JAARGANG 1954

                              WEDSTRIJDEN S T/M Z

SANTPOORT.(4 augustus).1954

                   AREND van 't HOF zegevierde in Santpoort

De Sassenheimer Arend van 't Hof heeft zich - ondanks dat hij in militaire dienst is - ook in de Ronde van Santpoort weer eens van zijn sterkste zijde doen kennen. Na Badhoevedorp en Den Bosch, schreef hij ook deze Ronde op zijn naam door de eindsprint van het compacte peloton, dat op de finish afstormde, voor zijn-reke­ning te nemen. Van 't Hof werd hierdoor voor de derde achtereenvolgende maal winnaar van de Santpoortse feestweek.­ronde.

De grootste belangstelling van de in­siders bij deze wedstrijd ging uit naar het amateur-debuut van Arie van Wetten uit Noordwijkerhout. Deze sterke knaap, die bij de nieuwelingen altijd al voor de benodigde strijd zorgde, liet zich ook in deze Ronde niet onbetuigd en vooral in de beginfase trad hij verschillende malen op de voorgrond. Toen er dan ook na amper 5 km vier renners, t.w. Ab Gel­dermans, Piet Steenvoorden, Dirk de

Ruiter en Roel Schipper, de ruimte in­snelden, meldde “debutant" Van Wetten zich present om deze uitlooppoging te steunen. Ondanks dat de vijf vluchte­lingen nog versterking kregen van Sjors de Korte, Tonny Peters en Jan Buis en even later van Anton v. d. Knaap, wer­den zij na 15 km koers weer ingelopen.

De rust was echter van korte duur, want Van Wetten - die al zijn overwinningen bij de nieuwelingen met voorsprong be­haalde - dacht dit ook bij de amateurs in praktijk te gaan brengen. Dit pakte nu evenwel anders uit, want nadat eerst Piet Peters naar hem toe was gespron­gen, werd hij weer door het peloton in zijn kraag gepakt. Piet van Heusden, Cees Rabe en Schoen probeerden nu hun slag te slaan, maar doordat Jan Eelsing, Fok, Mackay en later Geldermans, de jacht op het drietal ontketenden, leverde ook deze uitlooppoging geen succes op.

Uitlooppogingen werden er nog genoeg ondernomen, maar allen leden zij schip­breuk op de onverzettelijkheid van de „groten" in het peloton. Ook Arend van 't Hof, die - nadat de grootste helft on­der de wielen doorgegleden was - een kleine voorsprong veroverde, werd weer een halt toegeroepen. Steeds wisselden de posities en na elke ronde zag men andere gezichten aan de kop van het peloton voorbij trekken.

Met nog 15 km te rijden wist C. Kayer evenwel te ontsnappen en veroverde een kleine voorsprong. Hoewel er aanvan­kelijk nog pogingen in het werk werden gesteld om hem te achterhalen, liet men nadien de eer aan elkaar over. Kayer scheen te gaan profiteren van de onder­linge rivaliteit in het peloton en noteer­de na elke ronde enige meters winst. Doch 8 km voor de finish schudde Gel­dermans het peloton wakker en toen ook Arend van 't Hof zich met de achtervol­ging ging te moeien, werd de strijdlustige Kayer - met nog 3 km in het verschiet - door het jagende peloton opgeslokt.

In de laatste drie ronden, die nog afge­legd moesten werden, bleef men elkaar angstvallig bewaken en beperkte de activiteit zich tot het zoeken van een goede positie voor de eindsprint. En toen de renners voor de laatste maal de bocht omkwamen naar de eindstreep, lag Van 't Hof aan de leiding en stand deze niet meer af. Op anderhalve lengte volgde Henk Wiese en vervolgens Joop Wuur­man, Piet van Heusden, Wil Eelsing, Van Sas, Olivier, Schild, Geldermans en Cor­nelisse.BRON:JAN ROOSEBOOM DE VRIE'S.

Amateurs: 1. A. v. 't Hof (Sassenheim) 75 km in 1 uur 52 min. 40 sec.; 2. H. Wiese (Amsterdam); 3. J. Wuurman (Amsterdam); 4. P. van Heusden (Amsterdam); 5. W. Eelsing (IJmuiden); 6. J. van Sas (Den Haag); 7. D. Olivier (Amsterdam); 8. F. Schild (Amsterdam); 9. A. Geldermans (Beverwijk); 10. F. Cornelissen

(Halfweg).

 

SCHEVENINGEN.(7 augustus).1954

Amateurs: 1. Anton van de Knaap, 2. Gijs van Veldhoven, 3. Gijs van Rhijn, 4. J. Matena, 5. van de Veen, 6. Kroon, 7. H. teuling, 8. P. Ravestein,

Nieuwelingen: 1. J. van de Weegen, 2. Th. Heijneman, 3. J. Scholts, 4. J. van Calsteren, 5. Jansen, F.

 

SCHIEDAM.(28 augustus).1954

Amateurs: 1. Wim Rusman, 2. Jan van Sas, 3. Jan Hofland, 4. J. Heiden, 5. K. Blokzijl, 6. Brunschot, 7. N. Snijders, 8. M. Vink, 9. C. Plasmeijer, 10. T. Peters.

Nieuwelingen: 1. J. Sjouke, 2. J. Griep, 3. H. van de Graaf, 4. J. Schouten, 5. N. van de Veer, 6. G. Javobs, 7. M. de Zeeuw, 8. A. van iersel, 9. J. van Leeuwen, 10. W. Voogt.

 

SCHIJNDEL.(4 juli).1954

In Schijndel domineerden de gebroeders Van der Linden uit. Helmond. Piet was deze keer zijn broer Hein te rap af, waar­door deze zich met de tweede plaats te­vreden moest stellen. Amateurs: 1. Piet van der Linden, 2. Hein van der Linden, 3. Rutten, 4. Van der Loo, 5. Franken, 6. De Bree, 7. De Veer, 8. Versluijs, 9. Van der Heijden, 20.De Weijer.

Nieuwelingen: 1. Jongerius, 2. Liebregts, 3. Rademaker, 5. Van der Zanden, 5.Teunissen.

 

SCHINNEN.(19 september).1954

LEO STEVENS KREEG IN SCHINNEN DE BLOEMEN.

De Ronde van Schinnen voldeed aan de gestelde verwachtin­gen. Direct een hoog tempo en meteen werd al een pechvogel genoteerd. Vroomen brak zijn fiets en verdween aldus van het strijdtoneel. Van Loo sloeg het eerst op de vlucht, maar het peloton was erg waakzaam, zodat deze poging niets opleverde. Hierna solliciteerden Heiligers en Janssen naar een hoofdrol. De pret duurde een ronde of tien, toen was het gedaan. Na her­haalde schermutselingen, konden tien toeren voor het einde Pluymakers, Janssen, Ehlen, v. d. Brand, Gelissen, Schoenma­kers, Wuyts, Van Loo en Stevens een kleine voorsprong nemen. Het “boterde" evenwel niet naar wens in deze kopgroep, zodat de winst teloor ging. Leo Stevens demarreerde - twee ronden voor het slot fel. Wuyts en Franssen plakten aan zijn wiel, iets wat hun de nodige inspanning kostte, daar Stevens furieus tekeer ging. In een vlijmscherpe spurt bleef Stevens baas over de eveneens snelle Wuyts.

Amateurs:1. Leo Stevens (Elsloo), 100 km in 2 uur 12 min. 2 sec.; 2'. A. Wuyts (Kruisland); 3. J. Franssen (Ubachsberg); 4. J. Gelissen (Beek); 5. J. Lahaye (Bunde); 6. L. v. Loo (Kerkrade); 7. H. Schoenmakers (Blerick); 8. J. Pluymakers (Berg en Terblijt); 9. A. Stijkel (Hoensbroek); 10. H. Leunissen (Geleen).

Nieuwelingen: 1. W. Boss (Beek), 63 km in 1 uur 53 min. 42 sec.; 2. v. d. Zande (Veghel); 3. J. Vek (Waubach); 4. G. v. Hassel (Schinnen); 5. Fr. Ramakers (E cht).

 

S-GRAVENZANDE.(28 augustus).1954

Amateurs: 1. Joop van de Putten, 2. Gijs van Veldhoven, 3. Piet Steenvoorden,

Nieuwelingen: 1. Henk den Teuling,

 

S-HEERENHOEK.(22 augustus).1954

Amateurs: 1. Borremans, 2.Van Glerum, 3. Looyen, 4. West­dorp, 5. De Wit, 6. Keepers, 7. Bras, 8. Wuijts, 9. De Vree, 10.Maas.

 

SILVOLDE.(19 september).1954

Nieuwelingen: 1. W. van Barneveld, 2. Bart van de Ven, 3. J. Rijkborst,

 

SINT MICHIELGESTEL.(17 oktober).1954

Amateurs: 1. Harrie Scholten, 2. Tinie Wolfs, 3. Vic de Rooy,

Nieuwelingen: 1. Cor van Engeland, 2. Frits Ramakers, 3. Jos Kievits,

 

SINT MICHIELS GESTEL.(18 juli).1954

De Bosschenaar Timmermans heeft een goed seizoen. In St. Michiels-Gestel liet hij Wolfs en Timmermans uit Arnhem achter zich. Dat zijn er die toch behoorlijk uit de voeten kun­nen. Timmermans kan uit deze overwinning zelfverzekerdheid putten. Het doet ons voor de Bosschenaar, die het met de fietssport ernstig meent, genoegen, dat het succes niet uitblijft. Amateurs: 1.Timmerman, 2. Wolfs, 3. Timmermans (Arnhem), 4. De Korte, 5. Van Zummeren, 6. Slits, 7. Verhoeven, 8. Meijer, 9. Van de Loo, 10. Steenvoorden.

Nieuwelingen:1. Cuvelier, 2. Bloks, 3. Van Haaren, 4. Van Engeland, 5. Verkampen, 6. Jongerius.

 

SINT WILLEBRORD.(19 april).1954

SINT WILLEBRORD.(19 april).1954

WAGTMANS won in St. Willebrord

Beroepsrenners: 1. Wout Wagtmans, 2. Gerrit Voorting, 3. Hans Dekkers, 4. Willekes, 5. H. van de Kamp, 6. de Paepe, 7. van Stayen, 8. Ab Donker, 9. van der Elst, 10. Severijns.

Wagtmans heeft de eerste profcourse van het jaar gewonnen en waarschijnlijk heeft hem deze overwinning-evenveel genoegen gedaan als een grote internationale wedstrijd, die rijk met pegels beladen is. Want die eerste wedstrijd werd op Tweede Paasdag in St. Willebrord verreden, het wielerdorp in West­Brabant, waar „de Waut" zijn eerste schreden heeft gezet en waar hij elke buntpol heeft verkend op het aantal-pijpenspie­ren, dat er van te plukken was. Wout woont sinds jaren in Breda, maar St. Willebrord ligt hem na aan het hart. In zijn geboortedorpje is intussen Wim van Est uit de “Fijnert" een groot coureur geworden. Wout en Wim zijn beste vrienden, maar soms stelt de wielergemeenschap de vraag, wie nu de grootste wielrenner is. En dan zijn bij Wout en Wim, als zij niet oppassen, de poppen aan het dansen. De Wout heeft im­mers Willebrord nog niet vergeten. Nu wil het geval, dat Wim van Est de Ronde op het schone parcours dat de gemeenteraad speciaal voor wegwedstrij- den heeft laten aanleggen, al eens gewonnen heeft.

 

Tweede Paasdag is Wout Wagtmans in zijn geboortedorp de primes inter pares geweest. En dat zonder dat Wim van Est iets aan zijn populariteit heeft ingeboet. De Bordeaux-Parijs­rijder is evenwel nog niet in voile vorm, want in dat geval zou hij de voorsprong, waarbij hij al zijn krachten in de waag­schaal legde, wel tot het einde toe behouden hebben.

Het veld bestond uit een vijftigtal deelnemers, waaronder een zestal Belgen. Als er meer dan veertig Nederlandse profs aan de start verschijnen, dan bevindt zich daarbij het overgrote deel van onze wegrenners, waarvan er vele tot de jongeren behoren.

De ontvluchtingspoging van twee jonge dravers van geheel verschillende allure, die na 25 kilometer werd ingezet, heeft deze eerste profwedstrijd van het seizoen zijn karakter ge­geven. Dat waren Jan Plantaz en Nico van Est, de broer van Wim. Toen zij hun troeven op tafel legden, warm er reeds verschillende uit de wedstrijd verdwenen, zoals Holleeder, Maas, Van Elderen, Witteveen etc. Het tweetal veroverde zo­veel voorsprong, dat Wim van Est aan de kop van het peloton ongedurig werd en zijn kansen berekende. Tenslotte sloeg hij toe. Hij sneed zich van het peloton los om spoedig het tweetal te bereiken. Zestig ronden lang vocht dit drietal verbeten om een ronde voorsprong uit de pedalen te duwen. Het werden veertig seconden, maar verder bleek men het niet te kunnen brengen. In het peloton hadden zich Voorting, Dekkers en Wagtmans opgemaakt voor een felle achtervolging, die zoveel terreinverlies opleverde, dat Plantaz het eerst het hoofd in de schoot lei. De gebroeders Van Est zetten nog even met de kop­pigheid, die de West-Brabander in de course eigen is, door, om dan ook ingelopen te worden.

Toen sloegen zes man de beslissende slag.Pronk sprong weg, direct gevolgd door WagtmansDekkers, Voorting, Van der Kamp en Willekes. Het peloton bleef rustig,zodat 18 ronden later zich vijf renners met een ronde voonrsprong op kop konden plaatsen. Pronk was er niet bij, daar hij de snelle vlucht niet kon volgen. Enkele ronden voor het einde ontvluchtten De Paepe, Van Stayen en Donker aan het peloton om met honderd meter voorsprong nog een goede plaats te ver­overen.Wout Wagtmans werd in de spurt coursewinner voor Voorting en Dekkers. BRON:F. VAN GRIENSVEN.

Beroepsrenners:1. Wagtmans, 135 km in 3 uur 14 min. 47 sec.; 2. G. Voorting; 3. Dekkers; 4. Willekes; 5. Van der Kamp; 6. op een ronde De Paepe (B.); 7. Van Stayen (B.); 8. Danker; 9. Van der Elst (B.); 10. Severijns (B.); 11. Van Oers; 12. Schoenmakers; 13. Brink­man; 14. Roks; 15. Plantaz; 16. N. van Est; 17. De Wachter (B.); 18. Dons (B.); 19. Van As; 20. Dielissen.

           

SINT WILLEBRORD.(18 juli).1954

Amateurs:1. Maas, 10,0 km in 2 uur 30 min. 44 sec.; 21. Van Overveld; 3. De Bruijn; 4. Heeren; 5. Van Os; 6. Roks; 7. Schrauwen; 8. Braspennincx; 9. De Vree; 10. Roovers.

Nieuwelingen: 1. Van Moergestel, 2. Lambrechts, 3. Hanegraaf, 4, Koevoets, 5.Meeldijk.

 

SINT-JANSTEEN.(26 juni).1954

In Sint Jansteen was er de jaarlijkse kermisronde voor ama­teurs. De talrijketoeschouwers hebben er van een spectaculaire strijd weten te genieten. Het parcours moest 60 maal gereden worden en vanaf het begin was er strijdlust. Verschillende uit­looppogingen hepen echter op niets uit, totdat De Vree er alleen vandoor ging. Hij kreeg een halve minuut voorsprong, maar toen gingen Piet Maas en Roks achter hem aan. Zij haal­den hem niet alleen in, maar gingen hem zelfs voorbij. Samen begonnen zij aan de eindsprint, waarin Piet Maas de snelste bleek.

Amateurs: 1. Piet Maas,hij had voor de 100 km 2 uur 39 minuten nodig. 2. Adrie Roks, Sprunde4; 3. Martens, Stekene (Belgie); 4. Eddy de Waal, Kloosterzande; 5. De Vree, Breda; 6. Jac. Maas, Heerlen; 7._Roovers, Etten; 8. Van Over­veld, Hoogerheijde; 9. Boeren, Sprundel; 10. Oosthoek, 's-Hee­renhoek.

 

SLIEDRECHT.(3 juli).1954

Wim Snijders zegeviert in een matte Ronde van Sliedrecht

Sliedrecht, het stadje aan de Merwe, bekend door zijn wereld­reputatie van de uitvoerders op waterbouwkundig gebied, be­leefde voor de tweede maal de historie van een wielerronde, die de zege bracht aan Wim Snijders uit Halfweg, de sterkste sprinter.

Over deze Ronde van Sliedrecht valt niet zo heel veel toever­tellen. De strijd was vooral in het begin zeer mat. Dat was in de eerste 60 km, toen George de Korte zeer strijdlustig reed en slag op slag demarreerde. Vijf premies waren zijn beloning. Minder prettig was het verloop voor de Rotterdammer Van Nikken, die dwars door zijn frame ging. De beslissing viel na 60 km. Drie renners ontsnapten, het waren de plaatselijke favoriet Van de Berg en de Hagenaars Boon en Innemee. Ook de goed rijdende Van Rhijn kwam daar nog bij.

Even (tweede groep met Verhoef, Blokzeijl, P. Versluis, J. v. Vliet, J. v. d. Putten en Beyer, kwam daar nog bij, waarna F. Versluis, Ten Dam, Van Sas, Geluk en De Korte de kopgroep nog groter maakten. Weer een ronde later gingen Snijders, Wallet en Van Staten op jacht. Het duurde verscheidene ron­den eer zij aansluiting kregen, tenminste voor Snijders en Van Staten, want, voor Wallet was  het tempo te straf geweest en de Leimuidenaar viel weer terug in het peloton.

Een kopgroep van niet minder dan zeventien renners. Zij zaten op fluweel. Erg hard reden zij niet meer, totdat vijf ronden voor het einde Snijders met v. Sas, Verhoef en v. d. Putten wederom ontsnapten. In de eindsprint, welke nu kwam, had Snijders weinig moeite met zijn kornuiten en mocht snelle Wim weer eens een ereronde rijden. Plaatselijke favoriet Van de Berg finishte als goede vijfde. George de Korte, een der besten, kreeg kort voor het einde een lekke band.BRON:Hans van de Kamp

Amateurs: 1. W. Snijders (Halfweg), 100 km in 2 uur 27 min. 45 sec.; 2. J. van Sas (Den Haag); 3. S. Verhoef (Rotterdam); 4. J. v. d. Putten (Den Haag); 5. G. van de Berg (Sliedrecht); 6. L. ten Dam (Den Haag); 7. J. v. Vliet (Rotterdam); 8. G. v. Rhijn (Den Haag); 9. F. Versluis (Waddinxveen); 10. P. Versluis (Waddinxveen); 11. A. Geluk (Rotterdam); 12. Th. Innemee (Den Haag).

 

SLUIS.(26 juni).1954

Ook in Sluis reden de amateurs. Hier was het de Goesenaar T'heo van Wijchen, die de laatste tijd in uitstekende vorm is en al zijn rivalen verraste, door 20 ronden voor het einde er vandoor te gaan, zodat de anderen kansloos waren.

Hij ging met een minuut voorsprong als eerste over de eind­streep en deed over de 100 km 2 uur 35 min.

Amateurs: 1. Theo van Wijchen (Goes): 2. Piet de Bruin, Roosendaal; 3. C. Minne, Oostkamp (Belgie); 4. Jan Konings, Breda; 5. K. Ing­hels, Sas van Gent; 6. W. van As, Roosendaal; 7. Jos Heeren, Roosendaal; 8. Les Crauwaert, St. Andries (Belgie); 9. Do­minicus, Nieuwdorp; 10. M. Zuurmond, Sonneghem (Belgie).

