeuwen, 10. H. Koning.

Liefhebbers: 1. R. Duin, 2. H. Roos, 3. W. Luppers, 4. H. Welp, 5. H. van Leeuwen, 6. F. Bakhuizen, 7. J. v. d. Horst, 8. E. de Vos, 9. C. v. d. Leek, 10. Th. Degeling.

Nieuwelingen: 1. P. de Groot, 2. P. Pieters, 3. G. Honigh, 4. R. Harren, 5. R. Moorman, 6. J. van Wijk, 7. J. Imming, 8. H. Daming, 9. M. Windt, 10. R. Haster.

 

TERNEUZEN - 29 april.1978

Liefhebbers: 1. C. de Smit, 2. K. de Nooijer, 3. K. Tolhoek, 4. T. v. d. Helden, 5. W. de Feber, 6. M. van Brussel, 7. W. Wielhouwer, 8. T. Veerman, 9. B. Steenbakker, 10. A. Kei­zerswaard.

Nieuwelingen: 1. C. Dingemans, 2. R. Thijs, 3. A. Claeys, 4. R. Bijvank, 5. J. van Staten, 6. R. Sienders, 7. D. van Oorschot, 8. P. de Jong, 9. N. Tolleman, 10. K. van Goethem.

 

TERNEUZEN - 9 juni.1978

Amateurs: 1. J. Kuiken, 2. T, Fase, 3. J. van Tilborg, 4. W. Jeremiasse, 5. B. van Lamoen, 6. H. de Jong, 7. J. Verbrugge, 8. A. v. d. Steen, 9. C. Spaans, 10. M. van Vlimmeren.

 

THOLEN - 25 augustus.1978

Amateurs: 1. M. van Vlimmeren, 2. W. de Waal, 3. J. Verbeke, 4. A. Tak, 5. J. van Til­borg, 6. C. Spaans, 7. T. Fase, 8. T. Verhee­zen, 9. P. Maas, 10. A. v. d. Steen.

 

TIEL - 1 mei.1978

Amateurs: 1. Th. Gevers, 2. W. Boom, 3. M. van Gool, 4. W. Bosch, 5. H. Mutsaars, 6. E. van Nistelrooy, 7. A. Hoezen, 8. D. Gompen, 9. W. Pater, 10. J. de Ruiter.

Junioren: 1. H. van Loon, 2. R. van IJzen­doorn, 3. Th. Appeldoorn, 4. J. Hartings, 5. Th. Pieters, 6. H. van Erp, 7. P. v. d. Wijst, 8. Th. Wallenburg, 9. 1. van Zandbeek, 10. A. van Moorselaar.

Liefhebbers: 1. W. Rooyakkers, 2. D. Wesse­ling, 3. H. v. d. Laar, 4. P. Legierse, 5. M. v. d. Garde, 6. R. Wittens, 7. F. Schouten, 8. L. van Helvoirt, 9. J. van Zoelen, 10. A. Koning.

 

TIEL - 20 juni.1978

Liefhebbers en veteranen: 1. A. Veenendaal, 2. L. Wassenberg, 3. C. van Helvoort, 4. J. van Espen, 5. H. Bakens, 6. G. Vos, 7. G. Plieger, 8. J. Kivits, 9. W. Wielhouwer, 10. J. Carpen­tier (B.).

Nieuwelingen: 1. R. Elshof, 2. T. van Oor­schot, 3. R. Geutskens, 4, A. Harren, 5. M. Verhagen, 6. R. Sienders, 7. M. Manders, 8. R. Oosterbaan, 9. G. Theunisse, 10. P. Heijnen. Junioren: 1. R. van IJzendoorn, 2. J. Alberts, 3. E. Wittekoek, 4. H. Manders, 5. W. Bartol, 6. F. de Vries, 7. A. Brouwer, 8. A. van Moor­selaar, 9. G. v. d. Putten, 10. M. Teunissen.

 

TILBURG - 4 mei.1978

Amateurs: 1. W. van Helvoirt, 2. O. Goossens (B.), 3. J. Maas, 4. T. Weber, 5. N. v. Hest, 6. J. Bodifee, 7. R. v. d. Rakt, 8. A. Oprins, 9. J. v. d. Velden, 10. R. Seuntiens.

Junioren: 1. R. Lemmens, 2, P. Peelers (B.), 3. B. Zoontjens, 4. J. van Asten, 5. W. van Oers, 6. A. van Eeden, 7. J. Hartings, 8. P. Pieters, 9. P. Algera, 10. E. v. d. Broeck (B.).

Nieuwelingen: 1. H. Wolters, 2. H. Baudoin 3. L. Kersten, 4. K. Evers, 5. N. Verhoeven, 6.J. Verschuur, 7. F. Kuypers, 8. H. Branckaert, 9. H. Verbaant, 10. H. Daams.

 

TOLLEBEEK - 16 juni.1978

Amateurs: 1. G. Mohlmann, 2. S. Fleetwood (Eng.), 3. J. Spijker, 4. D. van Wijhe, 5. P. Kleine, 6. Th. Noy, 7. E. Dickhof, 8. E. Koer­sen, 9. G. Brokelman, 10. B. Vossebelt.

Liefhebbers en veteranen: 1. W. van Dok, 2. W. F. Oosterbeek, 3. J. Dekker, 4. C. J. Zwart, 5. J. J. Wolf, 6. G. Steinbach, 7. R. Nanninga, 8. C. v. d. Leek, 9. Z. Selles, 10. K. Peters.

 

TWELLO - 10 augustus.1978

Amateurs: 1. W. Vlot, 2. J. Vlot, 3. J. Spijker, 4. K. Hoekstra, 5. F. Breeman, 6. B. v. d. Stelt, 7. H. Vaanholt, 8. J. Ribbers, 9. E. Koersen, 10. H. Kasteel.

Nieuwelingen: 1. E. Vossenberg, 2. R. de Graaf, 3. A. van Gaveren, 4. G. Honigh, 5. R.

Elshof, 6. R. Groen, 7. E. Roelofs, 8.G. Meex, 9. P. Hebnen, 10. R. Oosterbaan.

 

TYNAARLO - 20 augustus.1978

Amateurs: 1. W. Vlot, 2. G. Roelofsen, 3. J. Feiken, 4. B. Groen, 5. B. Duit, 6. L. Holle­mans, 7. C. Haisma, 8. A. Minkes, 9. S. Ot­tema, 10. A. Jansen.

Liefhebbers: 1. G. Huisjes, 2. H. Kuiper, 3. R. Pepping, 4. H. Dolstra, 5. H. Reintke, 6. T. van Duuren, 7. A. Ravensbergen, 8. R. Steen­bergen, 9. H. Egberts, 10. W. v. d. Weijden.

 

UDEN - 21 mei.1978

Amateurs: 1. G. Bierings, 2. H. Lunenburg, 3. R. Willems, 4. J. Klomp, 5. J. van Erp, 6. F. Jansen, 7. B. Libregts, 8. D. Gompen, 9. Th. Hensen, 10. P. Koeleman.

Junioren: 1. M. Elshof, 2. B. Brouwer, 3. P. Heuvel, 4. J. Schaap, 5. J. van Leijen, 6. R. van IJzendoorn, 7. H. van Loon, 8. H. Emens, 9. A. van Mosselaar, 10. G. Okker. Nieuwelingen. le serie: 1. C. Braanker, 2. Th. van Berlo, 3. R. Geutskens, 4. P. Beumer, 5. C. Klinkert, 6. Fr. Bruning, 7. R. Dreijerink, 8. A. van Gaveren, 9. H. Bone, 10. P. Jansen.

Nieuwelingen. 2e serie: 1. G. Solleveld, 2. E. Ploeg, 3. M. Verhagen, 4, R. Schurink, 5. J. Robbe, 6. B. Lambregts, 9. G. Theunisse, 8. Fr. Nijhuis, 9. H. van Staten, 10. J. Stoffers.

 

UITHOORN - 15 mei.1978

Amateurs: 1. A. Versluis, 2. M. Visser, 3. G. Ratterman, 4. H. v. d. Putten, 5. G. Molema, 6. A. Kruyt, 7. A. Breedijk, 8. T. de Vries, 9. W. Gomes, 10. R. Borst.

Liefhebbers: 1. J. Peetoom, 2. E. de Vos, 3. J. Cuvelier, 4. R. Onos, 5. H. van Leeuwen, 6. R. de Vries, 7. K. Duivenvoorden, 8. C. Helmink, 9. J. v. d. Wetden, 10. H. Rutte.

Nieuwelingen: 1. R. Moorman, 2. P. de Groot, 3. M. van Middelkoop, 4. C. Roskam, 5. R. Martens, 6. P. Pieters, 7. E. Dompeling, 8. G. Solleveld, 9. R. Wiese, 10. T. Overdevest.

 

ULESTRATEN - 30 juni.1978

Amateurs: 1. A. Verstappen, 2. W. Maessen, 3. R. Sumich (Nw.Zeeland), 4. E. Visschers, 5. B. Oosterbosch, 6. J. Smeets, 7. H. Smits, 8. J. de Nijs, 9. P. Driessen, 10. J. Olde Meule.

Liefhebbers en veteranen: 1. C. van Helvoort, 2. H. Gramser, 3. H. Notermans, 4. P. Sanders, 5. A. Meuffels, 6. L. van Weert, 7. J. Ubachs, 8. W. Lucassen, 9. G. Reubsaet, 10. W. Cuy­pers.

 

ULVENHOUT – 19 juli.1978

    Piet van Katwijk onderbreekt reeks Belgische overwinningen in Ulvenhout

            VEDETTEN SARONNI EN DEMUYNCK BLEVEN „ONOPGEMERKT"

Ulvenhouts wielergala moet oppassen. De bouwvakkersronde, die zo fraai op weg was om te kunnen wedijveren met het nabij gelegen Chaam, lijkt de piek van enkele jaren terug niet meer te kunnen bereiken. Want niet alleen sportief waren de laatste twee edities van de Ronde van Ulvenhout een tegenvaller, ook de publieke belangstelling van 50.000, zoals die in een landelijk ochtendblad verschenen, zijn dan ook zeker niet juist. Het wie­lergebeuren in het Brabantse dorp trok aanzienlijk minder volk. Een schatting blijft altijd lastig, maar niet meer dan de helft van die 50.000 was er waarschijnlijk getuige van een ook nog eens niet zo spectaculaire profkoers.

Een strijd met vedetten. Dat wel. In de Tour-dagen slaagt Ulvenhout - en dat moet het nijvere comite worden nagegeven - er immer in een aantal “grote namen" aan te trekken. De nieuwe Italiaanse campionissimo Giuseppe Saronni was er bij­voorbeeld, met zijn Scic-vazal Paolini. En de Duitser Gregor Braun, de Belgen Herman van Springel, neo-prof Stan Tourne, Andre Dierickx, Ludo Peeters, Ferdi van den Haute en niet te vergeten Giro d'Italia-winnaar Johan Demuynck en rappe spurter Rik van Linden.

Ze stonden er. Aan het vertrek. En ondanks alle tumult rond het optreden van de groep Luv hebben de mensen op de tribu­nes waarschijnlijk Saronni en Demuynck ook even kunnen zien.

Maar in koers was dat anders. Als “naamlozen" fietsten de twee dure mannen mee. Geen moment kregen ze de kans zich even los te maken uit de groep, waarin duidelijk erg veel „kleine" renners niet begrijpen dat de “presentatie" van de vedetten een van de vele onderdelen van de „act" hoort te zijn.

Wat bracht Ulvenhout dan wel? Na de huldiging van Wil de Vlam, die zijn laatste wedstrijd (40 minuten en hij stapte af) fietste, een erg snelle ontsnapping. Een vlucht met Ad Prinsen (Bode), Toine van den Bunder (Gazelle), Johan van der Meer (Jet Star Jeans) en ook Ferdi van den Haute (Zeepcentrale). In drie ronden (nauwelijks 6 km) had de groep al 40 secon­den achterstand. Er kwam een reactie. Johan van de Velde (Raleigh) vond het tempo waarin het peloton voortsukkelde toch eigenlijk te gek. Hij kreeg Kees Bal (Bode), Andre Die­rickx (IJsboerke), Piet van Katwijk (Raleigh) en later ook Jos Schipper (Zeepcentrale) en Ko Hoogedoorn (Jet Star Jeans) mee. Daar bleef het bij. De vier koplopers pakten een toer en later konden ook de andere zes een ronde winst noteren. Het geheel werd er niet overzichtelijker mee, maar, nadat Prinsen en Van den Bunder tevergeefs hadden geprobeerd met­een door te gaan, (die Prinsen moest trouwens tweemaal van de fiets om - met de vaak bekritiseerde ronde vergoeding - na herstel van de materiaalschade weer aan te sluiten) kregen toch weer wat anderen de vrijheid. Tourne versnelde en Schip­per was attent mee. Alleen Piet van Katwijk maakte zich druk om het dreigende gevaar. Met ploegmaat Andre Gevers, Jac­ques de Goede en Belgisch Hollander Lievin Klaassen schoot de man uit Mill toe.

Een eindstrijd tussen Schipper en Van Katwijk? Later wel, maar eerst haastte ook Ad Prinsen zich naar voren. Hij kwam alleen bij de nieuwe kopgroep, om even daarna toch Dierickx nog te zien terugkomen. In gezelschap van Leo van Vliet, Jos Jacobs, Herman van Springel, Gerrie van Gerwen, Fons van Katwijk, Martin Havik en zich tussen de broodrijders opper­best amuserende Dries van Wijhe. Vier kanshebbers nog, maar terwijl het peloton voort peddelde (pas in de finale bracht Roy Schuiten er wat meer gang in) nieuwe ontwikkelingen voor­aan. Schipper attaqueerde. Piet van Katwijk, Klaassen en De Goede sloten aan. Havik en Jos Jacobs later ook. Prinsen en Dierickx, al maakten ze zich nog wel samen los, niet meer.

