JAARGANG 1952

                              WEDSTRIJDEN H t/m P

HAARLEM.(1952.04.30)

VENNIK zegevierd in Haarlem

De 2e Oranje-ronde van Haarlem voor nieuwelingen, georga­niseerd door „De Kampioen", ter gelegeenheid van de ver­jaardag van H.M. de Koningin, is weer een groot succes ge­worden.

Een zestigtal nieuwelingen, verdeeld in twee groepen, heeft voor een zeer aardige strijd gezorgd en in elke groep werd met jeugdig enthousiasme gevochten voor een plaats in de finale.

Nadat de series, gewonnen door J. Vennink en C. Hamelink, verreden waren, kwamen na de pauze de dertig finalisten aan de start "voor een wedstrijd over 24 km, waarin niet alleen voor persoonlijke prijzen maar ook voor clubprijzen gereden werd.

Serie-winnaar J. Vennink uit Zaandam, was in deze finale ongetwijfeld de grootste durver. Hij vluchtte in zijn eentje zo uit het peloton en de wijze waarop hij zijn voorsprong be­hield, neen, zelfs vergrootte, dwong bewondering af. Een ver­diende zege dus! Voor de overige ere-plaatsen moest de eind­spurt de beslissing brengen en hierin triumfeerde de Amster­dammer Buker, die tezamen met zijn ploeggenoten v. d. Ruit en Wuurman zorgde, dat de clubprijs naar de medaillekast van „Olympia" verhuisde. BRON: RIEN VAN HEININGEN

Nieuwelingen 1e serie 16 km:  1. C. Hamelink, tijd 26 min. en 19 sec.; 2. C. Jansen; 3. J. Wuurman; 4. A. Luykx; 5. P. Westerman; 6. C. Blaauw; 7. A. de Graaf; 8. F. Kock; 9. H. Hoogland; 10. -G. C. v. d. Berg; 11. W. Kremer; 12. A. Tienstra; 13. J. v. d. Linde; 14. A. Markx; 15. J. Floor.

Nieuwelinegn 2e serie 16 km: 1. J. Vennink, tijd 25 min. en 21 sec.; 2. H. Schouten; 3. P. Neyzing; 4. H. Kempf; 5. K. Koper; 6. R. v. d. Ruit; 7. M. Bakker; 8. G. van Rijn; 9. Verbeek; 10. L. Sloove; 11. P. Cornelissen; 12. R. Schipper; 13. R. Buker; 14. G. Schoen; 15. J. v. d. Voort.

Nieuwelingen Finale 24 km:  1. J. Vennink (D.T.S.), tijd 36 min. en 11 sec.; 2. R. Buker (Olympia); 3. H. Schouten (de Germaan); 4. C. Ha­melink (de -Spartaan); 5. R. v. d. Ruit (Olympia); 6. A. de Graaf (de Kampioen); 7. A. Tienstra (de Bataaf); 8. J. Wuur-­man (Olympia); 9. C. Blaauw (D.T.S.); 10. K. Koper (de Kam­pioen); 11. P. Neijzing (D.T.S.); 12. A. Luykx (de Bataaf); 13. Verbeek (Le Champion); 14. M. Bakker (de Bataaf); 15. H.Hoogland .(de Germaan); 16. G. Schoen (D.T.S.); 17. H. Kempf (de Germaan).

Winnaar prestatieprijs: C. Hamelink, Den Haag.

Clubklassering: 1. Olympia (Amsterdam), 13 punten; 2. D.T.S. (Zaandam), 21 punten; 3. de Bataaf (Halfweg), 33 punten; 4. de Germaan (Amsterdam), 35 punten.

 

HAARLEM.(1952.06.10)

Amateurs: 1. Wim Rusman; 2. Piet Peters; 3. Adrie Voorting;

 

HALFWEG.HOUTRAKPOLDER.(1952.04.12)

WIM SNIJDERS wint Ronde van Halfweg in scherpe sprint, na een snelle 

100km-race, die beheerst werd door latente spanningen.

Nieuwe zege van Piet van Diemen in de nieuwelingen-klasse

Ergens in het vriendelijke dorpje Zwanenburg, aan de rand van het wijde polderland van de Haarlemmermeer, staan in een lief huisje bloemen op een tafeltje: ere-bloemen, die de slanke blonde wieler-athleet Wim Snijders op Paas-Zaterdag kreeg na een machtige, enerverende sprint, waarmede hij in de Houtrakpolder, de door zijn club voor de zesde maal ge­organiseerde Ronde van Halfweg, nogmaals op zijn naam bracht. En de nieuweling Piet van Diemen zorgde er op deze dag voor, dat zijjn dorpsvrienden in Uithoorn weer feest kon­den vieren. Hij toonde zich in een 60 km rit de allerbeste en is klaar voor de amateurklasse!

We willen van die jonge Uithoornse nieuweling maar zeggen, dat hij veel pijlen op z'n boog heeft. En als er soms lieden in de Noordhollandse wielersportwereld mochten beweerd hebben, dat die knaap niet op een sprintje heeft durven wachten, toen hij er vorige week Zondagmiddag in de Ronde van de Vismarkt tussenuit kneep en dertig kilometer, lang in een solorace voor zijn eerste zege in het seizoen vocht, willen we hier gaarne van hem vertellen, dat hij daar in de Houtrakpolder wel duidelijk heeft laten zien, dat hij meer kan dan hardrijden. Die jongen kan ook sprinter. En verbazend hard. Bovendien schijnt hij wel over hersens te beschikken, die hij goed gebruikt in de course. Als er aandachtige toeschouwers geweest zijn, die deze Piet van Diemen in de laatste paar honderd meter goed be­keken hebben, dan zullen zij het wijze hoofd beamend knik­ken. Nu nog zien wat hij waard is in races van meer dan 60, wat zeggen we? Meer dan 150 kilometer. . . . !

Wil hij dit seizoen ereplaatsen blijven bezetten in de nieuwe­lingen-races, het is ons om het even. Er zullen dan jongens uit Brabant en Limburg moeten komen om hem het lever zuur te gaan maken.

Die massa-valpartij in de eerste fase van de nieuwelingenstrijd willen we maar zo spoedig mogelijk vergeten. Maar de Am­sterdaminer Haverkamp zal dat stellig niet, want een gebroken sleutelbeen vergeet men niet licht. Om van de andere knapen met lelijke wonder maar niet eens te spreken. Men vertelde, dat daar ook Frans van Rossum weer in betrokken was. Enfin, jongens, spoedig herstel! Wat er nog meer gebeurde in die rit? Wel, Tinus Kempff ging een premie winner, Moolenijzer ont­snapte, en de plaatselijke renners Been en Jansen trachtten toen nog, hun bij de valpartij opgelopen achterstand, weg te werken. Inmiddels zorgden Van Diemen, Tienstra en Frank er voor, dat Moolenijzer weer in het peloton terecht kwam, waar­na Van Diemen even liet zien wat sprinter is, om daarna de Halfwegger Luykx even de gelegenheid te geven een stukie voor het peloton uit te rijden, doch toen de Amsterdammer Leeners een jacht ontketende, was het met hem ook spoedig gebeurd. Zo ginger de laatste kilometers in, zonder dat er uit­zonderlijke dingen gebeurd waren. Zoals gezegd, de sprint bracht de beslissing en hierin liet Van Diemen de Haarlemmer De Graaf even lekker trekken om hem in de laatste 100 meter gladweg met een mooie jump te passeren. De Enkhuizer Edelen- bosch werd een goede derde voor de Amsterdammer Veldman.

Nieuwelingen: 1. P. van Diemen (Uithoorn), 60 km in 1.37.6; 2. A. de Graaf (Haarlem); 3. D. Edelenbosch (Enkhuizen); 4. J. Veldman (Amsterdam); 5. J. Rol (Alkmaar); 6. Ph. Innemee (Den Haag); 7. M. Frank (Amsterdam); 8. Robbie v. d. Ruit (Amsterdam), die nu gelukkiger was dan vorige week en de laatste prijs kreeg.

Snelle- amateurrace.

Al direct werd een hoog tempo door de amateurs ingezet, toen deze voor de 25 ronden in de Houtrakpolder gestart waren. In een onstuimige vaart schoten zij de Zuiderweg op, waar de 86 renners de eerste moeilijkheden tegen kwamen: los grint en scherpe hairpins en op de smalle wegen kon het niet anders, of er moeten nog meer nare dingen komen: de valpartijen, die dan ook niet uitbleven en waarvan Van Ingen, Van der Voort, Zieleman, Past en Delmonte de dupe werden. Hierbij vloog een vleugelmoer van een der wieler, die Delmonte nogal lelijk op een plaats kreeg, waarmede hij juist op het zadel moest zitten. En toen hij later nog eens pech kreeg, waren diens kansen helemaal verkeken. Overigens, wie achterstand opliep, was toch verloren; want het tempo, dat onderhouden werd, schommelde toen al steeds rond de 45 km per uur. Daardoor was het ook met gemakkelijk voor de eenzame, vermetele vluchtelingen, om ver weg te komen. Dat ondervonden Henk Kuitwaard (Velsen), later - in de 9e ronde - na ruim 30 km, ook de Amsterdammer Schipper en de Haarlemmer Adri Voor ting. En toen weer een valpartij, waarbij nu Biesterveld, Pa­fort, Broerse, Nihof, M. Willekes en Siebeling betrokken waren. Latente spanningen bleven de course beheersen. Niemand kwam weg! Vier ronden voor het einde werd de sterke Am­sterdammer Daan de Groot de dupe van een tandwieltje, dat hij,in een heftige aanzet in stukken draaide. En toen begrepen we, dat het tussen Kuitwaard en Snijders moest gaan, als een Koeman, Hofland, Voorting, Willemsen of wie der anderen van het nog uit 32 renners bestaande peloton niet weg kon vluchten. In fraaie stijl won Wim Snijders. En toen was er feest in Cafe Stork, waar de supporters van De Bataaf des avonds bijeen kwamen.

De uitslag werd:  TEKST:JAN CORNELISSE

Amateurs: 1. W. Snijders (Zwanenburg), 100 km in 2.33.37; 2. J. Kuitwaard (Velsen); 3. W. Rusman (Haarlem); 4. P. Peters (Haarlem); 5. P. Pieters (Haarlem); 6. J. v. d. Horst (Amster­dam); 7. H. Wiese (Amsterdam); 8. W. van Bunschat (Den Haag); 9. E. Koeman (Krommenie); 10. G. Smit (Amsterdam); 11. J. Tienstra (Halfweg); 12. F. Cornelisse (Halfweg).

 

HALSTEREN.(1952.05.04)

Beroepsrenners: 1. Piet van As, 2. Huub Vinken, 3. Harrie Schoenmakers, 4. A. van Oers, 5. Henk Lakeman, 6. Bouk SChellingerhoudt, 7. Piet Evers, 8. Marinus Buurron, 9. Piet de Vries, 10. Cor Bijster.

 

HALSTEREN.(1952.06.29)

Amateurs: 1. C. Aanraad, Oud Gastel, 80 km in 2 uur 21 min. 25 sec.; 2. Van Roon, Haarlem, op 1 min. 20 sec.; 3. Van der Veeken, St. Willebrord, z.t.; 4. Maas, Pindorp, z.t.; 5. De Hoog, Amsterdam, op 1 ronde; 6. Ouwehand, Den Haag; 7. Braven­boer, Rotterdam; 8. Leijs, Hoogerheide; 9. v. d. Kloot, Zundert; 10. Vreeswijk, Alphen aan de Rijn,

Nieuwelingen: 1. Cor Schrauwen, 2. Jac Looyen, 3. W. van de Kloot

 

HARLINGEN.INTERCLUB.(1952.05.05)

Groninger-renners reden sterk in de Ronde van Harlingen

Terwijl aan de; “Hollandse" zijde van de Afsluitdijk onze beste amateurs elkan­der de overwinning in de Ronde van Noord-Holland fel betwistten, streden bijna tegelijkertijd aan de Friese kant van de dijk Noordelijke amateurs en nieuwelingen, met geen spatje minder eerzucht dan hun meer ervaren collega's in de klassieker, om de zege in de vijfde Ronde van Harlingen.

Ruim duizend enthousiaste Harlingers waren in de late middaguren van de nationale feestdag er getuige van, hoe de Groningers Fre Mik bij de amateurs en Sjabbe Hoving en Coen Zondag bij de nieuwelingen deze wielercourse beheers­ten. Zowel de amateurs als de nieuwe­lingen, beide categorieen gingen gelijk­tijdig van start, reden een afstand van 70 km.

Drie keer waren de renners nog maar rond geweest, toen Mik, Hoving en Zon­dag in een voortreffelijke samenwerking een ontvluchtingsp ging ondernamen, een overmoedige vlucht van drie jonge rouleurs, die wel een brokje vuurwerk wensten te ontsteken. De ontvluchting slaagde, dank zij het peloton, dat, zo het niet helemaal in slaap was gevallen, toch in elk geval wel heel rustig dommelde. En in dat peloton zaten toch bekende plaatselijke renners, als de Leeuwarders Jan Charisius en Botinga en de Harlin­ger Nijkamp.

Halverwege de course hadden Mik, Ho­ving en Zondag hun verdiende ronde op het peloton genomen, het peloton, dat niet de samenwerking kon opbrengen, om het tot een serieuze achtervolging, meestal ingezet door de reus uit Gieten, J. Reinholdt, te brengen. Mik was in de eindsprint zijn beide jongere collega's natuurlijk te snel af. De uitslag was:                                            

Amateurs, 70 km: 1. F. Mik (Nieuwe Pekela), 2 uur 7 min. 25 sec.; 2. J. W. P. Charisius (Leeuwarden); 3. C. Nijkamp (Harlingen).

Nieuwelingen, 70 km: 1. S. Hoving (Hoogkerk), zelfde tijd als Mik; 2. C. G. Zondag (Delfzijl); 3. J. Santema (Wir­dum); 4. M. van Dekken (Hoogkerk).

 

HEERENVEEN.(1952.06.28)

Kloosterziel won Ronde van Heerenveen

Na spannende eindsprint De derde wielerronde van Heerenveen over een afstand van 100 km, waaraan ruim 40 renners deelnemen, is Zaterdagavond een wielerfestijn geworden zo spannend, fraai en sportief, als men slechts zelden ziet en waarbij duizenden toeschouwers intens hebben medegeleefd met de heroïeke strijd, die in de laatste ronde in de sprint moest worden beslecht. Nadat burgemeester Kuperus te ruim half zeven het startschot had gelost, werd direct een vrij hoog tempo ingezet, waarbij na ruim 20 ronden bleek, dat Kwantes, Wiltjer en Kloosterziel, die elkaar flink steunden, ernstig bezig waren een ronde uit te lopen, waarmede de renner, die het eerst aansluiting kreeg een premie van tien gulden verdiende. Kwantes was de gelukkige en het waren daarna deze drie renners, die lange tijd de course beheersten. Het tempo bleef vrij hoog, doch dit was voor de soepel rijdende Bruggenkamp geen bezwaar geheel alleen de drie koplopers te achterhalen, welke fraaie prestatie eveneens met tien gulden werd beloond. Doordat tengevolge van lekke bandjes en valpartijen verschillende renners de strijd moesten staken, waaronder ook Zahradnik uit Amsterdam, de winnaar van het vorig jaar, waren er met nog 40 ronden te rijden nog 14 renners in de strijd, waarbij Kwantes, Kloosterziel, Wiltjer en Bruggenkamp met een ronde voorsprong aan de kop gingen. Het waren deze vier renners, die elkaar in een razend snel tempo in de laatste ronde in een felle sprint de eer gingen betwisten, welke heroïeke strijd met minium verschil werd gewonnen door Kloosterziel, na een heftig duel met Bruggenkamp. Derde en vierde werden Kwantes en Wiltjer, terwijl de fraaie wisselbeker voor de beste Friese renner, nu definitief in het bezit kwam van Charisius, die deze driemaal achtereen had gewonnen. De totaal uitslag luidt als volgt:

Amateurs: 1. E. Kloosterziel, Wezep; 2. J. Bruggenkamp, IJmuiden; 3. Kl. Kwantes. Wormer; 4. K. Wiltjer, Middelstum; op één ronde: 5. H. Elling, Meppel; 6. F. Mahn, Amsterdam; 7. J. Hofland, Beverwijk; 8. P. Pieters, Haarlem, die tevens de meeste premie-sprints in de wacht sleepte; 9. I. Pafort, Amsterdam; 10. D. Janbroers, Amsterdam. De totaaltijd over de 100 km was 2 uur 35 min.

 

HEERLE.(1952.07.20)

Amateurs: 1. Piet de Bruin, 2. Oosterhout, 3. Jac Maas,

Nieuwelingen: 1. J. Oelen, 2. van de Vliet, 3. Thijs,

 

HEEZE.(1952.08.15)

Amateurs: 1. Mat Sonnemans, 2. Jaap Bruggenkamp, 3. Piet van de Linden,

Nieuwelingen: 1. H. van Neerveen, 2. W. Wouters, 3. J. van Dungen,

 

HELMOND.(1952.04.27)

Pet af voor Helmond !

Helmond, dat is de wielerclub ,Buitenlust", die na de oorlog een activiteit ontplooide, waarop de ,Vrolijke Sportbroeders" van 25 jaar geleden verschrikkelijk jaloers mogen zijn, heeft in een tijdverloop van nog geen volle week twee wedstrijden georganiseerd. De Gideonsbende met Jan van Wel en Jan de Kimpe aan het hoofd, doet schitterend werk.

Op 27 April werd de 100 km van de Ronde van Helmond, die op het oude parcours verreden werd, gewonnen door Kuit­waard uit Velsen, een goede knaap, die het niet schuwt regel­matig in Brabant aan de start te komen. Tweede werd de plaatselijke matador Piet van der Linden, die het succes van zijn felle sprint te verwachten heeft. Ook nu won hij de sprint van de groep. Derde was het op de voorgrond komende nieuwe lid van de T. en W. „Maastricht", Nieskens uit Swalmen. Ver­der werden geklasseerd Peeters, Van Neerven, Cuijten, Van Roon, Koeman, Roelofs, Wipers, Hendriks en Timmermans.

 

HELMOND.(1952.05.03)

En Zaterdag stond er weer een wedstrijd op het programma, waarvoor men de beschikking had gekregen over een parcours in het hartje van de stad. De Oranje-Ronde sloeg de sprint van Pluvius met een uurlengte, zodat er bij droog weer talrijke belangstellenden van deze wedstrijd voor streekrenners kon­den genieten. Voor streekrenners! Inderdaad. Maar die zijn zo weinig niet. Helmond heeft de laatste jaren goed geboerd. Beter dan-ooit. Frans van Duppen reed dit voorjaar in Belgie, dat de stukken ervan afvlogen. Lepe Pietje van der Linden is altijd tussen de eerste tien te vinden. De Mierlonaar Cuijten won reeds zijn-eerste wedstrijd in dit nog prille seizoen. En Van der Heijden was in de Ronde van Feijenoord de beste man van de Kersenlanders! Het harde werden van de Gi­deonsbende heeft dus succes opgeleverd. Zaterdag was de Oranje-Ronde voor Piet van der Linden. Weliswaar had hij niet over geluk te klagen, daar hij twintig ronden voor het einde aan de massa-valpartij ontkwam. Maar als het tot een sprint had moeten komen, zou hem de overwinning toch niet ontgaan zijn. Het is de vraag, of Cuijten het, zonder de han­dicap van een val, zover had laten komen! De uitslag was nu:       BRON:Frits van Griensveen

Amateurs: 1. P. van der Linden, 60 km in 1.36.2; 2. Cuijten; 3. Deelen; 4. Vogels; 5. Van Duppen; 6. Stommels; 7. Endevoets; 8. Van Kimmenade; 9. Kouwenberg; 10. Allards.

 

HELMOND.(1952.06.27)

Amateurs: 1. D. de Groot, Amsterdam, 80 km in 1 uur 57 min. 52 sec.; 2. v. d. Linden, Helmond; 3. Paymans, Tilburg; 4. v. d. Velden, Berchem; 5. Plantaz, Eindhoven; 6. Gramser, Eindho­ven; 7. Cuyten, Mierlo; 8. v. Roon, Haarlem; 9. Gone, Eind­hoven; 10. Romeynsen, Bladel; 11. Nieskens, Swalmen; 12. Rij­pers, Eindhoven.

 

HELMOND.(1952.08.17)

Professionals: 1. Schulte, Den Bosch, 120 km in 2 uur 44 min. 19 sec.; 2. Suykerbuyk, Breda; 3, Milano, Italie, 2 uur 45 min. 14 sec.; 4. Wagt­mans, Breda; 5. Bakker, Zaandam, op ruim 1 min.; 6. Van Elderen, Eindhoven; 7. Witteveen, Amsterdam; 8. Van Oers, Langeweg; 9. Evers, Wormerveer; 10. Loos, Amsterdam.

 

HENGSTDIJK.(1952.05.11)

Amateurs: 1. Piet Maas, Pindorp, 85 km in 2.30.00.; 2. Leo Cantineau, Breda; 3. Eddie de Waal, Kloosterzande; 4. Rinus Verhelst, Axel; 5. J. Roovers, Etten; 6. Karel Inghels, Sas van gent; 7. A. Borremans, Hoogerheide; 8. J. Jansen, made; 9. J. Koning, Breda; 10. A. van Dam, Roosendaal;

 

HILVERSUM.(1952.05.10)

Zilveren „Adelaar" organiseerde jubileum-ronde

Als waardig besluit van de viering van haar zilveren jubi­leum, organiseerde de G.W.C. „de Adelaar" Zaterdag 10 Mei een prima geregelde 16e Ronde van Hilversum op haar par­cours rond de gasfabriek.

De Nieuwelingen reden een lauwe wedstrijd en lieten weinig meer zien dan enkele primitieve uitlooppogingen, die op niets uitliepen, De snelle Van Diemen (Uithoorn) won de 3 eerste premies en moest toen wegens pech de strijd staken.

De eindsprint was voor Dangerman (Vlaardingen), 40 km in 1 uur 4 min. 17 sec.; 2. Frank (Amsterdam); 3. v. d. Brug (Amerfoort); 4. B, Lute ('s-Graveland); 5. Stroom (Culemborg); 6. Splinter (Ankeveen); 7. Klein (Utrecht); 8. Bunschoten (Soest).

De wedstrijd der Amateurs kenmerkte zich tot de 70ste ronde door vele uitlooppogingen, waarin zich vooral v. d. Broek (Sorest), De Leur (Utrecht) en G. en W. Holleeder (Amsterdam) onderscheidden. Met nag 38 ronden voor de boeg, ontketenden v. d. Broek (Soest) en G. Holleeder (Amsterdam) een nieuwe ontsnappingspoging, welke de beslissing bracht, doordat een kopgroep van 12 man ontstond, die er in slaagde de steeds meer afbrokkelende 2de groep in to lopen.

Met 9 man wend ten slotte de eindsprint ingezet. Onderlinge vrees voor elkanders sprint-capaciteiten tussen Jaak van Dijk en Pauw (Utrecht), was er de oorzaak van, dat Hendriks (Oss) er in de laatste ronden nog tussenuit kon trekken om ten slotte nag met bijna 100 meter voorsprong te zegevieren.

Amateurs: 1. Hendriks (Oss) 100 km in 2 uur 28 min. 15 sec.; 2. G. Pauw (Utrecht); 3. Otten­bros (Alkmaar); 4. Jaak van Dijk (Hilversum); 5. A. Rijnders (Amsterdam); 6. A. Pol (Amersfoort); 7. K, Muys (Amsterdam); 8. Stroomer (Wijk aan Zee); 9. Van Haaren (Oss).

De prestatie-prijs was voor D. v. d: Broek (Soest),

 

HILVERSUM.(1952.08.31)

Amateurs: 1. Gijs Pauw (Utrecht) tijd 2.35.5.8; 2. v. d. Broek (Breukelen); 3. De Leeuw (Laren); 4. Odeland (Vreeswijk); 5. Lute ('s-Graveland); 6. Kooyman (Den Haag); 7. Boelens (Hilversum); 8. Holleeder (Amsterdam); 9. Spierdijk (Rotterdam); 10. Bredius (Daemen).

Nieuwelingen: 1. Dangerman (Vlaardtngen) tijd 1.5.44; 2. Stolker (Utrecht); 3. Splinter (Ankeveen); 4, v. d. Voorn (Utrecht); 5. Floor (Amsterdam); 6. Mulder (Bussum); 7. Geldermans (BeveTwjjk); 8. De Wit (Hilversum).

 

HOEK VAN HOLLAND.(1952.08.04)

Renners zochten hun weg door de duinen en langs zee

Badgasten waren er bij honderden

De door de V.V.V. Hoek van Holland in samenwerking met de R.R.V. “Apollo”te Rotterdam georganiseerde wielerwedstrijd werd gisteren onder grote belangstelling verreden. De deelname aan de wedstrijd voor nieuwelingen (174 deelnemers) en voor de amateurs (135 deelnemers) overtrof alle verwachtingen. Uit alle delen en plaatsen van ons land verschenen renners aan de start. De wedstrijd is dan ook een groot succes geworden.