 

SNEEK.(24 juli).1954

Amateurs: 1. Bertus Fok, 2. Cees Kayer, 3. Franken,

 

SOESTERBERG.(24 juli).1954

Amateurs: 1. Joop Captein, 2. Cor Blaauw, 3. Jan Eelsing,

 

SOMEREN.(30 mei).1954

Amateurs: 1. H. v. d. Linden (Hel;mond), 100 km in 2 uur 30 min. 56 sec.; 2. Gelen (Helmond); 3. perks (Geldrop); 4. De Bruyn (Roosendaal); 5. Pafort (Amsterdam); 6. T. Verbeek (Geldrop); 7. Van Lippen (Eindhoven); 8. Kroens (Eindhoven); 9. Damen (Lies­hoUt); 10. H. v. d. Brock (Breukelen).

Nieuwelingen: 1. Bert van Laarhoven, 2. L. Maes, 3. M. Scheutjens,

 

SON.(7 juni).1954

Amateurs: 1. Cuijten, Mierlo; 2. Brands, Eindhoven; 3. Veer, Den Bosch; 4. v. d. Weijer, Rips; 5. Verbeek, Eindhoven; 6. M. Deelen, Helmond; 7. P. v. d. Linden, Helmond; 8. Hendriks, Eindhoven; 9. Hoens, Eindhoven; 10. v. d. Made, Best; 11. De Haas, Eindhoven.

Nieuwelingen: 1. Bert van Laarhoven, 2. Gerrit Visser, 3. H. van de Laar,

 

SPAUBEEK.(11 april).1954

Harry Schoenmakers in Spaubeek

De talrijke toeschouwers die Spaubeek opzochten, bekeken al­daar met groot genoegen de gang van zaken. Zij kregen in alle opzichten waar voor hun geld. Voor dit smakelijk opgedist menu zorgden zestig amateurs, die door strijdlust en herhaalde " demarrages de Ronde van Spaubeek een tintelend cachet gaven. Steevast was het veld in “beweging", zowat geregeld viel iets aardigs te constateren.

Na 60 km sloegen Schoenmakers en Vroomen op de vlucht en toen dit duo bijstand kreeg van Gelissen en de Brabanders Bours en Lamers, scheen het zaakje gebakken.Zo dacht het peloton er evenwel niet over. Onder aanvoering van Boel­houwers, Janssen en Stevens werden de uitlopers tot de orde geroepen, waarna Leo Stevens in zijn eentje de plaat poetste. Resultaten leverde ook deze stunt niet op, evenwel een hierop aansluitende poging van Boelhouwers. Tien ronden voor het einde wipte Boelhouwers opnieuw voorwaarts. Hij maakte pardoes een fiks ,gat" en alleen de Venlonaar Janssen slaagde erin de man uit Bunde gezelschap te gaan houden. Vuurwerk van formaat werd toen afgestoken. Het peloton bewoog hemel en aarde om de twee dapperen in bedwang te houden. Vooral Schoenmakers moedigde de grote ,groep via kranig kopwerp duidelijk aan. Het vonnis werd voltrokken. Boelbouwers streek de vlag en koos zich een stelling in de lang sliert. Niet Janssen, neen, deze zette tezamen met Harry Schoenmakers een nieuwe stunt in elkaar, welke 200 meter winst opleverde. Het peloton aarzelde eventjes en vier ronden voor de finish noteerden de twee leiders een halve minuut voorsprong. Schoenmakers, speelde op volle winst. Hij voelde de victorie binnen zijn be­reik. Janssen trachtte het wiel van zijn buurtgenoot te houden, plots kwam er „afstand" en Schoenmakers reed vervolgens een stukje solo. Boeiend was de slotfase. Zulks niet alleen door de opmars van Sdhoenmakers en Janssen, maar ook door een of­fensief van Boelhouwers en Stevens, dat met de derde en vierde prijs werd beloond. BRON: Gerard Sillen

De uitslagen:

Nieuwelingen: 1. J. Ratejec (Heerlerheide), 50 km in 1 uur 17 min. 30 sec.; 2. L. van Loo (Kerkrade); 3. A. Rongen (Bunde); 4. A. Quix (Geleen); 5. A. van Breugel (Heerlen); 6. J. Heyligers. (Valkenburg); op 18 sec. 7. G. Hassel (Schinnen); 8. W. Boss (Beek); 9. W. Hardy (Maastricht); 10. E, Menten (Maastricht).

Amateurs: 1. H. Schoenmakers (Blerick), 106 km in 2 uur 45 min.; 2. L. Janssen (Venlo), op 15 seconden; 3. K. Boelhouwers. (Bunde), op 30 sec.; 4. L. Stevens (Elsloo), z.t.; 5. W. v. d. Water-laat (Eindhoven), z.t.; 6. J. Gelissen (Beek), z.t.; 7. Bours (Eind­hoven), z.t.; 8. Dirix (Bunde), z.t.; 9. Rokx (Rothem); 10. H. Leunissen (Geleen).

 

SPAUBEEK.(22 augustus).1954

De Ronde van Spaubeek had een levendig verloop. Allerlei schermutselingen brachten leven in de brou­werij, maar deze stunts vermochten geen afscheiding teweeg te brengen. Eindelijk sloeg Jo Heiligers op hol. Hij kon deze voorsprong een heel tijdje handhaven, zodat de prijs voor de strijdlustigste renner voor hem werd bestemd. De winst werd ruim een minuut, werd daarna teniet gedaan, waarna A. de Rooy en Jan Willemsen het hoge woord wensten te voeren. Zo ging het verder. Leo Stevens, Leunissen, Pluymakers en Jans­sen rukten naar de leiding, maar werden eveneens tot de orde geroepen. Toen sloeg Gelissen toe. Hij draafde een volle minuut voor de rest uit, welke winst vervolgens door Steenbakkers, Roelofsen en Lahaye werd geneutraliseerd. Dit liep niet van een leien dakje, maar uiteindelijk moest Gelissen het hoofd buigen. Hij had evenwel nog voldoende „macht" in zijn bapage want nauwelijks had genoemd trio hem te pakken, of Gelissen rukte opnieuw voorwaarts. Hij hield het heft in handen en bleef met 35 seconden baas over zijn achtervolgers.

Amateurs, 120 km: 1. Gelissen (Beek); 2. Lahaye (Bunde); 3. Steenbakkers (Maastricht); 4. Roelofsen (Spaubeek); 5. Ehlen (Broek-Sittard); 6. Janssen (Venlo); 7. De Rooy (Eichelshoven); 8. Nieskens (Swalmen); 9. Leunissen (Geleen); 10. Keulers (Ge­leen); 11. Kisters (Heerlerheide); 12. Hameleers (Maastricht); 13. Nelissen (Hulsberg).

Nieuwelingen, 60 km: 1. Meessen (Wijnandsrade); 2. Van Has­sel (Schinnen); 3. Spreen (Heerlen); 4. Pieters (Maastricht); 5. Boss (Beek).

 

STAMPERSGAT(29 mei).1954

Amateurs: 1. Roovers (Eaten), 100 km in 2 uur 20 min.; 2. Van de Borst (Eaten); 3. Wuits (Kruisland); 4. Matthijssen (Wouw); 5. Goorden (Nispen); 6. Jacobs (Breda); 7. Maas (Heerlen); 8. Haverkamp (Fijn­aard); 9. Marchant (Bergen op Zoom); 10. Van Est (Fijnaard).

 

STANDAARBUITEN.(20 juni).1954

Amateurs: 1. Frans Braat, 2. Henk Glerum, Goorden,

Nieuwelingen: 1. Adrie van Meel, 2. Withoek, 3. Leo van de PLuym,

 

STEENBERGEN.(1 augustus).1954

Amateurs: 1.Daan de Groot, 2. Henk Van den Broek, 3. Jan Westdorp, 4. Schrauwen, 5. Marchant, 6. Keepers, 7. Van Overvelt, 8. Van Wijchen, 9. Wuijts, 10.Heeren

 

STEENBERGEN – WELBERG.(22 augustus).1954

                        SCHULTE WON OP DE WELBERG.

Er was toch nog een beroepsrenners­course in Brabant en wel op de West­brabantse Welberg. De organisatoren Van Broekhoven, Van de Kasteel, Pee­ters, Van Aart en Baartmans handhaven de traditie. Het veld met Schulte, Bru­neel, Strom, Plantaz, Van Est, Maenen en de bekende Nederlandse profs, uit­gezonderd zij die in Solingen verbleven, zag er stevig genoeg uit om er een be­hoorlijke wedstrijd mee te rijden.

De Bosschenaar Schulte won, maar dit nam niet weg, dat Plantaz de interes­santste man uit het veld was. Hij schijnt weer naar zijn vroegste vorm toe te groeien. Misschien presteert hij op de Wereldkampioenschappen nog wel iets meer dan men van hem verwacht. De Eindhovenaar won niet alleen de pres­tatiepriis, bestaande uit een gouden das­speld (vijftien keer het eerst over de streep), maar hij drukte ook zijn stempel op de course. Veertig kilometer voor het einde ontstond het kopgroepje met Schulte, Plantaz, Van As, Nico van Est, Kwantes en Brinkman. In de laatste ronde demarreerde Schulte om juist 75 meter voorsprong to nemen.Plantaz trok op 250 meter voor de finish de spurt aan, waarna hij iedereen achter zich hield.

Schulte won in 3 uur 20 min. over de 140 km met een tiental seconden voor­sprong op Beroepsrenners: 1.Gerrit Schulte, 2. Plantaz, 3. Van As, 4. Van Est, 5. Brinkman, 6. Kwantes, 7. Maenen, 8. Van Roon, 9. Paymans, 10. Smits, 11. Van de Kamp, 12. Witteveen, 13. Van Osta, 14. Spenkelink.

Amateurs: 1. Daan de Groot, 2. Henk van de Broek, 3. Jan Westdorp

 

STEENWIJK.(18 augustus).1954

Nieuwelingen, 60 km: 1. J. Rademakers (Utrecht); 2. J. de Roo (Schore); 3. G. Beijers (Holten); 4. H. v. d. Sark (Boekelo); 5. A. Koning (Oldemarkt); 6. J. Theunissen (Utrecht); 7. F. Elzinga (Norg); 8. G. H. v. d. Veen (Augustinusga); 9. B. Platel (Zwolle).

 

STEIN.(29 augustus).1954

De talrijke sportliefhebbers, die het zware traject omzoomden, waarop de Ronde van Stein werd verreden, kwamen volledig aan hun trek. Er werd prima sport geboden, zodat: en publiek en vooral het ijverige comite met genoeigen op de gang van zaken kunnen terugblikken.

In de 11e ronde sloeg Leo Stevens op de vlucht, zijn voorsprong steeg aanzienlijk, doch toen Boelhouwers, De Rooy en Ehlen de handen uit de mouwen staken, was het dra met hem gedaan. Nauwelijks was de rust hersteld, of Stevens sloeg weer op de vlucht, ditmaal bijgestaan door Wim Snijders. Even later be­reikten ook Jacq. Gelissen en Van Zummeren de kop. De strijd kreeg een nieuw hoogtepunt, toen Boelhouwers, De Rooy en Nol Ehlen jacht gingen maken op de vier leiders. Twintig ron­den handen deze achtervolgers nodig om de balans in even­wicht te brengen. Nol Ehlen kreeg een lekke tube, verwisselde van fiets en kreeg zijn oorspronkelijke gezellen weer te pak­ken. Daarna sloeg Snijders toe. Met nog 22 ronden voor de boeg demarreerde de taaie knaap uit Halfweg. Hij kreeg bijstand van Jan Willemsen, die gedubbeld was, doch die het fikse tempo van Snijders niet lang kon bijbenen. De voorsprong werd opgevoerd. Kees Boelhouwers trachtte nog roet in het eten te strooien, maar Snijders bleef onbereikbaar.

Amateurs:1. W. Snijders (Halfweg), 105 km in 3 uur 1 min. 45 sec.; 2. Keees Boelhouwers (Bunde), op 1 min. 2 sec.; 3. A. de Rooy (Eygels­hoven), op 1.40; 4. A. Ehlen (Broeksittard), dp 2.50; 5. Jacq. Ge­lissen (Beek), z.t.; 6. Leo Stevens (Elsloo), z.t.; 7. J. Willemsen (Nuth); 8. Chr. Hameleers (Maastricht); 9. J. van Zummeren (Berghem); 10. H. Meerts (Geleen).

Nieuwelingen: 1. A. Beentjes (Heemskerk), 60 km in 1 uur 34 min. 10 sec.; 2. W. Severyns (Geleen); 3. H. Hurkmans (Eind­hoven); 4. H. Koopmans (Geleen); 5. J. Glaasmakers (Berg a.d. Maas).

 

STOPPELDIJK.(9 mei).1954

Amateurs: 1. Fons Borremans, 2. Leo Schrauwen, 3. Jan Westdorp,

 

SURHUISTERVEEN.(18 september).1954

            In Surhuisterveen faalden de Noordelingen volkomen

Twee en twintig Noorderlingen werden door tien „Hollanders" Zaterdagmiddag in Surhuisterveen volkomen van de sokken gereden. En dat nog wel in een wedstrjjd waar het heus niet zo extra heet is toegegaan. De Amsterdammer Schild werd winnaar, Geldermans (Beverwijk) l0e en pas op de elfde plaats kwam een man uit het Noorden, te weten de Fries Jan Cha­rissius. Wel had Coen Zondag (Delfzijl) de pech van twee lekke banden te verwerken gekregen, iets wat Jan Ottenbros (Alk­maar) ook in deze wedstrjjd overkwam, doch dat nam niet weg, dat de Hollanders sterk domineerden. Het viel in deze wed­strijd wel zeer op, dat de Noorderlingen, die in de aanvang van het seizoen zeer goed hadden gereden, nu blijkbaar geen vorm en wedstrijd-inzicht meer hadden. Het grootste gedeelte van hen zweefde aan de staart der “Hollanders", waardoor zij de kop niet konden bekijken. Mede daardoor heeft „de kop met hersens" - en met snelheid - kunnen zegevieren over „de kwispelende staart zonder inhoud".

De wedstrijd was zeer goed georganiseerd en de jury, hoofd­zakelijk gevormd uit leden van de Leeuwarder wielerclub „De Friesche Leeuw", heeft zich op een weldadig rustige wijze van haar taak gekweten. Na 25 ronden rijden opende Fok (Hoorn) het gevecht en sprong naar voren om in gezelschap van Jurry Huisman (Veendam) te trachten een ronde van 700 meter to nemen. Zij slaagden daarin niet, net zo min als andere daarop volgende pogingen van Bloetjes, Warta, Nijdam, Wim Snijders, Coen Zondag, Ouwehand, Lemmens en nog talrijke anderen.

Al deze pogingen sorteerden niet het bedoelde effect en het enige resultaat was, dat het een langdurig gevecht van “weg­gaan en halen" werd. Zo gingen ook 15 km voor het einde Scholte (Den Haag), Bloetjes (Alkmaar) en Tebbens (Gronin­gen) op stap. Deze drie kregen vrij spoedig versterking, waar­door een kopgroep ontstond bestaande uit de drie genoemden, de Beverwijkers De Ruyter, Geldermans en Groot en Rol uit Alkmaar. Deze kopgroep had het tien ronden voor het einde tot 15 seconden voorsprong kunnen brengen. Op dat moment openden Charissius (Leeuwarden), Fok en Kayer (Hoorn) een aanval op de kopgroep en stootten naar deze door. Vijf ronden voor het einde was het veld weer bijeen. Met nog twee ronden te rijden probeerden Fok en Kayer in een wanhopige poging om los van de grote groep naar de eindstreep te komen. Bij het ingaan van de laatste ronde waren zij echter weer terug gehaald en met 17 renners in groep werd de eindsprint ingezet. In de

laatste meters van deze sprint wisten Schild, Wim Snijders, Rol en Scholte zich van, een zeer geringe voorsprong op de overigen te verzekeren. Wiel aan wiel vlogen deze over de finish met Schild als winnaar.

De uitslag luidde als volgt:

Gecombineerde wedstrijd voor amateurs en nieuwelingen: 1. Fr. Schild (Amsterdam), tijd over 125 ronden van ca. 700 meter, 2 uur 7 min.; 2. Wim Snijders (Halfweg);  3. J. Rol (Alkmaar); 4. H. Scholte (Den Haag); 5. J. Groot (Beverwijk), eerste nieuweling; 6. J. Bloetjes (Alkmaar), winnaar premie voor de strijdlustigste renner; 7. B. Fok (Hoorn); 8. P. Vermast (Assendelft); 9. B. Ouwehand (Den Haag); 10. A. Geldermans (Beverwijk); 11. J. Charissius (Leeu­warden). BRON: PIETER M.KORF

 

TERHEIJDEN.(17 oktober).1954

   NIESTEN EN VAN DE KAMP BLONKEN UIT IN TERHEIJDEN.

In het Brabantse T'erheijden, onder de rook van Breda, reden een 25-tal juniores een aantrekkelijke wedstrijd, waarin Nies­ten en v. d. Kamp een voorname rol speelden. Ongeveer half course wist Niesten geheel alleen te ontsnappen en ondanks geen al te goede bochten-techniek, wilt hij steeds meer uit te lopen. Met een halve ronde voorsprong kwam hij ten val, doch klom weer op zijn fiets en hoewel v. d. Kamp met zijn kornui­ten uit het peloton vlak achter hem aanjoeg, wist Niesten on­bedreigd te zegevieren. De snelle v. d. Kamp klopte met een aardige sprint het peloton en werd tweede voor De Graaf en Zijlmans.

Nieuwelingen: 1. K. Niesten (Beverwijk); 2. W. v. d. Kamp (Barneveld); 3. A, de Graaf (Rotterdam); 4. J. Zijlmans (Raams­donk); 5. J. Rekelhof (Uithoorn); 6. A. Biemans (Ulvenhout); 7. F. Somers (Rotterdam); 8. H. Ket (Rotterdam); 9. Somers (Rot­terdam); 10. W. v. d. Stappen (Tilburg); 11. M. Janssen (Raams­donk).BRON:H. v. d. K.

 

TERNEUZEN.(29 mei).1954

Beroepsrenners: 1. Rene Mertens(B), 2. Henk Faanhof, 3. Noppie Koch,

 

THORN.(25 juli).1954

                     Nieskens kreeg de bloemen in Thorn

In deze kolommen hebben wij meermalen gewezen op de goede resultaten en - meer nog - op de beste hoedanigheden die de jonge Jacq. Nieskens uit Swalmen in zijn ransel meedraagt. Een pittige kerel, een knaap met een beste „zit", iemand die een stuk boven de gewone middelmaat - en wat daarbij in de buurt zit - uitsteekt.

