JAARGANG 1951

                              WEDSTRIJDEN A T/M D

AALST.(1951.07.01)

Amateurs: 1. Co Stout, 2. Cas Oosthoek, 3. Frans van Sambeek,

Nieuwelingen: 1. Jef Coone, 2. A. Bachetti, 3. Piet de Jong,

 

AALST.(1951.09.23)

Amateurs: 1. Tonnie Bergmans, 2. Tinie Verbeek, 3. Willie Kouwenberg,

Nieuwelingen: 1. J. Staals, 2. Sebregts, 3. Toon Stommels,

 

AARDENBURG.(1951.05.28))

Geluk won Ronde van Aardenburg

Te Aardenburg is een wielerwedstrijd voor amateurs gehouden, waaraan een 25 renners deelnamen. De burgermeester van Aardenburg, de heer Sj. Van Dongen, loste het startschot.

Er werd gereden over een afstand van 89 km.

Amateurs: 1. A. Geluk, Rotterdam, 89 km in 2 uur 20 min.; 2. Cor Witteveen, Amsterdam; 3. L. van Daele, Riddersvoorde; 4. A. van Oers, Langeweg; 5. L. Cantino, Breda; 6. R. Verclaesse, Maldeghem; 7. H. Vergauwen, Sint Laurens; 8. L. de Blok, Brugge; 9. E. van Langelaars, Hoogerheide; 10. K. Ingels, Sas van Gent

 

AARLE RIXTEL.(1951.09.29

Amateurs: 1. Mat Sonnemans, 2. Jan Pafort, 3. Piere van Neerven,

 

ACHT VAN BLADEL.(1951.00.00)

Nieuwelingen: 1. Toon Stommels, 2. Tinie Wolfs, 3. Jef Coone,

 

ACHTMAAL.(1951.07.29)

Amateurs: 1. Rien van de Veeken, 2. Piet de Bruin, 3. Cees Aanraad,

Nieuwelingen: 1. Harrie Schoenmakers, 2. Paul Scholten, 3. Rien Verhelst,

 

ALKMAAR.(1951.07.01)

Amateurs: 1. Arie de Moor, 2. Karel Muis, 3. Krijn Post,

Nieuwelingen: 1. G. Dral, 2. D. Bles, 3. Wim Eelsing,

 

ALMELO.(1951.05.05)

Amateurs: 1. Bram van de Velde, 2. H. de Haan, 3. E. Boelens,

Nieuwelingen: 1. Cees Raymakers, 2. Wout van Asch, 3. Piet van Herk,

 

AMSTERDAM.ALBERT CUYP.(1951.04.15)

Grote belangstelling voor Ronde van Albert Cuyp

Appie Donker en Daan de Groot wonnen de massale eindsprints

Ulysses heeft zich weinig van de balwedstrijd Nederland—België aange- trokken en organiseerde gisteren de Ronde van de Albert Cuypstraat. Het is een groot succes geworden, want langs het parcours volgden de mensen rijen dik de strijd van nieuwelingen en amateurs. Jammer was het, dat er niet zo heel veel gebeurde. Natuurlijk, er bestaat geen wielerwedstrijd zonder uit- looppogingen, maar gisteren was er niet één die lukte. Vooral by de nieuwe- lingen, die 35 km aflegden, bleef de spanning weg en tenslotte was het Daan de Groot, die de wedstrijd won, door zijn felle eindsprint. By de amateurs was het even beter. Daar sprong een paar maal een renner weg, die het echter niet verder dan een tiental meters bracht. Toch hield dat de spanning erin. Vooral, toen het erop ging lijken, dat Piet van Roon, aangemoedigd door het talryke publiek, er een Haarlemse zege van zou gaan maken. Maar helaas voor Piet, bleef het bij de prestatie-prijs, die Daan de Groot kreeg by de nieuwelingen. Ook hier was het de eindsprint, die uit het gehele peloton de beslissing moest brengen. Appie Donker, die nog geen rol van betekenis had gespeeld, stormde als eerste door de finish, gevolgd door de Krommenie Koeman, J. Trompetter, A. Rynders en Wim Snyders, die de dag daarvoor een goede zege had behaald op Halfweg.De uitslagen waren:

Nieuwelingen: 1. D. de Groot (Amsterdam), 35 km in 41 min. 57 sec; 2. E. Meijer, (Laren); 3. E. Kloosterziel (Wezep); 4. H. Gersen (Adam); 5. A. Harren (Haarlem); 6. J. Hofland (Beverwijk) 7. B. Broerse (Zaandam); 8. W. Eelsing, (IJmuiden).

Amateurs: 1. A. Donker, (Adam) 75 km in 1 uur 47 min. 55 sec.; 2. E. Koeman, (Krommenie); 3. J. Trompetter, (Wieringen); 4. A. Rynders (A'dam); 5. W. Snyders (Halfweg); 6. L. de Booy, (Adam); 7. R. Altink (Adam); 8. P. Willekes (Adam); 9. P. Duyf (Zaandam).

 

AMSTERDAM.BETONDORP.(1951.06.03)

Ruim vijftig renners werd harde strijd te machtig Appie Donker en De Groot winnen Ronde van Betondorp

DE DERDE RONDE VAN BETONDORP is voor „De Germaan" een prachtig succes geworden. Appie Donker heeft wederom een overwinning bij de vele andere kunnen voegen. De kampioen van Noord-Holland heeft voor zijn eerste plaats weergaloos gevochten en zijn zware werk in het peloton en later in de kopgroep konden hem niet weerhouden drie kilometer voor het einde weg te vluchten en met grote voorsprong deze Ronde op zijn naam te brengen. Een verrassing was de rit der nieuwelingen, die dit keer een strijd leverden als zelden tevoren. Opvallend was de vooruitgang van Frans Mahn, die het de winnaar Daan de Groot uiterst moeilijk heeft gemaakt. Zowel in een felle premiesprint als in de eindspurt kwam Mahn een banddikte tekort, om De Groot te kloppen.

DE Zaandammer Timmerman,. Kooiman uit Den Haag en de Amsterdammer Kerkelaan waren na zestien kilometer de eersten, die bij de amateurs de strijd deden ontbranden. Kerkelaan kon het tempo niet volhouden, maar Timmerman en Kooiman gingen door. Zeventien kilometer lang behielden zij alleen hun positie, maar toen voegde de weggevluchte Kwantes zich bij hen. Niet lang evenwel. De man uit de Wormer ging verder. Wiese, Pafort en Reuman kwamen de twee gezelschap houden en gezamenlijk ging het toen achter Kwantes aan, die voor deze overmacht moest zwichten. Na 35 k.m. zat alles weer bijeen. Voor kort slechts, want toen Meyer het ging proberen, kreeg hij gezelschap van Donker, Pafort, De Moor, Timmerman en Remkes. Deze kopgroep groeide tot twaalf. Mick Snijder, Peters en Van Dijk trokken het peloton weer bij, hetgeen gepaard ging met talrijke slachtoffers, zodat na zestig kilometer nog slechts dertig rijders in het parcours lagen. En dat aantal zou nog slinken tot twaalf ! Met nog vier-en-dertig ronden kon het spel opnieuw beginnen. Eelsing en De Koning gingen een poging ondernemen. Dit zou de beslissende slag worden. Het peloton viel in stukken, Eelsing en De Koning namen zeshonderd meter en behielden die lange tijd, totdat De Koning een grote inzinking kreeg. Hij werd ingelopen door Appie Donker en Altink, die een-felle achtervolging hadden ingezet en ook Eelsing ,te pakken kregen. De Koning verdween van het toneel en gedrieën ging het verder. Timmerman, Kuitwaard en Van Dijk vormden het trio. dat daarachter zwoegde en daarna kwam een ploeg van zes renners. Nog tweemaal moest het parcours worden afgelegd, toen Altink en Eelsing machteloos moesten toezien, hoe Appie donker hen in de steek liet en alleen wegspurtte, om tenslotte nog met dertien seconden voorsprong als eerste te eindigen. Altink versloeg Eelsing in de sprint en uit het volgende groepje was Timmerman de snelste, vóór Van Dijk en Kuitwaard. De sprint van de „grote" groep werd in het voordeel van Kooiman beslist.

Goed rijden van Frans Mahn bij de nieuwelingen hebben dit keer een felle strijd geleverd en het slot van hun zestig kilometers was sensationeel. De Haarlemmer Rusman had als eerste geprobeerd weg te komen en toen het hem niet lukte, sprong Hannie Moorman naar voren, sleepte een premie in de wacht en liet zich toen weer terugvallen. De premie die toen volgde liet zien, welk een vooruitgang Frans Mahn heeft gemaakt. Daan de Groot moest er alles uitgooien, om met een banddikte verschil te winnen. Met nog tien ronden te rijden ging de Belg Vanacker het proberen, maar Mahn, De Groot en Meier waren op hun hoede en riepen hem tot de orde. Van Boekel flitste plotseling weg, maar De Groot en Meier waren direct bij hem. Moorman trok uit alle macht aan het peloton, maar kon niet verhinderen, dat Rusman eveneens naar de kopgroep vluchtte. Ook toen lukte het echter niemand en pas een ronde voor het einde konden zich acht renners losmaken, die om de eerste plaats zouden spurten. Daan de Groot moest weer al zijn reserves aanspreken, om Frans Mahn achter zich te houden en slechts met een banddikte verschil kon hij deze Ronde winnen.