Nadat om 10 uur werd begonnen met een wedstrijd voor junioren en hierna nog een wedstrijd was georganiseerd voor militairen op gewone toerrijwielen, werd om 13.30 uur gestart met de wedstrijd voor nieuwelingen over ’n afstand van 50 km.

Al spoedig kwam er tekening in de strijd en kwamen bekende renners als J. Oelen, M. Vink e.a. naar voren. Geen der renners slaagde er in uit te lopen, zodat de strijd in de sprint moest worden beslist.

Als eerste plaatste zich J. Oelen uit Rotterdam en de fraaie tijd van 1.19.30.; 2e werd J. Hamelink, 3e M. Vink, 4e P. van Marel, 5e G. Vossena.

Amateurs in actie

Om ongeveer kwart over 3 werd gestart door de amateurs. Na de eerste rondewas de groep al aardig uiteengerekt en na 5 ronden, welke werden afgelegd in een tijd van 21 min. 39 sec., had zich een groep van vijf renners aan de kop genesteld, bestaande uit J. Verhoeve, P. Maas, Albals, A. v. d. Voort en K. Post.

Na 15 ronden, welke werden verreden in 1 uur 14 min. 50 sec., had de stand zich dermate gewijzigd dat uit de kopgroep Alblas was verdwenen en zich bij de groep renners J. Hofland en N. Kock hadden gevoegd. In deze volgoorde heeft men enige ronden afgelegd. A. v. d. Voort was intussen wat teruggevallen doch hield alleen rijdende de strijd dapper vol met plm. 1 minuut achterstand. Meerdere renners moesten intussen de strijd staken, zodat toen de laatste 10 ronden verreden moesten worden nog ongeveer 25 renners in de strijd waren. De kopgroep was nog intact met plm. een halve minuut voorsprong op een tweede groep van 8 renners waarin ook A. v. d. Voort was teruggevallen. Nog 2 ronden moesten worden gereden en reeds meende men dat de strijd in de sprint beslist zou worden toen K. Post uit Nieuw-vennep alleen doorkwam. Hij had kans gezien de overige renners van zich af te schudden. Moedig hield vol, verloor geen terrein meer en werd winnaar in defraaie tijd van 2 uur 56 min. De totale uitslag luidt:

Amateurs, 110 km: 1. K. Post (Nw. Vennep), in 2.52.59; 2. Koch (Utrecht); 3. J. Verhoeven (Overschie); 4. Hofland (Beverwijk); 5. Maas (Pindorp); 6. v. Dongen (Breda); 7. Ver­straten (Breda); 8. v. Ingen (Amsterdam); 9. A. v. d. Voort ('s-Gravenzande); 10. P. Muilwijk (Rotterdam).

Nieuwelingen, 50 km, in 1.19.30: 1. Oelen (Rotterdam); 2. Ha­melink (Den Haag); 3. Vink (Rotterdam); 4. Vassena (Schie­dam); 5. v. d. Marel (Maasdijk).

 

HOENSBROEK.(1952.05.10)

Jubileum-ronde van Gouden Staatsmijnen te Hoensbroek

Faanhof won massasprint na 100 op een glad en snel circuit Hoofdrolspelers wisselden voortdurend maar geen sensationele ontsnappingen Fransman Carrara sterkste in klassementsprints

Op het haastig zakdoekgewuif van ir. Paulen — het schietwapen, waarmee gebruikelijk het startschot wordt gegeven, weigerde by hem doodgewoon zijn dienst — stoof 'n bontkleurige sliert van renners van met en zonder faam Zaterdagochtend het gladde, snelle KKK-circuit op. En na precies 2 uur en 17 minuten zeer hard fietsen, maar na nagenoeg geen strijd kwam diezelfde bonte sliert, fris als een hoentje fel spurtend op de finish af, waar een jury wel heel goed uit haar doppen moest kijken om de juiste volgorde van aankomst vast te stellen. Aan de kop van deze sliert, de laatste drie ronden in gesloten gelederen langs een mensenmassa van 30.000 toeschouwers gierend stoof als eerste over de meet een breeduit lachende Faanhof, die ook by deze massale eindsprint de juiste positie had gevonden voor zyn laatste spuitje, dat Woutje Wagemans, de Australiër Strom en Henk Lakeman net iets te rap was. En met deze massasprint eindigde dit weinig opwindend wielerfestyn, dat een te gering aantal kilometers — 100 in totaal — telde om interessant te kunnen worden.

Honderd wandelkilometers om 't zo te zeggen, die iedere deelnemer, van grote en kleine kwaliteiten op zijn slofjes kon uitrijden, 100 wandel- kilometers. die geen lijden en zwoegen vroegen, al lag het gemiddelde dan rond de 42 K.M. 100 K.M. op een spiegelglad en snel parcours, waarin van vermoeidheid geen sprake kon wezen en waarin elke demarrage snel en afdoend in de kiem gesmoord kon worden. Ontegenzeggelijk zijn er pogingen genoeg gedaan om er tussen uit te gaan, maar niet een renner beleefde lang plezier van zijn ondernemingslust. Er moeht dan wel eens een gat van 70 tot 100 m. tussen uitlopers en peleton zijn, de eersten vielen telkens weer in de even rapper fietsende mennigte terug en zo wisselden bij elke ronde de hoofdrolspelers, zonder dat zij het in dit massaapel tot een dramatische of sensationele ontknoping konden brengen. In de 6e ronde toen Rik van Steenbergen voor een lekke band van zijn rijwiel afstapte en dacht, dat de strijd voor hem gestreden was leek er iets te gaan gebeuren, dat de aanloop kon zijn voor een serie gevechtsverwikkelingen, die de tot dan toe makke strijd kleur zouden kunnen geven. Schoenmakers, Van As, Lakeman, v. d. Kamp, Evera en Wagtmans hadden zich van het peleton afgezonderd en toen in de volgende ronde dit groepje in iets andere samenstelling — enkelen waren afgevallen en hun plaatsen waren door Schulte, Voorting en Evers ingenomen — met een voorsprong voorbijstoven kon men enig vertrouwen in de gang van zaken stellen. Maar in de volgende ronde was het hele peleton weer bij elkaar, met uitzondering van Wim van Est, die met Vinken in zijn kielzog enige tientallen meters voorsprong de stoet opende. En zo bleef het de gehele koers een stuivertje verwisselen, zonder einde. Een telkens demarreren van een groepje renners, wier pogingen telkens weer na een of twee ronden op niets uitliepen. In de 12e en 13e ronde waren Evers, Steenbakkers en de Beuckelaer weg, maar in de veertiende ronde was hun rol weer overgenomen door van Est, Dielissen en Dekkers, op de voet gevolgd door Lambrichts en Vinken, maar zij konden niet zo rap gaan of ook zij weer moesten zich aan een te samen optrekkend peieton gewonnen geven.

Zelfs de klassementssprlnts om de 5 ronden en vijf in totaal konden niet de minste wijziging in het algemene wedstrijdbeeld brengen. Carrara, Watgmans en Vineken speelden hierin weliswaar de hoofd, rol, maar hun sprintjes konden het koersverloop niet beinvloeden. Het peleton bleef waakzaam en draaide elke achterstand, die zij in de komende ronden nog zou krijgen — en een achterstand, die de 100 M. nauwelijks haalde — onder de wie^ len soepel en zonder merkbare inspanning weg. In de 21ste ronde dienden Wagtmans, Dekkers en Van Sambeek en een ronde daarna Lambrichts ook als nieuwe hoofdrolspelers aan, de historie herhaalde zich, ook zij gingen „de weg terug”.

VAN STEENBERGEN UIT KOERS GENOMEN.

In de 27e ronde — met nog 7 ronden te rijden —kwam er deming in de massa, leefde de verwachting op, dat het dan eindelijk zou gebeuren, dat de strijd in al zijn hevigheid dan toch nog zou gaan ontbranden, ten spijt van alle tegenwerkende factoren, toen Schulte, van As, Faanhof, van Elderen, Lambrichts, Cor Bakker, Gillen, Steenbakkers en Van Steenbergen (?) uit

het peleton waren weggeschoten en vier ronden lang stand hielden tegen

de achtervolging van de meute die in de hoogste graad onraad bespeurde

en de benen extra krachtig aanzette. Het zal u verbazen, dat Rik van Steenbergen ineens te midden van het fel begonnen spektakel opdook.

In de 16de ronde was de Belg weer op een nieuwe fiets geklommen, louter en alleen om zyn goodwill te tonen. Boze lieden hadden lelijke dingen van hem gefluisterd — de Waalse Pyl speelde hen door de kop — en nu reed Van Steenbergen daar in en prachtige soepele styl aan het hoofd van het peleton. Het kon het spelen van een dubbelzinnige rol betekenen en deswege haalde

de jury hem gauw van de baan, elke verkeerde invloed op het koersverloop

onmiddellijk de kop indrukkend. Vier ronden handhaafden de 8 uitlopers zich, maar in de 31e ronde zat de ganse familie weer zalig aan elkaars wiel, nadat eerst Janssen, Voorting en Dielissen en daarna Voorting en Van Est een poging hadden gedaan zich bij de uitlopers te voegen, die eindigde met een algemens strategische terugtocht van allen. En met nog twee ronden voor de boeg maakte het peieton zich gereed voor de eindsprint, wat tussen

de wielen ingesloten zat, rustig en waakzaam in zijn greep houdend.

Alleen Getrrit Voorting ontbrak daarin. In de voorlaatste ronde was hij van de rechte weg afgeweken, of liever gezegd was hij op zijn ellebogen gaan staan en dit schakelde hem tegelijkertijd uit. Hoe de massasprint verliep vertelden wij reeds. De uitslag luidde:

Beroepsrenners: 1. Henk Faanhof, 2. Wout Wagtmans, 3. Reg Arnold(Aus), 4. Henk Lakeman, 5. J. de Beuchelaer(bel), 6. L. Gillen, 7. H. Schoenmakers, 8. Piet van As, 9. J. Hulshof, 10. Carrarer, Frankrijk; 11. Steenbakkers; 12. van Elderen; 13. van Est; 14. Schulte; 15. Bruneel, Belgie; 16. Jac de Groot; 17. Hendrickx, Belgie;

 

HOENSBROEK.(1952.09.07)

Hoensbroek mocht zich niet in de gunst van de weergoden verheugen, wel in de oppermacht van de heel duidelijke win­naar.

Met Paas beheerste Piet Haan deze koers volkomen. De con­currentie was al een of tweemaal gedubbeld, toen hij - zeven ronden voor het einde - een tube aan flarden trapte. Natuur­lijk was Paas er als de kippen bij om in zijn eentje de tocht voort te zetten. Deze opzet gelukte evenwel niet, daar Haan dra de achtervolging inzette. Paas kreeg spoedig gezelschap van zijn voormalige compagnon, die hem nu pardoes in de steek liet. Piet's 20ste zege kwam geen moment meer in gevaar.

Amateurs:1. Piet Haan, Mechelen, 140 km in 3 uur 38 min. 10 sec.; 2. Th. Paas, Munstergeleen, op 50 sec.; 3. A. Jacobs, Breda, op 1 ronde; 4. J. Emmen, Raamsdonkerveer, op 2 ronden 5. H. Leunissen, Geleen; 6. G. Noortman, Hoensbroek; 7. A. Wil­lems, Merkelbeek; 8. W. Ramakers, Heerlerheide; 9. P. van Hoorn, Hoensbroek; 10. J. Zowistofski, Heerlen.

De 60 km nieuwelingenkoers wend een prooi van de Braban­der A. Streen, Raamsdonkerveer, in 1 uur 36 min. 18 sec. Op 50 meter werd H. Ehlen tweede. De volgende plaatsen waren voor: J. Hamers, Munstergeleen; J. Opstals, Belfeld; J. Ker­sten, Siebengewald; W. Ceelen, Helmond; J. Reynen, Waubach; H, Kisters, Heerlerheide; P. Koelink, Nuth; J. Pluymeakers,. Berg en Terblijt.

 

HOEVEN.(1952.09.14)

Amateurs: 1. De Bruijn (Roosendaal) 100 km in 2.40; 2. Hofland (Bever­wijk); 3. v. d. Borst (Etten); 4. Van Dongen (Prinsenbeek); 5. Aanraad (Oud-Gastel); 6. Schollen (Tilburg); '7. Van Glerum (St, Willebrord); 8. Muilwijk (Rotterdam); 9. Valentijn (Bosschenhoofd); 10. v. d. Veeken (St. Willebrord).

Nieuwelingen: 1. Scholten (Den Haag); 2. De Vree (Breda); 3. Van Beers (Etten); 4. Keepers (Roosendaal); 5. De Jong (Made); 6. Pirard (Breda); 7, v. d. Kloot (Etten); 8. Kerstens (Zundert); 9. Marijnissen (Standaardbuiten); 10. Hermus (Etten).

 

HOOFDPLAAT.(1952.07.12)

Nieuwelingen: 1. Keepers, Roosendaal, 60 km in 1 uur 38 min.; 2. Ver­hoeven, Tilburg; 3. Van Steen, Leur; 4. Versluis Vlissingen; 5. v. d. Kloot, Etten; 6. v. d. Vliet, Zelzate; 7. Batselaar, IJzendijke; 8. Van Boven, Sluis; 9. Waye, Moerbeke; 10. Goethals, Watervliet.

 

HOOGERHEIDE.(1952.08.24)

Amateurs:1. Kuitwaard (Velsen) 110 km in 2 uur 44 min. 23 sec.; 2. Waal (Hontenis­se) op 5 sec.; 3. Pierel (Breda) op 2 lengten; 4. v. d. Borst (Etten) op 4 lengten; 5: De Bruyn (Roosendaal) op 10 sec.; 6. Wolfs (Vlijmen) z.t.; 7. Paymans (Tilburg); 8. Loyen (Steenbergen); 9. v. Osta (Dude Molen); 10. Maas (Pindorp); 11. Sieveking (Amsterdam); 12. Maas (Roosendaal); 13. Verhelst (Axel); 14. Nico van Est (Fijnaart); 15. Valentijn (Bosschen-, hoofd).

 

HOORN.(1952.06.08)

Verrassende zege van KAIJER in Ronde van Hoorn

Stampvoetend stond daar Jan Bruggenkamp aan de finish. Kwaad op zijn makkers, kwaad nog veel meer op zichzelf. Niet hij, na het uitvallen van Ed Koeman - machinedefect - en Ed Koeman - gevallen - toch de favoriet voor de derde Ronde van Hoorn, niet hij, maar Kees Kaijer was winnaar geworden. Een grotere verrassing kon het duizendkoppige publiek niet bezorgd worden. Vanwaar die zelfverwijten? Och, het had ook zo onschuldig geleken, die drieste ontsnapping van Kees Kaijer. Negentien ronden voor het einde was Kaijer weggesprongen uit het peloton, twee ronden later zat hij in het voorste gelid, samen met Jan Bruggenkamp, Gerrit Timmermans, Soelaart en De Koning-Toen kwam de herrie. Wie moest de kop over­nemen? Niemand scheen er iets voor te voelen, met een fel jagend peloton, 200 meter achter. Toen duwde Kees Kaijer door. Meedogenloos hard roffelde hij op de pedalen, nam tien, zelfs twintig meter. Er gebeurde niets. De verrasten keken elkaar aan, schokten met de schouders over zulk een krachts­verspilling. Het publiek niet, het zweepte Kaijer op tot een razende spurt. Op de klinkers trilden de felle roffels op de pedalen na. En zo groeide de voorsprong tot bijna dertig secon­den. Acht kilometer voor het einde dacht Jan Bruggenkamp met De Koning zijn slag te slaan. De vluchteling zou worden ingehaald, maar Kaber finishte alleen, nog 26 seconden voor de achtervolgers. Van hen won Bruggenkamp de sprint. BRON:R. v. d. HENDE.

Amateurs: 1. Kees Kaijer, Hoorn, 2 uur 29 min. 27 sec. over de 100 km; 2. J. Bruggenkamp, IJmuiden; 3. H. de Koning, Hoof ddorp; 4. C. Bakker, Halfweg; 5. W. Biesterveld, Amster­dam; 6. K. Soelaart, Utrecht; 7. J. Hennink, Alkmaar; 8. H. Kuitwaard, Velsen; 9. J. Peereboom, Alkmaar; en 10. P. Pieters, Haarlem.

Nieuwelingen: finishte Klaas Lute na 50, km als verras­sende eerste,, profiterend van het tweegevecht Frank-Fok. Jan Vennik, Krommenie, werd tweede, C. Blaauw, Zaandam, derde, Mannus Frank, Amsterdam, vierde en Jantie Rol, Alk­maar, vijfde.

 

HULST.(1952.05.27)

Amateurs: 1. Piet Maas, Pindorp; 2. Fons Borremans, Hoogerheide; 3. Jan van Osta, Oudenbosch; 4. Wout Verhoeven, Overschie; 5. P. van de Linden, Helmond; 7. Gerrit Saelens, Selzaete; 8. P. de Bruin, Roosendaal; 9. Harrie Schoenmaker, Blerick; 10. C. Paymans, Tilburg;

Nieuwelingen: 1. P. van de Lijke, Goes; 2. J. Opstals, Belfelt; 3. C. Keeper, Roosendaal; 4. A. van Beers, Vlissingen; 5. J. van Baardwijk, Vlijmen; 6. J. Loyen, Steenbergen; 7. P. Filippius, Eindhoven;

 

HULST.(1952.10.07)

Nieuwelingen: 1. Cees van Gool, Rotterdam, 80 km in 2.04.00.; 2. Jan Hultermans, Wouw; 3. Piet de Jongh, Made; 4. J. Oeler, Rotterdam; 5. J. Franken, Tilburg; 6. J. Gietman, Dordrecht; 7. B. de Vree, Breda; 8. J. Geleijn, Belgie; 9. H. Ceelen, Helmond; 10. P. Damen, Lieshout;

 

HUYBERGEN.(1952.08.16)

Amateurs: 1. De Bruijn, Roosendaal, 104 km in 2 uur 27 min. 23 sec.; 2. Pauw, Utrecht; 3. Konings, Breda; 4. Van Osta, Fijnaart; 5. Emmen, Raamsdonkveer; 6. Van Glerum, St. Willebrord; 7. Huyghe, Belgie; 8. Van Oosterhout, Lage Zwaluwe; 9. v. d, Broek, Breukelen; 10. Hee­ren, St. Willebrord; 11. Van Steenselen, Mijnsheerenland; 12. N. van Est, Fijnaart; 13. Looyen, Steenbergen; 14. Maas, Roosendaal; 15. Van Aalst, Hoeven.

Nieuwelingen: 1. Hultermans, Wouw, 60 km in 1 uur 23 min. 17 sec.; 2. De Jongh, Made; 3, Gietman, Roosendaal; 4. Jacobs, Breda; 5. Hee­ren, Roosendaal; 6. Schrauwen, Ossendrecht; 7. Kerstens, Zundert; 8. Valentijn, Bosschenhoofd; 9. Van Rijsbergen, Sprundel; 10. De Jong, nnaart; 11. Westdorpe, 's-Heerenhoek; 12. Heeling, Hoogerheide; 13. Van Steen, Made.

 

IJMUIDEN.(1957.05.17)

Wim Snijders spurtwinnaar in feestvierend IJmuiden

Wat was het Zaterdagavond gezellig in het feestende IJmuiden. Gezellig vooral door de wielerronde voor amateurs. Een prima veld renners, een bijna twee kilo­meter lang parcours, dat heus niet zo licht was, goed doorgevoerde jachten, een eindspurt die het deed en een orga­nisatie, welke perfect was. Mijn liefje wat wil ge meer voor een wielerronde, die aan de lopende band worden gehou­den, maar waar toch absoluut bekoring van kan uitgaan.

Nu ja, 't zou teveel gevraagd zijn van de duizenden toeschouwers om de ge­hele wedstrijd zo intens mogelijk te be­leven, al werd er geducht gejaagd, gespurt en ,stoten" uitgedeeld, die gaten in het bijna tachtig man sterke veld maakten. Dat deed, op de brave jury­leden na, niemand. Hoe kan het ook an­ders in een stadje, waar de gebakken vis zo lekker is?

Of men de renners Maar des renners liet en deze Ronde van IJmuiden met een regen van premies louter bijzaak was? Niets daarvan. Het applaus klaterde voortdurend op. Voor Pafort, durfal nummero een, en voor Van Leeuwen, Keeman, Post en Ottenbros, Janbroers, Bes, Mehagnoul, Mahn en Snijders. Zij vooral zorgden er voor, dat het een „grote" wedstrijd werd. Jammer, dat goed marcherende knapen als Rusman, Willemsen, Bruggenkamp, De Koning, Hofland en Koeman hun robbertje niet konden meevechten - door een manke­ment aan de fiets of door een lege tube.

Ondanks het feit, dat zich reeds vrij vroeg een kopgroep vormde kan men niet zeggen, dat de course er minder aantrekkelijk door werd. Daarvoor weerden - in de achterhoede - Tonny Peters, Zahradnik, Kuitwaard, De Rui­ter en vooral van 't Hof zich te goed. De kopgroep hield echter kleur, de kop­groep, die uit zeven man bestond: Snij­ders, Post, Van Leeuwen, Mahn, Otten­bros, Mehagnoul en Janbroers. David Janbroers. Hebben we onlangs te hoog gegrepen door de aandacht te vestigen op deze nieuweling onder de amateurs of mist de Amsterdammer voldoende oefening? In elk geval werd hij zo'n kilometer of negen voor het einde een­voudigweg ,uit de wielen" gereden. „Kapot," zei onze buurman.

De eindspurt was er een om van te likkebaarden. We dachten een ogenblik dat Wim Snijders, geheel links van de weg, ,klem" kwam te zitten. Maar de Zwanenburger, vlug als een ekster, voel­de bij intultie, dat er een opening zou komen. Toen die kwam, liet Snijders de zweep van zijn demarrage knallen. Hij werd winnaar met twee lengten voor­sprong voor Jean Mehagnoul, die steeds beter gaat rijden, en Frans Mahn, een rap, heel rap mannetje, waar men in de toekomsi rekening mee moet gaan hou­den.

Amateurs: 1. W. Snijders (Zwanenburg), 100 km in 2 uur 19 min. 33 sec.; 2. J. Mehagnoul (Amsterdam); 3. F. Mahn (Amsterdam); 4. J. van Leeuwen (Haarlem); 5. K. Post (Aalsmeer); 6. J. Ottenbros (Alkmaar), op 15 sec.; 7. A. van 't Hof (Sassenheim), op 25 sec.; 8. H. Kuitwaard (Velsen); 9. A. Voorting (Haarlem); 10. D. de Ruiter (Beverwijk); 11. D. Wallet (Leimuiden); 12. W. Rusman (Haarlem); 13. T. Peters (Haarlem); 14. H. Haan (Amsterdam).

E. van M

 

IJZENDIJKE.(1952.09.27)

Nieuwelingen:1. C. Keepers, Roosendaal, 63 km in 1.58; 2. C. Ha­melink, Den Haag; 3. Paul Baatselaar, IJzendijke; 4. A de Bruin, Etten; 5. C. Schrauwen, Ossendrecht; 6. J. de Boet, Oude Tonge; 7. A. Gietman, Roosendaal; 8. P. Breugelmans, Zegge; 9. D. Heling, Hoo­gerheide; 10. J. Westdorp, ’s-Heerenhoek; 11. P. Rijnvos, Standdaarbuiten; 12. max, Termont, IJzendijke;

 

K.N.W.U.SELECTIEWEDSTRIJD.LIMBURG.(1952.06.14)

Nieuwelingenselectiewedstrijd

Verrassende zege van P. Meers te Maastricht

Zes renners in de sprint te vlug af

Op een vrij zwaar parcours in Maastricht dat door een plensende regen nog zwaarder en verraderlijk glad geworden was, hebben Zaterdagavond de beste Limburgse nieuwelingen slag geleverd in de 60 km. K.N.W.U. selectie- wedstrijd. Het is een sportieve en spannende strijd geworden, ondanks de zeer slechte weersomstandigheden, waarin onze jongste wielergarde rijden moest. Jammer was het dat er door de gladheid enkele valpartijtjes plaats vonden. Het verloop van de wedstrijd kon dit echter niet beïnvloeden.