In Thorn bekeek hij de ontwikkeling rustig. Voor zijn vele supporters te rustig zelfs. Deze koers werd door de regen zwaar geteisterd. Van een mals buitje was geen sprake, neen na 30 km viel de regen met stromen neer. Het parcours werd hierdoor glad en het gedeelte dat bedekt was met “kasseien" en zand uiterst zwaar te berijden. Dit was voor de wedstrijd­leiding een gemotiveerde reden om de af te leggen afstand tot 98 km terug te brengen. Doorlopend waren lichte schermutse­lingen aan de orde. Hierbij waren talrijke renners - o.m. Keuers, Van Grinsven, Deelen, de gebroeders v. d. Linden, Nieskens en Timmermans - betrokken. Nimmer werd de winst van een groepje evenwel groter dan een 150 meter, dan werd weer alles verenigd. Dertien ronden voor het einde ging de dappere Keulers aan de haal. Hij kreeg gezelschap van Deelen, die evenwel dra door tegenslag toeschouwer werd. Jammer, Keulers dus alleen met 15 seconden voorsprong aan de leiding. In de 8e ronde voor het slot wipte Nieskens met een machtige sprong uit de groep en had Keulers spoedig te pakken. Getweeen ging het verder, het peloton gaf zich ge­wonnen, al knabbelde het in de laatste ronde heel wat van de achterstand af. Nieskens klopte in de eindspurt - van kop of - Keulers met een wiel.

Nieuwelingen: 1. P. van Grinsven (Eindhoven), 50 km in 1 uur 21 min. 50 sec.; 2. M. Hagelaars (Den Bosch); 3. F. Oosterbosch (Eindhoven); 4. L. Maas (Valkenswaard), in 1.22.30; 5. A. Men­ders (Eindhoven); 6. F. Ramakers (Echt).

Amateurs: 1. J. Nieskens (Swalmen), 98 km in 2 uur 45 min.45 sec.; . G. Keulers (Geleen), z.t.; 3. op 25 sec. J. van Zum­meren (Berghem); 4. M. Verbeek (Geldrop); 5. H. v. d. Linden (Helmond); 6. W. Kouwenberg (Helmond); 7. Timmermans (Den Bosch); 8. J. v. Gogh (Eindhoven); 9. W. Brands (Eind­haven); 10. W. van Grinsven (Eindhoven).

 

TIEL.( 3 juli).1954

Amateurs:1. G. de Jager (Hoog Blokland); 2. W. Vreeswijk (Alphen a.d. Rijn); 3. G. Tebbens (Groningen); 4. J. Blaauw (Arnhem); 5. M. Zandwijk (Dodewaard); 6. C. de Nijs (Beverwijk); 7. T. Tim­mermans (Arnhem); 8. P. Wageman (Arnhem).

 

TILBURG – DE BESTERD.(20 juni).1954

Nieuwelingen: 1. Bertus Lute, 2. Voesen, 3. Hagenaars,

 

TILBURG – HASSELT.(29 augustus).1954

RONDE VAN HASSELT VOOR COONE.

Is Jef Coone weer over zijn moeilijke dagen heen? Direct na de Route de France, waaruit hij doodmoe thuis kwam, volgde er een rustperiode, waarna hij meteen een overwinning binnengraaide. Daarop reed hij zonder meer zijn wed­strijden, niet onverdienstelijk, maar toch ook niet als een uitblinker.

Zondag heeft hij in de Ronde van Has­selt weer tot het publiek gezegd: ,Kijk, bier ben ik!" Het gehele peloton lag ver­brokkeld over het parcours.

Amateurs: 1. Jef Coone, 2. Bouwmeester, 3. Van de Wiel, 4. Van 't Sas, 5. Meesters, 6. Van den Dungen, 7. Aarts, 8. Van Laarhoven, 9. Scholten, 10. Van Gennep

Nieuwelingen: 1. C. Michielsen, 2. W. Van der Heijde, 3. A. Van Son, 4. Schepers, 5. Jacobs.

 

TILBURG – LOVEN.(4 juli).1954

Amateurs: 1. Bert van Laarhoven, 2. Jan van Sas, 3. T. van de Wiel,

Nieuwelingen: 1. W. van Barneveld, 2. Math Hagelaars, 3. J. Krol

Adspiranten: 1. W. van de Kamp, 2. Valkman, 3. de Graaf,

Veteranen: 1. Ben van Dijk, 2. Berwers, 3. Prince

 

TILBURG – WANDELBOS.(27 mei).1957

Amateurs: 1. Piet de Veer, 2. Bert van Laarhoven, 3. Jef Coone,

Nieuwelingen: 1. Jos Kievits, 2. Engel van de Sande, 3. Cor van Engeland,

Veteranen: 1. Cor Tilleu, 2. Ben van Dijk, 3. J. Nagel,

 

TILBURG – WANDELBOS.(5 september).1954

       AD. VAN DER LINDE KREEG BLOEMEN IN ZIJN VADERSTAD.

In T'ilburg worden de wegwedstrijden ook aan de lopende band verreden. Ad. van der Linde van het Tilburgse Pijnen­burg fietste het peloton deze middag op de 100 km finaal uit elkaar. Op 26 sec. kwamen Verkoot, Marchant, Kieboom over de streep. Op 47 sec. volgde De Ja ger; op 59 sec. Van den Dungen en Piet de Bruin.,Op 1.32 kwamen Kooy, Heeren, Go ossens, Vink en Van Laarhoven. Of er in de beslissende fase van deze wedstrijd ook aan gesleurd werd!

Voorts waren er wedstrijden voor adspi­ranten en nieuwelingen. Bij de nieuwe­lingen won Dijk uit Made, een match­winner die Vervoort„ Van Son, Van Pop­pel en Verhoeven achter zich lief.

Bij de adspiranten zegevierde Niesten uit Beverwijk voor Zijlmans uit Raams­donksveer.

 

UBACHS OVER WORMS.(30 mei).1954

FLOR VAN DER WEYDEN NUMMER EEN.

Flor v. d. Weyden is een ,dankbare" coureur. Het publiek heeft wat aan deze wilskrachtige kerel, die steevast voor een smakelijk menu zorgt, al gaat naderhand de eindbuit weleens aan zijn neus voorbij. In Ubach over Worms was bet evenwel raak. Met liefst twee minuten voorsprong stoof v. d. Weyden over de witte streep. Nauwelijks was het zaakje op gang ge­bracht, of de Maastrichtenaar besloot op zoek naar winst te gaan. Niets daarvan, oordeelde de groep. Een gezamenlijke poging met Vranken leverde eveneens niets op. Steenbakkers, Gelissen en Vogelzang hadden meer succes. Zij kregen gezel­schap van Pluymakers, De Roay, Lammers en.... v. d. Wey­den.

Tussen deze uitlopers en het peloton kwam vrij veel “ruimte". Na 65 km demarreerde Flor v. d. Weyden. Een solo-ren volgde. Achter hem ijlden zijn voormalige gezellen voorwaarts. Van der Weyden week niet, deed er nog een schepje open zegevier­de magnifiek.

Amateurs: 1. F. v. d. Weyden (Maastricht), 100 km in 2 uur 50 min. 10 sec.; 2. A. de Rooy (Eygelshaven), op 2.36; 3. J. Ge­lissen (Beek) ; 4. P. Steenbakkers (Maastricht); 5. J. Pluyma­kers (Berg en Terblijt); 6. H. Leunissen (Geleen), op 1 ronde; 7. J. Vranken (Eysden); 8. H. Franssen (Ubachsberg); 9. L. Ste­vens (Elsloo); 10. K. Boelhouwers (Bunde).

Nieuwelingen: 1. W. Boss (Beek), 45 km in 1 uur 18 min. 54 sec.; 2. G. Hassel (Schinnen); 3. J. Vek (Ubach over Worms); 4. J. Heiligers (Valkenburg); 5. J. Kohlen (Heerlerheide).

 

UBACHS over WORMS.(12 september).1954

CLUBKAMPIOENEN: JAN WILLEMSEN EN NOL EHLEN.

Op een 1 kilometer-circuit organiseerde de R.K. Toer- en Wie­lerclut, „Ubach over Worms" het jaarlijkse clubkampioenschap Amateurs en nieuwelingen begonnen gezamenlijk aan de 80 rondjes. Nadat 20 toeren waren afgelegd, vormde zich een kop­groepje, bestaande uit Willemsen, Welters, Meesen en Vek. Deze.uitlopers slaagden er in de winst aan te dikken. Jan Wil­lemsen wenste het heft helemaal alleen in handen te nemen. In de 50e ronde verliet hij zijn maten, had dra een beduidende voorsprong en was voor de rest volkomen onbereikbaar. Het veld werd door Willemsen zelfs gedubbeld. De nieuweling Meesen klopte in de spurt Vek.

Amateurs: 1. Jan Willemsen, 80 km in 2 uur 15 min. 20 sec.; 2. Welters, op 1 ronde; 3. Chapman, op 2 ronden.

Nieuwelingen: 1. Meesen, 80 km in 2 uur 16 min. 30 sec.; 2. Vek, z.t.; 3. P. Koolen, op 1 ronde.

 

UBACHSBERG.(9 mei).1954

Te Ubachsberg wend een nieuwelingen-koers verreden. Hier was het resultaat: 1. R. Spreen (Heerlen), 68 km in 2.10.05; 2. K. Heddstra op 2 mdn.; 3. Vek (Waubaeh); 4. Hassel (Schinnen); 5. Stanneveld (Hoensbroek).

 

UDEN.(29 augustus).1954

UDEN.(29 augustus).1954

                   SLITS EN VAN 'T HOF UITBLINKERS IN UDEN.

MILITAIR VERTOON, (II)

De snelle Sassenheimer Arend van 't Hof deed in de Ronde van Uden de vele duizenden extra juichen toen hij in de beslissende meters zijn sterke rivaal en medestrijder Slits uit St. Oeden­rode met enkele lengtes klopte. Dat waren de twee beste strij­ders van een prachtige en volkomen geslaagde Ronde van Uden. .

Ja, ja, vindt het nu maar jammer, dat jongens met wielertalenten de wapenrok dragen. In de Ronde van Uden, voor hen die er in geinteresseerd zijn, een premie­ronde, troefde militair Arend van 't Hof de hele troep. Zou er bij de militairen een gelukkige kentering in hun opvattin­gen hebben plaats gevonden? Of zijn het toevallige overwinningen? Dat geloven we juist niet. Maar er blijkt uit, dat men met een beetje goede wil van twee kan­ten, de wielrenners toch in een behoor­lijke vorm kan houden. In zulk een con­ditie, dat zij, na hun landsplicht vol­bracht te hebben, toch niet van voren­af-aan behoeven te

Reeds heel vroeg trokken in deze eerste Ronde van Uden de renners Slits en Hendriks op avontuur uit. Vele lange kilo­meters draafden zij voor het peloton uit, dat door het hoge tempo en de vrij sterke wind snel werd gedund. De prachtige ontsnapping van Slits en Hendriks werd echter achtervolgd door het fel jagende peloton. Hendriks viel terug, waarna even later Arend van 't Hof met een bliksemsnelle demarrage achter de inmiddels weer uitgelopen Slits aanjoeg. Van 't Hof pres­teerde het zich bij de snelle Slits te voegen en toen was het pleit beslecht, dat was reeds na 60 km en hoe hard of Gramser,

Kouwenberg, Wolfs en de vele anderen ook aan het peloton trokken, de twee durvers Van 't Hof en Slits lieten zich niet meer zien. Wel kreeg Cuyten pech, wat hem een plaats in de klassering kostte.

 

Door de felle jachten werd het peloton echter in tweeen ge­spleten, waarna de stevige Kayer plots de kans kreeg en op zijn beurt ontsnapte. Kayer reed toen een beste solorit en liep zienderogen op het duo Van 't Hof en Slits in. Verder dan een 3e plaats kon hij net niet komen, doch verdiend was die ere­plaats voor Kayer zeer zeker, evenals trouwens de overwin­ning van Arend van 't Hof op de sterke Slits.

Amateurs, 100 km in 2 uur 27 min. 10 sec.: 1. A. van 't Hof (Sassenheim); 2. Slits (St. Oedenrode); 3. Kayer (Hoorn); 4. Gramser (Siebengewald); 5. Bergmans (Aalst); 6. Kersten (Sie­bengewald); 7. v. d. Waterlaat (Eindhoven); 8. Goossens (St. Michielsgestel); 9. Wolfs (Vlijmen); 10. v. d. Made (Best).

Nieuwelingen: 1. H. Cuve­lier, 2. v. d. Eijnde, 3. Verkampen, 4. J. Cuvelier, 5. v. d. Zande.

 

ULFST.(18 juli).1954

Nieuwelingen: 1. H. Lammers, 2. Math Hagelaars, 3. Bertus Lute,

 

UTRECHT – TUINDORP.(7 juni).1954

             George de Korte zegeviert in Ronde van Tuindorp

Met de glimlach van de overwinning al op zijn gelaat, stak enkele meters voor de finish blonde krullebol George de Korte al juichend zijn handen omhoog, als prachtige overwinnaar van de Ronde van Tuindorp. Via enkele energieke pe­daalslagen maakte De Korte zich in de allerlaatste bocht los van de topsprinter Gijs Pauw, die ditmaal met een goede tweede plaats genoegen moest nemen.

Het was ditmaal een volkomen Utrechtse aangelegenheid, want er deden amateurs en nieuwelingen aan de ronde mee van de organiserende vereniging „De Volhar­ding" en van de U.W.V. ,Het Stadion".

De nieuwelingen weerden zich echter zeer goed tegen hun meer geroutineerde tegenstan- ders. Ben van Leur en Jos van de Hurk gooi­den de lont in het kruitvat. Hun poging werd echter snel in de kiem gesmoord door Rademakers, Smits en De Groot,

waarna ook snel het peloton weer ,bij de uitlopers kwam. ''

Kort hierna ontsnapte Rademakers we­derom en deze jonge talentvolle renner presteerde het, vele ronden lan~,g stand to houden tegen de strijdlust van de cracks Van de Broek, Pauw, De Korse en Soellaart. Juist toen Rademakers weer tot rust weed gebracht, demarreer­de George de Korte met verbluffend ge­mak uit het peloton.

Onverzettelijk, bet hoofd diep gebogen over zijn stuur, nam De Korte toege­juichd door de vele duizenden, een voor­sprong van 33 sec., die zelfs groeide tot 41 sec. Op dat moment waren er nog 27 km te rijden en groeide de voorsprong zienderogen.

Aan alle illusies kwam echter een wreed einde, door een lekke tube. Ondanks de uitstekende hulp van Noppie Koch, slonk de voorsprong van ,De Korte door het tweemaal verwisselen van fiets tot 16 sec. Het peloton kreeg zijn mannetje in het zicht en toeth Was het snel gebeurd.Verbeten en fel draaiden Pauw en v. d. Broek weer hun rondjes, toen de strijd weer open was.

Het werd een spannend slot..Nog 11 ron­den. Weer kwam er een kopgroepje met Pauw, v. d. Broek, Soellaart, Saaleman en De Korte. Weer worden zij achter­haald. .

Zou het een eindsprint worden van het hele peloton? Neen, zeiden Piet Gieling en Tom de Korver en onder enorm enthousiasme streden zij fel om een voor­sprong. Vergeefs. Henk van de Broek riep hen met het peloton tot de orde.

Doch zoals boven omschreven, ontsnapte George de Korte in de allerlaatste bocht en kon een fel sprinterd peloton met Gijs Pauw als eerste hem niet meer be­reiken. De sprinters Klein en Soellaart legden eveneens beslag op een ereplaats voor Henk van de Broek.

Rademakers was de beste nieuweling.

Amateurs: 1. G. de Korte, 75 km in 1 uur 45 min. 30 sec.; 2. G. Pauw; 3. H. Klein; 4. R. Soellaart; 5. H. v. d. Broek (Breuke­len); 6. J. v. d. Hurk; 7. P. Saaleman; 8. C. Brink (Bilthoven); 9. F. de Groot; 10. P. Gieling, rest. allen Utrecht.

Nieuwelingen: 1. Rademakers, 75 km in 1 uur 45 min. 30 sec.; 2. B. Teunisse; 3. B. Pothuizen; 4. T. de Korver; 5. G. van Zanten;' 6. Scheenhardt; 7. Smits; 8. B. de Korver.

BRON:HANS VAN DE KAMP.

 

UTRECHT – WILHELMINAPARK.(10 juli).1954

Amateurs: 1.Gijs Pauw, 2. Joop van de Putten, 3. Henk van de Broek,

Nieuwelingen: 1. H. Bakvis, 2. T. Markus, 3. Ben Teunisse,

 

UTRECHT – ZUILEN.(27 mei).1954

      SOLORIT BRENGT PIET DEGELING IN ZUILEN DE BLOEMEN.

Met opgeheven handen en juichend van vreugde stoof een jonge renner uit Venhuizen over de finish van de 13e Ronde van Zuilen. Dat was Piet Degeling, de jonge amateurrenner uit Venhuizen, die na een prachtige solorit van zeker 40 km als grootse triomphator zegevierde. Bovendien was Degeling een den weinige renners geweest, die kleur bracht aan deze Ronde van Zuilen, die ditmaal weer eens in het teken stond van de rivaliteit der Utrechtse renners en waarvan de organisatie zoals steeds in goede handen was van de U.W.C. ,De Volhar­ding".

De Utrechtse amateurs spraken een hartig woordje mee in deze course voor eigen publiek, ook al werd het geen Utrechtse zege. Mackaay nam al het eerst een premie voor zijn rekening; juist toen clubgenoot Roerhorst een lekke tube kreeg.

Een premie nam spoedig ook George de Korte voor zijn reke­ning, na een solorit, doch een krachtsexplosie van de grote favoriet Gijs Pauw, die spectaculair reed, doch geen voor­sprong kon namen, bracht het veld weer bijeen.

Spelenderwijs namen toen De Koning, Smits, Mackaay en v. d. Boogaart het heft in harden, doch door een paar krachts­inspanningien van Pauw met het peloton kon ook deze ont­snapping weer in de kiem worden gesmoord.

Zo werd de eerste helft van de 80 km nogal rustig afgelegd, doch juist toen het peloton zich ging koesteren in het warme zonnetje, ontsnapten Degeling en v. Brugggen zeer rap. Snel gingen toen De Korte, Bosch en Smits op jacht. Dit trio riep v. Bruggen tot de orde, maar Degeling bleef buiten het be­reik. Zelfs voor Pauw, want in een mooie rush kwam Gijs bij de vier uitlopers, gevolgd door het peloton. Maar Piet Degeling reed zo'n straf tempo, dat zijn voorsprong zienderogen werd vergroot tot zelfs een halve ronde.

Groot was toen de Utrechtse rivaliteit. Wel namen Henk Klein en George de Korte, twee Utrechters, weer een voorsprong, doch al de Utrechters trokken in het peloton weer eens zo fel van leer, dat de uitlopers weer werden gepakt. Ook voor Gijs Pauw was er geen wegkomen meer aan, hij was immers ook een Utrechter.

Zo naderden wij het einde. En terwijl Degeling luide toege­juicht in een prachtig tempo zijn rondjes draaide, wist Smits uit Vreeswijk ook nog handig van de rivaliteit gebruik te maken, door een ruime voorsprong te nemen.

Degeling werd dus onbedreigd een grootse overwinnaar en Smits al even onbedreigd goede tweede, waarna Gijs Pauw op zijn bekende manier de sprint van het peloton won.

Amateurs: 1. P. Degeling (Venhuizen), 80 km in 1 uur 59 min. 14 sec.; 2. T. Smits (Vreeswijk); 3. G. Pauw (Utrecht); 4. A. Romijn (Rijswijk); 5. P. Tienstra (Halfweg); 6. C. J. v. Gool (Rotterdam); 7. G. de Korte (Utrecht); 8. A. Alen (Utrecht); 9. A. Bosch (De Meern); 10. K. Soellaart (Utrecht).