Amateurs: 1. A. Donker. 110 km. in 2.51.27 sec.; 2. R. G. Altink, Adam, op 13 sec.; 3. J. Eelsing, IJmuiden; 4. G. Timmerman, Zaandam, op 32 sec; 5. J. van Dijk, Hilversum; 6. Kuitwaard, Velsen; 7. P. Kooiman, Den Haag; 8. P. Peters, Haarlem; 9. W. v. Rijn, Den Haag; 10. M. Snijder, Halfweg; 11. A. Biesterveld, Amsterdam; 12. P. J. Reuman, Adam.

Nieuwelingen: 1. D. de Groot, Adam. 60 km. in 1.34.37.; 2. F. Mahn; 3. A. T. Boekel, beiden Adam; 4. E. Meier, Laren; 5. W. Rusman, Haarlem; 6. W. A. Biesterveld; 7. J. v. Ingen, Adam; 8. J. v. Sas. Den Haag; 9. O. Dral, Oostzaan; 10. D. de Ruiter, Beverwijk.

 

AMSTERDAM.FLORAPARK.(1951.05.20)

De Ronde van het Florapark voor nieuwelingen werd door Eric Meier ge- wonnen. Daan de Groot werd ditmaal  tweede

 

AMSTERDAM.INDISCHEBUURT.(1951.07.29)

Ronde van A’dam-Oost Zegevierende eindspurt van Leo de Booy

Goed amateurdebuut van D. de Groot

Het was de Amsterdammer De Booy, die voor de ogen van duizenden Indische-buurtbewoners de derde ronde van dit stadsgedeelte op zijn naam bracht. Noch een herboren Jan la Grouw, een snelle en prachtig debuterende Daan de Groot of snelle spurters als Wim Jun en André Rijnders konden hem in zijn vlucht naar de zege tegenhouden. De prestatleprijs in deze categorie was voor de sterke Gooise renner Eric Meyer, die voor de tweede maal bij de amateurs startte. Bij de nieuwelingen triomfeerden resp. Frans Mahn en de Haarlemmer Rusman.

De A.S.C. „Olympia", welke deze wedstrijd in samenwerking met de Buurtvereniging „Ceram" organiseerde, kan tevreden zijn. De organisatie was best. De vele overstekenden en de loslopende honden vormen ten slotte een punt tegen de eigenaars. Het sportieve succes was echter voor de roodwitte club bijzonder groot. De vijf eerste plaatsen bij de Amateurs, vijf nieuwe- lingen onder de eerste tien (waarbij de winnaar!) in serie nummer 4 en drie plaatsen onder de eerste negen in de tweede serie vormen een resoectabel resultaat.

Na een premiesprint, door de Haarlemmer Pieters voor Ab Donker gewonnen, vormde zich, twintig ronden voor het einde een nieuwe groep op kop, bestaande uit 11 renners. De Booy, De Groot, Jun, De Moor, la Grouw en Piet Sieveking, waren in deze groep de prominenten. Daan de Groot sleepte een premie in de wacht, ziin eerste in rij nieuwe categorie. Met het einde zo kort voor de boeg, begon men zich af te vragen wat Donker en Van Breenen, de beide candidaten voor het wereldkampioenschap, en de sterke Wim Snijders, welk trio zich nog in de groep bevond, zouden uitrichten. Zij zagen echter geen kans het getij te doen keren en moesten zich vandaag met een bescheiden rol vergenoegen. Wij geven toe. dat Italië straks veel belangrijker is.

Definitieve

Dertien ronden vóór het einde vormde zich ten slotte de definitieve kopgroep.

Het volgende tiental ging toen aan de leiding: Henk van Breenen (toch weer naar voren gekomen), Daan de Groot, Jan la Grouw, Leo de Booy, Karel Muys, André Rijnders, Wim Jun, alsmede de Amstelvener Post, Bakker uit Halfweg en Eric Meijer uit

Dit tiental liet er geen gras over groeien en bereikte een voorsprong van ongeveer 500 meter. Het was nu „bekeken" en de groep zou geen schijn van kans meer krijgen. Kort voor het einde moest Muys lossen, docht wist zich toch voor de grote handhaven. Na een spannende eindspurt, waarin Leo de Booy alle zeilen moest bijzetten om zich de concurrenten van het lijf houden, was het ten slotte toch deze renner, die zich door de voorzitter van ,,Ceram” met 'n krans liet omhangen, waarna hij aan welverdiende ereronde kon beginnen. Vele bezoekers hadden de debuterende Daan de Groot als winnaar getipt. Dit zou echter al te mooi zijn geweest.

Amateurs: 1. Leo de Booy, Amaterdam, 80 km in  2.06.15.; 2. J. la Grouw, Amsterdam; 3 D. de Groot, Amsterdam; 4. W. Jun, Amsterdam; 5. A. Rijnders, Amsterdam; 6. C. Bakker, Halfweg; 7. H. van Breenen, Amsterdam; 8. E. Meijer, Laren; 9. K. Muys, Amsterdam; 10. P. van Heusden, Amster- dam;

Nieuwelingen 1e serie: 1. Frans Mahn, Amsterdam, 30 km in 46.22.; 2. P. Vermeulen, Breukelen; 3. D. Bes, Haarlem; 4. T. van Lachterop, Amsterdam; 5. M. Frank, Amsterdam; 6. A. Post, Amsterdam; 7. L. Haverkamp, Amsterdam; 8. W. Bruinsma, Amsterdam; 9. J. Walst, Amsterdam; 10. A. de Vries, Amsterdam;

Nieuwelingen 2e serie: 1. Wim Rusman, Haarlem, 30 km in 46.09.; 2. G. van Vliet, Amsterdam; 3. G. van de Berg, Amsterdam; 4. C. reints, Amsterdam; 5. W. Biesterveld, Amsterdam; 6. M. Storchart, Haarlem; 7. K. Kper, Zandvoort; 8. J. Verseveld, Aalsmeer; 9. S. Appel, Hoorn;

 

AMSTERDAM.KATTENBURG.(1951.04.22)

Voor de kinderuitsending

Arie de Moor en Daan de Groot winnaars op Kattenburg

De Amsterdamse wielrennersclub Le Champion, die de tweede Ronde van Kattenburg heeft georganiseerd, waarvan de baten zijn voor de Stichting Kinderuitzending Eilanden, heeft groot succes gehad, want het publiek is in groten getale opgekomen, om de renners aan te moedigen. Bij de amateurs behaalde Arie de Moor een verrassende overwinning en bij de nieuwelingen was het alweer Daan de Groot, die een zege bij zijn lange reeks overwin- ningen voegde. Nauwelijks waren de amateurs van start, of Patsy Willekes en Adri Voorting staken de lont in het kruitvat. Zij namen vijftien meter voorsprong, maar in de zevende ronde was alles weer bijeen. Dat duurde, totdat er 24 ronden gereden waren, want toen gingen G. Copper, C. Bakker en weer Voorting er vandoor. Zij kwamen echter ook niet ver en werden door de grote groep opgeslokt. Inmiddels hadden Kempff en later ook Patsy Willekes pech gekregen. Kempff moest de strijd staken, omdat hij, tegen de reglementen in, een fiets van buitenaf had geleend en datzelfde lot onderging Willekes, die eerst onder toejuichingen van het publiek zijn achterstand had ingelopen. Inmiddels had de jury besloten om geen premies meer aan te nemen, want de stroom hield niet op, waarbij vooral de middenstanders van de Eilanden zich niet onbetuigd lieten. De honderden mensen, die uit de ramen hingen, de jeugd, die natuurlijk niet thuis gebleven was, kortom bijna geheel Kattenburg, genoot van deze Tweede Ronde in de buurt. De vredesvrienden hadden borden gemaakt, waar onder andere op stond: „Zonder Vrede geen Sport" en „Eist een Vredespact tussen de Grote Vijf". Na 74 ronden gingen A. Klein en J. Kunst het proberen, maar toen zij dertig meter weg waren, vond het peloton het genoeg en riep de weglopers tot de orde. Klein en Stakenburg kregen daarna pech en werden uitgeschakeld. Het ging er op lijken, dat evenals vorige week in de Albert Cuypstraat, een massale eindsprint de beslissing moest brengen. Maar met nog twee ronden voor de boeg ging Arie de Moor er plotseling vandoor. Deze Amsterdammer, die ook de prestatieprijs won, ging het alleen proberen en inderdaad lukte het hem, zijn voorsprong langzaam aan te vergroten, totdat hij als winnaar door de finish draaide met een vijftig meter voorsprong op de grote groep, waarin achtereenvolgens de Hagenaars Kooyman en Bontekoe de sterksten in de spurt bleken. Bij de nieuwelingen was het wederom Daan de Groot, die de zege op zijn naam bracht. Dit is de tweede Ronde van Le Champion in dit seizoen, die door hem gewonnen werd. Ook R. v. Asch, L. M. Kempff en D. de Ruiter kunnen op een goede wedstrijd terugzien. De laatste kwam tegen het eind van de wedstrijd te vallen, maar desondanks won hij de prestatieprijs. De uitslagen luiden:

Amateurs 100 km: 1. A. de Moor (Amsterdam) 2 u. 14 m. 21 sec, 2. P. Kooijman (Den Haag), 3. G. Bontekoe (Den Haag), 4. J. v. Dijk (Hilversum), 5. A. Rijnders (Amsterdam), 6. Ed. Koeman (Krommenie), 7. W. Snijders (Halfweg), 8. R. G. Altink (Adam), 9. Zieleman (Adam) en 10. W. Remkes (Amsterdam). –

Nieuwelingen 50 km: 1. D. de Groot (Amsterdam) 1 u. 2 min. 5 sec, 2. O. Dral (Oostzaan), 3. J. v. Sas (Den Haag), 4. A. Harren (Haarlem), 5. P. Vermeulen (Breukelen), 6. A. de Jong (Amsterdam), 7. L. Kempff (Amsterdam), 8. R. v. Asch (Soest), 9. T. Vermast (Assendelft), 10. W. Eelsing (IJmuiden).