Hard, zeer hard is er gereden in deze wedstrijd. De latere winnaar Meers ging reeds direct na de start aan de haal, maar de concurrentie reageerde zo heftig, dat alles weer spoedig bij elkaar zat, met uitzondering van Bouman, die gevallen was en Ehlen en Woudstra die door een lek bandje achterstand opliepen. Wij kregen een kopgroep van twintig renners, waarachter Woudstra met Bouman verwoedde pogingen deden om weer aansluiting te krijgen. Dit lukte na precies 15 ronden — er moesten 40 ronden gereden worden — maar Woudstra kreeg een nieuwe lekke band en Bouman moest de gedane inspanning bekopen en geraakte opnieuw achter. Intussen had Meers nogmaals geprobeerd om weg te komen, evenals Hamers en Kisters, maar het peleton onder aanvoering van Opstals riep hun tot de orde. Elf ronden voor het einde ging J. Reynen (Waubach) er tussen uit. Hoe onschuldig deze poging ook leek, alras had hij 100 m. voorsprong en elke ronde werd deze voorsprong groter. Vijf ronden voor het einde drukten wij 30 seconden af en ofschoon het peleton heftig reageerde, bleef Reynen moedig stand houden. Toch had hij schijnbaar zijn krachten onderschat, want de laatste drie ronden verloor hij meer en meer terrein op het heftige peleton, dat in drie a vier stukken gevallen was. Opstals werd uitgeschakeld door een lekke band, maar de overigen konden in de allerlaatste ronde de moedige Reynen te pakken krijgen. De laatste beklimming van de Herbenusstraat moest de beslissing brengen. Verwoed sprintend kwam een kopgroepje van zeven renners, waarachter Reynen volkomen gedesillusioneerd aanreed, op de finish af en in deze laatste meters was het Pieke Meers uit Maastricht die met ruim 'n lengte voorsprong als eerste door de finish ging. De uitslag luidde:

Nieuwelingen: 1 P. Meere, Maastricht 60 km in 1.46.30; 2 J. Konings, Sittard; 3 J. Kersten, Siebengewald; 4 H. Kisters, Heerlerheide; 5 N. Hoofs, Geleen; 6 J. Pluymaekers, Berg en Terblijt; 7 C. van Rooy, Hoensbroek; 8 J.

Reynen, Waubach; 9 J. Opstals, Belfeld; 10 P. Meurmans, Schaesberg; 11 L.

Limpens, Nuth; 12 J. Koelink, Nuth; 13 F. Sprooten, Epen; 14 J. Hamers

Munstergeleen; 15 R. Vogelzang, Treebeek op 1 ronde; 16 R. de Vree, Heerlen; 17 J. Jehae, Eysden op 2 ronden.

 

KAATSHEUVEL.(1952.07.27)

Amateurs: 1. Kuyten (Mierlo), 100 km in 2.34.18; 2. Konings (Breda); 3. Van Laarhoven (Hilvarenbeek); 4. v. Oosterhout (Lags Zwaluwe);.5. Kuis (Den Bosch); 6. Gramser (Siebengewald); 7. Gommers (Breda); 8. Heurten (Raamsdonkveer).

Nieuwelingen A.: 1. Keepers (Roosendaal); 2. Jacobs (Breda); 3. Kes­seas (Zundert); 4. De Bruyn (Etten); 5. v. d. Steen (Leur).

Nieuwelingen B.: 1. Helmons (Breda); 2. v. d. Dongen (Tilburg); 3. V. d. Zande (Halsteren); 4. Weterings (Raamsdonkveer); 5. v. d.Sluys (Viis­singen).

 

KAMPIOENSCHAP VAN LIMBURG.(1952.06.15)

Bewogen slot van Limb. amateurs kampioenschap

Foto wees Hein Gelissen als winnaar voor Nieskens aan

In een sprint betwistten 7 renners elkaar de overwinnig L. Stevens was men bijna vergeten!

De strijd om de Provinciale Limburgse amateurtitel, die gelijk met het kampioenschap der profs op het Caubergcircuit verreden werd, heeft een sensationeel einde gehad. Zeven renners kwamen zy aan zij op de finishlijn afgesprint t.w. Schoenmakers, Vranken, Stevens, v. den Brekel, Ehlen, Gelissen en Nieskens. Deze zeven hadden na een wisselende strijd zich voorgoed los gemaakt van de overige concurrentie. Het werd een buitengewoon felle eindsprint met Nieskens in eerste stelling, maar Gelissen, goed gelanceerd door van den Brekel, kwam op gelijke hoogte met Nieskens en in de laatste meters kon hij ons inziens de kleine vinnige coureur uit Swalmen passeren. „Gelissen" zei iedereen tegen iedereen en via de geluidsinstallatie werd verkondigd, dat de blonde Beekenaar Gelissen kampioen van Limburg der amateurs was geworden. De K.N.W.U. voorzitter Jhr. van den Bergh van Heemstede maakte zich plechtig gereed om de nieuwe kampioen de lauwerkrans om de schouders te hangen en begon reeds aan de huldigingsspeech, waarin hij Gelissen roemde voor zijn victory. Eensklaps werd de K.N.W.U.-praeaes echter door de fungerende jury onderbroken, die hem de mededeling deed, dat niet Gelissen maar Nieskens dit huldebetoon verdiende. Aldus geschiedde en onder heftig protest van duizenden toeschouwers, kreeg Nieskens de bloemen en de kampioens- medaille. Begrijpelijk bracht deze gang van zaken de nodige drukte met zich mede aan de jurytent. Dit werd nog erger toen bleek dat de jury L. Stevens, die bij de eersten was geëindigd in de uitslag vergeten was. Stevens werd gerehabiliteerd en later als vijfde gerangschikt. En later op de avond volgde tenslotte een nieuwe rectificatie van de uitslag. Een foto had uitgewezen, dat Gelissen inderdaad als eerste de streep was gepasseerd, gevolgd door Nieskens als 2e, van Brekel als 3e en Ehlen als 4e.

Overigens had de strijd van deze amateurs een zeer wisselend karakter. De Maastrichtenaar Fooy kwam na de eerste ronde — er moesten 11 ronden gereden worden — met ruime voorsprong als eerste voorbij de jury-tent De volgende ronde echter waren het Ehlen, Lahaye en Smeets die met kleine voorsprong aan de derde Cauberg begonnen. Weer een ronde later waren het L. Stevens, Willemsen, Schoenmakers en van der Weyden die de leiding hadden. Alles kwam echter weer tezamen en een viertal ronden passeerde een langgerekte stoet. In de negende ronde kwam Smeets (Rothem) als eerste door, gevolgd op 50 meter door Paas, Ehlen, Nieskens, Willemsen, Lahaye en Vranken. Ook Smeet* kon het niet houden en nadat hij ingelopen was ging Paag zgn geluk eene beproeven. Ook hjj slaagde niet. Eerst werd hij bijgehaald door Schoenmakers, die hem meteen overstak, en daarna viel Paas terug in de achterhoede. Schoenmakers zette fel door, nam 200 meter, met welke voorsprong hij de laatste ronde inging. Het peleton, waaruit in deze laatste ronde nog Lahaye wegviel, gaf zich echter zomaar niet gewonnen en de voorsprong van Schoenmakers bedroeg op de laatste Cauberg nog 10 seconden. Ook deze kleine voorsprong gaf hij prijs en in Vilt werd hij bijgehaald door Nieskens, Vranken, Stevens, van den Brekel, Ehlen en Gelissen. Deze zeven renners stoven finisbwaarts waar 't boven aangehaalde relaas zich afspeelde.

Kampioenschap amateurs Niet Gelissen maar Nieskens kampioen

Zoals bekend diende Zondag j.l. na afloop van de provinciale kampioen- schappen voor amateurs op de Cauberg. Hein Gelissen een protest in tegen de uitspraak van de kamprechter, waarbij Jac. Nieskens nummer één werd. Zondagavond deelde het A.N.P. mede dat dit protest was aangenomen zodat niet Nieskens maar Gelissen het kampioenschap behaalde. Dit A.N. P.-bericht blijkt niet uit officiële koker te zijn gekomen, zoals uit een mededeling van de K.N.W.U.-sportcommissie blijkt. De sportcommissie handhaaft op reglementaire gronden de uitslag van de kamprechter. Volgens het gestelde in 't wedstrijdreglement is de uitspraak van de kamprechter onherroepelijk. Heeft de kamprechter eenmaal een uitspraak gedaan dan kan niemand ook hijzelf niet deze uitspraak herzien. Protesten tegen de uitspraak van de kamprechter kunnen op reglementaire gronden niet in behandeling worden genomen. Ook foto's kunnen aan de uitspraak van de kamprechter niets veranderen. Jacq. Nieskens is dus kampioen van Limburg 1952.

Amateurs: 1. J. Nieskens, Swalmen, 121 km in 3.27.25.; 2. H. Gelissen, Beek; 3. P. van den Brekel, Echt z.t; 4. A. Ehlen, Broeksittard z.t; 5. L. Stevens, Elsloo z.t.; 6. J. Vranken, Eysden z.t.; 7. H. Schoenmakers, Blerick z.t.; 8. H. Smeets, Rothem; 9. Th. Paas, Munstergeleen; 10. F. van der Weyden, Maastricht; 11. H. Leunissen, Geleen; 12. J. Willemsen, Nuth; 13. C. Grijssels, Tegelen; 14. N. Pinckers, Eysden; 15. M. Dirix, Bunde: 16. K. Doelhouwers, Bunde; 17. N. Mertens, Mechelen; 13. H. Zawistowski, Heerlerheide; 19. P. van Hoorn, Hoensbroek;

 

KAMPIOENSCHAP VAN LIMBURG.(1952.07.13)

Nieuwelingen-course op Adsteeg-circuit

Klassen won in eindsprint Limburgs kampioenschap

In afwachting van de aankomst van de Ronde van Limburg werd Zondag- middag op het bekende Adsteeg-circuit het provinciaal kampioenschap

voor nieuwelingen verreden. Om half vier startten 46 renners. De eerste

ronden werden in gelijkmatig tempo afgedraaid. Eerst in de achtste ronde

kwam er tekening in de strijd.

Bouman uit Sittard waagde een uitlooppoging, maar in de 10e ronde werd de vluchteling weer ingehaald door een fel jachtend peloton. Pisters, Reynen en Klassen deden een hernieuwde poging en wisten inderdaad weg te komen. Toen dit trio een voorsprong van 29 sec. noteerde begon het peloton onder aanvoering van Jan Opstals zich te roeren. Maar slechts Bouman slaagde er in zich bij de leiders te voegen. Geleidelijk aan werd het tempo verhoogd. In de 15e ronde werd een voorsprong van 49 seconden genoteerd. Vijf ronden

later had ook de goed rijdende Nelis uit Hulsberg de kop te pakken weten te krijgen. In de laatste ronden bleef dit vijfmanschap elkaar angstvallig bewakend, gesloten, maar in de allerlaatste ronde opende Nelis de aanval. In een lange eindsprint wist Klassen uit Maastricht de zege met 15 m voorsprong in de wacht te slepen De gedetailleerde uitslagen zijn als volgt:

Nieuwelingen: 1 D. Klassen, Maastricht. 76 km in 2 uur 10 min 30 sec; 2 H. Kusters, Heerlerheide; 3 F, Bouman, Sittard; 4 R. Nelis, Hulsberg; 5 W. Philippini, Kerkrade; 6 C. de Rooy, Hoensbroek; 7 J. Opstals, Belfeld; 8

J. Kersten, Siebengewald; 9 J. Reynen, Waubach; 10 H. Ehlen, Broeksittard.

 

KAMPIOENSCHAP VAN NEDERLAND.AMATEURS.(1952.07.06)

Favorieten faalden op het circuit in Zandvoort

Outsider CEES AANRAAD wint fraai amateurtitel

Misschien was dit het vervelendste ama­teurkampioenschap van Nederland dat ik ooit gezien heb en het was ook een kam­pioenschap, waarbij een paar renners, bij wijze van spreken, een pak voor de broek hadden verdiend. Dat van de vier Olym­pische uitverkorenen voor de weg: Plan­taz, Adri Voorting, Van 't Hof en Mae­nen, alleen Maenen de wedstrijd uitreed, was eigenlijk een beetje onbehoorlijk van deze jongelui. Onbehoorlijk tegenover de Sportcommissie, die zoveel vertrouwen in hen had gesteld en ook onbehoorlijk te­genover het publiek, dat, voor een deel in elk geval, toch ook was gekomen om on­ze Olympische hope te zien rijden. Neen, dat was niet netjes en ik kan me zo heel goed de teleurstelling van Cees Aanraad voorstellen. Cees Aanraad is een prach­tige winnaar geweest. Die jeugdige knaap uit Valkenswaard - hij is pas 20 jaar - heeft er hard voor gewerkt. Hij is er van de vijfde ronde af, toen hij met een grote groep aan de achtervolging van vijf weg­lopers begon, hard voor in touw geweest. Door moedig volhouden kwam hij in de kopgroep. En toen a1 die favorieten al waren afgestapt, ging hij door. Had hij misschien geen dorst, had hij het niet warm, verlangde hij niet net zo goed naar een verkwikkend bad in de zee, die zo heel dichtbij lokte en die toch zo ver weg was?

Natuurlijk verlangde hij er naar. Maar hij kon zijn tanden op elkaar bijten. Hij had de mentaliteit om te winnen en toen hij na die zware 176 km, na die vijf uur ingespannen fietsen, afstapte, nou, toen was hij net zo fris als het spreekwoorde­lijke hoentje en hij had er nog wel 176 km kunnen bijdoen.

Daarom was de teleurstelling van Aan­raad, die toch eigenlijk nog maar een jon­gen is, begrijpelijk. Hij had ook graag naar Helsinki gewild. Laat Aanraad zich echter troosten. Er volgt op de Olym­pische Spelen ook nog een wereldkam­pioenschap en Aanraad mag er nu wel stellig op rekenen, dat hij daarheen af­gevaardigd wordt.

Overigens is bij dit wegkampioenschap weer eens opnieuw gebleken, hoe goed we in onze amateur-wegrenners zitten. Cees Aanraad, die in West-Brabant wel bekendheid genoot, maar daarbuiten nog niet meetelde, heeft nu plotseling naam gemaakt en die Van Steenselen uit Mijnsherenland, die tweede werd - eerst in de sprint geklopt! - was nog veel minder bekend. Die ontpopte zich toch ook maar als een taaie rakker. Nummer drie, Van den Heuvel, uit Hengelo, al evenzeer een onbekende en nummer vier, de Eindhovenaar Sebregts, was nog maar pas de nieuwelingen-schoenen ontwas­sen. Eerst nummer vijf, de Amsterdam­mer Rijnders, was een jongen van wie men kan zeggen, dat hij een,goede beken­de op de wedstrijden is.

Wat dat betreft heeft dit kampioenschap dus ook zijn goede zijde gehad.

Dat de favorieten het zo lelijk hebben laten liggen, was wel een bijzonder on­prettige verrassing. Er waren er, die er zich over beklaagden, dat hier de regel van het wereldkam- pioenschap gold: be­voorrading na 100 km. Zij hadden hun bidons al leeggezogen, toen er pas 50 km gereden waren. Dat is allemaal goed en wel, maar als dat een reden is om af te stappen, dan moeten deze renners niet naar grote wedstrijden!

Juist nu hadden zij kunnen tonen, dat zij kunnen doorbijten, als het moet. Wiel­rennen is nu eenmaal een harde sport, voor de amateur net zo goed als voor de prof.

Dat drie van de vier Olympische uitver­korenen afstapten kan mogelijk een an­dere verklaring hebben. Een psycholo­gische. Die jongens hadden immers het gevoel: wij zijn gekozen, we gaan naar Helsinki, waarom zullen we ons dan nu nog druk maken. Een verkeerde mentali­teit natuurlijk, maar toch wel verklaar­baar.

Maar dat waren er maar drie. Voor de anderen, die niet gekozen waren, gold dat zeker niet. Juist niet. Zij hadden moeten doen als Aanraad en juist laten zien wat zij. waard waren.

Renners als Patsy Willekes, Snijders, Daan de Groot, Haan, Van Roon, Verhoe­ven en nog zo veel anderen, hebben het wel heel gemakkelijk opgenomen.

Er waren er ook, die door pech moesten opgeven. Tot die groep behoorde o,a. Piet Peters, die zeer goed gereden heeft en al dadelijk in het eerste groepje van vijf weglopers zat.

Die vijf waren Van den Heuvel, Pauw, Peters en Adri v. d. Voort, de broer van de bekende schaatsenrijder uit 's-Gra­venzande, Wim van der Voort, die zelf ook meereed, maar die op de helft van de strijd afstapte.

Achter dit groepje zwoegde korte tijd een groepje van negen man met De Booy, Boellaard, Sieveking, Vuurman, Van der Kamp, Timmerman - die later wegens verboden bevoorrading moest verdwij­nen -, Donker, Adri Voorting en Hen­driks.

In een ander groepje kwamen Kwantes, Kuitwaard, Plantaz, Aanraad en Se­bregts. Van der Heyden zat ook nog in de voorste gelederen. Peters werd door pech achtervolgd, trachtte weer bij te komen, maar toen hij weer pech kreeg, moest hij er wel af. Dat was jammer.

De groep Plantaz, waaruit Kwantes -was weggevallen, slaagde er in, na ronden­lange hardnekkige strijd, die tot het beste van de gehele wedstrijd behoorde, aan­sluiting te krijgen met de kopgroep. En toen dacht iedereen: nu zal Jan Plantaz, die zich het achtervolgings- kampioen­schap liet ontgaan, het wegkampioen­schap wel willen verdienen.

Maar nauwelijks zat Jan Plantaz aan de kop, of hij stapte doorgemoedereerd van zijn fiets.... omdat hij honger had!

Het werd een afvalrace en gros en er bleven tenslotte maar vijftien renners in de strijd.

Na dertig ronden konden Aanraad en Van Steenselen samen de kop nemen. Van den Heuvel en Sebregts werden to­taal los gereden. Maar ook Van Steen­selen kon het niet houden. Hij kwam 200 meter los te liggen, maar kwam terug doordat hij hulp kreeg van renners, die gedubbeld waren. Aanraad won overtuigend in de sprint. BRON:Jan LIBER

Amateurs: 1. Aanraad, Oud Gastel, 4 uur 58 min. 30 sec.; 2. Van Steenselen, Mijnsherenland, op 6 lengten; 3. Van den Heuvel, Hengelo, 5 uur 59 sec.; 4. Se­bregts, Eindhoven, 5 uur 3 min. 36 sec.; 5. Rijnders, Amsterdam, 5 uur 5 min. 6 sec.; 6. Stevens, Elsloo, z.t.; 7. Roovers, Etten, z.t.; 8. Maenen, Valkenswaard, 5 uur 9 min. 11 sec.; 9. Van Grinsven, Eindhoven, z.t.; 10. Kloosterziel, Wezep, z.t.; 11. Van der Kloot, Zundert, z.t.; 12, Adri van der Voort, 's-Gravenzande, z.t.; 13. Van der Heyden, Helmond, z.t.; op 2 ronden 14. Kooyman, Den Haag; 15. Van Amen, Rotterdam.

Er was ook nog de traditionele nationale nieuwelingenwedstrijd over 59 km, waar­in de zeer jeugdige, nog geen 18-jarige J. Opstals uit Belfeld zegevierde. Was dat Belfeld ook niet de geboorteplaats van een zeer beroemd renner uit de grijze oudheid, Mathieu Cordang?

Voordat Opstals won, was er eerst een groepje van vijf man weg geweest. De Bruin, Rol, Van Beers, Bouman en Pie­per. Daaruit vielen de laatste twee weg en Opstals, Vink en Lute kwamen naar voren. Het werd een aardige eindsprint, die de volgende uitslag had:

Nieuwelingen:1. J. Opstals, Belfeld, 1 uur 32 min. 26 sec.; 2. Vink, Rotterdam; 3. Rol, Alkmaar; 4. Van Beers, Etten; 5. De Bruin, Etten; 6. Lute, 's-Graveland; 7. De Graaf, Haar­lem en 8. J. Smit, Amsterdam. Op 40 se­conden volgden nog 9. Baardwijk, Vlij­men en 10. v. d. Linden, Helmond.

 

KAMPIOENSCHAP VAN NEDERLAND.BEROEPSRENNERS.(1952.06.15)

Kampioenschap op de Cauberg een triomf voor…….KEES PELLENAARS

Succes van de Tour ploeg nog sprekender dan vorig jaar

DEKKERS weer de lauweren

Het ligt misschien aan ons, dat wij de strijd om het kampioen­schap van Nederland op de Cauberg, de beide laatste keren nauwelijks hebben gezien als een zuiver persoonlijke affaire van de renners die daaraan deelnamen. Daaruit volgt niet, dat wij geen waarde hechten aan de dubbele triomf, welke Hans Dekkers juist in deze beide jaren heeft behaald. Het vorig jaar bewees hij ermee dat deze jongste van alle professionals op weg naar de top een hele reeks phasen wenste over te slaan; dit­maal bevestigde hij zijn kwaliteit en conditie op een manier die aan duidelijkheid niets te wensen over liet; ook al scheelde het dan maar een vingerdikte met die schier onbreekbare en onbuigbare Wim van Est. Daar dus niet van. De dubbele triomf  van Dekkers is een succes dat wij in geen enkel opzicht willen ontluisteren, ook al heeft de jury zijn uitspraak pas kunnen doen nadat de renners de modder en de klei van de Cauberg en de Sint Jansberg al lang van hun gezichten hadden afge­wassen en met netjes gekamde haren als oppassende school­jongens hun uitslag bij de meester waren komen halen.

Desondanks is de winnaar van deze wedstrijd, de grote win­naar dan, een ander. Een, die zijn fiets nu al bijna twee jaar op zolder of in de schuur heeft staan en die Zondagavond bij  de eindstreep in Valkenburg alleen maar „in de koleire schoot", omdat twee partijen de twee mannen wier overwinning zij voorstonden, in hun luid gekrakeel probeerden te betrekken. Want Kees Pellenaars had gezien - en dat moet die (schijnbaar) zo keiharde Pel toch verbazend veel goed hebben gedaan - dat dit fel omstreden Cauberg-kampioenschap voor Van Est en Dekkers allerminst een punt was om elkaar in de haren te vliegen. Ze waren het er in hun hart al over eens toen de jury nog moest beslissen. Dekkers zei „Van Est" en Van Est liep zonder aarzelen naar de microfoon, om er te getuigen van zijn grote voldoening over dit kampioenschap. Daarom protesteerde Van Est tegen de officiele uitslag, die Dekkers als winnaar ver­meldde. En Dekkers? Ze waren broederlijk samen het parcours afgelopen die twee; de kampioenskrans, nog zonder bestem­ming toen, achter hen aan. „Allicht dat Wim van Est protes­teert, ik dacht ook dat het anders was!" Aldus Dekkers.

Kijk, dat was het. De Pel stond ergens op de Cauberg naar zijn jongens te kijken en was er dus niet bij, toen zich precies het­zelfde bij de Limburgse amateurs voordeed. Behalve de jury had vrijwel niemand Nieskens als overwinnaar de streep zien passeren. Ook Nieskens niet. Maar niet zodra had de jury be­kend gemaakt dat, Nieskens voor Gelissen over de lijn had zien gaan, of de jongeling kwam in begrijpelijke opwinding op de bloemenkrans en de medaille afsnellen en ging bij hoog en laag met iedereen op de mat, die zijn suprematie toen nog betwistte. Begrijpelijk in de opwinding van het geval. Maar het was de winst van Pellenaars dat het bij zijn -jongens van- , de Tour, die het straks samen moeten doen, anders ging.

Veelzeggende uitslag.

Maar er was meer. Wie graag cijfers bestudeert, statistieken napluist of vergelijkingen trekt, heeft aan de uitslag van dit kampioenschap zijn hart kunnen ophalen. Het vorig jaar wer­den de drie eerste plaatsen in het eindklassement bezet door drie mannen van de ploeg voor de Tour de France. (Apropos, herinnert ge U nog dat de volgorde ook toen 1. Dekkers, 2. Van Est, 3. Wagtmans was?) Zo'n duidelijk applaus voor Pelle­naars beleid zou men dit jaar nauwelijks kunnen verwachten. Maar dat applaus kwam wel. Ditmaal waren de vier eersten, vier renners; die over enkele dagen naar de Tour gaan. Meer nog. Zes schaarden er zich onder de eerste zeven, omdat alleen die taaie Jefke Janssen, die heeft laten zien dat je hem voor­lopig nog niet hoeft af te schrijven, zich als, vijfde in de strijd mengde. Dat waren in volgorde: Dekkers, Van Est, Voorting, Wagtmans, (Janssen), Faanhof en Roks. Maar ook Van Breenen; sputterend van verontwaardiging en woede tegen zijn achter­band die net begaf en Nolten, kwamen binnen bij de zeventien renners van de vijf en veertig, die in dit hondenweer stand hielden.

Zeiden wij teveel, toen we schreven dat dit kampioenschap op de Cauberg een triomf voor Pellenaars was?

En zo de taal der cijfers niet rechtstreeks tot U spreekt. Zo ge terecht de mening zijt toegedaan, dat iemand die halverwege­ door niets dan lekke banden uit de strijd wordt gejonast, beter kan hebben gereden dan de winnaar, dan moet ge U toch nog even wijden aan de bestudering van hetgeen wij in deze wed­strijd zo links en rechts aan indrukken. hebben opgedaaI.:Dekkers bijvoorbeeld, de officiele winnaar, heeft de indruk die hij tijdens de laatste dagen van de Ronde van Nederland heeft gemaakt, volkomen bevestigd. Hij heeft te rechter tijd zijn conditie teruggekregen en zal beter beslagen - ook al door zijn ervaringen van het vorig jaar - naar Fmnkrijk vertrek­ken, dan toen hij als piepjong professional een avontuur tege­moet ging, waarvan men ook op de Cauberg, op 300 Caubergen achter elkaar, de draagwijdte niet kan bevroeden.