Nieuwelingen: 1. A. Heide (Amsterdam), 40 km in 1 uur 3 min. 29 sec.; 2. J. Rademaker (Utrecht); 3. H. Jongerius (Utrecht); 4. J. A. Gudde (Amsterdam); 5. J. Verhoeven (Rotterdam); 6. B. Pothuizen (Utrecht); 7. E. Wittekoek (Rotterdam); 8. H. Ra­kers (Zeist); 9. J. Teunisse (Utrecht). BRON:HANS VAN DE KAMP.

 

UTRECHT – ZUILEN CLUB.(18 september.1954

Jan Rademakers zegevierde in Zuilen

Aan de sterrenhemel van de Utrechtse wielerwereld fonkelde Zaterdagmiddag in de 14e Ronde van Zuilen een nieuwe ster, in de gedaante van de 19-jarige Jan Rademakers. Deze op­komende Utrechtse crack presteerde het om in deze wieler­ronde een volle ronde geheel alleen uit te lopen.

Jan Rademakers zegevierde door dit wapenfeit geheel onver­wachts en wellicht is het gezegde: “Wat good is komt snel" op hem van toepassing, want Zuilen was pas zijn vierde amateur­course!

Een 50-tal amateurs en nieuwelingen werd gestart. Het waren allen leden van de twee Utrechtse verenigingen „De Volhar­ding" en „Hot Stadion".Reeds zeer snel kwamen de vele zwakke broeders te voorschijn. Voor v. d. Berg, Coenraats, Demandt, Schreuders en Breul, om er maar enkele te noemen, ging het na vijf rondjes al te hard. Zij verdwenen in de achterhoede.

Toch kwamen er ook uitlopers. Smits, Tergouw en Temming gooiden de lont in het kruitvat, doch de drie cracks v. d. Broek, Pauw en Rademakers kromden even hun ruggen en het spul was weer compleet.

Ook Bennie Teunisse kreeg geen kans, evenals Ben van Leur, die vijf rondjes voor z'n makkers uitdraafde. Overigens een beste jongen, die Van Leur, maar wat bitter jammer voor hem toch, dat het de laatste jaren totaal niet meer wil. Wanneer Van Leur zou willen slagen, dan dient hij zich veel beter voor te bereiden en bovendien ook heel wat pretjes opzij te zetten. Dat brengt de stiel van coureur mee.

Definitieve ontsnappingen kwamen er dus niet. Wel was het kleine manneke Frans de Groot eenmaal ijverig doende pittig een voorsprong op te bouwen. Een overstekend kind en een val maakten bruut een einde aan zijn planners.

Rademakers op jacht.

Het zou tot op de helft (40 km) duren, toen v. d. Broek, Pauw en Rademakers grof geschut in stelling brachten. Dit trio ont­snapte samen met Klein, Teunisse, Smits en Pothuizen. En nauwelijks weer een rondo later demarreerde Rademakers uit de kopgroep. Zijn voorsprong groeide met elke forse trap uit z'n tengere benen en mede doordat Gijs Pauw en Henk van de Broek dat prachtig vonden, bleef Rademakers weg. Pauw, Ra­demakers en v. d. Broek speelden onder een hoedje. Och en dat is wel eens leuk, want je moet een ander ook eens wat gunnen. Rademakers was hen zeer dankbaar en hij reed zo prachtig, vol stijl over het parcours, dat een volle ronde winst zijn grootse beloning werd.

Wel moeten wij nog even memoreren, dat het kopgroepje met Pauw, v. d. Broek, Klein, Teunisse en Smits met Pothuizen werd uitgebreid met de uitstekend op dreef zijnde Pieter Gie­ling en Soellaard, Oomen en Tergouw.

Hun tempo bleef zelfs zo bitter laag, dat later ook het peloton weer aansluiting kreeg.

Het duurde tot acht ronden voor het einde toen v. d. Broek en Pauw demarreerden. Nu was het de beurt van Rademakers om het tempo van het peloton te remmen en hij kweet zich uitstekend van zijn taak.

  Amateurs: 1. J. Rademakers (Utrecht), 60 ronden in 1 uur 49 min.; 2. op 1 ronde G. Pauw (Utrecht); 3. H. v. d. Brook (Breukelen); 4. H. Klein (Utrecht); 5. B. T'eunisse (Utrecht); 6. P. Gieling"(Utrecht); 7. C. Witkamp (Utrecht); 8. B. Pothuizen (Utrecht); 9. B. Korver (Utrecht); 10. A. Smits (Vreeswijk); 11. B. Tergouw (Utrecht); 12. J. Knaappen (Utrecht); 13. F. v. d. Staa (Utrecht).

 

VALKENSWAARD.(27 april).1954

Amateurs: 1. Mat Sonnemans, 2. Tinie Cuijten, 3. Hein van de Linden,

 

VALKENSWAARD.(2 mei).1954

Amateurs: 1. Tinie Verbeek, 2. Mat Sonnemans, 3. Willie Kouwenberg

Nieuwelingen: 1. Gerrit Visser, 2. Theo Verkampen, 3. G. van Hoof.

 

VEENDAM.(19 april).1944

       COEN ZONDAG klopte in Veendam alle “Hollandse sterren"

De ,Kattekoerser" Coen Zondag uit Delfzjjl, die voor enige weken terug in Belgie reeds, acte van grote bekwaamheid had gegeven, heeft Zondag in Veendam bewezen, aardig op weg te zijn om „de Coppi van hat Noorden"' te worden. Hij heeft in een brillant met Ottenbros, Timmermans en Hofland gevoerd gevecht een schitterende overwinning behaald. Deze overwinning - zijn eerste als amateur - heeft hij alleszins verdiend. Brekende met de fout van vrijwel alle Noorderlingen - het steeds in de achterhoede blijven zweven - heeft hij de strijd op het voorplan gevoerd zonder nochtans in de fout te vervallen om zich leeg te pompen voordat de slotphase begon. Coen Zondag in deze forma, en met het tactische inzicht van vandaag, is een rivaal die door de „Hollanders" niet meer on­derschat mag worden.

Bij de nieuwelingen was het niet de „vuurvreter” Henk Nijdam uit Eelderwolde - koploper tot en met -, nog de te defensief rijdende Punter uit Hoogkerk of de moedig strijdende Laphor uit Veendam die zegevierde. Neen, bij alle strijdlust die de Noordelijke nieuwelingen ontplooiden, kwamen zij uitgerekend het goede eindschot tekort. Marcus uit Halfweg (N.H.) bepaalde hier de zege in een eerlijk geeindigd gevecht.

In de amateurwedstrijd, waarin de strijd zich aanvankelijk bepaalde tot de premiesprints, zagen krachten, welke elkaar niet veel ontliepen. Jan .Hofland (Beverwijk) – die ,,witgloei­end" de strijd inging omdat wij het vorige;jaar „iets" over hem geschreven hadden -, Piet Vermast (Assendelft), Wim Snijders (Halfweg, N.H.), Jan Ottenbros (Alkmaar) en andere “Hol­dandse" prominenten zagen zich gesteld tegenover de bekende Noorderlingen Frans Scheuneman (Veendam), Albert Hendrik­sen (Veendam), Willy Reintke (Veendam), die achter nog niet de ,,snee" van „de man in conditie" heeft, Henk de Roo (Em­men), vandaag in de course „een kip zonder kop", en de nieuwe Noordelijke amateurs Melle van Dekken en Sjabbe Hovingh, beiden uit Hoogkerk, alsmede C.(oppi) Zondag, de intelligente man uit Delfzijl. De Amsterdammer F. Schild was de topman in de premiesprints, doch op de afstand was hij “nergens".Hof­land-reed tot op 30 ronden voor het einde zover mogelijk in de achterhoede. Hij was de man die aan een rekensommetje bezig was, dat een voor hem foutieve uitslag gaf. Want toen hij meen­de met zijn telling klaar te zijn en dus zijn rekening presen­teerde aan de koplopers om daarna maar meteen door te gaan, waren er anderen die nog iets voor Hofland in het vat hadden gehouden en hem dus nagingen. Hofland werd daardoor ge­dwongen weer in de kopgroep terug te keren. Pos uit Vreeland toonde toen zijn papieren en ging na een premiesprint alleen door. Hij wist van 12 naar .20 seconden voorsprong op het ach­tervolgende peloton te komen, wat fel achter hem aanjaagde. Onder aanvoering van Coen Zondag wisten Wagenaar (Voorst), Van Putten (Den Haag), Jacobs (Amsterdam) en Scheuneman (Veendam) bij Pos te komen. Op 13 seconden achter hen reden Timmermans (Arnhem), Wim Snijders (Halfweg), W. Brunschot (Den Haag) en Ottenbros (Alkmaar). Er waren nog 10 ronden te rijden toen Hofland zijn aanval vanuit het grote peloton naar de koplopers aanving. Met hem mee ging H. Schouten (Amsterdam). Twee ronden voor het einde slaagden zij er in zich bij de koplopers te voegen. In de laatste ronde poogde Scheuneman met een demarrage zich van zijn tegenstanders te ontdoen, doch slaagde daarin niet. Timmermans en Snijders beantwoordde de demarrage van Scheuneman afdoende en de zich daardoor ontwikkelende eindsprint gaf de volgende totaal­uitslag: BRON: PIETER M. KORF

Amateurs: 1. Coen Zondag (Delfzijl), 80 km in 1 uur 55 min. 14.7 sec.; 2. J. Ottenbros (Alkmaar); 3. Timmermans (Arnhem); 4. J. Hofland (Beverwijk); 5. H. Schouten (Amsterdam); 6. J. van Putten (Den Haag); 7. W. Snijders (Halfweg); 8. C. M. Ja­cobs (Amsterdam); 9. W. Brunschot (Den Haag);10. Pos (Vree­land); 11. A. Wagenaar (Voorst); 12. F. Scheuneman (Veendam); 13. W. Reintke (Veendam); 14: J. Kleine (Naarden).

Nieuwelingen: 1. T. Markus (Halfweg N.H.), 40 km in 56 min. 37.3 sec.; 2. G. S. v. d. Veen (Augustinusga); 3. G. Scheermeijer (Amsterdam); 4. H. Nijdam (Eelderwolde); 5. E. Jongstra (Hoo­geveen); 6. Van Os (Amsterdam); 7. A. Koning (Oldemarkt); 8. A. Vroom (Dude Pekela); 9. J. C. Croes (Hoogkerk); 10. Vonhof (Amsterdam); 11. A. Robertus (Appingedam); 12. J. Edelen­bosch (Enkkhuizen).

 

VELDHOVEN.(4 april).1954

Veldhoven opende het Brabants wielerseizoen

Giis Pauw keek er raar van op, dat hij in de eindsprint Piet van der Linden achter zich hield, maar toch nog gepasseerd werd door een schriele kerel, waarvan hij totdusver nog nooit gezien of gehoord had. Dat was Zondag in de eerste Brabantse wedstrijd van het seizoen A. van der Linden uit Tilburg. Hij schreef de eerste de beste keer, dat hij bij de amateurs meereed, de Ronde van Veldhoven op, zijn naam.

Maar het was Pauw niet alleen, die een vreemd gezicht opzette. Want in de nieuwelingenwedstrijd was het Graafmans van de Tilburgse wielerclub „Pijnenburg" geweest, die zich met meters voorsprong als eerste over de eindstreep wierp. Die A. van der Linden was het tweede lid van „Pijnenburg" die met de overwinning ging strijken.

Er waren verschillende clubmensen uit diverse streken, die tegen elkaar-moesten zeggen: dat belooft me wat met die club van Jan van Grinsven. Ze zijn daar in Tilburg goed en wel bezig en... . het lijkt erop of het kampioenen gaat regenen.

Er is nog eens een tijd in de Wolstad geweest, dat de kam­pioenen voor het opscheppen waren. Maar dat leek ver, heel ver geleden. En toch, nu na een paar jaren gestadig werken in de T. en W. „Pijnenburg" zijn de Tilburgers weer voorgoed in de uitslagen present. Kees Paymans moge een voorloper zijn geweest, een enkeling, dit seizoen krijgen de Tilburgers wat in de melk te brokkelen. Totdusver vroeg iedereen zich met ver­wondering af, waarom de Kruiken en de Turken het initiatief aan West- en Oost-Brabanders overlieten. Maar nu zij komen moeten wij op onze hoede zijn. De Tilburgers kwamen altijd met wat goeds.

Dus „Pijnenburg" leverde in Veldhoven de beide winnaars: Graafmans bij de nieuwelingen, die onverwacht in regen en wind 61,5 km moesten rijden en A. van der Linden bij de amateurs.

Bij het bestuur van ,Tempo,, ging een zucht van verlichting op toen de startschoten waren gelost. Voorzitter Zijlmans met zijn secondanten heeft met deze Brabantse Openings-course heel wat te stellen gehad. De heer Raymakers viel de eer te beurt om in de eerste instantie het rennersveld samen te stel­len. Dat wil zeggen, de correspondentie ging door zijn hand en hij had de eerste “aanloop". Wat dat soms betekent beseft alleen hij, die vaker een wedstrijd in elkaar gezet heeft. Maar nu bij deze Ronde van Veldhoven was het helemaal erg. Waar de renners vandaan komen is een raadsel. Liefst meer dan 1200 inschrijvingen kreeg men in Veldhoven te verwerken. Geluk­kig beschikte men over een groot parcours, dat echter het nadeel heeft zijn beste dagen gekend te hebben. Het was deze keer zwaar, glad en in de bochten gevaarlijk. Maar het was 2,5 km lang. Er konden dus honderd nieuwelingen en 125 ama­teurs starten. Er waren er nog meer te gerieven dan op vele andere plaatsen.

Er gingen nog meer zuchten op, toen bleek dat er, ondanks het slechte weer, toch duizenden toeschouwers naar de wedstrijd waren getogen. Het was geen “strop" al deden dit de weers­omstandigheden op Zondagmorgen ernstig vermoeden. Hoe men het ook wendt of keet Veldhoven had toch wel geluk. Al willen we niet ontkennen, dat men met hard werden ook geluk verdient.

Bij de amateurs had men dus een sterk veld kunnen samen­stellen. Maar voor die 100 kilometer waren heel wat pechvogels geboren. Tot de eersten behoorden Vriens, Van de Laar, Son­nemans, Peters, Stout, Timmermans, etc: Later deed zich in de beslissende fase nog een valpartij voor, waarbij kanshebbers uit de wedstrijd moesten verdwijnen zoals Den Ouden en Van Grinsven, die met Lute, Pauw, Post, Coone en nog enkele an­deren voor enig spektakel aan de kop van het peloton hadden gezorgd. Dat was hard nodig, want het gehele veld bleef tot het einde toe gesloten. Er waren wel afvallers maar geen weg­lopers te bekennen. Natuurlijk kwamen de sterksten toch in de eindspurt terecht. Er was namelijk een hoog tempo gedraaid dat velen te zwaar op de maag lag.

De uitslag was als volgt: BRON: Frits van Griensven

Amateurs: 1. A. van der Linden (Tilburg), 100 km in 2.37.07; 2. Pauw (Utrecht); 3. P. van der Linden (Helmand); 4. J. Coone (Eindhoven); 5. Van den Broek (Breukelen); 6. Van den Dun­gen (Tilburg); 7. Cuijten (Mierlo); 8. De Reuver (Oss); 9. P. de Bruijn (Roosendaal); 10. Van Steenvoorde (Haarlem); 11. Hendriks (Eindhoven); 12. Konings (Breda); 13. Bergmans (Aalst); 14. v. d. Waterlaat (Eindhoven); 15. v. d. Brand (Schijn­del).

Nieuwelingen: 1. Graafmans (Gilze), 62,5 km in 1.38.40; 2. Ale­baak (Schijndel); 3. Van Dongen (Dongen); 4. Kivits (Vlijmen); 5. Hoffman (Eaten); 6. Verkampen (Gemert); 7. Van Engelen (Veldhoven); 8. Kennis (Hoogeloon); 9. Van Hoof (Valkens­waard); 10. v. d. Sande (Schijndel); 11. Liebregts (Vlijmen); 12. Parijs (Vlijmen); 13. Den Otter (St. Michiels Gestel); 14. Poppe­laars (Vlijmen); 15. Van Dal (Vlijmen).

 

VELDHOVEN.(8 augustus).1954

Nieuwelingen: 1. Maas, 2.Heijden, 3. Weijdeven, 4. Gijrath, 5. v. d. Boo­men, 6. Van der Heijden, 7. Maas, 8. Van Enge­len, 9. Van Hoof, 10. Renders.

Veteranen:1. Van Dijk, 2. Nagel, 3. Krijgsman, 4. Joosten, 5. Prins, 6. De Rooy, 7. Smets, 8. Haagberg, 9. Van der Linden, 10.Melchior.

 

VELSEN – NOORD.(29 mei).1954

        JAN OTTENBROS WINNAAR IN RONDE VAN VELSEN-NOORD.

De populaire Alkmaarder Jan Ottenbros heeft weer eens bewezen, dat hij bij de amateurs nog lang niet afgedaan heeft. Na een felle eindsprint met Wallet, Bol, Captein, v. Verseveld en Kuitwaard - waarbij het verschil met Dolf Wallet slechts een banddikte bedroeg - snelde de “ouwe" als winnaar over de eind­streep in de tweede Ronde van Velsen­ Noord. De 38-jarige Ottenbros, die in alles een voorbeeld voor de jonge garde is, reed lachend zijn eerste ereronde in het nieuwe seizoen. En er volgen er stel­lig nog meer.

Amateurs: 1. Jan Ottenbros (Alk­maar), 75 km in 1 uur, 1 min. 3 sec.; 2. D, Wallet (Leimuiden); 3. J. Rol (Alk­maar); 4. J. Captein (Amsterdam); 5. J. v. Verseveld (Aalsmeer); 6. H. Kuitwaard (Velsen); 7. J. Hofland (Beverwijk); 8. R. Frank (Amsterdam) ; 9. H. Roerhorst (Utrecht); 10. W. Snijders (Halfweg); 11. F. Rabe (Amsterdam); 12. C. Blaauw (Zaandam); 13. R. Janisse (Amsterdam); 14. K. de Groot (West Graftdijk). De prestatieprijs wend toegekend aan Jan Hofland.

Bij de nieuwelingen, die een wedstrijd over 40 km reden, zegevierde de Bever­wijker Jan Groot, die daarmede zijn vijfde overwinning behaalde. De strijd­lustige Arie van Wetten - die tweede werd - kreeg de prestatieprijs.

Nieuwelingen: 1. Jan Groot (Bever­wijk), 40 km in 1 uur 1 min. 10 sec.; 2. A. van Wetten (Noordwijkerhout); 3. H. Cuvelier (Nw. Vennep); 4. B. van Beem (Halfweg); 5. G. Rijkelijkhuizen (Rijn­saterswoude); 6. C. van Leeuwen (Was­senaar); 7. C. Jong (IJmuiden); 8. B. Lute ('s-Graveland); 9. J. Edelenbosch (Enk­huizen); 10. J. Rijkborst (Halfweg).

BRON:JAN ROOSEBOOM DE VRIES.

 

VENLO.(30 mei).1954

Nadat in Venlo een valpartij voor wat uitvallers had gezorgd, trachtte de plaatselijke favoriet Janssen een duit in het zakje te doen. Dit mislukte, waarna de Eindhovenaren Van Zundert en v. d. Waterlaat op de vlucht sloegen. Toen de winst een halve minuut bedroeg, deponeerde Harry Schoenmakers vlot­weg zekere troeven op tafel. Hij kreeg een paar sterke mannen mee: Lute, Nieskens, v. d. Borgh, Janssen.