 

AMSTERDAM.LINDEGRACHT.(1951.00.00)

Amateurs: 1. W. Snijders, 2.J. Trompetter, 3. H. van Breenen, 4. C. Zieleman, 5. L. de Booij, 6. H. Stakenburh, 7. K. de Neeft, 8. F. Cornelissen, 9. J. van de Veen, 10. C. Boxce,

 

AMSTERDAM.NIEUW-WEST.(1951.09.16)

Jan Pafort wint Ronde van  Nieuw West in Amsterdam

TOEN zestien kilometer voor het einde van de door De Germaan geor-

ganiseerde Ronde van Nieuw West te Amsterdam eindelijk, na een

bijzonder levendige en afwisselende strijd, drie renners een definitieve

kopgroep vormden: Van Breenen, Remkes en Pafort, was het zo goed

als zeker, dat Pafort deze strijd ging winnen. Immers, Jan was van dit

drietal de beste sprinter en bovendien had hij de morele steun van zijn

eigen buurt. En toen enkele kilometers voor de finish de gebrilde Amsterdammer zijn collega's zn achterwiel liet zien, was het zo vast als

een huis, dat dit voor goed zou zijn.

Niet zo afwisselend als die der amateurs was de wedstrijd der nieuwelingen,

die echter in één opzicht erg veel op die strijd der amateurs

leek, namelijk het aantal slachtoffers. Want het zware parcours had

er voor gezorgd, dat vele renners vroegtijdig het toneel van de strijd

moesten verlaten. Uit een groep van dertien man won tenslotte Frans

Mahn de eindspurt.

Zware strijd

NA de pogingen van Mehagnoui, Van Roon en Koeman in de 96 km-strijd der amateurs leek de sprong van Hein v. Breenen met Daan de Groot de eerste serieuze, maar toen na enkele kilometers Adri Voorting en van Bockel een achtervolging inzetten en daarbij het hele peloton meesleurden, betekende dit het einde van deze kopgroep. Maar dat was het begin van een reeks uitlooppogingen, jachten en mislukkingen, waardoor tenslotte zoveel slachtoffers vielen, dat er kort voor het einde van de 51 gestarte renners, er nog slechts negen in het parcours waren.

Na twintig kilometer waagden Pafort en Leo dp Booy de sprong, op het moment, dat het peloton in twee stukken viel. De Hoofddorper Koning ontsnapte eveneens, bereikte de. vluchtelingen en ging door. Het duo viel terug, Koning kreeg gezelschap van Wim Holleeder, maar ook dit tandem moest zwichten. Inmiddels kreeg de tweede groep weer aansluiting bij het hoofdpeloton, de kroon op het werk van Piet van Roon. De beslissing scheen te vallen, toen na 35 kilometer Donker, Wiése, Sieveking, Van Breenen, Douwes en Van Heusden een nieuwe kopgroep vormden, maar het jagende peloton verijdelde ook deze poging. Lange tijd heeft daarna de IJmuidenaar Bruggenkamp alleen de leiding gehad, doch ook al voor niets. De schermutselingen duurden voort en hadden slechts tot gevolg, dat vele renners de kleedgelegenheid moesten opzoeken. Totdat met nog achttien kilometer te rijden Pafort, Van Breenen en Remkes ontsnapten. Snel groeide de voorsprong van dit drietal, dat niet meer teruggehaald kon worden, al waren de jachten zo verwoed, dat er wel zes kleine ploegjes ontstonden. Maar Pafort, die deze wedstrijd in zijn buurt op z, n naam wilde hebben, had in die kopgroep van drie geen rust en ontsnapte enkele kilometers voor de eindstreep. Bijna een halve minuut was zijn voorsprong, toen hij als gelukkige winnaar door de finish ging, waar een fel spurtende Hein van Breenen die halve minuut later Wim Remkes met een volle lengte sloeg.

De nieuwelingen

BIJ de veertig kilometer-strijd der nieuwelingen hebben vooral Kempff, Mahn en Tienstra voor de nodige spanning gezorgd door de uitlooppogingen en jachten op vluchtelingen. Tenslotte vormde zich een kopgroep van dertien man, waaruit in de eindsprint Frans Mahn — natuurlijk — als snelste te voorschijn kwam. De uitslagen luiden:

Amateurs 96 km: 1 J. Pafort (Amsterdam) 2 u. 25 m. 12 sec; 2 H. van Breenen (Adam), 3 W. Remkes (Adam) beiden op 29 sec, 4 J. van Leeuwen (Haarlem), 5 L. de Booy (Adam), 6 H. Koning (Hoofddorp), allen op 1 m. 3 sec, 7 J. Bruggenkamp (IJmuiden), 8 W. . Siebeling (Wormer\Yer), beiden op 1 m. 54 sec, 9 J. v. d. Veen (Adam), op ruim een ronde.

Nieuwelingen 40 km: 1 F. Mahn (Adam) 1 u. 7 m. 34 sec, 2. J. van Ingen (Adam), 3 W. Rusman (Haarlem, 4 L. Boellaard (Adam), 5 A. v. 't Hof (Sassenheim), 6 H. Gersen, 7 M. Kempff (beiden Adam), 8 J. Hofland (Beverwijk), 9 D. Janbroers (Adam), 10 T. Tienstra (Halfweg), 11 D. Bes (Haarlem), 12 S. Wals (Adam), 13 D. de Ruiter (Beverwijk).

 

AMSTERDAM.ORTELIUSSTRAAT.(1951.06.24)

Ronde van Orteliusstraat

Appie Donker voor de tweede maal winnaar

Het was niet de moedig rijdende Cor Bakker uit Halfweg en ook niet zijn dorpsgenoot Wim Snijders, die Zondag met de erepalm gingen strijken. De laatste had zeker genoeg aan zijn overwinning Zaterdag in de Ronde van Halfweg.

Het was voor de tweede maal Appie Donker (Olympia) die zijn naam gegrift zal zien in de wisseibeker. Niet nadat hij in een gevecht met Snijders al zijn kunnen ten toon had gespreid.

In de 10e ronde ontvluchtten reeds P. van Heusden, Pafort (die menige premiesprint voor zijn rekening nam, o.m. ook een premie won beschikbaar gesteld door De Waarheid), Visser en J. van Leeuwen.

Wisselende strijd

Daarna zagen de duizenden Orteliüsstraters en andere bewoners van de stad een wisselende strijd, die pas goed uitgroeide tot een der spannendste, toen Cor Bakker tien ronden lang met een halve minuut voorsprong, een sprong naar de overwinning waagde. Maar hij kon zich niet handhaven. Het was op dat moment, dat Appie Donker tezamen met Snijders de kop vormden, met op 16 seconden een groep van 8 man waaronder Remkes, Pafort, De Moor en G. Holleeder. De uitslag was verder:

Amateurs: 1. Appie Donker, 90 ronden van 99 km-tijd 2.40.5; 2. W. Snijders, Halfweg; 3. J. Tienstra, Halfweg; 4. A. de Moor; 5. H. de Haan; 6. J. v. d. Veen; 7. L. van der Berg; 8. W. Remkes; 9. G. Holleeder; 10. R. Nieland.

Bij de nieuwelingen

Bij de nieuwelingen bestond voor deze ronde veel belangstelling, zodat er twee series gereden werden. In de eerste serie werd winnaar P. Cornelissen (Amsterdam), die zijn eerste open rit dus wel met succes bekroond zag. In de tweede serie was het de Haarlemmer W. Rusman, die zegevierde.

Nieuwelingen eerste serie: 1. P. Cornelissen; 2. J. Varseveld; 3. A. Harren (Haarlem); 4. L. Bartels; 5. D. de Groot (die gisteren niet zo op gang kon komen); 6. J. Hoorenman.

Nieuwelingen tweede serie: 1. W. Rusman; 2. Meyer, Laren; 3. F. Mahn, Amsterdam; 4. G. Pauw, Utrechts 5. E. Kloosterziel; 6. J. Veltman.

 

AMSTERDAM.OUD-ZUID.(1951.05.06)

Moedige Cor Bakker won Ronde van Amsterdam-Zuid Sprenkelink werkte ronde achterstand weg en werd tweede

Tien ronden hadden de beroepsrenners over het glibberige asfalt van de Jacob van Campenstraat en Govert Flinckstraat via een deel van de beide Van der Helststraten in matig tempo gedraaid, negen kilometers waarin enkele renners al een ronde achterstand weten noteren. En toen sloeg de stevige Zaandammer Cor Bakker zijn slag, die later de beslissende in de tweede Ronde van Amsterdam-Oud-Zuid bleek te zijn. De Hengeloër Gerrit Sprenkelink was toen al een ronde achter geraakt en haakte aan bij Cor Bakker, die eerst schuchter, daarna steeds brutaler door de scherpe spekvette bochten ging, om tenslotte na hardnekkig doorvechten een ronde te „nemen", waarna in de laatste kilometers Gerrit Sprenkelink ook nog voor de tweede plaats ging knokken en... succes mocht oogstten.