En kijk me dan die Van Est eens aan, zoals hij daar aan de eindstreep staat op de Oud-Valkenburgerweg! “Zwart van de modder", luidt de gangbare term. Maar Van Est is niet zwart van de modder, hij is geel van de klei. Vanwege die kronke­lende, glibberige en zuigende afdaling van de Sint Jansberg. Maar als je een doek neemt en je veegt die smurrie weg dan zie je een gezicht dat de sporen van die zware strijd nauwelijks , draagt. Ik denk heus niet aan die Gele Trui van Dax, wanneer ik zeg, dat deze ijzersterke Van Est op dit moment misschien in een conditie verkeert- als nooit tevoren., Bordeaux-Parijs (ook uitgereden zonder een spoor van uitputting), de Ronde van Belgisch Limburg, de Ronde van Nederland en deze strijd­ op de Cauberg getuigen daarvan. Want leg eens eerlijk Uw kaarten op tafel: Wie had ge gewonnen gegeven toen Dekkers en Van Est samen op de eindstreep afgingen? Dekkers! Met straatlengte. Het vinnige sprintertje voor de stoere treinloper, nietwaar? Wel, Dekkers heeft die sprint gewonnen, maar het verschil van straatlengte werd een verschil van vingerdikte, omdat Van Est nog zoveel ongebruikte kracht over had, dat hij ditmaal zelfs de snelheid kon weerstaan. Houd hem weer in het oog, die taaie Wim!

Niet voor niets.

En zo ge Zondagavond, nadat ge U op onze Cauberg tot op het hemd nat hebt laten regenen, in de familiekring mocht hebben verteld, dat die dappere kleine Wagtmans voor niets 100 kilo­meter op kop heeft gezeten, dan vindt ge ons bij Uw tegen­standers. Laat Wout te vroeg op stap zijn gegaan, laat hem er te zeer op gebrand zijn geweest z'n teleurstelling van het vorig jaar te wreken, toen hij ook een hele tijd voor het peloton heeft uitgereden. Boeiender en interessanter dan de vlucht van de Wagtmans, die tussen de vijfde en de vijftiende ronde alleen - aan de kop ging, was voor ons die tengere maar taaie knaap, die in de laatste ronde, toen er al zeventien Caubergen en zeventig- liter hemelwater en zevenhonderd gram Limburgse klei op zaten, ergens uit de diepte van zijn listig gecamoufleerd arsenaal nog wat reservekrachten wist op te duikelen. Toen de vermoeidheid de laatste Mohikanen als een kilometerslange harmonica uitrekte, zat Wagtmans daar ergens voorin, 500 meter achter de twee vluchtelingen. Niet murw, niet ontmoe­digd, maar nog even begerig als wie dan ook naar de titel, die hij als amateur op ditzelfde parcours al eens had behaald. Even begering als Voorting bijvoorbeeld. Wat zie ik hem graag aan de slag, deze sierlijke slanke Haarlemmer, op, wiens goede resultaten van de laatste tijd ge vooral eens moet letten, nu het Grote Gebeuren in Frankrijk voor de deur staat. En wat was hij er op gespitst om erbij te zijn op net goede moment, om zijn altijd uitstekende plaatsen in dit soort wedstrijden nu eens te transformeren in een eerste. Dat spel ging niet door, ook dit­maal niet. En ook werd het geen derde plaats, omdat waarach­tig die kleine Wout nog iets had, ergens in zijn pink of, waar dan ook, voor die laatste vijftig meter. Maar Pellenaas, die zich herirnert hoe Voorting het vorige jaar in de laatste 100 kilometer voor Dax Van Est in de gele trui heeft helpen steken, zal tevreden zijn. Dat wordt weer een van zijn besten!

Het is logisch, dat de eersten in het klassement speciaal de aandacht krijgen. Maar volgt daaruit, dat wij de anderen ver­geten, of hun prestaties minder hoog aanslaan? Allerminst. Denk aan Faanhof; Voor hem met zijn grote, zware lichaam,­moet die Cauberg een nachtmerrie zijn. Maar Faanhof, om U te dienen, wordt zesde op niet meer dan een minuut en twee entwintig seconden. En Roks is bij hem. Roks, jong en met alles wat hij worden kan en worden moet nog voor zich. Vorig jaar debuteerde hij als professionaal met een vierde plaats in het kampioenschap.Ditmaal was hij zevende. Noem dit geen ach­teruitgang, als ge ons een plezier wilt doen. Denk aan de voor­uitgang van onze renners-elite. Controleer hun uitslagen, de opgang die ze maken in de buitenlandse pers, de toenemende grootte van hun getal. Houd het Roks maar voor wat hij wor­den moet en kan en ook zal als hij er alles voor doet. Houd het hem voor en hij zal er op of springen als een hond, die dagen gevest heeft ..

Er zijn er meer.

Er zijn er meer.Denk aan Van Breenen. Die passeerde ons tegen het einde ergens boven op de berg, sakkerend over zijn lekke band, die een zonder merkbare inspanning gereden wed­strijd kapot dreigde te maken. Wat ging er om in het hoofd van de eerzuchtige Tarzan, die tussen Veendam en Utrecht zijn harde, maar zo waardevolle en goed geincasseerde les over ploegdiscipline heeft gehad? Kunt ge het niet radon bij iemand, die zijn koers zo doelbewust heeft uitgezet? „Mij die wedstrijjd! Mij die titel!" En heus, wij onderschatten Van Est noch Dek­kers, Wagtmans noch Voorting, wanneer we zeggen, dat hij goed en gemakkelijk genoeg reed om een kans te hebben.

En nu telt ge voor Nolten een achterstand van 8 minuten. Ge zijt teleurgesteld, maar ge zijt dat zonder onze toestemming. Want Jan Nolten, die geen renner-van-de-dag is, maar een man van de etappes is, heeft die allersterksten niet tot zijn schande op het laatste ogenblik moeten laten gaan! Zijt gij overigens ver­geten, dat deze jongste van onze huidige profs, drie ronden voor het einde nog ijverig meehielp om Wagtmans in te lopen? Wij niet. Het zal waarachtig wel gaan met Jan Nolten. . . .

Mogen we nu nog niet zeggen, dat dit kampioenschap van de Cauberg een triomf voor Kees Pellenaars was?

Ja, er zijn er meer. Meen niet dat we in dit kampioenschap van Nederland alleen maar Tour-candidaten hebben zien optreden. Onze hoed af voor Van Sambeek, die een beste wedstrijd heeft gereden; evenals Van der Zande, met wie hij broederlijk samen binnen- kwam. Jefke Janssen hebben we al gegeven wat hem toekomt. Lambrichs ook, wanneer we U eenmaal verteld heb­ben, dat die pas van het front word weggerukt, toen een paar ronden voor het einde zijn achterband het begaf. Henk de Hoog heeft het toch ook maar weer een heel stuk gerooid en Piet de Vries, en Schweitzer, Van As en Van Elderen hebben het even­eens volbracht. Iemand vergeten? Wis en waarachtig niet, want Suykerbuyk hebben we voor het laatst bewaard. Je kunt in een paar woorden veel zeggen: wanneer die volgend jaar niet volledig rijp is voor de Nederlandse ploeg in de Tour de France - hij zou er nu al bij kunnen zijn - heeft hij er wee afgenokt, of onze naam is Van Puffelen!

Beroepsrenners:1. Hans Dekkers (Eindhoven), 198 km in 5 uur 36 min. 25 sec.; 2. Wim van Est (St. Willibrord) z.t.; 3. Wagtmans (Breda); 4. Voorting (Roosendaal),op 20 sec.; 5. Janssen (Elsloo), op 25 sec.; 6. Faanhof (Roosendaal); 7. Roks (Sprundel), op 1 min. 22 sec.; 8. Van Sambeek (Valkenswaardl- 9. Van der Zande (Halsteren); 10. De Hoog (Borgerhout), op 3 min. 35 sec.; 11. Lambrichs (Bunde), op 3 min. 43 sec.; 12. Van Breenen (Amsterdam), op 6 min. ' 12 sec.; 13. Suykerbuyk (Breda), op 6 min. 44 sec.; 14. Nolten (Geleen), op 7 min. 5 sec.; 15. De Vries (Vlaardingen), op 13, min. 10 sec.; 16. Van As (Roosendaal), op 13 min. 16 sec.; 17. Van Elderen (Eindhoven).

 

KAMPIOENSCHAP VAN NOORD-BRABANT EN ZEELAND.(1952.06.08)

Onstuitbare MAENEN onbetwist Brabants kampioen

Zeeuwse titel voor Inghels

Er was geen houden aan! Met zoveel overmacht trok de jonge Brabantse ster Jules Maenen in het gevecht om de wegtitel van zijn provinele ten strijde, dat hij alles en iedereen loste. En onder die tegenstanders waren toch jongens als Verstraeten, Verhelst, Wolfs, Van der Linden, Aanraad, Deelen, Paymans en Van Est. Op het twaalf kilometer - lange circuit van Ossendrecht - een goed circuit - gaf zijn tempo op den duur de doorslag. Overigens was de strijd levendig van begin tot einde; een bijzonder, interessant kampioenschap, dat we nog vele malen hopen te kunnen meemaken.

Reeds in de eerste ronde word de grondslag gelegd voor de later- volgende beslissing. Toen immers ontsnapten Cuijten en Van der Velden, die Van der Kloot, Kees Verstraeten, Wolfs, Van Est, Hendriks en Maenen meekregen. De felle jacht, die op deze vluchters werd ingezet, vooral door Verhelst, Aanraad en De Reuver, had geen enkele uitwerking. Het enige resultaat was dat een aantal zwakke broeders moesten afhaken. Na ver­loop van tijd viel de groep dan ook in enige stukken uiteen.

De kinderkopjes van Calfen brachten drie van de leidende acht ten val. Van Est, Cuijten en Hendriks vielen zodoende af. Maar ook bij de achtervolgens viel nu en dan een man af, zodat de groep-Maenen na 100 kilometer een kleine vier minuten voor­sprong had. Twee anderen, Kees Verstraeten en Henk van der Kloot, moesten eveneens hun goede positie prijsgeven. Alleen Verstraeten, Wolfs en Maenen lagen nu nog aan de spits. Maar hoe vreemd het ook klinke, met de kilometer nam. de kracht van dit trio toe. Er was na 150 kilometer al geen hoop meer voor de anderen, dat zij op normale wijze zouden bijkomen.

    Maar Jules Maenen was daarmee nog niet tevreden: 20 kilo­meter voor het einde verliet hij Wolfs en Verstraeten en ging met groot geweld op de eindstreep af. Hij was een groot overwinnaar. Inghels, de enige Zeeuw die de wedstrijd uit­reed, werd goede vierde en dus kampioen van zijn provincie. Rutten uit Den. Bosch won een weinig sensationele nieuwe­lingenwedstrijd op dit parcours, voor C. Vriens (Eindhoven) en H. v. d. Linden (Helmond).

Amateurs: 1. J. Maenen, Valkenswaard, 178 km in 4 uur 27 min. 13 sec.; op 2Y2 minuut 2. C. Verstraeten, Breda; 3. M. Wolfs, Vlijmen; op 7 minuten 4. K. Inghels, Sas van Gent; 5. A. Borremans, Iloogerheide; 6. P. van der Linden, Helmond; 7. Cuijten, Mierlo; 8. M. Deelen, Helmond; op 1 ronde 9. N. de Reuver, Oss; 10. L. van Batenburg, Bosschenhoofd; 11. A. Rooy­mans, Someren.

Nieuwelingen: 1. Herman Rutten, 2. C. Vriens, 3. Hein van de Linden,

ZEELAND:

Amateurs: 1. K. Inghels

Nieuwelingen: 1. Jan Westdorp

 

KAMPIOENSCHAP VAN NOORD-HOLLAND.(1952.06.07)

KRIJN POST wegkampioen van Noord-Holland

Hebt U ook gelezen, dat we er een wielrenner hebben bijge­kregen die Lenstra heet? We kennen hem niet, deze Amster­damse nieuweling, weten niet of hij groot of klein, stevig of broos, levendig of stil is. Dat doet er ook niet toe. Het gaat alleen hierom: iedere week komt men in de verslagen of club­-- berichten nieuwe namen van, renners tegen en als men nu hoort, dat Krijn Post wegkampioen van Noord-Holland is ge­worden en nog wel met een behoorlijke voorsprong, dan is het te begrijpen, dat sommigen zich afvragen: „Post, Krijn Post, waar komt die nu weer zo ineens vandaan?"

Men zal kennen opwerpen, dat enkele vooraanstaande ama­teur-wegrenners niet aan dit provinclaal kampioenschap kon­den deelnemen. Daan de Groot en Piet van Roon bijvoorbeeld, die onze kleuren in Denemarken en Zweden verdedigen; Arend van 't Hof en Adri Voorting, op dezelfde dag in Duitsland aan de start; Wim Snijders, geplaagd door een zware keelontste­king. Allemaal goed en wel, maar al deze renners hebben het in de voorafgaande wedstrijden van betekenis ondervonden, dat Krijn Post, een jonge man uit Nieuw Vennep, een best stukje kan fietsen. Hij vecht zijn robbertje mee, hij weet wat doorgaan is en als hij zich op kop bevindt, moeten vele van zijn tegenstanders maar al te vaak van het zadel. Ook Zaterdag was dit het geval. Op wegen van de Wijde Wormer via Purme­rend en Hoorn naar Enkhuizen, waar van de ruim honderd deelnemers heel wat moeten „lossen" en Jan la Grouw, Piet Hoogerwerf, Eric Meyer, Arie Klein en Piet Peters door een lege tube veel terrein verloren - de renners hadden een sterke wind tegen -, was Post de gangmaker van de”hoofdmacht", twaalf man sterk. Die twaalf koplopers waren: Mehagnoul, die een wat vermoeide indruk maakte, Jun, Van Leeuwen, Kwantes, Wiese, Koeman, Smit, Van de Berg, Hofland, Post, Sieveking en Bruggenkampp, de winnaar van de “Acht van Bolsward". De voorsprong op het tweede peloton met een Rusman, Altink, Kuitwaard, Tienstra, Donker en Zieleman, Bredius, Pieters, Zieleman en Van Heusen, Havik, De Koning, Stoete, Van Maris en Rijnders was echter niet groot genoeg en even voorbij Medemblik was alles weer bijeen. Maar er was­ nog een groepje op komst, een groepje van drie: Ton Peters, Arie de Hoog en Leen Boellaard. Toen deze jongens aansluiting hadden gekregen wachtten zij niet, maar gingen vrijwel meteen door. Slechts een, man uit het grote peloton sprong mee: Piet Smit, waakzaam tot en met. Een man? Ruim vierhonderd meter renden Peters, De Hoog, Boellaard en Smit voor de grote groep uit, toen Krijn Post zich even oprichtte en de situatie overzag. Vierhonderd meter ruim, ja, die konden wel eens van beslissende betekenis zijn, vond de ijzersterke vechter. En ;plots, met een korte, hevige aanzet, schoot Post naar voren, op jacht naar de uitlopers, die er een best mannetje bijkregen. Dat was tussen Schagen en Alkmaar, ter hoogte van Zuid' Scharwoude, na 108 kilometer. In Alkmaar zelf was de voor­sprong van de vjjf leiders uitgegroeid tot 1 minuet en 45 secon­den op Hofland en Koeman en 2 minuten 10 seconden op het gehavende peloton. Krijn Post was echter nog niet voldaan. Op weg naar Castri­cum had hij zijn vier metgezellen al eens “gemeten" en in de buurt van Uitgeest (145 km) trek hij alleen van leer. Tonny Peters, Piet Smit, Arie de Hoog en Leen Boellaard, die op een zeer goede wedstrijd mogen terugzien, bogen voor dit geweld van de boerenzoon uit de Haarlemmermeer gelaten het hoofd. BRON:EVERT VAN MOKUM.

Amateurs: 1. Krijn Post, Nieuw Vennep, 160 km in 4 uur 3 min. 24 sec.; op 49 sec. a. A. de Hoog, Amsterdam; 3. P. Smit, Amsterdam; 4. T. Peters, Haarlem; 5. L. Boellaard, Amster­dam; op 3 min. 10 sec. 6. E. Koeman„ Krommenie; 7. J. Hofland, Beverwijk; op 3 min. 19 sec. 8. W. Rusman, Haarlem; 9: J. Ziele­man, Amsterdam; 10. A. Donker, Amsterdam; 11. J. Mehagnoul, Amsterdam; 12. P. Sieveking, Amsterdam; 13. R. Altink, Am­sterdam; 14. P. Pieters, Haarlem; op 3 min. 34 sec. 15. J. Hen­pink, Alkmaar; 16. W. Jun, Amsterdam; 17.. H. Kuitwaard,Velsen; 18. P. van Heusden, Amsterdam; 19. J. Bruggenkamp, IJmuiden; 20. D. Broerse, Zaandam.

 

KAMPIOENSCHAP VAN NOORD-NEDERLAND.(1952.06.07)

Hengeloër Van den Heuvel werd Noordelijk wielerkampioen

Groninger favorieten moesten de strijd staken

De Hengeloër Van den Heuvel is Zaterdagavond laat — het was al by negenen toen in het wijde landschap rondom het Aduarderdiep na bijna 5 nren fietsen eindelijk de beslissing viel — wielerkampioen van de vier Noordelijke provinciën geworden, met welk succes hij de hegemonie van de Groninger renners heeft afgesloten. In 1950 werd hy in eigen omgeving door Anton Hazewinkel geklopt, in 1951 te Emmen door Eppie Warta, en beide keren ging de titel juist aan zyn neus voorbij. Op deze winderige Zaterdagmiddag en -avond had Van den Heuvel tenslotte met twee tegenstanders af te rekenen, met zijn plaatsgenoot, de jeugdige Nijmeijer, en

met de stoere Pekelder Fré Mik. Geen Eppie Warta dus, die na zijn verbluffend succes in de „Acht van Bolsward" opnieuw en nu meer dan ooit favoriet was. Maar zijn zenuwen konden deze algehele aandacht blijkbaar niet verwerken. En ook Klaas Wiltjer kwam niet in aanmerking. Hij draaide wel mee in de kopgroep, maar deed daar te veel werk en stond met hevige kramp halverwege de 170 fem. naast zijn fiets. Van de outsider Drewes Kooistra was de „forme" beter dan we in lange tijd hebben gezien, maar naarmate de kilometers zich op elkaar stapelden, kwam de verwachte „ram" en Kooistra moest de kopgroep, nog bestaande uit Van den Heuvel, Nijmeijer en Mik, laten gaan. De vierde plaats was voor hem evenwel een onverwacht en fraai succes. Zo bleef Fré Mik als enige Groninger kanspaard over.

De strijdvaardige Pekelder was ook nu weer vermetel genoeg om er alleen tussen uit te gaan. Ongeveer 40 km. voor de finish vluchtte hij bij de twee Hengeloërs vandaan, nam een honderdtal meters, die in de volgende 12 ½   km. zelfs tot ongeveer 300 meter aangroeiden. Maar Mik had het tijdstip om weg te gaan nog te vroeg gekozen en tenslotte hadden van den Heuvel en Nijmeijer niet zo heel veel moeite meer om in samenwerking Mik te gaan halen. De beslissing was toen eigenlijk al ten nadele van Fré Mik gevallen. De beide Hengeloërs begonnen vrijwel onmiddellijk met hun spel van

eindeloze demarrages een spel waarin Mik, na al hetgeen hij reeds had gedaan, verliezer moest zijn. De Pekelder streed tot het laatste en helemaal kwijt konden de beide Hengeloërs hem dan ook niet. De eindsprint was niet zo fel, blijkbaar hadden de Twentenaren onderling reeds uitgemaakt, dat Van den Heuvel als eerste over de eindstreep zou gaan. Nijmeijer, nog opmerkelijk fris na 170 km., was in elk geval reeds meters voor de eindstreep geklopt. Mik werd derde en kampioen van Groningen. De grote afstand van ruim 170 km. en de vrij dichte Westenwind, die ongehinderd blies over het 12 ½  km. lange parcours, dat van Steentil naar Oosturn over Garnwerd en langs Feerwerd liep, hebben overigens wel hun slachtoffers gemaakt. Van de 59 van de start vertrokken renners zijn er slechts 16 door de finish gegaan. Tot hen behoorden naast Mik en Kooistra ook de vechter Geert Biel uit Bonnerveen, de Groningers Frans Scholte, Hilbrand Molenberg en Arie van der Eijet, de Veendammer Nieuwold en de Delfzijler Smit. Zij plaatsten zich weliswaar niet op de voorgrond, maar zij hebben toch uitstekend gereden. De Meppeler Elling werd kampioen van Drenthe, de Harlinger Cor Nijkamp, die zomaar Jan Charisius in een eindsprintje klopte, kampioen van Friesland. De totale uitslag was:

Amateurs: 1. en kampioen van Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel: M. van den Heuvel (Hengelo) 177 km. in 4 uur 49 min. 48.9 sec; 2. F. Nijmeijer; 3. F. Mik, Nieuwe Pekela; 4. D. Kooistra, Groningen; 5. H. Elling, Meppel; 6. Th. Rödel, Borne; 7. M. Luppes, Glanerbrug; 8. G. Biel, Gasselternijveen; 9. H. Hanstede, Rijssen; 10. G. Smit, Delfzijl;

11. F. Scholte, Groningen; 12. C. Nijkamp, Harlingen; 13. J. Charisius, Leeuwarden; 14. H. Molenberg, Groningen; 15. H. Nieuwold, Veendam; 16. A. van der Rijet, Groningen.

In de selectiewedstrijd voor nieuwelingen, eveneens van de vier Noordelijke provinciën, zegevierde Jan Reinholdt uit Gieten

Hij won de eindsprint van Coen Zondag uit Delfzijl. Reinholdt had het goed bekeken, toen hij het grote verzet van 52—17 monteerde. Op dit parcours kon hij het proberen en hij heeft er succes mee gehad. Sjabbe Hoving, de favoriet van de N.W.V., kwam in de eerste ronde te vallen. Wel wist hij zijn hierdoor opgelopen achterstand weer weg te'werken, maar hij had toch zoveel last van de schaafwonden, dat hij aan de eindsprint niet meedeed. Coen Zondag wachtte tevergeefs op hem. Toen Hoving echter niet sprintte was Zondag juist even te laat om Reinholdt nog te kunnen kloppen De uitslag was:

Nieuwelingen: 1. J. Reinholdt, Gieten, 60 km. in 1 uur 38 min. 55 sec; 2. C. G. Zondag. Delfzijl; 3. S. Santema, Wirdum; 4. H. Timmer, Delfzijl; 5. G. Nijkamp, Zwolle; 6. J. Bake, Hengelo; 7. H. Postema, Hoogkerk; 8. R. Frankot, Assen; 9. E. Kramer, Hoogkerk; 10. M. Spijkerman, Meppel; 11. T. Maatman, Groningen; 12. 5. Hoving, Hoogkerk. De wedstrijden werden bijgewoond door de burgemeesters van Aduard en Ezinge, door wier gemeenten het parcours liep. En de organisatie ? De Noordelijke Wielervereniging heeft zeker geen beste beurt gemaakt. Er ontbrak nog wel het een en ander aan. Jammer. Wel een beste beurt maakte het muziekcorps „De Bazuin" uit Aduard, dat de weinige toeschouwers verpoosde met vrolijke marsen.

 

KAMPIOENSCHAP VAN UTRECHT EN GELDERLAND.(1952.06.07)

GIJS PAUW kampioen van Utrecht

ROELOFS kampioen van Gelderland

Het kampioenschap van Utrecht en Gelderland, verreden in het heuvelachtige terrein tussen Groesbeek en Berg en Dal, is een aangelegenheid geworden van de renners Gijs Pauw, Van de Broek en A. Smits, die respectievelijk uit Utrecht, Breuke­len en Vreeswijk afkomstig zijn en er dus een provinciaal on­deronsje van maakten, waaraan geen ander te pas kwam. De andere 56 deelnemers - onder wie vier Jansens - kregen geen enkele kans toen Pauw, Van de Broek en Smits na 60 van de 154 kilometer op avontuur uitgingen. In snelle vaart namen de drie vluchters een voorsprong, die tot drie, vier minuten aan­groeide. Op de Holledeurn evenwel kregen de uitlopers met pech te kampen - een van hen kwam zelfs ten val - zodat zij werden ingelopen. Maar weldra gingen dezelfde drie er weer op uit. Nu voorgoed. Met zes minuten voorsprong kwamen de meesters van deze wedstrijd over de streep.

Amateurs: 1. G. Pauw, Utrecht, kampioen van Utrecht, 154 km in 4 uur 6 min.; 2. H. van de Broek, Breukelen; 3. A. Smits, Vreeswijk; op 6 min. 4, G. de Korte, Utrecht; 5. A. Roe­lofs, Arnhem, kampioen van Gelderland; 6. J. Hillebrink, Rhe­den; 7. E. Kloosterziel, Wezep; 8. M. van der Meer, Nijmegen; 9. J. Beumkes, Lochem; 10. J. Pol, Amersfoort.