Dra moesten Van Zundert en v. d. Waterlaat de wapens strekken, waarna gezamenlijk de finish werd opgezocht. In deze slotfase poogden Nieskens en v. d. Borgh nog de zaak in hun voordeel te beslissen, doch hiervan kwam niets terecht.

Harry Schoenmakers spurtte even later zijn zoveelste zege op zijn erelijst.

Nieuwelingen: 1. Ramakers (Echt), 44 km in 57 min. 34 sec.; 2. Renders (Eindhoven); 3. Robert (Amsterdpm); 4. Van Grinsven (Eindhoven); 5. Mollee (Eindhoven).

Amateurs: 1. H. Schoenmakers (Blerick), 110 km in 2 uur 13 min. 59 sec.; 2. ,B. Lute ('s-Graveland); 3. J. Nieskens (Swal­men); 4. M. v. d. Borgh (Koningsbosch); 5. L. Janssen (Venlo); 6. W. v. d. Waterlaat (Eindhoven); 7. J. Blaauw (Arnhem); 8. H. de Haas (Eindhoven); 9. P. van Zundert (Eindhoven); 10. J. Sanders (Geldrop).

 

VLAGTWEDDE.(22 augustus).1954

Nieuwelingen en Amateurs, 80 km: 1. Ottenbros (Alkmaar); 2. Talens (Hoogeveen); 3. Huisman (Veendam); 4. Kayer (Hoorn); 5. Fok (Hoorn); 6. T'ebberis (Groningen); 7. Vermast (Assen­delft); 8. Jongsma (Hoogeveen) (nieuweling); 9. Kleyne (Naarden).

 

VLIJMEN.(30 mei).1954

Amateurs: 1. Krijn Post, 2. Piet van de Dungen, 3. Wim Rusman,

Nieuwelingen: 1. Joop Smit, 2. H. van de Lee, 3. Cor van Engeland,

Veteranen: 1. Ben van Dijk, 2. J. Nagel, 3. Berwers,

 

VLISSINGEN.OMNIUM.(19 september).1954

Beroepsrenners: 1. Gerrit Voorting, 2. Wim van Est, 3. Wout Wagtmans, 4. Jules Maenen, 5. Adri Suykerbuyk, 6. Hein van Breenen, 7. Thijs Roks, 8. van de LIjke,

 

WAALWIJK.(23 mei).1954

Amateurs: 1. Verhoeven(Tilburg), 2. Hamelink, 3. Meesters, 4. Rutten. 5. de Jong, 6. den Ouden, 7. van Ingen, 8. Hoefnagels, 9. de Wit, 10. Ottenbros.

Nieuwelingen: 1. Zopfi(Oosterhout), 2. Beuker, 3. van Dijk, 4. Kievits, 5. de Veer.

 

WAALWIJK.(27 juni).1954

Nieuwelingen: 1. Van Wetten, Noordwijkerhout, 72 km in 1 uur 52 min. 16 sec.; 2. Van Son, Nieuwkuijk; 3. Verstelle, Wolfaartsdijk; 4. Bloks, Den Bosch; 5. Hofman, Etten; 6. De Veer, Den Bosch; 7. Hagelaars, Den Bosch; 8. Jacobs, Rotter­dam; 9. Coehorst, Tilburg; 10. Leermakers, Tilburg.

 

WAALWIJK.(15 augustus).1854

Amateurs: 1. Steenvoorden, 2. Geluk, 3. Vink, 4. Pos, 5. Van Laarhoven, 6. Van de Pluijm, 7. Nuijten, 8. Welten, 9. Van de Berg, 10.Rutten.

Adspiranten: 1. A. Rekelhof, 2. de Graaf, 3. Vis,

 

WASPIK.(25 april).1954

GRONINGEN – STADSPARK.(25 april).1954

                        Ronde van Waspik voor Van de Brand

                           Jan Ottenbros wint te Groningen

De Schijndelse crack Van de Brand gaat het dit jaar met overwinningen vertellen. Jammer, dat zich een ernstige valpartij had voorgedaan, die F. v. d. Elshout een sleutelbeenbreuk bezorgde en Piet de Jongh dwong om op te geven. Dit ongeval vond plaats nadat er een jacht ontketend was door zeven weglopers, waarbij zich Van den Brand bevond. Meesters, Jacobs en Konings gingen op zoek naar de weg­lopers maar slaagden niet. Zij bleken tus­sen kopgroep en peloton hangen. Het pe­loton werd bijna gedubbeld. Vier ronden voor het einde sprong Van den Brand van zijn kameraden weg om met twee­honderd meter voorsprong de finish te passeren.

Reeds kort na de start waren er heethoofden, die „even" een ronde wilder uitlopen. Dit scheen hun aanvankelijk ook ge­makkelijk te lukken, want renners als Wil Vreeswijk (Alphen a.d. Rijn), Henk de Roo (Emmen), Jan Bredius (Diemen) en Sjabbe Hoving (Hoogkerk) hadden elkaar gevonden in een ge­slaagde poging. De beide Noorderlingen kregen vanuit het pelo­ton een extra steun, waar enkele clubgenoten van Sjabbe Ho­ving het tempo vertraagden. Zo gelukte het de koplopers al gauw een voorsprong te nemen van 13 sec. en door het goed overnemen van de kop liepen ze nog verder uit. Na 24 ronden was de voorsprong 30 sec., 10 ronden later was dit vergroot tot 45 sec. Hierna begon het peloton, beducht voor een ronde ach­terstand, feller te reageren en wist snel op de kop in te lopen. Wil Vreeswijk, die het gevaar zag komen, demarreerde en had al gauw 13 sec. op de kopgroep, die op haar beurt 30 sec. voor­lag op het peloton. De kop, die Wil Vreeswijk met lede ogen had zien vertrekken, probeerde weer bij hem te komen en dit versnelde de afbraak van dit groepje. Het eerste ging Henk de Roo door de knieen, viel terug op het peloton en was even later uit de koers, totaal leeggejaagd. Wil Vreeswijk moest kort daar­na ook zijn tol betalen, terug naar de kop, die geen kracht meer had en opgeslokt werd door het peloton.

Amateurs: 1. Van den Brand, Schijndel, 80 km in 2 uur 10 min. 3 sec.; 2. Snijders, Halfweg; 3. Van der Linden, Tilburg

Dit was een teken voor Geldermans (Beverwijk) en Mattie v. d. Heuvel (Hengelo) om het te proberen en Fre Mik (Nw. Pekela) sprong enige ronden later weg en kreeg snel aansluiting. Ver­der en verder wisten deze drie uit te lopen, maar met nog 10 ronden te rijden bracht een nieuwe groep leven in de brou­werij. Henk Kuitwaard (Velsen), C. Havik (Zaandam), Theo Bulten (Zwolle), v. Bockel (Amsterdam) en Jan Ottenbros (Alk­maar) sprongen met een felle demarrage uit het peloton dat stil scheen te staan. 5 ronden had dit groepje nodig om de drie koplopers in te halen en samen door te gaan. Een poging van v. Bockel om er alleen vandoor te gaan had geen succes, zodat de eindsprint kwam met een zege van Ottenbros. Coen Zondag (Delfzijl) en Willie Reintke vluchtten in de laatste 2 ronden nog uit het peloton en wisten zich zo nog onder de eerste tien te scharen.BRON: GEERT STIKSMA

Nieuwelingen: 1. Van Engeland, Schijn­del, 40 km in 1 uur 6 min. 28 sec.: 2. Van de Zande, Veghel; 3. Termershuizen, Pijnacker; 4. Bloks, Den Bosch.

Amateurs: 1. J. Ottenbros, Alkmaar, 100 km in 2 uur 22 min. 32.8 sec.; 2. C. Havik, Zaandam; 3. H. Kuitwaard, Vel­sen; 4. M. v. d. Heuvel, Hengelo; 5. Th. Bulten, Zwolle; 6. F. Mik, Nw. Pekela; 7. J. v. Bockel, Amsterdam; 8. M. Gelder­mans, Beverwijk; 9. C. Zondag, Delfzijl; 10. W. Reintke, Veen­dam.

 

Ook bij de 82 nieuwelingen waren de uitlooppogingen aan de orde van de dag. Een 100 meter was wel het grootste gat dat ze konden trekken, doch 4 ronden voor het einde waren het 9 ren­ners, die op 150 meter wisten te komen. Het fel achtervolgende peloton kreeg door een valpartij meer achterstand en in de sprint wist J. Groot uit Beverwijk te winnen voor Henk Nij­dam. Jan Koekkoek besliste de eindsprint van het peloton.

Nieuwelingen: 1. J. Groot,, Beverwijk, 40 km in 57 min. 52.7 sec.; 2. H. Nijdam, Eelderwolde; 3. T. Markus, Halfweg; 4. L. Bas, Halfweg; 5. C. Croes, Hoogkerk; 6. A. Bdentjes, Heems­kerk N.H.; 7. J. Bonder, Eelderwolde; 8. H. Nijdam, Apeldoorn; 9. A. Robertus, Appingedam; 10. J. Koekkoek, Groningen.

 

WIJCHEN.(4 september).1954

Amateurs: 1. Tinie Wolfs, 2. Jozef van Zummeren, 3. Tonnie van der Loo

Nieuwelingen: 1. M. Schipper, 2. Harrie Cuveluer, 3. Wout van Putten,

 

WIJK AAN ZEE.(12 september).1954

  Arie van Wetten won, na moedige solovlucht, in Wijk aan Zee

De jeugdige Arie van Wetten uit Noordwijkerhout, onlangs toegetreden tot de rijen der amateurs en al enkele malen onder de prijswinnaars, heeft weer eens van zich doen spreken; nu was het in de derde Ronde van Wijk aan Zee, georganiseerd door “Kennemerland", waar hij een moedige solovlucht van 21 km beloond zag worden met zijn eerste amateur-overwin­ning. Een overwinning bevochten op een sterk veld deelnenmers en op de voor hem zo vertrouwde wijze: hard rijden en geen krimp geven.

Na de gebruikelijke voorposten-gevechten - waarbij Ton Martens de eerste premie verwierf en Joop Wuurman zijn veroverde voorsprong door pech verloren zag gaan - kwam er na 22 km koers enige tekening in de strijd. De strijdlustige Dirk de Ruiter wist toen te ontsnappen en kreeg even later versterking van Joop Captein, De Korte, Piet Peters en Bloet­jes. Het trio Wuurman-Pos-Van,Wetten wierp zich echter in het spoor van deze kopgroep en toen ook Gijs Pauw de sprong uit het peloton waagde, kwam er na 7 km een einde aan de illusies van het leidende vijftal.

Na enkele vergeefse uitlooppogingen wist De Ruiter - die zich voordien ook al enkele malen had geweerd - weer aan de aandacht van het peloton te ontkomen. Er werd echter alarm geblazen en Klebach was de eerste, die aan de achtervolging begon, terwijl De Korte, Geldermans, Pos en ook Captein, Van Wetten en Van der Knaap dit voorbeeld volgden. Het gevolg hiervan was, dat er zich halverwege de wedstrijd (40 km) een vijf-man sterke kopgroep formeerde; bestaande uit: De Ruiter, Geldermans, Captein, Van Wetten en Van der Knaap. Klebach, die er aanvankelijk ook bij was, werd door pech getroffen. De beslissende slag scheen gevallen te zijn, maar het peloton nam nog geen genoegen met deze beslissing en ontketende felle jachten om de vluchtelingen tot de orde te roepen. Pauw en Verseveld legden de grondslag voor een achtervolgersgroep, waarbij ook Hofland en De Korte en vervolgens Blauw en Mannaart, aansluiting kregen. Voor Van der Knaap en Gelder­mans werd het geforceerde tempo in de kopgroep om uit de greep van de achtervolgers te blijven, to machtig en zij ver­dwenen dan ook naar de achterhoede. Van Wetten, Captein en De Ruiter versaagden echter niet en bleven hun voorsprong hardnekkig verdedigen. Doordat ook Wil Eelsing, Piet Peters, Scholten en Kooyman naar de achtervolgers snelden, kwam het peloton weer spoedig bijeen. De achterstand op de drie kop­lopers was echter aardig geslonken en toen Kayer kans zag om deze afstand te overbruggen, deed zich in de volgende ronde een algehele hergroepering voor. Er waren toen nog 21 km te rijden en de sprintfavorieten die de strijd dachten te consoli­deren, kwamen bedrogen uit. Want Van Wetten dernarreerde en eer men tot de tegenaanval over ging, had de vluchteling al een beduidende voorsprong. En wat of sterke knapen als Schip­per, De Ruiter, Bohne, De Korte, Snijders, Pauw, Hofland, Peters, Captein en Bakx nadien ook probeerden, de in opmars zijnde Van Wetten bleef onbereikbaar voor hen. Met een won­derbaarlijk uithoudingsvermogen bleef de bij elke pedaalslag met zijn hoofd schuddende Van Wetten zijn voorsprong ver­dedigen. En ook al boekten Scholten en Kayer - die in de laatste fase van de strijd nog uit het peloton waren gewipt - nog enige winst, zij konden hem evenwel niet ernstig meer be­dreigen. De sprint van het peloton werd gewonnen door Schild, die rappe mannen als Pauw, Captein en Hofland, achter zich hield.

Amateurs: 1. Arie van Wetten (Noordwijkerhout), 80 km in 1 uur 59 min. 11 sec.; 2. C. Kayer (Zuidermeer); 3. H. Schol­ten (Den Haag); 4. F. Schild (Amsterdam); 5. G. Pauw (Utrecht); 6. J. Capttein (Amsterdam); 7. J. Hofland (Beverwijk); 8. D. de Auiter (Beverwijk); 9. G. Bakx (Amsterdam); 10. G. Blauw (Zaandam); 11. W. Eelsing (IJmuiden); 12. A. Mannaart (Krom­menie); 13. W. Snijders (Halfweg); 14. P. Dufour (Amsterdam); 15. P. Peters (Haarlem).

Nieuwelingen: 1.H. Lampers uit Woerden, die 11 km voor de streep uit het peloton was ontsnapt en over de 40 km een tijd noteerde van 1 uur 2 min. 2 sec. Tweede werd B. Lute ('s-Graveland); 3. J. Cuvelier (Nieuw Vennep); 4. S. de Vries (Amsterdam); 5. J. Groenerveld (Haarlem); 6. H. Schipper (Koog a.d. Zaan); 7. T. Hoogkamer (Leiden); 8. W. Asma (Haar­lem); 9. G. Pitana (Alkmaar); 10. T. Markus (Halfweg); 11. C. Jong (IJmuiden); 12. C. Stroomer (Wijk aan Zee); 13. A. Teeu­wen (De Zilk).BRONJAN ROOSEBOOM DE VRIES.

 

WILLEMSTAD.(19juni).1954

Amateurs: 1. Bram Heeren, 2. Haverkamp, 3. Ces van de Borst

 

WOERDEN.(30 april).1954

            F. BRAAT WINT PRACHTIGE RONDE VAN WOERDEN.

Fel sprintend kromden negen dappere amateurs voor de laatste maal hun rug­gen voor de beslissende meters in de eerste Ronde van Woerden. Dat was nog eens een sprint, die de duizenden aan­wezigen voorgeschoteld kregen. Een sprint, die verrassend en fraai door de nog jonge amateur Braat uit Aalsmeer werd gewonnen, zij het na een heftig duel met zijn collega Frank uit Amster­dam. Zo kwam de overwinning terecht bij de renner„ die er ook wel recht op had in deze zo fraaie Ronde van Woer­den.

Woerden beleefde dus voor de eerste maal een echt wielerfeest, dank zij het onvolprezen initiatief van de Woerdense wielervereniging „Arie van Vliet". Want ondanks dat deze benjamin onder de wielerverenigingen eerst kort geleden is opgericht, kunnen ze in Woerden trots zijn op deze vereniging, want de organi­satie was in een woord af. Het klopte allemaal tot in de perfectie en de mede­werking Van de autoriteiten was enorm, evenals die van de prijzenschenkers en bovendien werkte het weer prachtig mee.

Wij gaan over tot het verslaan van dit wielerfeest, dat in Woerden zo populair werd gemaakt via de symathieke stem van de radioreporter Barend Barendse. De nieuwelingen beten als vanouds de spits af, nadatzij op het parcours waren losgelaten door een startschot van me­vrouw Van Vliet. Al gauw bleek, dat de Amsterdammer Bakvis zijn rugnummer 1 alle eer aan deed door ook de eerste premie in de wacht te slepen: een pot rolmops. Hoe strijdlustig was die Bakvis in het begin, maar hoe triest was voor hem de afloop, want een val in een der bochten betekende voor hem een sleutel­beenbreuk. Laat het voor Bakvis een schrale troost zijn, dat iedere goede ren­ner wel minstens eenmaal zijn sleutel­been schijnt te moeten breken.

Doch wat zullen we verder van de course schrijven? Het tempo lag n.l. zo hoog, dat er al na 10 ronden van de 75 deel­nemers reeds 35 in de achterhoede lagen met grote achterstand op het aan een stuk door sprintende peloton, want hoe dapper de Utrechters Rademaker en Jongerius zich ook weerden, hoe diep Makers uit Zeist zich over zijn stuur kromde, wegkomen was er vandaag niet bij. Ook niet voor de Arnhemmer Smit, die het nog wel eens op zijn eentje wilde proberen. Het weed een sprintfinish, zo­als meestal. Nek aan nek, wiel aan wiel stormden zij naar de streep, naar het verlossende einde en Wim Bogers uit Nieuw Vennep bleek de rapste, nadat hij ook al talrijke malen het peloton had op­gezwiept tot uiterste krachtsinspanning;

Nieuwelingen: 1. W. Bogers (Nieuw­Vennep), 40 km in 1 uur 37.4 sec.; 2. J. Obdeyn (Zwolle); 3. J. Rademaker (Utrecht); 4. H. Makers (Zeist); 5. J. Bas (Utrecht); 6. A. van de Heuvel (Mierlo); 7. G. Gijsen (Utrecht); 8. G. Regter (Apeldoorn).

De amateurs.

Veel interessanter was de strijd bij de amateurs, al moesten wij wel wachten tot op de helft van de course, eer er ein­delijk een kopgroep ontstond. De Utrech­ter Jos van de Hurk wilde echter al van start of aan de haal, want de eerste ronden reed hij telkens met voorsprong aan de leiding, juist toen de Haarlemmer De Bie pech kreeg en Alex Alen uit Utrecht een lek bandje reed.