Cor Bakker winnaar bij de beroepsrenners in deze eerste profcourse in Amsterdam Oud-Zuid, georganiseerd door de Amsterdamse wielerclub „Olympia" ten bate van de Amsterdamse vereniging tot Bestrijding der TBC, Tja, maar daar was heel wat moed van die Zaankanter voor nodig geweest, vooral in de eerste kilometers toen het regenwater nog maar juist gevallen was en het wegdek spiegelglad. Daar kunnen de Amsterdammer Wim Reuter, de Zaankanter Piet Evers en ook Piet Maas uit Roozendaal wel van meepraten. De nieuwelingen waren zelfs nog op het droge asfalt gevallen. En nu we het toch over de nieuwelingen hebben, de Amsterdammer Daan de Groot won de eerste rit over 30 km., in de andere zegevierde de Oostzaner Ouke Dral, beide ritten in de eindsprint gewonnen, nadat in de eerste rit premiesprintjes het zaakje levendig gehouden hadden. Even na de broederlijke ereronde van de nieuwelingenwinnaars, begon het hemelwater treiterig te vallen en deed de 38 profs erg voorzichtig zijn. In ieder geval: Cor Bakker was ontsnapt en nadat Blankenauw en de Hagenaar Erdler teruggevallen waren, zaten al meerdere renners met één of meer ronden achterstaand. De situatie zag er toen (na 55 ronden) nog beter voor Bakker uit, want in het peloton was men nog steeds bezig met de gevaren van een ronde achterstand. Bakker knokte nog steeds om voorsprong en op groter achterstand zaten toen Voorting, Tolen, Bijster, Evers, Blauw, De Groot, Schoenmakers, Vinken etc. etc....

Intussen werd Bakker toen al niet meer ernstig bedreigd, ondanks goed werk van De Groot, Grift, Loos en wie al niet meer van de prominenten. Laten we ons verplaatsen naar 20 ronden voor het einde: Plotseling kwam er na veel eentonigheid toch nog leven in de brouwerij; Cor Bakker kreeg z’n ronde en Gerrit Spenkelink had zijn achterstand terug; Sprenkelink, tegen het einde op z’n eentje uit het peloton ontsnapt, bezette een goede tweede plaats, terwijl Hulshof zowaar de derde plaats bezette vóór Gerrit Voorting en Cor Bijster.

Beroepsrenners: 1. Cor Bakker. Zaandam, 80 km in 1.49.12. 2. Gerrit Sprenkeling, Hengelo: 3. J. Hulshoff, Den Bosch; 4. Gerrit Voorting, Haarlem; 5. Cor Bijster, Haarlem; 6. N. Tolen, Amsterdam; 7. Piet van As, Roosendaal; 8. Hub Vinken, Geleen; 9. Henk Lakeman; 10. G. Loos, Amsterdam; 11. Piet Evers, Wormerveer; 12. A. Steenbakkers, Den Bosch.

Nieuwelingen 1e serie: 1 D. de Groot, Amsterdam. 30 km. in 42.32 sec. 2. E. Meyer, Laren; 3. W. Eelsing, IJmuiden; 4. J. Smit, Amsterdam; 5. M. Edelenbos, Enkhuizen; 6. S. Romijn. Zaandam; 7. H. Ammerlaan, Den Haag; 8. G. Bakx; 9. A. Zwaan; 10. L. Boellaard allen Amsterdam.  Winnaar presatieprijs W. Gouwerok. Amsterdam.

Nieuwelingen 2e serie: 1. Ouke Dral. Oostzaan 30 km. in 40.55 sec. 2. E. Kloosterziel, Zwolle; 3. J. v. Ingen; 4. A. Broens; 5. B. Bos; 6. H. Schouten; 7. D Janbroers; 8. C. Valent. allen Amsterdam; 9 J. v. d. Heuvel, Haarlem; Winnaar prestatieprijs Th. v. Gijzel. Amsterdam.

 

AMSTERDAM.STAATSLIEDENBUURT.(1951.08.19)

Hein v. Breenen oppermachtig in Staatsliedenbuurt

Prachtige ritten van nieuwelingen Pauw en Van Ingen. Bij het vertrek van de vijf-en-vijftig amateurs voor de Ronde van het Staatsliedenkwartier te Amsterdam, gisteren voor de tweede maal door Olympia en Westerkwartier georganiseerd, was het al weer acht dagen geleden, dat Hein van Breenen in het bijzijn van Uw verslaggever aan zijn verzorger verzekerde, dat hij in een week tijds een Belgische koers zou winnen en daarna met overmacht de Ronde van de Staatsliedenkwartier. Welnu, Hein heeft woord gehouden. Na de zege van vorige week Maandag op de kasseien van Eysden, heeft Tarzan gisteren zon phenomenale wedstrijd gereden, dat nummer twee, Piet van Roon, een volle ronde achterstand had en nummer drie, alweer een afgevaardigde voor Milaan, Piet Peters, anderhalve ronde. En al hadden Van Roon en Peters enkele malen pech gehad, Tarzan reed zo soepel en zo verbluffend gemakkelijk, dat het zo vast stond als een huis, dat Van Breenen ook bij het niet-verschijnen van de man met de hamer, die voorsprong had genomen, want hij kon nóg harder! Een dag vol prachtige wielersport, daar in Amsterdam-West, want ook de twee series nieuwelingen waren sensationeel verlopen door het uitstekende rijden van Van Ingen en de Utrechtenaar Pauw.

Solorit van Van Breenen

Solorit van bijna negentig kilometer. Het lijkt wat onwaarschijnlijk, maar Hein van Breenen heeft van die Ronde gisteren inderdaad een solorit

gemaakt, waarbij hij, op één uitzondering na, al zijn concurrenten finaal

uit de wielen reed. Die uitzondering was onze kampioen Piet van Roon, die samen met Hein zijn ronde achterstand wegwerkte, die hij opgelopen had, doordat hij liefst vjjfmaal van fiets moest verwisselen.

Die vervelende pechduivel was echter eerst gekomen bij Van Breenen. Na

een mislukte poging van Douwes, Van der Veen en Eric Meier, was Hein, na

vijftien kilometer, er met Tony Peters vandoor gegaan. Ook De Zeeuw was erbij gekomen, maar hij, evenals de jongste van het Haarlemse wielergezin, konden het tempo van de Amsterdammer niet volhouden. Zij vielen terug, zodat Van Breenen alleen aan de leiding lag. En toen gebeurde het. De voorband liep leeg en dat kostte een halve ronde. Maar Tarzan was rap weer in het peloton, verwisselde van fiets en had direct weer aansluiting. Van Breenen had echter geen rust, want hij had immers beloofd met overmacht te gaan winnen? Grijnzend sprong hij weg, kreeg De Booy en Mehagnoul aan het wiel en zo zat er een sterk trio aan de kop. Sterk?

Och, er was één heel sterke renner bij en dat was Van Breenen. Want De Booy en Mehagnoul draaiden weliswaar tien kilometer mee, maar toen werd het moordende tempo hun te machtig. Dat bleek echter geen waarschuwing voor Van der Berg, die de sprong nu waagde, aansluiting kreeg en de aftocht

moest blazen. Bocxe en Boeland kregen na een felle achtervolging de eenzame vluchteling te pakken, maar nadat eerst Bocxe teruggevallen was, moest even later ook de Hilversummer lossen.

Van Roon op een „tour"

Piet van Roon kreeg op dat moment een lekke band, moest enkele malen achtereen van flets verwisselen en toen na vijftig kilometer Van Breenen uit de Van Hogendorpstraat de Van Bossestraat in kwam snellen had hij gezelschap gekregen van de Haarlemmer, die daarmee een ronde achter was

gekomen. Gezamenlijk ging het tweetal door en het duurde niet lang, of zij

zaten het peloton in de rug. Voor zes renners was dat het teken om te ontsnappen: v. d. Veen, Peters, Remkes, De Groot, Mehagnoul en La Grouw. De een na de ander werd in de achterhoede door Van Breenen „gelapt" en samen met Van Roon zette hij de achtervolging in op de zes gevluchten.

In deze groep kreeg Piet Peters een lekke band — van hem ook al niet de

eerste die dag! — maar hij handhaafde zich in de groep. Toch zouden zij het

niet redden en inderdaad, met nog tien kilometer voor de boeg bereikten Van

Roon en Van Breenen hen, waardoor Tarzan alle renners „op een toer" had

gezet, terwijl Boeland toen al twee ronden achter was.

De strijd was daarmee niet afgelopen, want de locomotief-Van Breenen ging

met Van Roon door, hield de Haarlemmer daarmee op een ronde en zette de

rest op nóg een halve „lap".

Goede nieuwelingenritten

Ook de twee series over 30 kilometer, die de nieuwelingen reden, brachten

goede strijd. Daarin was Van Ingen de grote man tijdens de eerste rit. Aanvankelijk onderscheidde hij zich door premies te verzamelen, totdat hij in een valpartij betrokken werd en op een halve ronde kwam te zitten. Met Wormhoudt, Smit en Zwelmonte zette hij de achtervolging in, maar toen hem dit niet snel genoeg ging waagde hij de sprong alleen naar een groep van elf, waarin onder andere Zuidema, De Haan, Moorman en Eerdhuizen zaten. Elke pedaalslag bracht hem dichter bij deze kopgroep en juist bij het luiden van de bel voor de laatste ronde had hij de aansluiting tot stand gebracht. In de eindsprint zegevierde de Scheveninger Zuidema met zes meter voorsprong op De Haan. Daarachter werd Hannie Moorman nog juist op de streep geklopt door de moedige Van Ingen.