Nieuwelingen: 1. Michel Stolker, 2. J. Brouwer, 3. A. van den Bosch,

GELDERLAND:

Amateurs:1. Nol Roelofs, 2. Joep Hillebrink, 3. Eddy Kloosterziel,

Nieuwelingen: 1. Dick van Blankenvoort, 2. Nico Meijer, 3. J. van de Stroom,

 

KAMPIOENSCHAP VAN ZUID-HOLLAND.(1952.06.07)

Jantje Verhoeven Zuidhollands fietskampioen

Stijve bries verhinderde vroege uitlooppogingen

Later — over een heel lange tijd pas — zullen we weten of die tengere Jantje Verhoeven uit Overschie daar op het mooie parcours bij Stompwijk werkelijk is begonnen met het schrijven van zijn hoofdstuk in de geschiedenis van Neerlands wielrennerij. In ieder geval zal hij dan een pakkend begin van zijn verhaal hebben — echt een begin, dat tot verder lezen noodt. Want zijn overwinning, dié hem het Zuidhollahdse kampioenschap van de amateurs opleverde, was Zaterdag knapt— héél knap.

Jantje Verhoeven — zie hem, schriel manneke met pas een zweem van dons op z’n kaken. Een jongetje, dat niet al die andere grote amateurs zo maar op het lange eind van 170 kilometers van zich los rijdt. Wèl een manneke met pure vitesse. Want al heeft hij niet de lading van een kanonskogel, die over kilometers wordt weggeschoten, in zich, doch slechts die van een revolverpatroon, die hooguit een paar honderd meter reikt, hard gaat Jantje als hij explodeert. En daarom gebruikt-ie zijn explosies in deze soms martelend lange cours om van groep naar groep te wippen. Daarom is hij ook eerder op gang als het ten slotte op een eindsprint uitdraait tussen hem en drie zware kanonskogels: Stout, Amen en Petersen. En zo stuift Jantje, reeds vóór de streep juichend, op de hulde-zoenen-af.

Toen dat onder de reeds laagstaande zon gebeurde, na vier uur, 31 minuten en twee seconden fietsen, was het bladstil geworden — de windstilte van de Hollandse zomeravond. Maar al die tijd daarvoor had er een stijve bries gestaan: een bries als een muur, waar de renners telkens weer een kilometer of zes tegenop moesten tornen en die elke uitloper verlaagde tot een weinig intelligente zelfmoordpoging.

De ene uitloper na de andere ging er zo aan en zelfs de drie krachtmensen Alblas, Bos en De Jager, die halverwege de course bijna een minuut, voorsprong kregen, hielden het niet tegen de bries en de achtervolging van het sterk gedunde peloton.

De oersterke Bos hield het hoofd het langst omhoog. Hij was nog bij die vier, die achter de in de voorlaatste ronde plotseling weggesprongen Stout aangingen. Maar die jacht was net teveel voor hem. Verhoeven, Amen en Petersen kregen Stout wel te pakken en besloten het toen maar op de eindsprint te houden. Doch Bos haalde die sprong naar Stout niet meer, bleef zo leeg als een emmer op z'n fiets achter en moest in de laatste kilometers nog elf renners laten passeren. Wat overigens niets meer kon afdoen aan de moed, waarmee hij keer op keer leiding had gegeven aan de jacht op vluchtelingen en waarmee hU de wedstrijd kleur had geschonken.

Ook knap

De reden slechts 68 km. De grote man van hen werd de Hagenaar Hamelink, die z’n ketting van het tandrad reed en z’n wiel los, die na de reparatie tóch nog bij de groep kwam, kracht genoeg had om meteen samen met Kaptein achter de sterke uitlopers Den Outer en Vink aan te gaan en die ten slotte ook nog het felst was in de eindsprint tussen die vier. Ook héél knap! De uitslagen waren:

Amateurs: 1. Jantje Verhoeven 170 km in 4.31.02.; 2. K. Stout; 3. J. Amen; 4. J. Petersen; 5. W. van Brunschot; 6. R. Wallet; 7. H. Muhtz; 8. H. de Vos; 9. A. v. d. Putten; 10. P. Kooyman; 11. W. Verhoeven; 12. G. Velthoven; 13. M. van Gils; 14. A. van Steenselen; 15. A. Kusters; 16. W. Bos.

Nieuwelingen: 1. C. Hamelink 68 km in 1.55.13.; 2. J. Kaptein; 3. W. den Outer; 4. M. Vink; 5. C. van Gooi; 6. T. Dangerman; 7. J. van Vliet; 8. M. Zoet; 9. B. Alblas 10. J. Oelen.

 

KERKDRIEL.(1952.06.29)

Amateurs: 1. Pauw, Utrecht, 100 km in 2 uur 35 min. 8 sec.; 2. Sieveking, Amsterdam; 3. Hendriks, Oss; 4. Meyer, 's-Grave­land; 5. Timmermans, Den Bosch; 6. Roeland, Vreeswijk; 7. Marien, Eindhoven; 8. Dolewaard, Schijndel; 9. v. Dijk, Hil­versum; 10. Pardoel, Hedel.

Nieuwelingen: 1. Franken, Tilburg.

 

KERKRADE.(1952.06.21)

In kader sportuitwisseling Kerkrade-Aken Piet Haan won Ronde van Kerkrade In eindsprint was hij de sterkste

De wielerronde van Kerkrade, een onderdeel van de Sportuitwisseling tussen de steden Aken en Kerkrade, mocht zich in een flinke belangstelling verheugen, waarin men tevens goede sport te zien kreeg. Van meet af werd er een flink tempo ingezet en na aanval en tegenaanval kwam er na 45 km enige tekening in de strijd. Er ontstond een kopgroep, bestaande uit F. v.d. Weyden, v. Rooy, Kentman, Zimmerman en Haan, doch na enkele ronden was alles weer bij het oude. Hierop ontstond weer een ander beeld. Haan, v.d. Weyden en de Duitser Zimmerman namen dan 10 sec. op Reijnen, Stevens en Nieskens, terwijl het peloton op 15 sec. Volgde. Beide ploegen kwamen bij elkaar. Ook Schoenmakers weet zich hierbij te voegen, zodat we een kopgroep krijgen van 8 renners, gevolgd door Kuckelkorn en v. Hoorn, waar achter het peloton. Toen er nog 6 ronden te rijden waren schoot Schoenmakers er tussen uit en nam een kleine voorsprong op het sterk gedunde veld. In de volgende ronde ging Schoenmakers met ruim 15 sec. voorsprong op Nieskens als eerste over de streep, terwijl op 20 sec. volgen: Haan, Reynen, v.d. Weyden, Stevens, Sichterman en Bochhouwers. De Duitser Zimmerman had het tempo niet meer kunnen bij sloffen en volgde even later. Kockelkorn en v. Hoorn kwamen na hem door met het peloton op verdere afstand. Tot in de laatste ronde handhaafde Schoenmakers zich, maar toen zette Haan er nog een extra duw op, bijgevolg dat d* vluchteling werd opgeslokt door de achtervolgers. In een spannende sprint toont Haan zich ook ditmaal de sterkste. In de laatste ronde kwam Reynen, die als nieuweling een schitterende wedstrijd reed te vallen, waardoor hem een der ereplaatsen ontging. De uitslag luidt dan:

Amateurs en Nieuwelingen: 1 P. Haan 85 km in 2.12.10; 2 K. Sichterman id.; 3 L. Stevens id.; 4 H. Schoenmakers id.; 5 F. v.d. Weyden id.; 6 K. Bochhouwers id.; 7 J. Reynen op 8 sec; 8 J. Nieskens op 45 sec; 9 Th. Zimmerman id.; 10 A. Kuckelkorn op 1.10; 11 P. v. Hoorn op 1.54; 12 K. Mertens op 2.55; 13 W. Philippen id.; 14 H. Keutman id.; 15 Fr. Tiedtke id.; 16 H. v.d. Weyden op 1 ronde; 17 L. Frohn id.; 18 M. Eichler id.; 19 W. Kremers op 2 ronden-

 

KLAASWAAL.(1952.06.22)

Koppelwedstrijd over 100 ronden: 1. Weijts-Van Staten, 49 min. 41.4 sec., 2. Huizer-v. d. Korput, 3. op 1 ronde Gebr. Spierdijk; 4. Schuringa-Spierenburg; 5. op 2 ronden Nelemans -De Zeeuw.

Afvalrace: 1. Nelemans, 2. J. J. Spierdijk, 3. Schuringa, 4. J. W. Spierdijk.

 

KLEIN-ZUNDERT.(1952.08.17)

Amateurs: 1. Van Dongen, Breda, 100 km in 2 uur 32 min. 47 sec.; 2. Verhelst, Axel; 3. v. d. Borst, Etten; 4. Aanraad, Oud-Gastel; 5, Van Glerum, St. Willebrord; 6. Rusman, Haarlem; 7. v. d. Kloot, Zundert; 8. De Bruijn, Roosendaal; 9. Voorting, Haarlem; 10. Roovers, Etten; 11. Cantineau, Breda; 12. Verhoeven, Overschie.

Nieuwelingen: 1. Vassena, Schiedam, 58 km in 1 uur 20 min, 16 ssc.; 2. Van Beers, Etten; 3. Valentijn, Bosschenhoofd; 4. Ernest, Stampers­gat; 5. Moolenijzer, Amsterdam; 6. De Bruyn, E'tten; 7. Hultermans, Wouw; 8. Jonghe, Fijnaart; 9. Machielsen, Fijnaart; 10. Luyten, Lage Zwaluwe.

 

KLOOSTERZANDE.(1952.04.27)

De Waal en Keepers triomfators in Kloosterzande

De plaatselijke favoriet Eddy de Waal wist Zondag in Kloos­terzande een fraaie sprintzege te behalen in de 100 kilometer voor amateurs. Bij de nieuwelingen zegevierde Keepers uit Roosendaal.

Beide categorien gingen gezamenlijk van start. Heat parcours was zwaar en de zwakke broeders liepen al spoedig flinke achterstand op. De Waal nam al spoedig het initiatief en met de kwieke Verhelst, de sterke Roovers en de soepel draaiende Belg Godaert, koos hij het hazenpad. Al spoedig bleek, dat dit kwartet, dat uitstekend samenwerkte, elkaar de erepalm zou betwisten. Want wel poogden Mathijssen en vooral de Zeeuw Oosthoek aansluiting te krijgen bij de koplopers, maar hun jacht liep op niets uit. Oosthoek moest door pech het strijd­toneel verlaten en geen van de anderen uit het grote peloton voelde toen blijkbaar nog lust om het viertal aan de leiding het vuur aan de schenen to leggen. De koplopers vergrootten dan ook na elke ronde hun voorsprong en uiteindelijk ging De Waal, na een felle sprint, als eerste door de finish. Zo eindigde deze vrij matte course, waarin vooral de Zeeuwen De Waal en Verhelst de toon aan gaven. De uitslagen waren:                                  TEKST:RIEN DE JONGE.

Amateurs: 1. E. de Waal (Kloosterzande), 100 km in 3 uur 9 min.; 2. M. Godaert (Belgie); 3. M. Verhelst (Axel); 4. J. Roovers (Etten); 5. W. Mathijssen (Wouw); 6. J. Vielvoye (Tilburg); 7. H. Baert (Belgee); 8. A. Lazaroms (Roosendaal); 9. L. van Dam (Oud-Gastel); 10. J. Leijs (Woensdrecht).

Nieuwelingen: 1. C. Keepers (Roosendaal); 2. P. van de Lijke (Groe­de); 3. O. van Queekkelberge, Groede; 4. W. Westdorp, ’s-Heerenhoek; 5. W. Daanen, Oud-Gastel;

 

KLOOSTERZANDE.(1952.08.03)

Amateurs: 1. Verhelst (Axel), 106 km in 2 uur 55 min. 11 sec.; 2. Van Osta (Fyenaart); 3. Anraad (Oud Gastel); 4. v. d. Borst (Etten); 5. Van GLerum (St. Willibrord); 6. Roovers (Etten); 7. Van Nispen (St. Willi­brord); 8. Haverkamp (Velsen); 9. Batenburg (IJmuiden); 10. Heeren (St. Willibrord); 11. Alonsius (Zuiddorpe); 12, v. d. Ven (Kaatsheuvel).

 

KLUNDERT.(1952.07.05)

Amateurs: 1. v. d. Borst, Etten, 80 km in 2 'uur 14 min.; 2. Maas, Pin-. dorp; 3. De Bruin, Roosendaal; 4. Schollen, Tilburg; 5. Emmen, Raams­donkveer; 6. Maas, Roosendaal; 7. Verwijmeren, Terheijden; 8. Gle­rum, St. Willebrord; 9. Van Dongen, Princenhage; 10. Weterings, Raamsdonkveer,

Nieuwelingen: 1. Looyen, Steenbergen, 60 km in l uur 47 min.; 2. Van Beers, Etten; 3. v, d. Wiel, Dinteloord; 4. De Bruin, Etten; 5. Helmons, Oudenbosch; 6. v. d. Wijngaard, Etten; 7. De Jongh, Made; 8. Rijnvos, Standaardbuiten; 9. Van Gool, Rotterdam, 10. Heeling, Hoogerheide.

 

KOEWACHT.(1952.05.05)

Saelens klopt Cantineau in eindsprint te Koewacht

In het Zeeuws-Vlaamse grensplaatsje Koewacht wordt op 5 Mei traditiegetrouw een course voor amateurs verreden en ook dit jaar konden de wielerfans uit deze streken aldaar hun hart ophalen. Met de weersomstandigheden trof men het dit­maal niet zo best, want het regende vrijwel gedurende de ge­hele wedstrijd. Het parcours van 2 km lengte, dat vijftig maal afgelegd moest worden, was snel en zij, die niet bij machte waren een kort, fel sprintje te maken, worden reeds in bet beginstadium naar de achterste gelederen teruggewezen.

Eddy de Waal was ook hier bijzonder actief en reed bepaald agressief. O.i sprong hij te roekeloos met zijn krachten om. Als er een uitlooppoging ondernomen werd, was hij meestal de animator. Er zijn heel wat ontvluchtingspogingen  geweest, teveel om op te sommen, en geen van alle slaagde. De kopstuk­ken bewaakten elkaar angstvallig en naarmate men tot over de helft genaderd was, leek het duidelijk genoeg, dat een eind­sprint tenslotte de beslissing zou moeten brengen. De tactiek van De Waal bleek uiteindelijk verkeerd te zijn geweest. In de slotfase had hij n.l., wanneer hij spaarzamer met zijn krachten was geweest, een kapitale kans gehad de eindsprint te win­nen. Nu slaagden de sterke Belg Saelens en de tactische Can­tineau er in De Waal c.s. in een lange sprint op het laatste rechte einde te lossen. Saelens bleef tenslotte ook nog voor Cantineu en kreeg de verdiende bloemen.

Jammer, dat de jury in onze provincie dikwijls veel last schijnt te hebben met het samenstellen van de uitslag. Omdat onze tijd beperkt was en uren later de klassering van de eerste tien nog geen voldongen feit was, moeten wij helaas met onder­staande volstaan:

Amateurs: 1. Gilbert Saelens (Zelzate), 100 km in 2 uur 29 min.; 2. Cantineau, Breda; 3. Eddie de Waal, Kloosterzande; 4. K. Inghels, Sas van gent; 5. de Kever; 6. van Glerum; Vallentijn; van der Borst; Maas; van de Vekon; M. Verhelst; J. Saelens; Rovers; Borremans;

 

KOOG AAN DE ZAAN.(1952.08.31)

Nieuwelingen, 50 km: 1. P. Steenvoorden (Heemstede) tijd 1.13.20; 2. Luyks (Halfweg); 3. P. Neijzing (Zaandam); 4. M. Bakker (Badhoeve­dorp); 5. B. Kesselaar (Bergen); 6. J. van Sas (Den Haag); 7. A. Teys­sen (Amsterdam); 8. L. ten Dam (Den Haag); 9. P. Tienstra (Halfweg); 10. Edelenboch (Enkhuizen),

Amateurs, 100 km: 1. G. Timmerman (Zaandam) tijd 2.9.33; 2. B. rok (Hoorn); 3. J. Ottenbros (Alkmaar); 4. H. Kuitwaard (Velsen); 5. D'. de Groot (Amsterdam); 6. K, Slot (Alkmaar); 7. E. Kayer (Hoorn); 8. E. Koeman (Krommente); 9. J. Bruggenkamp (IJmuiden); 10. L. v. Berg (Amsterdam).

 

KRUININGEN.(1952.08.30)

Amateurs en nieuwelingen: 1. Jan van Osta, Oude Molen, 100 km in 2.37.56; 2. J. Konings, Breda; 3. P. Maas, Pindorp; 4. H. van Glerum, Sint  Willebrord); 5. C. Verstraten, Breda; 6. P. Hermes, Oud Gastel; 7. Nico van Est, Feijnaart; 8. P. Jacobs, Breda, le nieuweling; 9. A. van Oosterhout, Lage Zwaluwe; 10. A. de Boet, Oude Tonge; 11. J. v. d. Ven, Kaatsheuvel; 12. J. Maas, Roosendaal; 13. Thijs Alblas, Overschie; 14. J. Pirel, Breda; 15. C. Keepers, Roosendaal; 16. Borremans, Hoogerheide; 17. Cantineau, Breda;

 

LEIDEN.(1952.07.05)

Amateurs: 1. Vreeswijk, Alphen aan de Rijn, 100 km in 2.41.10; 2. Mackay (Oudewater) op 100 meter; 3. Kettenis, Den Haag, op een ronde; 4. Rusman, Haarlem, op 1.1/2 ronde; 5. Van der Putten, Den Haag, op 2 ronden; 6. Van Ingen; 7. Rabe, beiden Amsterdam; 8. Wal­let, Leimuiden, op 2.1/2 ronde; 9. Vollebrecht, Monster; 10. Van Leeu­wen, Haarlem; 11. Van der Stel, Overschie, op 4 ronden.

 

LEPELSTRAAT.(1952.05.18)

Amateurs: 1. Plantaz (Eindhoven) 106 kin in 3 uur 7 min. 15 see.; 2, Maas (Pindorp) op 30 sec.; 3. Van Est (Fijnaart) op 40 sec.; 4. Borremans (Hoogerheide) op 50 sec.; 5. Van Osta (Fijnaart) z.t.; 6. Bos (Greup) z.t.; 7. Van Oosterhout (Lage Zwal.) z.t.; 8. De Vos (Den Haag); 9. Berghuis (Huizen); 10. Nelemans (Strijen),

Nieuwelingen: 1. Gietman (Roosendaal), 40 km in 1 uur 5 min. 30 sec.; 2. Keepers (Roosendaal); 3. Hultermans (Wouw); 4. Wouts (Wouw); 5. Schrauwen (Ossendrecht); 6. Van Est (Fijn­aart); 7. Heeren (Roosendaal); 8. De Jong (Fijnaart); 9. Van Vliet (Rotterdam); 10. v. d. Zande (Halsteren),

 

MAARTENSDIJK.(1952.06.14)

Amateurs: 1. J. Heus, Maarssen; 2. Frans Mahn, Amsterdam; 3. Gijs Pauw, Utrecht; 4. J. Hennink, Alkmaar; 5. N. Koch, Utrecht;

 

MAASDIJK.(1952.07.19)

Begunstigd door het goede weer hebben de organisatoren van de Westlandse Wieler Vereniging “W. W. V.” in Maasdijk, ten bate van het Groene Kruis, een wielerronde georganisserd.

In de course van de nieuwelingen over een afstand van 40 km, t.w. 50 ronden, heeft de Maasdijkse P. v. d Marel een zeer fraaie course gereden. Al kon hij dan niet als eerste over de finish komen, zijn tweede plaats is zeer zeker een verdiend en eervol resultaat.

De amateurs moesten 80 km rijden, P. Muilwijk uit Rotterdam werd onbedreigd winnaar door de 80 km af te leggen in de tijd van 1 uur 59 min. 34 sec; 2. H. den Vos, Den Haag; 3. J. Hofland, Beverwijk; 4. P. Kooijman, den Haag; 5. W. van Brunschot, Den Haag; 6. T. Blokzeyl, Rotterdam; 7. E. Koeman, Krommenie; 8. E. Nihof, den Haag; Door de Westlandse renners werden geen ereplaatsen genoteerd, al ontving de renner a. v. d. Knaap uit Poeldijk als eerst-aankomende Westlander de uitgeloofde tube. Wegens het niet toekennen van een behaalde premie verliet W. v. d Voort het parcours. Er waren ongeveer 3500 toeschouwers.

Amateurs (80 km): 1. Muilwijk, Rotterdam, 3 uur 59 min. 34 sec.; 2. De Vos, Den Haag; 3. Hofland, Beverwjjk; 4. Kooijman, Den Haag; 5. Van Brunschot, Den Haag; 6. T. Blokzeil, Rotterdam; 7. Koeman, Krommenie; 8, Niehof, Den Haag; 9. ex aequo: Alblas, Rotterdam, Molenaar, 's-Gravenzande en v. d. Knaap, Poeldijk,

Nieuwelingen (40 km): 1. P. de Jong, Made, 1 uur 7 min 41 sec.; 2. P. v. d. Marel, Maasdijk; 3. C. Hamelink, Den Haag; 4. Vassena, Vlaardingen; 5. Diepstraten, Dordrecht.

 

MAASTRICHT.AMBY.(1952.06.08)

WAARDIG „AFSCHEID” VAN NOLTEN

Piet van den Brekel zegevierde in goed geslaagde ronde van Amby.

J. Bruning won bij de nieuwelingen

„De laatste ronde gaatin", verkondigde de speaker over het Amby's circuit en een peloton van achttien amateurs die alle uitlopogingen en demarageg overleefd hadden, ging compleet de laatste 1600 meter in. En enkele minuten later kwam de fel spurtende groep, die hervormd was tot een sliert, in het zicht met in eerste stelling Piet van den Brekel en Kurt Sichtermann, die zy aan zij streden om de eerste plaats. Een ietsje bleek de Echtenaar van den Brekel sneller en met een halve wiellengte ging hy als eerste over de eindstreep, daarmede zyn eerste vaderlandse zege veroverend.

Deze tweede ronde van Amby werd een succes. Er was veel publiek, een snel maar goed circuit en er werd strijd geleverd vanaf de eerste tot de laatste kilometer. Nadat de burgemeester van Amby de amateurs had  weggeschoten voor een strijd over 70 ronden (120 km.) ging Nolten direct aan de haal. Dit voorbeeld werd gevolgd door H Smeets en Foy, maar toen ook deze poging zo vroeg ondernomen mislukte bleef het even rustig. Echter niet voor lang, want van der Weyden, P. en H. Smeets, alsmede ook Keulers die echter spoedig terugviel, namen na 25 km. een behoorlijke voorsprong en deze voorsprong bleef lange tijd gehandhaafd. Pogingen van o.m. H. Stevens, Lahaye en Nieskens en van de tandem Boelhouwers-Sichtermann konden de drie uitlopers niet bedreigen en op zeker ogenblik bedroeg de voorsprong ruim een minuut.

Toen verscheen Nolten op het voorplan en met een machtige achtervolging slaagde hij er in binnen enkele ronden de leiders te pakken te krijgen. Nolten had in zijn rush meegesleurd L. Stevens, Sichtermann en Schoenmakers, maar de anderen - - het overschot van het peloton — konden weer aansluiting krijgen en 25 ronden voor het einde stond de zaak precies zoals ze begonnen was.

We kregen vervolgens verschillende uitlooppogingen te aanschouwen o.m. van H. Stevens, van Keulers en van der Weyden en P. Smeets en enkele ronden voor het einde probeerde H. Smeets ook nog eens. Alles was tevergeefs en zoals boven reeds verteld gingen 18 renners de laatste ronde in. De felle eindsprint was zoals vermeld voor van den Brekel.

BRUNING WON

Voor de strijd der amateurs reden de nieuwelingen een wedstrijd over 40 km. De Heerlenaar J. Bruning slaagde er in enkele ronden voor het einde er tussen uit te knijpen en kon zijn kleine voorsprong tot het einde toe handhaven, ofschoon het compacte peloton heftig, maar vergeefs reageerde. Een verdiende zege voor Brunning. De uitslagen luiden:

Nieuwelingen: 1 J. Bruning. Heerlen, 40 km. in 1.19 min.; 2 H. Ehlen, Broeksittard, op 10 sec; 3 F. Bouman, Sittard; 4 B. Konings, Sittard; 5 D. Klassen, Maastricht; 6 J. Pittie, Hoensbroek; 7 C. van Rooy, Hoensbroek; 8 J. Nelissen, Geleen; 9 T. Nyssen, Maastricht; 10 W. Philipi, Kerkrade. Amateurs: 1 P. van den Brekel, Echt, 210 km. in 3.2.30; 2 K. Sichtermann, Heerlen; 3 J. Vrancken, Eysden; 4 J. Nieskens, Swalmen; 5 J. Nolten, Geleen; 6 H. Schoenmakers, Blerick; 7 G. Keulers, Geleen; 8 J. Fooy, Maastricht; 9 H. Leunissen, Geleen; 10 L. Stevens, Elsloo; 11 P. Smeets, Echt; 12 F. v. d. Weyden, Maastricht.