Nadat de rust was weergekeerd in de rennersgelederen, nam Wil Vreeswijk weer eens het initiatief door ronden lang zijn neus in de wind te steken en reden de Utrechters Jan van Ingen en Dirk v. Hattum elkaar in de wielen, waarmee voor hen het feest een onverwacht einde had gekregen. Maar dat is nu eenmaal de vreugde en het verdriet van de wie­lersport. Vier renners dachten toen blijk­baar alleen maar aan de vreugde, dat waren Boelens, Van de Hurk, Roerhorst en Blaauw, maar hoe zij ook reden, het peloton was sneller. Dat ondervonden ook Vreeswijk, Stolker, Van Rhijn, De Korte en Baardwijk.,

Eerst halverwege de course kwam er tekening in de strijd. De Haarlemmer Piet Steenvoordeen zijn collega Van Sas uit Den Haag waren hiertoe de aanlei­ding, ook al verdween de voorsprong, die zij uit hun rappe benen persten, als sneeuw voor de zon. Maar toen alles weer bijeen kwam, deden enkele groep­jes renners een paar schuchtere pogingen om weg te komen. Niemand zag hier ge­vaar in, ook het grote peloton niet. Maar negen renners vonden elkaar en begre­pen elkaar zo goed, dat het pleit heel snel was beslecht. De koplopers warenVreeswijk, Braat, Bredius, Stolker, Rabe, Blaauw, Smits, De Jager en Frank. Negen pienterknapen, die stuk voor stuk toch niet zulke hele grote coureurs zijn, maar die elkaar zou goed begrepen, dat er voor het peloton geen winst meer in zat. Hoe verbeten George de Korte ook enkele malen probeerde te ontsnap­pen, hoe dapper de Soestenaar Henk de Bree zich ook weerde, de slag was ge­vallen. Geen Soellaart, geen Mackaay, de kopgroep meer bedreigen. Het is har­de, maar ware taal. Zij hadden de trein gemist. Onbereikbaar voor allen storm­den de negen koplopers over het par­cours, waarbij Wil Vreeswijk het o zo vaak probeerde, en de Arnhemmer Blaauw een pracht woordje meesprak. Jammer dat die Blaauw geen eindsprint bezit. De strijd bleef bij de kopgroep er in, vooral tegen het einde. Maar Stolker, die er langzamerhand weer in komt, kon ondanks zijn pogingen in de laatste ron­den niet meer ontsnappen en zo werd het een finish van de negen koplopers, waarbij Braat en Frank heftig duelleer­den en waarbij Wil Vreeswijk zowaar nog de derde plaats voor zich opeiste. BRON:HANS VAN DE KAMP.

Amateurs: 1. F. Braat (Aalsmeer), 80 km in 2 uur 16 sec.; 2. D. Frank (Am­sterdam); 3. W. Vreeswijk (Alphen, aan de Rijn); 4. Ir Rabe (Amsterdam); 5. A. Smits (Vreeswijk); 6. M. Sto-lker (Utr.); 7. J. Blaauw (Arnhem); 8. A. Bredius (Diemen); 9. G. de Jager (Hoog-Blok­land); 10. G. van Baardwijk (Vlijmen); 11. F. Stroomer (Wijk aan Zee); 12. D. van de Horst (Utrecht); 13. G. de Korte (Utrecht).

                      

WOLTERSUM.(27 juni).1954

WOLTERSUM.(27 juni).1954

De RONDE VAN WOLTERSUM werd Zondagmidddag verreden. Een zeer groot aantal nationale amateurs en nieuwelingen kwam aan de start. Henk Nijdam trok ook hier als eerste zijn “zegekar" over de eindstreep in een zo fraaie en snelle sprint, dat aan zijn kwaliteit van nieuweling-topklasser niet in het minst meer getwijfeld behoeft te worden. En bij de nieuwelingen en bij de amateurs waren te Wolter­sum de sterksten uit het gehele land aanwezig. De amateurs reden op een circuit van ruim 7 kilometer. Om daar een ronde te nemen, was practiseh onmogelijk. Het is daardoor dan ook min of meer een lange afvalwedstrijd geworden met als aankomst een groepje van vier ren­ners, waarvan Luykx met een half wiel op het nippertje van Coen Zondag won.

Nieuwelingen: 1. Henk Nijdam, 2. J. Bonder, 3. J. de Roode,

Amateurs: 1. T. Luykx (Halfweg), tijd over 80 km 2 uur 5 min. 6.2 sec.; op een kwart wiel of meer: 2. C. Zondag (Delfz(jl); 3. H. Wolf (Wezep); 4. P. Degeling (Venhuizen); 5. P. van Os (Amstee­darn); 6. Sj. Hovingh (Hoogkerk); 7. F. Seheuneman (Veendam); 8. H. de Roo (Emmen); 9. J. Huisman (Veendam); 10. A. v. d. Reijt (Gro­ningen); 11. J. Bredius (Diemen); 13. E. Talens (Hoogeveen).

 

Nieuwelingen: 1. H. Nijdam (Eelderwolde), tijd over 35 km 57 min. 25 sec.; 2. J. Bonder (idem); 3. J. de Roode (Uithuizen); 4. H. Pot (idem); 5. J. Punter (Hoogkerk); 6. D.R. Nieuwold

 

WOLVEGA.(8 juli).1954

Amateurs: 1. Jan Rol, 2. Ab Geldermans, 3. Johan Tebbens,

 

WORMERVEER.(18 juli).1974

Amateurs: 1. J. Hofland, Beverwijk, 100 km in 2 uur 20 min. 27 sec.; 2. C. Blaauw, Zaandam; 3. J. Eelsing, IJmuiden; 4. A. Mannaert, Krommenie; 5. G. Schoen, Zaandam; 6. P. Kroon, Den Haag; 7. H. Bohne, Amsterdam; 8. J. Aafjes, Wormerveer; 9. J. Constant, Wormerveer; 10. S. Appel, Hoorn.

Nieuwelingen: 1. T. Markus, Halfweg, 50 km in i uur 13 min. 11 sec.; 2. J. Boon, Wormerveer; 3. J. Rijkborst, Nw. Vennep; 4. W. Boogers, Nw. Vennep; 5. H. Sahipper, Koog a.d. Zaan; 6. E. Bouwman, Amsterdam; 7. J. Bos, Utrecht; 8. C. Pelt, Blokker; 9. P. Elias, Halfweg; 10. C. de Jong, IJmuiden.

 

WOUW.(13 juni).1954

Amateurs: 1. Wout Bos, 2. Piet Maas, 3. Jacobs,

Nieuwelingen: 1. Jan Heiden, 2.

 

ZANDVOORT.(10 oktober).1954

       JOOP CAPTEIN winnaar van de Grote Prijs van Zandvoort

A.S.C. „OLYMPIA" wint voor de tweede maal in successie de Radium-Venturi wisselprijs

Het was 11.45 uur toen starter A. Koopmans het vertreksein gaf aan de 100 deelnemers, bestaande uit amateurs, veteranen en nieuwelingen. Een gure wind ging over het parcours, dat de renners veertien maal moesten rijden; een afstand van 58.8 km. De eerste drie ronden gebruikten de renners voor verkenning, maar in de vierde ronde begon de slag. Cees Rabe en Ballangee namen toen een kleine voorsprong op het peloton. In deze zelfde ronde moesten Neesman en Schild, na een valpartij, de strijd staken. In de volgende ronde werden de leiders alweer door bet peloton opgeslokt en meldden zich twee nieuwe kop­lopers; Klebach en De Vries. Twee ronden lang mocht het peloton tegen hun rug opkijken. In de zevende ronde was het echter weer Cees Rabe, die zich met een kleine voorsprong als leider opwierp. De strijdlustige Klebach wist tezamen met Gudde en Hubner hem weer in het peloton terug te halen en zij namen daarna zelf een voorsprong, die langzaam groeide tot een honderd meter.

Na twee ronden moest Hubner zwichten voor het hoge tempo van Klebach en Gudde, zodat hij weer in het peloton terugviel. De leiders hadden intussen hun voorsprong weten te vergroten tot meer dan een halve minuut.

Met nog twee ronden te rijden vond Joop Captein het genoeg en onder zijn aanvoering begon het peloton de aanval op Kle­bach en Gudde. Bij het ingaan van de laatste ronde was hun voorsprong teruggebracht op 100 meter. De laatste ronde moest in een massale eindspurt de beslissing brengen. Captein toonde zich hierin onbetwist de sterkste en zette hiermede de kroon op een seizoen met 42 overwinningen.

Voor een wedstrijd over 16.8 km (4 ronden) traden de junioren in het strijdperk. De jeugd deed het kalm aan. Zij bleven allen bij elkaar en haalden alle tien de eindstreep. Cooper van Ulys­ses werd hier winnaar.

Uitslag amateurs, veteranen en nieuwelingen: 1. J. Captein (Olympia), 58.8 km in 1 uur 26 min. 36 sec. ;2. J. Wuurman (Le Champion); 3. C. Rabe (Le Champion); 4. D. Olivier (Ulysses); 5. R. Stout (De Gazelle); 6. N. Ballangee (Olympia); 7. H. Heide (De Germaan); 8. J. Smit.(Ulysses); 9. J. de Vries (Olympia); 10. R. Janissen (De Gazelle); 11. W. Klebach (Olympia); 12. L. Vink (Olympia); 13. J. Kerkman (Olympia); 14. C. Dumernit (Le Champion); 15. B. Wuurman (Le Champion).

Uitslag junioren: 1. Cooper (Ulysses), 16.8 km in 30 min. 45 sec.; 2. Bosbaan (De Germaan); 3. Jansen (Ulysses); 4. Haxe (Ulys­ses); 5. Sietsma (Ulysses); 6. Hoogwoud (Le Champion); 7. Ruig­rok (Olympia); 8. Kwak (Ulysses); 9. Dubbeldam (Ulysses); 10. Leeflang (Ulysses).

 

ZEIST.(11 september).1954

De organisatofen van de Ronde van Zeist troffen het, evenals vorig jaar, niet met de weergoden. In de regen en kou werden de amateurs op een nat en glad parcours losgelaten. Geen won­der, dat de valpartijtjes niet ontbraken. Hofland, een der grootste kanshebbers, viel reeds in de eerste de beste bocht, evenals trouwens Plasmeyer.

De eerste schermutselingen waren voor Fok, v. d. Hurk, Barne­veld en Smits. De Utrechters Pauw en Stolker pakten hen echter terug. Andere uitlopers volgden hun voorbeeld, tever­geefs... . totdat op de helft de Utrechtse wielerwereld zich be­gon te roeren. Drie Domstadbewoners, Pauw, Rademakers en v. d. Broek demarreerden met De Ruiter en Fok. Plaatsgenoten Stolker en Klein volgden met Van 't Hof zeer snel en toen dit achttal elkaar had gevonden, was de strijd beslist. Zij trokken er zelfs zo hard aan, dat een volle ronde winst van 2 km hun beloning werd. Wel liepen Brink en Bakker, Heiden en Kle­bach met Kooyman nog eens weg, doch het peloton liet nu geen vluchters meer gaan.

Het achttal v. d. Broek, Pauw, Stolker, Klein,  Rademakers, allen leden van Utrechtse verenigingen en Fok, De Ruiter, Van 't Hof zaten op fluweel, ondanks dat Van de Broek talrijke malen demarreerde.

Even eindsprint moest de beslissing brengen, waarin Gijs Pauw de beste papieren bezat, doch vriend Henk v. d. Broek en ook De Ruiter legden hem ditmaal het vuur wel heel na aan de schenen. Gijs Pauw won echter met een half wiel verschil de grote Prijs van het Utrechts Nieuwsblad, Zo kregen wij weer Pauw in de bloemen, omringd door zijn ontzettend grote familie en supportersaanhang. Voor Van 't Hof gold als excuus de krampen in z'n benen en voor de als amateur debuterende Ra­demakers was het ontzettend jammer dat een lekke band hem juist in de allerlaatste ronde moest treffen. Let echter het vol­gend seizoen op Rademakers, hij heeft heel wat in zijn mars.

Amateurs: 1. G. Pauw (Utrecht), 100 km in 2 uur 42 min. 13 sec.; 2. H. v. d. Broek (Breukelen); 3. D. de Ruiter (Bever­wijk); 4. B. Fok (Hoorn); 5. M. Stolker (Utrecht); 6. A. van 't Hof (Sassenheim); 7. H. Klein (Utrecht); 8. Rademakers (Utrecht); 9. P. Kooyman (Den Haag); 10. M. Snijder (Halfweg); 11. J. Heiden (IJsselmonde); 12. J. Schans (Soest).

Als voornummer reden de adspiranten een course over 34 km. Het was een aardige wedstrijd, waarbij opviel over welk een goede stuur- en bochtentechniek deze „hope der toekomst" reeds bezit. Sprintwinnaar werd onze naamgenoot Wim van de Kamp, geen familie, maar wel een goed coureurtje met uit­stekende sprinterskwaliteiten. Dat bewijst trouwens wel de erelijst van Wim van de Kamp, die dit seizoen winnaar werd in Tilburg, Loven, Den Haag, Culemborg en Zeist.

Alleen dienen sommige ouders er wel terdege rekening mee te houden, dat een gearing van 49 x 17 of 49 x 16 voor adspiranten veel te zwaar is. Forcering vloeit hieruit voort!

Adspiranten: 1. W. v. d. Kamp (Barneveld), 34 km in 55 min. 8 sec.; 2. C. Cooper (Amsterdam); 3. C. Niesten (Amster­dam); 4. H. Bijwaard (Woerden); 5. J. de Jager (Den Haag); 6. J. Wiekenkamp (Utrecht); 7. J. Rekelhof (Uithoorn).

BRON: HANS VAN DE KAMP.

 

ZES PROVINCIEN RIT.(23 juli t/m 25 juli).1954

                      JAAP KERSTEN won de Zes Provincien-rit

Martin v. d. Borgh - 2x etappewinnaar - werd door pech uitgeschakeld

Gedragen op de vleugelen zijner wil, met de onverzettelijkheid een vechter eigen heeft Kersten uit Siebengewald gezegevierd in Olympia's driedaagse Etappenwedstrijd de „Zes Provincien Rit". Ruim 30 kilometer voor de eindstreep van de laatste etappe, welke ging van Zuidwolde (Dr.) naar Amersfoort en 188 km lang was, was hij nog bijna 4 minuten tekort gekomen om zich als oranjetrui-drager te kunnen handhaven. Het was toen verre van te verwachten dat hij deze 4 minuten zou kun­nen goedmaken en dat hij daardoor de eindzege zou kunnen be­halen, Maar met een tomeloze energie heeft hij in deze laatste 30 kilometers een slag geleverd van zo grootse allure, dat wij ons afvroegen waar feitelijk de grens van het rennersvermogen ligt. Jaap Kersten, volgens ons niet de allergrootste in „een­dags-wedstrijden", heeft blijken gegeven, althans in deze etappenwedstrijd, een grote Nederlandse amateur-etappen­rijder te zijn. Met ere heeft hij dan ook de vaan der overwinning mede naar Siebengewald kunnen nemen.

Alvorens het verslag van de eerste en tweede etappe van deze door de A.S.C. „Olympia" zo perfect georganiseerde wedstrijd hier weer te geven, zullen wij dit van de derde doen, omdat deze uiteindelijk de beslissing heeft gebracht. Want toen wij voor de laatste etappe met de renners van Zuidwolde vertrokken, stand het nog geenszins vast, wie de winnaar zou worden. Deze laatste etappe bood namelijk nog alle mogelijkheden om in de eerste gelederen belangrijke wijzigingen te brengen. Vooral Kersten, de oranjetruidrager, zag zich ernstig be­dreigd door Tini Wolfs. Deze laatste had met slechts 49 seconden ach­terstand op de leider nog alle kansen op de overwinning en verder waren er nog achttien concurrenten, die niet meer dan 1 minuut en 14 seconden op hem achter stonden. De oranjetruidrager kon dus aannemen, dat deze tegenstanders niets, onbeproefd zouden laten om hem te onttronen en terug te werpen in de massa van het veld der deelnemers. En onder deze omstandigheden werd de 3e etappe aan­gevangen. Vijf en veertig deelnemers kwamen aan de start om de 188 kilometers “knokkende" naar de “Keistad" Amersfoort te gaan afleggen. Enkele regenbuitjes hadden dies morgens al gewaarschuwd, dat er - wat het weer betrof - niet veel goeds stand te wavhten..

Maar dat scheen de ,”onttroningspogingen" van de renners geenszins te beinvloeden. Met een flinke snelheld gingen zij op weg en reeds direct vloog de naald van de kilometerteller onder reportagewagen naar rond de 50. En mocht dan deze aanvangssnelheid doen veronder­stellen, dat er vooraleerst geen uitlooppogingen zouden worden onder­nomen, deze veronderstelling bleek volkomen fout. Want het scheen dat er bij de renners enige “straaljagers" waren. Deze toch schoten een paar van hun raketten af, die doel troffen. Nauwelijks Hoogeveen (8 km) gepasseerd, zaten Rol, Verhoeven, Barlage, Pos, Van Bockel, Bredius, v. d. Broek, Mehagnoul en Janissen met 13 seconden voor­sprong op kop. Even later voegde Jan Hofland zich bij hen. Ondanks de inmiddels opgetreden slechte weersomstandigheden; bleef het tem­po aan de kop hoog. Bij Diever (31 km) was de voorsprong der leiders gegroeid tot 1 min. 15 sec. Het snelle tempo van de vluchtelingen be­invloedde ook de achtervolgende groep. Van Staten en Reuter moesten lossen. Barlage, die tot,de koplopers had behoord, kon het tempo niet volgen en moest eveneens achterblijven. Hij had zoveel van zijn krach­ten gevergd, dat hij zelfs door het grote peloton werd gepasseerd, zon­der dat hij in staat was tegenstand te bieden. Schild staakte de strijd. Wij waren 50 kilometer na de start getuige van een dramatisch ge­beuren. Hier stond Jan Hofland, huilend als een kind, langs de kant van de weg. Heftig zwaaide hij een pomp boven zijn hoofd en schreeuwde om hulp. Hij, die zo “geladen" was neergestreken op de koplopers, moest deze laten gaan en zag een goede hoop op een ere­plaats in de eindklassering met een klap de bodem ingeslagen.

Inmiddels joeg de kopgroep en haar achtervolgers met gezwinde tred verder. Steenwijk zag een groep van 30 renners jagen achter de kop­lopers. Op dat moment hadden deze laatsten 2 minuut voorsprong bereikt.

Zwaar hadden het de deelnemers te verantwoorden op de brede beton­weg langs Blokzijl naar de Noord-Oostpolder. Felle regenvlagen en een zeer sterke wind sloegen liniaalrecht tegen de borsten van de renners op. In Emmeloord en over de vlakke wegen van de zo maag­delijke Noord-Oostpolder waren de koplopers 4 minuten Voor. Achter hen joeg het grote peloton, waarin de leider Kersten zich schijnbaar vooralsnog geen zorgen maakte. Bijna 100 km waren gereden, toen een der koplopers, Bredius, een lekke band kreeg. Nadat dit was gebeurd, bestond de kopgroep nag uit de volgende renners: Mehagnoul, Rol, Verhoeven, Pos, Van Bockel, v. d. Broek en Janissen, In Kampen (103 km) viel Pas in een bocht na het passeren van de IJsselbrug. Hij werd door de achtervolgende grote groep ingelopen. In Nunspeet (129 km) waren het Mehagnoul, Rol, Verhoeven, v. d. Broek, Van Bockel en Janissen die als eersten doorkwamen. Het peloton, waarin nog steeds Kersten zat, had teen 4 min. 40 sec. achterstand.

Een machtig tegenoffensief werd door het peloton, dat toen nog maar uit 11 renners bestand, ontketend tussen Putten (157 km) en Amers­foort. Het initiatief daartoe ging van Kersten uit en de oranjetirui­drager heeft tot het laatst aan toe de gedecideerde leiding daarin ge­had. Hij was het, die trok en rukte aan het peloton van elf man en aan hem was het te danken, dat er een slotfase is ontstaan van zeer grote allure. Niets en niemand kon hem tegenhouden. Hij dwong allen hun laatste reserves in de strijd te werpen en bracht hen daardoor op de rand van de uitputting. Met een machtig tempo stormde de 11 man recht tegen de zware wind in die van Amersfoort recht op kop stond. Een honderd vijftig meter restte de groep nog om haar enorm offensief tegen de koplopers te volbrengen. De minuten waren teruggebracht tot seconden en de seconden werden omgezet in meters, totdat ten­slotte deze explosie van kracht zich als een alles verslindende lawine over de uitlopers stortte. Op dat moment stond vast, dat Kersten zijn trui plus de eindzege veilig mee naar Siebengewald kon nemen.