De tweede serie werd een prachtige zege voor de Utrechtenaar Pauw, die na

acht kilometer ontsnapte, soepel rijdend zijn voorsprong vergrootte en tenslotte bijna een halve minuut eerder de finish passeerde dan de IJmuidenaar Eelsing, die in de eindsprint Van Bockel, Oelen, Mahn en Walst versloeg.

Amateurs 90 km: 1. H. van Breenen, Amsterdam, 2 uur 33 min. 27 sec; 2. P. van Roon, Haarlem, op één ronde; 3. P. Peters, Haarlem; 4. A. de Moor; 5. J. la Grouw; 6. J. v. d. Veen; 7. W. Remkes, Amsterdam, allen op anderhalve ronde; 8. G. Doeland, Vreeswijk; 9. E. Meier, Laren, beiden op twee ronden; 10. E. Boeland, Hilversum, op drie ronden.

Nieuwelingen, eerste serie: 1. H. Zuidema. Scheveningen, 30 km in 53 min. 52 sec; 2. J. de Haan; 3. J. van Ingen; 4. H. Moorman; 5. J. Eerdhuizen; 6. J. v. d. Berg; 7. H. Haster, allen Amsterdam: 8. N. v. d. Marel, Naaldwijk; 9. H. Schouten; 10. E. Wormhoudt, beiden Amsterdam.

Nieuwelingen tweede serie: 1. G. Pauw, Utrecht, 30 km in 51 min. 25 sec; 2. W. Eelsing. IJmuiden; 3. A. van Bockel, Amsterdam; 4. J. Oelen, Rotterdam; 5. F. Mahn; 6. J. Walst: 7. J. Veldman, allen Amsterdam; 8. C. Blaauw, Zaandam; 9. N. de Clerk; 10. R. Janissen, beiden Amsterdam, allen op 29 sec. van de winnaar.

 

AMSTERDAM.TRANSVAAL.(1951.09.23)

Wielerronde Transvaal in Amsterdam voor Ab Donker

Gersen heer en meester bij nieuwelingen

DE vierkante Hein van Breenen, die op zn trui het triomfantelijke „Lange afstandskampioen 1951" droeg, heeft in de Ronde van het Amsterdamse Transvaalkwartier — georganiseerd door de A. R. C. „Ulysses" ten bate van het Nederlandse Kankerinstituut — in de tengere Appie Donker zijn meerdere moeten erkennen. In de eindspurt kwam „Tarzan", nadat hij in de laatste ronden tevergeefs had getracht zijn geduchte rivaal van zich af te schudden, net een lengte tekort om zich winnaar te mogen noemen. De bijval van het publiek voor deze beide renners werd echter overtroffen door de toejuichingen die de winnaar bij de nieuwelingen ten deel viel. De Amsterdammer H. Gersen stak met kop en schouders boven zijn tegenstanders uit, hetgeen hij bewees door direct na de start er tussenuit te gaan en vele ronden lang een voorsprong te behouden. Toen hij eindelijk werd ingelopen, haalde hij drie ronden voor het einde hetzelfde kunstje uit. Met verbluffend gemak schudde hij al zijn concurrenten van zich af om met grote voorsprong de course te winnen.

DE wedstrijd voor amateurs over 100 ronden kreeg een internationaal karakter door de deelneming van twee Zwitsers: Benny Jungen en Max Anderegg. Geen van beiden speelden een rol van betekenis. Anderegg had al vry spoedig een ronde achterstand en ook zyn landgenoot, die aanvankelyk steeds in de kop te vinden was, zat op driekwart van de course „steendood". Ed Koeman had voor deze gelegenheid een feestneus opgezet, uiteraard tot grote hilariteit van het publiek. Als hy had gedacht hiermede vrouwe Fortuna op zyn hand te krijgen, dan had hij misgerekend. Ook hy moest opgeven, evenals vele anderen, onder wie Tinus van Gelder, Patsy Willekes en Adri Voorting. De eerste zestig ronden gebeurde er weinig byzonders, of het moest zyn dat in elke ronde een of meer renners de strijd door pech of achterstand staakten. De uitlooppogingen van de Velsenaar H. Kuitwaard en de Amsterdammer P. Smit hadden geen duurzaam succes opgeleverd. Eerst toen er ruim de helft van de wedstrijd op zat, kwam er leven in de brouwerij. Koeman, Donker, Douwes en Bocxe namen enige tientallen meters voorsprong en daarachter joeg een groepje met Pieters en Pafort, die weer voor een aantal renners, waaronder Willekes en Remkes, uitvluchtten. Op grote afstand zat v. Breenen, die in de 73e ronde, breeduit grynzend tegen de jury, weer aansluiting kreeg, dank zy een achtervolging. Angstvallige bewaking op dat moment had ook de kopgroep een wyziging ondergaan, want Koeman, Douwes en Bocxe hadden moeten lossen en voor hen waren Daan de Groot, Jun, Remkes en Kuitwaard in de plaats gekomen. Met Van Breenen mee lagen dus zes man op kop. Maar ook deze situatie zou enige ronden later veranderen. Hein van Breenen en Ab Donker, die elkaar angstvallig in de gaten hielden, trokken het tempo zo aan dat de overigen terugvielen. Het was duidelijk, dat de beslissing tussen deze twee moest vallen. Toen zy bovendien versterking kregen van Koning en De Haan, die beiden een ronde achterstand hadden, was er geen vuiltje meer aan de lucht. Wel zette de taaie Jan Pafort nog de achtervolging in, maar tegen dit goedsamenwerkende viertal was hy niet opgewassen. „Tarzan" deed nog pogingen om Donker van zich af te schudden, wel wetende dat de sprintcapaciteiten van zijn rivaal hoger zijn aan te slaan, maar Appie liet zich niet in de luren leggen, in de sprint kreeg hij zijn kans en hij benutte deze. De uitslagen waren:

Amateurs: 1. A. Donker (Adam) 92 km in 2 uur, 20 min. 33 sec; 2. Hein van Breenen; 3. Jan Pafort (beiden Adam); 4. H. Kuitwaard (Velsen); 5. W. Remkes; 6. Daan de Groot (beiden Adam); 7. Bocxe (Abcoude); 8. W. Jun (Adam); 9. W. Snijders; 10. H. Koning (beiden Halfweg); 11. N. Siebeling (Wormerveer); 12. H. de Haan (Adam).

Nieuwelingen: 1. H. Gersen (Adam), 55 km in 1 uur 14 min. 12 sec; 2. J. van Sas (Den Haag); 3. M. Edelenbosch (Enkhuizen); 4. W. Biesterfeld (Halfweg) ; 5. C. Reints (Adam); 6. P. Tien-

 

AMSTERDAM.VISMARKT.(1951.04.01)

In stromende regen Gornelissen wint Ronde van de Vismarkt

Goed rijdende de Groot wint bij nieuwelingen

Om één uur werd in de Ronde van de Vismarkt gestart door de nieuwelingen, die er een straf tempo inzetten, waarschijnlijk om hun vijftig kilometer zo snel mogelijk af te leggen en daardoor beschutting te kunnen zoeken tegen het slechte weer. Vele uitlooppogingen werden er ondernomen maar zonder resultaat. Allen bleven bij elkaar en vormden een lange sliert. Wel hadden halverwege de cours reeds vele renners de strijd gestaakt wegens de weers- omstandigheden, die zij te slecht vonden. De premies brachten nog wat afwisseling en werden gewonnen door De Groot en van ’t Hof. Tegen het einde van de cours spurtte De Groot herhaaldelijk weg, maar het peloton zag hiervan het gevaar in en haalde hem steeds terug, zodat de eindsprint de beslissing moest brengen. Hierin toonde De Groot, die pas 17 jaar is, zich toch de sterkste en won met een voorsprong van zes lengten.

De amateurs startten in de stromende regen voor hun 100 km. Met een snelheid van 43 km per uur trokken zij langs het IJ en Westerdok, maar ook bij hen kwam niemand weg. Patsy Willekes kreeg pech wisselde tweemaal van fiets en zette dapper de achtervolging in, maar het peloton onder leiding van Faas, Hijzelendoorn, Petri, Willemse, Van Breenen en Cornelissen bleef hetzelfde tempo draaien en gaf onze amateur-achtervolgingkampioen geen kans meer om bij te komen. Patsy staakte de strijd tenslotte. De tweede helft van de cours bracht een spannende strijd. Keer op keer werd er gedemarreerd en ook de premies werden fel betwist. Hiervan nam Hijzelendoorn er twee voor zijn rekening. Vier en twintig ronden moesten er nog worden gereden, toen de beslissing viel. Rietman, Snijders, Petri, De Booy Koeman, Cornelisse, Van Breenen en Hazewinkel namen de benen en bleven weg. Van Breenen kreeg kort daarna pech en moest de groep loslaten. We kregen daardoor een kopgroep van zeven man, op 150 meter gevolgd door Van Breenen en op 450 meter door het peloton. De kopgroep zou echter ook nog uit elkaar vallen. Drie ronden voor het einde sprongen Koeman, Cornelisse en Rietman weg, van wie Cornelisse, die vorig jaar nog bij de nieuwelingen reed, in de eindsprint de sterkste was. Hij had voor deze zware cours 2 uur 29 min. 13 sec. nodig. De uitslag was:

Amateurs: 1. J. Cornelisse (Halfweg) 100 km in 2 uur, 29 min. 13 sec; 2. J. Rietman; 3. E. Koeman; 4. W. Snijders; 5. A. Hazewinkel; 6. F. Petri; 7. L. de Booy; 8. H. v. Breenen; 9. H. Kuitwaard en 10. J. Zieleman.

