JAARGANG 1957

                              WEDSTRIJDEN A T/M G

AALST (7 april).1957

A. BRAAT WON IN AALST.

Stokmans, Hamelink en Walravens hadden de course “ge­maakt", maar Braat nam op de eindstreep de bloemen in ont­vangst.

Het spectaculaire drietal werd vlak voor het einde, na een langdurige jacht, “teruggenomen". Toen demarreerde Braat voor de overwinning. Alleen Hamelink bezat nog de macht om weer mee te springen. In de spurt schoot hij echter tegen­over de snelle Helmonder tekort.

Onafhankelijken en amateurs: 1. A. Braat, Helmond, 100 km in 2 uur 32 min. 1 sec.; 2. Hamelink, Den Haag; 3. op 57 sec. F. Braat, Aalsmeer; 4. Schoenmakers, Eindhoven; 5. Van Hout, St. Michielsgestel; 6. H. Plantaz, Eindhoven; 7. W. Snijders, Halfweg; 8. Jongejan, Rotterdam; 9. Nieskens, Swalmen; 10. Walravens, Den Bosch; 11. Stokmans, Eindhoven; 12. J. Stolk, Zwijndrecht; 13. Van Litsenburg, Geldrop; 14. Van Maren, Oss; 15. Verreijken, Helmond.

Nieuwelingen: 1. Th. Rutten, Meerveldhoven, 50 km in 1 uur 27 min. 56 sec.; 2. Van Herk, Meerveldhoven; 3. Van der Heij­den, Netersel; 4. J. Kennis, Hoogeloon; 5. Rutten, Leende; 6. P. Kennis, Hoogeloon; 7. K. Renes, Eindhoven; 8. Van Tigge­len, Eindhoven; 9. Bos, Westerhoven; 10. Van de Goor, Eind­hoven; 11. Van de Voort, Meerveldhoven; 12. Brekelmans, Eindhoven; 13. Creemers, Riethoven; 14. Charmant, Eindho­ven; 15. Kok, Eindhoven.

 

ACHT VAN BLADEL (4 augustus).1957

Zestienjarige slagerszoon CUVELIER

speelde in de Acht Saligheden met 150 dappere nieuwelingen

Over nieuwelingen schrijven we nooit erg veel. Omdat ze nog zo klein zijn. Omdat erg jonge mensen nog eerder over het paard getild worden dan grote mensen. Omdat de weg naar veel-belovende amateur nog zo lang is en over bergen kapotte wielen, lekke tubes, valpartijen en andere ontgoochelingen loopt. Maar over deze grote course voor nieuwelingen in het gevorderde seizoen willen we wel iets goeds schrijven, omdat het de mooiste wedstrijd in deze categorie van Nederland be­looft te worden als hij dat niet is, Zondag werd in Bladel voor de negende keer zo'n echte, klassiek te noemen wegwedstrijd door de Acht Saligheden verreden. Over honderd kilometer met een deelname van 150 man. In een prachtig, idyllisch land­schap. Ongerept Kempisch. Met medewerking van alle burge­meesters uit de streek. En hij leverde een flinke winnaar op: de zestienjarige Cuvelier uit Nieuw Vennep, die onderweg met de honderdvijftig deelnemers heeft gespeeld. Hij reed geruime tijd alleen ver voor het denderende, ploeterende en zwoegende peloton uit. Later maakte hij de slag met zeven anderen. Rukte zich weer met drie anderen naar voren toen dit groepje op tien kilometer voor de finish teruggepakt werd en won ten­slotte de spurt met verschillende lengten voorsprong.

Deze nieuwelingenwedstrijd, die het Bladelse Snelle Wiel met stukjes en brokjes en uiteindelijk met medewerking van “het dorp" heeft opgebouwd, verdient de aandacht. Het is in zijn soort iets bijzonders. De wielersport heeft dit ook al begrepen. Voor deze testcourse om over te gaan naar de categorie der amateurs regent het inschrijvingen. Dit jaar accepteerden de organisatoren honderdvijftig man. Ze zijn van wijd en zijd bij elkaar gekomen. Tientallen uit het Noorden en Oosten van het land, uit Midden-Nederland en uit de Hollanden. In verhou­ding minder Brabanders, omdat het Westen van deze provincie volop startgelegenheid bood, eveneens op groot parcours. De invasie, die elke grote course in Oost-Brabant van boven de Moerdijk te zien geeft, wijst er toch op, dat sinds de laatste twee jaren serieuzer gefietst wordt dan in bet Zuiden. Er zijn veel jeugdrijders voorhanden, terwijl de animo in de vanouds bekende rennersprovincie kennelijk afneemt. Of is het geringe aantal behoorlijke nieuwelingenwedstrijden boven de rivieren van doorslaggevende betekenis? Het zal zich spoedig uitwijzen. De Ronde van Bladel is in zijn soort een zware wedstrijd op een parcours dat van Bladel over Netersel, Casteren, Hooge­loon, Hapert weer naar Bladel loopt. Voor de helft kassei-weg met en zonder fietspad. Een parcours waar iets inzit. Maar het volgend jaar hopen de organisatoren het nog aantrekkelijker te maken. Terwijl men bovendien een aantrekkelijker naam zou kunnen vinden. In de vroegste geschiedenis van de wieler­sport beschikte Bladel over een “Acht", waarop de profs aan het werk konden tijgen. Die oude ,Acht" wil men van het stof ontdoen om er zo'n klassieke nieuwelingencourse op te rijden. Acht Zaligheden in de streek der Acht Saligheden: acht toeren op de lussen van een acht, die acht kilometer lang zijn!

Dit waren gedachten tijdens de wedstrijd van Zondag, een uitgezochte Augustus-Zondag in de rijp gebloeide Kempen. Rog en haver stonden op schoven in het veld, waarin verspreid de boerderijen liggen. Een kerkje, een dorpje en de bewoners in hun hemdsmouwen langs de weg. Genietend van hun rust, van het weer en van de renners. Een bonte haastige troep. Even haastig als een troep over de weg vluchtende kakelende kippen.

Het viel op, dat het peloton zo lang gesloten bleef. Waar­schijnlijk, omdat niemand een gat durfde laten vallen. Omdat iedereen zijn werk wilde doen. Tot de afvallers behoorden voornamelijk zij, die in het losse zand naast de kasseien terecht kwamen, dan kostte het kruim om weer op gang te komen, terwijl het peloton stevig door bleef trekken. Tegen een ge­middelde van veertig per uur. En dat met een vast verzet. Zon­der derailleur dus. Wie te groot durfde rijden, werd al vrij vroeg uitgeschakeld. Voorin werd natuurlijk onophoudelijk gedemarreerd. Het langste bleef Cuvelier; de slagerszoon, weg. Maar hulp kreeg hij niet.

Pas in de laatste ronde van ruim 16 kilometer durfden de nieuwelingen al hun krachten aan te spreken. Cuvelier vorm­de een vluchtgroepje met v. d. Leen, Marbus, Schoten, Spoor­makers, Falereck, Vollebregt en Rutten. De Helmonder v. d. Vleuten had hen gemist. En nog achter hem verzamelden Reenes, Wesseling, Mesters, Timmermans, Verzijl, Jansen, Sa­laro, Giesen hun krachten om een nieuwe aanval te lanceren. De jagers kwamen bij de vluchtelingen, die ernstig verzwak­ten. Cuvelier hield weer vier man overeind. En dit groepje kon, ondanks de aanvallen, niet achterhaald worden. De spurt werd door Cuvelier met royale voorsprong gewonnen.

BRON: FRITS VAN GRINSVEN

Nieuwelingen: 1. Cuvelier, Nieuw Vennep, 100 km in 2 uur 28 min. 40 sec.; 2. Rutten, Haarlem; 3. v. d. Leen, Rotterdam; 4. op 12 sec. Marbus, Zuilen; 5. op 35 sec. Timmermans, Amsterdam; 6. De Graaf, Rotterdam; 8. Giesen, Rotterdam; 9. Falereck, Weesperkarspel; 10. Reenes, Nieuwpoort; 11. Mesters, Den Haag; 12. Bor, Den Haag; 13. Schouten, Lijnden; 14. Jansen, Nootdorp; 15. Schrauwen, Ossendrecht; 16. Vollebregt, Rotter­dam; 17. Verzijl, Numansdorp; 18. Balk, Badhoevedorp; 19. Speelman, Hoogvliet; 20. Plieger, Lexmond..

 

ACHTMAAL (6 oktober).1957

Nieuwelingen: 1. Ad Biemans, 2. Jos Aanraad, 3. Dick Groeneweg,

Adspiranten: 1. A. Mulder, 2. Reinier Riethoven, 3. Wim Schuling

 

ALKMAAR (2 juni).1957

Nieuwelingen: 1. Jan Hopman, Egmond a.d. Hoef, 35 km in 56 min. 10 sec.; 2. op 1 ronde J. Potma, Graft; 3. H. Oldenburg, IJmuiden; op 2 ronden 4. H. Timmermans, Amsterdam; 5. J. Verduyn, Sint Pancras.

Adspiranten: 1. E. Weeland, Krommenie, 20 km in 32 min. 37 sec.; 2. T. Kleppe, Jisp; 3. E. Sminia, Haarlem; 4. J. de Hoog, Rotterdam; 5. S. Fille, Rotterdam.

 

ALKMAAR (8 oktober).1957

Hans van Duin verraste favorieten in won de 8-Octoberronde In Alkmaar

Hans van Duin heeft de favorieten in de 8 Octoberronde te, Alkmaar verrast. De jonge wielrenner uit IJmuiden sloeg twee ronden voor de finish - toen de snelle mannen hun kansen berekenden voor een in het verschiet liggende eindsprint - met een scherpe demarrage zijn slag en werd niet meer achter- ° haald. Triomfantelijk ging Van Duin na deze charge als win­naar over de eindstreep en behaalde de mooiste overwinning uit zijn nog betrekkelijk korte wielerloopbaan.

Deze Ronde van Alkmaar, die in het kader van de 8-October­feesten werd gehouden en waaraan werd deelgenomen door renners van “Alcmaria Victrix" en “De Kampioen", droeg een vrij levendig karakten. Vooral de plaatselijke renner Klaas Slot toonde zich in deze ronde voor eigen publiek bijzonder actief en rondenlang streed hij eenzaam ver voor het peloton. Aanvankelijk gunden zijn strijdmakkers hem dit pretje wel, doch toen de man aan het rondenbord de 16 voor de dag haalde en Slot zijn voorsprong al meer dan 'n straatlengte bedroeg, er dus geen risico's meer genomen konden worden, werd door Coen Visser het sein voor de tegenaanval gegeven. Het gevolg hiervan was, dat Slot ingelopen werd en er een kopgroep van - tien man - Slot, Visser, Voorting, Joop Hopman, Bijster, Otten­bros, De Groot, Jan Roll (na een periode van non activiteit weer van de partij), Van Duin en Pronk - ontstond.

Vooral de „Alcmarianen" hebben nog gebracht om uit deze „aanvalsspits" te ontsnappen. Maar Visser en Voorting gaven hen geen kans. Die kreeg wel de nieuweling Hans van Duin en hij greep ze met beide handen. Het betekende een streep door de rekening van de snelle mannen, die nu om de tweede plaats mochten spurten. En dat pleit won Bijster na felle strijd met Visser, Ottenbros en Voorting, die zij aan zij over de streep kwamen.

Amateurs: 1. H. van Duin, IJmuiden, de circa 65 km in 1 uur en 35 min.; 2. C. Bijster, Haarlem; 3. C Visser, Santpoort; 4. J. Ottenbros Sr., Alkmaar; 5. A. Voorting, Haarlem; 6. K. de Groot, West Graftdijk; 7. Joop Hopman, Egmond a. d. Hoef;  8. .F. Rol, Alkmaar; 9. M. Pronk, Warmenhuizen; 10. K. Slot, Alkmaar; 11. A. Roele, De Rijp; 12. Jaap Hopman, Egmond a. d. Hoef; 13. Th. Rood, Ouddorp; 14. Pieters, Alkmaar; 15. C. Piers, Haarlem. Klaas Slot verwierf door zijn strijdlustig optreden de prestatieprijs. J. R. DE V.

 

AMERSFOORT (7 juli).1957

Amateurs: 1. H. Jager, 2. F. Keuker, 3. Rijkelijkhuizen,

Nieuwelingen: 1. Cees van Espen, 2. Arie Ijzendoorn, 3. Cor Rutgers,

 

AMERSFOORT (4 augustus).1957

Henk Hijdam was in Amersfoort de snelste van acht vluchtelingen

De Ronde van Amersfoort heeft Zondag veel strijd gebracht en tot de mensen, die veel kleur aan de race over 120 kilometer gaven, behoorde Jan van Wetten. Hij kreeg terecht de premie voor de strijdlustigste renner. Ongeveer op de helft van, de wedstrijd werd hij in zijn solovlucht gestuit door zeven ac­teurs. De acht renners, die daarmee op kop waren gekomen, lieten zich niet meer achterhalen. Het werd daarmee duidelijk, dat Henk Nijdam met zijn “eindschot" de grootste favoriet voor de overwinning werd. Nijdam zegevierde inderdaad, door in de sprint Blauw, Van Wetten, Verwey en de andere vluchte­lingen to kloppen.

Amateurs: 1. H. Nijdam, Eelderwolde, 120 km in 3 uur 4 min. 15 sec.; 2. Blauw, Amsterdam; 3. J. v. Wetten, Noordwijk; 4. J. Verwey, Utrecht; 5. M. Bakker, Bad­hoevedorp; 6. A. de Hoog, Amsterdam; 7. J. Koolhof, Amster­dam; 8. J. Verstraten, Badhoevedorp; 9. L. Hartman, Amster­dam; 10. R. de Jong, Amsterdam.

 

AMSTERDAM.HARTJESDAG (19 augustus).1957

In Hartjesdagronde was Harry Scholten de snelste van vier vluchtelingen

Maandag is te Amsterdam de traditionele Hartjesdagronde van het „Muiderpoortkwartier" in samenwerking met Olympia verreden en geeindigd in succes voor Harry Scholten, die in de eindsprint niet onverwacht de snelste man was van vier vluch­telingen.

Deze strijd in de volkrijke Amsterdamse Dapperbuurt had wederom duizenden mensen langs hat parcours doen verzame­len en al die kijkers hebben niet vergeefs hun avond opgeof­ferd voor het aanschouwen van de race over 68 km. Er waren de traditionele vergeefse ontsnappingen, er waren ook talrijke schitterende sprints voor de vele premies, maar er was met nog 15 km te rijden ook een succesvolle ontsnapping, waarop op het snelle parcours niet meer was gerekend. Cees Zutt, bijzonder actief op die avond, demarreerde tezamen met Harry Scholten en Jan Jonker. Het trio had binnen een ronde een vijftiental seconden gepakt, toen Jonker de strijd niet meer vol kon houden en moest afhaken. Twee man aan de leiding dus, die daarna nog het gezelschap moesten accepteren van twee anderen, namelijk Gerrit van Straten, de stijlvolle Schiedammer, en Loot Stoete. Het was duidelijk dat daarmee  Harry Scholten zo goed als zeker met de overwinning schoot zou gaan. Het kwartet kon er nog 23 seconden aan toevoegen en kon niet meer bedreigd worden, toen de jury besloot, in ver­band met de invallende duisternis, nog vijf ronden te laten verrijden op het moment, dat er nog dertien gereden zouden moeten worden. Bakker, Bogers en Wiese begonnen nog aan een achtervolging, waarin alleen Wim Bogers overeind kon blijven, waarmee hij zeker was van de vijfde plaats. In de eindsprint van de vluchtelingen, vier renners die voortdurend in de voorste linie hadden gelegen, was de Rijswijker Harry Scholten na 1 uur 38 min. en 42 seconden de rapste.

Amateurs en Onafhankelijken: 1. Harry Scholten (Den Haag); 2. Gerrit van Straten (Schiedam); 3. Cees Zutt (Amsterdam); 4.Loot Stoete (Amsterdam); 5. Wim Bogers (Nieuw Vennep); 6. Toon Teysse; 7. Henny Marinun; 8e H. Wiese, Amsterdam; 9e Chr. de Nijs, Beverwijk; 10e L. Hartman, Amsterdam;11e J. de Jager, Den Haag; 12e C. van Elswijk, Zaandam; 13e W. Broekhoff, Am­sterdam; 14e M. Snijder, Halfweg; 15e A. de Vries, Amster­dam; 16e J. Kerkman, Amsterdam; 17e J. Buts, Halfweg; 18e M. Bakker, Badhoevedorp; 19e J. Bredius, Diemen en 2Oe C. Ruiter, Amsterdam. De prestatieprijzen waren voor de vier koplopers en de verrassingsprijs voor winnaar Scholten.

 

AMSTERDAM.HAVENCRITERIUM (25 augustus).1957

Vlucht van Jan le Grand droeg net ver genoeg In het Havencriterium

Ondanks de storm, die Zondagmiddag over de Amsterdamse haven woedde, werd er in het zesde Havencriterium van “Le Champion" toch vinnige strijd geleverd. Steevast waren er wel enkele aanvallers die een vlucht in de ruimte verkozen boven een verblijf in het enigszins beschutting biedende peloton. Maar ook al wierpen Jan van Wetten, Hartman, Hagman, Kool­hof, Cees Rabe, Schoen, A. de Vries en Jan Buis zich nog zo energiek in de strijd, zij konden geen beslissende ontsnapping forceren. Maar waar zij faalden, slaagden Harm Douwes en Jan le Grand. Samen met Jan Verstraten waren zij naar de ontsnapte Jan Buis gesprongen, doch door deze reactie was ook het peloton weer dicht genaderd, zodat Buis en Verstraten zich weer lieten afzakken. Le Grand en Douwes gingen echter door. En toen er zich een zware regenbui boven het parcours out­lastte, waardoor het in de bochten spekglad en bij de het par­cours kruisende spoorrails levensgevaarlijk werd, konden de twee vluchters hun voorsprong verder opvoeren. Het peloton wenste onder deze omstandigheden geen overbodige risico's te nemen. Chris de Nijs, die dit wel deed, kwam over de rails ten val. Ook Hendriks, Van Beem en N. Dekker slipten onder­uit. Zutt, Janissen, Vermast, Elswijk en enkele anderen staak­ten heel wijselijk de strijd. Het was van de jury dan ook een toe te juichen besluit om de aanvankelijk nog twintig te rijden ronden te halveren. Voor Douwes bracht dit besluit evenwel geen redding. Hij kon de strijd op het voorste plan niet langer volhouden. De stijlvolle Le Grand; die nu de zege binnen zijn bereik wist, sprak al zijn reserves aan om buiten het bereik van de jagende “meute”te blijven. Heel even kwam Jan van Wetten bij hem, maar deze had tijdens de jacht op de leider teveel van zijn krachten gevergd en moest weer spoedig af­haken. En toch werd Le Grand in de slotfase nog ernstig be­dreigd. Van Leeuwen, die zich bij de verschillende acties op­merkelijk rustig had gehouden, naderde hem tot op 35 meter. Ook De Boer, De Groot, Rabe, Keuker en het peloton, waar­van Visser de sprint om- de zevende plaats won, zaten hem met onderling kleine verschillen heel dicht op de hielen. Noch­tans kwam de overwinning terecht bij de renner, die er gezien zijn geleverde prestaties ook de meeste aanspraak op mocht doen gelden.BRON: JAN ROOSEBOOM DE VRIES

Amateurs: 1. J. le Grand, Amsterdam, de 78 km in 2 uur 37 sec.; 2. C. van Leeuwen, Gouda; 3. J. de Boer, Edam; 4. K. de Groot, West Graftdijk; 5. C. Rabe, Amsterdam; 6. F. Keuker, Hilversum; 7. C. Visser, Santpoort; 8. S. Schipper; 9. C. Wit­houd; 10. J. Jonker, allen Amsterdam; 11. Van Gent, Leiden; 12. L. Hartman; 13. K. Blauw, beiden Amsterdam;_ 14. L. Vaars, Haarlem; 15. J. Koolhof, Amsterdam.

In de strijd den nieuwelingen wisten vijf renners zich van het peloton te distancieren en van hen toonde de Amsterdammer G. Jouby - die voor de laatste bocht demarreerde - zich de snelste. Hij ledde de 60 km of in 1 uur 38 min. 21 sec.

Nieuwelingen: 1. G. Jouby, Amsterdam; 2. E. Balk, Badhoevedorp; 3. C. Lute, Castricum (tevens prestatteprijs); 4. R. van Smirren; 5. W. Sietsma; 6. B. Raats, allen Amsterdam; 7. A. Lute, Castricum; 8. R. Hoog­wout; 9. J. Barens, beiden Amsterdam; 10. H. Falkenreck, Weesperkarspel; 11. A. du Pau, Leimuiden; 12. H. Sluyter, Amsterdam.

 

AMSTERDAM.MARKTHALLEN (14 juli).1957

JAN OTTENBROS NOGMAALS WINNAAR MARKTHALLEN.

Jan Ottenbros is in straatronden ondanks zijn leeftijd nog steeds een gevaarlijke tegenstander. Vaak zelfs nog te sterk en dat heeft hij Zondag tijdens de Ronde van de Markthallen van de A.S.C. “Olympia" duidelijk aangetoond.

Vier renners waren het eerst met succes uit de groep wegge­sprongen, namelijk Loot Stoete, Jan Bredius, Cor Elswijk en Jan Schipper. Dat kwartet zette het peloton op een ronde, maar inmiddels hadden enkele anderen ook het hazenpad gekozen: Helsloot, Koolhof (twee jonge amateurs, die steeds meer op­vallen), Hennie Marinus, Jan Ottenbros, Gijs Pauw (later pech), Verstraten (Badhoevedorp), Henk van Weeren, Joop Wuurman en Joop Captein. Tijdens de vlucht pakte Captein met zijn scherpe sprint nog menige premie mee en dat alles bevorderde de winst, die tenslotte werd omgezet in een volle ronde.Jan Ottenbros, met een goede eindspurt, nam tegenover de andere snelle mannen geen risico en ging 15 km voor bet einde nog­maals op de pedalen staan. Het gelukte hem weg te komen. Cees Zutt en Jan Schoen gingen als ongevaarlijke renners mee en op die grandioze wijze prolongeerde Ottenbros zijn zege van de Markthallen.

Bij de Nieuwelingen durfde de jonge Zeeman uit Oud-Karspel kennelijk niet tussen de wielen te rijden. Voortdurend was hij kort achter het peloton te vinden. Totdat hij halverwege de veertig kilometers naar voren ging, meteen het peloton in de steek liet en alleen Balk mee kreeg. Balk was toen in de sprint sneller, maar Zeeman kreeg terecht voor zijn rijden de pres­tatieprijs.

BROB:REUVENCAMP

Amateurs: 1. J. Ottenbros, Alkmaar, 110 ronden in 2 uur 3 min. 28 sec.; 2. H. van Weeren, Haarlem; 3. J. Wuurman, 4. L. Stoete, 5. A. Helsloot, 6. J. Captein, 7. H. Marinus, Allen Amsterdam; 8. E. Elswijk, Zaandam; 9. J. Bredius, Diemen; 10. J. Koolhof; 11. J. Schipper, beiden Amsterdam; 12. J. Schoen, Zaandam; 13. C. Zutt, Amsterdam); 14. J. Verstraten, Badhoevedorp; 15. H. Ruikers, 16. H. Wiese, 17. J. Radeker, 18. G. Spaans, 19. A. de Vries, 20. Sj. Schipper, allen Amsterdam.

Nieuwelingen: 1. C. Balk, Badhoevedorp, 40 km in 1 uur 2 min. 38 sec.; 2. G. Zeeman, Oud-Karspel; 3. G. Jouby, Amsterdam; 4. J. van Beers, 5. H. Hoopman, beiden Zaandam; 6. A. Kallee, Amsterdam.

 

AMSTERDAM.SPORTWEEK KLASSIEKER (26 juni).1957

Organisatoren Sportweek Klassieker namen grootse revanche

Scherpe einddemarrage van Joop van der Putten nogmaals goed voor zege

Zelden is de belangstelling voor de afloop van een wieler­klassieker in ons land zo groot geweest als vorige week, toen op de Nassaukade te Amsterdam dertien amateurs en onaf­hankelijken tussen massa's mensen door zich op de eindstreep stortten. Dertien overgebleven strijders uit de frontlinie van de tiende Amsterdamse Sportweekklassieker, van welke der­tien er een bij voorbaat reeds de winnaar genoemd kon wor­den. Geen van die kleine groep, wiens roes na zoveel werk zo scherp gesneden was als dat van - natuurlijk - Joop van der Putten. De Haagse amateur had in de bijzonder fraaie, onop­houdelijke duels ook, de macht opgebracht om de slagen te overleven, om het onbedaarlijk tempo te blijven meegaan. En toen hij het eenmaal zover gebracht had en de kleine groep vluchtelingen met Verhoef, Theunisse en Peters eindelijk tot staan was gebracht, toen was het begrijpelijk, dat de eind­demarrage enkele honderden meters voor de streep op de Nassaukade te Amsterdam alleen maar voordeel kon brengen aan Joop van der Putten. Toch was het verrassend, dat Ben Theunise als een van de “Grote Drie" op deze dag toch nog tot op een lengte kon komen en de tweede plaats bezetten.

Geen vijf minuten later dromden massa's kinderen tussen publiek, agenten en officials door om er enthousiast en welge­meend Van der Putten toe te juichen, in wie zij kennelijk een ideaal zagen, nu deze Hagenaar de zware race over 219 kilo­meters had kunnen winnen en toch nog zo monter stond te wachten, tot de bloemen hem zouden worden overhandigd.

Er werd gejuicht, door die honderden kinderen die niet meer te houden waren, maar ook door organisatoren van de Sport­weekklassieker, die zich na het debacle van vorig jaar op grootse wijze revancheerden. Geen renner, geen volger en nie­mand kon thans iets op de race aanmerken. Geen mogelijkheid tot verkeerd rijden bestond eenvoudig, zo perfect werd alles onderweg geregeld. Wij geloven, dat op deze stralende Woens­dagmiddag de Sportweekklassieker, eens Amsterdam-Arnhem en terug, van een wisse dood werd gered.