 

MAASTRICHT.BOSSERVELD.(1952.09.15)

Weer PIET HAAN

Maastricht bejubelde Maandagmiddag tweemaal de aldaar zo populaire Piet Haan. Op het snelle Bosserveld-circuit werd het opgevoerde wielermenu een succes. Het was kermis in Maastricht, dus dat betekende meteen veel publiek, en daar het gebodene uitermate in de smaak viel, konden en organisatoren en de duizenden toeschouwers in genoeg­lijke stemming de kermisviering hervat­ten.

Voor Piet Haan werd deze Maandagmid­dag een dubbel succes: De Zuid-Limbur­ger deed n.l. wereldkampioen Van Heus­den zoiets “als een uitdaging" toekomen - zo luidden althans de aankondigingen - om hem in een 4 km achtervolging op de weg te ontmoeten. De match kwam tot stand en. ... Piet Haan trok heel duidelijk aan het langste eind.

Haan startte verbazend snel, vergrootte in de tweede ronde zijn voorsprong, wel­ke stand in de derde ronde gehandhaafd bleef. In de vierde ronde - de laatste - trachtte Van Heusden zijn achterstand nog teniet te doen, doch net tegenover­gestelde gebeurde; Piet Haan voerde zijn winst tot 60 meter op. Tijd van de win­naar over de 4 km op de weg 5 min. 47.2 sec. Voor Van Heusden werd 5 sec. afgedrukt.

Nadat vervolgens een serie dappere nieu­welingen ronddartelde - winnaar werd C. de Rooy, Hoensbroek - kreeg Piet Haan gelegenheid om zijn tweede victorie te bewerkstelligen.

Talrijke bekende knapen verleenden aan dit 100 km-karweitje medewerking, zo­dat een en ander de gewenste behoorlijke sport bood. Uitlooppogingen bij de vleet maakten dit criterium interessant. Piet v. d. Brekel kwam ten val, toen hij met de taaie Flor v. d. Weyden op zoek naar winst toog. Elke ronde kreeg net wed­strijdbeeld een ander aanzien. Twee ron­den voor het einde besliste Piet Haan deze aantrekkelijke koers. Zijn demarra­ge kon door de concurrentie niet afdoen­de beantwoord worden en zodoende boekte Haan met 100 meter voorsprong zijn zoveelste zege.

Nieuwelingen: 1. C. de Rooy, Hoensbroek, 40 km in 1.1.15; 2. A. van Rooy, Eygels­hoven; 3. E. Nelis, Hulsberg; 4. H. Ehlen, Broeksittard; 5. J. Opstals, Belfeld.

Amateurs: 1. Piet Haan, 100 km in 2.31.14; 2. A. Donker, Amsterdam, op 11 sec.; 3. Jacq. Nieskens, Swalmen, op 30 sec.; 4. J. van Dijk, Hilversum; 5. A. Voorting, Haarlem; 6. L. Stevens, Elsloo; 7. C. Smeets, Echt; 8. F. v. d. Weyden, Maas­tricht; 9. P. Steenbakkers, Maastricht; 10. A. Hendriks, Oss, op 1 ronde; 11. T. Pe­ters, Haarlem.

 

MAASTRICHT.VILLAPARK.(1952.08.09)

Piet Haan, in super-forme onweerstaanbaar winnaar na 100 km Met v.d. Weyden en Schoenmaekers dubbelde Mechelaar het peleton Plantaz en Fooy stapten te vroeg af

Het internationale wielercriterium van Maastricht, dat Zaterdagavond onder grote belangstelling in het Villapark verreden werd, is ook ditmaal een groot sportief succes geworden. Evenals het vorige jaar was het Piet Haan, de prachtige pedaleur uit Mechelen, die glansrijk deze spannende race won. Samen met de Maastrichtenaar Flor van der Weyden haalde hy het kunststukje uit om de overige concurrentie te dubbelen, met uitzondering van de Noord-Limburger Harry Schoenmakers, die tegen 't einde van deze 110 ronden lange wedstrijd er eveneens in slaagde een ronde uit te lopen. De eindsprint was natuurlijk voor Haan, die in Maastricht mogelijk nog populairder is dan in Mechelen, getuige de aanmoedigingen en de ovatie na zyn schitterende zege. Jammer was dat tijdens de slotfase van deze wedstrijd zich een klein incidentje voordeed. De renners Plantaz en Fooy, die deel uitmaakten van het peleton dat moest sprinten om de vierde plaats, meenden, toen Haan als overwinnaar over de eindstreep was geflitst, dat de wedstrijd beëindigd was en deze beide renners stapten af. Hun collega's reden echter rustig verder en zo kwam het, dat zowel Fooy als Plantaz zonder prijs naar huis toe gingen, hetgeen vanzelfsprekend nogal enig rumoer met zich meebracht. De wedstrijd op zich was spannend en volkomen het aanzien waard. Na de eerste schermutselingen was het Henk Smeets uit Rothem, die wegsprong en verschillende ronden stand wist te houden. Na 30 km vrerd hij eerst door Plantaz en later ook door 't langgerekte peleton weer bijgehaald, een peleton waaruit de beide Duitsers Zimmerman, en Eichler reeds lang verdwenen waren, omdat het tempo deze heren veel te hoog lag. Ook de Belg Geurts verdween van het strijdtoneel, via een val en het scheelde niet veel of Plantaz, Maenen en Steenbakkers zouden eveneens huistoe zijn gegaan, maar een prachtige achtervolging op de reservefiets redde hun na een lek bandje. Tijdens dit alles koos van der Weyden het hazen pad en een ronde later had Haan zich bij hem gevoegd en deze tandem deed het prima. Elke ronde liepen zij meer en meer uit op het peleton en uiteindelijk werd dit peleton 25 km voor het einde door Haan en van der Weyden gedubbeld, ondanks diverse pogingen van diverse groepjes en individualisten, die niet slaagden. Juist op het moment dat Haan en van der Weyden enthousiast hun collega's te pakken hadden gekregen, sprong de stijlvolle Schoenmakers weg. En deze jongeling ging hetzelfde kunstje uithalen, dat ook Haan en van der Weyden hadden klaar gespeeld. Drie ronden voor het einde had hij ook zijn ronde en hij was dus op gelijke hoogte met Haan en van der Weyden. Toen sprong uit het peleton de Belg Vrancken weg, deze Belg kon het echter niet houden en werd in een lange felle eindsprint voorbijgesprint door Nieskens en de Amsterdammer Donker. De uitslag luidde:

Amateurs: 1. P. Haan, Mechelen 100 km in 2.13.10, 2 H. Schoenmakers, Blerick z.t., 3 F. v. d. Weyden, Maastricht op 50 meter, 4 J. Nieskens, Swalmen op I ronde, 5 A. Donker, Amsterdam, 6 R. Vrancken, België, 7. K. Sichterman, Heerlen, 8 J. Maénen, Valkenswaard, 9 J. Mehagnoul, Amsterdam, 10 H. Leunissen, Geleen, 11. ex-aequo L. Stevens, w. Gramser, J. Vranken, C. Smeets, H. Smeets, P. Steenbakkers. De pres-atleprijs, een beker geschonken door het Maastr. vacantiecomité, werd gewonnen door Piet Haan, die de meeste malen als eerste over de finishlijn ging.

 

MAASTRICHT.WIJK.(1952.07.27)

Felle demarrage bracht de zege Ehlen won met grote voorsprong in Ronde van Wijk

Met ruim een minuut voorsprong stoof vanmiddag, in de met duizenden wielersportliefhebbers gevulde Hoge Brugstraat Nol Ehlen over de witte finishlijn. Ehlen won verdiend deze 100 km race over de hobbelige Hoge Brugstraat, want reeds 45 km voor het einde had de Broeksittardenaar de leiding genomen en hij stond deze niet meer af.

In eerste instantie waren het andere renners die op het voorplan traden. Van de Brekel, Smeets en van der Weyden waren de eerste uitlopers. De Hilversummer van Dijk verdween reeds spoedig met pech naar de achterhoede, alwaar ook van den Brekel verzeild geraakte via een lekke band en een onmogelijke reserve fiets, die veel te klein was voor hem.

20 ronden voor het einde voelde Ehlen dat de tijd voor hem gekomen was. Hij demarreerde weg en op slag nam hij 20 seconden voorsprong. De reactie kwam eerste van het duo van der Weyden en de Zaankanter Timmermans. Dit leverde echter geen succes op. 10 ronden voor het einde zagen wij Haan, Daemen en opnieuw Smeets zich van het peloton los maken. Inderdaad wisten zij iets van hun achterstand op Ehlen' — die reeds 40 seconden bedroeg — af te knabbelen, maar Ehlen reed vooraan gemakkelijker dan ooit en er moest iets bijzonders gebeuren, wilde zijn zege nog in gevaar komen. Dit bijzondere gebeurde echter twee ronden voor het einde in Ehlen's voordeel, want van de achtervolgers reed Haan een bandje lek en dit betekende meteen dat men zich kon gaan prepareren op de huldiging van Ehlen, die even later in een levensgrote krans dook en op een verrassende tweede plaats van Daemen uit Elsloo, die deze middag prima marcheerde.

De uitslag luidde:

Amateurs: 1 A. Ehlen, Broeksittard 100 km in 2.32.20: 2 L. Daemen Elsloo op 1.05; 3 P. Haan, Mechelen op 1.33; 4 F. van der Weyden Maastricht op 2.08; 5 C. Smeets Echt op 2.49; 6 P. Steenbakkers Mstr. 7 J. Lahaye Bunde; 8 J. Fooy, Maastricht; 9 M. Dirix Bunde; 10 P. Peters, Haarlem; 11 G. Timmermans Zaandam; 12 K. Boelhouwers Bunde; 13 M. Pinckaers Eysden; 14 W. Rooymans Luik.

 

MADE.(1952.06.08)

Amateurs: 1. Wies van Dongen, 2. Jan van Osta, 3. Jef Rovers,

Nieuwelingen: 1. A. van Beers, 2. J. van Baardwijk, 3. Bertus de Vree,

 

MARRUM.(1952.09.05)

Weistra wint de Ronde van Marrum

Donderdagavond werd de wielerronde van Marrum gehouden, georganiseerd door de Marrumer Zakenclub in samenging met de L.W.V. ,,De Friese Leeuw". De uitslag was als volgt:

Amateurs en Nieuwelingen: 1. Weistra. Leeuwarden: 2. C. Nijkamp. Harlingen; 3. P. de Vries. Workum: 4. M. Slof. Leeuwarden; 5. J. Teakema, Wijtganrd: 6. T. van Andel. Harlingen. De tijd was 55 min. over 37 km.

 

MECHELEN.(1952.04.27)

Weer reed PIET HAAN het ererondje

Leo Stevens 2e, Nieskens 3e en Maenen 4e

De snelle Piet Haan, de weer prima voor de dag komende Leo Stevens en de uit­muntend presterende jonge Jacq. Nies­kens gaven fleur aan de keurig geslaag­de Ronde van Mechelen, die temidden van een stortbui begon en ook daarna rijkelijk met regen werd gezegend.

Weer kreeg Piet Haan de bloemen, waar­op hij natuurlijk fel belust was, daar hij naast zijn talrijke -eerste prijzen in Bel­gie en elders, buitengewoon graag de erepalm in zijn woonplaats, voor eigen publiek, in de wacht sleepte. In deze op­zet slaagde Piet Haan subliem, al legden Stevens en Nieskens hem het vuur na aan de schenen.

Direct na de start werd het gezelsehap - ondanks de striemende regenbuien - rumoerig. Nieskens, Haan en Gelissen probeerden dra de aandacht op zich te vestigen, doch deze ,vuurtjes" liepen te pletter op het steeds pardoes reagerende peloton. Nogmaals sloeg Haan op de vlucht, ditmaal bijgestaan door Schoen­makers, Leo Stevens, Nieskens en v. d. Weyden. Dit voorwaarts rukken was

evenwel niet naar de zin van Hein Ste­vens, Maenen, Havik en Van de Broek. Nadat laatstgenoemd viertal de aanslui­ting tot stand had gebracht, moest tegen het verenigd geweld de grote groep er tenslotte aan geloven. Nauwelijks was het peloton gedubbeld of Haan, Leo Stevens, Nieskens en Maenen gingen wilskrachtig op zoek naar nieuwe winst. Dapper beten Hein Stevens en Havik van zich af en bewogen hemel en aarde om de koplopers te pakken te krijgen. Hierin slaagden zij niet. Inmiddels suk­kelde v. d. Weyden met een stoute ket­ting, kwam Schoenmakers ten val en worden tengevolge van allerlei pech­gevallen Kuitwaard, Bruggenkamp, Fooy en Gelissen noodgedwongen toe­schouwers. De vier sterke knapen op kop gaven geen krimp. In de voorlaatste ronde kon alleen Leo Stevens een vin­nige demarrage van Piet Haan beant­woorden. En uiteindelijk werd het zo­veelste eindspurtje Piet Haan-Leo Ste­vens ten tonele gebracht. Weer trok Haan aan het langste eind, weer werd de taaie Stevens netjes tweede. Knap was de derde plaats van Jacq. Nies­kens, eervol legde Maenen op de vierde prijs beslag.

Ondanks het bar slechte weer, slaagde de Ronde van Mechelen volkomen. Voor­dat de amateurs aan hun karweitje be­gonnen, werkten de nieuwelingen on­der... . een zomers weertje hun karwei­tje af. De complete bende sprintte voor de buit, welke schijnbaar voor Hamers was weggelegd. De jury zag evenwel Ehlen als eerste over de lijn snellen,

De uitslagen waren als volgt:

Nieuwelingen: 1. H. Ehlen, Broeksittard, 40 km in 1 uur 3 min. 20 sec.; 2. P. Ha­mers, Munstergeleen; 3. D. Klassen, Maastricht; 4, P. Meurmans, Schaesberg; 5. A. Paas, Munstergeleen; 6. A. Gros­veld, Blerick; 7. C. van Rooy, Hoens­broek; 8. J. Pittie, Hoensbroek; 9. J. Bru­ning, Heerlen; 10. H. Kisters, Heerlen.

Amateurs: 1. Piet Haan, Mechelen, 100 km in 2 uur 41 min. 15 sec.; 2. L. Stevens, Elsloo, op 10 meter; 3. J. Nies­kens, Swalmen; 4. J. Maenen, Valkens­waard; 5. C. Havik, Zaandam, op 3 min. 22 sec.; 6. H. v. d. Broek, Breukelen; 7. 'H. Stevens, Elsloo; 8. H. Schoenmakers, Blerick, op 5 min. 31 sec.; 9. G. Keulers, Geleen, op 6 min.; 10. Th. Paas, Mun­stergeleen; 11. F. v. d. Weyden, Maas­tricht, op 6 min. 52 sec.                                  G. S.

 

MECHELEN.(1952.09.14

Dat Mechelen wieler-minded is, behoeft wel geen betoog. Piet Haan is in die con­treien uitermate populair, zodat de Ron­de van Mechelen bij voorbaat een ge­slaagd verloop had, mits de weergoden medewerkten. Dit was Zondagmiddag het geval, zodat vele duizenden van een hartig stukje wielersport genoten. Piet Haan kreeg ditmaal de ruiker, wel­ke voor de overwinnaar was bestemd, niet te pakken. Jacq. Nieskens - klein maar dapper - poetste op het juiste moment de plaat en reed als uitstekende triumphator over de streep.

Uitvallers bij de vleet werden genoteerd. Voorting en de gebr. Peters stonden reeds in burgerpakje langs het circuit, toen de inleiding tot de „slag" werd aan­gekondigd. Op half koers „verachterden" Plantaz, Gramser, Rusman en Smeets. Al met al was de situatie vier ronden voor het einde (16 km hadden de renners toen nog voor de boeg), dat de kopgroep, be­staande uit Piet Haan, Jacq. Nieskens, de Brabander Cuyten, de Haarlemmer Van Roon en de Amsterdammer Daan de Groot, volledig buiten schot waren.

De talrijke toeschouwers gokten natuur­lijk op Piet Haan. Het werd evenwel Nieskens, die drie ronden voor het einde aan de haal ging. Wellicht dachten de andere kopmannen, dat zij meteen die dekselse Nieskens wel eventjes mores zouden leren.

Inmiddels constateerde Piet Haan, dat een tube zowat aan “het begeven" was. Tijd om maatregelen tegen dit manke­ment te nemen was er niet meer, zodat Piet met een leeg bandje op de finish afstevende. Nieskens week echter geen duimbreed meer en werd een buiten­gewoon fraai en volkomen verdiend winnaar van deze wederom prachtig geslaagde vijfde Ronde van Mechelen. In de spurt bemachtigde Piet Haan toch nog de tweede prijs.

Amateurs:1. Jacq. Nieskens, Swalmen, 120 km in 3 uur 10 min. 10 sec.; 2. Piet Haan, Mechelen, op 32 sec.; 3. M. Cuyten, Mier­lo; 4. Daan de Grodt, Amsterdam; 5. P. van Roan, Haarlem; 6. W. Rusman, Haarlem, op 1 ronde; 7. Henk Smeets, Rothem; 8. A. Donker, Amsterdam; 9. A. Rijnders, Amsterdam; 10. P. van Hoorn, Hoensbroek.

 

MEPPEL.(1952.07.12)

Duidelijke overwinningen van Fré Mik in Meppel

Mik verkeert momenteel in een puike vorm. Zijn macht is groot en met verbluffend gemak slaagt hij er in om uit het peleton weg te komen. Zijn stijl raakt meer en meer afgestemd op souplesse en dat is wellicht de grootste vooruitgang, die de Pekelder in het tot nu toe gevorderde wielerseizoen heeft geboekt. Mik is steeds strijdvaardig en oplettend. Nimmer zal men hem in de staart van het peleton vinden, vrijwel altijd voorin en in de diverse ontvluchtingen, waarin hij altijd zijn rol speelt, schuwt hij het zware werk niet. Zo was het Zaterdag te Meppel, zo was het gisteren te Annen. De manier, waarop Mik Zaterdagavond in de 100 k.m.-course te Meppel zijn ronde voorsprong nam, was wel het grootste wapenfeit van deze bijzonder levendige course. Twaalf ronden voor het einde kondigde de jury een grote premie aan. Charisius en Elling schoven naar voren, er viel een „gat", maar met een geweldige rush sprong Mik naar voren en won in een gelanceerde spurt deze premie. Mik ging door, zoals altijd, en de Pekelder ging zo hard, zelfs tot zijn eigen verbazing, dat zijn voorsprong zichtbaar groeide.

Tien ronden verder had Mik het peleton te pakken en daarmede had hij

een verbluffende prestatie verricht, waartoe nog geen renner, sinds de

instelling van deze ronde vijf jaar geleden, kans heeft gezien.

De Roo, Warta, Duiker en Elling waren de laatsten, die zich aan Mik overgaven. Dit viertal was even voor de aansluiting met de moed der wanhoop aan de haal gegaan, maar Mik was deze avond zonder genade. De Roo, die ook te Delfzijl reeds een opvallende course heeft gereden, bereikte de tweede plaats. De sprint van het peleton was natuurlijk voor Kloosterziel, die Warta op de eindstreep klopte. De uitslag was:

Amateurs: 1. F. Mik (Nw. Pekela), 2. H. de Roo (Nieuw-Amsterdam), 3. E. Kloosterziel (Wezep), 4. E. Warta (Groningen), 5. H Elling (Meppel), 6. G. Holleeder (Aam), 7. J. Charisius (Leeuwarden), 8. H. J. Douwes (Amsterdam), 9. L. Zwerns (Zwolle), 10. H. Duiker (Meppel).

Bij de Nieuwelingen hebben de beide Zwollenaren Wolf en Bulten de lakens uitgedeeld. In voortdurende demarrages en in een goede samenwerking beheersten zij deze course. Wolf slaagde er tenslotte in alleen een voorsprong te nemen en wist onbedreigd te winnen. De uitslag is:

Nieuwelingen: 1. H. Wolf (Zwolle) 35 km. in 54 min.; 2. Th. Bulten (Zwolle) op 35 sec, 3. S. Santema (Wirdum), 4. Sj. Hoving (Hoogkerk), 5. C. Zondag (Delfzijl), 6. E. J. Talens (Hoogeveen).

 

MEPPEL.JERUZALEM.(1952.05.17)

VAN BRUGGEN wint de Ronde van Jeruzalem

Het was te voorzien, dat de 20 nieuwelingen, waarmee de jubi­lerende Amsterdamse vereniging „De Germaan" Zaterdag naar Meppel was gekomen, in de 2e Ronde van Jeruzalem over 60 km de lakens zouden uitdelen. Tegen deze verzamelde wie­lermacht van jonge renners uit de hoofdstad waren de overige nieuwelingen uit Groningen, Drente en Overijsel kansloos. Van de eerste tien plaatsen eisten de Amsterdammers liefst zeven op.

Winnaar werd H. A. van Bruggen van „Ulysses" met miniem verschil voor het felle sprintertje Tinus Kempf, aan wie toen het op een eindsprint aankwam, wij eigenlijk de bloemen had­den toegedacht. Zijn spurt kwam echter enkele centimeters te kort.

Nieuwelingen: 1. H. A. van Bruggen (Amsterdam), 60 km in 1 uur 45 min. 6 sec.; 2. M. L. Kempf (Amsterdam); 3. E. C. van Schaik (Amsterdam); 4. J. Rol (Alkmaar); 5. M. L. Spijkerman (Meppel); 6. H. Schouten (Amsterdam); 7. C. Vredenburg (Am­sterdam); 8. S. Hoving (Hoogkerk); 9. H. Pikkaart (Amster­dam); 10. J. van der Heijden (Amsterdam).

 

MIERLO.(1952.06.29)

Amateurs: 1. Cuyten, Mierlo, 100 km in 2 uur 39 min. 58 sec.; 2. Van Grinsven, Eindhoven; 3. Hendriks, Eindhoven; 4. op 58 sec. v. d. Linden, Helmond; 5. Kuyten, Neunen; 6. v. Lief­voort, Eindhoven; 7. v. d. Broek, Breukelen; 8. Sonnemans, Geldrop; 9. v. Hugten, Eindhoven, op 2.10; 10. Van Herk, Meer­veldhoven; 11. Sebregts, Eindhoven; 12. Van Duppen, Hel­mond; 13. Verbeek, Geldrop; 14. v. d. Sluis, Eindhoven; 15. Hoens, Eindhoven.

Nieuwelingen: 1. v. Lippen, Eindhoven, 50 km in 1 uur 22 min. 45 sec.; 2. Vriens, Eindhoven; 3. Sanders, Geldrop, 4. v. Neer­ven, Mierlo; 5. Ceelen, Helmond; 6. Hendriks, Someren; 7. v. d. Made, Best; 8. Wolfs, Eindhoven; 9. v. d. Linden, Helmond; 10. Wouters, Bladel.

 

MIERLO.(1952.07.02)

Amateurs: 1. Wim Rusman, 2. Andre Rijnders, 3. Frans Mahn,

 

MIERLO.(1952.09.21)

Amateurs: 1. De Bruijn 87.5 km in 2.23; 2. Van Osta; 3. Hofland; 4.Gramser; 5. Van Est; 8. Cuijten; 7. Konings; 8. Kuitwaard; 9, v. Hark; 10, Plantaz; 11. Van de Liefvoort; 12. Marchant; 13. Scheepers; 14. Grij­seels; 15. Sebregts.

Nieuwelingen, 50 km in 1.23.58: 1. Wolfs; 2. Ceelen; 3. Hessels; 4. Rut­ten; 5. Van der Linden; 6. Sanders; 7, Van Lippen; 8. Van Hout; 9. Van Neerven.

 

MONSTER.(1952.08.09)

Ondanks wind en regen veel strijd in Ronde van Monster

Door gladheid en onvoorzichtigheid verschillende valpartijen

  Zaterdagmiddag werd wederom de Ronde van Monster verreden, onder aanvankelijk zeer slechte weeromstandigheden. Om 2 uur werden de nieuwelingen aan de start geroepen en precies 2 uur gingen 48 van deze sportieve jongelui beginnen om de 40 km. die zij kregen te verwerken, onder un pedalen weg te malen. Het ging direct zeersnel en het duurde dan ook niet al te lang of diverse renners moesten de strijd staken omdat ze het tempo niet konden houden. Gedurende de wedstrijd voor nieuwelingen viel er een druilige regen, die het parcours verre van aangenaam maakte en dit drukte aanvankelijk het tempo. Doch naarmate de strijd vorderde kwam de spanning en deze werd nog berhoogd toen op 4 ronden de nieuweling J. oelen uit Rotterdam kwam te vallen en zich na harde strijd in minder dan geen tijd weer bij de kopgroep voegde.

Uit het goede hout gesneden

Het was een zeer goed eprestatie, die deze jongen leverde. Ook C. Hamelink uit Den Haag toonde zich uit het ware hout gesneden. Hij kwam n.l. door de schuld van onvoorzichtig publiek te vallen en wist zich toch nog als derde te plaatsen, ondanks de verwondingen, die hij met deze valpartij had opgelopen.