Nieuwelingen: 1. D. de Groot (Amsterdam) 50 km in 1 uur 12 min. 22 sec; 2. J. Mahn; 3. M. Vink; 4. A. Harren; 5. A. v. 't Hof; 6. E. Meijer; 7. L. Boellaard; 8. L. Kempff; 9. C. Raammakers en 10. O. Dral.

 

AMSTERDAM.VISMARKT.(1951.07.01)

Patsy Willekes beste renner op de Vismarkt Sieveking en Van Bockel winnen te Amsterdam

Wielerronde zonder hoogtepunten

DE tweede Ronde van de Vismarkt te Amsterdam, georganiseerd door Le Champion, heeft dit keer niet zon bevredigende indruk achter kunnen laten. De renners zelf hebben er een wedstrijd zonder hoogtepunten van gemaakt, terwijl aan de andere kant de jury enkele malen erg zwak bleek. Patsy Willekes, die daarvan het slachtoffer werd, was bij de amateurs de beste renner, maar werd kort voor het einde voor het overtreden van de reglementen, uit de strijd genomen. De Amsterdammer Sieveking, die ook een verdienstelijke course had gereden, won de honderd kilometer. Bij de nieuwelingen was het de sterke Van Bockel, die de vijftig kilometer op zijn naam bracht.

Willekes vroeg weg

DE wedstrijd der amateurs heeft velen niet kunnen bekoren. Slechts het

laatste gedeelte is levendig geweest. Patsy Willekes is op deze dag de beste

renner geweest. Bij de meeste uitlooppogingen was de Amsterdammer present, stimuleerde de vluchtelingen tot een hoger tempo, of verijdelde die

pogingen. Al in de tweede van de honderd kilometer probeerde hy alleen weg

te komen. Het lukte hem niet, maar toen even later Jan van Heuven vluchtte, was Patsy er bij. Van Heuven gaf die strijd echter gauw op en toen liet ook Willekes zich terug vallen. Na tien kilometer waagden Henk Stakenburg en Sieveking de sprong. Direct volgden Willekes, opdat men Outersterp, doch ook dit vijftal moest zwichten. Dertig kilometer waren onder de wielen weggestoven, toen Smit het z’n beurt achtte.

Hij kreeg gezelschap van Outersterp en deze twee namen een behoorlyke voorsprong. Toch was dit weer een ydele poging, want het groepje van vijf, dat de achtervolging inzette — en daarby was weer Willekes — zorgde er voor, dat alles weer byeen kwam. Het bleef echter niet rustig in het peloton, want nu gooiden Andringa, Ooms en Bouthoorn de knuppel in het hoenderhok. Tien kilometer lang hielden zy het vol, maar toen was het gebeurd en kon alles weer opnieuw beginnen. En dat nieuwe begin maakten Smit en De Zeeuw. Smit moest bukken voor de overmacht van het jagende

peloton, maar De Zeeuw, die gezelschap kreeg van Van Outersterp, Meier, Remkes en Doeland, ging door.

Weer echter energieverspilling voor niets. Na drie ronden smolt alles tezamen, zodat weer anderen zich konden melden. Dat waren Petri en Jun, die een honderd meter voorsprong namen. Eerst toen kwam er veel meer leven in de strijd. Willekes, Nieland, Remkes, Snijders en Sieveking roken gevaar en begonnen een felle achtervolging, die gedeelteklyk succes had. Wel bereikten ze de vluchtelingen, maar ook zij werden tot de orde geroepen. Dat was de kroon op het werk van Henk Stakenburg, die uit alle macht aan het langgerekte peloton begon te rukken en het gat dichtte.

In deze phase van de stryd, die juist een hoogtepunt bereikte, moest Paty

Willekes de stryd staken. Willekes had buiten de verzorgingspost van fiets

verwisseld, had daarmee de reglementen, die hij kende, overschreden en

werd daarvan zelf het slachtoffer. Maar deze beslissing viel, toen Patsy al

weer bijna vyftig kilometer gereden had en kwam dus wel wat laat.

Op dat moment viel ook de beslissing van deze wedstrijd. Sieveking, Zieleman, Snijders, Altink, Remkes, Jun en Meier sprongen weg en vergrootten hun voorsprong met elke pedaaltrap.

Uit de tweede groep trachtte de moedige De Zeeuw nog bij te komen, maar de nog te rijden afstand was daarvoor te klein. Bijna werd hem zyn zo zeer

verdiende achtste plaats ontnomen, toen de jury hem met een andere renner

verwisselde, maar gelukkig werd De Zeeuw nog goed geklasseerd. Sieveking

won de eindsprint van de kopgroep en in de tweede ploeg was Van de Berg de snelste.

De nieuwelingen

DE nieuwelingenrace over vijftig kilometer is door Van Bockel „gemaakt".

Hij was het die na Janbroers, Veltman en Vink, er alleen vandoor ging, zijn

poging teniet zag gaan door de zwoegende Daan de Groot, maar er later

weer vandoor ging. Tijdens de felle jacht op Van Bockel zwoegde de moedige

Van Ingen moederziel alleen, geplaagd door een lekke band, in een schier hopeloze achtervolging. Zijn achterstand werd langzaam minder, maar tenslotte moest hy het toch opgeven.

Dat was, toen de gevluchte Van Bockel medewerking kreeg van Janbroers

en Vermeulen en Van Ingen door hen werd ingelopen. Dit trio bracht de

beslissing. Goed samenwerkend werden de laatste kilometers afgelegd. Van

Bockel had nog genoeg over, om in een felle eindspurt deze Ronde op zijn naam te brengen. Vermeulen werd tweede en Janbroers derde. Uit de grote groep sprong even later Reijngoud op het laatste stuk rap naar voren en behaalde daarmee een vierde plaats. De uitslagen luiden:

Amateurs: 1. Sieveking, Adam, 100 km in 2.45.57.; 2. Zieleman, Adam; 3 Snijders, Halfweg; 4. Altink; 5. Remkes; 6. Jun, allen Amsterdam; 7. Meier, Laren; op 25 sec. 8. De Zeeuw; op 1 m. 10 sec. 9. v. d.

Berg; 10. Stakenburg; 11. Nieland; 12. Doeland, allen Amsterdam.

Nieuwelingen: 1. Van Bockel, Adam, 1 u. 21 m. 36 sec; 2. P. Vermeulen,

Breukelen; 3. Janbroers; 4. Reijngoud; 5. Van Rossum; 6. De Groot, allen Amsterdam; 7. Meier, Laren; 8. Vink, Rotterdam; 9. Braveboer, Rotterdam;

10 Broens, Amsterdam.

 

AMSTERDAM.WESTERSTRAAT.(1951.04.29)

Jan Hijzelendoorn winnaar na eentonige strijd

De Groot en Boellaard snelste nieuwelingen

Toen ruim vyftig renners een kilometer voor het einde der Ronde van de Westerstraat, (georganiseerde door Olympia), nog steeds by elkaar zaten, was het duidelijk, dat onze sprintkampioen Jan Hyzelendoorn, die bovendien in eigen omgeving reed, deze eentonige stryd ging winnen. Eentonig, omdat gedurende negentig kilometer slechts een enkele renner een schuchtere poging deed, om van de grote groep weg te komen. Zo was het ook geweest bij de tweede serie nieuwelingen, waar wederom Daan de Groot een overwinning behaalde. Op deze hele dag hebben slechts Boellaard en Meyer voor spanning kunnen zorgen, toen zy erin slaagden 250 meter weg te komen by eerste serie nieuwelingen, die tenslotte door Boellaard werd gewonnen.

Tachtig amateurs waren in hoog tempo van start gegaan en Adri Voorting was een van de eersten, die het nog sneller wilde doen, maar de grote groep haalde hem terug. Even later kreeg Voorting pech, moest van fiets verwisselen, maar liep zijn achterstand snel in. Zijn rijden heeft hem deze middag de prestatieprijs opgeleverd. Daarna nam Bakker uit Halfweg een kleine twintig meter voorsprong en hij behield die enkele ronden lang, maar ook hij kwam niet verder, evenals later Petri, Wuurman, Zahradnik en Wiese. Het bleef daarbij en de strijd leefde bijna geen enkele maal meer op. Totdat kort voor het einde Adri de Moor de spanning er weer in bracht, door te trachten nog net weg te springen. Maar toen het peloton hem terughaalde en de laatste kilometer inging met alle rijders bij elkaar was het duidelijk, dat Hijzelendoorn in de sprint de sterkste zou blijken. Met overmacht nam de nationale kampioen enkele meters voorsprong, nog slechts even bedreigd door Wim Snijders, die tweede werd en Wiese, die daarna binnenkwam. De eerste serie der nieuwelingen had nog de meeste spanning gebracht. Want op de helft van de dertig kilometer waren Boellaard en Meyer weggesprongen en de afstand tussen dit tweetal en de groep werd steeds groter. Onbedreigd gingen zy op de finish af met 250 meter voorsprong. In de eindsprint bleek, buiten verwachting, Boellaard de sterkste. De tweede serie der nieuwelingen bracht wederom een overwinning voor Daan de Groot. Evenals de strijd der amateurs was ook hier geen sprake van enige sensatic. Tot de laatste meters toe bleven de ongeveer vijftig renners bij elkaar en toen was het voor De Groot niet zo erg grote moeite, om de rest van zich af te schudden en als eerste door de finish te gaan. De uitslagen luiden:

Amateurs 90 k.m.: 1. J. Hijzelendoorn (Adam), 8 u. 16 km 44 sec; 2. W. Snijders (Halfweg); 3. H. Wiese; 4. H. Haan; 5. A. Rijnders; 6. J. Zieleman; 7. P. v. Heusden; 8. J. la Grouw; 9. A. Matzen; 10. K. Muys, allen uit Adam.