Verhoef de animator.

De wielerstrijd op de weg is een ontzettend hard vak. De we­tenschap, de beste man uit de groep te zijn, zonder in aanmer­king te kunnen komen voor de zege, omdat een ander nu een­maal over snellere laatste meters beschikt, is wrang. Hij, die van zichzelf ervan overtuigd kan zijn, met de steun van enkele anderen de wedstrijd „gemaakt" te hebben en die met een zesde plaats onopvallend weggecijferd wordt (voor de toeschouwer althans), moet wel diep teleurgesteld zijn. Zo moet het vorige week Woensdag Schalk Verhoef zijn vergaan. Wij kunnen ons indenken, dat zijn teleurstelling nog groter moet zijn geweest dan die van een Bussumer Soet, die al heel snel ten val kwam, of van een Cees Rabe, die vrij ernstig tegen de straten dreunde. Hoe Schalk Verhoef de grote man uit de strijd kon worden? Wel, door de met brio ingezette, belachelijk vroege aanval, door de bijna geslaagde opzet van het geval en daarna door nog eens enkele onmeedogenloze demarrages, toen na lang, heel lang jagen het offensief toch op niets was uitgedraaid.

Een begin van dat offensief werd opgediend door Dick Ent­hoven, Wiet ten Herkel, Van ,Greuningen en Tony Peters. Hoe­wel Enthoven daarna nog enkele malen van zich liet horen door achtervolgingen, moest hij tezamen met Van Greuningen zijn plaats ruimen voor anderen. Want toen juist de kilometerteller de twintig had bereikt, huisden aan de flanken van Tony Peters en Wiet ten Herkel enkele andere coureurs, namelijk outsider Knoesten (Scheveningen), de Amsterdammer Jan Jonker, Ben Theunisse en Schalk Verhoef. Een belachelijk vroege ontsnap­ping, vonden wij, maar dan door een groepje waarin namen genoemd konden worden waarvoor men reeds menigmaal de hoed had afgenomen. Een waarborg voor in elk geval felle strijd, hoe dan ook. Wel, voorlopig wonnen de drieste vluchters het pleit, want nog voordat Baarn bereikt was, waren de zes uit het oog verdwenen en dat betekende een afstand van ander­halve minuut. Een serieuze aanval dus, die plotseling oversloeg tot paniek in de gelederen van de hoofdmacht, toen het in die fase nog uitgebreide peloton in Baarn voor de gesloten spoor­wegovergang kwam te staan: Men duwde en schreeuwde, keek naar links naar de stilstaande trein en gebaarde, maar toch duurde het een kleine twee minuten, eer de spoorweg overgang voor het peloton weer openging. En dus was men wel verplicht, tenzij men het hoofd reeds moede zou willen nederleggen, on­middellijk, maar dan ook zonder dralen aan het werk te gaan.

Vonhoff, Van Smirren en Jan de Vries openden de tegenaanval met alle energie. Zij konden weten, dat de zes die zo in de prille beginfase van de course al aan de haal waren gegaan, drie en een halve minuut van hen waren verwijderd. Die grote afstand moest pertinent worden weggewerkt, daarvoor moest alles worden verzet. De drie jagers lieten zich aflossen door Zutt en Zeeuwen, die in Nijkerk op 3 1/2 minuut van de kopgroep lagen, een halve minuut hadden op Radecker, Jan de Vries en Faber en een minuut op de groep. Nog meer renners kwamen zich melden in de poursuite en het kon niet anders zijn, dan dat de winst in een dergeloke temposlag, voor de leiders moest gaan minderen. Toen de jacht reeds vijftig kilometers had geduurd, gaf Wiet ten Herkel zich gewonnen. Bij Voorthuizen was dat en in dat vriendelijke plaatsje duurde het nog slechts twee minuten, eer deze verloren zoon uit de kop kon worden opge­pakt. Nog dertig kilometer duurde het geweld van tegenzetten uit de grote groep, die alsmaar kleiner werd, toen ook de ver­rassing van deze dag, de Scheveninger Knoesten, lusteloos de pedalen rond ging draaien en zich door de rest maar liet om­zwermen.

Sterk trio.

Het verlies van Ten Herkel en Knoesten, die beiden op een gegeven moment kapot kwamen te zitten en hun medewerking niet langer konden verlenen, betekende voor de overgebleven vier mannen, dat de samenwerking met nieuwe krachten ter hand kon worden genomen en dat hield in, dat het tempo van de leiders opgevoerd kon worden, zonder dat er anderen op sleeptouw genomen behoefden te worden. Dat betekende tege­lijkertijd dat de verzorgingsplaats Garderen ruim vier minuten eerder bereikt werd dan het jagende trio Zutt, Enthoven en Zeeuwen en nog iets meer dan de groep. Geruime tijd bleven die vier minuten gehandhaafd, maar toen een der felste tegen­aanvallen werd ingezet door Rozenburg en Radecker, gebeur­den er drie dingen die van grote importance waren. Het peloton dunde uit tot tenslotte slechts 21 van de beste coureurs, de ach­terstand op de vier vooraan schrompelde zienderogen ineen en in voorste linie werd het nu ook de dappere Jan Jonker te machtig en verdween de laatste Amsterdammer uit de kop­groep.

Drie man, Schalk Verhoef, Tony Peters en Ben Theunisse kre­gen dus het laatste brok te verhapstukken. Zij slaagden er voorbeeldig in, het verzet nog vele kilometers vol te houden. Zelfs toen het peloton de vluchtelingen in de rug kwam zitten, gaven Verhoef, Theunisse en Peters zich niet over. Voor elke meter terrein vochten die drie als leeuwen, zij verkochten hun huid bijzonder duur, maar toen Soest bereikt was, moest de vlag toch worden gestreken.

Dat was jammer, want het betekende dat een vlucht van niet minder dan 135 kilometers volkomen vergeefs was geweest, althans voor de vluchters zelf; niet voor de course die er schit­terend door werd. Het was bovendien te verwachten, dat deze drie wel uitgeschakeld zouden zijn en zich niet meer aan den volke zouden vertonen. Een van het trio echter ging onverbid­delijk voort met de krachten der tegenstanders te teisteren.

Dat was de indrukwekkende Schalk Verhoef, die in Hilversum met Ap van Egmond demarreerde, niet in zijn opzet slaagde en toen in Baambruggen nogmaals de groep verliet. Het lukte de Rotterdammer jammer genoeg niet, en dat was niet te verwon­deren, omdat ook mannen als Geldermans, Niesten en Van Egmond zonder succes naar het waren van de ontsnapping grepen, mannen die niet achter de rug hadden wat Verhoef wel had. De talrijke demarrages van Verhoef bleven echter bewonderenswaardig en hij graaide uit tot de grote man van deze dag, zoals hij ook op Zandvoort in de titelstrijd was ge­weest. Zijn felle stoten hadden tot gevolg, dat de groep van 24 mannen nog meerdere krachten verloor. Er bleven er zeventien aan het hoofd van de race, toen Amsterdam bereikt werd en in de hoofdstad zelf tenslotte moesten nog eens Blauw, Coen Niesten, Loot Stoete (ontzettend actief geweest) en Tony Peters een klein stuk van het terrein prijsgeven.

De andere dertien snelden de Nassaukade op en toen de situatie eenmaal van dien aard was, werd het met elke meter duide­lijker, dat slechts een man voor de zege in aanmerking kon komen, namelijk Joop van der Putten. De uitslag werd: BRON: JOOP REUVENCAMP

Onafhankelijken en Amateurs: 1. Joop van der Putten (Den Haag), 219 km in 5 uur 12 min. 23 sec., 2. Ben Theunisse (Utrecht), 3. Ap van Egmond (Den Haag), 4. G. v. Straten (Schiedam), 5. Harry Scholten (Den Haag), 6. Schalk Verhoef (Rotterdam), 7. Henk Wiese (Amsterdam), 8. Ap Gel­dermans (Beverwijk), 9. G. v. Dienst (Out-Beyerland), 10 Jan Groot (Beverwijk), 11. Joop Blauw (Arnhem), 12. Wim van Smirren (Amsterdam), 13. J. Heiden (1Jsselmonde). Op 51 seconden: 14. Tonny Peters (Haarlem). Op 2 min. 27 sec.: 15. Loot Stoete (Amsterdam). Op 4 min. 11 sec.: 16. Coen Niesten (Beverwijk), 17, K Blauw (Amsterdam). Op 6 min.: 18. J. de Vries, 19. J. Jonker, 20. J. Radecker, 21. L. Hagman, allen uit Amsterdam, 22. K. Rozenburg (I:eidschen­dam), 23. C. van Leeuwen (Scheveningen), 24. W. Klebach (Amsterdam), 25. W. Knoester (Scheveningen).

 

AMSTERRDAM.ALBERT CUYPSTRAAT (3 juli).1957

GIJS PAUW bekeek de course en won studenten ronde in Amsterdam.

Drie dagen na zijn zege in de Ronde van Midden-Nederland heeft Gijs Pauw ook een straatronde op zijn naam gebracht, namelijk de enige die in de hoofdstad nog is gehouden, in de Albert Cuypstraat. Deze ronde wordt bij elk lustrum van de Amsterdamse Studenten Societeit georganiseerd in samenwer­king met Olympia, dus ook nu, bij de viering van het 325-jarig bestaan.

Een veld van 73 renners verscheen aan de start om de ronde over 65 km (80 ronden) te gaan betwisten, maar voordat zij konden vertrekken hadden de duizenden Op de stoepen en uit de ramen andere renners met gejuich begroet, namelijk stu­denten op een tandem, een quint, een draisine en andere zeer oude rijwielen uit het museum van onze nu 83-jarige vriend George Hogenkamp. Na deze bezienswaardigheid arriveerde de Senaat van de Societeit in een landauer, met aan het hoofd de Rector Jurgens.

De strijd zelf was bijzonder afwisselend, maar het was begrij­pelijk, dat op een dergelijk steel parcours en bij zulk een regen van schitterende premies een ontsnapping niet gemakkelijkzou slagen. Pogingen echter genoeg, want Henk Faanhof had nau­welijks het startschot gelost, of Koolhof, Van Wetten en Zutt demarreerdeh reeds, met achter zich Harry Moolenijzer, die het trio zelfs: passeerde. Dat lukte niet, zoals ook de solo van Theo Sijthoff (met v. d. Ruit en Koolhof achter zich aan) ver­geefs was. Op de helft van de strijd kwamen Moolenijzer, Marinus, Blaauw, Den Enting en De Niis ten val. Met de hulp van Stoete kwam alleen Moolenijzer terug, want de taaie Den Enting kwam tenslotte op een tour en moest uit de strijd. Van Wetten, Schipper, de zeer actieve Hamelinck, Klebach, Moo­lenijzer, Helsloot, Pauw, Sijthoff, Kooyman en Paymans, zij allen deden nog een vergeefse sprong; ze werden vooral door Van der Ruit telkens weer teruggehaald.

Gijs Pauw wachtte toen het juiste moment af. Vier ronden voor het einde sprong Wim Klebach nogmaals, Pauw sprong hem naar het wiel, het tweetal kwam een vijftig meter weg kreeg toen alleen de jacht te verduren van Jan van Wetten, die tenslotte in de eindspurt, natuurlijk gewonnen door Gijs Pauw, Klebaeh nog achter zich hield. BRON: JOOP REUVENCAMP

Amateurs en Onafhankelijken: 1. G. Pauw (Utrecht), 65 km in 1 uur 36 min. 20 sec.; 2. J. van Wetten (Noordwijker.hout), 3. W. Klebach (Amsterdam), 4. R. v. d. Ruit (Amsterdam), 5. Th. Sijthoff (IJsselmonde), 6. P, Kooy­man ('Den Haag), 7. C. Paymans (Tilburg), 8. Sj. Schipper (Am­sterdam), 9. J. Matena (Den Haag), 10. J. Zijlstra (Amsterdam), 11. C. Hamelink (Den Haag), 12. L. Vink (Amsterdam), 13. J. Ottenbros (Alkmaar), 14. N. Dekker (Amsterdam), 15. B. Lute ('s-Gravenland), 16. J. Schipper (Amsterdam), 17. H. Wiese (Amsterdam), 18. D. de Ruiter (Beverwijk), 19. N. Ballangee (Amsterdam). De prestatieprijs was voor Carel Hamelink.

 

ANNEN (14 juli).1957

Fraaie zege van Edy Jongstra in Ronde van Annen

Het kermisvierende Annen had zondagmiddag de complete Noordelijke wielergarde binnen zijn muren. Het werd een prachtig wielerfestijn. De zon overgoot dit mooie Drentse dorp met haar stralen, het plaatselijke muziekkorps speelde er vro­lijk op los, langs het parcours zaten de mensen genoegelijk achter hun thee de wielerwedstrijd te volgen, een strijd, die bijzonder levendig en boeiend was. Zo was het op deze Juli ­Zondag prettig te vertoeven in Annen.

Elk moment was er leven in de koers. Al direct na de start werd het vuurwerk ontstoken. Fre Mik Rep spelenderwijze even weg, kennelijk wilde hij even de kracht van het renners­veld testen. Maar toen het peloton begon te jagen, liet hij zich gauw weer inlopen. Het was geen ernst geweest van de lange Pekelder. Daarvoor was de koers nog te lang.

Even daarop werd het wel ernst. Vier man, die het zware kar­wei niet schuwden, ontsnapten. Het waren Edy Jongstra uit Zorgvlied, Jan Westerdiep uit Westerbroek, Piet Pronk uit Berkhout en Aldert Schreuder uit Adorp.

Lang heeft dit viertal op kop, gelegen. Halverwege de koers hadden ze een voorsprong van meer dan een halve minuut bijeen getrapt en was het peloton dicht bij de ondergang. Maar de vier vluchters bleven te lang “hangen" bij een groepje achterblijvers en dit werd de redding van het peloton. De Groninger Jan Venema was de eerste, die ze bij de kraag greep. Hij ging meteen door en kwam alleen op kop te liggen. Enkele ronden voor het einde, toen alles -er al op leek, dat Venema met de zegebloemen zou gaan strijken, sprongen Fre Mik en Edy Jongstra naar hem toe. In de eindspurt tussen deze drie klopte Jongstra met een half wiel Fre Mik en dat was na het vele werk, wat Edy Jongstra in de kopgroep had gedaan, toch min of meer voor ons een verrassing.BRON: G. MONNINGH

Amateurs: 1. E. Jongstra (Zorgvlied) 80 km, in 1 uur 55 min. 22.6 sec. 2. F. Mik (Nieuwe Pekela), 3. J. Venema (Groningen), 4. J. Teb­bens (Groningen), 5. E. Warta (Groningen), 6. H. Nijdam (Eel­derwolde), 7. J. de Roode (Uithuizen), 8. K. Wiltjer (Middel­stum), 9. H. van Oosten (Hoogkerk), 10. P. Pronk (Berkhout), 11. A. Schreuder (Adorp), 12. J. Lentelink (Ambt-Delden),' 13. D. Kooistra (Groningen), 14. J. Punter (Hoogkerk), 15. M. van Dekken (Hoogkerk).

Nieuwelingen: 1. J. Pennekamp (Blokker) 45 km. in 1 uur 14 min. 32.8 sec. 2. T. de Kinkelder (Hengelo), 3. J. Wester (Eernewoude), 4. W. van der Veen (Rottevalle), 5. D. Vrielink (Zuidwolde, Dr.), 6. H. Kloosterziel (Wezep), 7. W. Bruins (Zuidwolde, Dr.), 8. D. Bossink (Den Ham), 9. G. H. Meijer (Groningen), 10. J. Bosma (Winsum), 11. J. Franke (Groningen), 12. A. Hulsebosch (Oost­wold).

 

APELDOORN (8 september).1957

VERRASSENDE ZEGE VAN WETZINGA IN APELDOORN.

Slechts 35 amateurs aan de start, regen van begin tot einde, weinig publiek en een parcours met veel scherpe steentjes deden het ergste vrezen voor de jaarlijkse Ronde van Apel­doorn. -Maar al bij al viel het tenslotte nogal mee, wat een erepluim betekent voor de deelnemers die voor voldoende strijd zorgden.

Aanvankelijk was het louter en alleen Lachterop (Oister­wijk) die de toon aangaf. Hij deed de eerste weglooppoging en won premie na premie zonder concurrentie. Maar nadat Van Tiem (Leeuwen) door twee lekke banden was geveld, Nijdam (Eelderwolde), die de vorige dag een goede 3e was geweest in de Ronde van Gelderland, had opgegeven wegens doorzitten en Lentelink (Delden) voor wat vuurwerk had gezorgd, zorgde Ruttenberg (Soest) voor de grote sensatie door ruim 15 km lang alleen door te komen. Maar toen hij eindelijk wend ach­terhaald, keerde de rust niet terug, omdat Van Leeuwen (Gouda) zijn taak overnam. Hij kreeg enige tijd later gezel­schap van Hubers (Arnhern) en Krijnen (Zwolle). Zij hielden iets langer stand dan Ruttenberg (die overigens toen al de tol betaalde voor zijn overmoed), maar konden het ook niet bol­werken. Lentelink reed lek, maar werd door enkele anderen meegesleept tot zijn verzorger en kwam daarna knap weer bij. Van Leeuwen ging andermaal aan de haal, nu met Lemstra (Zwolle). Aanvankelijk leek dit de beslissing te worden, want zij kwamen tot 35 sec. voorsprong, maar ook dat bleek niet genoeg voor de fel jagende groep. Behalve de bedriegelijke klim eiste ook het wegdek nog slachtoffers, te weten Wage­naar (Voorst) en Platje (Zwolle). Er waren deze middag meer Zwollenaren die op de voorgrond traden, want behalve de reeds genoemden reed ook Platel een goede wedstrijd.

Tegen het einde had Lentelink druk werk met bet terughalen van weglopers, terwijl Lachterop zijn overmacht in de spurt (door de klim?) inmiddels had verspeeld. Wetzinga (Groningen) roerde zich de laatste 10 km als een duivel en sprong tenslotte tot ieders verbazing definitief weg met Lentelink, die hij overi­gens in de sprint wel aoas kon. BRON:KEES ZWEEDIJK

Amateurs: 1. Wetzinga (Groningen), 100 km in 2 uur 27 min. 28 sec.; 2. Lentelink (Del­den); 3.,Diepstraten (Dordrecht); 4. Dokter (Enschede); 5. Loch­terop (Oisterwijk); 6. De Vries (Amsterdam); 7. Platel (Zwolle); 8. Wallaard (Hong-Blokland); 9. Middelkam-p (Almelo); 10. Van Leeuwen (Gouda); 11. Vermast (Assendelft); 12. Lemstra (Zwolle); 13: Breukemeyer (Apeldoorn); 14. Van Greuningen (Amsterdam), allen op 50 meter achter Wetzinga en Lentelink; op 1 ronde 15. Wagenaar (Voorst); 16. Hoogenboezem (Vaas­sen); op 2 ronden 17. Ruttenberg (Soest). De wisselbeker voor de beste Adelaar-renner ging naar Breukemeyer, die na 17 jaar non-activiteit als 39-jarige een opperbeste koers reed.

 

ARNHEM.PAASBERG (14 juli).1957

Amateurs: 1. Siem Appel, 2. A. Ruys, 3. Toon van lachterop,

Nieuwelingen: 1. Theo Rood, 2. Cees van Espen, 3. Frans Balvert,

 

ASSEN (27 juli).1957

Asser-criterium voor Rik van Looy

Het organiseren van koersen voor professionals is in het Noorden altijd een hachelijkr onderneming. Dat bleek Zater­dag weer eens in Assen, waar op het verkorte T.T.-circuit slechts 4000 mensen aanwezig waren om de complete Tour de France-ploeg, alsmede drie geduchte Belgen, Rik van Looy, Willi Schroeders en Roger Verplaetse, in een criterium aan het werk te zien .... Fiancieel werd het voor de organisatoren dan ook een debacle, zodat de kans groot moot worden geacht, dat we de profs het volgende jaar niet weer in Assen terug zullen zien. Jammer, we zullen het hier dus moeten houden bij onze amateur-koersen, waarin echter, al gaat het daarin dan ook niet zo hard, meer strijd wordt geleverd. En dat is ten­slotte ook wat waard.

Zo bijzonder levendig is het Asser criterium niet geweest. De strijd werd voor een groot deel gedicteerd door het jonge Belgische wielertalent Rik van Looy uit Herentals, samen met zijn makkers Willi Schroeders en Roger Verplaetse. Kort voor het einde, toen de renners de denkbeeldige tijdrit van Bordeaux naar Libourne hadden gereden, flitste de strijd even op, toen Piet van Est, de winnaar van de “tijdrit" doorging en het peloton, omdat er toch geen premies meer waren te verdienen, even aan het uitrusten ging. Dat paste precies in het straatje van Piet van Est, aan wiens wiel meesprongen Gerrit Voor­ting en Mies Stolker en toen het “gat" was gevallen, zette ook Wim van Est het grote mes op om alsnog in deze laatste ronden te proberen de halve minuut voorsprong te krijgen, die hem de zege moest brengen.

Tot aan het voorlaatste klassement stonden Piet Maas en Rik van Looy elk met 45 punten precies gelijk. Veel was er tot dusverre niet gebeurd. Rik van Looy had met veel allure vijf klassementssprints gewonnen en het was duidelijk, dat hij op een zekere overwinning afstevende. Totdat dan zes ronden voor het einde het viertal Gerrit Voorting, Mies Stolker, Piet en Wim van Est ontsnapte en de zege van Rik van Looy even in gevaar kwam. De voorsprong van de vier groeide van 17 sec. tot 21.8 sec. in de voorlaatste ronde en toen pas konden de 4000 toeschouwers zich onderdompelen in de spannende vraag of de vier koplopers de ontbrekende 8.2 sec. in de laatste ronde nog zouden halen.

Het lukte op dit snelle circuit helaas niet. Rik van Looy zag het gevaar en trok er hard aan. Daarbij mislukte ook een plannetje van Wout Wagtmans, die Piet Maas, die immers in puntenaantal gelijk stond met Rik van Looy, eerder over de eindstreep wilde brengen.

Door de jacht, die Van Looy in het peloton ontketende, brok­kelde de voorsprong van de vier tot 18.4 sec. af, zodat ze 11.6 sec. tekort kwamen. Wim van Est ging als eerste over de eindstreep, doch Rik van Looy won met groot gemak het laatste klassementsprintje van het peloton en daarmede liep de jonge Belg twee punten uit op Piet Maas en dat was vol­doende voor de zege.

Mies Stolker werd door de aanwezige verslaggevers beloond met de prijs voor de moest strijdlustige renner.BRON: D.MONNONGH

Beroepsrenners en Onafhankelijken: 1. R. van Looy, Herentals (Belgie), 47 pnt. 107 km in 2 uur 33 min. 19 sec.; 2. P. Maas, Pindorp, 45 pnt.; 3. A. van Wetten, Noordwijkerhout, 34 pnt.; 4. Piet van Est, Fijnaart, 30 pnt.; 5. W. Schroeders, Brussel, 30 pnt.; 6. M. Stolker, Zuilen, 27 pnt.; 7. J. Hijzelendoorn, Amsterdam, 25 pnt.; 8. L. van der Pluym, Dussen, 25 pnt.; 9. W. van Est, St. Willibrord, 20 pnt.; 10. W. van Dongen, Breda, 20 pnt.; 11. G. Voorting, Roosendaal, 15 pnt.; 12. A. Voorting, Haarlem, 15 pnt.; 13. A. van Oers, Langeweg, 14 pnt.; 14. P. Post, Amsterdam, 11 pnt.; 15. C. Bbster, Haarlem, 8 pnt.; 16. B. de Vree, Breda, 8 pnt.; 17. P. van As, Roosendaal, 7 pnt.

Harm van Oosten klopte Jan Ottenbros in de eindspunt

Jan Ottenbros, de sympathieke wielerveteraan uit Alkmaar, die we hier in het Noorden altijd graag aan het werk zien, kwam Zaterdag in Assen na een lange eindspurt precies een half wieltje te kort om de bloemen mee naar de kaasstad te nemen. Het was de blonde Hoogkerker Harm van Oosten, die hem klopte, en die daarmede een verrassende zege behaalde. Ongeveer halverwege de koers, toen het peloton door vele achterblijvers al aardig was gedund, vormde zich een kopgroep van acht man, Fre Mik, G. Feiken, Tonny van Lachterop, F. Bos, Harm van Oosten, Jan Ottenbros, A. Schreuder en Gertie Wetzinga en het leek er op, dat dit achttal elkaar de zege zou betwisten. Maar het liep anders. Even later maakte zich een groep van vijf uit de resten van het peloton los en onder aan­voering van Edy Jongstra, die qua stijl en lichaamsbouw zo­veel heeft van Wim van Est, werd de jacht op de kopgroep in­gezet. Toen werd de strijd nog levendiger. In de kopgroep bleef men doof voor het alarm, dat overal was geslagen en drie ron­den voor het einde kwamen de vijf achtervolgers bij de kop­lopers. Dat Harm van Oosten op verrassende wijze de eind­spurt won voor Jan Ottenbros en Edy Jongstra, hebben we hierboven reeds omschreven.BRON: D.MONNONGH

Amateurs: 1. H. van Oosten, Hoogkerk, 65 km in 1 uur 36 min. 17 sec.; 2. J. Ottenbros, Alkmaar; 3. E. Jongstra, Zorg­vlied; 4. E. Warta, Groningen; 5. T. van Lachterop, Oisterwijk; 6. F. Mik, Nieuwe Pekela; 7. G. Wetzinga, Groningen; 8. J. Wes­terdiep, Westerbroek; 9. F. Bos, Nieuw Buinen; 10. M. Delien, Winkel N.H.; 11. J. Venema, Groningen; 12. G. Feiken, Wilder­yank; 13. A. Schreuder, Adorp.