In de gladde straten van Amersfoort wist v. d. Borgh, die tweemaal etappewinnaar zou worden, noch desondanks,geen eindoverwinnaar, enige voorsprong te nemen. Weer was het Kersten, die achter de vluchteling aanging. Buis uit Halfweg, die een zeer sterke en moedige race had gereden, viel bij het nemen van een zeer korte bocht dicht bij de finish. Hij kon echter nog per fiets over de eindstreep komen.

De tweede etappe was de „lekke banden-etappe". Deze etappe zal in onze geest geboekstaafd blijven als een der meest ongelukkige ritten die wij ooit meemaakten. Wij waren van Enschede naar Hoogeveen (169 km) vertrokken. Een troosteloos grauw wolkendek en een uiter­mate miezerige regen vergezelden ons. Gestadig daalde een motregen op de renners en de wegen neer en af en toe kwam een stevige bui hemelwater het hare er nog toe bijdragen om het geheel tot een trieste tocht te maken. Een ongekend aantal lekke banden dwong een zeer groot gedeelte van de deelnemers van de fiets te stappen en onder hen waren er die sterk favoriet of geklasseerd stonden. Volgens ons stond er minstens 40 maal een renner met een lekke band langs de weg. Met de regelmaat van een klok volgde de ene lege band de andere op. Hier was natuurlijk een oorzaak voor. Toen dan ook de gestadige regen in deze 2e etappe op de met scherpgrint bedekte secundaire wegen neerdaalde En de scherpe grintslag als -het ware nog eens goed ging schoonwassen, kwamen de steentjes als scherpe scheer­mesjes vrij te liggen. Zij drongen of sneden in de dunne loopvlakken der subtiele bandjes. Om alle namen te noemen van hen, die in deze „etappe der lekke banden-draganders" het slachtoffer werden, zou een droge opsomming worden. Maar omdat het wedstrijdresultaat door deze lekke banden-historie beinvloed werd, moeten wij toch enkele van de slachtoffers noemen.Daar is dan in de eerste plaats de win­naar van de le etappe, Martin v. d. Borgh. Hij toch werd niet door zijn tegenstanders geklopt, nog minder door de gereden snelheid -deze laatste kon hij „lachende de baas" - maar door lekke banden en ook door een val, werd hij van de le naar de 37e plaats in het alge­meen klaasement teruggeworpen.

En als wij verder nagaan wie er in deze tweede etappe met, pech te kampen hadden en zien dat mannen als Van Dongen, Steenvoorden, Snijders (11e gekl.), Pauw (4e gekl.),.Gramser (5e gekl.), Zondag en Sonnemans daardoor getroffen werden, dan is het wel duidelijk, dat aan de eindstrijd van deze Zes Provincien Rit niet door alle kopstuk­ken kon worden deelgenomen.

Ten aanzien van v. d. Borgh willen wij niet nalaten te vermelden dat, ofschoon de jury de prestatieprijs voor de strijdlustigste renner aan geen der deelnemers in deze etappe toekende, de door Mr. Veenhoven beschikbaar gestelde premie voor de meest dappere renner aan v. d. Borgh werd toegewezen. Zij, die niet door pech werden getroffen, reden, omdat de omstandigheden hen daartoe dwongen, defensief in de groep. Er was een enkele maal een vluchtpoging, er was ook enige tijd een kopgroepje, maar strijd van grote omvang is er in deze tweede etappe niet geweest. Het is daardoor, dat het dappere doorzetten van v. d. Borgh meer opviel, meer sprak tot het gemoed der volgers, meer geaceentueerd werd. En Westdorp - de winnaar dezer tweede etappe - dan? Inderdaad, hij heeft verdiend gewonnen, maar.... het pech­duiveltje liet hem dan ook met rust. Tactisch bleef het in de grote groep zitten, totdat hij 5 kilometer voor de finish zijn kans waarnam. Wetende, dat hij geen ,eindschot" heeft en dus in een groep kansloos over de streep zou komen, Is hij van kop vertrokken. De daartoe door hem aangewende demarrage was moedig van initiatief en prachtig van afwerking. Hij arriveerde alleen bij de eindstreep!

Voor het vertrek van de le etappe meldde zich een geselecteerde groep van renners. „Olympia" had in het Olympisch Stadion voor een per­fecte organisatie zorggedragen en verdient alle lof hiervoor te worden gebracht. Deze perfectheid in haar organisatie heeft „Olympia" kun­nen doorvoeren tot en met het einde van deze in alle opzichten zo uitermate goed geslaagde Zes Provincien Rit en dit combinerende met een onvolprezen wedstrijd- en juryleiding tot een waardige demon­stratie gemaakt van hetgeen onder fatsoenlijke en bekwame leiding in de Nederlandse amateursport kan werden bereikt. En hierbij werden zij, die beroepshalve een taak moesten vervullen, niet vergeten. De pers heeft haar taak in een -bijzonder prettige en behulpzame sfeer kunnen vervullen, iets waaraan het bij andere gelegenheden en bij andere organisaties, de goede niet te na gesproken, wel eens heel sterk heeft ontbroken. De strijd zelf heeft, zoals te verwachten was ge­weest, een nogal vlak verloop gehad in deze ,verkennings-etappe. Nadat Amsterdam afscheid van de renners en de volgers had genomen, vertrokken deze op weg naar het eerste einddoel Enschede (229 km). Een sterke wind had het dreigende wolkendek uiteen gereten en een milde temperatuur zorgde er voor, dat het ideaal rennersweer was. Van Grinsven kreeg al direct pech. Nadat 15 kilometer gereden was, ging Mehagnoul aan de haal, maar serieus ken deze uitlooppoging niet worden genoemd. Buis probeerde nog bij hem te komen, toch slaagde niet. Hofland kreeg bij de 30e kilometer een lekke band. Na 50 kilo­meter rijden was Mehagnoul door de grote groep weer teruggehaald. Achter Barneveld, na 70 km rijden, ging het door de prachtige dreven van het Gelderse landschap. Als een machtig schilderij van- natuur­schoon ontplooide zich dit voor -de renners, die er echter door hun tameloze vaart geen oog voor hadden. In de zo uitermate mooie omge­wing van Otterlo en Hoenderlo (94 km) kreeg Daan de Groot en lekke band. Hij had reeds eerder pech gehad. Na Hoenderlo werd gereden over enorm stoffige wegen en de renners vervolgden dan ook hun weg in een dichte mist van stof. Losse grindslag veroorzaakte veel lekke banden, zij het in belangrijk mindere mate dan in de 2e etappe zou gebeuren. Konings, Wolfs, Hofland en anderen moesten daardoor van hun fiets.

Het hart van de “Veluwe", daar waar het natuurreservaat mens en dier als 't ware noodt tot bezinning en rust, werden de renners door de voor hun doel ongeschikte wegen vaak voor veel problemen gesteld. Toen dan ook de vaste wegen werden bereikt, ging er een zucht van verlichting in de rennersgroep en volgerskaravaan op. Ofschoon in de eerste 100 km vrijwel geen feiten van betekenis hebben plaats ge­vonden, die de wedstrijd in een beslissend stadium vermochten te brengen, werd er toch behoorlijk hard gereden. Het was merkbaar dat de deelnemers eerst eens de kat uit de boom wilden kijken, alvorens zij tot beslissende offensieven wensten over te gaan. Het is dan ook feitelijk pas na Zutphen, dat de wedstrijd een min of meer be­slissend beeld kreeg. Eerstens vond dit zijn oorzaak daarin, dat de kilometers begonnen te spreken; tweedens hebben een paar valpartijen er toe bijgedragen, dat enige goede krachten ongewild in de achter­hoede geraakten. Van hen was de Nederlandse kampioen Wies van Dongen wel het ergste slachtoffer. Niet alleen dat hij gewond werd, gelukkig niet ernstig, maar bovendien bleek zijn fiets geheel te zijn

ontspoord", toen hij deze uit de wirwar van frames en wielen weer had kunnen opdiepen. Weliswaar zette hij de strijd met grote achterstand voort, maar hij kon er niet in slagen zijn achterstand weer in te lopen. Talens was de eerste, die in het geweld op het slagveld rondom  Zutphen de groep van renners moest laten gaan. Hij ken het hoge tempo niet verwerken, Van Staten deelde het lot van Talens. Dit ge­beurde tussen Zutphen en Lochem (146 km) toen Coone, v. d. Lijke en Pauw weg waren gesprongen en een kleine voorsprong hadden ge­nomen.

Bij Lochem vond de hiervoor vermelde valpartij plaats. Kooyman en Westerhout werden hiervan mede-slachtoffers. Pechvogel De Groot reed even na Lochem in gezelschap van enige anderen met achterstand achter de grote groep aan. Een tweede valpartij vond plaats tussen Laren en Holten (164 km). Hierbij was Wies van Dongen betrokken, alsmede Schild, v. d. Dungen en Koper. De achtervolging, na zijn val, van Van Dongen was een staaltje van grote moed en kracht, volkomen een Nederlandse kampioen waardig. Tussen Holten en Rijssen (172 km) is de slag pas in alle hevigheid ontbrand. Hier moesten Reuter, Stoete, Bredius, Buis, Bergmans en enige anderen zich gewonnen geven. Na verschillende demarrages lagen in Almelo (184 km) op kop, Damen en Konings. Zij hadden ongeveer 1 minuut op de grote groep. De neer­gelaten spoorbomen werden er echter oorzaak van dat deze voorsprong weer teniet werd gedaan. Hierna waren dus alle renners weer bijeen, dat wil zeggen die tot de grote groep en de uitlopers hadden behoord. Een gesloten groep van 50 man ging verder in de richting Albergen (194 km). Bij deze plaats kreeg de in Frankrijk wonende Nederlander De Vries, die zeer geed reed, defect aan zijn fiets. Hij repareerde en zette de strijd voort. Tussen Albergen en Weerselo (201 km) waren het v. d. Borgh en Konings die met 150 meter voorsprong de leiding hadden op een ploegje van vijf renners. Dit  waren Bos, Barlage, Pos, Rol en Luykx. Achter hen reed op een afstand van 100 meter de grote groep. Een prachtig staaltje van doorzettingsvermogen leverde inmiddels de hiervoor reeds genoemde De Vries. Hij toch wist, ondanks de hevige strijd die gevoerd werd door de andere deelnemers, terug in de groep te komen.

Oldenzaal (209 km) zag Kersten, v. d. Borgh en Konings met 1 min. 55 sec. voorsprong doorkomen. Na Lesser (218 km) moest Konings uit de kopploeg terug, daar het scherpe tempo hem te hoog werd. Met v. d. Borgh als de sterkste koploper kwam Kersten in Enschede (229 km) aan. Definitief schudde Van den Borgh Kersten van zich af op de Zuidesmarkerrondweg, ongeveer 1 km voor de finish. Hier zette v. d. Borgh pas eerst goed aan en het was Kersten, ondanks alle in­spanning, niet mogelijk het wiel van eerstgenoemde te houden.

Een groot aantal toeschouwers heeft de laatste kilometers de renners aangemoedigd. Vooral toen v. d. Borgh aan die Zuidesmarkerrondweg van Kersten wegsprong, ging er een golf van aanmoedigingskreten uit de massa op, aanmoedigingskreten die aanhielden totdat v. d. Borgh als groot triomfator de finish op het Phenix Sportpark was gepasseerd.

Die uitslagen waren:

le etappe, Amsterdam-Enschede over 229 km: 1. Van den Borgh, 5 uur 34 mina 45 sec.; 2. Kersten, 5.35.01; 3. Hamelink, 5.35.45; 4. Pauw, 5.35.45; 5. Gramser; 6. Van 't Hof; 7. Wolfs; 8. Van Grinsven; 9. Coone; 10. Bakx; 11. Wim Snijders; 12. Mik Snijder; 13. ex aequo een groep van 24 renners bij wie Steenvoorden, Krijn Post, Van der Broek, Borre­mans, Van der Lijke, Sjoerd de Vries, Mehagnoul, Sonnemans en Van Steenselen, allen in dezelfde tijd als Pauw, 5.35.45.

2e etappe, Enschede-Hoogeveen over 170 km: 1. Westdorp, 4 uur 19 min. 1 sec.; 2. Van Dungen, 4.19.16; 3. Wolfs; 4. Van Grinsven; 5. Damen; 6. Snijder; 7. De Vries; 8. Rusman; 9. Ballangee; 10. Tonny Peters; 11. Mehagnoul; 12. ex aequo 18 renners met Kersten, De Groot, Post en Coone.

3e etappe, Hoogeveen-Amersfoort over 189 km: 1. Van den Borgh, 5 uur 14 min. 56 see.; 2. Mehagnoul, 5.15.32; 3. Post; 4. Van den Dungen; 5. Van der Broek; 6. Snijder; 7. Kersten; 8. Hamelink, 5.15.53; 9. Ko­nings; 10. Buis, 5.16.06; 11. Rol, 5.16.11; 12. Van Bqokel, 5.16.20; 13. Janis­sen, 5.17.18; 14. Van 't Hof, 5.17.55; 15. Westdorp, 5.18.55.

Totaaluitslag:

 1. J. Kersten

 2. J. G. Mehagnoul

 3. K. Post

 4. Snijder

 5. v. d. Broek

 6. Rol

 7. v. Bockel

 8. Janissen

 9. v. 't Hof

10. Wolfs

11. Verhoeven

12. Konings

 

ZEVENBERGEN.(27 mei).1954

Amateurs: 1. Leo van de Pluym, 2. Jan Konings, 3. Schalk Verhoef,

Nieuwelingen: 1. Adrie van Meel, Gerrit van Dienst, 3. Math Hagelaar,

 

ZUIDLAND.(26 september).1954

Amateurs:1. W. Rusman (Haarlem), 100 km in 2 uur 39 min. 30 sec.; 2. H. Scholten (Den Haag); 3. B. de Vree (Breda); 4. M. Wolfs (Vlij­men); 5. D. de Ruiter (Beverwijk); 6. J. Bloetjes (Alkmaar); 7. J. v. Verseveld (Aalsmeer); 8. C. v. d. Borst (Etten); 9. A. v. Steenselen (Mijnsherenland); 10. P. Kooijman (Den Haag); 11. P. Muilwijk (Rotterdam); 12. P. Heijster (Schiedam).

 

ZUIDWOLDE.(3 oktober).1954

TEBBENS en K 0 N I N G kampioenen der Noordelijke Wieler Federatie

Noordelijke Wieler Vereniging opnieuw houdster van de wisselbeker

Twee wielrenners, Tebbens (Groningen) en Koning (Olde­niarkt), hebben j.l. Zondag te Zuidwolde (Dr.) een waardig sluitstuk aan hun seizoen gegeven door een solo-ren naar de overwinning in het kampioenschap van de Noordelijke Wieler Federatie.

Met hen zegevierde ook de Noordelijke Wieler Vereniging (Groningen) welke voor de tweede achtereenvolgende keer beslag wist te leggen op de P. M. Korf-Arbitragebeker.

Er is zeer zwaar gestreden op het bijna drie kilometer lange traject dat grotendeels bestond uit nieuwe en snelle gemeente­wegen in Zuidwolde (Dr.). Het uitermate mooie weer had veel belangstellenden uit deze gemeente en omgeving naar bet to­neel van de strijd getrokken en men heeft kunnen genieten van wielersport in optima forma.

Met een zware wind op kop vertrokken 40 nieuwelingen van start om 21 ronden van plus minus 2900 meter te rijden. Reeds in de eerste ronde moesten Eisinga (Grouw) en Wiersma (Bols­ward) lossen. Plagge (Groningen) moest. wegens pech de strijd staken. In de tweede ronde werd het peloton uiteen getrokken. In de vijfde ronde ging Nijdam (Eelderwolde) alleen op kop. Hij werd op 100 meter gevolgd door een groep van 12 en op 200 meter door. een van drie man. In de zevende ronde was Nijdam ,nog aan de leiding en werd op 500 meter gevolgd door Jongstra (Zorgvliet-Hoogeveen), Koning (Oldemarkt), Elsinga (Norg) en Wagteveld (Steenwijk). De negende ronde ging in met een kop­groep van 20 man, waarbij Nijdam en Koning. In de elfde ronde reed Koning alleen op kop. Zijn voorsprong bedroeg 24 seconden. In een machtige solo-ren wist hij ronde na ronde zijn voorsprong.te vergroten, totdat hij tenslotte finishte met een voorsprong van 3 minuten en 8 seconden op bet grote peloton.

Bij de amateurs, welke 28 ronden moesten rijden, was het de Groninger Tebbens, die hetzelfde systeem wilde toepassen als dat van Koning. Ook Tebbens trachtte alleen weg te komen, doch kon daar aanvankelijk niet in slagen. Hij werd zelfs zo goed tot de orde geroepen, dat hij op een zeker moment met Hovingh (Hoogkerk) en Zondag (Delfzijl) op 37 seconden, ach­ter de leiders Seerden (Franeker), Talens (Kerkeveld-Hooge­veen), Huisman (Veendam) en Charissius (Leeuwarden) kwam te liggen. In de negentiende ronde liepen Hovingh, Tebbens en Zondag de leiders in, zodat er toen een kopgroep ontstond be­staande uit Talens, Huisman, Seerden, Hovingh, Zondag en Tebbens. Even later werden vijf renners gelapt. In de een en twintigste ronde sprongen Seerden en Tebbens, en even later ook Van Dekken (Hoogkerk), uit de kopgroep weg. Laatstge­noemde viel echter direct weer terug. Drie ronden later wist Tebbens Seerden van zich af te schudden. Seerden volgde op 500 meter. Op 750 meter achter Tebbens reed een groep van negen man, waarbij Zondag, Charissius, Talens, Warta en Ho­vingh. Met een moordend tempo, waarop de achtervolgers geen antwoord konden geven, ging Tebbens de volgende ron­den door. In de zes en twintigste ronde noteerden wij voor Tebbens 2 minuten voorsprong op Pot (Eelderwolde). Op 1 mi­nuut achter Pot reed de rest van de renners. Met een formida­bele snelheid reed Tebbens de laatste twee ronden uit en be­zegelde daarmee een welverdiende overwinning. De uitslagen: Nieuwelingen: 1. A. Koning (Oldemarkt), 62 km in 1 uur 36 min. 24.2 sec.; 2. A. Bos (Nw. Buinen); 3. G. van der Veen (Augustinusga); 4. J. Koekkoek (Groningen); 5. J. Boerema (Eelderwolde), eerste van bet grate peloton achter Koning, tijd 1 uur 39 min. 33.2 sec.; 6. H. H. Hofstra (Gorredijk); 7. J. Pun­ter (Hoogkerk); 8. J. Wessels (Em. Erfscheiderveen); 9. D. Nor­der (Nw. Pekela); 10. H. Nijdam (Eelderwolde); 11. E. Jongstra (Zorgvliet-Hoogeveen).

Amateurs: 1. J. Tebbens (Groningen), 81 km in 1 uur 58 min. 11.8 sec.; 2. J. Pot (Eelderwolde); 3. Sj. Hovingh (Hoogkerk); 4. C. Zondag (Delfzijl); 5. J. Charissius (Leeuwarden); 6. E. Talens (Hoogeveen); 7. J. Huisman (Veendam); 8. E. Warta (Gro­ningen); 9. M. van Dekken (Hoogkerk); 10. A. v. d. Reijt (Groningen).BRON:PIETER M. KORF.