Nieuwelingen 1e serie: 1. L. Boellaard (Adam), 30 km. in 50.11 sec; 2. E. Meijer (Laren), 3. op 250 meter O. Dral (Oostzaan); 4. C. Kayer (Zuidermeer); 5. J. J. Moorman (Adam).

Nieuwelingen 2e serie: 1. Daan de Groot (Amsterdam) 30 km in 48.14; 2. W. Biesterveld (Amsterdam) ; 3. P. Vermeulen 4. J. v. Bockel (Adam), 5. Tienstra (Halfweg).

 

AMSTERDAM-ARNHEM-AMSTERDAM.(1951.07.04)

Limburgers en Brabanders sloegen slag in het Westen

Jan Plantaz wint Amsterdam- Arnhem-Amsterdam

MARTIN JORIS, dat was gisteren voor de Nederlandse wieleramateurs de grote man. Want terwyl in Frankryk de eerste etappe van de Tour de

France aan de gang was, werd ook in Nederland een grote wielerslag geleverd: de Amsterdam—Arnhem—Amsterdam klassieker.

Martin Joris is in deze 235 kilometer lange race ongetwyfeld de beste renner

geweest. Viermaal heeft hy moeten lossen, maar steeds weer keerde de renner uit Geleen na een fraaie achtervolging in de voorste gelederen terug. En geen kopgroep kon zich vormen, of ook hy zat er by.

Op de baan in het Olympisch Stadion was evenwel de Eindhovenaar Jan Plantaz de rapste, die evenals alle andere Brabanders en Limburgers een grote rol in deze course heeft gespeeld.

Van Breenen gevallen

VOOR een der grootste favorieten, Henk van Breenen, is deze wedstryd een marteling geweest. Van Breenen heeft bijna de gehele race onwennig op een vreemde fiets gezeten, die hy gekregen had, toen na een valparty, reeds drie kilometer na de start, zyn eigen rywiel onbruikbaar was geworden. Een

lekke band by Hilversum, na 200 k.m. was voor hem het einde. De stryd ontbrandde reeds even vóór Hilversum, toen in de stromende regen negen ryders, onder wie De Booy, Brinkman en Willekes, demarreerden.

In Voorthuizen zat alles echter weer byeen. Op dat moment kreeg ook Joris aansluiting, na grote achterstand te hebben opgelopen door derailleurpech.

Voorlopig bleef het in de grote groep rustig, maar even voor de verzorging in Apeldoorn ontsnapten De Booy, Brinkman, Donker en Joris. Een minuut

voorsprong nam dit kwartet, maar toen begonnen Willekes, Plantaz, Nolten,

Van de Veeken, Payman, Remkes, Koeman en Zieleman een felle jacht, die hen in de heuvelachtige omgeving van Arnhem bij de vluchtelingen bracht.

Drie provinciale kampioenen dus in de kopgroep: Donker, Plantaz en Nolten!

Maar deze drie konden evenmin als de andere negen renners verhinderen, dat by Ede een groep van 22 aansluiting kreeg.

Niet lang waren deze groepen samengesmolten, of de beslissende slag viel. Donker, Tienstra en Joris sprongen weg, direct gevolgd door Van de Veeken, De Booy en Brinkman. In Amersfoort had dit zestal anderhalve minuut voorsprong, toen uit de tweede groep Plantaz en Nolten zich losrukten, om bij Weesperkarspel de aansluiting tot stand te brengen, na een ontzaglijk snelle achtervolging.

Daar werd het de moedige Tienstra te machtig. De Oostzaner zakte terug in de achterste geleren, om niets meer van zich te laten zien.

Zeven man zaten aan de leiding, die in hoog tempo op Amsterdam afgingen. In Amstelveen loste Appie Donker, maar even later voegde hy zich weer bij de anderen. In volle sprint stormden de koplopers de cementen baan op, met Plantaz in de voorste positie. Nog even kwam Brinkman sterk naar voren, maar de voorsprong van de Eindhovenaar was groot genoeg om als eerste over de eindstreep te flitsen.

Bijna drie minuten later kwamen Van Roon, Koeman en Geluk het stadion

binnen, waarby Van Roon de felle eindsprint in zijn voordeel besliste.

Tenlotte een woord van hulde aan de organisatoren, die deze wedstrijd zo

voortreffelyk regelden. De uitslag luidt:

Amateurs: 1. J. Plantaz (Eindhoven) 235 km in 6 uur 9 min. 50 sec.; 2. op 5 lengten H. Brinkman (Maasland); 3. L. de Booy (Amsterdam); 4. A. Donker (Adam); 5. R. v. d. Veeken (St. Willibrord); 6. M. Joris (Geleen); 7. J. Nolten (Geleen); 8. op 2 min. 45 sec. P. v. Roon (Haarlem); 9. E. Koeman (Kromme- nie); 10. A. Geluk (R'dam); 11. op 5 min. 35 sec. J. Zieleman (Adam); 12. Piketh (Eindhoven); 13. A. de Moor (Adam); 14. A. Voorting (Haarlem); 15. W. Remkes (Adam).

 

AMSTERDAM-ZUID.(1951.05.27)

Ronde van Amsterdam-Zuid Appie Donker de snelste in massale sprint

Goed rijden van Wiese werd beloond met de prestatie prijs (Van een onzer verslaggevers) grote snelheid, nog enkele flinke trappen op de pedalen, zo stormde gisteren Appie Donker onbedreigd als eerste door de finish en bracht daarmee de door Le Champion goed georganiseerde vierde Ronde van Amsterdam-Zuid op zijn naam. Vlak achter Appie werd in een felle spurt de tweede plaats betwist, die door Zieleman werd bezet. Maar voordat Donker het zover gebracht had, was er volop strijd geweest, waarbij een uitzonderlijk figuur was geweest de Amsterdammer Wiese. Voorwijn prachtig rijden kreeg hij de prestatieprijs.

Toen de karavaan nog niet lang voor de af te leggen 96 ronden onderweg was, kwam er al leven in. Een premiespurt was yvoor Wiese aanleiding, om meteen door" te gaan en toen zijn poging mislukte, waagde hy het direct daarop weer, nu samen met Zieleman, maar evenals zijn derde poging met Baumgarten mislukte dit. Appie Donker ging het even later ingezelschap met de IJmuidenaar Eelsing proberen, maar Koeman zorgde ervoor, dat de twee niet ver kwamen. Uit alle macht trok hij aan het peoton en haalde de koplopers terug. Ruim de helft van de honderd kilometer was afgelegd, toen het er op leek, dat de Hilversummer Van Dijk het beter zou gaan doen. Zijn voorsprong groeide tot een halve ronde en aangemoedigd door het talrijke publiek langs het parcours hield hij lange tijd vol. Maar de achtervolgers voerden het tempo zo hoog op, dat ook Van Dijk eraan moest geloven. Hoe meer het einde in zicht kwam, des te talrijker werden de uitlooppogingen. Dertig ronden moesten nog gereden worden, toen Wiese weer wegsprong. Acht renners gingen hem achterna en zo vormde zich een groep bestaande uit Donker, Wiese, Timmermans, Baumgarten, Bruggenkamp, Cooper Peters, Van der Putten en Van der Veen. Als deze ploeg goed ging samenwerken, dan zou dat de beslissing betekenen. Maar het was Koemans taak, om ook deze poging te niet te doen. Wim Snijders, die het ook al een paar keer geprobeerd had, moest helaas de strijd staken door pech. Het einde naderde meer en meer en nog steeds was het niemand gelukt werkelijk weg te komen. De laatste ronde ging onder grote spanning in, want een groep van ruim dertig renners zat toen nog bij elkaar. Wie zou nu nog weg kunnen komen, of wie zou in een eventuele massale eindsprint de snelste zyn? Lang behoefde het publiek daarop niet te wachten, want nog in die laatste ronde werd het tempo verhoogd. Tenslotte was het Appie Donker, die zich op de laatste honderd meter loswerkte. Tegen de snelheid, waarmee hij op de finish afstormde, was geen andere rijder bestand en zo bracht Donker deze vierde Ronde van Amsterdam-Zuid op zijn naam. Fel werd er nog gestreden om de volgende plaatsen. Uit een tweede groepje ging de uitstekend rijdende Zieleman het eerst door de finish en bezette daardoor de tweede plaats, vóór Van Dijk, Koeman, Timmerman, De Moor, Snijder, Bruggenkamp en Bakker.

De nieuwelingen reden vijftig kilometer. De bekendste nieuwelingen verschenen hier niet aan de start. De Amsterdammer Van Rossum werd eerste en tweede was de Zwolse rijder Kloosterziel. De uitslagen luiden:

Amateurs 100 km: 1. A. Donker (Amsterdam) 2 u. 37 min. 18 sec; 2. J. Zieleman (Amsterdam) ; 3. J. van Dijk (Hilversum); 4. E. Koeman (Krommenie); 5. G. Timmerman (Zaandam); 6. K. Muys (Amsterdam); 7. A. de Moor (Amsterdam); 8. M. Snijder (Halfweg); 9. J. Bruggenkamp (Urnuiden) en 10. C. Bakker (Halfweg).