 

ASTEN (6 oktober).1957

Amateurs: 1. F. Thijssen, 2. L. Haaren, 3. Tom Tubee,

Nieuwelingen: 1. H. van de Vleuten, 2. M. Kersten, 3. C. Hendriks,

Adspiranten: 1. Heijliggers, 2. Peeters, 3. van de Linden,

 

AUSTERLITZ (8 september).1957

Westbrook on Nagel de sterkste veteranen

In de omgeving van Austerlitz deden de oudjes het Zondag­middag weer best. Rijwielsporthuis Westbroek organiseerde hier voor de eerste maal wedstrijden voor veteranen.

Het parcours was er naar. De Maarnseberg en de Pyramide moesten door de renners viermaal beklommen worden, de ve­teranen boven de 50 namen deze klimmen driemaal. Al deze klimmetjes konden echter niet verhinderen, dat het peloton gesloten bleef en het dus op een massaspurt-uitdraaide. Joop Westbroek, initiatiefnemer van deze rit, won deze sprint, voor de bekende Haarlemmer Van Dijk en Jan Heus uit Maarssen. Boven de 50, de tweede categorie, was voor de Amsterdammer Nagel, die juist iets sterker bleek dan Rijken.BRON: HANS VAN DE KAMP

Veteranen-A: 1. J. Westbroek, Utrecht, 68 km in 1 uur 50 min.; 2: B. v. Dijk, Haarlem; 3. J. Heus, Maarssen; 4. D. Visser, Dord­recht; 5. M. de Bruin, Roosendaal; 6. Fr. Floren, Belgie; 7. H. van Tergouw, Utrecht; 8. B. van Krimpen, Dordrecht; 9. A. van de Neut, Amsterdam; 10. P. van Nijnatten, Roosendaal.

Veteranen-B: 1. J. Nagel, Amsterdam; 2. W. Rijken, Tilburg; 3. A. Krijgsman, Den Haag; 4. A. C. Stephan, Amsterdam; 5. C. J. Smit, Vreeswijk.

 

AXEL (22 april).1957

PIET VAN HEES WINT PAASRONDE VAN AXEL.

Nadat de Kapellenaar Cor de Schipper in het prille begin van de koers alleen vooruit had gelegen, wist Piet van Hees na halfcourse de leiding over te nemen. Ondanks heftige jachten van het grote peloton, wist hij zijn positie te handhaven tot op de finish.

Nieuwelingen: 1. Piet van Hees, Hoogerheide, 60 km in 1 uur 41 min.; 2. F. Schrauwen, Ossendrecht; 3. C. v. d. Vijver, Axel; 4. J. van Espen, Axel; 5, J. Linders, Roosen­daal; 6. G. Heeren, St. Willebrord; 7. C. Raas, 's-Heerenhoek; 8. C. de Schipper, Kapelle; 9. S. de Visser, Hansweert; 10. B. Wieles, Terneuzen.

 

AXEL (11 juni).1957

Beroepsrenners: 1. Rik van Looij, 2. Rik Luyten, 3. Roger Verplaetse,

 

BADHOEVENDORP (6 juli).1957

HENK DEN TEULING WINNAAR IN BADHOEVEDORP.

Henk den Teuling is winnaar geworden van de Ronde van Badhoevedorp. Samen met Dirk de Ruiter, die hij in het be­slissende sprintje versloeg, was hij met succes uit het door de hitte en dorst geplaagde peloton ontsnapt. Zij kregen ook samen de prestatieprijs te delen.

Amateurs en onafhankelijken: 1. H. den Teuling, Den Haag, 80 km in 2 uur 2 min. 20 sec.; 2. D. de Ruiter, Beverwijk; 3. M. Snijder, Halfweg; 4. H. Buis, Vijfhuizen; 5. W. Bogers, Nieuw Vennep; 6. A :de Hoog; 7. J. Schipper; 8. W. van Smirren; 9. K. Blauw, allen Amsterdam; 10. op i ronde C. Plasmeyer, Voorhout.

Nieuwelingen: 1. G. Cuvelier, Nieuw Vennep, 40 km in 1 uur 3 min. 32 sec.; 2. J. Hoopman, Zaandam; 3. J. Hopman, Egmond a. d. Hoef; 4. K. Lute, Castricum; 5. H. Sluyter, Amsterdam; 6. F. Tel. Zaandam; 7. L. Heunders, Amsterdam; 8. P. Zant­man, Badhoevedorp; 9. A. Reekers, Nieuw Vennep; 10. C. v. d. Aar, Haarlem.

 

BARNFLAIR (7 juli).1957

Hoekstra won de bloemen in Barnflair

Barnflair in het zuid-oostelijke puntje van de provincie Gro­ningen en pal tegen de Duitse grens, had Zondagmiddag, terwijl de beroemde mussen van de nog beroemder daken tuimelden, een koers voor nieuwelingen, die werd georganiseerd door de wielervereniging Emmen. Er vormde zich een kopgroepje van vier renners: Henk Hoekstra uit Ureterp, H. Westerhof, B. J. Lohuis en George Schuitema. Dit viertal wist op het peloton, dat niet zo levenslustig was, een ronde te nemen. Wel waren er tegen het einde van de koers nog meer weglopers, zoals de beide Enschedeers Van Hasselaar en Hoomoedt en de Win­sumer Bosma en verder Vrielink uit het Drentse Zuidwolde en Borger uit Harkema Opeinde, maar dezen wisten het peloton toch niet meer te bereiken.

Het viertal, dat wel een ronde had genomen, moest de zege in de eindspurt betwisten. Henk Hoekstra toonde zich hierin de snelste. De uitslag werd:

Nieuwelingen: 1. H. Hoekstra (Ureterp), 60 km in 1 uur 37 min. en 32 sec., 2. H. Westerhof (Dedemsvaart), 3. B. J. Lohuis (Stad Delden), 4. G. A. Schuitema (Zuidwolde, Gr.), 5. C. van Hasselaar (En­schede), 6. P. Hoomoedt (Ensghede), 7. J. Bosma (Winsum), 8. T. Vrielink (Zuidwolde, Dr.), 9. M. Borger (Harkema Opeinde), 10. H. J. Weustink (Enschede), 11. W. van der Veen (Harkema Opeinde), 12. P. Nieuwkamp (Borne), 13. J. Franke (Groningen), 14. A. Luining (Stadskanaal). D. MONNINGH.

 

BAVEL (19 mei).1957

Amateurs: 1. Cees van Amsterdam, 2. Karel Hamelink, 3. Piet de Bruin,

Nieuwelingen: 1. Joop Beers, 2. Theo Rutten, 3. Huub Zilverberg,

 

BEEK.ADSTEEG (19 mei).1957

BECKERS EERSTE OP ADSTEEG-CIRCUIT.

In afwachting van de aankomst van de Ronde van Limburg, werd op het Adsteeg-circuit te Beek een koers voor nieuwe­lingen georganiseerd.

Nieuwelingen: 1. E. Beckers, Nieuwenhagen, 80 km in 2 uur 2 min. 7 sec.; 2e B. Hendriks, Schaesberg; 3e G. Lauvenberg, Schaesberg; 4e J. Hausoul, Slenaken; 5e W. Nelissen, Maastricht, op 10 sec.;, 6e H. Jaminon, Heer; 7e A. Janssen, Siebengewald, op 55 sec.; 8e J. Haas, Sittard; 9e P. van Dijk, Blerick; 10e Th. Poelmans, Blerick.

 

BEERSDAL (8 september).1957

Nieuwelingen: 1. E. Beckers, Nieuwenhagen, 85 km in 2 uur 15 min. 14 sec.; 2de H. Kisters, Beersdal, z.t.; 3de W. Nelissen, Heughem, op 40 sec.; Ode J. van Weersch, Bocholtz; 5de H. Vusscher, Hoensbroek; 6de J. Jansen, Nootdorp, op 1 ronde; 7de W. Meesen, Wynandsrade; 8ste H. Knoben, Beek; 9de B. Scheffer, Nieuwenhagen; 10de H. Knops, Bocholtz.

Adspiranten: 1. A. Mulder, Halfweg, 30 km in 53 min. 33 sec.; 2de A. Wilbrink, Beersdal, z.t.; 3de H. Schouten, Badhoeve­dorp, zt.; 4de P. Lahaye, Sittard, op 20 sec.; 5de H. Scharrig­huisen, Badhoevedorp, op 30 sec.

 

BENEDEN-LEEUWEN (11 augustus).1957

Amateurs: 1. Jan Stolk, 2. Frans van Tiem, 3.P. Bezemer,

 

BERG AAN DEN MAAS (30 april).1957

NOL EHLEN ZEGEVIERDE IN BERG AAN DEN  MAAS.

In alle opzichten werd de eerste lustrum-ronde van Berg aan de Maas een succes. Nauwelijks was de zaak op gang gebracht, of Adri de Rooy, Pierre Steenbakkers en Frits Knoops gaven een portie vuurwerk weg, welke stunt een zeer behoorlijke winst opleverde. Ook Van Eck ging zich in dit debat mengen. De heren werden tot de orde geroepen, waarna eerstgenoemd trio opnieuw aan de haal ging. Nol Ehlen was op zijn qui-vive en nam eveneens aan het voorfront plaats. Tot slot liepen Ehlen en Knoops weg, welk duel in het voordeel van Ehlen werd beslist.

Amateurs: 1. Nol Ehlen, Broeksittard, 104 km in 2 uur 50 min. 22 sec.; 2e F. Knoops op 25 sec.; 3e A. de Rooy, Eygelshoven, op 1.30 min.; 4e P. Steenbakkers, Maastricht, op 1.45 min.; 5e P. van Eck, Schinnen, op 2.20 min.; 6e W. Boss, Beek; 7e H. van Breugel, Heerlen; 8e W. van Kollenburg, Sittard; 9e H. v. d. Boomen, Eindhoven; l0e W. Roth, Waubach.

Nieuwelingen: 1. H. Harings, Sibbe, 40 km in 1 uur 26 min. 6 sec.; 2e H. Vos, Oosterhout, 1.26.12; 3e A. Janssen, Sieben­gewald; 4e R. Hindriks, Schaesberg; 5e L. Duckers, Urmond. G. S.

 

BERGEN OP ZOOM (11 augustus).1957

Amateurs: 1. Bram Kool, 2. Jaap Huissoon, 3. K. van de Sande,

Adspiranten: 1. Jos Aanraad, 2. Ad Biemans, 3. L. van de Leen

 

BERKEL EN RODENRIJS (14 september).1957

MANUS BRINKMAN,

met Gerrit van Straten aan het wiel, bereikte als eerste de finish van de tweede ronde van Berkel. Het was een zware koers, waarvoor tientallen verstek lieten gaan, afgeschrikt door de abominabel slechte weersomstandigheden en er van overtuigd, dat slechts voor weinigen winst in deze aange­legenheid zou kunnen zitten. Er bleven er echter nog genoeg over om voor een boeiend schouwspel te zorgen en onder deze moedigen bevond zich o.a. de Rotterdammer Wil Bravenboer, die het met Legrand en Zutt op een accoordje gooide en al vroeg op pad toog. Legrand bokste het niet, maar zijn stadge­noot marcheerde dapper mee en met Bravenboer bouwde hij zich een aardige, op zeker ogenblik zelfs 38 sec. tellende voor­sprong op. Kampioen Steenvoorden, v. Egmond, v. Straten, de plaatselijke favoriet Hermes, Kool, Marinus, Bogers e.a. kon­den dit uiteraard niet met lede ogen blijven aanzien en knab­belden successievelijk ronde na ronde iets van hun achter­stand af. Toen Bravenboer - hij had toen nog altijd 25 seconden - echter een band lek reed en Zutt in de steek moest laten, was de zaak bekeken en de rust, althans voorlopig her­steld. Bravenboer, die het eerst enkele ronden had moeten stellen op een geleende fiets met wat lager verzet, kwam in de rijen van het toen al sterk gehavend peloton op verhaal en stapte weer over op zijn eigen vehikel, toen op de eerste rangen gevechten gingen ontbranden. Er kwamen uitvallen van v. Vliet, van v. Egmond, Van Bogers, Brinkman en v. Straten, maar alle inspanningen, ook die van Steenvoorden, bleven zon­der resultaat.

Met nog bijna 30 km vonden eindelijk 3 man elkaar. Gerrit van Dienst, vechtjas van de eerste orde, weer Legrand en op­nieiuw Bravenboer snelden weg, maar brachten het toch niet verder dan 10 of 12 seconden op het peloton, waarin Steen­voorden tevergeefs had omgezien naar een partner voor een beslissende eindstoot. Legrand week ook ditmaal, maar twee man zagen daarentegen kans aan de greep van het peloton te ontkomen en naar de 2 vluchters over te wippen. Het ging eerst wat stroef met zijn vieren, maar toen in de groep wat werd gesukkeld met kop-overnemen, was het pleit beslecht. Bravenboer kreeg echter ten tweede male een platte band en nu was er pas na 600 meter een andere fiets beschikbaar en zijn kans op een ereplaats volkomen verkeken. Van de over­geblevenen kon v. Dienst zich door krampklachten niet geheel geven, hoewel hij het tegen v. Straten en winnaar Brinkman, beiden rijdend als in hun beste jaren, onder normale omstan­digheden wel heel erg moeilijk zou hebben gehad. De zesde plaats was voor Bravenboer, die had kunnen aansluiten bij het groepje v. Vliet c.s., dat zich enkele kilometers voor tijd had gevormd. Brinkman kreeg een Vlaamse erepalm, waar menig renner verzot op is en was geschonken door Wout Ver­hoeven. Pechvogel Bravenboer kreeg een beker als leiderspriis en een door oud-renner Frans Buijsse geschonken horloge als prestatiepremie.

Amateurs en Onafhankelijken: 1. H. Brinkman, Overschie, 78 km in 1.54.45; 2. G. v. Straten, Schiedam; 3. G. v. Dienst, O. Beijer­land; 4. op 20 sec. A. v. Egmond, Den Haag; 5. J. v. Vliet, Rotterdam; 6. W. Bravenboer, Rotterdam; 7. J. v. Wetten, Noordwijk; 8. W. Bogers, Nw. Vennep; 9. W. v. d. Berg, Den Haag; 10. P. Steenvoorden, Heemstede; 11. P. Muilwijk, Rot­terdam. 12. H. Koger, Haarlem; 13. H. Marinus, Amsterdam; 14. A. v. d. Knaap, Poeldijk; 15. P. Kortland, Vlaardingen.

Nieuwelingen: 1. J. Jansen, Nootdorp, 60 km in 1.29.04; 2. J. Spoormaker, Rotterdam; 3. op 27 sec. A. Verzijl, Numans­dorp; 4. A. de Graaf, Rotterdam; 5. B. Solaro, Den Bosch: 6. Cees Lute, 7. E. Balk, 8. A. van de Graaf, 9. J. Hopmans, 10. A. van de Haneburg.

Adspiranten: 1. R. Riethoven, Leiden, 24 km in 37.12; 2. L. Alt­huizen, Den Haag; 3. J. Stolk, Rotterdam; 3. Jan Droog, 5. A. Mulder, 6. B. van Lith, 7. J. Verbaas, 8. D. Tork, 9. Hennie Schouten, 10. L. Ville

 

BEST.WILHELMINADORP (10 maart).1957

PIET STEENVOORDEN won de openingswedstrijd van het seizoen op zijn ene been

SEIZOEN INGEZET MET EERSTE WEDSTRIJD VAN DE STER

RONDE VAN WILHELMINADORP

Piet Steenvoorden heeft zijn kornuiten Zondag laten zien, dat zij niet jaloers op hem moeten zijn. Hij draagt ook nog wat in de mars. Op het ogenblik is het bijna eens zoveel als de overige reden van de bonte meute, die in de Ronde van Wilhelmina­dorp, al een paar jaar achter elkaar de eerste wedstrijd van het seizoen, welke in het kader van de Ster van Het Zuiden verreden wordt - aan de startlijn verschenen. Hij was zonder enige twijfel de leider van de “honderdmannen", die in Best hun eerste course reden. Een aardiige, vrij snelle wedstrijd, onder uitstekende weersomstandigheden verreden. Geen van de onafhankelijken kon zich met hem meten. Die hem het dichtst benaderde was ook een amateur v. d. Weijdeven uit Eindhoven. Dan pas volgden drie onafhankelijken. Het peloton kwam zestien seconden later. Het had toch nog een halve mi­nuut op de vluchters teruggenomen.

Het seizoen is dus ook in ons land weer ingezet. En het heeft een uitstekende overwinnaar opgeleverd. Vorig jaar had hij reeds de aandacht voor zich opgeeist, maar hij was er ongeluk­kig mee. De wereldkampioenschappen schoten aan zijn neus voorbij. Voor de Olympische Spelen stond hij op de nominatie. En toen die reis niet doorging, omdat wij ons allemaal erg kwaad op de Russen maakten, niets konden doen en toch iets wilden doen, stoot hij zijn neus. Als hij dit jaar de conditie kan handhaven, die hij Zondag op het parcours in Best toonde, dan zal de bevrediging ook zijn deel worden. Steenvoorden is een stevige, goed gevormde jongeman. Maar dat waren er meer van de honderd, die bij de opening van de Ster van Het Zuiden present waren. Geen gemakkelijk wedstrijdje. Het veld vertoonde inhoud en het aantal deelnemers was groot. Abnor­maal groot. Bovendien was er een keuze gemaakt. Het aantal inschrijvingen liep in de honderden. Nou, en in zo'n wedstrijd met Van der Zanden, Van Wychen, Stolker, Bulten, Sonne­mans, Coehorst, Timmermans, Sleutjes, Vos, Kooyman, Koot, een teruggekeerde Van Elderen om een aantal aan de start verschenen onafhankelijken te noemen, doe je niet wat je wilt. En met de amateurs viel evenmin spot te drijven. Luister maar: Blauw, Peeters, De Nijs, Van Muijlwijk, Braat, Weijde­ven, Walravens, Termoshuizen, Stokman, v. d. Waterlaat, Mik Snijder, Gramser, Van Egmond, v. d. Sanden, Visser, Wallet, Van Hout.

Maar Steenvoorden deed wat hij wilde!

Hij ging wat vroeg uit het peloton weg. Nog geen twintig kilo­meter na de start voor de rit van tachtig. Zo vroeg werd het geen solo, want er waren er toen nog verschillenden, die hem konden volgen. Een amateur en drie onafhankelijken: v. d. Weijdeven, Bulten, Timmermans en Coehorst.

In het peloton keken anderen de kat uit de boom. Bijvoorbeeld Gramser, Stokmans, Van der Waterlaat, die er wel voor zorg­den „voor-in" te blijven om te kunnen zien wat er gebeurde. Zij hadden gedacht, dat zij de vijf vluchtelingen wel terug zouden zien. Als er geen Steenvoorden bij geweest was, zou dat inderdaad het geval zijn geweest. De Haarlemmer trok zo hard dat het groepje twintig, dertig, tot veertig seconden voorsprong nam. Mik Snijder en Van Egmond vonden het toen welletjes.

Doch hun demarrage werd beantwoord door Van Wychen, Stokman, Snijder, v. d. Klundert en Hermans. In het romp­peloton weerden zich Gramser, v. d, Waterlaat, Koot om der dood, nu het er werkelijk op aan kwam. De vijf vluchte­lingen moeten gevoeld hebben, dat de jagers achter hen zich nog dieper over hun stuur bogen. Mik Snijider c.s. werden weer achterhaald, maar het tempo bleef hoog. De voorsprong van Steenvoorden en zijn groepje slonk naar dertig, twintig secon­den voorsprong. Het scheen dat men toen het voornemen om de vijf aan de kop weer terug te nemen opgaf. De afstand bleef hetzelfde.

In het veld waren gedurende de strijd veel slachtoffers ge­vallen. Stolker kwam te vallen, waardoor twee anderen, Blauw en Sonnemans boven op hem reden. De jonge Van Hout uit St. Michiels Gestel kwam tegen een oversteker terecht en stuikte zijn nieuwe fiets op. Buijs uit Haarlem scheen bij een ongeval zijn sleutelbeen gekwetst te hebben. Voor onderzoek werd hij naar een ziekenhuis te Eindhoven vervoerd, waar hij bij na­vraag geen sporen had achtergelaten. Of het ongeval liep beter af dan wij verwacht hadden, of hij vond het beter in Haarlem geneeskundige hulp te aanvaarden.

In de laatste ronde van de course werd heftig om de beste plaatsen gestreden. Piet Steenvoorden maakte zich onmid­dellijk van zijn gezellen los om met grote voorsprong over de eindstreep te snellen. Achter hem leidde v. d. Weijdeven de spurt, die zelfs de snelle Bosschenaar Timmermans versloeg. Coehorst was even los geraakt.

De spurt van het peloton was natuurlijk voor Gramser, die zijn snelheid weer teruggevonden heeft. Een we vermoeden, dat het met zijn uithoudings- vermogen ook goed is gesteld. Maar zijn zelfverzekerdheid, die hem voor zijn militaire dienst ken­merkte, heeft hij nog niet terug. Hij zou immers Steenvoorden niet hebben laten gaan!

Bij de nieuwelingen, die ook met honderd man aan de start kwamen, werd het een afvalrace, besloten met een massaspurt.

Als duidelijk overwinnaar trad De Jong uit Westgravendijk naar voren. Hij ziet 't wel gelijk, dat hij dit seizoen bij de nieuwelingen een vooraanstaande rol speelt.

Voor een duizendkoppig publiek reden de overwinnaars ten­slotte hun ereronde. Steenvoorden vernam tevens, dat er voor hem een plaatsje in de Nederlandse ploeg naar de Ronde van Belgisch Limburg is gereserveerd.

Over de organisatie zou nog veel te vertellen zijn. Want in tegenstelling tot anderer opvattingen houden wij ervan, dat een wielerwedstrijd uitgroeit tot een gemeenschapszaak, waar­voor iedereen zorg draagt. De baten kwamen ten goede aan de bouw van een Sociaal Charitatief Centrum in Best, waar­voor dank zij prijzen- en premieschenkers weer een bedrag van minstens duizend gulden kon worden afgedragen. Dat maakt een gezameniijk bedrag van ruim 3000 gulden uit, dat met drie wedstrijden bij elkaar gereden word.

De Ster, die als een serie inrijwedstrijden is bedoeld, wordt thans dus geleid door Steenvoorden met 20 punten, gevolgd door v. d. Weijdeven met 19 punten. Telkens worden de twintig eersten geplaatst. Het vorig jaar is na dertien wedstrijden Geldelmans uit Beverwijk algemeen winnaar geworden, maar dit jaar liet hij in de eerste wedstrijd met verschillende andere bekenden verstek gaan om zich in de Belgische Kattekoers met de Belgische amateurs te meten.

Morgen Zondag vindt echter in Nuenen het Vervolg van de Ster plaats. Maar dan zal Steenvoorden ook de snelle Bever­wijker ontmoeten. De enthousiaste Van Houwelingen is ook van de partij, evenals Piet Damen, die tot dusver door een onwillige knie weed geplaagd.BRON: FRITS VAN GRINSVEN

Onafhankelijken en amateurs: 1. Steenvoorden, Heemstede, 80 km in 2 uur 2 min.; 2. Weij,deven, Eindhoven; 3. Timmer­mans, Den Bosch; 4. Bulten, Zwolle; 5. Coehorst, Tilburg op 6 see.; 6. op 16 sec. Gramser, Siebengewald; 7. Snijder, Half­weg; 8. Stokmans, Eindhoven; 9. v. d. Waterlaat, Eindhoven; 10. Van Elderen, Eindhoven; 11. Walravens, Den Bosch; 12. Termoshuizen, Pijnacker; 13. Wallet, Leimuiden; 14. Van Eg­mond, Den Haag; 15. Muilwijk, Rotterdam; 16. Van Wijchen, Goes; 17. Koot, Eindhoven; 18. Vos, Den Haag; 19. Braat, Hel­mond; 20. Jongejan, Rotterdam.

Nieuwelingen: 1. De Jong, Westgravendijk; 2. Giesen, Rotter­dam; 3. Zilverberg, Goirle; 4. Kaptein, Lisse; 5. Solario, Den Bosch; 6. De Vos,,Oosterhout; 7. Schout, Haarlem; 8. Breure, Rotterdam; 9. Fransen, Aalsmeer; 10. Oldenburg, IJmulden; 11. Rekers, Eindhoven; 12. Matbus, Zuilen.

 

BEVERWIJK (5 mei).1957

LODE STOETE TRIOMFATOR

IN ZWARE RONDE VAN BEVERWIJK.

Op het wielerparcours in het sportpark ,Adrichem' werd door „Kennemerland" de bevrijdingsronde van Beverwijk gehou­den, welke door de deelname van acht Deense renners een in­ternationaal karakter droeg. Maar voor de gastrenners uit Denemarken viel op het bochtige sportparkparcours weinig eer te behalen. Alleen Flemming Pedersen slaagde er in de begin­fase in om de aandacht op zich te vestigen, maar moest nadien door een oudere beenblessure geplaagd, de strijd staken. De andere Denen speelden helemaal geen rol van betekenis en verdweneneen voor een van het strijdtoneel. Zij waren echter niet de enigen, want ook verschillende ,nationalen" verdwe­nen stilletjes naar de kleedkamers. De ongunstige weers­gesteldheid - een stormachtige wind en hagelbuien - deed haar invloed op het koersverloop danig gelden. Desondanks waren er twee dapperen - Keen Zutt en Car Plasmeyer - die zich na 25 km koers van het peloton distancieerden en aan een ogenschijnlijk hopeloze opmars begonnen. Maar deze had wel degelijk perspectief. Vooral omdat men in het peloton aan­vankelijk aalzelde om de achtervolging in te zetten. Pas toen de voorsprong van de twee demarranten bedenkelijke afme­tingen kreeg; kwam er beweging in de “meute" en rukten negen man zich los. Van deze negen, kregen Stoete, De Ruiter, Snijder, Bogers, Wuurman en Hartman de twee vluchters op een vijftiental kilometers van de finish te pakken. Van de drie overige jagers was Janissen in moeilijkheden geraakt en waren Sluis en Zijlstra door een val achtergebleven.