Terwijl de vedetten al (afgespurt) de verkleedadressen op­zochten, en Hoogedoorn met een lekke band een “korte" prijs verspeelde, betwistten Piet van Katwijk en Jos Schipper el­kaar de Ulvenhoutse bloemen. Na vijf jaar Belgische successen weer een Nederlandse winnaar: Piet van Katwijk. Hij won vrij gemakkelijk. En op zijn prestatie is niets af te dingen. Maar de organisatoren hadden, bij het samenstellen van het veld, ongetwijfeld een andere laureaat in gedachten.

Beroepsrenners: 1. Piet van Katwijk (Mill) 100 km in 2.25.00, 2. J. Schip­per (Kwadendamme), 3. op 13 sec. A. Prinsen (Raamsdonksveer), 4. A. Dierickx (Belgie), 5. op 50 sec. J. van de Velde (Rijsbergen), 6. op 1.10 min. J. v. d. Meer (Geleen), 7. T. van den Bunder (IJzendijke), 8. op 1.20 min. F. van den Haute (Belgie), 9. K. Bal (Noordwijk), 10. op 1 ronde M. Havik (Strijen), 11. J. Jacobs (Belgie), 12. L. Klaassen (Belgie), 13. J. de Goede (Standdaarbuiten), 14. K. Hoogedoorn (Zwa­nenburg), 15. F. van Katwijk (Oploo), 16. A. Gevers (Schijndel), 17. L. van Vliet (Honselersdijk), 18. H. van Springel (Belgie), 19. D. van Wijhe (Oosterwolde), 20. G. van Gerwen (Olland), 21. R. Schuiten (Putte), 22. J. Huisjes (Almelo), 23. J. van Katwijk (Bladel), 24. N. Been (Groningen), 25. R. Groen (Steenwijk), 26. M. Dohmen (Borne), 27. A. van Houwelingen (Heesselt), 28. J. Brinkman (Rotterdam), 29. C. Stam (Koog a.d. Zaan), 30. H. Langerijs (Blokker).

Amateurs. Bij deze categorie boekte Batavus Bas van Lamoen een zege. Hij versloeg in een spurt-met-drie Ad van Peer en good-old Har­rie van Piere. Piet Kuys was de rapste van de achtervolgers. Hier was de uitslag:

Amateurs:1. Bas van Lamoen (Rosmalen), 2. Ad v. Peer (Sprun­del), 3. H. van Piere (Mijdrecht), 4. P. Kuys (Vlijmen), 5. J. Lammer­tink (Wierden), 6. P. Heeren (Sprundel), 7. A. v. d. Steen (Etten-­Leur), 8. Rehercu (VS), 9. R. Smit (Haarlem), 10. J. Kuiken (Breda).

Junioren: 1. John Lammerts (Bergen op Zoom), 2. R. v. d. Steen (Etten-Leur), 3. J. Roozenburg (Rijswijk).BRON:Henk Kruithof

 

URETERP - 7 juni.1978

Amateurs: 1. W. Vlot, 2. B. Duit, 3. B. We­kema, 4. J. Slendebroek, 5. J. H, Koops, 6. J. Welles, 7. D. Lolkema, 8. E. Koersen, 9. P. Kleine, 10. P. Akkerman.

 

USQUERT - 6 augustus.1978

Amateurs: 1. J. Vlot, 2. A. Koster, 3. J. Spijker, 4. B. Duit, 5. L. Hollemans, 6. W. Vlot, 7. G. Schipper, 8. L. Aalders, 9. D. Klein, 10. A. Meens.

Nieuwelingen: 1. R. Daalmeyer, 2. L. Wieren­ga, 3. J. R. de Boer, 4. J. Robbe, 5. H. La­ning, 6. A, van Gaveren, 7. M. Steyn, 8. A. Bartol, 9. R. van Ruiten, 10. J. Bijl.

Dames: 1. A. Riemersma, 2. G. Butts, 3. L. Kiljan-van Rossum, 4. T. v. d. Plaat, 5. M. Brinkhoff, 6. B. van IJken, 7. J. Huizenga, 8. E. Oomen, 9. M. Dekker, 10. J. Barnhorn.

 

UTRECHT - 20 augustus.1978

Nieuwelingen: 1. R. Groen, 2. K. de Brons, 3. B. Vlaanderen, 4. S. v. d. Akker, 5. H. Vierdag, 6. W. Zwolsmsn, 7. J. Kolkhuis, 8. A. Stalker.

Liefhebbers: 1. K. Teeuwen, 2. C. Faber, 3. R. Onos, 4. J. v. d. Weij.den, 5. G. v. d. Boo­gaard, 6. G. Plieger, 7. H. Lap, 8. C. laic, 9. H. Baas, 10. P. v. d. Berg.

Veteranen: 1. A. Veenendaal, 2. B. Solaro, 3. H. Dolderman, 4. J. van Ingen, 5. L. v. d. Flier, 6. R. Hendriks, 7. A. Tukker, 8. K. van Nimwegen, 9. M. Brinkman, 10. R. Liebrechts.

 

UTRECHT - KANALENEILAND - 1 mei.1978

Amateurs: 1. A. Versluis, 2. C. Ratterman, 3. K. Brandse, 4. J. Sandbrink, 5. B. Lambo, 6. P. Koeleman, 7. C. Schuurman, 8. H. van Pier­re, 9. A. Jouvenaar, 10. B. Verhagen.

Veteranen: 1. A. Veenendaal, 2. B. Solaro, 3. Sj. Koevermans, 4. K. van Nimwegen, 5. A. Kalee, 6. P. Berrens, 7. J. Dolderman, 8. J. Kivits, 9. B. Tilkema, 10. T. v. d. Tol.

Liefhebbers: 1. A. Wennekes, 2. K. Bokma, 3. G. Plieger, 4. J. Nieuwenhuizen, 5. H. Vos, 6. R. den Oudsten, 7. A. Reijnders, 8. C. Hooger­vorst, 9. M. J. Hannewijk, 10. W. Hakvoort.

 

VAASSEN - 7 juni.1978

Amateurs: 1. G. Mohlmann, 2. H. Stamsnijder, 3. H. Vaanhold, 4, A. Hassink, 5. A. Gerritsen, 6. G. Arentsen, 7. M. de Veer, 8. W. Pater, 9. W. Vlot, 10. B. v. d. Stelt.

Nieuwelingen: 1. J. Verschuur, 2. G. Rutten, 3. J. Hulzebos, 4. R. Elshof, 5. J. Robbe, 6. R. de Graaf, 7. P. Caarels, 8. E. Ploeg, 9. H. Kleisen, 10. J. van Wijk.

Dames: 1. C. Carpenter (VS), 2. M. Brinkhoff, 3. P. de Bruin, 4. E. van Leeuwen, 5. H. Bui­tenhuis-de Jong, 6. T. v. d. Plaat, 7. C. Peter­son (VS), 8. W. Buitelaar, 9. B. Heiden (VS), 10. A. Riemersma.

Liefhebbers: 1. H. van Leeuwen, 2. J. Hup, 3. Joh. Pluimers, 4. G. Draaijer, 5. W. Kuiper, 6. J. van Hattem, 7. R. Oosterveld, 8. A. Duijn, 9. G. van 't Klooster, 10. J. R. van Wijk.

 

VALKENBURG - 1 september.1978

Spurtzege Francesco Moser op Gerrie Knetemann (tweede) en Joop Zoetemelk (derde)

De Nacht van Valkenburg was kort na de ouverture in 1973 bereids een begrip: kopstukken aan de start, tussen de bedrij­ven door een tintelende show, na afloop vanaf de (toeristische) ruine een groot vuurwerk, vedetten op de erelijst, in 1976 tevens voorzien van het etiket Criterium der Azen. Nu - al aange­worven voor de ontknoping op de Nurburgring - met o.m. wereldkampioen Gerrie Knetemann en Francesco Moser op de affiches. Dat duel, die kamp, moest publiek trekken. Het regen­de zowat de gehele dag, tegen het aanvangsuur klaarde de lucht op on toen de prominentenrace werd aangekondigd was het zowaar een prima fietsweertje.

Het Valkenburgse comite - lees Hub Marx en Firmin Philips - had in samenwerking met de TWC Maastricht evenals voor­heen het programma met zorg samengesteld: een rit voor pro­minenten (onder auspicieen van de NWB), junioren, afvalrace profs, show, huldiging Gerrie Knetemann, criterium over 60 ronden zijnde 66 km.

Enkele dagen voor het ruim 12.000 kijkers trekkende gebeuren daagden moeilijkheden op. Met Gerrie Kpetemann resp. met diens zaakwaarnemer. Een wereldtitel moest in guldens wor­den gehonoreerd. Hub Marx was het met die visie eens, oor­deelde een 100% verhoging van het oorspronkelijk overeenge­komen bedrag in dit geval redelijk. Maar die eisen bleken veel hoger te liggen en zo kon het gebeuren dat de afvalrit zonder Knetemann doorging, daar op dat tijdstip de onderhandelingen nog gaande waren.

Hub Marx wilde onder geen beding de gedachte som (bedui­dend hoger dan de meervoudige wereldkampioen, houder van het werelduurrecard, winnaar van klassiekers aan de lopende band, meervoudig eerste in Tour en Giro, dus Eddy Merckx, toucheerde) dokken. Deze kwestie kwam in het reine, zodat na dit gesprek Gerrie Knetemann kon worden gehuldigd. Door organisator Hub Marx met assistentie van Miss Amstel (Cory­no Dreessen). De ereronde van de wereldkampioen (in een open auto) werd een pure jubeltocht: de nummer een van de Nurburgring en Miss Amstel konden honderden bloementuilen in het enthousiaste publiek gooien. Magnifiek die sfeer en dei­ning, bijzonder knap het optreden van de showband Jubal uit Dordrecht en de showband Axel uit Zeeland. Amstel Bier pronkte met liefst drie Misses: Coryna Dreessen uit Neerbeek - ondanks haar 19 jaren een tip-top “deskundige", want zij fungeerde voorzien al in een Miss-rol in de Zesdaagse van Maastricht, de Ronde van Limburg en Het Wonder van Ob­bicht -, Lilly van Caldenborgh (Gronsveld) en de Duitse Doris Mullers uit het nabij Venlo-Tegelen gelegen Lobberich. Een knap en heel charmant trio, dat toen de klok 24 uur sloeg Francesco Moser als triomfator van de 6e Nacht van Valken­burg kon eren, na voorzien naast dr. W. Sanders (won de prominentenrace) en Jan Raas (afval) op het erepodium te hebben gestaan.

De prominenten: o.m. dr. Sanders (Geleen), de Tegelse grossier in sportartikelen - oud-renner - Kuntzelaers, de in de Lim­burgse contreien bekende handelaar in allerlei fietsen plus in aanverwante artikelen Jo Geurts (zoon van de stichter van Eroba), de NWB-voorzitter Paul Gielen, Frans Alberts die nog altijd plannen heeft om in Geleen een echt sportpaleis te doen verrijzen, de 74-jarige Pieke Vaessen - een nadere toelichting is niet nodig -, oud-prof Bennie Ceulen (nu sportredacteur Limburgs Dagblad) en de sportredacteur van De Limburger John van Oppen.

Een beslist leuke koers, ook een echte koers, waarin Pieke Vaessen en John van Oppen werden afgehaakt en die door de Geleense arts Sanders word gewonnen.

De junioren fietsten hard en geestdriftig: de Amstel Trofee ging naar het verre Schalkwijk, werd door Hub Marx aan een glunderende winnaar De Winkel overhandigd, die in de spurt rapper was dan Peter Meerburg (Stein) en Jo Scheepers (Ge­leen).

Voor de beste klassering in de afvalrace bleven Leo van Vliet, Jan Krekels en Jan Raas over. Een spurt a trois. Op zeven meter van de streep lag Jan Krekels nog duidelijk voorop, even­wel bereikte Jan Raas die lijn een half wiel eerder dan de Lim­burger. Die spurt was piekfijn, de genoemde drie kregen een hartelijk applaus. Vervolgens die show. Een erg vakkundige en wervelende show zeer zeker. Duurde die show niet te lang? En zodoende diende het 66 km criterium tot een 55 minuten koers te worden ingekrompen. De jury besloot om alleen het ingaan van de laatste tien ronden aan te kondigen, zodat we hieronder een uitslag zonder tijden moeten afdrukken. Is 55 minuten tempo-fietsen op een 1100 meter circuit zonder obstakels niet aan de karige kant ? Dit facet moet Valkenburg eens grondig bekijken, een 66 km ritje is noch het minste dat de kijkers kan worden voorgeschoteld.

Het verloop: in de eerste omloop namen Van Vliet en Van den Hoek 200 meter; hergroepering in de zesde ronde; Van Looy en Van de Velde aan de leiding, voorsprong 65 meter; Knete­mann bij die twee; weer alles bijeen; weg gingen Lubberding, Havik, Edwards en Dillen; aanvoerders werden De Witte, Den Hertog en Van de Velde en daarna Moser met Van Vliet en Van de Velde; een uitval van P. van Katwijk, Zoetemelk en Teir­linck; Zoetemelk en Lubberding aan de haal; negen ronden voor het slot een attaque van Moser, Knetemann, Krekels, Zoete­melk en Lubberding; nog acht toeren, Zoetemelk nam 50 meter; nog zeven omlopen de beslissende vlucht van Moser, Knete­mann en Zoetemelk; twee ronden voor het einde verliet Kar­stens de groep (toejuichingen).