Nog feller

Bij de amateurs was de strijd nog veel feller, alhoewel er een dichte vettige regen viel. Direct na de start zette de karacaan een zeer hoog tempo in en het is dan ook niet te verwonderen, dat er

Spoedig hier ook slachtoffers vielen aan Pluto en de snelheid. Zo kwam de Monstenaar M. Vollebrecht in de bocht bij het politieburau, nadat een der renners zijn achterwiel had geraakt, lelijk te vallen. Hij viel met zijn voorhoofd tegen de stoeprand aan en liep een flinke snijwond op. Binnen enkele seconden was Rode Kruishulp aanwezig. Na verbonden te zijn kon de renner huiswaarts keren. Het peleton viel dan ook snel uitelkaar en er gingen zich groepjes afzonderen, die onderling een heftige strijd vooerden. In deze ronde is er werkelijk, evenals bij de nieuwelingen, een premieregen geweest. Menigeen sleepte dan ook een van de zeer aardige geschenken in de wacht en het heeft er zeer veel toe bijgedragen om de spanning er tot het laatst toe in te houden.

  Gedurende de strijd om de 90 km., die de amateurs te rijden hadden, moesten velen de strijd staken. Toen er nog 19 ronden te rijden waren, waren er nog 13 renners in het parcours den daaruit vormde zich na enige sprints een kopgroep van 3 man, n.l. G. pauw uit Utrecht, T. v. d. Knaap uit Poeldijk en A. de Vos uit Den Haag. Dit drietal voerde een verbeten strijd om de eerste plaats en met wisselend succes lag dan de een en dan de ander aan de kop. Ook het peleton maakte jacht op de drie uitlopers, doch het tempo van de 3 koplopers was zp hoog, dat er geen halen aan was.

Doch onderling was de strijd in het peleton ook hevig en toen de jury bekent maakte, dat er 12 prijzen waren, dus practisch voor ieder een, kreeg de strijd compleet het aanzien van een felle jacht om de beste plaats. De sprint moest uiteindelijk de beslissing brengen en daaruit kwam G. Pauw uit Utrecht als overwinnaar. De belanstelling van het publiek was bijzaonder goed, jammer dat er door onvoorzichtigheid van enkele kinderen enige renners gevallen zijn. Door zulk een ongeval werd een kind vrij ernstig gewond. De nieuweling C. Hamelink kreeg een extra premie voor zijn bijzondere prestatie, die hij na zijn valpartij verrichtte om als derde binnen te komen.

Nieuwelingen: 1. M. Vink, Rotterdam; 2. J. van sas, Den Haag; 3. C. Hamelink, Den Haag; 4. T. Kempff, Amsterdam; 5. A.A. de Graaf, Haarlem, 6. P. Vernaat, Assendelft; 7. J. v. d. Putten, Den Haag; 8. A. D. v. d. Ley; 9. J. Oelen, Rotterdam; 10. G. Vassena, Schiedam.

Amateurs; 1. G. Pauw, Utrecht de 80 km in 2 uur 3 min. 13 sec.; 2. T. v. d. Knaap, Poeldijk; 3. A, de Vos, Den Haag; 4. J. Verhoeven, Overschie; 5. Jac. Zeeleman, Rotterdam; 6. J. Mackay, Oudewater; 7. T. v. d. Stelt, Rotterdam; 8. J. v. d. Putten, Den Haag; 9. H. Haan, Amsterdam; 10. F. Mahn, Amsterdam; 11. A. A. de Hoog, Amsterdam; 12. G. v. Velthoven, Poeldijk, op een ronde; 13. H. Zuidema, Scheveningen, op 5 ronden;

  Na afloop van deze zeer geslaagde wedstrijd vond de prijsuitreiking plaats in cafe “Overheijde”

 

NAALDWIJK.(1952.05.10)

Hevige valpartij zette domper op Naaldwijkse wielerronde

Westlandse Amateurs hadden het moeilijk

Eindsprints moesten beslissing brengen….

Begunstigd door het mooie voorjaarsweer is Zaterdag de derde Naaldwijkse wielerronde verreden, onder goede belangstelling uit het gehele westland. De ronde werd georganiseerd door het Naldwijkse Oranjecomite, in samenwerking mat de Haagse wielervereniging “De Spartaan”; de jury bestond uit de heren A. Laman, G. Havermans, H. Ammerlaan, A. Slootweg.

Zowel de wedstrijd van de nieuwelingen over een afstand van 40 km. (50 ronden), als de wedstrijd der amateurs over 100km. (110 ronden) werd verreden onde regelementen de K.N.W.U

Om twee uur kwamen een 45 renners aan de start voor de nieuwelingenwedstrijd. Er ontspon zich een levendige strijd, waarbij A. Bravenboer een uitlooppoging deed en hierdoor vele premies in de wacht sleepte. Met nog tien ronden te rijden lag het hele renners veld weer bij elkaar, zodat de beslissing in de eindsprint moest vallen. De gedoodverfde winnaar J. v. d. Sas uit Den Haag, won in de tijd van 1 uur 6 min. en 15 sec.; 2. F. de Jong, Made; 3. C. Hamelink, Den Haag; 4. P. Tienstra, Halfweg; 5. H. J. Zuidema, Scheveningen; 6. M. Zoet, Lisse; 7. K. J. Koper, Zandvoort; 8. A. de Munck, ’s-Gravenzande; 9. P. v. d Marel, Maasdijk; en 10. J. F. Hoefnagel uit Vlaardingen. De Westlandse renners A. de Munck en P. v. d. Marel reden een zeer goede course; zij lanceerden in de halve course een uitlooppoging welke echter niet lukte, doordat de renners elkaar geen duimbreed toegaven. Jammer was het, dat in de laatste ronde een valpartij ontstond, waardoor enkele kanshebbers werden uitgeschakeld.

  Hierna verschen de 63 amateurs aan de start voor de 80 km (100 ronden). Er werd in een vrij hoog tempo gestart, waardoor direct al uitvallers werden geregistreerd. Na 23 ronden ontsnapten de renners Kooijman en van de Stelt, maar de uitlooppoging mislukte. De ’s-Gravenzander Adr. V. d. Voort was steeds in de kopgroep te vinden. Na 32 ronden trokken de Gebr. G. en H. Velthoven uit Poeldijk aan de touwtjes. G. Velthoven wist, dank zij het drukken van het peleton door zijn broer, een mooie voorsprong te nemen. Maar nieuwe renners kwamen naar voren en er werd zo fel gestreden om de uitloper G. Velthoven in te halen, dat H. Velthoven het niet kon verhinderen, dat zijn broer weer in het peloton terug kwam; dat was na 45 ronden. Dar er in een vrij hoog tempo werd gereden, bleek wel uit de tijd, die over de eerste 50 ronden (40 km.) werd genoteerd: 1 uur, 2 min. en 34 sec. Prachtig werk werd geleverd door de Westlanders A. v. d. Voort en T. v. d. Knaap, maar zij konden door de felle strijd in het peloton geen voorsprong nemen. Na 63 ronden ging G. Velthoven uit Poeldijk in gezelschap van G. Boon uit Den Haag er vandoor, belust op de vele premies, welke door de Naldwijkse winkeliers beschikbaar waren gesteld. Ze waren iets te snel weggegaan, want tien ronden later lagen zij weer in het grote peloton.

   Na 77 ronden zater er nog slecht 28 van de 63 gestarte renners in course.Doordat de Westlander Vollebregt, nadat hij uit de course was genomen, even voor de bocht afstapte en het hele veld renners precies achter hem zat, ontstond een hevige valpartij. De. E.H.B. O. en dr J.S. Fransen waren spoedig ter plaatse; brancards moesten er aan te pas komen. Door deze valpartij werden de Westlanders A. v. d Voort, H. Velthoven en A. Voskamp uitgeschakeld. De verwondingen waren van die aard, dat de renners later, na verbonden te zijn, op eigen gelegenheid naar huis terug konden keren. De materiële schade was echter aanzienlijk. De fiets van H. Velthoven werd volkomen vernield.

  De laatste faze van de strijd was de Westlander F. v. d Knaap steeds aan d ekop te vinden, maar een poging om een voorsprong te consolideren, mocht hem niet gelukken. Ook hier werd her weer ’n massasprint van de 17 nog in de course zijnde renners. De uitslag werd als volgt:

Amateurs: 1. L. Cantinau, Breda in de tijd van 2 uur 5 min. en 7 sec.; 2. J. Hofland, Beverwijk; 3. J. Verhoeven, Overschie; 4. W. Brunschot, Den Haag; 5. P. Kooyman, Den Haag; 6. J. G. Mehagnoul, Amsterdam; 7. J. Hofland, Beverwijk; 8. J. Mackay, Oudewater; 9. J. Alblas, Rotterdam; 10. B. Ouwehand, den Haag; De eerste Westlanders waren F. v. d Knaap uit Poeldijk en G. Velthoven uit Poeldijk, maar zij werden niet meer geklasseerd. Niettemin hebben de Westlandse rijders zich in deze ronde kranig geweerd, zowel bij de nieuwelingen als bij de amateurs.

 

NIEUW-NAMEN.(1952.09.16)

Amateurs: 1. Verhelst (Axel) 105 km in 2.49; 2. Maas (Belgie); 3. Van Osta (Oude Molen); 4. Roovers (Etten); 5. De Waal (Kloosterzande). De rest werd ex-aequo als zesde geklasseerd.

 

NIEUWSTADT.(1952.09.21)

Nieuwelingen: 1. Janssen (Venlo) 82 km in 3.21.24; 2. Kersten (Siebenge­wald); 3. v. Rooy (Hoensbrcek); 4. Muurmans (Schaesberg); 5. Pittie (Hoensbroek); 8. Paas (Munstergeleen); 7. Ehlen (Sittard); 8. Opstals (Belfeld); 9. Kisters (Heerlerheide); 10. Sprijkel (Hoensbraek).

 

NIJMEGEN.(1952.07.20)

Nieuwelingen: 1. v. d. Stroom, Culemborg; 2. Meyer, Arnhem; 3. Tim­mermans, Arnhem; 4. Kersten, Siebengewald.

Amateurs: 1. Pauw, Utrecht; 2. Koch, Utrecht; 3. Timmermans, Arn­hem; 4. De Reuver, Oss; 5. Rijnders, Amsterdam; 6. Roelofs, Arnhem; 7. v. d. Broek, Breukelen; 8. Gramser, Siebengewald; 9. Van Kampen, Gemert; 10. v. d. Meer, Nijmegen; 11. Pol, Amersfoort.

 

NUTH.(1952.08.15)

WEER DE BEIDE PIETEN VOORAAN

Van den Brekel en Haan beheersten de Ronde van Nuth

Echtenaar ging met grote voorsprong als eerste door de finish

Ehlen weer winnaar bij Nieuwelingen

De lustrum ronde van Nuth, elk jaar weer met groot succes georganiseerd door de heer van Sprakelaar, is een schitterende overwinning geworden voor Piet v. d. Brekel uit Echt, die met groot vertoon van macht een grote voorsprong wist te nemen op de overige concurrenten, waaronder o.m. de geselecteerde renners voor het komend wereldkampioenschap Gelissen en Plantaz. Twee andere candidaten voor de regenboogtricot Peters en van 't Hof arriveerden te laat aan de start en fungeerden als toeschouwer. Naast Piet v. d. Brekel beten Piet Haan, Henk en Leo Stevens, in deze lustrumronde stevig van zich af, gaven zelfs geruimen tijd de toon aan. De wedstrijd welke over 105 km oftewel 70 ronden ging, begon met een uitlooppoging van het drietal van den Brekel. H. Stevens en de plaatselijke favoriet Wlllemsen. Lang duurde deze uitlooppoging echter niet want alles kwam weer bij elkaar met uitzondering van v. d. Weyden. die reeds na enkeie ronden sukkelde met zijn ketting en nadat hij gedubbeld was de strijd staakte. De Echtenaar Smeets ging vervolgens aan de haal. Hij kreeg gezelschap van Grijseels, L. Stevens en van den Brekel, van dit viertal vielen Grijseels en Smeets al heel spoedig terug en het duo van den Brekel en L. Stevens zette hard door, zo hard zelfs, dat dit tweetal al heel spoedig een ruime voorsprong op de concurrentie had. Bij deze concurrentie klopte het een en ander niet. Plantaz deed niets anders dan zijn race afstempelen op de Limburgers Haan en Gelissen, die op hun beurt in samenwerking met H. Stevens ook deden of hun neus bloedde. Van den Brekel en L. Stevens profiteerden van deze onderlinge strijd en hun voorsprong groeide meer en meer.

LEO STEVENS KREEG LEKKE BAND.

Van de beide uitlopers moest Leo Stevens het bij Vrouwe Fortuna ontgelden, want hij reed een bandje lek en na enkele malen van fiets te hebben verwisseld, moest hij uiteindelijk het hoofd buigen voor een achtervolgend groepje waarin zaten Haan, Gelissen, H. Stevens en de Hilversummer van Dijk. Op datzelfde moment kon van den Brekel het staartje van het peleton

te pakken krijgen en zat dus op fluweel en hij zou er zelfs in slagen ook de anderen bij te benen.

De strijd om de eerste plaats was gestreden. Plantaz was reeds lang van het strijdtoneel verdwenen en het overschot reed geheelverbrokkeld over het vrij moeilijke circuit. De strijd om de tweede plaats werd ingezet door H. Stevens

die echter enkele ronden voor het einde weer werd bijgehaaild door Haan en Gelissen. Dit drietal vocht in 'n fraaie sprint uit, wie op de ereplaatsen beslag zou leggen.

Natuurlijk won Piet Haan deze sprint en ook waren het dus de beide Pieten, welke op de beide eerste plaatsen beslag legden. Een geslaagd wielerevene- ment deze ronde van Nuth met veel belangstelling en een knappe winnaar,

die uit handen van burgemeester Starmans de bloemen mooht ontvangen.

Nieuwelingen: 1 H. Ehlen, Broeksittard 45 km in 1.9.10, 2 B. Konings, Sittard, 3 P. Vermast, Assendelft, 4 J. Bruning, Heerlen, 5 H. Janssen, Echt, 6 A. Paas, Munstergeleen, 7 G. Schoens. Zaandam, 8 J. Reynen, Waubach, 9 J. Pittie, Hoensbroek, 10 H. Schorten, Den Haag.

De prestatieprijs werd gewonnen door G. Schoen uit Zaandam.

Amateurs: 1 P. van den Brekel, Echt 105 km in 2.41.10, 2 P. Haan,

Mechelen op 2 min. 10 sec, 3 H. Gelissen. Beek, 4 H. Stevens, Elsloo, 5 W. Speetgens, Voerendaal, 6 L. Stevens, Elsloo, 7 J. van Dijk, Hilversum, 8 C. Smeets, Echt, 9 P. van Hoorn, 10 J. Willemsen, Nuth, 11 F. Mahn, Amsterdam. De prestatieprijs werd gewonnen door P. van den Brekel uit Echt. De uit. slag van het bergkiassement luidt: 1 P. van den Brekel 122 punten, 2 L. Stevens 66 punten, 3 H. Stevens, 50 punten.

 

OBBICHT.(1952.07.27)

Tien tonden voor het einde viel beslissing

Stevens won na solo-vlucht tweede Ronde van Obbicht

Ehlen winnaar bij de nieuwelingen

De tweede ronde van Obbicht, welke Zondagmiddag werd verreden is by de amateurs gewonnen door L. Stevens uit Elsloo. In de 25e ronde van de wedstrijd werkten Willemsen, H. Stevens en Tholen zich uit het peloton los en namen een kleine voorsprong. J. Gelissen ontketende een jacht op de vluchtelingen zodat enkele ronden later de koplopers weer zijn ingehaald. Nog eenmaal trok Stevens er tussen uit, nu in gezelschap van van Hoorn en Noortman maar weer was het Gelissen die de vluchtelingen tot de orde riep. In de 62e ronde ging L. Stevens er alleen tussen uit. Hij wist zijn voorsprong geleidelijk te verhogen. Twee ronden voor het einde wipte H. Gelissen uit het peloton en verzekerde zich zodoende van de tweede plaats. De uitslag bij de amateurs luidde:

Amateurs: 1. L. Stevens (Elsloo), 80 km in 2 uur 28 min. 21 sec.; 2. Gelis­sen (Beek); 3. Leunissen (Geleen); 4. Vrancken (Eijsden);-5. Stommels (Helmond); 6. H. Stevens (Elsloo); 7. Speetgens (Voerendaal); 8. Grijs­seels (Tegelen); 9. Ter Haar (Waubach; 10. Manders (Asten).

Nieuwelingen: 1. Ehlen (Sittard); 2. Opstals (Belfeld); 3. Boumans (Sittard); 4. Peas (Munster Geleen); 5. Kersten (Siebengewald); 6. Nelis­sen (Geleen); 7. Phllippi (Kerkrade); 8, Frissen (Schin op Geul); 9. Pluynlakers (Berg en Terblijt); 10. Rijnen (Ubach over Worms).

 

OCHTEN.(1952.06.20)

Amateurs: 1. Harrie Schoenmakers, 2. Piet Smits, 3. Frans Mahn,

 

OIRSCHOT.(1952.06.02)

Amateurs: 1. Martien Deelen, 2. Tinie Kuyten, 3. Bravenboer,

Nieuwelingen: 1. Piet de Jongh, 2. Jaap Kersten, 3. A. Hellemons,

 

OISTERWIJK.(1952.06.15)

Amateurs: 1. Piet van de Linden, 2. Pauw Schollen, 3. Tinie Cuyten,

Nieuwelingen: 1. S. Hessels, 2. Hein van de Linden, 3. J. Rauwerda,

 

OISTERWIJK.(1952.08.24)

Amateurs: 1. Cantineau (Breda) 100 km in 2.40.7 uur; 2. v. d. Linden (Helmond); 3. Kees Verstraeten (Breda); 4. Konings (Breda); 5. Timmer­mans (Den Bosch); 6. Emmen (Raamsdonkveer); 7. Kuys (Den Bosch); 8. Paymans (Tilburg).

Nieuwelingen:.1. Hessels (Eindhoven) 50 km in 1.7.43 uur; 2. Van Lach­terop (Amsterdam); 3. Haverkamp (Amsterdam); 4. Wolfs (Eindhoven). Veteranen: 1. Van Dijk (Haarlem) 30 km in 49.18 min.; 2. Reynen,(Til-, burg); 3. Joosten (Tilburg); 4. Schoenmakers (Haarlem); 5. Stevens (Amsterdam).

 

OMLOOP VAN DE KEMPEN.(1952.08.10)

Amateurs:1. Cuijten (184 km in 5 uur 10 min. 33 sec.); 2. Van der Sluijs; 3, Wolfs; 4. Hendriks; 5. Sonnemans; 6. Van Muijlwijk; 7. Van Liefvoort; 8. De Reuver; 9, Van Staten; 10. Sebregts; 11. Van Herk; 12. Verhelst; 13. Van Grinsven; 14. Van de Laar; 15. Boelens; 16. Roelofs; 14. Bravenboer; 15. Van der Waterlaat; 16. Coone; 17. Weijts; 18. Van Trigt; 19. Groot; 20. Wijgergans; 21, Van den Heuvel; 22. Van Dinther; 23. Verbeek; 24. Wipers.

 

OOSTBURG.(1952.07.03)

Nieuwelingen: 1. P. de Jonge, Made; 2. C. Keepers, Roosendaal; 3. J. Hultermans, Wouw; 4. A. van Sluijs, Vlissingen; 5. O. van Quekelberghe, Groede; 6. J. van Nispen; 7. J. Looijen, Steenbergen; 8. W. Damen, Oud-Gastel; 9. M. van de Wegen, Steenbergen; 10. C. Schrauwen, Ossendrecht; 11. P. van de LIjke, Groede; 12. J. Rol, Alkmaar; 13. M. Willemstein, Vlissingen; 14. J. Westdorp, ’s-Heerenhoek; 15. F. Luijks, Halfweg; 16. D. Heling, Hoogerheide; 17. A. de bRuin, Etten; 18. G. van Boven, Sluis;

 

OOSTBURG.(1952.09.20)

Beroepsrenners: 1. Huub Vinken, Geleen; 2. Cor Bakker, Zaandam; 3. J. Mangelaars, Hoogerheide; 4. P. Verwijmeren, Terheijden; 5. A. van Oers, Langeweg; 6. G. Peters, Haarlem; 7. Harm Smits, Antwerpen; 8. Piet Evers, Wormerveer; 9. A. Steenbakkers, Sint Michielsgestel; 10. A. Rijchaert, Ertvelde;

 

OOSTERHOUT.(1952.09.14)

Beroepsrenners: 1. Van Est (St. Willebrord) 125 km in 3.3.48; 2. Bogaerts (Belgig); 3. Grift (Soest); 4. Suijkerbuijk (Breda); 5. Loos (Amsterdam); 6. Wil­lemsen (Seek en Donk); 7, De Best (Haarlem); 8. Anthonis (Belgie); 9. Evers (Wormerveer); 30. Langelaars (Hoogerheide);; 11. v. Breenen (Amsterdam); 12. Huybrechts (Belgie); 13. Schoenmakers (Eindhoven).

Amateurs: 1. Kuys (Den Bosch) 80 km in 2.00.15; 2. Jacobs (Breda); 3. v. Heusden (Amsterdam); 4. Van Gennep (Dongen); 5. Ligtvoet (Waal­w1,jk); 6, Van Oosterhout (Lage Zwaluwe); 7. Stout (Rotterdam); 8. Coens (Den Bosch); 9. Scheerders (Dongen); 10. Gommers (Breda).

Nieuwelingen: 1. C. v. Hoek (Den Bosch) 50 km in 1.14.7; 2. De Jongh (Made); 3. v. d. Linde (Tilburg); 4. Klein (Utrecht); 5. v. Loon (Ooster­hout).

 

OOSTERHOUT.(1952.09.20)

Nieuwelingen: 1. Van Bruggen (Amsterdam) 83 km in 1.20.10; 2. Frank (Amsterdam); 3. Braat (Aalsmeer); 4. Opstals (Belfeld); 5. Meyer (Arn­hem); 6. Hamelink (Den Haag).

 

OOSTERHOUT.WARANDA.(1952.05.04)

Amateurs: 1. Leo Cantineau, 2. Lambert Hendriks, 3. Marie Ligtvoet,

Nieuwelingen; 1. Piet de Jongh, 2. Piet van de Dungen, 3. Herman Rutten,

 

OOSTVOORNE.(1952.08.09)

Oostvoornse dames eerden Van Beek

De Bredanaar Cees Verstraten bij de amateurs en de Rotterdammer Schalk Verhoef bij de nieuwelingen hebben de vierde ronde van Oostvoorne gewonnen. Evenals vorig jaar had ook nu weer Pluvius met sombere blik naar Oostvoorne gekeken met als gevolg een nijdige westenwind op de boulevard, spekgladde keien op de Stationsstraat en felle regenvlagen, waarvoor het talrijke publiek graag in de kragen wilde duiken. Aan die gladheid had de Hoogvlieter Van Beek overigens de sympathie van een troepje lieftallige jongedames te danken. Hij maakte éen lange sliding over de keien maar gedroeg zich zo manmoedig, dat de dames fluks een premie bij elkaar spaarden met de strenge voorwaarde, dat de renner na de wedstrijd persoonlijk moest komen bedanken.

Een dikke dertig amateurs waren van start gegaan en al gauw bleek, dat de Brabanders deze middag een grote rol gingen spelen. Cees Verstraten wurmde zich al gauw in de voorste gelederen en toen er na tien ronden wat tekening in de strijd begon te komen, zagen we hem voorop in een kopgroepje van vier met de winnaar van de befaamde Acht van Chaam, zijn plaatsgenoot Van Dongen, de sterke 's-Gravenzander Adrie van der Voort en De Jager uit Hoog-Blokland. Daarachter joeg een peloton, dat echter de vier dapperen steeds verder, uit zag lopen. Piet Muilwijk probeerde contact te krijgen, maar de voorhoede draaide sneller en sneller, zodat er eigenlijk voor de achtervolgers geen beginnen aan was. Het veld viel danig uit elkaar en een van die achterblijvers, de moedig doorvechtende Rotterdammer Nikken, die al direct na de start door pech ver achter was gekomen, verwierf de sympathie van de luid applaudisserende Oostvoornaars plus menige premie.