De acht koplopers, die een ronde voorsprong hadden op al de andere nog in de strijd zijnde renners, beheersten de slotfase volkomen en daardoor kreeg de strijd nog een tam slot. Tot de laatste kilometer voor de finishlijn bleef de kopgroep een ge­sloten formatie, toen beraamde Lode Stoete zijn finish en rukte hij zich definitief los van zijn concurrenten. Onbedreigd snelde de Amsterdammer daarop als triomfator over de eind­streep. Dr. P. van Dijk, die ondanks het ongunstige weer toch naar Beverwijk was gekomen, was een der eersten die Stoete gelukwenste en hem de bloemenkrans omhing.

De prestatieprijs werd toegekend aan Car Plasmeyer. Dat de strijd bijzonder zwaar was blijkt wel uit het feit dat slechts 21 van de 87 deelnemers de eindstreep bereikten.

Amateurs en Onafhankelijken: 1. Lode Stoete, Amsterdam, de 78 kilometer in 2 uur 4 min. 6. sec..; 2. J. Wuurman, Amsterdam; 3. C. Plas­meyer, Voorhout; 4. C. Zutt, Amsterdam; 5. L. Hartman, Am­sterdam; 6. D. de Ruiter, Beverwijk; 7. M. Snijder, Halfweg; 8. W. Bogers, Nieuw Vennep; 9. op 1 ronde C. Rabe, Amster­dam; 10. J. de Boer, Edam; 11. R. Janissen, Amsterdam; 12. J. Cuvelier, Nieuw Vennep; 13. W. van Smirren, Amsterdam; 14. K. de Groot, West Graftdijk; 15. A. Straver, Haarlem; 16. G. van Noord, Den Haag; 17. H. van Engelen, Harmelen; 18. op 2 ronden ex aequo J. Redecker, Amsterdam; J. van Stralen, Blokker; P. Pronk, Berkhout; S. Schipper, Amsterdam.

Adspiranten: 1. C. Lute, Castricum, de 20 km in 35 min. 55 sec.; 2. L. Althuizen, Den Haag; 3. J,. Mulder, Amsterdam; 4. R. Riet­hoven, Leiden; 5. E, Sminia, Haarlem; 6. N. Koolen, Leiden.  J. R. de V.

 

BEVERWIJK (10 juni).1957

FAVORIET AP GELDERMANS

                        STERKSTE VOOR EIGEN PUBLIEK.

De Ronde van Beverwijk, welke op Tweede Pinksterdag door „Kennemerland" in het sportpark ,Adrichem" werd verreden, is op overtuigende wijze gewonnen door de plaatselijke favo­riet Ap Geldermans. Met een volle ronde voorsprong op zijn naaste concurrent ging Ap als een sterk winnaar over de eind­streep. Toegejuicht door zijn talrijke supporters, die hem tij­dens zijn indrukwekkende soloren naar de overwinning - twaalf ronden voor de finish sprong hij weg en voltooide zijn meesterschap door aan het slot van de voorlaatste ronde alles nog een keer te dubbelen - luide hadden aangemoedigd, mocht hij zijn welverdiende ereronde rijden.

Amateurs: 1. A. Geldermans, de 100, km in 2 uur 20 min. 5 sec.; 2. op 1 ronde M. Snijder, Halfweg; 3. H. van Weeren, Haarlem; 4. L. Stoete, Amsterdam; 5. C. Visser, Santpoort; 6. K. de Groat, West Graftdijk; 7. J. Bloetjes, Alkmaar; 8. C. Plas­meyer, Voorhout; 9. H. Hendriks, Heemskerk; 10. C. van Leeu­wen, Gouda. Plasmeyer kreeg de prestatieprijs.

Nieuwelingen: 1. C. Lute, Castricum, de 60 km in 1 uur 27 min. 25 sec.; 2. J. Hopman, Egmond a.d. Hoef; 3. F. Tel, Zaandam; 4. G. Wesseling, Halfweg; 5. H. Oldenburg, IJmuiden; 6. T. Snijders, Halfweg; 7. R. Redecker, Amsterdam; 8. L. Heunders, Amsterdam; 9. A. v. d. Bos, Beverwijk; 10. C. v. d. Aar, Haar­lem.

 

BEVERWIJK (11 augustus).1957

Ab van Egmond een sterk winnaar In Beverwijk

Ab van Egmond is winnaar geworden van de Ronde van Bever­wijk.Met een en meerdere ronden voorsprong - alleen Gerrit van Straten had de schade tot driekwart ronde kunnen beper­ken - ging de Hagenaar als een sterk en verdiend winnaar in het sportpark ,Adrichem" over de eindstreep.

Amateurs en Onafhankelijken: 1. Ab van Egmond, Den Haag, de 110 km in 2 uur 41 min. 25 sec.; 2.G. van Straten, Schiedam; 3. op 1 ronde C. de Nijs, Beverwijk, tevens-prestatieprijs; 4. C. Visser, Santpoort; 5. W. Klebach, Amsterdam; 6. M. Snijder, Halfweg; 7. T. Peters, Haarlem; 8. C. Rabe; 9. F. Rabe, beiden Amsterdam; 10. C. Elswijk, Zaandam; 11. H. Hendriks, Heems­kerk; 12. op.2 ronden J. Jonker, Amsterdam; 13. T. Markus, Halfweg; 14. J. Schipper, Amsterdam; 15. op 3 ronden H. Ko­ger, Haarlem; 16. M. van Keulen, Heemskerk; 17. A. Kuilman, Beverwijk;18. Th. Sythoff, Rotterdam; 19. op 5 ronden L. Rag­man, Amsterdam.

Nieuwelingen: 1. J. Hopman, Egmond a.d. Hoof, 60 km in 1 uur 31 min. 10 sec.; 2. P. v. d. Lans, Sassenheim; 3. C. Lute, Castricum; 4. A. Rutte, Haarlem; 5. E. Balk, Badhoeve­dorp; 6. op 1 rondo F. Balvert, Amsterdam; 7. J. Visser, Wle­ringen; 8. A. Alting, Loenersloot; 9. J. Freyee, Uitgeest; 10. A. Kalee, Amsterdam; 11. G. Kaptein, Hillegom:

 

BEVERWIJK (29 september).1957

AB GELDERMANS WON DE “GROTE TUNNELPRIJS".

Aan het slot van het sportprogramma om de “Grote Tunnel­prijzen", dat Zondagmiddag rond de opening van de Velser­tunnel in het sportpark

“Adrichem" te Beverwijk werd ge­houden en waarvoor veel belangstelling bestond, kwamen ook de wielrenners in actie. En zij - renners van „Kennemerland" en „De Kampioen" - hebben voor een spannende en aantrek­kelijke strijd gezorgd.

De plaatselijke favoriet Ab Geldermans, die samen met Coen Visser een veilige voorsprong had veroverd, nam in de slot­kilometers van deze race geen risico en schudde zijn makker resoluut van zich af. Onbedreigd ging hij na deze charge als winnaar over de eindstreep.

Ondanks dat favorieten als Gerrit Voorting, Dik de Ruiter, Hein Koger, Toon Rutte en een tiental anderen door de A­griep geplaagd niet aan de start verschenen, is het toch een aardige wedstrijd geworden. Vooral in den beginne werd er fel gestreden. Daar zorgden Chris de Nijs, Arend van 't Hof, Henk Buis, Ab Geldermans, Coen Visser, Piet Steenvoorden en Cees Lute voor. Maar hun aanvallen reikten niet ver ge­noeg om een beslissende ontsnapping te forceren. Men wist - zij het uiteraard met veel pijn en moeite - het gelid gesloten te houden en alleen de allerzwaksten werden van deze aan­valsdriften der favorieten de dupe.

Een afscheiding kwam er toch, want toen Van 't Hof een nieu­we uitval beraamde, bleken alleen Geldermans en Visser hem te kunnen weerstaan. Zij vormden een kopgroepje dat het heft stevig in handen nam. Wel kwam er in het peloton een reactie van De Nijs, Steenvoorden, Van Duin en Lute, doch de tegen­aanval van dit viertal miste de „speed" en bezieling om tot succes te kunnen leiden. Visser, Van 't Hof en Geldermans liepen ook op hen steeds vender uit.

Voor Van 't Hof kreeg de opmars door een lekke voorband een abrupt einde, maar door fluks een ander wiel te steken wist hij nog juist bij Steenvoorden c.s. aan te pikken. Voor Gelder­mans en Visser, die daardoor een gevaarlijke concurrent kwijt­raakten, betekende dit voorvaI een extra stimulans om de aanval gezamenlijk door te drijven. Verschillende renners werden daarbij door hen gedubbeld en ook het peloton, waar­in Bloetjes, Sluyter en Bruin vergeefs probeerden om aan de naderende dreiging te ontkomen, ontkwam niet aan dit lot.

Alleen Van 't Hof, Steenvoorden. Lute, De Nijs en Van Duin wisten uit hun greep te blijven. Maar toen Geldermans zich in de slotfase van zijn snellere kornuit Visser ontdeed en een soloren naar de finish ondernam, keek hij ook dit vijftal al in de rug.

Amateurs en Nieuwelingen: 1. A. Geldermans, Beverwijk, de 50 km in 1 uur 20 min. 18 sec.; 2. C. Visser, Santpoort; 3. A. van 't Hof, Sassenheim; 4. P. Steenvoorden, Heemstede; 5. C. Lute, Castri­cum (le nwl.); 6. C. de Nijs, Beverwijk; 7. H. van Duin, IJmui­den (nwl.); 8. op 1 ronde: J. Bloetjes, Alkmaar; 9. H. Sluyter, Amsterdam (nwl.); 10. A. Kuilman, Beverwijk; 11. C. v. 0. Aar, Haarlem (nwl.); 12. A, Lute, Castricum (nwl:); 13. P. de Heer, Castricum (nwl.); 14. C. Dullemans, Beverwijk nwl.).

Een voorwedstrijd voor adspiranten over 20 km werd gewon­nen door de Haarlemmer Ed Sminia, die M. Put uit Beverwijk in een vinnig spurtje klopte. L. Walters (Haarlem), B. de Reus (Beverwijk) en de sterk rijdende C. Jansen (Haarlem), die in deze volgorde finishten, waren in de laatste bocht ten val ge­komen en konden niet meesprinten om de overwinning. Deze vijf renners hadden al spoedig een flinke voorsprong veroverd en werden niet meer bedreigd. BRON:JAN ROOSEBOOM DE VRIES.

 

BLEIJERHEIDE (14 september).1957

VAN DIJK EERSTE IN BLEIJERHEIDE

In de 80 km-koers te Bleijerheide voor nieuwelingen werd felle strijd geleverd. Ruim de helft van de vertrokken renners konden de finish niet halen. De prijs voor de strijdlustigste renner werd aan Giel Beckers,(Nieuwenhagen) toegekend, die viermaal van fiets moest verwisselen en ondanks deze manke­menten nog op de derde plaats arriveerde. Erdman was gedu­rende een twintigtal ronden alleenheerser, waarna hij door Nijsten, Van Weersch, Kisters en Van Dijk werd ingelopen. Nijsten vluchtte in zijn eentje, werd vervoegd door Kisters en Van Dijk, die hem prompt voorbij stevenden. In de spurt won Van Dijk, tijd: 1 uur 58 min. 16 sm.;

Nieuwelingen: 1. van Dijk, 2de H. Kisters, Heerlen; sde E. Beckers, Nieuwenhagen; Ode H. Nijsten, Beek; 5de Van Weersch, Bocholtz; 6de H. Erdman, Heerlerheide; 7de Th. Poel­mans, Blerick; 8ste H. Knoben, Beek; 9de P. Deenen, Oploo; 10de Raduzzi, Waubach. G. S.

 

BOCHOLTZ (15 september).1957

RONDE VAN BOCHOLTZ VOOR RENE LOTZ

Ten aanschouwe van een grote schare wielerliefhebbers was Rene Lotz in de finale van de Ronde van Stein ietsjes sneller dan Jan Willemsen, waarmede hij een behoorlijke voorsprong op de concurrentie had genomen. Nadat de renners enkele rondjes gezamenlijk hadden gedraaid, verlieten Hugens, Lotz, Steuten, Gramser en Willemsen vol ijver het peloton. Half koers kwam tengevolge van een valpartij een wijziging in deze situatie. Hierbij waren Hugens en Gramser betrokken: de Noord-Limburgers kon met enige achterstand de reis voort­zetten, maar Hugens was er erger aan toe en moest zich onder dokters behandeling stellen. Tengevolge van een lek bandje, moest Steuten zijn makkers laten gaan en kwam in een achter­volgend groepje terecht, waarin verder Gramser, Knoops, Levels en Harry Ehlen huisden. De twee overgebleven kop­mannen (Willemsen trachtte zich in de laatste ronde van Lotz te ontdoen) werden niet weer bedreigd.

Amateurs: 1. R. Lotz, Stein, 101 km in 3 uur 4 min. 20 sec.; 2de J. Willemsen, Nuth, op 2 lengten; 3de W. Gramser, Sieben­gewald, op 1,10 min.; 4de A. Steuten, Weert; 5de Fr. Knoops, Koningsbosch; 6de J. Roth, Waubach; 7de J. Levels, Thorn; 8ste H. Eden, Sittard; 9de M. van den Goor, Oss; 10de H. Hunt­jens, Beek.

Nieuwelingen: 1. A. Janssen, Siebengewald, 54 km in 1 uur 24 min.; 2de A. van den Vleuten, Helmond; 3de E. Beckers, Nieu­wenhagen; 4de.H. Nijsten, Beek; 5de G. Janssen, Ottersum vG. S.

 

BOLSWARD (28 september).1957

Amateurs: 1. Sjouke Dijkstra, 2. Klaas Bottema, 3. G. van Dijk,

 

BORGER (25 augustus).1957

Nenk Nijdam oppermachtig in Borger

Henk Nijdam heeft zich Zondag naar een schitterende over­winning gereden in de Ronde van Borger over 80 km. De man uit Eelderwolde was ongenaakbaar. Tezamen met Lohuis en Tel had hij reeds een ronde voorsprong genomen, toen hij geen enkel risico wilde nemen (nag zes marmen kregen aansluiting) en nogmaals. demarreerde. Niemand die toen nag het wiel van Nijdam kon pakken, zodat hij na 2 uur 13 min. 46 sec. met bijna een minuut voorsprong op zijn concuirenten eindigde.

Amateurs: 1 Henk Nijdam, 2. Lohuis (Delden), 3. F. Tel (Zaandam), 4. De Roode (Uithuizen) 5. Nieuwkamp (Borne).

Adspiranten: 1. Ton Kleppe, 2. Wiebe Hoekstra, 3. S. Aardema

 

BORN (10 juni).1968

FONS STEUTEN WINNAAR RONDE VAN BORN.

Bijzonder groot was de belangstelling voor de volkomen ge­slaagde Ronde van Born. Van het begin tot het einde werd een interessante strijd geleverd. Alen, Jansenius en Willemsen gingen spoedig op zoek naar winst. Zij hielden 30 km stand, doch moesten toen het onderspit delven. De demarrages waren niet van de lucht. Half koers sloegen Lotz, Hugens, Huntjens, Harry Ehlen en Steuten toe. De voorsprong steeg geleidelijk. Drie ronden voor het einde wipte Steuten weg en de zaak was gebakken, ondanks felle tegenzetten van de achtervolgers.

Amateurs:1. A. Steuten (Weert), 120 km in 2 uur 57 min. 43 sec.; 2. H. Ehlen (Sittard); 3. R. Lotz (Stein); 4. J. Hugens (Hoensbroek); 5. H. Huntjens (Seek); 6. H. Harins (Gulpen) op 1 min. 50 sec.; 7. A. de Rooy (Eijgelshoven) op i ronde; 8. N. Alen (Utrecht); 9. J. Hermans (Valkenburg); 10 Jansenius (Utrecht).

Nieuwelingen: 1. Janssen (Siebengewald); 2, R. Hendriks (Schaesberg); 3. J. Beckers (Nieuwenhagen); 4. G. Lauvenberg (Schaesberg); 5. H. Kisters (Heerlen).

 

BOVENKARSPEL.BAKKERSTRAAT (7 juli).1957

Amateurs: 1. Karel Hamelink, 2. Ab Geldermans, 3. Joop Wuurman,

Nieuwelingen: 1. Cees Lute, 2. Gerard Wesseling, 3. Piet van de Lans,

 

BOXMEER (26 mei).1957

Onafhankelijken en amateurs: 1. J. Graven, Nederweert, 100 km in 2 uur 38 min. 2 sec.; 2. H. Rademakers, Utrecht; 3. K. Rozenburg, Leid­schendam; 4. C. Paymans, Tilburg; 5. C. Kouwenhoven, Leidschendam; 6. K. Koot, Eindhoven; 7. J. Kanen, Nederweert; 8. H. v. d. Linden, Helmond; 9. P. Sieveking, Amsterdam; 10. J. Zijlstra, Amsterdam.

Nieuwelingen: 1. Biemans, Ulvenhout, 60 km in 1 uur 38 min. 58 sec.; 2. Outer, Nieuwerkerk; 3. Balfer, Amsterdam; 4. J. Hoopman, Zaan­dam; 5. Sluts, Benschop.

 

BOXTEL (15 augustus).1957

Arie van Wetten wont Ronde van Boxtel

De 7e Ronde van Boxtel kenmerkte zich door een perfecte or­ganisatie, een punt dat bij diverse rondes nog wel eens te wensen overlaat. De oud-renner Overdijk had echter niets aan het toeval overgelaten en reeds van te voren alles in de puntjes geregeld.

Van de 35 adspiranten bleven er 11 over om elkaar de prijzen, te betwisten, nadat Schuit (Amsterdam) - die later pech kreag - lange tijd alleen aan de leiding had gegaan en daardoor de leidersprijs won.

Adspiranten: 1. Kleppe, Jisp; 2. Put, Velsen; 3. Van Boxtel, Hank; 4. Van Tiggelen, Roosendaal; 5. Schalken, Dussen; 6. Van Lith, Gellicum; 7. Leyten, Boxtel.

Vervolgeng gingen 95 nieuwelingen in razend tempo van start. Onderweg barstte een hevige regenbui los, die als scherp­rechter optrad. Mede door valpartijen en slippertjes dunde de groep hard. De grote man was Van de Hanenberg (Rosmalen), die na een lekke band snel weer bijkwam en zelfs de leiders­prijs verdiende door een geslaagde uitlooppoging. Hij kwam in de laatste ronde in gewonnen positie echter jammerlijk ten val, maar wist zich op bewonderenswaardige wijze in de spurt toch nog als 3e te plaatsen.

Nieuwelingen: 1. Breure, Rotterdam; 2. Bom, Kwintsheul; 3. Van Hanenberg, Rosmalen; 4. Van Schae, Den Haag; 5. Heunders, Amsterdam; 6. v. d. Wiel, Vlijmen; 7. v. d. Lee, Drunen; 8. Huiskens, Den Bosch; 9. Mesters, Den Haag; 10. v. d. Velden, Den Bosch; 11. Kinkelder, Hengelo; 12. Bor, Den Haag.

Ook bij de amateurs en onafhankelijken verdwenen diverse renners al spoedig uit de strijd door allerhande oorzaken. Enige namen: Piet de Bruyn, Piet Marchant, Theo Bulten, Gerrit Nijkamp, Piet Daemen, Henny Marinus, Jan Bloetjes, Tonny v. Lachterop, Joop Blauw, Cor v. Engeland, Nol Ehlen. Maar er bleef kwaliteit genoeg over in dit sterke veld om een prachtige wedstrijd te garanderen. Eerst stoof Arie van Wetten de ruim

in met de Amsterdammer Zutt. Zij werden ingelopen door Marchant, Van Engeland, Van Sark (Boekelo) en Van Beets (Zaandam). Na veel vuurwerk viel Van Wetten terug en raakte het groepje uiteen door een valpartij. Toen presenteerde Van Sark aan de verbaasde Brabanders zijn visitekaartje: hij liep weg en bleef 40 km lang aan de leiding. Aanvankelijk zat Zutt (na zijn, gedwongen non-actief weer geweldig op dreef) hem dicht op de hielen, maar een lekke band en drie valpartijen wierpen hem tenslotte in de achterhoede. Eerst ging Frans van Tiem (Leeuwen) op jacht, maar hij slaagde niet en het was ten­slotte een groep van zeven man die de reus uit Boekelo achterhaalde. Toen kwamen ook anderen bij en vormde zich een peloton van 21 man. Daarna sprongen Van Wetten en Tiny Wolfs weg, maar pech wierp Arie terug en op een klein fietsje bengelde hij hulpeloos achteraan de groep. Nadat Wolfs achter­haald was, kwam andermaal een scheiding tot stand, waarbij

de Zaandamse krachtpatser Van Beers zich aan de kop hand­haafde tussen alle grote mannen. Tegen het einde, toen Van Sark (winnaar van de leidersprijs) ook nog een grote portie werk had verzet, ging de tengere Jager (Eemnes) er tussenuit. Er was ten slotte een Van Wetten (weer op zijn eigen fiets) voor nodig om hem te achterhalen. Toegejuicht door het veelkop­pige publiek flitste de felle vechter Van Wetten met 100 meter voorsprong over de streep. BRON: KEES ZWEEDIJK

Amateurs en Onafhankelijken: 1. Van Wetten, Noordwijkerhout; 2. Jager, Eemnes; 3. Gramser, Sie­bengewald; 4. Van Beers, Zaandam; 5. Wolfs, Vlijmen; 6. Kle­bach, Amsterdam; 7. Van de Groenendaal, St. Michielsgestel; 8. Van Leeuwen, Gouda; 9. Dieperink, Barchem; 10. Van Sark, Boekelo. Daarna de volgende groep, waaruit Walraven (Den Bosch) was ontsnapt en als 11e binnenkwam, voor 12. Jonge­rius, Utrecht; 13. Van Tiem, Leeuwen; 14. Schoenmakers, Eind­hoven; 15. Van Dal, Vlijmen; 16. Timmermans, Den Bosch; 17. Lute, 's-Graveland. Met grotere achterstand finishten 18. De Reuver (Oss) en 19. Zutt (Amsterdam).

 

BREDA (22 april).1957

IN BREDA WON VAN GLERUM.

In Breda heeft de kleine Van Glerum weer zijn regionale supervisie kunnen handhaven. De Oosterhouter Van Amster­dam rukte als amateur reeds naar de derde plaats op.

Onafhankelijken en amateurs: 1. Van Glerum, 100 km. in 2 uur 16 min. 32 sec.; 2, B. Heeren, Roosendaal; 3. C. v. Amsterdam, Oosterhout; 4. Jansen, Raamsdonk; 5. G. van Straten, Schie­dam; 6. Wuijts, Kruisland; 7. L. Coehorst, T'ilburg; 8. Merchant, Tilburg; 9. v. d. Pluijm, Dussen; 10. C. Verstraeten, Breda.

Nieuwelingen: 1. H. v. Zilverberg, Goirle, 50 km in 1 uur 12 min. 24 sec.; 2. Ernbregts, Breda; 3. Van Tilburg, Breda; 4. Sperrenberg, Sliedrecht 5. Haanskorf, Zevenbergsehoek; 6. De Vos, Oosterhout; 7. Rasenberg, T'erheijden; 8. Biemans, Hil­versum; 9. Mesters, Breda; 10. Stoop, Made.

 

BREEZAND (31 augustus).1957

Amateurs: 1. A. Geldermans, Beverwijk; 2. C. Niesten, Bever­wijk; 3. J. G. Beers, Zaandam; 4. H. Koger, Haarlem; 5. M. Pronk, Warmenhuizen; 6. J. Jonker, Amsterdam; 7. B. Lem­mers, Anna Paulowna; 8. K. de Groot, West-Graftdijk; 9. S. Appel, Hoorn; 10. H. Kuitwaard, Velsen; 11. T. Martens, Half­weg; 12. C. Zutt, Amsterdam; 13. J. de Boer, Edam; 14. B. Bos­man, Beverwijk; 15. P. Pronk, Berkhout.

Nieuwelingen: 1. J. Hopman, Egmond a. d. Hoef; 2. F. Klardi, Castricum; 3. R. G. v. Smirren, Amsterdam; 4. F. Tel, Zaandam; 5. H. Hoopman, Zaandam; 6. P. de Heer, Castricum; 7.' H. J. Timmermans, Amsterdam; 8. P. Appelman, Wervershoofd; 9. W. Sietsma, Amsterdam; 10. S. Rood; Zwaag; 11. M. Slippers, Wester-Blokker; 12. P. Appel, Spanbroek; 13. J. Pieters, Alk­maar.