Tenslotte een fraaie ren van Moser, Knetemann en Zoetemelk richting spandoek. Francesco Moser won de spurt afgetekend. Eind goed, al goed. De 6e Nacht van Valkenburg slaagde in elk geval. Een nieuwtje vingen we ook op: volgend jaar or­ganiseert John Vrancken in Vaals een avondkoers, heel ver­moedelijk onder de titel “Drielandentrofee", een object dat mogelijk (een driedaagse met dan Aken (Dld.) en Eupen-Mal­medy (B.) in het schema) een verlengstuk kan krijgen. Vaals wil in 1979 een datum spoedigst na de Tour bemachtigen.BRON:Gerard Sillen

Beroepsrenners: 1. Francesco Moser, 2. Gerrie Knetemann, 3. Joop Zoete­melk, 4. Gerben Karstens op 155 meter, 5. Willy Teirlinck op 2V5 me­ter, 6. Piet van Katwijk, 7. Johan van der Meer, 8. Jan Krekels (kam­pioen TWC Maastricht), 9. Math Dohmen, 10. Johan van de Velde, 11. Aad van den Hoek, 12. Fedor den Hertog, 13. Willy Debosscher, 14. Henk Lubberding, 15. Martin Havik, 16. Jos Deschoenmaecker, 17. Stan Tourne, 18. Reno Dillen, 19. Frans van Looy, 20. Lucien Didier, 21. Jacq Martin, 22. Fabrizzio Fabbri, 23. Phil Edwards, 24. Ronald de Witte, 25. Kees Bal, 26. Jan Raas, 27. Cees Priem, 28. Ward Janssens, 29. Leo van Vliet, 30. Jos Bruyere.

Afvalrace: 1. Jan Raas 31.9 km in 41.04, 2. Jan Krekels, 3. Leo van Vliet, 4. Math. Dohmen, 5, Henk Lubberding, 6. Joop Zoetemelk, 7. Fedor den Hertog, 8. Gerben Karstens, 9. Johan van der Meer, 10. Jos Bruyere, 11. Johan van de Velde, 12. Lucien Didier, 1:3. Francesco Moser, 14. Stan Tourne, 15. Ronald de Witte, 16. Willy Teirlinck, 17. Martin Havik, 18. Reno Dillen, 19. Kees Bal, 20. Phil Edwards, 21. Piet van Katwijk, 22. Cees Priem, 23. Jacq Martin, 24. Willy Debos­scher, 25. Frans van Looy, 26. Aad van den Hoek, 27. Ward Janssens, 28. Fabrizzio Fabbri, 29. Jos Deschoenmaecker.

Junioren: 1. D. Winkel, 2. P. Meerburg, 3. J. Scheepers, 4. W. Demandt, 5. J. Idili, 6. J. Spee, 7. P. Schroen, 8. P. Harings, 9. M. Els­hof, 10. R. Gulikers.

 

VALKENSWAARD - 9 augustus.1978

      Joop Zoetemelk triomfeert in bomvol Valkenswaard

De Ronde van Valkenswaard is ook dit jaar een ware happe­ning voor de Brabantse wielerwereld geworden. Niet minder dam 25.000 fans waren naar het hart van de Kempen gekomen om niet alleen de beste Nederlandse renners aan het werk te zien, maar het plaatselijke Comite had in samenwerking met de vereniging De Kempen een uitgelezen veld buitenlanders aan de start gebracht. In totaal beliep het bedrag dat aan con­tractgelden was uitgegeven meer dan 40.000 gulden.

Nadat diverse renners vanwege de prestaties in de Tour de France waren gehuldigd, werden om klokslag half negen 48 renners op weg geschoten voor een race over 100 kilometer door verlicht Valkenswaard. Was vorig jaar op deze verlich­ting, vooral aan de achterzijde van de finish, nogal wat aan te merken geweest, deze keer waren de lampen minstens verdub­beld, zodat zowel renners als publiek een bijzonder goed uit­zicht hadden. Allen was derhalve voorhanden om een schitte­rende wieleravond te garanderen. Toch is het gevecht niet ge­worden wat de duizenden langs de kant hadden verwacht. De reden hiervoor was drievoudig.

Ten eerste waren er zoveel vedetten bijeen gebracht, allen zo zeer aan elkaar gewaagd, dat de een voor de ander de kastanjes niet uit het vuur wilde halen. Valkenswaard miste enkele smaakmakers van het kaliber zoals bijvoorbeeld Dries van Wijhe die er meteen na de start invliegen en de anderen dwin­gen om ook strijd te leveren. Op de tweede plaats was het veld wat te klein. Achtenveertig renners houden elkaar in het vizier en de derde reden was het parkoers. Een snellopend circuit waarop snelheden van over de 50 kilometer per uur werden gehaald, zodat het voor iedereen bijzonder moeilijk was om weg te komen en vooral weg te blijven.

Dat er toch van tijd tot tijd een ontsnapping kon werden ge­noteerd kwam voornamelijk door het enthousiasme van spea­ker Jan Peeters, die een voorsprong van vijf meter, bijvoor­beeld in een sprint voor een van de vele vette premies genomen, direct als een attaque vertaalde en de wedstrijd daardoor voor het publiek verlevendigde en aantrekkelijker maakte dan het wel was.

De enige grote vaderlandse renner die op het appel ontbrak was Hennie Kuiper. Hij lag op dat moment in het ziekenhuis in Mol, waar hij zich door “wonderdokter" Derweduwen heeft laten behandelen, om toch maar fit te zijn wanneer op 27 au­gustus in West-Duitsland het wereldkampioenschap wordt ver­reden. Kuiper, die door de organisatoren van de Ronde was uit­genodigd het startschot te lossen, stuurde deze keer zijn vrouw, die zich uitstekend van de opgelegde taak kweet.

Martin Havik, een jonge renner in dienst van Zeepcentrale, voelde meteen het bloed koken en ging samen met de Frans­man Michel Laurent voorop rijden. De knecht in dienst van Bernard Thevenet, zag het echter zo vroeg in de wedstrijd nog niet zitten en dat had tot gevolg dat Havik een ronde of vijf alleen voor de groep ging uitrijden. Jan Raas bemoeide zich tenslotte met de achtervolging en onder zijn leiding werd Ha­vik bijgebeend. De volgende aanval kwam na 20 kilometer. Nationaal kampioen Henk Lubberding was er de aanstichter van. Hij kreeg Gerrie van Gerwen, Jos Bruyere en Kees Bal in zijn wiel, maar nu waren het de Belgen Roger de Vlaeminck en Freddy Maertens die de orde herstelden.

Halfkoers probeerden Raas, Maertens en Hans Langerijs de beslissing te forceren, maar ook zij werden het slachtoffer van het zeer hoge tempo dat de groep erop na hield. Het bleef hard gaan en het publiek moest tot 20 kilometer voor het einde wachten vooraleer er weer eens wat noemenswaardigs ge­beurde. Acht renners maakten zich los. Acht renners waaruit de kwaliteit van dit rennersveld nog eens duidelijk tot uiting kwam. Zonder uitzondering zou hun naam op de erelijst van dit internationaal vermaard criterium niet misstaan.

Het waren Jan Raas, Gerrie Knetemann, Aad van den Hoek, drie vertegenwoordigers van T.I.-Raleigh-McGregor derhalve, de Flandria-man Freddy Maertens, diens rivaal, de in Italiaan­se dienst rijdende Roger de Vlaeminck, de Miko's Joop Zoete­melk en Hubert Mathis en tenslotte sloot ook de “Zeep"-man Jan van Katwijk bij de leiders aan. Ondanks hevig verzet van o.a. Wilfried Wesemael, Fans van Katwijk en Lucien van Impe, slaagde de kopgroep erin 20 seconden van de anderen weg te lopen. Terwijl de toeschouwers zich opmaakten voor een eind­sprint met acht, waarin vooral een hoofdrol werd verwacht van de beide Belgen en Jan Raas, demarreerde Zoetemelk. De anderen keken elkaar even aan, aarzelden een moment en dat was voor Zoetemelk voldoende om zich voorgoed uit de voeten te maken. De laatste ronden waren voor Zoetemelk een triomf­tocht. Nogmaals bleek hoe populair de in Frankrijk wonende Nederlander wel is. De naam „Jopie", werd uit duizenden kelen gescandeerd. Zoetemelk kreeg er vleugels door en be­hield zijn kleine maar kostbare voorsprong tot het einde. In het duel om de tweede plaats bleef Roger de Vlaeminck de baas over Freddy Maertens en Jan van Katwijk, die nog een sprint ten beste gaven als was bet voor de overwinning. Aad van den Hoek, die als vijfde over de streep ging was ook een van de gelukkigsten van de avond. Hij werd winnaar van de lei­dersprijs, die een waarde had van 1750 gulden. BRON: Jo de Bruijn

Beroepsrenners: 1. Joop Zoetemelk 100 km in 2.09.14, 2. Roger de Vlaeminck, 3. Freddy Maertens, 4. Jan van Katwijk, 5. Aad van den Hoek, 6. Hu­bert Mathis, 7. Jan Raas, 8. Gerrie Knetemann, 9. Fons van Katwijk, 10. Wilfried Wesemael, 11. Lucien van Impe, 12. Gerrie van Gerwen, 13. Mathieu Dohmen, 14. Hans Langerijs, 15. Michel Jacobs, 16. Eddy Schepers, 17. Henk Lubberding, 18. Ko Hoogedoorn, 19. Andre Mollet, 20. Martin Havik, 21. Hennie Peels, 22. Ad Prinsen, 23. Rik van Lin­den, 24. Josk Decauwer, 25. Klaus-Peter Thaler, 26. Yves Hezard, 27. (gelijk) het pelotom.

Nieuwelingen: 1. H. Baudoin, 2. H. Daems, 3. G. Rutten, 4. E. Vossenberg, 5. J. Verschuur, 6. L. Nevels, 7. L. Kersten, 8. G. Theunisse, 9. K. Evers, 10. M. Verhagen.

 

NIEUWEGEIN - 9 augustus.1978

Amateurs: 1. R. de Veer, 2. J. Spijker, 3. H. Boom, 4. S. van Hooft, 5. J. van Elburg, 6. M. van Baak, 7. C. Schuurman, 8. A. Kruijt, 9. B. Verhagen, 10. J. de Ruiter.

Veteranen: 1. J. Pluimers, 2. P. Berrens, 3. L. Hagman, 4. B. Salaro, 5. T. van Herwer­den, 6. H. Schouten, 7. G. de Jager, 8. H. Dolderman, 9. A. Tukker, 10. K. Nimwegen.

 

VALTHE - 10 september.1978

Liefhebbers: 1. J. Pluimers, 2. G. Steinbach (West-Dld.), 3. H. Reintke, 4. B. te Wie­reke, 5. G. Huisjes, 6. H. Voorthuis, 7. B. Schuurman, 8. H. Scheuten, 9. W. Leemans, 10. H. Meijer.

Nieuwelingen: 1. R. Groen, 2. L. Wieringa, 3. R. Rol, 4. J. Robbe, 5. J. de Boer, 6. H. Kleisen, 7. A. Wippert, 8. J. Koevoets, 9. G. Bakker, 10. R. de Graaf.

 

VEENENDAAL - 1 juli.1978

Amateurs: 1. J. Lammertink, 2. W. Pater, 3., W. Albersen, 4. J. de Ruiter, 5. R. Hassink„ 6. J. Spuker, 7. E. Smit, 8. J. Broers, 9. J. de Bie, 10. H. van Piere.

Nieuwelingen: 1. L. Kersten, 2. K. de Brons„ 3. M. Manders, 4. L. Nevels, 5. H. Wolters, 6. G. Kolen, 7. R. Elshof, 8. K. Evers, 9. M. Stuiver, 10. R. Oosterbaan.

 

VEENENDAAL - 2 mei.1978

Nieuwelingen: 1. R. Elshof, 2, R. Scheppink. 3, R. Beumer, 4. R. Haster, 5. R. Moorman, 6. J. Hulsebos, 7. M. Steijn, 8. F. Zomer, 9. W. Martens, 10. J. van Straaten.

 

VEGHEL - 20 augustus.1978

Amateurs: 1. B. van Lamoen, 2. Fr. Francis­sen, 3. B. Lambe, 4. H. Koot, 5. H. Lunen­burg, 6. W. van Steenis, 7. L. van Wely, 8. H. Kasteel, 9. Th. Gevers, 10. A. Kraan.

Junioren: 1. H. Winkel, 2. S. Strijbosch, 3. H. van Erp, 4. P. v. d. Wijst, 5. J. van Zandbeek, 6. M. Elshof, 7. J. v. d. Hoeven, 8. G. Witten­berg, 9. W. Falter, 10. H. van Kessel.

Nieuwelingen: 1. G. Theunissen, 2. R. de Groef, 3. R. Elshof, 4. M. Verhagen, 5. C. v. d. Dungen, 6. P. Vissers, 7. J. Akkermans, 8. D. van Oorschot, 9. R. v. d. Vorle, 10. J. Roy­mans.

 

VELDDRIEL - 1 oktober.1978

Amateurs: 1. J. van Houwelingen, 2. D. Groen, 3. J. Jongsma, 4. Th. Hoogervorst, 5. A. Ver­sluis, 6. H. Lunenburg, 7. G. St. Nicolaas, 8. A. Kraan, 9. B. van Lamoen, 10. E. Gevers. Junioren: 1. P. Schroen, 2. P. Pieters, 3. M. Teunissen, 4. R. van IJzendoorn, 5. J. Sche­pers, 6. R. Koppert, 7. A. v. d. Eeden, 8. R. Kok, 9. A. Hoogeveen, 10. T. Wallenburg.

Nieuwelingen: 1. H. Baudoin, 2. G. Theunis­se, 3. G. Rutten, 4. J. Peels, 5. J. van Dalen, 6. J. Ackermans, 7. C. v. d. Dungen, 8. C. Braanker, 9. J. Verbaart, 10. J. Driessen.