 

ZUNDERT.(9 mei).1954

Amateurs: 1. Jan Hofland, 2. Piet Maas, 3. Jac Looyen,

Nieuwelingen: 1. R. van Dijk, 2. C. Schijvenaars, 3. Frans Hofmans,

 

ZUTPHEN.(5 september).1954

      Arend van 't Hof wint in Zutphen met groot -machtsvertoon

Er gingen 65 nieuwelingen van start op het parcours aan de Houtwal, dot, afgezien van een haakse bocht, bijzonder snel was. Deze bocht veroorzaakte al spoedig enkele valpartijen, terwijl de snelheid voorts het kaf van het koren scheidde, zodat tenslotte ruim 30 kanshebbers overbleven. Onder hen was Lammers (Woerden) de grote premiewinnaar, terwijl enkele anderen vergeefse uitlooppogingen ondernamen. Nijman (Apel­doorn) kwam hierbij nog het verst, maar toen wierp een lekke band hem terug in de groep. Op een geleende te lage fiets liep hij later met enkele anderen nog tweemaal weg, maar de laat­ste maal werden zij door de groep onder leiding van Dikkers (Zwolle) kort voor het einde weer opgeslokt. Als een veldheer te paard monsterde Dikkers de laatste ronden zijn rivalen en hield allen in toom om afgetekend de spurt te winnen.

ZUTPHEN.(5 september).1954

Nieuwelingen: 1. Dikkers (Zwolle), 45 Ion in 1 uur 8 min.; 2. Vink (Amsterdam); 3. Lammers (Woerden); 4. Bijlsma (Almelo); 5. Meegdes (IJmuiden); 6. Jong (Wmuiden); 7. Stroomer (Wijk aan Zee); 8. Nijman (Apeldoorn); 9. Smit (Arnhem); 10. v. d. Eeckhout (Amsterdam).

Amateurs: 1. Arend van ’t Hof, 2. Joop van de Putten, 3. Dirk de Ruiter,

Bij de amateurs vertrokken 46 deelnemers, waarvan er 34 vrij goed aan elkaar gewaagd bleken. „Baby" Niemeyer (Hengelo) won enige premies tegen ervaren spurters en kreeg daardoor 't publiek op zijn hand. Blaauw (Zaandam) snelde minutenlang alleen achter de groep op een geleende fiets, maar moest zich tenslotte toch gewonnen geven. Ook Hamelink (Den Haag), Schoen (Zaandam), Talens (Hoogeveen), Fok en Kayer (Hoorn) en natuurlijk De Ruiter (Beverwijk) waren keer op keer actief.

Nieuwelingen: 1. H. Dikkers, 2. Louis, Vink, 3. H. Lammers,

De moedige Talens ontketende het beslissende offensief alleen, kreeg gezelschap van De Ruiter, Van de Putten (Den Haag) en Hamelink, die door pech achterstand had opgelopen. Door een premiespurt raakte Talens, die weer overvloedig met zijn krachten had gesmeten, echter los en zag zijn plaats ingenomen door Van 't Hof (Sassenheim), die in een adembenemende rush uit de groep was gestoven, een groep van zeven weglopers voorbij flitste en zich bij de drie koplopers voegde. Na 20 km was toen de strijd beslist en kwam alles weer bijeen met Van 't Hof, Van de Puten en De Ruiter op fluweel. Er bleven toen nog 31 renners in de strijd, van wie er nog vier, onder wie de dappere jonge Gerrit Regter (Apeldoorn), tenslotte uit de wielen moesten. Met de haven in zicht sprong Kayer weer weg en Fok volgde zijn voorbeeld, waarna Roelofs (Arnhem) de spurt van de groep won, na-dit een ronde tevoren Van 't Hof als winnaar over de streep was gegaan.

 

Amateurs:1. Van 't Hof (Sassenheim), 90 km in 2 uur 16 min.; 2. Van de Putten (Den Haag); 3. De Ruiter (Beverwijk); 4. Kayer (Hoorn); 5. Fok (Hoorn); 6. Roelofs (Arnhem); 7. H.eiden (Rotterdam); 8. Schoen (Zaandam); 9. Steenvoorden (Haarlem); 10. Rol (Alk­maar).

BRON:KEES ZWEEDIJK.

 

ZWAAGWESTEINDE.(21 augustus).1954

Amateurs, 80 km: 1. Bertus Fok (Hoorn); 2. Tebbens (Groningen); 3. Degeling (Venhuizen); 4. Vermast (Assendelft); 5. Ottenbros (Alkmaar); 6. Zondag (Delfzijl); 7. Warta (Groningen).

 

ZWIJNDRECHT.(7 juni).1954

Amateurs: 1. J. Verseveld, Aalsmeer, tijd 100 km 2 uur 41 min. 13 sec.; 2. J. Stolk, Zwijndrecht; 3. J. van Sas, Den Haag; 4. G. van Rhijn, Wassenaar; 5. A. v. d. Voort, 's-Gravenzande; 6. A. Voskamp, Monster; 7. J. van Vliet, Rotterdam; 8. A. Molenaar, 's-Gravenzande; 9. M. Bravenboer, Rotterdam; 10. J. van Ros­sum, Den Haag.

Nieuwelingen: 1. R. Spreen, Heeren, tijd 55 km 1 uur 36 min. 26 sec.; 2. W. Swaneveld, Dordrecht; 3. G. v. d. Rhee, Willem­stad; 4. J. Heiden, IJsselmonde; 5. C. de Kreek, ’s-Gravendeel, 6. N. van de Veer, 7. G. van Dienst, 8. Theo Sijthoff, 9. J. Haksteeg, 10. G. van Lith.

 

ZWOLLE.(19 april).1954

Prachtige sprintzege van GEORGE DE KORTE in de Ronde van Zwolle­

Met nog vijf ronden to rijden, steeg in de Ronde van Zwolle de spanning ten top, toen bet peloton van negentien rennes en bloc zijn laatste ronden aflegde. Toen achtte de blonde Utrech­ter Sjors de Korte zijn tijd gekomen en zag hij de bloemen­ruiker al in het verschiet en terwijl de bel de laatste ronde in­luidde, nam De Korte stevig het heft in handen, verhoogde de Utrechter het tempo tot een lange sprint, om in een prachtige eindrush zijn rivalen met ruim verschil de meerdere te blijven. Een overgelukkige Sjors de Korte mocht toen zijn welverdiende ereronde rijden, in deze op zo'n uitstekende wijze door de R. en T.V. „Zwolle" georganiseerde Ronde van het Noorden.

Reeds direct bij de start bleek ons, dat de amateurs er ditmaal in het kersverse seizoen bijzonder veel zin in hadden. Ben van Leur, de sympathieke Utrechter, demarreerde al heel vlug, waarmee hij zijn eerste premie verwierf. Toen bleek al gauw, dat het tempo voor de Amsterdammer Stephan wat te hoog was, doch deze renner van tegen de vijftig beoefent de wieler­sport zuiver als liefhebberij en reed de course toch uit. En zoals steeds zou Wil Vreeswijk zijn naam geen eer aan doen, wanneer hij geen voorsprong zou nemen. Zo ook nu. De gebrilde renner uit Alphen aan de Rijn reed ook nu zeer sterk,wij zouden haast zeggen, sterker dan anders in het voorseizoen. Wil Vreeswijk werd echter weer tot de orde geroepen,juist toen de al 37­ jarige Zwollenaar Wim Mengerink een lekke tube kreeg, en dat nog wel voor eigen publiek.

De course bleef echter interessant en toen die prachtig marche­rende Martin van de Heuvel samen met de Zwolle favorieten Bulten en Wolf zich op, kop nestelden, dachten wij dat het de slag werd. Het feest ging niet door, ondanks dat Van de Heuvel alleen nog lange tijd doorreed. Fel joegen echter de stevige Ben van Leur, de stijlvolle Sjors de Korte en de taaie Wil Vreeswijk achter hem aan, maar Van de Heuvel gaf geen krimp. Ook niet toen Wolf, die bijzonder goed reed, het alleen probeerde. Eerst samen met Bredius, doch deze sympathieke renner werd helaas de dupe van een lek bandje. Hoe wreed kan toch de wielersport zijn.

Precies op de helft der course was het weer Martin van de Heuvel, de Overijselse kampioen, die er op uit trok. Hij nam de Groningers Klaas Wiltier en Freek Mik in zijn kielzog mee en ondanks dat ook Ben van Leur en Wolf zich nog bij hen voeg­den, werden zij toch steeds weer door het jagende peloton met Alan, De Korte, Regter, Kuitwaard, Soellaart en Van de Brug, om er maar enkelen te noemen, teruggehaald.

De moed en durf van de uitlopers werd steeds maar wreed ver­stoord.

Martin van de Heuvel bleek echter onweerstaanbaar, zijn krachten waren onuitputtelijk en slag op slag demarreerde bij. De pientere Alen nam toen snel met v. d. Heuvel weer de lei­ding, waar de enkele meters groeiden maar niet.

Wij naderden de 60 km, toen een sterke kopgroep toch nog een beduidende voorsprong nam. Het waren Sjors de Korte, fel belust op de zege, Henk Klein, een der jongere Utrechters, Wil Vreeswijk, vechter van het eerste uur, Martin van de Heuvel, de strijdlustigste renner, en de Arnhemmer Wagenaar, die zich echter gauw terug liet vallen. De Korte, Vreeswijk, Klein en Van de Heuvel verstonden elkaar best, doch enkele premies verstoorden de rust in de kopgroep. Wel voegde Klaas Soel­laart, die reed als in zijn beste dagen, zich bij de leiders, doch 15 ronden voor het einde kon het jagende peloton met Kuit­waard, Regter en Wolfs weer aansluiting krijgen.

De course bleef interessant tot het bittere einde, daar zorgden Kuitwaard en Mik wel voor door aan het einde nog te ontsnap­pen, doch de spanning steeg ten top, vooral toen Spijkerman en Bulten ook ontsnapten. Sjors bleek echter waakzaam en volgde direct met het peloton aan zijn wielen. En terwijl de bel werd geluid, verstoorde een val de kansen van Ben van Leur, die in de spurt zijn mannetie staat en maakte die valpartij ook een eind aan de kans van Martin van de Heuvel en de jonge Alen, die huilend van spijt over de streep wandelde.Het was echter Sjors de Korte, die het zeer talrijke publiek met een prachtige sprint verraste.BRON; HANS VAN DE KAMP

Amateurs: 1. G. de Korte (Utrecht), 80 km in 1 uur 49 min. 12 sec.; 2. H. Kuitwaard (Velsen); 3. K. Soellaart (Utrecht); 4. H. Wolf (Zwolle); 5. H. Klein (Utrecht); 6. Th. Bulten (Zwolle); 7. P. Wagenaar (Arnhem); 8. H. Pieper (Lochem); 9. F. Mik (Nw. Pe­kela); 10. J. v. Ingen (Utrecht); 11. T. Holman (Amsterdam); 12. G. van de Brug (Amersfoort).

Ook de nieuwelingen verrasten ons in deze aardige course op veal strijdlust. Daar zorgde de Zwollenaar Dikkers al in bet begin voor met zijn strijdlust. Hun krachtsverschil bleek echter ook niet groot, dat ondervonden de Utrechter Klein en zijn collega Smit uit Arnhem, doordat bun voorsprong snel verloren ging. Halverwege de course kwam er echter een coureur to voorschijn, die een heel goed seizoen tegemoet gaat, n.l. Aria van Wetten uit Noordwijkerhout. Met de overwinning van bet Fruitmarktcriterium nog in zijn benen, reed Van Wetten zich ook nu weer los en onweerstaanbaar vergrootte hij zijn voor­sprong tot 15 sec., waar een jagend peloton nog wel wat van af­knabbelde en waaruit Nijman uit Apeldoorn hem in de laatste ronde tot op 8 sec. benaderde. Van Wetten won echter prachtig zijn tweede course in een Paasweekend.

Nieuwelingen: 1. A. van Wetten (Noordwijkerhout), 40 km in 56 min. 29 sec.; 2. H. Nijpan (Apeldoorn); 3. H. Dikkers (Zwolle); 4. Joh. Obdeyn (Zwolle); 5. J. Smut (Arnhem); 6. L. Meyering (Arnhem);, 7. J. Bijlssna (Almelo); 8. W. Lammers(Holten).

 

ZWOLLE.(8 mei).1954

                 ONBEDREIGDE ZEGE V00R JAN ROL IN ZWOLLE.

Wanneer er ooit een renner aanspraak heeft mogen maken op de overwinning, dan is het wel die Alkmaarder Jan Rol. Want deze jonge renner in z'n zwarte rennerstenue stak in de tweede Ronde van Zwolle van dit jaar zo’n stuk boven z'n rivalen uit, dat zijn prachtige overwinning geen moment in gevaar kwam waardoor Rol won zoals hij wilde, met voorsprong. Slechts de plaatselijke favoriet Wolf hield lange tijd het tempo van de Alkmaarder bij, doch uiteindelijk moest ook hij zwichten voor de kracht van Jan Rol. Een mooie 2e plaats was echter zijn beloning.

Wat het organiseren van wielerwedstrijden betreft, daarvoor is Zwolle een mooi voorbeeld. Op Zaterdag 8 Mei was het al­weer de 2e Ronde van Zwolle van dit jaar en de derde Ronde staat reeds op het programma, n.l. 29 Juni.

De start der amateurs konden wij ditmaal niet bijwonen. Onze sneltrein kwam hier tien minuten hoe laat voor aan, doch op het parcours bermerkten wij direct weer een sneltrein en wel in de vorm van Wil Vreeswijk. Hoe dikwijls zagen wij hem in den beginne ontsnappen? Het is zijn traditie! Doch ook nu werd door Vreeswijk na amper 20 km de slag geforceerd, en dat, na achteraf zou blijken, met nog 100 km voor de boeg. Vreeswijk was dus weer eens ontsnapt, nam een halve minuut, waarna hij gezelschap kreeg van de plaatselijke favoriet Wolf, Steenvoorde, Rol en Talens.

Dit vijftal verstond elkaar best en voerde de voorsprong vlug op. Wel zag De Korte net gevaar nog in, noch ziin taaie achter­volging van zeker 15 kilometer bracht hem, niet wat hij wilde, de aansluiting. De Korte viel terug, evenals Steenvoorde uit de kopgroep, terwijl Van de Schaaf uit Apeldoorn sportief zijn fiets afstond aan zijn clubgenoot v. d. Blankevoort, die pech had. Ook Kuitwaard raakte toen door pech achter.

En zo ging het maar door. De koplopers handhaafden hun con­stante tempo. Wel poogde Bulten uit Zwolle en Pieper uit Lochem de kop te bereiken, succes behaalden ze echter niet, waarna een ontsnappingspoging van Van de Heuvel hetzezelfde lot onderging.

Halverwege de course werd echter een bekend spreekwoord weer eens bewaarheid: „In het zicht van de haven stranden er vele". Want de kopgroep Rol, Vreeswijk, Talens en Wolf zou juist aansluiting krijgen met het peloton, toen een val wreed alle illusies kwam verstoren. Vreeswijk haakte in het wiel van Kuitwaard en viel. Zijn achterstand kon hij niet meer on- gedaan maken, zelfs niet op een geleende damesfiets. Talens kwam er door achter en Wolf eveneen. Aleen Rol bereikte het peloton. Wolf herstelde zich echter ook prima en maakte na een taaie achtervolging het genoegen zijn ronde voorsprong tot een feit te waken. Talens zag al zijn moed niet beloond en verdween in de achterhoede. Vreeswijk, de strijdlustigste, kreeg later last van zijn opgelopen blessures en stapte ont­moedigd af.

Op kop met 1 Ronde voorsprong hadden wij dus Rol uit Alk­maar en Wolf uit Zwolle, daar achter het peloton met Kuit­waard, die zijn halve ronde achterstand met de kopgroep had teruggewonnen.

Weer namen vier strijders nu een voorsprong. Het waren Klein, De Korte, Braat en de jonge Peter Post uit Amsterdam.

Vier rappe mannen, die het echter niet bolwerkten, omdat Rol het peloton steeds maar weer het een hoog tempo dwong. De ontsnappingspogingen bleven maar talrijk. M. Deelen uit Hel­mond en Braat uit Aalsmeer draafden nog lange tijd voor het peloton uit, evenals Ceelen uit Helmond,

Wij naderden echter het einde al was het nog 30 ronden en toen bleek dat het parcours langer was dan men dacht. De afstand was op papier als 100 km aangegeven, doch in werke­lijkheid bedroeg het maar liefst 120 km. Een dat was het nu juist wat de course besliste. De renners bleken bijna allen goede renners voor de 100 km, want toen men over die 100 km heen was, kreeg het gros van de renners lood in hun benen. De een na de ander stapte af. Slechts Jan Rol maakte een goede uitzonderang en in iets mindere mate ook Wolf.

Aan het slot der course maakte Rol zich nog gemakkelijk los van zijn rivaal Wolf en nam hij Deelen, Ceelen, v. Dekken en Zondag wee. Voor de dappere Henk Klein was dit het einde, om nog maar niet te spreken van al die anderen, die afstapten. Hen allen noemen is onmogelijk laten we echter de Soeste­naar Henk v. d. Bree een pluim geven voor zijn taaie vol­houden.

Zo kwam na ruim 3 uur fietsen het einde voor de overwinnaar Rol, de enige die nog fit was. Wolf bereikte ook al geheel on­bedriegd de tweede plaats en M. Peelen, kort voor het einde ontsnapt, werd 3e.

Nieuwelingen: 1. H. Nijdam (Eelderwolde), 60 km in 1 uur 33 min. 36 sec.; 2. A. v. Wetten (Noordwijkerhout); 3. J. Groot (Beverwijk); 4. J. Bijlsma (Almelo); 5. J. Punter (Hoog­kerk); 6. Th. Bredewold (Zwolle); 7. B. Teunisse (Utrecht); 8. J. Obdeyn (Zwolle); 9. G. Beyers (Holten); 10. Kl. Timmerman (Zwolle).

Amateurs: 1. J. Rol (Alkmaar), 120 km in 3 uur 4 min. 42 sec.; 2. H. Wolf (Zwolle); 3. M. Deelen (Helmond); 4. D. Ceelen (Hel­mond); 5. v. Dekken (Hooigkerk); 6. C. Zondag (Delfzijl); 7. E.. van 't Oever (Lisse); 8. H. de Bree (west); 9. J. Westerhout (Anvdrstoort); 10. M. v. d. Meer (Nijmegen); 11. W. Mengerink (Zwolle).

Slechts 11 amateurs brachten deze course tot een goed einde, waarvan de laatste zelfs met een achterstand van meer dan 10 ronden. Wel een bewijs dat het gros van deze renners nog onvoldoende getraind was.BRON: HANS VAN DE KAMP.

 

ZWOLLE.(28 juni).1954

Amateurs: 1. Wim Snijders, 2. Jan Rol, 3. Theo Timmermans,

Nieuwelingen: 1. Arie van Wetten, 2. H. Hoogeveen, 3. J. Obdeijn,

 

ZWOLLE.(30 juli).1954

Amateurs: 1. Jan Ottenbros, 2. Arend van ’t Hof, 3. Jan Rol,

Nieuwelingen: 1. Arie van Wetten, 2. H. Dikkers, 3. Groes,