 

BRUMMEN (7 juli).1957

In Brummen, waar 40 amateurs aan de start kwamen, was de Diemenaar Bredius de grote man. Na 24 van de 80 km vluchtte hij met de Hagenaar Den Teuling, waarmee de beslissende slag, waaraan tal van schermutselingen waren voorafgegaan; was ingeluid. De Deldenaar Lentelink spurtte even later uit het peloton en kwam na 29 km bij de twee uitlopers, die op dat moment 20 sec. voorsprong hadden. Vele malen probeerde ook Wagenaar uit Voorst de kloof te overbruggen, maar zonder succes. Na 40km had het drietal 40 sec. genomen en door Len­telink, die het tempo steeds meer opvoerde, groeide de voor­sprong tot, ruim 50. sec. Bredius kreeg hierna een lekke band en intussen was bij Lentelink de fut eruit. Bredius, die van fiets verwisseld had, liep sterk in en kon zich weer bij het tweetal vervoegen, van wie even later Lentelink moest lossen. Kort voor het einde lukten Van Dijk en Van Hall uit Angerlo zich uit het peloton los en slaagden erin bij de twee leiders te komen. In een felle eindspurt won H. den Teuling uit Den Haag met de 80 km in 2 uur 6 min. 47 sec.;

Amateurs: 1. H. den Teuling, Den Haag; 2. L. van Hall, An­gerlo; 3. J. Bredius, Diemen; 4. J. van Dijk, Lisse; op 35 sec.: 5. B. Boom, Markelo; op 40 sec.: 6. Th. Ackermann, Delft; 7. W. Dieperink, Barchem; 8. G. Schoenmaker, Almelo; op 1 min.: 9. G. Gijsbers, Winterswijk; op 1.05 min.: 10. J. le Grand, Amsterdam; 11. A. Teysse, Amsterdam; 12. H. Pieters Jr., De­venter; 13. K. Niemeijer, Hengelo; 14. T. Korver, Oosterbeek; 15. N. Ballang(!e, Amsterdam; op 1.10: 16. A. Wagenaar, Voorst; '17. R. Bruinenberg, Enschede; 18. ex aequo: H. Kemp, Amster­dam; D. Schipper, Doetinchem en M. ter Velde, Deventer; 21. G. Middelkamp, Almelo; 22. A. Jansen, Voorst; 23. G. Lente­link, Delden; 24. W. v. Manssom, Ouderkerk; 25. C. Schuur­man, Uithoorn; 26. J. H. Rietbrink, Brummen. De rest-heeft de strijd gestaakt.

De prestatieprijs was voor J. Bredius, Amsterdam, met 12 pnt., voor H. den Teuling, Den'Haag, met 9 pnt., G. Lentelink, Del­den, met 8 pnt., A. Wagenaar, Voorst, met 7 pnt., A. Jansen, Voorst, met 3 pnt., T. Korver, Oosterbeek en K. Niemeijer, Hengelo, beiden met 2 pnt. en B. Boom, Markelo, met 1 pnt.

 

BRUNSSUM (5 mei).1957

MART v. d. BORGH IN BRUNSSUM TROEF.

Door het zeer slechte weer was het Langeberg-circuit in Brunssum erg glad geworden, waardoor enkele valpartijen ontstonden. Ondanks deze hinderlijke factor verliep de koers voor onafhankelijken en amateurs naar wens. Fel werd hierin gestreden, vooral van de zijde van Mart v. d. Borgh, Jacq. Nies­kens, Braat, Ehlen, Knoops en Boss. Van der Borgh, Nieskens en Braat namen spoedig een voorsprong, die zij niet meer af­stonden. Tenslotte liep v. d. Borgh in zijn eentje weg. Hugens staakte tengevolge van een val.

Amateurs: 1. M. v. d. Borgh, Koningsbosch, 100 km in 2 uur 36 min. 8 sec.; 2e F. Braat, Aalsmeer, op 32 sec.; 3e J. Nieskens, Swalmen, op 54 sec.; 4e H. Ehlen, Sittard; 5e F. Knoops, Koningsbosch; 6e W. Boss, Beek; 7e G. Kreukniet, Rotterdam; 8e M. Hermans, Valkenburg; 9e P. Floegel, Hoensbroek; l0e op 3 ronden H. Ku6kelkorn en l le D. Kropp, beiden uit Kohlscheid (D.).

Adspiranten: 1. L. Walfhagen, 15 km in 24 min. 15 sec.; 2e J. Bastin, Voerendaal, op 20 sec.; 3e L. Schreyen, Broeksittard; 4e J. Packbier, Schin op Geul; 5e F. v. Garsel, Heerlerheide.

Nieuwelingen: 1. E. Neckers, Nieuwenhagen, 60 km in 1 uur 34 min. 5 sec.; 2e J. Beers, Zaandam; 3e F. Hendriks, Schaes­berg; 4e J. Lauvenberg, Schaesberg; 5e H. Eedman, Heerlen.

 

CADZAND (7 september).1957

Amateurs: 1. Adrie Wuijts, 2. Piet de Bruin, 3. J. Duinkerken,

 

CASTRICUM (28 juli).1957

Frits Rabe won na solorit de Ronde van Castricum

De strijdvaardige Frits Rabe, die zich in de Ronde van Castri­cum al bij de eerste aanvallen van zijn actiefste zijde liet kennen, bleek in de slotfase van deze ronde nog over zoveel reserves te beschikken om een vijftien kilometer lange solo­vlucht met de eindoverwinning te bekronen.

Ondanks dat in eerste instantie vooral Slot en ook Van Leeu­wen en Wijman zich beijverden om hem te achterhalen en nadien ook Klebach, Blauw, De Groot, De Nijs en anderen zich met de tegenaanvallen - waarbij Cees Rabe een duidelijke passiviteit aan de dag legde - gingen bemoeien, bleef de vluchteling buiten schot. Frits Rabe kwam door zijn succes­volle vlucht ook in het bezit van de leidersprijs, waarvoor aan­vankelijk Klebach, ~De Nijs en Bogers het best geklasseerd stonden.

Amateurs: 1. F. Rabe, Amsterdam, de circa 80 km in 2 uur 3 min. 15 sec.; 2. K. de Groot, West Graftdijk; 3. C. de Nijs, Beverwijk; 4. W. Bogers, Nieuw Vennep; 5. J. Schoen, Zaandam; 6. P. Vermast, Assendelft; 7. H. Wiese, Amsterdam; 8. B. van Beem, Halfweg; 9. C. Elswijk, Zaandam; 10. L. Vink, Amsterdam; 11. W. Klebach, Amsterdam; 12. J. Beers, Zaan­dam; 13. D. de Ruiter, Beverwijk; 14. A. Kuilman, Beverwijk; 15. A. de Vries, Amsterdam; 16. C. Rabe, Amsterdam.

Nieuwelingen: 1. E. Balk, Badhoevedorp, de circa 55 km in 1 uur 22 min. 19 sec.; 2. F. Klardi, Castricum; 3. J. Pennekamp, Blokker; 4. A- Reekers, Nieuw Vennep; 5. P. de Heer, Castri­cum; 6. W. Zonneveld, Uitgeest; 7. A. Haxe, Amsterdam; 8. A. Pan, Leimuiden; 9. T. v. d. Tol, Naarden; 10. M. v. d. Bos, Be­verwijk; 11. H. Timmermans; 12. W. Sietsma, beiden Amster­dam; 13. H. Schenk, Zaandam.

De Amsterdammer R. van Smirren kwam in het bezit van de leidersprij s.

Adspiranten: 1. W. Schuling, Den Haag, de 25 km in 45 min. 13 sec.; 2. L. Althuizen, Den Haag; 3. A. Mulder, Haarlemmer­meer; 4. A. v. d. Burgt, Soestdijk; 5. D. Tork, Den Haag; 6. T. Kleppe, Jisp; 7. N. Schellekens, Den Haag; 8. H. van Senten, Vinkeveen.

 

CHAAM.ACHT VAN (7 augustus).1957

Frans Mahn triomfator in de Acht van Chaam

De jaarlijkse Acht van Chaam heeft weer een van haar hoog­tepunten kunnen beleven, niet alleen wat de belangstelling maar ook wat het sportieve verloop van de wedstrijd betreft, Hoeveel duizenden er langs het goed afgezette parcours een plaatsje hadden gevonden, valt voor een buitenstaander alleen bij benadering te zeggen. Het waren er tienduizenden. Er is geen course in Nederland, die meer goodwill bezit dan dit typische product uit de Brabants-Belgische grensstreek. Van jaren her gesteund en gestuwd door een aantal harde werkers, die burgemeester Schram rondom zich verzameld heeft. Man­nen als Baak en De Jongh, voor wie niets te veel is. Bij zoveel geestdrift en zoveel ondernemingsgeest, die ertoe leidt dat de Acht van Chaam de grootste course van Nederland is gewor­den, kunnen onze professionals niet anders willen dan een spannende en goede wedstrijd te rijden. Deze keer was de jeugd in de aanval met Frans Mahn voorop. De Amsterdammer behaalde een sprintoverwinning op een kopgroep, waarin geen der gerenommeerden opgenomen was. Is dit de aanwijzing, dat de grote kentering eindelijk is aangebroken?

Er was een prachtig veld bij elkaar gebracht. Een veld, waar­van de lezers van dit blad maar al te goed weten, dat het geld kost. Er zullen er ook zijn die menen dat men met zulke kos­tenspenderingen niet kan blijven doorgaan. Nog meer: dat men al die startgelden aan het vaderlandse wielercorps hing, dat toch in zijn geheel nog onontbeerlijker is dan een aantal „groten". Het is natuurlijk waar, maar de grote massa, die Chaam bezoekt, komt voor het extravagante van het veld. Niet in de eerste plaats voor onze profs, die zij ook in andere wed­strijden kan zien. Maar wel voor een Van Steenbergen, een Defilippis, Schmitz, Christian, Marcel Janssens. Buitenlandse kopstukken, waarmee de Acht elk jaar doorspekt is. Als die zich laten zien kost het geld. En als zij ook nog hun kans op redelijke wijze verdedigen moet er nog meer achter deze wed­strijd staan. De roep van de Acht is niet alleen in geheel Nederland doorgedrongen, maar ook in het buitenland. De overwinning van zulk een grote wedstrijd wordt geteld.

Het veld bestond dit jaar uit ongeveer negentig renners, waar­van Mahn dus de sterkste was. Ondanks de aanwezigheid van Van Steenbergen, een criteriumspecialist, en van Schulte, om van de ouderen uit de Tourploeg nog te zwijgen. Rik van Steenbergen mag dan door tegenslag uit die zegevierende kap­groep zijn geslagen, het is toch nog geen excuus voor zijn on­opvallende plaats: eerste van het peloton. Dank zij zijn scherpe wegsprint die door niemand geevenaard wordt. In de laatste twintig kilometer kreeg het peloton de kans om de koplopers te achterhalen. Hun voorsprong van ruim een minuut smolt weg tot vijftien seconden.

Laten we even het verloop van de wedstrijd aantippen. Half­wegcourse hadden zich Mahn, Kersten, Hamelink, Van den Brand en De Groot losgescheurd, doch Van Steenbergen met Wolfs, Wuijts, De Jongh, Pos, Van Wychen, kwamen het kop­groepje versterken. De wereldkampioen op de weg kreeg toen voor de tweede keer met pech te kampen. Hij moest weer twee keer van fiets verwisselen. Zelfs een Van Steenbergen voelt het aan zijn krachten vreten. Het grootste nadeel was, dat hij het contact met de kopgroep verloor. En later bleek het niet meer te herstellen te zijn. Och, het was niet alleen Van Steen­bergen, die de tegenslag trof. Er worden vrij veel lekke banden gereden. Door Schulte, door Wagtmans, Schellenberg, Jempi Schmitz. Behalve Schulte verdwenen alle genoemden uit de wedstrijd, maar ook Marcel Janssens, Lauwers en Christian. Overigens was de schuld voor de serie lekke banden ook te vinden bij de nieuwe koolaspaden, die de deelnemers van elke wedstrijd in een mum in negers veranderden.

Rik van Steenbergen kwam dus door een lekke band in het peloton terecht. Daarmee werd dus de strijd behouden. Een bliksemspurter als Van Steenbergen in de kopgroep betekent, dat de Belg de wedstrijd gaat winnen. Het strijdelement moest daardoor een geduchte klap krijgen. Niemand doet het paar­denwerk om straks met slaag beloond te worden.

Zonder een martiale leidersfiguur in de gelederen bleef het kopgroepje van allemaal jongere rijders door trekken om de kans op een eervol resultaat te behouden.

In het course-einde wilde het peloton toeslaan. Met vereende krachten nam het in de kortste keren tweederde van de voor­sprong weg. Dat betekende dat de koplopers in de greep van het peloton gekomen warefl. Daarmee hield de samenwerking op en dacht iedereen aan zijn eigen kans. Drie man zochten op eigen gelegenheid aansluiting te verkrijgen: Piet van Est, Van Sluijs en Van der Pluijm. Het peloton met Van Steen­bergen, Schulte en Van Est bleef zitten. Gerrit Voorting was de enige, die niet afgehaakt wenste te worden. Zijn sprong was echter te kort om hetzelfde succes te bereiken als de laatste vluchtelingen, die zich bij de koplopers voegden.

Spoedig daarop was ook de laatste ronde van de wedstrijd aangebroken. En toen trok zich Mahn los, die prompt tot de orde geroepen werd. Toen brak echter voor de kopgroep de eindspurt aan. Frans Mahn schoot vlak voor de streep als een kanonskogel uit de wielen op de streep. Hij won nagenoeg op dezelfde wijze als hij in Kopenhagen wereldkampioen der amateurs was geworden. Aan zijn wiel had zich Van den Brand genesteld, die zonder bijzondere moeite tweede werd.

Naast de prof- en onafhankelijkenwedstrijd stond er een nieu­welingen- en een rit voor amateurs op het program. Voor elke categorie kwamen honderd vijftig deelnemers aan de start. Bij de nleuwelingen viel de beslissing in een massa-spurt. De amateurs reden nog een ronde meer dan de profs. Ondanks de lengte van de wedstrijd kwam het ook hier niet tot een spectaculaire schifting. De ploeg voor Wareghem, waarin De Roo wegens een dikke knie ontbrak, lien zich niet van haar beste zijde kunnen. In de spurt won Steenvoorden.BRON: FRITS VAN GRINSVEN

Profs en onafhankelijken: 1. Frans Mahn (Amsterdam), de 160 km in 3 uur 47 min. 16 sec.; 2. Leo van den Brand (Schijndel); 3. Brain van der Sluys (Vlissingen); 4. Martien Wolfs (Vlfjmen); 5. Daan de Groot (Amsterdam); 6. Leo van der Pluym (Dussen); 7. Kees van der Zande (Halsteren); 8. Michel Stolker (Utrecht); 9. Piet de Jongh (Made); 10. Geurt Pos (Vreeland); 11. Theo van Wychen (Goes), allen in dezelfde tijd als de winnaar; 12. Van Borst (Etten) op 36 sec.; 13. Rik van Steenbergen (Belgie), op 43 sec.; 14. Nest Sterckx (Belgie); 15. Piet van As (Roosen­daal); 16. Gijs Pauw; 17. Gerrit Schulte; 18. Adri Voorting; 19. Piet de Bruin; 20. Piet Haan; 21. Wim van Est.

Amateurs: 1. Steenvoorden (Heemstede), 4 uur 7 min. 46 sec.; 2. Scholten (Den Haag); 3. Sythoff (IJsselmonde); 4. Swaneveld (Dordrecht); 5. Damen (Lieshout); 6. Van der Putten (Den Haag); 7. A. Roks (Sprundel); 8. Van Vliet (Rotterdam); 9. Van Egmond (Scheveningen); 10. Blauw (Arnhem), allen in dezelf­de tijd als de winnaar.

Nieuwelingen: 1. A. Jansen (Siebengewald), 56 km in 1 uur 21 min. 10 sec.; 2. Mertens (Breda); 3. Tel (Zaandam); 4. Lohuis (Delden); 5. Van Tichelen (Eindhoven); 6. Hendriks (Prinsen­beek); 7. Leenders (Roosendaal); 8. Solaro (Den Bosch); 9. Mer­tens (Den Haag); 10. Zilverberg (Goirle).

 

CLUBKAMPIOENSCHAP DE BATAAF (28 april).1957

FRANS BRAAT CLUBKAMPIOEN VAN „DE BATAAF".

Het clubkampioenschap lange afstand van de H.S.C. ,De Ba­taaf", dat Zondag 28 April in de omgeving van Halfweg werd gehouden, is gewonnen door Frans Braat. De dubbele baan­kampioen '56 zegevierde in een door vijf man betwiste eind­sprint.

De uitslag luidt: 1. en kampioen Frans Braat, de 104 km in 2 uur 44 min. 9 sec., 2. K. Post, 3. W. Bogers, 4. M. Snijder, 5. A. Sluis, 6. J. Cuvelier, 7. H. Cuvelier.

Nieuwelingen: 1. en kampioen T. Snijders, de 52, km in 1 uur 21 min. 34 sec., 2. G. Cuvelier, 3. J. Potman, 4. P. Franszen, 5. P. Zantman, 6. G. Wesseling (gevallen).

Bij de adspiranten zegevierde A. Mulder, de 21 km in 34 min. 53 sec., voor A. Thijs, J. Schouten, H. Mater, W. v. d. Wal en C. Zomer.  R. de V.

 

CLUBKAMPIOENSCHAP DE KAMPIOEN (14 mei).1957

PIET STEENVOORDEN WON WEGTITEL VAN „DE KAMPIOEN".

Piet Steenvoorden heeft beslag gelegd op het clubkampioen­schap lange afstand van let Haarlemse De Kampioen. In de beslissende eindspurt van deze titelstrljd, welke Dinsdagavond 14 Mei op het circuit van Zandvoort werd verreden, toonde Steenvoorden zich de snelste van een tien man sterke kop­groep. Van deze tien koplopers, die halverwege de 100, km lange race aan de leiding waren gekomen, hebben de sterk rijdende nieuweling Hans van Duin en de amateurs Henk Buis en Henk van Weeren nog getracht om aan deze eindsprint te ontsnappen. Maar zij slaagden niet in hun opzet. Adri Voor­ting, die pas met de militaire trui getooid uit de Ronde van Nederland was gekomen en er zijn zinnen op had gezet om ook de „rood-witte" kampioenstrui van zijn club te veroveren, hield de demarranten steeds in toom. Doch ook de jongste Voorting kreeg zijn zin niet, want Piet Steenvoorden bleef hem uiteindeljjk met een half wiel verschil de baas.

De uitslag luidt: 1. en kampioen P. Steenvoorden, de 100 km in 2 uur 27 min. 16 sec., 2. A. Voorting, 3. C. Visser, 4. H. Koger,5. C. v. d. Aar, 6. H. Buis, 7. T. Peters, 8. H. van Weeren, 9. H. van Duin, 10. A. Straver

De officieuze titelstrijd der C-klassers werd gewonnen door Van Egmond (de 45 km in 1 uur 12 min. 59 sec.) voor Sminia, De Klerk, Jansen, De Haan, Walters, Riethof, Van der Eem, Esveld en Tjeertjes. J. R. de V.

 

CLUBKAMPIOENSCHAP HET SNELLE WIEL (30 april).1957

JOS v. d. HEYDEN

                 WERD CLUBKAMPIOEN VAN „HET SNELLE WIEL".

Onder vrij gunstige weersomstandigheden werd op 30 April het clubkampioenschap verreden van Tour- en Wielerclub „Het Snelle Wiel" te Bladel, waarbij zijn aangesloten alle renners uit de Kempen. Het werd een enerverende strijd over 64 km om de titel, waarbij de gebr. Kennis een hartig woordje mee­spraken. Jos v. d. Heyden, die in de eerste kilometers al met een lekke band kreeg af te rekenen, maar door een geweldige krachtsinspanning op het einde van de rit de kopgroep wist te vervoegen, had nog zoveel macht over, dat hij het ganse pelo­ton in de spurt vloerde met een lengte.

De uitslag was: 1. en kampioen Jos. v. d. Heyden, 2. P. Kennis, 3. Fr. Bos, 4. J. Huybers, 5. P. v.. Vlierberghe, 6. W. Verhees, 7. Fr. Creemers, 8. J. Kennis (pech).

 

CLUBKAMPIOENSCHAP VAN DE SPARTAAN (31 maart).1957

AB VAN EGMOND CLUBKAMPIOEN VAN DE SPARTAAN.

De jeugdige Ab van Egmond heeft op fraaie wijze beslag ge­legd op het clubkampioenschap lange afstand van de Haagse wielerclub De Spartaan. In deze titelstrijd, welke 31 Maart j.l. op het circuit van Zandvoort werd gehouden, sprong Van Eg­mond met nog 20 km te rijden uit de kopgroep - waarin ook sterke knapen als Jo v. d. Putten, Henk Scholten en Henk de Vos waren vertegenwoordigd - en liet zich niet meer achter­halen.

Amateurs: 1. en kampioen Ab van Egmond, de 102 km in 2 uur en 38 min.; 2. op, 1 min. 20 sec. J. v. d. Putten; 3. L. Walburg en H. Scholten; 5. A. van Selm; 6. J. Buter; 7. H. de Vos; 8. J. v. d. Berg; 9. J. Mesters.

B.-klasse: 1. en kampioen N. van Leeuwen, de 75 km in 1 uur en 58 min.; 2. W. Schuling; 3. Th. Egberts; 4. W. Bor; 5. M. de Ruiter; 6. A. Kettenis; 7. J. Toet; 8. A. Visser.

Bij de C.-klassers, die 38 km reden, zegevierde 1.L. Althuizen voor N. Schellekens, A. van Leeuwen, W. de Jager, J. Bromans en G. Geerlofs.

Voor wielervriend mr. H. Jochems had dit kampioenschap een minder prettig verloop. Hij kwam, toen zijn peloton der B.­klassers door de kopgroep der A.-klasers werd ingelopen, met zijn voorwiel tegen het achterwiel van een andere renner en smakte tegen het wegdek. Met een gebroken sleutelbeen en een hersenschudding werd hij naar het Diaconessenhuis te Haar­lem vervoerd en daar ter verpleging opgenomen.

Ook de adspirant S. v. d. Graaf liep een gebroken sleutelbeen op. Hij was met zijn fiets ten val gekomen nog voordat de wedstrijden een aanvang hadden genomen. Van der Graaf werd naar huis vervoerd.

 

CLUBKAMPIOENSCHAPPEN R.T.C. THEO MIDDELKAMP.(31 maart).1957

Profs en onafhankelijken: 1. Bram van Sluys, Vlissingen, 81.6 km in 2 uur 17 min. 20 sec.; 2. J. Westdorp, 's-Heerenhoek, z.t.; 3. Th. van Wijchen, Goes, z.t.; 4, J. Bruggekamp, Goes, z,t.

Nieuwelingen A-klasse: 1. P. van Bees, Hoogerheide, 147.2 km in 3 rit­ten, in 4 uur 7 min. 12 sec.; 2. J. Korstanje, Goes, 4.12.41; 3. C. Raas, 's-Heerenhoek, 4.15.12; 4. J. van Espen, Axel, 4.15.27; 5. A. Dees, Ter­neuzen, 4.19.02.

Nieuwelingen B-klasse: 1. A. G. de Haze, Kamperland, 147.2 km over 3 ritten in 4 uur 27 min. 45 sec.

Uitslag adspiranten (laatste clubrit): 1. P. Moelker, Philippine, 27.3 km in 46 min. 22 sec.; 2. C. Boonman, 's-Heerenhoek, z.t.; 3. B. Geensen, Goes, 48.24; 4, Th. van Poucke, Koewacht, z.t.; 5. R. Vijnckier, Sluis, z.t,; 6. G. Wevers, O. en W. Souburg, z.t.; 7. G. Lamers, Kloetinge, z.t.; 8. F. W. Verbart, Goes, z.t.; 9. F. Hollestelle, Goes, 49.04; 30. P, L. Tol­hoek, Wemeldinge, z.t.; 11. H. van Dalen, Goes, 54.50,

Totaal klassement adspiranten na 3 ritten: 1. C. Boonman, 's-Heeren­hoek, 63.3 km in 1 uur 51 min. 52 sec.; 2, G. Lamers, Kloetinge, 1.54.01; 3. P. Moelker, Philippine, 1.54.27; 4. B. Geensen, Goes, 1.55.50; 5. F. Verbart, Goes, 1.57.13; 6. H. van Poucke, Koewacht, 1.58.27; 7, H. van Dale, Goes, 2.05.28.

 

CLUBKAMPIOENSCHAPPEN T. en W. „MAASTRICHT" (3 maart).1957

Op het bekende en zo uitermate geschikte Adsteeg-circuit te Beek organiseerde de Toer- en Wielerclub „Maastricht" met groot succes de strijd om de clubkampioenschappen. Een record aantal toeschouwers volgde met interesse de boeiende kamp, waarmede het Limburgse wegseizoen werd ingezet Het duo Haan v. d. Weyden ging direct na het startschot van de race voor de profs, onafhankelijken en amateurs aan de haal en boekte een behoorlijke voorsprong. Uit de groep ontsnapte de jonge Hugens, Welk voorbeeld door Stevens, Nieskens, Ver­goossen, Doek, Willemsen, Lahaye en Knoops werd gevolgd, Welke mannen een beduidende winst boekten ten opzichte van de rest van het veld. Van der Weyden sukkelde met een defecte derailleur en acht ronden voor het einde galoppeerde Hugens ineens ver voor de troep uit, nam 25 sec. en scheen regelrecht op de buit af te stevenen. Deze prognose werd door Vergoossen teniet gedaan, die tijdens de voorlaatste beklimming van de Adsteeg demarreerde, met aan zijn wiel Leo Stevens en de uit­stekende Knoops. De drie achtervolgers beenden de dappere Hugens bij en lieten hem zelfs in de steek. In de eindspurt zegevierde Leo Stevens (profkampioen) voor Vergoossen (kam­pioen der amateurs).

BRON:GERARD SILLEN

Nieuwelingen: 1. H. Jaminon, Heer, 42 km in 1 uur 10 min. 5 sec.; 2e J. Vroemen, Maastricht; 3e L. Delnoye, Vylen; 4e H. Harings, Sibbe; op 5 sec. 5e H. Knoben, Beek; 6e E. Beckers, Nieuwenhagen op 20 sec.; 7e J. Hausoul, Slenaken; 8e W. Ne­lissen, Maastricht; 9e H. Duckers, Urmond; 10 H. Nysten, Beek.