Liefhebbers: 1. B. Jansen, 2. G. Plieger, 3. H. Vos, 4. T. Kroeze, 5. J. van Kooy, 6. W. Tiin­der, 7. H. van Leeuwen, 8. T. Reinders, 9. F. Schouten, 10. C. Faber.

 

VELDHOVEN - 19 augustus.1978

Amateurs: 1. Fr. Francissen, 2. G. Ooster­bosch, 3. H. Plugers, 4. A. Hoezen, 5. M. Kes­sels, 6. R. de Veer, 7. G. Dolfsma, 8. J. v. d. Velden, 9. H. Senders, 10. T. Hensen. Nieuwelingen: 1 L. Nevels, 2. K. Evers, 3. T. van Berlo, 4. H. Daams, 5. N. Verhoeven, 6. M. Verhagen, 7. F. Plantaz, 8. J. Driessen, 9. J. Vos, 10. G. Rutten.

Liefhebbers en veteranen: 1. J. Adams, 2. M. v. d. Oever, 3. G. v. d. Boogaard, 4. E. Advo­kaat, 5. J. van Gessel, 6. T. Welling, 7. H. Vos, 8. L. v. d. Wiel, 9. J. Wandas, 10. P. Sanders.

 

VELDHOVEN - PIROC - 13 mei.1978

Liefhebbers: 1. L. Hageman, 2. J. Ubachs, 3. H. Gramser, 4. B. van Kampen, 5. G. Plieger, 6. W. Brouwers, 7. H. van Eenbergen, 8. J. Coone, 9. R. v. d. Heijden, 10. J. Kiela.

 

VENHUIZEN - 28 mei.1978

HENNIE KUIPER overtuigend winnaar van eerste DRIEBAN TOUR

Het streven van de Stichting Wielerpromotion West-Friesland om in het dorpje Venhuizen, aan de boorden van het IJssel­meer, een noordelijke tegenhanger van de befaamde Acht van Chaam op te bouwen, is gedeeltelijk geslaagd. Sportief gezien was de eerste aflevering van de Drieban Tour, die in Hennie Kniper een imponerende winnaar had, zeker een succes. Maar het door de initiatiefnemers beoogde doel, de Westfriezen weer warm te krijgen voor de wielersport, werd niet bereikt.

De “doop" van de Drieban Tour bracht slechts 5000 bezoekers op de been, terwijl vrijwel de gehele wielertop aan de start verscheen. Een tegenvaller dus voor Venhuizen, al is men zeker van plan de Drieban Tour in leven te houden.

De professionals hadden zondag 28 mei de concurrentieslag met het weer weliswaar verloren, sportief gezien was dit criterium over 126 kilometer een hoogtepunt. Al na acht kilometer koers zou de slag vallen. Hennie Kuiper sprong weg uit het peloton en kreeg gezelschap van Michel Pollentier, Ferdi van den Hau­te, Aad van den Hoek en Roelof Groen. Het peloton reageerde niet; het was te vroeg om van een beslissing te kunnen spreken. Toch bleef het vijftal weg, mede door het uitstekende overne­men in de groep. Met name de beiden Belgen, Pollentier en Van den Haute, trokken er bijzonder hard aan.

Pas toen de voorsprong van deze groep dreigend in de richting van een minuut wees, kwam er reactie vanuit het peloton. Vooral Hans Langerijs heeft er in het verdere verloop van de koers letterlijk alles aan gedaan om het gat dicht te rijden, maar op veel medewerking kon de Jet Star-kopman niet reke­nen. Ook toen Langerijs zich met tien volgers uit het peloton wegreed, kwam het kopwerk op de Westfries neer. Niet ver­wonderlijk overigens, want de in de tweede groep vertegen­woordigde ploegen hadden allen een man voorin en waren er alleen maar bij gebaat het tempo van de jagende Langerijs te ontregelen.

Dat lukte wonderwel, want de voorsprong van de vijf leiders groeide gestaag. „Ik realiseerde me te laat, dat ik de slag had gemist," bekende streekfavoriet Langerijs na afloop. „Juist hier in Venhuizen had ik me in mijn eerste jaar als prof zo goed mogelijk aan het Westfriese publiek willen verkopen. Bovendien reed ik bijzonder gemakkelijk. Jammer."

Ook mannen als Freddy Maertens, Joop Zoetemelk, Gerrie Knetemann en Jan Raas lieten zich verrassen door de vroege beslissing, al deden Maertens en Zoetemelk met name, geen enkele moeite de vluchtpoging te annuleren. Met de Dauphine Libere in zicht spaarden deze mannen zich duidelijk. Dat kon overigens niet worden gezegd van Kuiper, Van den Haute en Pollentier. De strijdlust, die zij toonden, was bewon­deringswaardig. Kuiper later: „Het was in eerste instantie niet mijn bedoeling om zo vroeg weg te rijden. Ik wilde wat actie in het peloton, want daar komen die mensen toch voor. In feite viel de slag voor mij te vroeg, want tegen het einde kreeg ik zowaar moeilijkheden."

Die problemen konden echter niet verhinderen, dat Hennie Kuiper deze eerste Drieban Tour op zijn naam bracht. Samen met Pollentier vluchtte hij vier kilometer voor de meet en klopte de Belgische kampioen in de finale met groot gemak.

Beroepsrenners: 1. Hennie Kuiper (Ossendrecht) 126 km in 2.43.20, 2. Michel Pollentier (B.) z.t., 3. Roelof Groen (Steenwijk) op 25 sec., 4. Ferdi van den Haute (B.) z.t., 5. Aad van den Hoek (Dirksland) z.t., 6. Fons van Katwijk (Oploo) op 1.30 min., 7. Gerben Karstens (Rijen) z.t., 8. Hans Langerijs (Blokker) z.t., 9. Jan van Katwijk (Bladel) op 1.40 min., 10. Jan Breur z.t. BRON:Ype Minkema

Amateurs: 1. J. Kieftenburg, 2. R. Bakker, 3. W. Vlot, 4. G. Ratterman, 5. J. Koops, 6. J. Derksen, 7. H. Koning, 8. G. Kuit, 9. K. Brandse, 10. H. Buis.

Veteranen: 1. J. v. d. Horst, 2. W. van Dok, 3. G. Mooij, 4. C. v. d. Leek, 5. J. Timmer, 6. A. Stet, 7. P. Steenvoorden, 8. H. Spronk, 9. G. Fennis, 10. S. Kamp.

Liefhebbers: 1. R. Duin, 2. T. Degeling, 3. W. Luppers, 4. H. van Leeuwen, 5. H. Roos, 6. R. Caarels, 7. P. Hoornstra, 8. J. Zwaan, 9. G. Stadt, 10. C. van Diepen.

 

VIERSTROMENLAND RONDE – 20 juni.1978

HARRIE LUNENBURG was er opeens weer met zege in    

                         VIERSTROMENLAND

Daar was-ie dan opeens weer: Harrie Lunenburg, de 26-jarige warme bakker uit Loosbroek, die - naar hij zelf zegt - te weinig tijd heeft om het grote werk te doen, maar zich wel criteriumspecialist noemt. Hij rondde in een niet al te scherp tweegevecht de 12e Vierstromenlandronde - vlekkeloos ver­lopen - af door winnend voor Egbert Koersen over de meet in Tiel te gaan.

Je kunt het natuurlijk ook anders stellen. Lunenburg was er niet opeens weer, hij is gewoon zichzelf gebleven met toch de macht in zich om een klassieker te winnen. De in het eind­schot rappere Brabander, die de laatste 15 km van deze 190 km lange ronde het gezelschap duldde van de minder met een eindspurt begaafde Koersen, had met de Emmeloorder keurig op tijd een 16 man sterke kopgroep verlaten om daarmee in elk geval voor een betere uitgangspositie in de finale te kiezen. Koersen had van te voren een soortement deal met zichzelf gemaakt. Tegen vrienden had hij gezegd: “Dinsdagavond in de Vierstromenlandronde eerste of tweede. En zaterdag, bij het nationale wegkampioenschap dan andersom." Wel, het werd voor de polderbewoner een tweeds plaats in Tiel, dus moest het bij de nationale een eerste plaats voor hem zijn geworden ...

Samen dus Lunenburg en Koersen in de finale van een Vier­stromenlandronde, welke - smaken verschillen - dan wel geen uitermate spectaculair verloop had, maar (naar mijn smaak) met voldoende ontsnappingen was gelardeerd om als een strijdlustige koers de geschiedenis in te gaan. De historie herhaalde zich trouwens; ook nu weer, zoals ooit tevoren, geen massale aankomst.

SMAAKMAKERS

Het aantal smaakmakers was groot in deze ronde. Ga maar na: nauwelijks op weg of Peter Thijssen, Gerrie van Galen en Piet Kuys waren al op avontuur. Na 25 km (toen Bertus Brus­sen uit Hoog-Keppel de eerste losser was), schoten Peter Kivits, Bert Wekema, Frits Schur en Han van Loon naar voren, pakten 35 seconden als maximum, maar stichtten geen blijvende verontrusting, ondanks de aansluiting van Wil Nelis­sen en Piet Kuys.

Alle groeperingen die vervolgens voor het zout in de rondepap zorgden, kwamen tot hooguit die gewraakte 35 seconden voor­sprong. Joop Ribbers, Piet van Leeuwen (zelfs tweemaal), Wil van Montfoort, Sybold Greidanus, Piet Broere, Egbert Koersen, Piet Franken, Tonnie Verheezen, Geert Verwaayen, Ruud van de Rakt, Geert Schipper, Peter Kivits (opnieuw dus), Ron Smit, zij allemaal hadden in aantrekkelijk schijnende ontsnap­pingen wel hun moed, kracht en samenwerking mee, maar het weer dat nauwelijks een zuchtje wind over de dijken blies tegen.

Er zat op langere duur geen effect in de dadendrang. Of er kwam, zoals Bart van Est dat een keer deed, een kundig ge­lanceerde tegenaanval van het peloton.

KOPGROEP VAN 16

Uiteindelijk bracht, zo rond de 125 km, een afscheiding van 16 man het voorspel tot de beslissing op gang. Weg waren plotseling Ton Griep, Ton Verheezen, Joop Ribbers - later door pech geplaagd, maar toch weer van voren aangesloten -, Geert Oosterbosch, Ben Libregts, Harrie van Pierre, Peter Kivits, op wie het lome weer dus beslist geen vat had gekre­gen, John Verbeke, Piet van der Kruijs, Han van Loon, Piet van Leeuwen, Egbert Koersen, Ron Smit, Gerrie van Gaalen, Harrie Lunenburg en Roger Sumich, de Nieuwzeelander, die zich met zijn derde plaats de kortste klassering in Nederland

verwierf, sinds hij vorig jaar augustus als “gastarbeider" in ons land ging fietsen. (Hij gaat in september terug naar zijn vaderland - W.O. )

Hoe het opeens wel lukte, deed verder weinig ter zake. Jan van Houwelingen, Peter Koppert en Bas van Lamoen joegen nog wel achter dit 16-tal aan, maar konden deze eendrachtige kop­groep die een gat van 45 seconden tot 1.05 min. opvoerde, niet meer bereiken.

JACHTEN

Door het jachten viel het peloton, dat tot den een vrij kom­pakte eenheid had gevormd, in meer stukken uiteen. In de minst hopeloze positie kwamen Wim Albersen, Riny van Dijk, Frits Schur, Jan van Houwelingen, de Amerikaan Peter Kasto, Geert Schipper, Peter Thijssen, Van Montfoort, Broers, Geert Bouwman, Alfons van Geel, Wekema, Van Lamoen en Moll te zitten. Maar ook hun gegroepeerd ingezette tegenaanval om het verloren terrein te herwinnen liep toch op niets uit.

De machtsgreep werd uiteindelijk door Koersen en Lunenburg in enkele demarrages ondernomen. Zij behaalden, mede doordat hun groep aanvankelijk stil viel, snel een maximale score van 19 seconden, wat Ribbers en Van Gaalen wel iets te gortig leek, maar ook dit tweetal kreeg de ruggen van de twee weg­lopers niet meer in zicht. Om elke verrassing uit te sluiten versnelden Lunenburg en Koersen het tempo op de laatste weggetjes naar het einddoel Tiel, waar de “lange pacemaker" Koersen het op 't stuk van de werkelijke snelheid tegen win­naar Harrie Lunenburg moest afleggen.

Lange huldigingstijd zal de fietsende bakker uit Loosbroek wel niet hebben gehad. Hij moest de volgende dag al weer om kwart over vijf uit de veren. Zo gaat dat den bij amateurs, die veelal heel wat minder in de watten worden gelegd den andere sportlieden. En den toch weer in zo'n klassiek gebeuren volop in de schijnwerper staan.