Maar wat er ook in de achterhoede gebeurde, de vier koplopers stevenden onbedreigd op hun doel af. Cees Verstraten toonde, zich de beste sprinter en na hem flitsten Wieske van Dongen, C. de Jager en de iets teruggezakte Adrie van der Voort over de finish:

Amateurs: 1. Cees Verstraten, Breda, 92 km in 2.33.19.; 2. Wieske van Dongen, Breda; 3. C. de Jager, Hoog Blokland; 4. A. v. d. Voort, 's-Gra­vezande; 5. P. Muilwijk, Rotterdam; 6. F. Vuijk, Rotterdam; 7. F. Pirel, Breda; 8. C. Spierenburg, Rotterdam; 9. A. Molenaar, 's-Grave­zande; 10. T. Blokzeijl, Rotterdam;

By de 52 nieuwelingen, die 14 ronden (43 kilometer) moesten rijden, hebben de Rotterdammers Verhoef en Van Vliet een goede wedstrijd gereden. Het peloton was lang bij elkaar gebleven, maar toen op een gegeven ogenblik Verhoef naar voren sprong, volgde Van Vliet hem direct. Dit tweetal bleef de laatste zes ronden de kop houden en hoewel het peloton door inhaalpogingen volkomen uit elkaar werd gerukt, had dit gejaag geen enkel succes. Verhoef werd winnaar in 1 uur 12 min. 37 sec. en Van Vliet werd verdienstelijke tweede. Verdere uitslagen:

Nieuwelingen: 1. Schalk Verhoef, 43 km in 1.12.37.Rotterdam); 2. Van Vliet (Rotterdam); 3. Egbert van ’t Oever, Lisse; 4. M. Zandwijk, Dode­waard; 5. A. Thijssen, Amsterdam; 6. H. van Bastelaar, Rotterdam; 7. Muijs, Den Haag; 8. J. Scholten, Den Haag; 9. J. Hovis, Amsterdam.

 

OSS.(1952.06.02)

Amateurs: 1. Marie Ligtvoet, Waalwijk; 2. Pauw Schollen, Tilburg; 3. G. van de Sluys, Eindhoven; 4. J. Verhoeven Overschie; 5. H. van de Velden, Oss;

Nieuwelingen 1e serie: 1. G. van Vliet, Amsterdam; 2. J. Smit, Amsterdam; 3. Harrie Molenijzer, Amsterdam; 4. Stroom, Culemborg; 5. Sanders, Geldrop; 6. Stevens, Dussen;

Nieuwelingen 2e serie: 1. Cor van Hoek, Den Bosch; 2. W. Vriens, Eindhoven; 3. Herman Rutten, den Bosch; 4. J. van Sas, Den Haag; 5. J. Kuijs, Den Bosch;

 

OSS.(1952.08.31)

Amateurs: 1. Piet de Veer, Den Bosch; 2. Noppie Koch, Utrecht; 3. Jan Kuijs, Den Bosch; 4. P. van de Linden, Helmond; 5. P. Muilwijk, Rotterdam; 6. L. Pardoel, Hedel; 7. H. Timmermans, Den Bosch; 8. L. Hendriks, Oss; 9. C. Paymans, Tilburg; 10. Fr. Pierel, Breda; 11. P. Schollen, Tilburg; 12. J. Verhoeven, Overschie; 13. H. Bruistens, Den Bosch; 14. J. Maas, Den Bosch; 15. G. van der Sluis, Eindhoven;  16. T. van Daal, Aarle-Rixtel; 17. P. van Herk, Meerveldhoven; 18. J. Kuyten, Nuenen;

Nieuwelingen: 1. Karel Hamelink, Den Haag; 2. Henk van Bastelaar, Rotterdam; 3. Cor Hoek, den Bosch; 4. F. van de Bogaert, Den Bosch; 5. Fr. Van Vliet, Den Bosch; 6. H. Rutten, Den Bosch; 7. H. van de lInden, Helmond; 8. T. van de Loo, Den Bosch; 9. H. Kivits, Elshout; 10. M. Zandwijk, Dodewaard; 11. M. Bloks, Den Bosch; 12. A. van Hout, Sint Michielsgestel; 13. B. Uitenbogaard, Gorinchem; 14. P. de Man, Veghel; 15. J. Koch, Nijmegen; 16. A. van Heertum, Schijndel; 17. A. van den Pas, Den Bosch; 18. J. van Gogh, Den Bosch; 19. A. van Beek, Den Bosch; 20. Otter, Sint Michielsgestel;

 

OSSENDRECHT.(1952.05.11)

Beroepsrenners: 1. Huub Vinken, 2. Piet van As, 3. Bouk Schellingerhoudt, 4. Sjef Janssen, 5. A. Guns, 6. van de Zande. F, 7. Vos, F, 8. W. de Ruiter, 9. A.Suykerbuyk, 10. C. Mooiman,

 

OUD-BEIJERLAND.(1952.09.06)

Snel Brabandertje in Oud-Beijerland

Zon klein kittig kereltje, dat Roosendalertje P. M. de Bruin. Misschien dacht-ie in zijn onschuld wel, dat ze in Oud-Beyerland speciaal voor hem de oranje-rozetten op de revers gestoken hadden. Dan heeft hij er in ieder geval wèl voor gespurt. Want mensen, wat ging dat kereltje hard toen hij samen met Van Ronde en v. d. Knaap op de finish van de tweede, 100 km lange Ronde van Oud-Beyerland af stoof! Zijn gevaarlijkste concurrenten konden z’n wiel niet eens houden, zodat De Bruin al kon juichen voordat hij over de streep vloog.

Zaterdagmiddag gebeurde dat allemaal — zo tussen de buitjes en de zonneschijn door. Oud-Beijerland zal volgend jaar wel zijn derde ronde krijgen, want in de Hoeksche Waard hebben ze met jongens als Wout Bos en Adri van Steenselen de smaak van het wielrennen te pakken gekregen en dan is een levendige wedstrijd als die van Zaterdag jl. precies voldoende om het enthousiasme nog verder op te schroeven.

Het ging direct hard en Oud-Beijerland stond op de tenen, toen v. Steenselen na enkele ronden aansluiting bleek te hebben met de uitlooppoging van de twee Brabanders v. d. Borst en Van Oosterhout. Doch het was slechts een eerste schermutseling, zoals er meer zouden komen om het tempo op te jagen en het rennersveld uit te kammen. Zelfs de drieste vlucht van Jantje Verhoeven en Thijs Alblas, halverwege de koers, kon men nog geen ernst' noemen en daarom was het van Jantje niet bepaald slim, dat hij enkele ronden lang alleen bleef rijden, toen Alblas al lang naar het peloton teruggevallen was.

Beslissende klap

De eerste beslissende klap viel pas op 80 km met de ontvluchting van v. d. Knaap, De Bruin en de nationale kampioen Kees van Aanraad, Van Osta kon in zn eentje nog net naar die drie toestormen, maar van de rest haalde niemand de sprong meer. Van Aanraad bleek tijdens de vlucht echter te veel van zijn kracht gevergd te hebben moest naar het peloton terug. De overige drie bleven onbereikbaar ver voor het veld uitjagen en vochten het in de eindsprint onder elkaar uit. Straf, tempo De nieuwelingen lieten het na 50 km in een straf, slachtoffers makend tempo op een massale spurt aankomen, waarin deze keer de geslepen Sas de reeds op een overwinning rekenende Maarten Vink klopte. Uitslagen:

Amateurs: 1. De Bruin (Roosendaal); 2. Van Osta (Oudemolen); 3. v. d. Knaap (Poeldijk); 4. Glerum (St. Wille­brord); 5. v. d. Linden (Helmond); 6. Konings (Breda); 7. De Vos (Den Haag); 8. Van Est (Fijnaart); 9. Aanraad (Oud Gastel); 10. Verhoeven (Overschie); 11. Muilwijk (Rotterdam); 12. v. d. Kloot (Zundert); 13. Hofland (Beverwijk); 14. v. d. Borst (Etten); 15. Alblas (Overschi ).

Nieuwelingen: 1. v. Sas (Den Haag); 2. Vink (Rotterdam); 3. Kievith (Schiedam); 4. De Vree (Breda); 5. Oelen (Rotterdam).

 

OUDE-TONGE.(1952.08.27)

Oude Tonge heeft eigen fietsronde Sterke Maarten Vink weer de eerste

Of het nu de Ronde, of de Omloop, of misschien zelfs het Criterium van Oude Tonge zal worden, weten ze in de sportieve kringen van het in de de late zomer zo mooie, vlakke Goeree en Overflakkee nog niet precies. Maar sinds Donderdagmiddag is het bgin er in ieder geval en daaraan hebben speciaal de jonge Tongertjes grote vreugde beleefd. Ze hebben ook kunnen zien, dat een renner met macht n zijn benen zoveel vóór heeft als het er eenmaal op aan komt om een koers te winnen.

Die renner met macht was dan de vierkante Maarten Vink, die voor deze gelegenheid het blozend hoofd met een eigenlijk aller-dwaast rennershoedje had gesierd. Hij nam zn aandeel in de levendigheid, die het begin van deze wedstrijd over 52,5 km voor nieuwelingen kenmerkte en die al na 25 km de sterken van de zwakken had gescheiden. Ook de jongelieden Hameling en Vassena trokken bij die eerste wapenschouw de aandacht en daarmee wist men wel zo ongeveer tussen wie het óm de ere-prijzen zou gaan, vooral toen bleek, dat de bemoeienissen, die Rijnvos even met de kopzaken had, weinig inhoud hadden.

Hoe dan ook, hele serie renners werden gedubbeld, maar van de favorieten slaagde toch niemand er in op dit kleine parcours een beslissende voorsprong te nemen. En de eindsprint zou het hem dus moeten doen!

De renner met macht in zijn benen kan voor zon sprint op de plaats gaan zitten, die hem het best lijkt en niemand van de mindere goden, die er in zal slagen hem dit te beletten. Maarten Vink koos de derde positie en behoefde toen op het laatste rechte stuk de rug maar nauwelijks te krommen om zeker te zijn van de ere-ronde en zo. Een duidelijk stuk voor de streep kon hij zelfs al gaan opzitten.

Alles was goed geregeld, technisch door de RRC Feijenoord en propagandistisch door 'n uit Oude-Tongese verenigingen samengesteld comité van bedrijvige heren. En. de medewerking van de politie was zelfs zo groot, dat de „opper" het startschot loste. .

Amateurs: 1 M. Vink; 2 C. Hameling; 3 G. Vassena; 4 J. Oelen, 5 A. Giet- man; 6 P. de Jongh ;7 Damen; 8 Jacobs; 9 A. Heeren; 10 J. van Vliet.

 

OUD-GASTEL.(1952.07.20)

Nieuwelingen (45 km):. 1. De Jong, Sprundel, 1 uur 17 min. 13 sec.; 2. Wljchen, Goes; 3. Nuyten, Terhelden; 4. Van Nispen, St. Willebrord; 5. v. d. Linde, Tilburg; 6. Breugelmans, Zegge.

Nieuwelingen (45 km): 1. Keepers, Roosendaal, 1 uur 12 min.; 2. Hultermans, Wouw; 3. Pirard, Breda; 4. Heeren, Roosen­daal; 5. Van Oosterhout, Oudenbosch.

Amateurs (105 km): 1. Verhelst, Axel, 2 uur 42 min.; 2. v. d. Kloot, Zundert; 3. De Hoog, Amsterdam; 4. Van Tiggelen, Eindhoven; 5. Van Glerum, St. Willebrord; 6. Emmen, Raamsdonkveer; 7. v. d. Borst, Etten; 8. v. d. Elshout, Made; 9. Hermes, Oud-Gastel.

 

OUD-GASTEL.(1952.08.24)

Beroepsrenners:1. Vinken (Geleen) 125 km in 3 uur 2 min, 46 sec.; 2. Schoenmakers (Eindhoven); 3. Guns (Putten); 4. Lambrichs (Bunde); 5. Suykerbuyck (Breda); 6. Bakker (Zaandam); 7. Van Elderen (Eindhoven); 8. De Vries (Vlaardingen); 9. Van Breenen (Amsterdam).

 

OUD-VOSSEMEER.(1952.07.19)

Amateurs (100 km): 1. Kuitwaard, Velsen, 2 uur 49 min.; 2. Verhelst, Axel; 3. Konings, Breda; 4. Van Glerum, St. Willebrord; 5. Schollen, Tilburg; 6. Verstraten, Breda; 7. De Bruyn, Roosendaal; 8. Cantineau, Breda; 9. Maas, Heerlen; 10. Heeren, St. Willebrord

 

PEIZE.(1952.09.14)

Einde van wielerseizoen Ronde van Peize bracht overwinningen voor Henk de Roo en Coen Zondag

(Van onze speciale verslaggever.) Met de Ronde van Peize, de eerste, die er in dit aardige Drentse dorp werd gehouden, is het Noordelijk wielerselzoen wel zo goed als beëindigd. Henk de Roo, de kleine man uit Nieuw-Amsterdam, die, zonder tol opvallende successen te komen, deze zomer reeds vaker de aandacht heeft getrokken, kan over dit slot bijzonder tevreden zijn, want gisteren op de smalle en zeker niet egale klinkerweggetjes van Peize liet hij gerenommeerde wielercracks als Fré Mik, Klaas Wiltjer, Bertus Kloosterziel en Drewes Kooistra ver achter zich. Dank zij de Noordelijke Wielervereniging begint de wielersport, die dit seizoen zulk een beduidende vlucht heeft geno-

men, ook in Noord Drenthe belangstelling te trekken. Eelde gaf deze zomer reeds twee wielercourses, gisteren volgde dan Peize, waar de vereniging „Algemeen Belang" inderdaad, dank zij haar actieve bestuursleden als voorzitter J. Gol, secretarispenningmeester H. Bartol en de heren J. Nieboer, J. Veurman en A. Arents, het algemeen belang heeft ingezien, door de wielersport ook naar Peize te halen. De voetbalvereniging verleende daarbij alle medewerking, door te verzoeken de wedstrijd tegen Oosterpoorters uit te stellen, zodat de aandacht van het sportminnende publiek volledig op deze wielercourse was gevestigd. Zo waren er gisteren ongeveer 1000 toeschouwers, een aantal, dat bij de volgende Ronde van Peize zeker nog groter zal zijn. Want de wielersport, die gisteren werd gegeven, boeide deze, voor het merendeel ondeskundige, toeschouwers, ook al waren Coen Zondag bij de nieuwelingen en Henk de Roo bij de amateurs deze keer veruit de sterksten.

Bij de amateurs werd de lont van het kruitvat al direct door Klaas Wiltjer aangestoken- Rondenlang draaide hij in een gestaag tempo met een voorsprong van om en nabij de 30 sec. aan de kop. Geert Biel, het nijvere kereltje uit Gieterveen, zette de jacht op de eenzame vluchteling in en dat was het sein voor Mik en De Roo om mee te gaan. Helaas werd deze jacht niet zo interessant als men wel dacht. Klaas Wiltjer moest van fiets verwisselen, waardoor hij natuurlijk zijn zo moeizaam verkregen voorsprong verspeelde en zijn drie achtervolgers ook nog enige tientallen meters moest laten gaan. Maar Klaas Wiltjer zou Wiltjer niet zijn, als hij niet in een ommezien de drie koplopers weer had bereikt. Een kopgroep dus van vier man, bij wie men tevergeefs Bertus Kloosterziel zocht. De man uit Wezep had er deze middag niet zo bijster veel zin in en bepaalde er zich slechts toe zich bij groepjes aan te sluiten om de premies met een scherp sprintje in de wacht te slepen. 20 ronden moesten er nog gereden worden, toen De Roo er alleen tussen uit trok. Mik en Wiltjer — Biel was al eerder teruggevallen — lieten hem gaan, het gat viel tamelijk snel en tot een serieuze achtervolging konden Mik en Wiltjer, maar niet besluiten. De Roo trok er echter bijzonder hard aan en indien de course nog enkele ronden langer had geduurd, wellicht had De Roo nog een ronde op Mik en Wiltjer genomen.

Van het peleton was intussen geen spaan meer overgebleven. Eppie Warta was afgestapt, Drewes Kooistra was in zijn poging om naar de kopgroep te springen halverwege blijven hangen, waardoor hij als vierde eindigde en Geert Biel had met zulk een „ram" te kampen, dat hij in een ommezien een tweetal keren werd gedubbeld. Zo werd de uitslag als volgt:

Amateurs: 1. H. de Roo, Nieuw-Amsterdam, 80 km in 2.13.14; 2. Fré Mik (Nieuwe Pekela; 3. K. Wiltjer, Groningen; 4. D. Kooistra, Groningen); 5. B. Klooster­ziel, Wezep; 6. G. Biel, Gieterveen; 7. H. Kraan, Groningen; 8. H. Molenberg, Groningen;

De Delfzijler Coen Zondag, die vrijwel het gehele seizoen in de schaduw heeft gestaan van de successen van Sjabbe Hoving, heeft in Peize dan toch eindelijk zijn overwinning, waaraan gistermiddag niemand iets kon afdingen, behaald. Coen Zondag trok er al gauw tussenuit en in elke ronde voegde hij weer een aantal seconden bij zijn voorsprong.

Sjabbe Hoving, op wie ook nu weer aller aandacht was gevestigd, kampte met een losse trapas waardoor hij niet aanstonds de nodige aandacht aan de ontvluchting van Zondag kon besteden. Daarbij kwam nog, dat Hoving met weinig élan fietste, 't Was of de eerzucht bij hem niet zo groot meer was en een dergelijk symptoom stemt tot nadenken. Hoving heeft er blijkbaar genoeg van steeds voor favoriet te spelen.

Zijn vriend Evert Kramer wilde er nog wel de nodige strijdlust bij Hoving in brengen, herhaaldelijk trok hij de kop voor hem aan, maar Sjabbe miste deze keer juist datgene, waarmee hij deze zomer zovele successen heeft geboekt.

Nu was er niemand die Coen Zondag, nog gehinderd door een lastige bloedneus, de overwinning kon betwisten. Even voor het einde dubbelde hij het peleton, waaruit nog Van Dekken en Gernaat voor een moedige, maar kansloze achtervolging waren ontvlucht. De uitslag was:

Nieuwelingen: 1. Coen Zondag (Delfzijl) 50 km. in 1 uur 18 min. 56 sec; 2. M. van Dekken (Hoogkerk); 3. R. J. Gernaat (Veendam); 4. Sj. Hoving (Hoogkerk); 5. E. R. Kramer (Hoogkerk); 6. M. Spijkerman (Meppel); 7. E. Sterenborg (Veendam; 8. W. Drenth (Veendam).

 

PIJNACKER.(1952.06.28)

Ook Pijnacker heeft zijn “Tour”

Uitlooppogingen in de kiem gesmoord.

Zaterdagmiddag werd onder de auspiciën van de Ned. Wielren Unie de eerste ronde van Pijnacker verreden. Deze wedstrijd was georganiseerd door de R.K. Wielrennersclub van Oliveo in samenwerking met de “Koningin Wilhelminavereniging. Het mag worden gezegd, dat deze eerste ronde van Pijnacker een “succes”is geworden. De organisatie was, dankzij ook de medewerking van de Gemeentebestuur en Rijkspolitie, tip top in orde. Ook sportief is de wedstrijd volkomen geslaagd.

Begonnen werd met een wedstrijd voor junioren. Al dadelijk werd door deze jonge renners een flink tempo gereden. Zij waren echter goed aan elkaar gewaagd en elke uitlooppoging werd in de kiem gesmoord. Na enige tijd lag het veld wel ver uiteen, maar niet een van de renners zag kans een ronde uit te lopen. De strijd in de kopgroep werd in een sprint beslist. De uitslag werd: 1. P. de Jong, Schiedam; 2. A. de Haan, Rotterdam; 3. M. Termoshuizen, Pijnacker; 4. de Waal; 5. de Voogd en 6. A. Lokven, Rotterdam;

Precies alf vier werd door vijftig renners gestard. Na enige ronden begon er al tekening in ’t veld te komen en werd van uit de kopgroep het tempo geleidelijk opgevoerd. Ook het uitloven van premies, door vele winkeliers beschikbaar gesteld, bevorderde een vloote wedstrijd. In de 16e ronde werd door renners J. Kaptein uit Lisse een premie veroverd. Hij maakte echter van de gelegnheid gebruik om door te gaan en wist geleidelijk aan meer uit te lopen. Het gevolg was dat Kaptein verschillende achterblijvers inliep, die daarom door de leiding uit de strijd werden genomen.

Uit de tijd over 40 ronden, ongeveer 30 km. n.l. 43 min. 15 sec. blijkt duidelijk, dat het zeer hard ging. Kaptein bleef steeds doorzetten en wist in de 48e ronde het gehele veld in te lopen. Vermelding verdient ook, dat de renners uit Pijnacker zich in deze ronde behoorlijk wisten te handhaven.Gebrek aan voldoende wedstrijdroutine was misschien wel orozaak, dat de resultaten niet beter waren.

Nieuwelingen: 1. Karel Hamelink, Den Haag, 56 km in 1.30.34; 2. Michel Stol­ker, Zuilen; 3. W. den Outer, Rotterdam; 4. J. Kaptein, Lisse; 5. P. v. d. Marel, Maasdijk; 6. Jan van Vliet, Rotterdam; 7. op 1 ronde J. Frensch, Pijnacker; 8. B. Alblas, Overschie; 9. J. Kouwenhoven, Pijnacker; 10. A. v. d. Knaap, Poeldijk.

Juniores: 1.De Jong, Schiedam, 18 km in 31.33; 2. De Haan, Feijenoord; 3. Termorshuizen, Oliveo; 4. De Waal, Coureur; 5. De Voogd, Coureur.

 

POELDIJK.(1952.07.12)

Wielrenners reden vijde Ronde van Poeldijk

Georganiseerd door de Residentie rennersclub “Sparta”in samenwerking met het sportcomité werd de vijfde ronde van Poeldijk georganiseerd ten bate van het fanfarecorps “Pius X”. Om 2 uur starrtten 70 nieuwelingen over 45 ronden of  45 km. Direct werd al een hoog tempo ingezet, dat verscheidene renners tot opgave dwong. Vooral de Hagenaars Karel Hamelinck en Jan van Sas voerden het tempo hoog op. In de 6e ronde kreeg jan van sas echter een lekke band en hij gaf de strijd op.

Na 40 ronden liepen vijf renners weg die in de eindsprint om de zege vochten. De Rotterdammer C. J. van Gool werd winnaar met een lengte voorsprong in 1 uur 4 min. en 36 sec. 2e J. B. Bakker, Vlaardingen; 3. Karel Hamelinck, Den Haag.

Om half vier werd het vertreksein gegeven voor de 80 amateurs die 80 km. moesten afleggen. In het begin liep de Poeldijker G. Velthoven weg en hij wist dit tien ronden vol te houden. Maar hij kon niet tegen het jagende peleton op en liet zich weer inlopen. In de 30e ronde was er een valpartij die heel war renners tot opgave dwong o.a. Hagenaar Wim Brunschot, die zeer goed reed en een van de favorieten was voor de zege. In de 55e ronde leek het of de beslissing gevallen was, want de Hagenaar Anton v. d. Putten sprong alleen weg en wist zijn voorsprong tot 50 seconden op te voeren. Maar het peleton voelde het gevaar en liep v. d. vijf ronden voor het einde in. V. d. Putten kreeg de prestatieprijs toegewezen.

Op het moment dat het peloton v. d. Putten kreeg, sprong v.d. Stel weg. Het peleton, dat de jacht op v. d. Putten nog in de benen zat reageerde te laat en zo kwam v. d Stel uit Overschie als eerste over de eindstreep in 2 uur 5 min. en 29 sec. Op 150 meter kwam het peleton, W. Rusman, Haarlem won de sprint en werd tweede.

Amateurs: 1. v. d. Stel, Overschie1 80 km in 2 uur 5 min. 29 sec.; 2. Rusman, Haarlem; 3. Kooyman, Den Haag; 4. Mahn, Amsterdam; 5. Zieleman, Amsterdam; 6. Wallet, Leimuiden; 7. Bruggenkamp, IJmui­den; 8. Janbroers, Amsterdam; 9. Boellaard, Amsterdam; 10. De Vos, Den Haag.

Nieuwelingen: 1. Van Gool, Rotterdam, 40 km in I uur 4 min. 36 sec.; 2. Bakker, Vlaardingen; 3. Hamelink, Den Haag; 4. Oelen, Rotterdam; 5. Den Outer, Rotterdam.

 

PRINSENBEEK.(1952.07.20)

Amateurs: 1. Cees Verstraeten, 2. J. Roovers, 3. Jac van Dongen,

Nieuwelingen: 1. P. van de Wijngaard, 2. Piet Jacobs, 3. Piet de Jongh,

Veteranen: 1. Ben van Dijk, 2. J. Nagel, 3. R. Vrins,

 

PURMEREND.(1952.07.20)

Nieuwelingen (42 km): 1. C. Blaauw, Zaandam, 1 uur 9 min. 33 sec.;. 2. Edelenbosch, Enkbuizen; 3. De Clerck, Amsterdam; 4. Lute,. 's-Gra­veland; 5. Floor, Amsterdam; 6. Vennink, Krommenie; 7. Smit, Am­sterdam; 8. Van Putten, Hoorn.,

Amateurs (85 km): 1. Rusman, Haarlem, 2 uur 17 min. 57 sec.; 2. Ziele­man, Amsterdam; 3. Mannaart, Krommenie; 4. Post, Nieuw Vennep; 5. Pieters, Haarlem; 6. Vreeswijk, Alphen aan de Rijn; 7. Van Roon, Haarlem; 8. Mahn, Amsterdam; 9. Kayer, Wormer; 30. Peters, Haar­lem; 11. Broeise,. Zaandam; 12. Hofland, Beverwijk,