Profs, onafhankelijken en amateurs: 1. L. Stevens, Elsloo, 91 km in 2 uur 24 min. 10 sec.; 2e G. Vergoossen, Echt, z.t.; 3e Fr. Knoops, Koningsbosch, op 5 sec.; 4e J. Nieskens, Swalmen, op 30 sec.; 5e J. Lahaye, Bunde; 6e J. Doek, Heerlerheide; 7e J. Hugens, Hoensbroek; 8e J. Willemsen, Nuth op 1.18; 9e W. Kamphuis, Sittard, op 2.03; 10e R. Lotz, Stein, op 2.09; 11e A. Steuten, Weert; 12e G. Keulers, Geleen; 13e H. Gelissen, Beek, op 2.50; 14e G. Moonen, Heer, op 2.55; 15e J. Vrancken, Eysden; 16. P. Steenbakkers, Maastricht. Haan staakte in de laatste ronde.

 

COEVORDEN (30 mei).1957

HENK NIJDAM ONWEERSTAANBAAR IN RONDE VAN COEVORDEN.

Het parcours was in Coevorden een beetje moeilijk, slechts 980 meter lang, maar de wielerstrijd, die er op Hemelvaartsdag werd gevoerd, was alleszins de moeite waard. Henk Nijdam, het felle kereltje, dat zo totaal onverwacht de laatste etappe van de ronde van IJsselmeer won, werd de grote man van deze koers. Al na ongeveer 10 ronden ging hij aan de haal en gelei­delijk wist hij zijn voorsprong te vergroten. Het peloton was niet zo heel erg attent, want na 25 ronden begonnen Johan Oude Lenferink uit Hengelo en Jan Venema uit Groningen, die altijd graag de strijd opzoekt, aan de sprong naar Nijdam en na een felle jacht kwamen ze bij de man uit Eelderwolde, die in  de 53ste ronde aansluiting kreeg bij het peloton. Enkele ron­den later poogde Henk Nijdam opnieuw weg te komen, maar zijn concurrenten warm attent. Het lukte dus niet, maar in de eindsprint was hij de anderen toch te snel af.

BRON: D.MONNINGH

Amateurs:1. H. Nijdam (Eelderwolde), 98 km in 2 uur 29 min. 6 sec.; 2. J. Oude Lenferink (Hengelo), 3. B. Boom (Mar­kelo), 4. S. Appel (Hoorn), 5. J. Punter (Hoogkerk), 6. E. Hut (Kampen), 7. C. Niemeijer (Hengelo), 8. F. Bos (Nieuw Buinen), 9. H. de Boer (Bussum), 10. J. Mensink (Almelo), 11. J. Bekkema (Hindelopen), 12. G. Middelkamp (Almelo), 13. W. Schaap (Bus­sum), 14. H. Lahpor (Veendam), 15. H. Pot (Wijster).

Nieuwelingen: 1. J. Wester (Eernewoude), 49 km in 1 uur 14 min. 8,3 sec.; 2. D. Bossink (Den Ham), 3. B. J. Lohuis (Delden), 4. J. Pennekamp (Blokker), 5. H. J. Reinders (Ruinerwold), 6. A. van Walsum (Wirdum), 7. B. Oosterhuis (Groningen), 8. A. Luining (Nieuw Buinen), 9. W. Bruins (Zuid­wolde, Dr.) en 10. J. Franke (Groningen).

 

COLIJNSPLAAT (11 juni).1957

JO DE ROO

           WON OVERTUIGEND DE PATRIJZENJACHT IN COLIJNSPLAAT.

„Theo Middelkamp" zegevierde opnieuw in het ploegenklassement.

Onder grote spanning gingen op 3e Pinksterdag Jo de Roo en Piet Rentmeester van de Zeeuwse Ren- en Tourclub „Theo Middelkamp" met de twee sterke rivalen Rene Lotz en Fans Knoops van de Limburgse Combinatie met ruime voorsprong de laatste ronde van de 120 km tellende Patrijzenjacht in. Pas de laatste 200 meter beslisten het individuele klassement, toen Rene Lotz als eerste de zon overgoten Voorstraat op­snelde en door deze ongunstige positie De Roo lanceerde voor een imponerende sprintzege. Met Piet Rentmeester op de derde plaats in dezelfde tijd van de winnaar en de Limburgers op de tweede en vierde plaats moesten de overblijvende ren­ners in de hoofdgroep uiteindelijk de beslissing in het ploegen­klassement brengen.

Met de gastrenner Geurt Pos op de achtste en Jan Duinkerke op de tiende plaats palmde „Theo Middelkamp" tenslotte voor de tweede maal in successie de door de Burgemeester van Kortgene geschonken wisselbeker in.

Deze beslissing was uiteindelijk de bekroning van een heer­lijke sportmiddag waarin renners van de Zaanlandse wieler­club D.T.S., Haagse Wielervereniging „De Spartaan", een Lim­burgse combinatie en de Zeeuwse Ren- en Tourclub „Theo Middelkamp'-' om de clubeer streden.

Nadat rond twee uur de door de plaatselijke middenstands­vereniging georganiseerde traditionele muggetour over 20 km werd gestart, vond in Hotel Zeelandia een officiele ontvangst plaats, waarna nabij de finish een vlaggenceremonieel plaats vond met medewerking van twee plaatselijke harmoniegezel­schappen.

Toen Burgemeester Schuit, van Kortgene, tenslotte klokslag drie uur de renners wegschoot, wees het hoge tempo al spoe­dig op een harde wedstrijd. De kopmannen van de Limbur­gers, Spartaan en Middelkamp nestelden zich omniddellijk in de kop en vrij vlug scheidde zich onder hun impulsen nog voor halfcourse een uitermate sterke kopgroep af met drie Limburgers, Lotz, Knoops en Ehlen, drie Middelkampers, De Roo, Rentmeester en gastrenner Pos, twee Spartanen, Van Eg­mond en Hamelinck en Jan van Wetten voor D.T.S.

Met zoveel kwaliteit in een kopgroep verenigd was het niet te verwonderen dat groepje na groepje werd opgerold.

Halfcourse waagde Geurt Pos alleen weg te komen, maar of­schoon Rentmeester en De Roo zo goed mogelijk afstopten, bleek deze uitval toch te vroeg gekomen te zijn, zodat hij zich na enkele ronden moest laten terug zakken.

De demarrage van De Roo bleek van groter allure toen ook Rentmeester en Lotz meegingen, met later nog Knoops. Daar­mede was de slag gevallen. Van Egmond en Hamelinck deden nog een furieuze tegenaanval op de Zeeuws-Limburgse coali­tie, maar verder dan 150 meter konden zij niet meer naderen. In de laatste ronden vielen zij zelfs nog tot ruim 20 seconden terug, maar konden hun vooruitgeschoven positie op de hoofd­macht keurig handhaven.

Onder klaterend applaus van het talrijke publiek dat zich zeer ordelijk gedroeg, mocht De Roo de traditionele palm en Pa­trijzentrui 1957 in ontvangst nemen.

Onafhankelijken en Amateurs: 1. Jo de Roo, Schare, 120 km in 3 uur 21 min.; 2. R. Lotz, Stein, z.t.; 3. P. Rentmeester, Yerseke, z.t.; 4. F. Knoops, Koningsbos, z.t.; 5. C. Hamelinck, Den Haag, op 20 sec.; 6. A. van Egmond, Den Haag, z.t.; 7. H. Ehlen, Sittard, op 31/2 mi­nuut; 8. G. Pos, Vreeland, z.t.; 9. J. van Wetten, Noordwijk, z.t.; 10. J. Duinkerke, Borsselen, op 1 ronde.

Ploegenklassement: 1. R.T.C. „Theo Middelkamp", Goes, 12 punten; 2. Limburgse Combinatie, 13 punten; 3. H.W.V. „De Spartaan", 22 punten.

 

CULEMBORG (16 juni).1957

GIJS PAUW WINT VOOR DE TWEEDE MAAL

DE RONDE VAN CULEMBORG.

Het zal ongetwijfeld niet elke dag voorkomen, dat een win­naar van een wielerronde tweemaal achtereen moet sprinter, aleer hij tot winnaar wordt uitgeroepen. In de Ronde van Cu­lemborg, op het fraaie parcours van de Vier Dreven, gebeurde dit wel.

Er was een kopgroep van acht renners, die een volle ronde winst had genomen op het danig gedunde peloton. Zij, die een ronde achterstand hadden, moesten zich op last van de jury terug laten vallen. Terecht overigens. De laatste ronde ging nu in, maar het bordje wees dit niet aan, omdat het was wegge­haald in afwachting van het terug laten vallen van de achter­blijvers. De koplopers hadden echter trouw hun rondjes geteld en wisten dat de laatste ronde was ingegaan. De bel werd ech­ter niet geluid. De eindsprint volgde. Gijs,Pauw won, maar tegelijkertijd werd nu de bel geluid. Er volgde weer een laatste ronde en nu won, en dat was het enige gelukje, opnieuw Gijs Pauw. Janissen, die eerst tweede werd, kwam nu op de achtste plaats, want bij dit laatste jammerlijke incidentje week Teu­nisse van zijn lijn en kwamen Verwey en Janissen ,beiden ten val. Zij werden nu zevende en achtste geklasseerd.

De Ronde was overigens interessant. De beslissing viel kort na de start. Janissen, Verwey en Pauw demarreerden en forceerden de klap. Er kwamen volgers. Een grote groep met Teunisse, Lute, Bredius, Withoud, Van de Berg Overdevest, Schaap en De Vries. Deze renners liepen een ronde uit op het sterk ge­dunde peloton. Alleen Bredius moest door een lekke tube ach­terblijven en Schaap en Overdevest raakten los.

Daarna was de strijd beslist. Slechts de Arnhemmer Joop Blaauw, die aanvankelijk tot de uitlopers had behoord maar ook pech kreeg, kon op een andere fiets na een solo nog de negende plaats grijpen.

Voor de wedstrijd werden de renners Reyngoud, Dieperink en Teunisse door wielerclub Jan van Riebeeck in de bloemetjes gezet voor hun behaalde titels van sprintkampioen op de weg en provinciale kampioen.

BRON: HANS VAN DEN KAMP

Amateurs: 1. G. Pauw, Utrecht, 100 km in 2 uur 43 min.; 2. G. v. d. Berg, Sliedrecht; 3. C. Withoud, Amsterdam; 4. B. Teunisse, Utrecht; 5. B. Lute, 's-Graveland; 6. De Vries, Waalwijk; 7. J. Verwey, Utrecht; 8. R. Janissen, Amsterdam; 9. J. Blaauw, Arnhem; 10. W. Dieperink, Barchem.

Nieuwelingen: 1. H. Cuvelier, Nieuw Vennep,. 60 km in 1 uur 43 min.; 2. L. v. d. Leur, Overschie; 3. H. v. Duyn, IJmuiden; 4. H. Marbus, Utrecht; 5. T'. v. Tol, Naarden; 6. F. van Tiem, Beneden Leeuwen; 7. B. Bosman, Beverwijk; 8. H. Oldenburg, IJmuiden; 9. A. IJzendoorn, Driebergen; 10. C. v. Dam, Krim­ pen aan de IJssei.

 

DE RIJP (8 september).1957

Amateurs: 1. Jan Ottenbros, 2. Kees de Jongh, 3. de Groot,

 

DE WILP (13 juli).1957

Zaandammer Johan Beers wint in De Wilp

Het vriendelijke plaatsje De Wilp in het Groninger Wester­kwartier organiseert telkenjare een koers, waarin de sterkste nieuwelingen aan de start verschijnen. Die meute jongeren zet er ook elk jaar een hoog tempo in en hoewel er altijd wel dap­peren en overmoedigen zijn, die proberen weg te komen, het gelukt zelden of nooit, dat de vluchters zich tegen het voort­jakkerende peloton weten te handhaven.

Zo was het ook Zaterdagavond. Martin Borger uit Harkema Opeinde en Steinbach uit Kampen kwamen eenmaal 100 meter weg, maar zich handhaven in deze koppositie konden zij toch niet. Het hoge tempo werd voornamelijk aangegeven door Henk Hoekstra uit Ureterp, ook zo'n rap sprintertje, die zich altijd laat „zien", Appel uit Spanbroek en Beers uit Zaandam. Met opeenvolgende demarrages tastten zij naar de zwakke plekken in bet peloton. Zoals gezegd, niemand kwam weg en in de eindspurt toonde zich de Zaandammer Johan Beers de snelste. Rappe finishers als Henk Hoekstra, Sjouke Dijkstra en de Enschedeer Cor van Harselaar kwamen er niet aan te pas.BRON: D.MONNINGH

Amateurs: 1. J. Beers, Zaandam, 72 km in 1 uur 58 min. 30 sec.; 2. S. Dijk­stra, Langezwaag; 3. C. van Harselaar, Enschede; 4. H. Hoek­stra, Ureterp; 5. D. Bossink, Den Ham; 6. H. Haxe, Amsterdam; 7. W. Hendriks, Zwolle; 8. P. Appel, Spanbroek; 9. G. van Dijk, Oranjewoud; 10. J. Bosma, Winsum; 11. H. Kloosterziel, Wezep; 12. G. Meijer, Groningen; 13. R. Steinbach, Kampen; 14. G. Schuitema, Zuidwolde (Gr.); 15. A. Hulsebosch, Oostwold.

 

DELFT (20 juli).1957

Amateurs: 1. W. Bogers, 2. C. Kouwenhoven, 3. M. Bakker, 4. Jan Stolk, 5. J. Janssen, 6. L. Stoete, 7. H. van Weersch, 8. Werner Swanenveld, 9. Theo Sijthoff, 10. Ab van Egmond,

Adspiranten: 1. Wim Schuling, 2. Leo Althuizen, 3. Hennie Schouten, 4. D. Tork, 5. P. Jansen, 6. W. van de Dussen, 7. M. Kruithof, 8. A. van Haren, 9. N. Schellekes, 10. P. Baan.

 

DEN BOSCH (22 april).1957

PAUW WON IN 'S-HERTOGENBOSCH.

Gijs Pauw blijft bij de onafhankelijken nog steeds ten der ge­vaarlijkste jongeren. Zondag slaagde hij er in de Ronde van Den Bosch, die aan een gemiddelde van veertig verreder werd, te winnen voor tal van zeer snelle amateurs.

Onafhankelijken en amateurs: 1. Gijs Pauw, Utrecht, 100 km in 2 uur 20 min. 5 sec.; 2. Steenvoorden, Heemstede; 3. Marinus, Amsterdam; 4. M. Wolfs, Vlijmen; 5. Scholten, Den Haag; 6. J. Wuurman, Amsterdam; 7. Legrand, Amsterdam; 8. Stoete, Amsterdam; 9. Captein, Amsterdam; 10. Korver, Oisterbeek.

Nieuwelingen: 1. Koopman, Zaandam, 50 km in 1 uur 7 min. 22 sec.; 2. Solaro, Den Bosch; 3. Mesters, Den Haag; 4. v. d. Aar, Haarlem; 5. H. Haaze, Amsterdam; 6. P. Deenen, Oploo.

 

DEN BOSCH (30 april).1957

Amateurs: 1. Gijs Pauw, 2. Piet Steenvoorden, 3. Hennie Marinus,

Nieuwelingen: 1. Joop Hopman, 2. Bart Solaro, 3. Jac Mesters,

 

DEN BOSCH (30 juni).1957

Amateurs: 1. Cor van Engeland, 2. Fried Liebregts, 3. Bart van de Ven,

Nieuwelingen: 1. Huub Zilverberg, 2. Bart Solaro, 3. Henk Giessen,

Adspiranten: 1. Reinier Riethoven, 2. Jac van de Kloot, 3. E. Weeland

 

DEN BOSCH (28 juli).1957

Schroeders (Belgie) won de Ronde van Den Bosch

Rik van Looy, Verplaetse en Schroeders zijn de drie Belgen, die in de afgelopen week veertig tot vijftig Nederlanders in hun eigen coursen hun wil hebben opgelegd. Hoe sterk een combientje van drie man kan zijn als men zelf maar iets in de mars heeft! Zondag won Schroeders de Ronde van Den Bosch voor Stolker en De Jongh. Rik van Looy stelde zich tevreden met de rol van waakhond. En vriend Verplaetse met zijn krachten met Gijs Pauw in de spurt om de Utrechter zo weinig mogelijk punten te verschaffen. Dat was alleen om Schroeders te helpen. De drie Belgen zijn daarna met een dikke beurs van hun trip naar Holland teruggekeerd.

De Ronde van Den Bosch had deze keer het karakter van een klassementswedstrijd. Er waren op-een afstand van 120 kilo­meter 22 klassementen ingelast, evenveel als er etappes in de Tour de France gereden moesten worden. Barend Barendse praatte dat Tour de France-karakter, heel appetijtelijk voor elkaar, maar of men van een wegwedstrijd zonder schade aan zijn karakter een klassementswedstrijd kan maken waren we toch te betwijfelen. Men hinkt daarbij op twee gedachten. En dat is ook de reden waarom er in deze Ronde van Den Bosch aan. zo'n slecht gemiddelde werd gereden. Maar 34 kilometer per uur over 120 kilometer. De juiste rijtijd bedroeg 3.33.22, reken maar uit: nog geen 34 kilometer per uur. Er gebeurde dus in deze Ronde hetzelfde wat er in een klassementswedstrijd op de baan gebeurt. Hollen en stilstaan, krachtsinspanningen en uitblazen!

Het peloton van 57 renners heeft zich daar 60 kilometer mee bezig gehouden. Het publiek verveelde zich daarbij geenszins. Maar na een stuk of tien sprints afgewisseld met wat vuur­werk van de corypheeen was men daar toch op uitgekeken. Het publiek wilde course zien. Strijd over de gehele lengte van het parcours. Wagtmans, Van Est, Voorting en Schulte, om er enkele te noemen, voelden daar niet meer voor. Er lagen drie renners met meer dan een minuut voorsprong aan de leiding. Dat betekende dat er zwaar werk verricht moest worden om daar bij te komen. Schulte zou er onder normale omstandigheden wel toe over gegaan zijn. Onder normale om­

standigheden. Deze Schulte had een bol gezicht. Niet het ge­tekende gezicht van de wielrenner in conditie en forme.

Gelukkig bevonden er zich tovh een paar jongeren in het veld, die het publiek waar voor zijn geld wilden geven. Stolker over­brugde tot groot enthousiasme van de toeschouwers de achter­stand geheel alleen. Piet de Jongh zou hem dit kunststuk zelfs nadoen. Het waren de twee jongeren, waarvan Pellenaars voor de toekomst verwachtingen heeft. De ouderen zijn al te oud om risico's te aanvaarden. En sommige jongeren durven ze niet te aanvaarden. De jonge klasse durft het wel. Dat waren alleen Stolker en De Jongh. Jammer dat Stolker niet in de ploeg voor Waregem gekozen werd. Daar kan men spijt van hebben. Want Stolker is niet uitgereden uit de Tour terug­gekomen. Men heeft hem niet gekozen, omdat men daarvoor bevreesd was. En bovendien was de reputatie van Stolker door zijn opgeven in verschillende ronden aangetast. Wij heb­ben zo de indruk, dat Stolker door zijn kwade jaren heen is. Hij heeft zijn zekerheid terug.

Halfwegcourse begon het spel toen Piet van Est nonchalant een gat liet vallen. Tot dan toe reden de renners achter elkaar, net alsof zij als kralen aan een draad geregen waren. Het peloton viel door de manoeuvre van Piet van Est in twee. groepen. Voorin bevonden zich Wim van Est, Van Looy, Schroeders, Van Overveld, Bergmans, Pos. In de tweede groep verbleef Schulte. Hij had het rustig-aan gedaan en bleek be­reid te zijn om Mahn, Pauw en Maas, de drie snellen voor Waregem, om de punten te laten vechten.

Hij trok het echter op zijn eer op deze wijze door Van Est en Van Looy buitenspel gezet te worden. En ineens was de jacht ontstaan. Schulte scheurde plotseling de gehele staart van het weld op de weglopers. Wim van Est, Wagtmans, Van Looy, Voorting moest hij in zijn nabijheid zien.

Dat Schroeders, Geurt Pos en Van Overveld opnieuw een kopgroepje zouden vormen kon hem niet veel schelen. Dat kon zijn reputatie niet schaden. Maar dat kopgroepje werd zeer gevaarlijk toen het meer dan een minuut voorsprong op het peloton veroverde. En iedereen verwachtte, dat het slapende peloton spoedig gedubbeld zou worden. Rik van Looy, Van Est, Wagtmans, Voorting, De Groot maakten zich er evenmin druk over als Schulte. Het leek er werkelijk op, dat de course als een kaars zou uitgaan. Een achtervolgingspoging van Tini Wolfs, die voor eigen publiek reed, faalde. Toen kwam Stolker op de proppen. En even later Pauw, die als puntenrijder nog voor de overwinning in aanmerking kwam. En weer later De Jongh. Dat waren er drie, die een solo achter de koplopers reden.

Pauw moest jammer genoeg voor een defect een ronde uit de baan, zodat hem de eindoverwinning toch ontging. Maar alle drie zouden de koplopers in vier ronden achterhalen. Het peloton stond voor schut. Stolker gaf zelfs het sein om het peloton te dubbelen. Pos en Van Overveld was het te machtig. Zij zouden terugvallen.

Vier man bereikten het pak met Van Est, Schulte, Van Looy, Wagtmans etc. Schroeders had tijdens zijn lange vlucht vol­doende tijd en gelegenheid gekregen om, een groot aantal punten te veroveren. Zijn overwinning was zeker.

Het duurde vrij lang voor de jury de officiele uitslag bekend kon maken. Als er telkens vijf renners voor 22 klassementen geplaatst moeten worden is er veel te rekenen. Drie per klasse­ment ware eenvoudiger geweest.

BRON: FRITS VAN GRINSVEN

Profs: 1. Schroeders 73 pnt., 120 km 3.3322, 2. Stolker 18 pnt., 3. De Jongh 8 pnt., 4. op een ronde Pos 46 pnt., 5. Pauw 44 pnt., 6. Mahn 31 pnt., 7. Maas 19 pnt., 8. v: d. Brekel 18 pnt., 9. Van Looy 16 pnt., 10. Marchand 16 pnt., 11. W. v. Est 15 pnt., 12. P. van Est, 14 pnt., 13. Verplaetse 14 pnt., 14. Van Steenselen 10 pnt., 15. Hijzelendoorn 8 pnt.; 16. Bergmans 8 pnt., 17. Coone 6 pnt., 18. Wagtmans, 19. Wolfs, 20. Van Glerum.

Nieuwelingen: 1. Salaro, Den Bosch, 60 km 1.33.20; 2. Zilver­berg, Goirle; 3. Embregts, Tilburg; 4. Brekelmans, Eindhoven; 5. Van Aert, Pijnacker; 6. Malipaard, Breda; 7. Rutten, Leende; 8. Van Tilburg, Breda; 9. Huiskens, Den Bosch; 10. v. d. Lee, Drunen.

 

DEN BOSCH (27 augustus).1957

Nieuwelingen: 1. Bart Solaro, 2. Huub Zilverberg, 3. J. Embregts,

 

DEN DUNGEN (10 juni).1957

PRACHTIGE RONDE ZEGE

           VAN SCHALK VERHOEF IN DEN DUNGEN.

Er startten op Tweede Pinksterdag 58 Nieuwelingen in de 4e Ronde van Den Dungen. Zij moesten 28 maal het mooie en snelle parcours. rond, om de vereiste 60 km af te leggen. Er was een waardevolle premie voor de renner die het vaakst als eerste over de streep kwam en reeds direct deed die premie zijn invloed gelden op de strijd. Vooral Salaro (Den Bosch) liet zich vaak zien, maar tenslotte moest hij toch de buit nog delen met Van Tiem (Beneden-Leeuwen), die zoals steeds opvallend sterk fietste. T'enslotte betwistten 35 renners elkaar de eind­zege. Tot 50 meter voor de meet had Salaro de leiding, maar toen wreekte zich het vele werk dat hij in de premiespurts had verzet en werd hij door een aantal anderen gepasseerd.

Het was de sterke Breure uit Rotterdam die onbedreigd als eerste over de streep flitste en zodoende in 1 uur, 31 min. en 25 sec. de wedstrijd op zijn naam bracht. Na hem volgden:

Nieuwelingen: 1. Breure, Rotterdam; 2. de Jager, Den Haag; 3. Sluis, Benschop; 4. G. Cuvelier, Nw. Ven­nep; 5. van Tiem, Beneden-Leeuwen; 6. v.d. Schie, Pijnacker; 7. Salaro, Den Bosch; 8. Espen, Arnhem; 9. Broeren, Boxtel; 10. v. d. Berg, Rosmalen; 11. v. d. Wiel, Vlijmen; 12. van Gestel, Helmond; 13. Huiskens, Den Bosch; 14. Schurink, Arnhem en 15. Potman, Nw. Vennep.