De R en TC De Batauwers (waarom hoor ik verder zo weinig van deze vereniging?) had de organisatie perfect in handen. En de jury was zonder enig protest knap gauw klaar met de officiele uitslag. In de Betuwe Sporthal reikte streekgenoot Theo Koomen aan de eerste drie man en de winnaars van de ploegprijzen de “versierselen" uit, waarna Rini Hermse met veel vakmanschap de rest van het prijzenceremonieel monde­ling begeleidde. Voor de 13e editie van deze Vierstromenland­ronde, met het zeer bijzondere route-schema: dijk volgen, dijk blijven volgen, via dijk naar, over dijk, dijk op (en zo af en toe ook: dijk af), liggen de blauwdrukken in Tiel al weer gereed.BRON:Wessel Oudeworte

Amateurs: 1. Harrie Lunenburg (Loosbroek) 190 km in 4 uur 22 min. 25 sec., 2. Egbert Koersen (Emmeloord), 3. Roger Sumich (Nw.-Zee­land), 4.22.52, 4. Ron Smit (Haarlem), 5. Peter Kivits (Breda), 6. Piet van der Kruijs (Helmond), 7. Piet van Leeuwen (Hilvarenbeek), 8. Han van Loon (Mill), 9. Geert Oosterbosch (Eindhoven), 10. John Ver­beke (IJzendbke), 11. Harrie van Pierre (Mijdrecht), 12. Ton Verhee­zen (Bergen op Zoom), 13. Joop Ribbers (Groenlo), 14. Ben Libregts (Vlijmen), 15. Ton Griep (Spijkenisse), 16. Gerrie van Gaalen (Wins­sen), 17. Bas van Lamoen (Rosmalen) 4.23.47, 18. Riny van Dijk (Some­ren), 19. Jan van Houwelingen (Heesselt), 20. Geert Schipper (Ter Apel) 4.24.10, 21. Frits Schur (Didam), 22. Johnny Broers (Maartens­dijk), 23. Bert Wekema (Peize), 24. P. Kasto (Ver. Staten), 25. Wit van Montfoort (Lopik), 26. Wim Albersen (Wierden), 27. Peter Thbs­sen (Venlo), 28. F. Moll (Helmond), 29. Theo Gevers (Helmond), 30. Jan Feiken Weendam).

Ploegenklassement: 1. Jan van Erp 13.08.36, 2. Batavus 13.10.22, 3.

R & B Glas Verhallen 13.11.15.

 

VLAARDINGEN - 6 mei.1978

Amateurs: 1. A. Versluis, 2. M. Huizinga, 3. T. Griep, 4. G. Ratterman, 5. A. Overdevest, 6. H. Steekers, 7. P. Sager, 8. R. den Boer, 9. H. den Boer, 10. A. Flokstra.

Liefhebbers: 1. K. Sintmaartensdijk, 2. K. Trompert, 3. H. Ket, 4. J. Boshuyer, 5. L. v. d. Hoorn, 6. A. Schoon, 7. E. Groeneveld, 8. T. Dolmans, 9. W. Brouwers, 10. J. Zwaan. Junioren: l. R. Koppert, 2. A. Goossen, 3. A. v. d. Peel, 4. H. de Vries, 5. R. Snijders, 6. L.

Godde, 7. G. Ammerlaan, 8. J. Roozenburg, 9. J. van Asten, 10. L. Voorthuyzen.

 

VLIJMEN - 7 mei.1978

Amateurs: 1. Fr. Francissen, 2. H. Mutsaars, 3. W. de Laat, 4. A. Versluis, 5. P. Godde, 6. P. Kuys, 7. F. Verstappen, 8. P. van Leeuwen, 9. P. Damen, 10. R. van Dijk.

Junioren: 1. S. Strijbosch, 2. Th. Appeldoorn, 3. A. v. d. Poel, 4. P. Dekkers, 5. P. Pieters, 6. R. Heeren, 7. M, van Diik, 8. M. van Leeu­wen, 9. A. Klein, 10. H. Akkermans.

Liefhebbers en veteranen: 1. Sj. Koevermans, 2. C. van Helvoort, 3. J. Kivits, 4. W, van Put­ten, 5. B. Solaro, 6. A. Schoon, 7. A. van Melis, 8. H. v. d. Laar, 9. J. Rikken, 10. P. Rijkers.

 

VLISSINGEN – 20 mei.1978

          THEO SMIT spurtte ouderwets in VLISSINGEN

De 2e Omloop van de Boulevard in Vlissingen bracht Theo Smit weer eens op het ere-podium. Op de brede aankomst voor het Grand Hotel Brittania hield Smitje tien medevluchters ge­makkelijk achter zich. Reeds enkele meters voor de finish-lijn, die hij breed lachend en met beide armen omhoog passeerde kon de BP-Lejeune-renner gaan opzitten.

De 9000 toeschouwers die op de Boulevards Evertsen en Ban­kert waren samengestroomd kregen in eerste instantie een koude douche, omdat Tour de France-vedette Lucien van Impe zich te elfder ure had afgemeld. De bergkoning had volgens zijn verklaring nog te veel last van zijn opgelopen sleutelbeen­breuk in een der voorjaarsklassiekers.

De voormalige wielerkeizer Eddy Merckx was wel in Vlissingen  aanwezig. Echter niet om te fietsen maar om het startschot te lossen, een rondje over het parkoers te maken in een open wa­gen en om handtekeningen uit te delen, want de populariteit van Merckx zal ook na zijn om gezondheidsredenen gedwongen afscheid van de actieve wedstrijdsport nog wel blijven voort­duren.

Na ruim 20 kilometer was in Vlissingen de zaak al bekeken. Elf man joegen de pedalen gewoon wat feller rond dan de rest en bouwde een comfortabele voorprong op. Dat elftal be­stond uit: Theo Smit, Leo van Vliet, Jan Aling, Adrie van Hou­welingen, Jan Hordijk, Johan van de Velde, Richard Bukacki, de in het profmilieu nog vrij onbekende Ger Bruinsma, de voor­malige meesterknecht van Eddy Merckx, Jos Bruyere en de Zeeuwen Cees Priem en Toine van den Bunder. Laatstgenoemde laat zich al aardig zien tussen de grote broers al is hij routine genoeg om zijn kans af te wachten alvorens met scherp te schieten.

Toen de kopgroep al 40 seconden winst had, verliet Kees Bal het blijkbaar in slaap gesuste peloton, maar zijn moedige jacht kreeg toch geen effect. Vooral nadat Kees wegens een lekke band van fiets had moeten verwisselen en weliswaar zijn re­glementaire ronde vergoeding had gekregen was de spirit er toch uit en staakte hij zijn poging. Wat later kwam hij opnieuw terug, nu in gezelschap van Aad van den Hoek, Ad Prinsen, Jos Schipper, Herman Ponsteen, Fons van Katwijk en de Bel­gen Laurens en De Cauwer.

Op de voorposten kreeg men echter geen gevaar meer te duch­ten van dit dubbel-kwartet dat in de slotfase nog uiteen viel omdat eerst Kees Bal en Van den Hoek op de vlucht sloegen en later ook Ad Prinsen nog weg sloop. Zoals reeds in de aanhef vermeld won Theo Smit met speels gemak de bloemen. BRON: Rien de Jonge

Beroepsrenners: 1. Theo Smit 100 km in 2.14.46, 2. Leo van Vliet, 3. Jan Aling, 4. Richard Bukacki, 5. Adrie van Houwelingen, 6. Jan Hordijk, 7. Toine van den Bunder, 8. Johan van de Velde, 9. Cees Priem, 10. Jos Bruy6re, 11. Ger Bruinsma, 12. op 1.10 min. Kees Bal, 13. Aad van den Hoek, 14. op 1.20 min. Ad Prinsen, 15. op 2.40 min. Jose de Cau­wer, 16. Ed Laurens, 17. Fons van Katwijk, 18. Jos Schipper, 19. Her­man Ponsteen, 20. op 3.05 min. Hans Langerijs, 21. Wim de Wilde, 22. Frank van Impe, 23. J. Beucker (D.), 24. Math. Dohmen, 25. Roelof Groen, 26. Nidi den Hertog, 27. Martin Havik, 28. Piet Verdonk, 29. Hennie Kuiper, 30. Ad Gevers.

 

VOERENDAAL - 11 juni.1978

                   TWEEDE PLAATS LUBBERDING IN VOERENDAAL

              Limburgs publiek juicht voor Joop Zoetemelk

Joop Zoetemelk werd weer de held van het Limburgse wieler­publiek. Niet alleen won hij het criterium op de Bergseweg in Voerendaal over 119 kilometer, maar ook voor de ontknoping bracht hij de ruim 5000 kijkers tot enthousiasme. Zoetemelk demarreerde namelijk minder dan 10 kilometer voor de finish zo hard, dat de tot vijf man geslonken kopgroep onmiddellijk twee man minder sterk was: Gerrie Knetemann en Ronald de Witte. Toen Pollentier en Lubberding er toch nog in slaagden om Zoetemelk te achterhalen, raakte doe kopman van Miko­ Mercier daardoor geenszins gedemoraliseerd. Integendeel. In de laatste, “klimmende" kilometer naar de eindstreep rekende hij af met de overgebleven concurrenten. Henk Lubberding eindigde als tweede, de winnaar van de Dauphine Libere, Mi­chel Pollentier, werd derde.

,,Hoe vaak ik in mijn bijna negenjarige,loopbaan als beroeps­renner in Limburg gewonnen heb, weet ik niet," zei Joop Zoete­melk tijdens de huldiging. „Het is in ieder geval verschillende keren geweest." En toen lachend: „Hat zal wel door de lucht komen."

Niet alleen Zoetemelk keek (vlak voor zijn vertrek naar de Midi Libre) tevreden op het “bergeriterium" van Voerendaal terug. De organisatoren van het wielerfeest in deze Limburgse gemeente, onder de rook van Heerlen, waren eveneens ver­heugd. Namens het comite durfde Pierre Schoenmakers reeds te zeggen: “Volgend jaar komen gegarandeerd opnieuw de be­roepsrenners hier aan het werk. Het is bewezen dat we met een sterk veld, ondanks de concurrentie van de TV-uitzendingen over het WK voetbal, veel toeschouwers aan ons verplicht hebben."

De overwegend Limburgse kijkers hadden in de beginfase van de wedstrijd (29 ronden, oftewel 119 kilometer, met 61 deel­nemers) een streekfavoriet om toe te juichen. Johan van der Meer was namelijk bij de eerste aanval betrokken. Langer dan 25 kilometer kon hij het Zeeuwse duo Raas-Bal echter niet volgen. Hij kwam zelfs zodanig in ademnood dat hij door het peloton in de steek werd gelaten, waarna hij zich bij de jury afmeldde.

Nadat Johan van der Meer zijn leidende rol had moeten prijs­geven, bleven Jan Raas en Kees Bal nog enige tijd op kop. Het spel begon niettemin pas echt toen elf man de sprong naar de Zeeuwen maakten. Die elf: Zoetemelk, Van Vliet, Tino Ta­bak, Schuiten, Kuiper, Knetemann en het Belgische trio Van Springel, Demuynck, De Witte. Voor de rest van het uit­eengeslagen veld was geen eer meer te behalen. Johan v. d. Velde, Fedor den Hertog, Mathieu Dohmen, Toine van den Bunder, Nidi den Hertog en hrt broederpaar Piet en Jan van Katwijk beperkten zich op het tweede plan tot het verdedigen van de eenmaal ingenomen posities.

Met nog 40 kilometer te rijden volgde in de voorste gelederen een splitsing. Zoetemelk, Lubberding, Knetemann, Pollentier en De Witte eisten de leiding op. Joop Zoetemelk was met deze gedeelde eerste stelling niet tevreden, maar hij moest tot de laatste beklimming wachten alvorens de zege te veroveren. BRON: Wiel Verheesen

Beroepsrenners: 1. Joop Zoetemelk 119 km in 3.03.07, 2. Henk Lubberding, 3. Michel Pollentier, 4. op 15 sec. Gerrie Knetemann, 5. Ronald de Wit­te, 6. op 47 sec. Hennie Kuiper, 7. Roy Schuiten, 8. Johan Demuynck, 9. op 53 sec. Herman van Springel, 10. op 1.20 min. Tino Tabak, 11. op 1.58 min. Leo van Vliet, 12. Kees Bal, 13. Jan Raas, 14. op 4.35 min. Marc Demeyer, 15. Johan v. d. Velde, 16. Jan Breur, 17. Toine van den Bunder, 18. Cees Priem, 19. Roelof Groen, 20. op 1 ronde Nidi den Hertog, 21. Cees v. d. Wereld, 22. Jan Niihof, 23. Ad Prinsen, 24. Mathieu Dohmen, 25. Co Moritz, 26. Fedor den Hertog, 27. Piet van Katwjjk, 28, Jan van Katwijk, 29. op 2 ronden Gerard Wesselius, 30. Aldert Jongkind.

Amateurs: 1. A. Bongers, 2. L. Hayes (Nw.­Zeeland), 3. S. Jones (Engeland), 4. P. Dries sen), 5. J. Vranken, 6. W. Brouwers, 7, H. Smits, 8. A. Pieters. 9. T. Luyten, 10. A. Buchen (W.-DId.).

Nieuwelingen: 1. J. van Wegberg, 2. L. Ne­vels, 3. P. Harings, 4. H. Janssen, 5. R. Kre­kels, 6. A. Roberts, 7. E. Wolf, 8. F. Timmer­mans, 9. D. Lembregts, 10. W. Martens.

Junioren: 1. T. Peelers, 2. J. Harings, 3. M. Elshof, 4. W. Bouman, 5. R. Motke, 6. J. Idili, 7. P. Schroen, 8. H. Martens, 9. H. Man­ders, 10. B. v. d. Boorn.

 

VOLENDAM - 18 juni.1978

Amateurs: 1. J. Kieftenburg, 2. J. de Nijs, 3. D. Groen, 4. H. v. d. Hoef, 5. R. Haller, 6. H. v. Piere, 7. L. v. d. Berg, 8. G. Ratterman, 9. P. Pennekamp, 10. G. Dolfsma.

Nieuwelingen: 1. J. van Wijk, 2. R. Schurink, 3. A. Harren, 4. R. Moorman, 5. R. Vroom, 6. W. J. Smit, 7. J. Hulzebos, 8. H. Koopman, 9. M. Steijn, 10. R. Wiese.

Junioren: 1. G. Groenewegen, 2. G. Solleveld, 3. M. Mulder, 4. R. Senders, 5. W. Bartel, 6. F. Nijssen, 7. T. Wallenburg, 8. J. de Bie, 9. B. Luyken, 10. F. v. d. Klis.

 

VOLLENHOVE - 8 juli.1978

Liefhebbers: 1. J. Pluimers, 2. H. Dolstra, 3. G. Golbach, 4. J. Winters, 5. H. Meijer, 6. A. Roelofs, 7. G. Huisjes, 8. J. de Boer, 9. H. Scheuten, 10. C. Splinter.

 

VOORSCHOTEN - 29 april.1978

Liefhebbers en veteranen: 1. W. van Dok, 2. J. Barens, 3. E. Wennekes, 4. K. Teeuwen, 5. L. Hagman, 6. A. van Berkel, 7. C. v. d. Leek, 8. S. Koevermans, 9. R. Ones, 10. G. Koop.

Junioren: 1. H. van Lent, 2. G. Groenewegen, 3. G. Okkes, 4. A. Lugtenburg, 5. N. de Bont, 6. T. Appeldoorn, 7. R. Veerhuis, 8. A. Goos­sen, 9. H. Havik, 10. R. Meeldijk.

 

VOORST - 4 juni.1978

Junioren: 1. M. Teunissen, 2. H. Vonk, 3. P. Steijn, 4, G. Visscher, 5. D. Klein, 6. S. de Vos, 7. J. Albers, 8. F. de Jonge, 9. J. Koster, 10. J. Arends.

 

VOORTHUIZEN - 24 juni

Amateurs: 1. W. Pater, 2. A. Bakker, 3. D. van Wijhe, 4. E. Dickhoff, 5. R. Sumich (N­Zld), 6. W. van Empelen, 7. K. Zomer, 8. E. Slaughter (USA), 9. W. Gomes, 10. C. Schuur­man.

Veteranen: 1. J. v. d. Horst, 2. K. van Nim­wegen, 3. L. Hagman, 4. J. Pluimers, 5. H. Ket, 6. H. Roos, 7. H. Scheuten, 8. G. Stein­bach Md.), 9. N. Regter, 10. H. Dolderman.

Liefhebbers: 1. H. Dolstra, 2. O. 't Lam, 3. W. Felix, 4. H. Brinkhoff, 5. J. Hup, 6. B. Hak­voort, 7. H. van Leeuwen, 8. G. v. d. Klooster, 9. J. van Dijken, 10. H. Drost.

 

VREELAND - 27 mei.1978

Amateurs: 1. J. Lammertink, 2. P. Hilberink, 3. H. de Boer, 4. J. van Elburg, 5. B. v. d. Broek, 6. D. Wilgenburg, 7. H. v. d. Hoef, 8. J. Merino (Spanje), 9. R. Hassink, 10. H. van Piere.

Nieuwelingen: 1. R. Elshof, 2. L. Nevels, 3. K. Brous, 4. J. van Wijk, 5. R. Moorman, 6. J. Imming, 7. M. v. d. Hulst, 8. R. Groen, 9. R. Rol, 10. B. Bon.

Junioren: l. J. Harings, 2. H. Akkermans, 3. M. Elshof, 4. M. van Rijsbergen, 5. T. Wallen­burg, 6. P. Hogervorst, 7. P. Liefaard, 8. R. Lemmens, 9. L. de Bruin, 10. J. Schippers

 

VUGHT - 18 juni.1978

Amateurs: 1. B. van Lamoen, 2. B. Huveneers, 3. H. Lunenburg, 4. D. Gompen, 5. L. van Wely, 6. W. van Steenis, 7. A. van Hooft, 8. R. Sumich, 9. J. v. d. Rijdt, 10. Th. Oudshoorn.

Junioren: 1. J. Harings, 2. L. Godde, 3. J. Lemmens, 4. H. van Lent, 5. P. Pieters, 6. A. van Asten, 7. H, Maartens, 8. B. Zoontjens, 9. J. Hartings, 10. G. Visscher.

Nieuwelingen: 1. R. Elshof, 2. J. Peels, 3. G. Rutten, 4. J. Lieverst, 5. L. Nevels, 6. L. Kersten, 7. R. Geutskens, 8. E. Vossenberg, 9. C. v. d. Dungen, 10. G. Honigh.

 

WAARLAND - 16 juli.1978

Amateurs: 1. M. Taverne, 2. H. de Boer, 3. R. Haller, 4. G. Slot, 5. B. Huveneers, 6. Sj. Pie­ters, 7. R. Smit, 8. P. Ruiter, 9. J. Derksen, 10. E. Slaughter (USA).

Nieuwelingen: 1. A. Harren, 2. J. van Wijk, 3. R. de Groot, 4. G. Honigh, 5. R. Moorman, 6. R. Wiese, 7. H. Koopman, 8. J. Imming, 9. A. de Brons, 10. E. Kieftenburg.

Liefhebbers en veteranen: 1. P. v. d. Berg, 2. K. G. Teeuwen, 3. G. Mooij, 4. S. Kamp, 5. W. van Dok, 6. P. Bakhuizen, 7. R. Onos, 8. E. de Vos, 9. W. Brouwers, 10. J. v. d. Horst.

 

WADDINXVEEN - 2 juni.1978

Amateurs: 1. H. de Boer, 2. J. Kieftenburg, 3. A. Kraan, 4. T. Hogervorst, 5. G. Ratter­man, 6. D. Gompen, 7. W. Gomes, 8. G. Neder­lof, 9. M. Rehorst, 10.H. v. d. Hoef.

Liefhebbers en veteranen: 1. S. van Dongen, 2. H. Hoek, 3. G. van Noort, 4. K. Duiven­voorden, 5. H. Uitenbogaart, 6. B. Kanselaar, 7. H. Ket, 8. H, van Leeuwen, 9. G. Potuyt, 10. A. Veenendaal.

 

WAGENINGEN - 1 mei.1978

Junioren: 1. H. Vonk, 2. P. Pieters, 3. J. van Asten, 4. F. v. d. Eden, 5. D. Ariesen, 6. P. Algera, 7. G. Visscher, 8. J. van Leyen, 9. H. Akkermans, 10. M. Elshof.

Liefhebbers: 1. C. van Helvoort, 2. W. Felix, 3. G. van Nuland, 4. N. Roelofs, 5. H. v. d. Hout, 6. A. Breure, 7. B. Driessen, 8. H. de Koekkoek, 9. A. v. d. Westelaken, 10. J. Rik­ken.

 

WARMENHUIZEN - 11 juni.1978

Amateurs: 1. H. Snoeiiink, 2. B. v. d. Broek, 3. G. Mohlmann, 4. J. Derksen, 5. M. Visser, 6. G. Schipper, 7. D. Groen, 8. G. Jouvenaar, 9. R. Kos, 10. J. Kieftenburg.

Liefhebbers: 1. H. Roos, 2. N. Bakker, 3. K. Hoogland, 4. H. Welp, 5. R. Onos, 6. P. Hoornstra, 7. W. Luppers, 8. E. de Vos, 9. C. Steur, 10. F. Bakhuizen.

 

WARNSVELD - 28 augustus.1978

Liefhebbers en veteranen: 1. J. Pluimers, 2. J. Hup, 3. E. de Vos, 4. W. Dieperink, 5. F. Havenaar, 6. A. Duijn, 7. M. Sprakel, 8. H. Scheuten, 9. N. Regter, 10. T. de Waal.

 

WASPIK - 24 september.1978

Amateurs: 1. Th. de Rooy, 2. A. ter Harmsel, 3. J. van Elburg, 4. W. van Dongen, 5. P. Franken, 6. R. v. d. Broek, 7. J. Lammertink, 8. D. Willegenburg, 9. R. v. d. Rakt, 10. J. Lepoeter.

Junioren: 1. J. Hanegraaf, 2. H. Winkel, 3. A. Steevens, 4. P. van Megen, 5. D. Soek, 6. S. Vilzelaar, 7. R. Moorman, 8. R. Been, 9. G. van Dijk, 10. A. v. d. Horst.

Nieuwelingen: 1. A. van Loon, 2. J. Pirard, 3. J. Akkermans, 4. C. Braanker, 5. S. v. d. Akker, 6. M. Hermans, 7. L, Winkel, 8 R. van Klink, 9. C. Jacobs, 10. K. Muis.

 

WATERINGEN – 27 juli.1978

WIELERDAG: 40.000 BEZOEKERS

                                      Wateringen opnieuw voor JAN RAAS

Na Obbicht en Chaam was Wateringen een verademing. Wat de professionals in „Het Wonder" en „De Acht" verzuimden, de­den ze wel op de Wateringse wielerdag. Daar in het aan Den Haag grenzende Westlandse dorp maakten de beroepsrenners er een echte act van. Het in groten getale opgekomen volk (gratis entree zo dicht bij de residentie) vergaapte zich aan al die uit de Tour de France bekende „namen".

Liefst 40.000 waren er gekomen. Een nieuw record, dat aan­toont dat Wateringen (pas toe aan zijn zesde editie, en voor de vijfde keer met profs) niet meer kapot kan. Dat er daar een brok traditie is opgebouwd. De formule is even simpel als doel­treffend. Een fraai, niet te lang (1600 meter) parkoers. Een prima entourage en - aantrekkelijk ook voor de renners - een flinke premiepot.

In „de glazen stad" kijkt het comite niet op een paar centen. Wat eigenlijk (rond Leo Duyndam) in het nabij gelegen Honse­lersdijk is opgezet - met de Nederlandse primour van Eddy Merckx - heeft Wateringen uitgebouwd.Die ene maal per jaar moet het veld het beste zijn wat er die dag te contracteren is. Met ditmaal duidelijk de opzet de Nederlandse Tour-mannen - en dan allemaal -- te presenteren, maar toch ook met in het pe­loton enkele buitenlandse namen als Van Springel, Godefroot, Wellens en Van Impe.

„En," verzekerde voorzitter Jan Kleyberg SBB-coordinator Peter Bonthuis, ,volgend jaar willen we - als het maar even kan - absoluut de winnaar van de Ronde van Frankrijk aan het vertrek."

Waarmee hij overigens op generlei wijze kritiek wilde uiten op het ditmaal gebodene. Want nadat Hennie Kuiper, die met de bel later het startsein zou geven, Joop Zoetemelk, Henk Lub­berding en de kampioen van 1977 Fedor den Hertog (die dat nog te good had) in een open koets, getrokken door vier paar­den, over het parkoers waren gegaan, brandde de strijd in Wa­teringen meteen in alle hevigheid los. Piet van Katwijk (juist tevoren oom geworden van Fons' dochter Rosalie). Godefroot, Havik, Wesemael en Schutz waren weg. Daarna kwamen Raas, Van Springel, Bal en Hoogedoorn aan het front. vervolgens Karstens alleen; Tabak, Van Vliet (die later lelijk de slag mis­te) en Jan van Katwijk; Prinsen en nog eens Raas; Lubberding met Schipper; Zoetemelk, Van den Hoek en Godefroot; en ten­slotte de dertien die de basis zouden leggen voor de ontknoping. Raas, Van Springel, Langerijs, Prinsen, Karstens, Gevers, Piet van Katwijk, Hoogedoorn, Havik en Groen waren de eersten. Ronald de Witte en Van de Velde sloten al snel aan, waarna alleen - luid toegejuicht - de onvoorstelbaar populaire Henk Lubberding de kloof nog dichtte.

Nog gaven de renners in de grote tweede groep zich niet ge­wonnen (en later zouden ze ook de meeste vluchters nog ver­voegen), maar Raas en Van Springel zagen het gevaar.

Ze duwden eens extra hard op de trappers en de twee eersten uit de uitslag waren bekend. Want Lubberding en Havik kwamen er niet meer bij. En ook Knetemann, Karstens, Schipper en (opnieuw) Havik, die zich alsnog bij de wk-selectie wil voegen, niet. Zij reden tenslotte voor de derde plaats op het erepodium, die Karstens later ,vergat" te bezetten tijdens de huldiging.

Om de winst streden Raas en Van Springel. Met centimeters verschil klopte de 25-jarige Zeeuw daarbij zijn 34-jarige rivaal. Voor de tweede achtereenvolgende keer won Raas Wateringen. En terecht waren publiek en organisatoren blij met zo'n triom­fator.

Beroepsrenners: 1. Jan Baas 100 km in 2.20.13, 2. H, van Springel (B.), 3. G. Karstens, 4. J. Schipper, 5. G. Knetemann, 6. M. Havik, 7. P. van Katwijk, 8. A. van den Hoek, 9. C. Priem, 10. J. van de Velde, 11. G. van Gerwen, 12. A. Prinsen, 13. W. Godefroot (B.), 14. L. van Impe (B.), 15. H. Lubberding, 16. F. den Hertog, 17. A. Jongkind, 18. R. de Witte (B.), 19, J. Huisies, 20. J. van Katwijk, 21. D, Allen, 22. R. Dillen (B.), 23. W. Wesemael (B.), 24. T. van den Bunder, 25. J. Zoetemelk, 26. J. Krekels, 27. J. Decauwer (B.), 28. M. Dohmen, 29. T. Zuiker, 30. J. Hordijk.

Amateurs: 1. Ton Griep 90 km in 2.09.30, 2. W. van Steenis, 3. R. Smit, 4. Th. Hogervorst, 5. P. van Leeuwen, 6. A. v. d. Poel, 7. B. Jouvenaar, 8. C. Schuurman, 9. R. Bessems, 10. B, Lambo.

Junioren: 1. Rene Koppert 60 km in 1.29.20, 2. R. van IJzendoorn, 3. H. Havik, 4. R. Snijders, 5. A. Lugtenburg, 6. L. de Bruin, 7. T. Win­kel, 8. C. Buys, 9. R. v. d. Steen, 10. A. van Asten.

Nieuwelingen: 1. Albert Harren 45 km in 1.15.17, 2. T. van Vliet, 3. P. de Groot, 4. J. van Wijk, 5. H. Daams, 6. H. Koopman, 7. R. Elshof, 8. R. Moorman, 9. D. Jongsma, 10. J. Imming.  BRON: Henk Kruithof

 

WATERLANDKERKJE - 21 mei.1978

Amateurs: 1. J. Beun, 2. W. Jeremiasse, 3. P. Godde, 4. G. van 't Geloof, 5. W. de Waal, 6. C. Spaans, 7. J. Westerweele, 8. P. Morree, 9. J. Lepoeter, 10. W. van Helvoirt.