Vervolgens gingen 53 Amateurs en Onafhankelijken van start. Ook zij kregen hun portie hemelwater ruimschoots mee, wat echter de strijdlust niet nadelig beinvloedde. Aanvankelijk voerde van Engeland (Schijndel) de boventoon, toen Wijgerde (Tilburg), die opmerkelijk goed reed, maar uiteindelijk bleek niets en niemand bestand tegen de lange Rotterdammer Ver­hoef, die de vette premie kalmpjes inpikte. Verhoef ging eerst met van Engeland en van Noord (Den Haag) aan de haal, maar de poging mislukte. Later sprongen 6 renners weg, waarna Verhoef en v. d. Sanden (Veghel) er bij kwamen zonder dat die poging achteraf slaagde. Maar juist toen alles weer bijeen was vloog Verhoef andermaal weg, nu met van Straten (Schie­dam) en Janissen (Amsterdam). Onweerstaanbaar groeide de voorsprong in deze mooie laatste 40 km. van de wedstrijd. Al­leen van Egmond (Den Haag) waagde met zijn plaatsgenoot Knoester nog een vertwijfelde poging. Hij kwam tot op 15 se­conden, trapte zijn gezel uit de wielen, maar kreeg de aan­sluiting niet tot stand. Wel slaagde hij er tot ieders verbazing in de groep op 1 1/2 minuut te zetten, maar bij de kop kwam hij zelf 1 minuut te kort toen de balans werd opgemaakt. De groep dunde inmiddels tot 22 man, onder meer door pech van de dap­pere van Noord. Met de haven in zicht reden ook v. d. Sanden en v. d. Knaap (winnaar '56) nog lek en verspeelden zo een prijs. Slits (St. Oedenrode) en Hanegraaf (Brakel) ontsnapten nog uit de greep van het peloton, iets wat in de laatste ronde ook van Leeuwen (Wassenaar) nog presteerde. Maar de kop met Schalk Verhoef als grote triomfater was toen al over de streep. BRON: KEES ZWEEDIJK

Onafhankelijken en Amateurs: 1. Verhoef, Rotterdam, 100 km in 2 uur 34 min. en 20 sec.; 2. van Straten, Schiedam; 3. Janissen, Amsterdam. Op 1 minuut: 4. van Egmond, Den Haag. Op 2Y minuut: 5. Hanegraaf, Brakel; 6. Slits, St. Oedenrode; 7. van Leeuwen, Wassenaar; 8. van Engeland, Schijndel; 9. van Breu­gel, St. Michielsgestel; 10. Knoester, Den Haag; 11. Bos, Utrecht; 12. v. d. Groenendaal, St. Michielsgestel; 13. v. d. Ven, Vlijmen; 14. van Lith, Gellecum; 15. Weert, Vlijmen; 16. Schol­tes, Kwintsheul; 17. Ackermans, Delft; 18. Wijgerde, T'ilburg; 19. van Dal, Vlijmen en 20. v. d. Stappen, Tilburg.

 

DEN HAAG.BETJE WOLFSTRAAT (8 augustus).1957

Amateurs: 1. Arie van Wetten, 2. Koos Roozenburg, 3. Jan van Wetten, 4. C. Plasmeijer, 5. Wout van de Berg, 6. Harry Scholten, 7. Karel Hamelink, 8. H. Zuidema, 9. Bram Kool, 10. Antoon van de Knaap,

Adspiranten: 1. Wim Schuling, 2. Jac Mesters, 3. Du Poin, 4. J. Jansen, 5. J. van Schie, 6. W. Bor, 7. A. de Jager, 8. J. Kouwenhoven, 9. L.Hulspas, 10. K. Bom;

 

DEN HAAG.CAPITOL (6 mei).1957

Amateurs: 1. Koos Roozenburg, 2. Antoon van de Knaap, 3. H. de vos, 4. Joop van de Putten, 5. P. Kooyman, 6. C. Plasmeijer, 7. H. Koger, 8. Manus Brinkman, 9. Ab van Egmond, 10. L. Wuurman.

Nieuwelingen: 1. D. Tork, 2. Ab Verbaas, 3. G. Bootsman, 4. P. Caffa, 5. D. Foks,

 

DEN HAAG.FRUITMARKT (21 april).1957

HAAGSE FRUITMARKT WEER IN GEBRUIK.

Tegelijk met de baanwedstrijden op „Duinhorst" draaiden op het Haagse groenten- en fruitmarktterrein adspiranten, nieu­welingen en amateurs hun rondjes rond de veilinghallen.

Amateurs: 1. Ab van Egmond boekte bij -de amateurs een nette overwinning. Hij reed de voorgeschreven 120 ronden van ca. 600 meter in 1 uur 43 min. en liet in volgorde achter zich: 2. M. Snjjder (Half­weg), 3. J. Roozenburg (Leidsendam), 4. J. Cuvelier (Nw-Vennep), 5. J. v. d. Putten (Den Haag), 6. A. v. Sluis (Badhoevedorp), 7. W. Kle­bach (Amsterdam), 8. G. v. Straten (Schiedam), 9. Fr. v. Veldhoven (Poeldijk) en 10. K. Blaauw (Amsterdam).

Nieuwelingen: 1. Jan Spoormaker, die zijn eerste zege in deze categorie binnenkreeg, (70 ronden in 1 uur 1 min.) voor 2. J. de Jager (Den Haag), 3. F. Tel (Zaandam), 4. T. v. Zwet (Lisse) en 5. T. Touw (Den Haag).

Adspiranten-A: 1. Tork uit Den Haag 2. v. Haasteren (Rotterdam), 3. H. d. Hartog (Utrecht) 4. Rotterdammers 5. J. Stolk en 6. J. de Hoog,

Adspiranten-B: 1. W. Schuling de snelste bleek.

 

DEN HAAG.ZUIDERPARK (30 april).1957

Amateurs: 1. F. van Veldhoven, 2. Koos Roozenburg, 3. M. van Rijn, 4. C.J. Laros, 5. H. Zuidema, 6. J. Buter, 7. G. van Veldhoven, 8. J. Matena, 9. W. Roodhuizen, 10. A. Romijn,

Nieuwelingen: 1. P. van hees, 2. J. de Jager, 3. P. van de Burg, 4. Piet van de Zwet, 5. C. Bom, 6. H. Faber, 7. H. de Bruin, 8. J. Kany, 9. C. Ygemans, 10. P. van de Touw,

Adspiranten: 1. Leo Althuizen, 2. Jan Janssen, 3. D. Caffa, 4. F. de Zwart, 5. P. Baan, 6. J. Foks,

 

DEN HAAG.ZUIDERPARK (3 augustus).1957

Amateurs: 1. Piet Steenvoorden, 2. Ab van Egmond, 3. G. van Dienst, 4. Jan Hermes, 5. Theo Sijthoff, 6.Manus Brinkman, 7. de Groot, 8. Gerrit van Straten, 9. Jan Stolk, 10. Antoon van de Knaap

 

DEN HOUT (11 augustus).1957

Amateurs: 1. Adrie Wuyts, 2. Jan Heiden, 3. Cees van de Borst,

Nieuwelingen: 1. H. Peeters, 2. Andre van Aert, 3. A. Plieger,

Adspiranten: 1. Wim Schuling, 2.----

 

DIEMEN (12 mei).1957

JOOP WUURMAN ONBETWIST DE STERKSTE

                    IN RONDE VAN DIEMEN.

De Ronde van Diemen heeft geheel in het teken van Joop Wuurman, lid van de militaire selectieploeg, gestaan. Hij was de grote bezieler van deze straatronde en het feit dat Wuur­man reeds in de beginfase van de strijd met de vechtlustige Dik Enthoven in het offensief ging, heeft er in belangrijke mate toe bijgedragen dat velen zich voortijdig konden gaan verkleden. De koers kreeg zodoende meer het karakter van een afvalwedstrijd. Nochtans werd er in het eerste half uur fel gestreden, want Dekker, Jonker, Bredius, Wiese en Withoud wensten de twee vluchtelingen niet te maar te laten gaan. Zij kwamen mede aan de leiding.

Van de zeven koplopers wisten alleen Jonker, Wuurman en Enthoven zich te handhaven. De overigen verdwenen door een val of anderszins naar de achterhoede of geheel uit de strijd. Met nog 18 km te rijden ontdeed Wuurman zich van zijn twee overgebleven medekoplopers en legde daarmee de grondslag voor de overwinning. Hij bleef in het verdere verloop heer en meester, terwijl Jan Jonker in deze slotfase Mn tweede plaats met succes verdedigde. Voor Dik Enthoven kreeg dit slot een dramatisch karakter, want door een zware inzinking ver­speelde hij een bijna zekere derde plaats. De prestatieprijs werd toegekend aan Wuurman.

Onafhankelijken en Amateurs: 1. J. Wuurman, Amsterdam, de 80 km in 2' uur 10 min. 14 sec.; 2. op 46 sec. J. Jonker, Amsterdam; 3. op 1 min. 23 sec. W. Klebach, Amsterdam; 4. F. v. Velthoven, Poeldijk; 5. N. Withoud, Amsterdam; 6. G. v. Velthoven, Poeldijk; 7. op 1 ronde M. Snijder, Halfweg; 8. W. v. Smirren; 9. J. Schippers; 10. D. Enthoven; 11. H. Schouten; 12. S. Schipper, allen Am­sterdam; 13. H. den Teuling, Den Haag; 14. C. v. Leeuwen, Gouda; 15. J. Bredius, Diemen; 16. J. Willemsen, Amsterdam; 17. G. Ruttenberg, Soest.

Bij de nieuwelingen ontsnapte Balvert halverwege de race en toen hij zijn solo-actie met suces besloot, zat hij het peloton heel dicht op de hielen.

Nieuwelingen: 1. F. Balvert, Amsterdam, de 40 km in 1 uur 16 min. 52 sec.; 2. H. Faber, Rotterdam; 3. W. Sluis, Benschop; 4. A. Kalee, Amsterdam; 5. A. v. d. Bos, Beverwijk; 6. A. Ree­kers, Nieuw Vennep; 7 A. van Yzendoorn, Driebergen; 8. H. Visser, Huizen; 9. P. Franzen, Aalsmeer; 10. F. Zilling; 11. H. Timmermans, beiden Amsterdam; 12. C. Dullemans, Bever­wijk; 13. C. Rutgers, Naarden. J. R. de V.

 

DINTELOORD (29 juni).1957

Amateurs: 1. Schalk Verhoef, 2. Frans Aerenhouts (B), 3. F. Toete,

Nieuwelingen: 1. Bas Maliepaard, 2. H. Rasenbergh, 3. Jos Aanraad,

 

DODEWAARD (13 juli).1957

Een veelbelovende Hup (Kampen) wint Ronde van Dodewaard

Op een kort klinkerparcours met liefst acht haakse bochten gingen 55 Nieuwelingen van start. Toen vluchteling Schuring (Arnhem) na enige ronden door 24 man werd bijgebeend, was de rest al kansloos. Met nog 20 km voor de wielen waren er nog 14 kanshebbers, waarna zowaar Kriek (Soest) kans zag om de groep in te lopen. Vooral Tel (Zaandam) toonde zich een actief premiejager, maar hij was zo verstandig niet al zijn kruit te verschieten en hij won dan ook verdiend.

Nieuwelingen; 1. Fred Tel, (Zaandam), 2. Antoon van de Bos, (Beverwijk); 3. Frans van Tiem (Beneden-Leeuwen); 4. Van Espen (Arn­hem); 5. De Wild (Zutphen); 6. v. d. Hatert (Tiel); 7. Van Ter­gouw (Utrecht); 8. Damo (Kortenhoef); 9. Schuring (Arnhem); 10. Westerbeek (Utrecht); 11. Van Dinther (Oss); 12. Bensink (Voorst);13. Lugtigheid (Zoetermeer); 14. Rutgers (Naarden) en 15. Kriek (Soest). Allen in de tijd van de winnaar, die 1 uur 5 min. en 15 sec. liet afdrukken, waaruit eens te meer bleek dat ook hier de te verrijden afstand lang geen 50 km was.

Vervolgens gingen 36 Amateurs van start en zij zorgden voor een prachtige wedstrijd. Reeds vrij spoedig gingen drie renners aan de haal: de soepele Van Houwelingen (Sassenheim), de minder bekende Dieperink (Barchem), die aantoonde dat hij niet toevallig met 5 min. voorsprong kampioen van Gelderland was geworden en de nog minder bekende Hup (Kampen), die in de buurt van zijn woonplaats snel bekendheid heeft verwor­ven, maar nu getoond heeft voor niemand opzij te gaan. Nu eens gedrieen, dan weer apart renden zij door de bochten. De zwakke broeders werden zonder pardon gepasseerd en uitein­delijk bleven slechts vier anderen overeind tegen dit geweld, namelijk De Ruiter (Beverwijk), Swaneveld (Dordrecht), Sijt­hoff (Rotterdam) en Alen (Utrecht). Alle anderen kwamen op minstens een ronde. Toen echter Hup en Dieperink elkaar gin­gen steunen tegen de achtervolger v. Houwelingen werd 't tem­po nog opgevoerd en was het duidelijk dat ook de 4 tegenstre­vers eraan zouden gaan. Voor het zover kwam begon nog een renner op te vallen. Dat was de tengere De Jager (Eemnes), die vrij spoedig was gedubbeld, maar later in het spoor van Van Houwelingen de koplopers weer bereikte en toen Van Houwelingen honderd meter verspeelde, zelf aan de wielen van de beide anderen bleef. Verbeten vechtend vocht hij voor zijn kans en met Hup en Dieperink haalde hij met nog 15 ronden te gaan het andere viertal in. Bij die vier lagen nog andere, vaker gedubbelde renners en er bleef de makers van de wedstrijd geen andere keus dan opnieuw de lont in het kruitvat gooien, wat zij dan ook zonder bedenken deden. In een stromende regen begon de strijd opnieuw in de laatste 10 ronden. Door een on­willige ketting verspeelde Van Houwelingen 100 meter op de beide anderen, van wie Hup de spurt won.BRON: KEES ZWEEDIJK

Amateurs: 1. Hup (Kampen) in 1 uur 55 min. en 58 sec.; 2. Dieperink (Barchem); op 100 meter: 3. Van Houwelingen (Sassenheim); op 1 ronde 4. Sijthoff (Rotterdam); 5. Swaneveld (Dordrecht); 6. Alen (Utrecht); 7. De Ruiter (Beverwijk) en 8. De Jager (Eemnes). Op 2 ronden 9. Hanegraaf (Brakel); 10. Jansen (Voorst); 11. Keuker (Hilversum); 12. Duyzer (Slie­drecht); 13. Van Klooster (Soest) en 14. Korver (Oosterbeek). Op 3 ronden: 15. D. Vroege (Arkel); 16. A. Vroege (Arkel) en 17. Ruttenberg (Soest). Op 4 ronden: 18. Peelen (Elden) en op 5 ronden: 19. Sillessen (Groesbeek). De prestatie-premie ging naar De Jager.

 

DOESBURG (4 augustus).1957

Nieuwelingen: 1. Cees van Espen, 2. Adrie du Pau, 3. Paul Nieuwkamp,

 

DOETICHEM (25 augustus).1957

Op het Vredesteinparcours te Doetinchern heeft Coen Niesten zijn kunnen getoond. Deze zevende Ronde van Doetinchem voor amateurs en onafhankelijken telde zestig ronden, die te­zamen honderd kilometer vormden. De renners stonden voor de zware taak deze afstand in een harde wind te volbrengen en het was niet te verwonderen, dat meer dan de helft sneuvelde en slechts 24 renners finishten. Een was er slechts, die op deze dag alles kon en dat was de Beverwijker Coen Niesten. Hij demarreerde, toen er nog vijf ronden waren te rijden, kreeg de felle jacht te verduren van Wim Bogers, Jan Ottenbros en Mick Snijder, maar was niet te benaderen en zegevierde ten­slotte met een halve ronde voorsprong. Bogers werd tweede, Ottenbros derde en Snijder vierde.

Amateurs en Onafhankelijken: 1. Coen Niesten, 2. Wim Bogers, 3. Jan Ottenbros, 4. Snijder,

 

DORDRECHT (6 juli).1957

Ook dit jaar zijn de Dordtenaren aan hun trek gekomen, waar het er om ging, een hunner mensen te zien winnen in hun wie­lerronde. In 1955 won Werner Swaneveld, zij het met miniem verschil, bij de nieuwelingen, in 1956 hield Bep Idema de eer van de club hoog en ofschoon “Swaantje" tegenwoordig lid is van het Rotterdamse Feijenoord, zijn magnifieke overwinning bij de amateurs zal een ieder hebben goed-gedaan. Tenslotte is hij Dordtenaar. Werner, van wiens sprintcapaciteiten we in Rotterdam al enkele malen op de baan hebben kunnen genie­ten, won de spurt van de ronde '57 voor de Schiedamse lief­hebber Gerrit v. Straten en Jan Stolk uit het aan Dordt gren­zende Zwijndrecht.

Amateurs: 1. Werner Swanenveld, Dordrecht Tijd over 100 km 2.32.48. 2. Gerrit van Straten Schiedam, 3. Jan Stolk, Zwijndrecht; 4. Van Noord, Den Haag; 5. A. Kool, Delft; 6. P. Kortland, Vlaardingen; 7. G. v. Lith, Gellieum; 8. H. Jager, Eemnes; 9. A. Vroege, Arkel; 10. Fr. v. Veldhoven, Poeldijk; 11. T. Blokzeijl, Rotterdam; 12. G. v. d. Ree, Willemstad; 13. P. Bezemer, Zwijndrecht; 14. A. Koorevaar, Sliedrecht; 15. B. Ros, Gorcum.

Nieuwelingen: 1. Henk Giessen Rotterdam, Voor de 60 km had hij 1.29.49; 2. J. Aanraad, O. Gastel; 3. S. Speelman, Hoogvliet, die beslag legde op de lei­dersprijs; 4. M. Breure, Rotterdam; 5. P. v. d. Lans, Sassen­heim; 6. P. Zijlmans, Rotterdam; 7. L. Hulspas, Honselersdijk; 8. W. Charite, Den Haag; 9. H. Engels, Dubbeldam; 10. J. Noo­ten, Oosterhout; 11. L. v. d. Leur, Rotterdam; 12. L. van Eijk, Nootdorp; 13. W. Bor, Den Haag; 14. J. van Schie, Pijnacker; 15. Klaas Renes, Nieuwpoort;

 

DRACHTEN (19 juni).1957

TRIOMF VOOR HENK NIJDAM IN RONDE VAN DRACHTEN.

De wielersport begint ook in Friesland aan belangstelling te winnen. Dat bleek Woensdagavond in Drachten, waar de jonge wielervereniging een koers organiseerde, die veel toeschou­wers trok. De mensen zijn niet vergeefs gekomen. Zij kregen een levendige wielerwedstrijd te zien, waarin bun favorieten, de Priese flyers Sjouke Dijkstra, Piet Schreur en Hoekstra, alles hebben geprobeerd de zegebloemen in eigen huis te hou­den. Steeds waren zij voorin de slag te vinden, doch in de eind­sprint, die tenslotte de beslissing moest brengen, was het stukje elastiek uit Eelderwolde (bij Groningen), dat Henk Nij­dam beet, de Friese sprinter Sjouke Dijkstra juist te snel af. Hoekstra uit Ureterp was de eerste vluchter. Hij wist ongeveer 50 meter te nemen, waar werd toch weer teruggehaald door Schreur, Mik en Nijdam. Hoekstra was echter ongedurig en steeds ging hij aan de haal, daarbij wel iets to roekeloos met zijn krachten omspringend.

Ongeveer 20 ronden voor het einde leek de beslissing te zullen vallen, toen Piet Schreur wegliep,. maar het peloton wenste tenslotte toch niet voor de sterke man uit Wolvega te capitu­leren. Zo kwam het op een eindspurt aan, die velen al aan de Noordelijke sprintkampioen Dijkstra hadden gegeven. Doch vrijwel op de eindstreep werd Dijkstra door Henk Nijdam en de Pekelder Fre Mik geklopt. BRON:D. MONNINGH.

Amateurs: 1. H. Nijdam, Eelderwolde, 70 km in 1 uur 39 min.; 2. F. Mik, Nieuwe Pekela; 3. S. Dijkstra, Langezwaag; 4. P. Schreur, Wolvega; 5. J. de Roode, Uithuizen; 6. J. Wester, Eernewoude; 7. H. Lahpor, Veendam; 8. G. Wetzinga, Gro­ningen; 9. H. G. Schreuder, Groningen; 10. H. Pot, Wijster; 11. H. Hoekstra, Ureterp; 12. M. Borger, Harkema Opeinde.

 

DRIEL (7 juli).1957

Driel had een 60 km-wedstrijd, waaraan 68 renners deelnamen. Slechts 22 bereikten de finish, hetgeen voornamelijk toe te schrijven is aan de warmte. Aan deze wedstrijd namen ook vier amateurs deel. Van deze vier, die buiten mededinging meereden, hebben slechts Peelen uit Elden en Mastbergen uit Renkum de course beeindigd. Cram uit Lienden was de eerste, die de knuppel in het hoenderhok wierp. Zijn demarrage reikte niet ver, waardoor het peloton na een felle jacht weer bij hem kwam. Beter deed het de Leeuwenaar Frans van Tiem, die halverwege de strijd er tussen uittrok en een ronde uitliep. De Arnhemmer Janssen, die in gezelschap van Balk de achter­volging had ingezet, wilde het voorbeeld van Van Tien navol­gen, maar voor hij gevaarlijk kon worden, had het peloton hem teruggehaald. De uitslag werd:

Nieuwelingen: 1. Van Tiem in 1 uur 30 min. 8 sec.; 2. E. Balk, Badhoevedorp; 3. A. Schuring, Arnhem; 4. R. Jansen, Arnhem; 5. D. Leenders, Arnhem; 6. W. Toebas, Aalten; 7. H. Ras, Eibergen; op twee ronden: 8. P. Hulleman, Harskamp; 9. G. Cram, Lienden; 10. H. Crum, Driel.

 

DUSSEN (21 september).1957

CEES VAN AMSTERDAM DE SNELSTE IN DE RONDE VAN DUSSEN.

Op het prachtige parcours van de Ronde van Dussen heeft Cees van Amsterdam opnieuw bewezen een van onze meest talentvolle renners op de weg te zijjn. De Ronde van Dussen werd door hem op fraaie wijze gewonnen, maar wat weer zegt: het was zijn zeventiende victorie in sucessie. Een gebeurtenis die vooral Ad van Amsterdam, onze vroegere stayer en trotse vader van Cees tot grote voldoening zal stemmen.

Men zal geneigd zijn de Ronde van Dussen als een criterium te bestempelen. Het parcours was echter twee kilometer lang en dus geen rondje om de kerk. Er werd goed gecourst maar niet overdadig snel.

De snelle mannen Van 't Hof, Wolfs en Pauw bleven attent genoeg om er voor te zorgen dat geen enkele ontsnapping zou slagen. Tot Gijs Pauw zelf de aanval inzette, kreeg ook hij de gehele meute achter zich.

Ongeveer 40 km voor het einde viel de beslissing. Het sein daartoe was een lekke band van Pauw enkelen wipten weg. Het waren Arend van 't Hof, Cees van Amsterdam, Cees van der Zande, Groenendaal, Ben Teunisse, Van de Ven. De strijd was ontbrand. Zes renners snelden er nog achteraan met Van de Borst, Rademaker, Wolfs, Mechand en Heren en toen zij nog aansluiting kregen, waren er dus twaalf koplopers, die het heft in handen hielden, want Nuyten en De Vries strandden in het zicht van de haven.

Cees van Amsterdam liet het niet op een eindsprint aankomen. Hij demarreerde, “het gat" dat de pittige Van Amsterdam had geslagen, bleef iets te groot. BRON: HANS VAN DE KAMP

Amateurs: 1. C. van Amsterdam, Oosterhout, 80 km in 2 uur l min. 43 sec.; 2. A. van 't Hof, Sassenheim; 3. C. v. d. Zan­den, Halsteren; 4. B. Teunisse, Utrecht; 5. C. v. d. Borst, Etten; 6. M. Wolfs, Vlijmen, 7. J. Heren, Sprundel; 8. A. Groenendaal, St. Michielsgestel; 9. J. Rademaker, Utrecht; 10. F. Stevens, Dussen; 11. L. v. d. Ven, Vlijmen; 12. P. Marchand, Tilburg; 13. A. Nuyten, Terheyden; 14. A. de Vries, Amsterdam; 15. G. de Jager, Hoog Blokland; 16. W. van Smirren, Amsterdam; 17. J. Nootten, Oosterhout; 18. F. Keuker, Hilversum; 19. P. Koopmans, Raamsdonk; 20. J. Brandwijk, Arkel.

 

EDE (30 april).1957

Amateurs: 1. Ben Teinisse, 2. Frans Braat, 3. J. Jonker,

Nieuwelingen: 1. Joop Hopman, 2. Antoon Rutte, 3. Jac Mesters,

 

EEDE (28 juli).1957

Amateurs: 1. Emiel Verstraeten, 2. Jaap Huissoon, 3. Depape,

 

EEDE (8 september).1957

Beroepsrenners: 1. Jaap Bruggenkamp, 2. Piet de Jongh, 3. Jan Westdorp

 

EELDE (11 augustus).1957

Amateurs: 1. Gert Steinbach, 2. Fre Mik, 3. Jurrie Dokter,

 

EINDHOVEN.KAMPIOENSCHAP (6 oktober).1957

Amateurs: 1. Piet Damen, 2. Jan Plantaz, 3. Jef Coone,

Nieuwelingen: 1. de Bruin, 2. van de Heijden, 3. H. Verstappen

 

ELBURG (7 juni).1957

Nieuwelingen: 1. G. Steinbach uit Kampen met de 50 km in 1 uur 15 min. en 43 sec.2. Ten Klooster uit Hasselt, 3. R. Stein­bach uit Kampen, 4. J. van Tol, 5. W. Sietsma, 6. A. Schuring, 7. J. Ver­heul, 8. Ter Gouw, 9. Lute 10. Wientjes. Op een ronde volgden: 11. H. Have, 12. J. Harmeling, 13. W. Adams, 14. G. van Essen 15. R. Boeljon.

 

EMMER COMPASCUM (18 mei).1957

STEINBACH WINNAAR IN EMMER COMPASCUUM.

Het vriendelijke Emmer Compascuum, ergens ver weggedrukt in het steeds belangrijker wordende gebied van Zuidoost Drente, heeft Zaterdag voor het eerst kennis gemaakt met de wielersport. De wielervereniging Emmen onder de voortvaren­de leiding van de heer Theo Dekker, die men bij elke wieler­koers in het Noorden op de jury-wagen kan vinden, kwam met een goed georganiseerde koers voor adspiranten en nieu­welingen voor de dag en het was verheugend, dat de schare kijkers groot was.

De toeschouwers waren meteen gewonnen voor de attractieve wielersport, want de nieuwelingen kwamen met een goede koers. Tactiek? De jeugdige rennertjes hadden er maling aan. Ze reden voor de vuist weg en zo hard mogelijk. M. Borger leek regelrecht naar de zegebloemen te fietsen. Hij trapte een grote voorsprong bij elkaar, maar in de 30e ronde kreeg de pechduivel hem te pakken. De kopgroep bestond toen uit Steinbach, Westerhof, Hoekstra en Schuitema, de ambitieuze Groninger. Steinbach was de snelste in een vinnige eindsprint. BRON:D. MONNINGH.