 

WEESP - 28 mei.1978

Veteranen: 1. H. Cornelisse, 2. A. Veenendeal, 3. B. Solaro, 4. Sj. Koevermans, 5. G. Krab­benbos, 6. N. Slingerland, 7. L. Hagman, 8. H. Roos, 9. L. Flier, 10. J. Barens.

 

WEESP - 9 april.1978

Nieuwelingen: 1. B. Luyken, 2. E. Dompeling, 3. A. van Gaveren, 4. R. Wiese, 5. W. Meijer, 6. H. Koopmans, 7. J. Imming, 8. R. den Ouden, 9. E. Kieftenburg, 10. F. Zomer.

 

WEITEVEEN - 11 augustus.1978

Nieuwelingen: 1. J. Wessels, 2. H. Laning, 3. M. Steijn, 4. H. Wening, 5. A. Jolman, 6. E. Ploeg, 7. F. Njjhuis, 8. A. van Gaveren, 9. E. Timmerman, 10. J. Robbe.

 

WERKENDAM - 27 maart.1978

Amateurs: 1. M. Rietveld, 2. A. ter Harmsel, 3. G. Ratterman, 4. J. Bodifee, 5. R. Bessems, 6. A. de Groot, 7. A. Versluis, 8. K. Sint Nico­lass, 9. H. Prinsen, 10. A. de Groot.

Liefhebbers: 1. A. Schoon, 2. J. de Keizer, 3. C. v. Helvoort, 4, G. Plieger, 5. P. Berrens, 6. P. Stout, 7. P. Nobel, 8. E. v. d. Beek, 9. C. Kouwenhoven, 10. A. Kivits.

Nieuwelingen: 1. G. Solleveld, 2. P. Groot, 3. J. v. Opstal, 4. R. Blokzijl, 5. K. de Brons, 6. C. Braanker, 7. J. v. Dalen, 8. P. de Jong, 9. A. de Ruig, 10. H. de Lange.

 

WERNHOUT - 24 september.1978

Amateurs: 1. H. de Boer, 2. J. Verbeke, 3. Th. Hogervorst, 4. A. v. d. Peel, 5. A. Tak, 6. W. Jeremiasse, 7. G. St. Nicolaas, 8. R. Haest, 9. T. Fase, 10. P. Mdde.

Junioren: 1. A. v. d. Poel, 2. M. Boeren, 3. R. v. d. Linden, 4. R. Heeren, 5. W. van Oers, 6. C. Roskam, 7. T. Hoving, 8. T. v. d. Klis, 9. R. de Wilde, 10. P. Hogervorst.

Nieuwelingen: 1 R. Thijs, 2. H. van Staten,  3. J. v. d. Poel, 4. N. Valkenburg, 5. R. Sien­ders, 6. R. Veeke, 7. A. Deelen, 8. A. Hamers, 9. J. Vermunt, 10. J. van Dalen.

Dames: 1. A. Riemersma, 2. T. Maes (Belgie), 3. T. v. d. Plaat, 4. B. van IJken, 5. M. Herij­gevest (Belgie), 6. N. Streef, 7. H. Hage, 8. M. Barendregt, 9. N. van Vliet, 10. G. Ruijs.

 

WERVERSHOOF - 3 september.1978

Amateurs: 1. G. Slot, 2. R. Smit, 3. H. de Boer, 4. G. Kamper, 5. J. Klaver, 6. J. Kief­tenburg, 7. H. van Piere, 8. R. Borst, 9. P. v. d. Knoop, 10. D. Lolkema.

Nieuwelingen: 1. P. Pieters, 2. C. Honigh, 3. K. de Brons, 4. R. Vroom, 5. P. de Groot, 6. J. Imming, 7. J. van Wick, 8. W. Smit, 9. W. Meijer, 10. T. van Loveren.

Liefhebbers: 1. B. Jansen, 2. E. de Vos, 3. F. Bakhuisen, 4. J. Peetoom, 5. S. Kamp, 6. N. Ursem, 7. A. Stet, 8. R. Nanninga, 9. K. Teeuwen, 10. J. Kos.

 

WESTDORPE - 23 april.1978

Liefhebbers: 1. K. Tolhoek, 2. C. Verplanke, 3. C. de Smit, 4. Th. v. d. Brande, 5. Fr. Mey­aard, 6. B. Steenbakker, 7. Sj. de Kok, 8. K. de Nooiier, 9. W. de Feber, 10. J. Hinneman.

 

WESTDORPE - 4 Juli.1978

Amateurs: 1. P. Godde, 2. A. Tak, 3. G. van 't Geloof, 4. C. de Jong, 5. C. van Dongen, 6. W. de Waal, 7. M. van Vlimmeren, 8. T. Huyzen, 9. A. van de Poel, 10. J. Gommers. Nieuwelingen: 1. J. de Cram, 2. J. Peels, 3.A. de Maesschalk, 4. G. van Mieghem, 5. A. Groen, 6. P. de Jong, 7. R. Thijs, 8. F. Maas, 9. A. Claeys, 10. K. Mol.

 

WESTERBORK - 4 mei.1978

Amateurs: 1. H. Snoeijink, 2. G. Brokelman, 3. W. Vlot, 4. J. Feiken, 5. A. Koster, 6. B. Duit, 7. G. Bruinsma, 8. P. Akkerman, 9. J. Slende­broek, 10. P. Kleine.

Junioren: 1. J. Drost, 2. M. ten Barge, 3. F. de Jonge, 4. G. Takens, 5. E. Breider, 6. J. G. Scheper, 7. H. Siegers, 8. J. Vos, 9. G. Veld­schoten, 10. A. Hoogeveen.

 

WESTERGEEST - 4 augustus.1978

Amateurs: 1. J. Feiken, 2. B. Wekema, 3. B. Duit, 4. A. Koster, 5. G. Schipper, 6. J. Steensma, 7. A. Raven, 8. G. Bouwman, 9. U. Varenkamp (W.-Dld.), 10. U. Dijk.

 

WESTKAPELLE  - 7 juli.1978

Liefhebbers:1. K. de Nooijer, 2. W. Brouwers, 3. L.v. d Wiel, 4. T. v. d. Brande, 5. K. Tol­hoek, 6. J. van Geest, 7. W. Wielhouwer, 8. F. Meijaard, 9. T. Veerman, 10. G. van Dongen.

Dames: 1. T. v. d. Plaat, 2. B. van IJken, 3. A. Kuijpers, 4. N. van Vliet, 5. E. van Leeu­wen, 6. M. Barendregt, 7. M. Havik, 8. W. Buitelaar, 9. D. Wesdorp, 10. M. v. d. Doel.

 

WEZEP.(1978.00.00)

Amateurs: 1. Herman Snoeijink; 2. Anno Meems; 3. Gerrit Brokelman;

 

WEZEP - 20 juni.1978

Amateurs: 1. H. Snoeijink, 2. A. Minkes, 3. G. Brokelman, 4. A. Koster, 5. B. Groen, 6. J. Spijker, 7. R. Hassink, 8. A. Hulsebosch, 9. T. van Dam, 10. J. Koops.

 

WIERDEN.(1978.00.00)

Nieuwelingen: 1. Ralf Elshof

 

WIJK EN AALBURG - 17 juni.1978

Amateurs: 1. H. Lunenburg, 2. M. de Veer, 3. M. van Vlimmeren, 4. D. Gompen, 5. J. de Groot, 6. T. ter Harmsel, 7. L. van Wely, 8. P. v. d. Pluym, 9. H. Koot, 10. P. Damen.

Junioren: 1. B. Zoontjens, 2. M. Elshof, 3. G. van Putten, 4. A. v. d. Eeden, 5. M. Mulder, 6. M. Boeren, 7. A. Stevens, 8. M. Teunissen, 9. R. Heeren, 10. H. Maartens.

Nieuwelingen: 1. M. Verhagen, 2. T. van Vliet, 3. R. de Graaf, 4. J. Verschuur, 5. J. van Wijk, 6. R. Elshof, 7. J. Peels, 8. R. Geutskens, 9. M. Stroosnijder, 10. B. Lambregts.

 

WILLEMSTAD - 5 augustus.1978

Amateurs: 1. A. Tak, 2. A. v. d. Poel, 3. T. ter Harmsel, 4. F. Laurijssen, 5. G. Minneboo, 6. J. Arnouts, 7. G. den Besten, 8. A. v. d. Steen, 9. R. Roks, 10. G. van 't Geloof.

Junioren: 1. A. v. d. Poel, 2. A. Jansen, 3. R. Heeren, 4. A. van Asten, 5. L. de Bruin, 6. G. Solleveld, 7. R. Wirix, 8. J. St. Nicolaas, 9. J. van Beers, 10. F. Maas.

 

WINTERSWIJK - 4 juni.1978

Amateurs: 1. G. Mohlmann, 2. W. Albersen, 3. R. Hassink, 4. B. v. d. Stelt, 5. J. Scholten, 6. F. de Kinkelder, 7. G. Luijmes, 8. J. van Leeningen, 9. T. van Dam, 10. J. Posthuma.

Liefhebbers en veteranen: 1. J. Pluimers, 2. G. Draaijer, 3. R. Hendriks, 4. D. Visser, 5. G. Golbach, 6. C. van Espen, 7. H. Brinkhoff, 8. D. v. d. Weijden, 9. T. Kroeze, 10. P. Sanders.

 

WOENSDRECHT - 19 maart.1978

Amateurs: 1. A. Tak, 2. P. Hofland, 3. P. Maas, 4. B. Groen, 5. Th. Fase, 6. J. v. Meer, 7. J. Jonkers, 8. W. Jeremiasse, 9. L. v. d. Berg, 10. C. de Jong.

Junioren: 1. Th. Appeldoorn, 2. Ad v. d. Poel, 3. A. Akkermans, 4. C. Lazeroms, 5. J. Lam­merts, 6. J. v. Hoobdonk, 7. R. v. IJzendoorn, 8. A. v. d. Poel, 9. R. Heeren, 10. G. Witten­berg.

Nieuwelingen: 1. H. Havik, 2. T. v. Vliet, 3.G. Honigh, 4. T. v. Oorschot, 5. K. Mol, 6. K. Dingemans, 7. L. Godde, 8. G. Theunisse, 9. P. de Jong, 10. J, de Crom.

 

WOERDEN - 27 juni.1978

Liefhebbers en veteranen: 1. R. den Oudsten, 2. F. de Swart, 3. H. van Leeuwen, 4. H. Lap, 5. A. v. d. Burg, 6. L. Hagman, 7. K. Duiven­voorden, 8. F. Okkerse, 9. H. Brinkman, 10. J. Dolderman,

 

WOLVEGA - 19 september.1978

Amateurs: 1. H. Snoeiiink, 2. B. Groen, 3. D. Lolkema, 4. E. Keizer, 5. J. Welles, 6. G. Schipper, 7. C. Schuurman, 8. A. Meens, 9. G. Brokelman, 10. G. Mohlmann.

Nieuwelingen: 1. J. Robbe, 2. H. Laning, 3. J. van Wijk, 4. A. Wippert, 5. R. Wusten, 6. H. Bosma, 7. J. Brouwers, 8. H. Weening, 9. J. Stoffers, 10. G. Dekker.

 

WOUDENBERG - 20 juni.1978

Amateurs: 1. W. van Empelen, 2. B. v. d. Broek, 3. H. de Boer, 4. G. Ratterman, 5. D. Willigenburg, 6. C. Schuurman, 7. J. Tijdink, 8. G. v. Leijen, 9. E. Geserick, 10. Sj. Pieters.

Liefhebbers en veteranen: 1. J. Hup, 2. H. Kooij, 3. H. van Leeuwen, 4. T. van Gulik, 5. J. Zwaan, 6. P. Berrens, 7. P. v. d. Kley, 8. G. Geerlings, 9. J. van Wijk, 10. A. v. d. Burg.

 

WOUW - 1 Juli.1978

Amateurs: 1. Jac van Meer, 2. T. Huyzen, 3. J. van Tilborg, 4. A. van de Poel, 5. C. Kuijs­termans, 6. C. de Brouwer, 7. Ch. Dietvorst, 8. R. Kraaybeek, 9. M. van de Bergh, 10. A. Deusing.

Liefhebbers: 1. L. van de Wiel, 2. A. Wester­beke, 3. J. van Omme, 4. M. van Cadsand, 5. W. de Feber, 6. K. de Nooyer, 7. W. Brou­wers, 8. P. van de Borg, 9. B. Steenbakker, 10. F. Meyaard.

 

WOUWSE PLANTAGE - 16 juli.1978

Amateurs: 1. J. van Meer, 2. W. de Waal, 3. C. Dietvorst, 4. C. Kuijstermans, 5. H. Frey­ters, 6. T. Hogervorst, 7. R. Roks, 8. C. de Jongh, 9. A. Tak, 10. J. Jonkers.

Junioren: 1. J. Hanegraaf, 2. G. Solleveld, 3. H. Akkermans, 4. M. Mulder, 5. L. Godde, 6. M. Boeren, 7. A. van de Poel, 8. R. Heeren, 9. J. van Beers, 10. L. de Bruyn.

Nieuwelingen: 1. A. van Oorschot, 2. J. de Crom, 3. T. van Vliet, 4. C. Dingemans, 5. A. van Mieghem, 6. R. Veeke, 7. J. Hage, 8. A. Hamers, 9. N. van de Klundert, 10. J. van de Poel.

 

YERSEKE - 6 mei.1978

Amateurs: 1. B. Oosterbosch, 2. W. Jeremias­se, 3. W. van Helvoirt, 4. P. Broere, 5. P. Bor­remans, 6. G. Bierings, 7. A. Tak, 8. H. de Jong, 9. P. Godde, 10. C. Dietvorst.

Veteranen: 1. A. Veenendaal, 2. C. Tolhoek, 3. B. Wieles, 4. W. van Putten, 5. P. Marchand, 6. Th. v. d. Branden, 7. J. Roks, 8. J. Tim­mer, 9. H. Mastenbroek, 10. J. Kivits.

 

ZALTBOMMEL - 1 juli.1978

Nieuwelingen: 1. J. van Poppel, 2. R. Geuts­kens, 3. G. van Gestel, 4. E. Ummels, 5. D. van Oorschot, 6. A. Harren, 7. M. Verhagen, 8. J. van Wegberg, 9. E, Vossenberg, 10. H. Blom.

Liefhebbers: 1. C. van Helvoort, 2. N. Roelofs, 3. A. van Melis, 4. H. v. d. Laan, 5. P. Rij­kers, 6. P. van Huffel, 7. R. Nanninga, 8. A. de Jongh, 9. A. van Beek, 10. T. Knipping.

 

ZEELAND (N.Br.) - 26 maart.1978

Amateurs: 1. J. v. Houwelingen, 2. Th. Gevers, 3. H. Mutsaars, 4. Fr. Francissen, 5. P. Zeijer­veld, 6. G. Bierings, 7. J. v. Erp, 8. B. v. La­moen, 9. B. v. d. Broek, 10. L. v. Wely.

Junioren: 1. A. v. d. Poel, 2. R. Koppert, 3. G. Ammerlaan, 4. B. Zoontjens, 5. B. Brouwer, 6. M. Elshof, 7. J. Lammerts, 8. H. Akkerman, 9. H. Vonk, 10. R. van IJzendoorn.

Nieuwelingen: 1. L. Kersten, 2. H. Havik, 3. G. Honigh, 4. R. Elshof, 5. F. van Vliet, 6. G. Solleveld, 7. J. van Wijk, 8. M. Mulder, 9. J. Verschuur, 10. R. Valkenburg.

 

ZEGGE - 6 augustus.1978

Amateurs: 1. J. Jonkers, 2. T. ter Harmsel, 3. F. Pirard, 4. A. v. d. Steen, 5, R. Roks, 6. J. Verbeke, 7. A. v. d. Poel, 8. C. Dietvorst, 9. B. van Est, 10. R. Kraaybeek.

Junioren: 1. C. Lazeroms, 2. A. v. d. Poel, 3. G. Groenewegen, 4. J. Hanegraaf, 5. J. Lam­merts, 6. L. Godde, 7. R. Heeren, 8. R. v. d. Steen, 9. J. v. d. Toorn, 10. W. Buurstee. Nieuwelingen: 1. C. Mol, 2. R. Thijs, 3. M. Stroosnijder, 4. M. Schurink, 5. G. van Mieg­hem, 6. J. van Opstal, 7. J. v. d. Poel, 8. H. Deelen, 9. T. van Oorschot, 10. K. Dingemans.

 

ZEIST - 28 juni.1978

Amateurs: 1. Th. de Rooy, 2. M. van Taverne, 3. A. Bakker, 4. J. Klomp, 5. D. van Willigen­burg, 6. J. van Elburg, 7. J. Moesker, 8. J. Koops, 9. A. Gerritsen, 10. A. Versluis. Nieuwelingen: 1. J. van Wijk, 2. J. van Weg­berg, 3. R. Schurink, 4. R. Groen, 5. R. Moor­man, 6. E. Roelofs, 7. B. Vlaanderen, 8. L. Rijkhof, 9. R. Geutskens, 10. K. Brons.

 

ZETTEN - 12 juli.1978

Amateurs: 1. J. Kuiken, 2. B. v. d. Stelt, 3. G. van Gaalen, 4. H. Senders, 5. W. Trott (Dld.), 6. W. Bosch, 7. J. de Ruiter, 8. J. Rib­bers, 9. J. Klomp, 10. D, van Wijhe.

Liefhebbers: 1. J. de Boer, 2. J. Hup, 3. H. Gramser, 4. W. Blokland, 5. J. Valkenburg, 6. A. Veenendaal, 7. K. Duivenvoorden, 8. N. Regter, 9. P. Gramser, 10. B. Kanselaar.

 

ZEVENAAR - 20 augustus.1978

Amateurs: 1. J. Ribbers, 2. B. v. d. Stelt, 3. J. Tijdink, 4. J. Scholten, 5. W. Pater, 6. D. Willigenburg, 7. F. Janssen, 8. G. Draaijer, 9. F. de Kinkelder, 10. K. Lucas.

Liefhebbers en veteranen: 1. A. Breure, 2. T. Welling, 3. N. Roelofs, 4. F. Havenaar, 5. W. Felix, 6. J. Timmer, 7. W. Blokland, 8, T. Krabb6, 9. J. de Boer, 10. J. Hartog.

 

ZEVENBERGEN - 18 augustus.1978

Amateurs: 1. H. Lunenburg, 2. A. Versluis, 3. A. ter Harmsel, 4. Fr. Francissen, 5. J. van Tilborg, 6. M. v. d. Berg, 7. R. Borst, 8. M. Roks, 9. C. den Brouwer, 10. C. den Hartog.

 

ZOETERMEER - 29 augustus.1978

Amateurs: 1. H. de Boer, 2. W. van Steenis, 3. H. van Piere, 4. T. Griep, 5. H. v. d. Hoef, 6. A. ter Harmsel, 7. W. Hus, 8. W. Lugten­burg, 9. W. Kroone, 10. R. Borst.

 

ZOUTELANDE - 18 augustus.1978

Liefhebbers: 1. K. de Nooyer, 2. W. de Feber, 3. Th. v. d. Brande, 4. E. Kloosterman, 5. M. van Brussel, 6. W. Wielhouwer, 7. P. Legier­se, 8. J. Wennekes, 9. H. Steenbakker, 10. R. van Lienden.

 

ZUID-BEIJERLAND - 20 mei.1978

Amateurs: 1. W. Lugtenburg, 2. G. de Wit, 3. G. Kamper, 4. N. Toussaint, 5. G. St. Nicolaas, 6. G. Kuit, 7. H. Rijkers, 8. P. Sagers, 9. L. Westrus, 10. B. Vossebelt.

Junioren: 1. H. van Lent, 2. H. Havik, 3. W. v. d. Burgh, 4. M. Mulder, 5. P. Hogervorst, 6. L. v. d. Meer, 7. R. Snijders, 8. G. Groene­wegen, 9. R. Koppert, 10. R. Lammens. Liefhebbers: 1. A. Solleveld, 2. A. Overbeeke, 3. J. Trouw, 4. A. Bouwens, 5. H. Lap, 6. M. van Brussel, 7. G. Plieger, 8. S. Koevermans, 9. A. van 't Hof, 10. G. Koop.

 

ZUIDDORPE - 19 juni.1978

Amateurs: 1. C. Spaans, 2. G. van 't Geloof, 3. T. Appeldoorn, 4. W. de Waal, 5. T. Fase, 6. J. Lepoeter, 7. M. van Vlimmeren, 8. W. van Helvoirt, 9. J. Vervaet, 10. W. Jeremiasse. Junioren: 1. R. Motke, 2. L. Godde, 3. H. van Lent, 4. R. Heeren, 5. S. Oosterwaal, 6. H. Ak­kermans, 7. R. Hakkert, 8. L. van Mook, 9. M. Boeren, 10. N. Snijders.

Nieuwelingen: 1. D. van Oorschot, 2. J. de Crom, 3. J. Schillemans, 4. A. van Mieghem, 5. R. Valkenburg, 6. R. Thijs, 7. M. StroosnUijder, 8. A. van Loon, 9. K. Mol, 10. R. Bij­vank.

 

ZUIDLAND - 8 juli.1978

Amateurs: 1. T. Hogervorst, 2. A. Versluis, 3. R. Smit, 4. T. Griep, 5. R. den Boer, 6. P.

Koppert, 7. W. Lugtenburg, 8. G. den Besten, 9. G. Looijenstein, 10. N. Toussaint. Liefhebbers: 1. W. Brouwers, 2. P. Nobel, 3. A. Overbeke, 4. E. Kloosterman, 5. W. Tonder, 6. P. Legierse, 7. J. Vos, 8. J. van Geest, 9. H. Kaptein, 10. C. den Boer.

Junioren: 1. W. v. d. Burgh, 2. G. Solleveld, 3. R. Koppert, 4, G. Ammerlaan, 5. R. Snij­ders, 6. H. Havik, 7. R. van IJzendoorn, 8. H. de Vries, 9. W. Bartol, 10. A. Goossen.

 

ZUIDLAREN - 5 juli.1978

Amateurs: 1. J. Feiken, 2. J. H. Koops, 3. B. Groen, 4. B. Duit, 5. D. Klein, 6. W. Vlot, 7. D. Timmer, 8. L. Aalders, 9. J. Slendebroek, 10. B. Wekema.

Liefhebbers: 1. J. Pluimers, 2. E. de Vos, 3. C. Huisjes, 4. H. Reintke, 5. D. Glas, 6. A. Bas, 7. J. Rikken, 8. G. H. Pluimers, 9. L. Waalboer, 10. J. Winters.

 

ZUILEN - 8 juni.1978

Amateurs: 1. H. de Boer, 2. A. Kraan, 3. F. v. d. Enden, 4. H. van Piere, 5. Sj.Pieters, 6. M. Morissen (Eng.), 7. G. Ratterman, 8. H. v. d. Hoef, 9. C. Schuurman, 10. Th. Noy.

 

ZUNDERT - 21 mei.1978

Amateurs: 1. B. Langeveld, 2. W. Lugtenburg, 3. N. van Hest, 4. T. Verheezen, 5. P. van Spreuwel, 6. A. Tak, 7. E. Kerstens, 8. M. Kraabbeek, 9. P. Heeren, 10. F. Laurijssens. Junioren: 1. H. Akkermans, 2. J. Lammerts, 3. W. v. d. Burg, 4. T. Appeldoorn, 5. J. Ha­negraaf, 6. A. v. d. Poel, 7. H. Havik, 8. R. Koppert, 9. R. Heeren, 10. M. van Rijsbergen. Nieuwelingen: 1. J. Vermunt, 2. H. Daelen, 3. R. Cristoffers, 4. R. Valkenburg, 5. A. de Ruig, 6. J. van Opstal, 7. R. Thijs, 8. W. Mar­tens, 9. G. Mieghem, 10. B. de Jong.

 

ZUTPHEN - 2 augustus.1978

Amateurs: 1. R. de Veer, 2. B. v. d. Stelt, 3. J. van Elburg, 4. G. Mohlmann, 5. E. van Nistel­roolj, 6. J. Scholten, 7. R. Walters (W.-Dld.), 8. J. Ribbers, 9. G. Verwaaijen, 10. R. Kos.

 

ZWAAGWESTEINDE - 1 juli.1978

Amateurs: 1. G. Brokelman, 2. J. Feiken, 3. B. Duit, 4. D. Lolkema, 5. D. Timmer, 6. T. Zijl­stra, 7. G. Schipper, 8. A. Koster, 9. N. Hil­berink, 10. J. Steensma.

Junioren: 1. T. Hoving, 2. H. Havik, 3. J. Arends, 4. G. Veldscholten, 5. J. Vos, 6. J. Strijker, 7. W. Bartol, 8. H. Bouwman, 9. H. Wildeman, 10. W. v. d. Bor.

Nieuwelingen: 1. R. Moorman, 2. H. Laning, 3. G. Bakker, 4. J. Lieverst, 5. H. Wening, 6. J. R. de Boer, 7. R. de Lange, 8. A. Jolman, 9. L. Wierenga, 10. A. Bartol.

 

ZWANENBURG (NH) - 16 augustus.1978

Veteranen: 1. J. v. d. Horst, 2. T. van Her­werden, 3. J. Kamp, 4. H. Kramer, 5. S. Koe­vermans, 6. G. Fennis, 7. H. Marinus, 8. H. Buis, 9. C. Kouwenhoven, 10. J. Koolhof.

 

ZWEELO - 14 juli.1978

Liefhebbers: 1. J. Pluimers, 2. G. Draaijer, 3. G. Golbach, 4. B. te Wiereke, 5. P. van Huffe­len, 6. H. Reinske, 7. D. Glas, 8. H. Dolstra, 9. A. Roelofs, 10. R. Oosterveld.

 

ZWIJNDRECHT - 1 juli.1978

Amateurs: 1. P. Hofland, 2. R. Bessems, 3. T. Griep, 4. R. den Boer, 5. G. St. Nicolaas,

6.P. Akkerman, 7. S. Fleetwood (Eng.), 8. J. Trouw, 9. K. den Hartog, 10. H. de Boer. Nieuwelingen: 1. T. van Oorschot, 2. T. van Vliet, 3. R. Sienders, 4. A. de Ruig, 5. W. den Hoedt, 6. L. Driessen, 7. A. Deelen, 8. P. de Jong, 9. C. Braanker, 10. J. Vermunt.

Liefhebbers en veteranen: 1. K. Tolhoek, 2. A. Overbeeke, 3. G. van Noord, 4. P. Legierse, 5. P. Kleinendorst, 6. S. Koevermans, 7. H. Brinkman, 8. M. van Brussel, 9. M. Drop, 10. J. Griep.

 

ZWOLLE-BALKBRUG - 5 juli.1978

Junioren: 1. G. Veldscholten, 2. J. Drost, 3. T. Hoving, 4. A. v. d. Horst, 5. H. Wildeman, 6. J. Arends, 7. D. Visser, 8. B. Brouwer, 9. G. Groenewegen, 10. J. G. Scheper.