Nieuwelingen: 1. G. W. Steinbach, Kampen, 60 km in 1 uur 35 min. 6 sec.; 2. H. Westerhof, Dedemsvaart; 3. H. Hoekstra, Ureterp; 4. G. Schuitema, Zuidwolde Gr.; 5. J. Welter, Eerne­woude; 6. C. van Harselaar, Enschede; 7. T. de Kinkelder,Hengelo; 8. E. Oosterhuis, Groningen; 9. P. Hoomoed, Enschede en 10. J. Bosma, Winsum.

Adspiranten: 1. J. Wilkens, Emmen; 2. R. Scholten, Stieltjeskanaal; 3. D. Barneveld, Emmen; 4. A. Groo­ten, Emmen; 5. W. Muskee, Emmen.

 

ENSCHEDE (21 juli).1957

Amateurs: 1. Henk Nijdam, 2. Wim Dieperink, 3. Kantjes,

 

ETTEN (13 augustus).1957

Amateurs: 1. Frans Hofmans, 2. Cees van de Zande, 3. Wim Bogers,

 

EYSDEN (26 mei).1957

Nieuwelingen: 1. Haas, Sittard, 50 km in 1 uur 15 min. 30 sec.; 2. Van Dijk, Blerick; 3. Hassoul, Slenaken; 4. Smeets, Valkenburg; 5. Gijzen, Sittard.

 

EZINGE (11 juni).1957

RENNERS VAN N.W.V. VERRICHTTEN OFFICIELE OPENING

Bij ingebruikneming nieuwe weg Steentil-Feerwerd.

Hebt gij, lezers in den lande, ooit gehoord van de Aduarder­diepsterweg? Het is de weg van Steentil, geliefkoosd plekie bij de schilders, naar Feerwerd, midden in het wijde, prachtige Groninger land, waar ge toch eens naar toe moet komen om het te bewonderen. Dat gedeelte van de Aduarderdiep- sterweg, wat tot de gemeente Ezinge behoort, is in de afgelopen maan­den aanzienlijk verbeterd.

De Noordelijke wielervereniging heeft er door de jaren heen altijd haar trainingsparcours gehad en eenmaal zijn er de wielerkampioenschappen van Groningen, Friesland, Drente en Overijssel verreden.

„Roert de tram", had Commissaris W. A. Offerhaus bij de ope­ning van de tentoonstelling ,Winsum 900 jaar" gezegd en burgemeester H. J. Scheffer van Ezinge heeft deze woorden goed in zijn oren geknoopt.

De renners van de Noordelijke wielervereniging kregen op de winderige Dinsdagmiddag 11 Juni de eer om de officiele ope­ning van de nieuwe weg te verrichten, een eer, die op hoge prijs werd gesteld. Na een ronde flitsten de renners gezamen­lijk door het rood witte lint, waarmee de opening was ver­richt en waarna de renners nog aan een wedstrijd over een ronde begonnen. De uitslag hiervan werd: 1. W. Kamphorst (Groningen) 12 km in 19 min. 57 sec.; 2. J. de Roode (Uithuizen), 3. J. Franke (Groningen), 4. J. Venema (Groningen), 5. B. Oosterhuis (Groningen), 6. G. Wetzinga (Groningen), 7. H. Kamphorst (Groningen), 8. H. Nankman (Groningen), 9. G. Meijer (Groningen), 10. H. G. Schreuder (Adorp). D. MONNINGH.

 

GELDROP (22 april).1957

KOGER'S EERSTE ZEGE BIJ DE AMATEURS.

In Geldrop slaagde er de Haarlemmer Koger in zich in de laat­ste kilometers bij enkele vluchtelingen te voegen en zich daar­na ook nog van de snelste man Braat los te rukken, waarmee de nieuwe amateur zijn eerste zege in deze categorie behaalde.

Onafhankelijken en amateurs: 1. Koger, Haarlem, 100 km in 2 uur 26 min. 51 sec.; 2. A. Braat, Helmond, op 8 sec.; 3. v. d. Linden, Tilburg; 4. Groenendaal, St. Michiels-Gestel; 5. De Haas, Eindhoven; 6. F. Liebregts, Vlijmen; 7. A. Manders, Eind­hoven; 8. K. Koot, Eindhoven; 9. v. d. Made, Best; 10. B. Lute, 's-Gravenland; op 35 sec. 11. Van Engeland, Schijndel; op

47 sec. 12. Van Hout, St. Michiels-Gestel; 13, Kivits, Nieuwkuik; 14. v. d. Putten, Den Haag; 15. v. d. Sanden, Veghel; 16. v .d. Waterlaat, Eindhoven; 17. Jongejan, Rotterdam; 18. P. Damen, Lieshout; 19. H. Schoenmakers, Eindhoven; 20. W. Snijders, Halfweg.

Nieuwelingen: 1. De Jager, Den Haag, 50 km in 1 uur 14 min. 31 sec.; 2. J. Hageman, Eindhoven; 3. v. d. Vleuten, Mierlo­Hout; 4. J. Kennis, Hoogeloon; 5. Van Tiggelen, E'indhoven; 6. Hermes, Berkel; 7. Rutten, Leende; 8. v. d. Heijden, Netersel; 9. Huiskes, Den Bosch; 10. Peters, Eindhoven; 11. v. d. Heijden, Eindhoven; 12. Van Wijk, Pijnacker; 13. Van Vught, Aalst; 14. Vulders, Nijnsel; 1'5. Leijten, Helmond.

 

GENDRINGEN (4 augustus).1957

Cor van Engeland wint Ronde van Gendringen na prachtige strijd

De jaarlijkse Ronde van het ver in de Achterhoek gelegen plaatsje Gendringen mocht zich al voor de oorlog in een grote populariteit verheugen. Ditmaal hebben wij zelf kunnen con­stateren hoe terecht dit is. Er was kermis, veel publiek, volop zon en boeiende strijd, een overzichtelijk parcours en een puike organisatie daarenboven.

De Nieuwelingen-race had het gewone verloop: veel zwakke broeders, geen geslaagde uitlooppogingen en enkele pechge­vallen. Gramser (Siebengewald) verwierf de sympathie door verwoede strijd toen hij door pech was achtergeraakt. Toen hij na drie kwartier nog steeds niet was ingelopen, trok hij ander­maal de aandacht. Hij hoorde n.l. dat zijn plaatsgenoot Jans­sen met een lekke band achter het peloton aanjoeg. Gramser remde, keerde en gaf zijn fiets aan Janssen. Bravo. Met nog 3 ronden te gaan verspeelde ook Lamboo (Utrecht) door een lekke band zijn kansen. Na 1 uur, 5 min. en 15 sec. over ruim 40 km leverde de sprint de volgende uitslag op:

Nieuwelingen: 1. Van Oostrom (De Meern), 2. Lute (Castricum), 3. Zantman (Badhoevedorp), 4. De Kinkelder (Hengelo), 5. Westbeek (Utrecht), 6. V. d. Grien (Vlijmen), 7. Van Voorthuizen (Lunteren), 8. V. d. Ven (Vlijmen), 9. Scheuten (Hengelo), 10. Janssen (Ottersum),- 11. Luining (Nw. Buinen) en 12. Soetekouw (Nijmegen).

Bij de 59 gestarte amateurs en onafhankelijken waren 8 Duit­sers, die de wedstrijd een internationaal tintje gaven maar overigens weinig presteerden. Lentelink (Delden) kwam door een val achterop maar marcheerde in 2 razend snelle ronden terug naar de groep. Ook later weerde hij zich zo geducht dat hem de prestatie-prijs werd toegekend. Reeds spoedig ont­snapte een aantal renners, van wie Stoete (Amsterdam), Pos (Vreeland) en Walravens (Den Bosch) door pech terugvielen. Het vijftal dat overbleef bleek echter sterk genoeg om alle aanvallen af te slaan. Kool (Delft) mag dan minder bekend zijn dan zijn metgezellen Van Engeland. (Schijndel), Geldermans (Beverwijk), Blauw (Arnhem) en Klebach (Amsterdam), hij deed in niets voor hen onder. Zij dubbelden alle anderen op 12 na. Die waren samengesmolten uit 3 groepjes, waarin Pos (Vreeland), Wolfs (Vlijmen) en Walravens (Den Bosch) bergen werk verzetten, maar uiteindelijk in Van Tiem (Leeuwarden) hun meerdere moesten erkennen. Al eerder vestigden wij de aandacht op die Nieuweling, die nu met een kersverse amateur­licentie voortdurend in de slag was en zijn onverwoestbare kracht door een fraaie 6e plaats beloond zag. De enige die voor hem had kunnen eindigen was “oude" Piet Muilwijk (Rotter­dam), die bij een geslaagde ontsnapping kort voor het einde jammerlijk plat viel en veel plaatsen verspee]de. Aanvankelijk had ook Boom (Markelo) bij de leidende groep gezeten, maar toen hij eenmaal had gelost, was hij geheel van de kaart. Wim Klebach, die bijzonder gemakkelijk reed, sprong kort voor het einde nog weg met Joop Blauw, maar de drie andere koplopers achterhaalden hen toch nog, waarna ook Klebach een lekke band kreeg en terugviel. Korver (Oosterbeek) verdedigde zich het langst tegen de uitlopers, maar werd tenslotte toch ook achterhaald. Al bij al was het op verschillende fronten een uiterst boeiende strijd, zoals men maar zelden te zien krijgt. In de beslissende spurt toonde Van Engeland zich overtuigd de sterkste. Hij finishte zijn 100 km na 2 uur 33 min en 30 sec.

BRON: KEES ZWEEDIJK

Amateurs en Onafhankelijken: 1. van Engeland; 2. Kool; 3. Blauw. 4. Geldermans; 5. Klebach; 6. Van Tiem; 7. v. d. Ven; 8. Bos; 9. Visser; 10. Walravens; 11. Lentelink; 12. Wolfs; 13. Nijkamp (Zwolle) 14. Van Weert (Vlijmen) 15e, Kampjes (Hengelo) 16e. Wagenaar (Voorst) 17e Bloetjes (Alkmaar); 18e Korver (Oosterbeek), 19e Muilwijk en 20e Jansen  (Cuyk).

 

GILZE. HART VAN (7 juli).1957

IN HET HART VAN GILZE WAREN DE BLOEMEN

                                                            VOOR CEES VAN AMSTERDAM.

Het „Hart van Gilze" bracht dit keer een beste winnaar, een van de sterkste renners uit Brabant, de jonge Cees van Amster­dam, en hij deed dat op een wijze die hoop geeft voor de toe­komst. Van Amsterdam, die over een fel “eindschot" beschikt, is niet bevreesd zelf ook nog eens te demarreren en dit schonk hem in de ronde van Gilze de bloemenruiker, nadat hij een ronde voor het einde uit de kopgroep van zes vluchtte en een ruime voorsprong nam.

Een tweede uitblinker, die op deze warme dag tot een toppres­tatie in staat bleek, was Arie van Houwelingen. Vanuit de ach­terhoede begon Van Houwelingen aan een indrukwekkende solo-rit. Hij moest een minuut achterstand wegwerken op de kopgroep, bestaande uit Hermes die voortreffelijk reed, Hof­mans, Marchand, Paymans, Van Amsterdam, Kool en Heyden. Hij volbracht dit en snelde meteen door. Toen waren zijn ri­valen echter attent, in de eindsprint werd Van Houwelingen door de rappe Paymans nog de tweede plaats onthouden. Hij werd nu derde.

In het begin was de strijd levendig. De eerste 50 km waren er voortdurend andere kopmannen. Daarna liepen De Bruin, Teu­nisse, Hanegraaf en Hermes uit. Na 88 km was het Hermes die de aandacht voor zich opeiste door zijn moedige solo. Er kwa­men toen volgers in de gedaante van Van Amsterdam en Kool met Heyden, nadat even eerder Hofmans, Paymans en Mar­chand vluchter Hermes hadden gepakt. Dit was toen de be­slissende slag. Tegen het einde werd alleen Heyden wat van de kopgroep los gereden en stapte Marchand prompt van zijn karretje.

In de slotfase konden Teunisse, Piet de Bruin en spurter Zwa­neveld zich nog los werken van bet gedunde peloton en toen waren de ereplaatsen al weer verdwenen. Cees van Amster­dam en Arie van Houwelingen zorgden toen voor het al be­schreven vuurwerk.

Amateurs en Onafhankelijken: 1. C. van Amsterdam, Oosterhout; 2. C. Pay­mans, Tilburg; 3. A. van Houwelingen, Sassenheim; 4. F. Hof­mans, Etten; 5. H. Kool, Delft; 6. J. Hermes, Berkel; 7. Zwane­veld, Dordrecht; 8. B. Teunisse, Utrecht; 9. P. de Bruin, Roosen­daal; 10. J. v. d. Heyden, IJsselmonde; 11. T. Peters, Haarlem; 12. H. Hanegraaf, Breda; 13. C. Visser, Santpoort; 14. G. Ver­straten, Amsterdam; 15. J. van Oord, Den Haag; 16. A. van 't Hof, Sassenheim (pech).

Bij de nieuwelingen behaalde A. Biemans een knappe zege door Anraad, een broertje van de ex-kampioen van Nederland, in de sprint te kloppen na een fraaie uitlooppoging.BRON: HANS VAN DE KAMP

Nieuwelingen: 1. A. Biemans, Ulvenhout; 2. Anraad, Oud-Gastel; 3. H. Zilverberg, Tilburg; 4. P. van Riisbergen, Tilburg; 5. C. Blom, Kwintsheul; 6. H. Engels, Dubbeldam; 7. R. Malipaard, Breda; 8. C. Cuvelier, Nieuw-Vennep; 9. B. de Vos, Dinteloord; 10. H. ter Berg, Breda.

 

GOES (29 juni).1957

Amateurs: 1. Jaap Huissoon, 2. Piet de Bruin, 3. Piet rentmeester,

 

GOIRLE (25 augustus).1957

Amateurs: 1. Wim Bravenboer, 2. Ben Teunisse, 3. Tinie Wolfs,

 

GORINCHEM (25 juli).1957

Amateurs: 1. Werner Zwanenveld, 2. Vhris de NIjs, 3. G. de Jager, 4. G. van de Berg, 5. Jan Stolk, 6. H. Jongerius, 7. Gerrit van Straten, 8. P. Bezemer, 9. Wil Bravenboer, 10. Piet Muilwijk

 

GOUDA (5 oktober).1957

Gouda zag Geldermans winnen

In Gouda organiseerde Excelsior de zesde wielerronde. Nieu­welingen reden een wedstrijd over 40 ronden ofwel hooguit 50 km, welke door Kees Lute uit Castricum werd gewonnen. In de laatste kilometers had Kees, die in de pijpenstad zijn dertiende overwinning in dit seizoen boekte, de Rotterdammer, Leen v. d. Leur ingelopen en in de spurt moest deze laatste het afleggen. Overigens geloofde Leen, van wie in de Maasstad nog

veel goeds wordt verwacht, het wel erg gauw in die spurt... . Derde werd Arie Verzijl, die zich in de hele rit eigenlijk weinig had doen gelden en kort voor tijd uit het peloton was wegge­lopen op zoek naar Henk van Duin, die tussen kop en groep was blijven hangen, maar door zijn lofwaardige actie altijd nog een vierde prijs in de wacht sleepte. En de Nieuwpoorter Klaas Renes, een goed lid van Jan van Arckel, won weer eens het spurtje van het peloton, zoals hij dit al zoveel heeft ge­daan dit seizoen.

Nieuwelingen: 1.Cees Lute, 2. Leen van de Leur, 3. Arie Verzijl, 4. Henk van Duin, 5. Klaas Renes, 6. P. de Heer, 7. F. Klardi, 8. K. Bom, 9. A. Kalee, 10. J. Sluiter,

Wil Bravenboer, die zich de laatste tijd bezighoudt met het tuindersvak en hierin zijn mannetje wel staat, was weer op het voorplan, toen de overigens weinige groten, die de Gou­wenaren hadden geengageerd (de onafhankelijken zaten langs de kant en er gingen even meer dan dertig man van start.... ) hun troeven op tafel legden in de eerste ronden. En het was ook diezelfde Bravenboer, die er met Piet Steenvoorden tussen uittrok, toen na enig geschutter de zaak wat moeilijk op gang leek te komen. Het ging best. Zo best zelfs, dat Geldermans, Verhoef en v. Egmond zich volledig moesten inzetten om het duo te vatten. De zaak leek gelopen. Het peloton had het moeilijk. Niesten deed aanvankelijk vergeefse-pogingen weg te komen. Sijthoff lukte het wel, evenals trouwens v. Straten, die met zijn voornoemde collega een beste koers reed. Toch konden zij het samen niet bolwerken, en wachtten tenslotte op Niesten, die dan toch nog uit het peloton kon wegvluchten, toen de vijf man op kop in aantocht waren. Van die vijf moest Verhoef van de fiets voor een af- en daarna vastgelopen ket­ting, waardoor hij voor een ereprijs werd uitgeschakeld, te­meer daar hij daarna nog op een half lege achterband kwam te rijden. Ook Steenvoorden moest even lossen, maar kwam net­jes terug. Er gebeurde daarna lange tijd niets, tot dan eindelijk een ronde of vijf voor tijd Geldermans de beslissing forceerde en uit het peloton wegschoot. Hij was niet te houden en met meer dan een minuut voorsprong snelde hij tenslotte over de meet, nadat hij ook het trio Sijthoff, v. Straten, Niesten nog voorbij was gestevend. De uitslag van de rit werd:

Amateurs:1. A. Gel­dermans, Beverwijk, 73 km in 1.48.25; 2. op 1 min. 7 see. P. Steenvoorden, 3. A. v. Egmond, 4. W. Bravenboer, 5. op 1 min. 48 sec, Th. Sijthoff, 6. G. van Straten, 7. C. Niesten, 8. op 2 min. 45 sec. S. Verhoef. 9. S. Appel, 10. P. Muilwijk, 11. C. Rabe, 12. P. Kortland, 13. J. de Boer, 14. C. v. Leeuwen, 15. R. de Jong.

Dat consul Meter niet tevree was over de organisatie, liet zich begrijpen. Auto's op een parcours, waar bovendien te hooi en te gras de mensen overstaken, dit alles kan nu eenmaal niet goed zijn.... Volgend jaar zal Excelsior dit heus moeten be­denken.

 

GROEDE (23 april).1957

BRAM VAN SLUYS SPRINTWINNAAR IN GROEDE.

Met verschillende „Middelkamp" afvaardigingen in Belgische wedstrijden was Bram van Sluys de enige om de Zeeuwse kleuren in de 6e Ronde van Groede voor onafhankelijken en amateurs te verdedigen. Hij heeft dit overigens op bewonde­renswaardige wijze gedaan„ want onvermoeibaar smoorde hij elke uitlooppoging in de kiem. Na verschillende vruchteloze demarrages leek twintig ronden voor het einde de slag te val­len toen Bestebreurtje, Van Glerum, Heeren en Goorden een gat sloegen. Van Sluys zag het gevaar tijdig in en met Wuyts in zijn kielzog had hij in tien ronden de leiders vervoegd. In de daarop volgende eindsprint won hij tenslotte afgetekend voor Wuyts.

Onafhankelijken en Amateurs: 1. Bram van Sluys, Vlissingen, 90 km in 2 uur 18 min.; 2. A. Wuyts, Kruisland, z.t.; 3. W. Heeren, St. Willebrord, z.t.; 4. G. Bestebreurtje, Rotterdam, z.t.; 5. P. Goorden, Nispen, z.t.; 6. H. v. Glerum, St. Willebrord, z.t.; 7. C. de Nijs, Beverwijk, op 15 sec.; 8. P. van Est, Fijnaart, z.t.; 9. A. van Elgmond, Den Haag, z.t; 10. J. Duinkerke; Borsselen, z.t.; 11. W. van As, Roosendaal, z.t.; 12. A. Kool, Delft, z.t.; 13. B. Timmermans, Roosendaal, z.t.; 14. A. Nuyten, Terheyden, z.t.

 

GRONINGEN.BERNOULLIPLEIN (30 april).1957

GOEDE WIELERSPORT OP KONINGINNEDAG IN GRONINGEN.

Maar al te graag heeft de Noordelijke Wielervereniging de kans aangegrepen de wielersport in het uitgebreide feest­programma van Koninginnedag 1957 te brengen. Vele rijen dik stonden de mensen random het Bernoulliplein in Groningen om de renners in hun veelkleurige tricots en op hun in het zonlicht blinkende racekarretjes aan het werk te zien.

Het lukte! Er werd goede wielersport gebracht, de klassement­wedstrijd aan het eind van de middag was door de vele jach­ten zeer levendig, waardoor de duizenden mensen zelfs en­thousiast werden en - en dat was ook belangrijk - er kwam op dit straatparcours van het Bernoulliplein, dat zeker lastig was, gelukkig geen enkele valpartij voor. Zo heeft de N.W.V. de wielersport ook in de stad Groningen weer nader tot het grate publiek gebracht en daarvoor brengen we gaarne hulde aan het actieve bestuur van de N.W.V.

In de ploegachtervolging, verreden in vier series, toonde de ploeg van Edy Jongstra zich de sterkste.. De hevigste tegen­stand kwam van de Veendammer ploeg onder aanvoering van Fre Mik en die werd gevormd door Heino Nieuwold, H. Lahpor, G. Feiken en S. Dijkstra. Edy Jongstra had de steun van H. van Oosten, G. Sahuitema, W. Zigterman en J. Venema.

De koppelwedstrijd met drie klassementen was voor het kop­pel Klaas Wiltjer-Harm van Oosten met 13 punten, 2. F. Mik -H. Lahpor 12 pnt., 3. E. Jongstra-S. Dijkstra 11 pnt., 4. H. Nieuwold--G. Feiken 4 pnt., 5. J. Koekkoek-J. de Roode 0 pnt. Ongedisciplineerdheid van de renners deed de afvalrace mis­lukken. De jury besloot tot een vroegtijdig einde van de race en kwam tot de volgende uitslag: 1. F. Mik, 2. K. Wiltjer, 3. J. Tieks.

De klassementwedstrijd, aangekondigd als het Criterium der Azen, was een bijzonder levendige koers met tal van jachten. Onophoudelijk werd er een felle jacht ontketend. Dramatisch werd de koers voor de sterke Edy Jongstra, die, toen hij op bet punt stand een ronde te nemen, een lekke tube kreeg en met tranen in de ogen moest hij toezien, hoe zijn voorsprong ver­dween. De vier klassementen werden gewonnen door Jan Venema, Edy Jongstra (2x) en de jonge Veendammer Heino Nieuwold, die Melle van Dekken op de eindstreep klopte. BRON: D.MONNINGH

Amateurs: 1. Melle van Dekken, Hoogkerk, 32 km in 45 min. 32.6 sec., 9 pnt.; 2. E. Jongstra, Zorgvlied, 8 pnt.; 3. H. Nieuwold, Veendam, 8 pnt.; 4. F. Mik, Nieuwe Pekela, 6 pnt.; 5. K. Wiltjer, Middelstum, 6 pnt.; 6. J. Venema, Groningen, 5 pnt.; 7. W. Bruins, Zuidwolde Dr., 4 pnt.; 8. H. Hoekstra, Ure­terp, 3 pnt.; 9. K. Bottema, Gersloot, 0 pnt.; 10. A. Struik, Eesergroen, 0 pnt.

 

GRONSVELD (22 april).1957

STEUTEN ZEGEVIERDE IN DE SPURT TE GRONSVELD.

Na vijf toeren sloeg Gerard Vergoossen - pas hersteld van zijn sleutelbeenbreuk - al toe. Deze wip werd meteen door Lotz, Steuten, Steenbakkers en Jacq. Vrancken beantwoord, zodat vijf man het heft in handen namen. Het peloton trachtte de afstand te overbruggen, evenwel zonder resultaat. Ook de Limburgse kampioen Jan Hugens moest het hoofd buigen, om naderhand van het toneel te verdwijnen. Na circa 30 km dub­belden de kopmannen de grote groep, waarna het peil van de wedstrijd zakte. De resterende kilometers waren zeer een­tonig, al konden Van Eck, Doek, De Rooy en Willemsen af­scheid van de stoet nemen, zodat zij zonder ronde achterstand de koers tot een einde brachten. Jacq. Vrancken had pech: drie kilometer voor het spandoek kwam hij ten val. In de eind­spurt klopte -de jonge Weertenaar Steuten zijn rivalen Lotz en Vergoossen met gering verschil.

Onafhankelijken en Amateurs:1. A. Steuten, Weert, 100 km in 2 uur 48 min. 16 sec.; 2. R. Lotz, Stein; 3. G. Vergoossen, Echt; 4. P. Steenbakkers, Maastricht; 5. op 2.30 min. J. Vrancken; 6. op 3.30 min. A. de Rooy, Eygels­haven; 7. J. van Eck, Sc'hinnen; 8. J. Doek, Heerlerheide; 9. J. Willemsen, Nuth; 10. op l ronde H. Huntjes, Beek.

Nieuwelingen: 1. G. Lauvenberg, Schaesberg, 50 km in 1 uur 25 min. 10 sec.; 2. J. Lexis, Maastricht; 3. H. Erdman, Heerlen; 4. H. Hesen, Horst; 5. J. van Weersch, Bocholtz.    G. S.

 

GROUW: 31 juli)./1957

Amateurs: 1.Klaas Bottema, Gersloot; 2. Sjouke Dijkstra, Langezwaag; 3. Jeen Wester, Eernewoude; 4. Gerrit van Dijk, Oranjewoud; 5. Johan Enwerda, Bolsward, 6. Johan van Oostveen, Leeuwarden; 7. Marten Wierda, Heerenveen; 8. Thijs Jellema, Birdaard; 9. Jan Rinsma, Bartleheim; 10. Wim van Olphen, Noordwolde;