Nieuwelingen 50 km: 1. F. v. Rossum (Amsterdam) 1 u. 18 min. 58 sec; 2. E. Kloosterziel (Zwolle); 3. A. Harren (Haarlem); 4. A. v. Boekei (Amsterdam) ; 5. W. Biesterveld (Amsterdam); 6. M. Kempff (Amsterdam); 7. J. Moorman (Amsterdam); 8. C. Reints (Amsterdam); 9. A. van 't Hof (Haarlem); W. W. Eelsing (IJmuiden).

 

APELDOORN.(1951.00.00)

Amateurs: 1. Adriaan Pol, 2. x--- 3. x---

 

ARNHEM.AFWACHTINGSWEDSTR.CLUBKAMPIOENSCHAP(1951.09.26)

Nieuwelingen: 1. Arend van 't Hof, Sassenheim; 2. Willie Gramser, Siebengewald; 3. Wim Rusman, Helmond; 4. de Jager, Hoogblokland; 5. Schollen, Tilburg; 6. van Hool, Rotterdam;

Veteranen: 1. Ben van Dijk, Haarlem; 2. L.Reijnen, Tilburg; 3. J. Nagel, Amsterdam; 4. Rijken, Tilburg; 5. Joosten, Helmond; 6. Bloem, Rotterdam;

 

ARNHEM.PAASBERG.(1951.08.12)

Amateurs: 1. Mat Sonnemans, Geldrop; 2. Lambert Hendriks, Oss: 3. Piet Peters, Haarlem; 4. J. Ottenbros, Alkmaar; 5. G. Holleder, Amsterdam; 6. I. Meijer, Laren; 7. H. Budde, Zutphen; 8. J. Hillebrink, Rheden; 9. N. de Reuver, Oss; 10. C. Rabe, Amsterdam;

Nieuwelingen: 1. C. Havik, Zaandam; 2. Paul Scholten, Tilburg; 3. Bertus Lute, ’s-Gravenland; 4. R. van Asch, Soest; 5. G. van de Berg, Amsterdam; 6. O. Dral, Zaandam; 7. P. Vermeulen, Breukelen; 8. E. Kloosterziel, Wezep; 9. C. Walst, Amsterdam; 10. P. Scholten, Arnhem;

 

ASSEN.HERTENKAMP.(1951.07.04)

De Nieuwelingen draaiden ondertussen hun 45 rondjes (40 K.M.) rond de Hertenkamp. In de 22e ronde slaagde Wiltjes (Mirldelstum) er in, de kop te nemen en uit te lopen. Hier werd de uitslag: 1. K. Wiltjer, 50.47; 2. F. Mik (Veendam); 3. D. de Groot. (Amsterdam).

Nieuwelingen: 1. Klaas Wiltjer, Middelstum; 2. Fre Mik, Veendam; 3. Daan de Groot, Amsterdam; 4. E. Meijer, Laren; 5. J. Hofland, Beverwijk; 6. J. Walst, Amsterdam;

 

ASTEN.(1951.04.29)

Amateurs: 1. Piet Sieveking, 2. Hein van Breenen, 3. Cor Witteveen,

Nieuwelingen: 1. Piet van Herk, 2. Rien van Grinsven, 3. J. Staals,

 

ASTEN.(1951.09.16)

Amateurs: 1. Jules Maenen, 2. Leo van de Brand, 3. Jo Hendriks,

Nieuwelingen: 1. J. Staals, 2. A. van de Moosdijk, 3. Niels,

 

AXEL.(1951.05.15)

Suijkerbuijk won de Ronde van Axel

Onder grote publieke belangstelling werd Dinsdagmiddag de Ronde van Axel gereden voor Amateurs over een afstand van 100 km. De strijd tussen de 37 deelnemers was spannend en sportief. Reeds in de tiende ronde deed de Bredase renner J. Suijkerbuijk een uitlooppoging, welke volkomen slaagde. Spoedig had hij 2 1/2  minuut voorsprong. Deze wist hij tot het einde steeds verder op te voeren.

Amateurs: 1. J. Suijkerbuijk, Breda, 100 km in 2 uur 39 min. 51 sec.; 2. Rox, Sprundel; 3. Geluk, Rotterdam; 4. A.J. Braspenning, Zundert; 5. Inghels, Sas van Gent; 6. Maes, Pindorp; 7. Konings, Breda; 8. Verwijmeren, Terheijden; 9. P.J. Braspenning, Zundert; 10. L. Daamen, Vlissingen;

 

BAARLE-NASSAU.(1951.05.28)

Amateurs: 1. Thijs Roks, 2. Cees Verstraeten, 3. Jos Suykerbuyk,

Nieuwelingen: 1. Bram Heeren, 2. P. Oomen, 3. van Hees,

 

BADHOEVENDORP.(1951.07.14)

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de Sportvereniging „Lijnde” werd Zaterdagmiddag in Badhoevendorp een wielerronde verreden. Deze eerste ronde van Badhoevendorp was georganiseerd in samenwerking met de wielerclub „D Bataaf” uit Halfweg. De wedstrijd voor nieuwelingen over 50 kilometer waaraan o.a. onze nieuwe kampioen Daan de Groot deelnam, werd in flink tempo verreden. Halverwegen de  strijd, toen nog 25 km voor de boeg was, nam de Haarlemmer A. van ‘t Hof voorsprong op het peleton, die langzammerhand opliep tot 5 1/2 minuten. Eindelijk, op enkele ronden voor het einde, vond Daan de Groot het welletjes en zette de achtervolging in. Echter zonder kans.  A. van 't Hof uit Haarlem ging als eerste door de finish in de tijd van één uur 19.27 sec. Tweede werd D. de Groot. Derde Bos, ook uit Haarlem. De man, die de meeste premis in de wacht sleepte W. Rushman uit Haarlem, die liefst 10  van de 19 premies won. De prestatieprys werd zeer terecht toegekend aan winnaar v. 't Hof.

Na de nieuwelingen startten de amateurs voor een wedstrijd van 100 Km. Hoewel het startschot van de burgermeester mislukte gingen de renners toch maar van start. Reeds na enkele ronden lag het peloton uiteen met aan kopgroep de renners M. Snijder, Bakker, Adri Voorting, Piet Peters en Hooischuur. Op de helft van de wedstrijd, met nog 50 km. te rijden, waren het de volgende rijders, die aan de kop lagen: Adri Voorting, J. Fleurij, J. Bruggekamp, J. Pafort, H. Kuitwaard, D. Hooischuur R. Post. Dit bleef zo tot er nog 8 km te verrijden was. Toen schoten A Voorting samen met Jan Pafort van kopgroep weg om het samen uit vechten. Dit duel werd gewonnen door Adri Voorting, die voor de 100 km. 2 uur en 45 minuten nodig had. 2e werd J Pafort, 3e H. Uitwaard. Ook in deze wedstrijd uiteraard een lawine van premies (liefst 36) ook hier was het weer de winnaar die de meeste premies verdiende, nl. Voorting, met acht stuks. De prestatiepryzen werden gewonnen door A. Voorting en J. Bruggekamp.

Amateurs: 1. A. Voorting, 2. Pafort, 3. H. Kuitwaard, 4. Fleury, 5. Bruggenkamp, 6. Hooijschuur, 7. Snijders, 8. W. Post, 9. van de Voort, 10. Muijs,

Nieuwelingen: 1. Arend van 't Hof, 2. de Groot, 3. D. Bes,

 

BARNEVELD.(1951.09.01)

Amateurs: 1. Barneveld, 2. Klaas Soellaard, 3. van Pol,

Nieuwelingen: 1. Gijs Pauw, 2. Vermeulen, 3. Bertus Lute,

 

BENELUX RONDE.(1951.06.17)

Tarzan van Breenen teruggekeerd met fraaie overwinning!

Alleen Peters en Van Dijk konden zijn wiel houden

TARZAN VAN BREENEN is er weer en dat heeft hij laten merken in de 275 kilometer lange course Breda—Antwerpen—Amsterdam.

Hij liet het zijn collega's zelfs aan den lijve ondervinden, toen hij in het Gooi zodanig op de kopgroep van elf man begon te beuken, dat vijf-er van kreunend bezweken voor zoveel geweld, en hij dat in Bussurn nog eens kon overdoen, ten gevolge waarvan toen drie renners hun kans op de overwinning in duizend scherven gegooid zagen. Twee waren er toen nog maar, die Tarzan niet had kunnen vermurwen met zijn pedaalstoten, die de uitwerking hadden van dommekrachten: Piet Peters, de sterke Haarlemmer en Sjaak yan Dijk, de renner uit Hilversum, die na een vuurpijl-carrière nu één onzer beste amateurs is. Maar ook zij zouden tot de erkenning moeten

komen, het niet tegen Tarzan de Sterke te kunnen bolwerken: dat was in het Amsterdamse Bos, waar slechts een matige belangstelling bestond, maar Tarzan er niettemin een sprint-van-jewelste uit perste.

Van Breda naar Den Bosch via Antwerpen dat is een afstand van maar liefst 125 kilometer. En als die afstand dan bovendien nog gaat over zware Belgische kasseien of smalle kronkel-paadjes, dan believen de renners zich nooit zo erg druk te maken.

Vandaar dus, dat het in dat eerste gedeelte van die grootste course voor

amateurs, die we kennen, ook nu weer vrij kalm toe ging. Er waren weliswaar wat ontsnappingen te noteren — er zijn er altijd wel een stuk of wat, die er eens even aan „scheuren" willen, al is net alleen maar om eens te zien hoe het gaat! — maar het waren alle poginkjes, die reeds bij voorbaat tot mislukken gedoemd waren.

Totdat by “s-Hertogenbosch de knuppel in het hok gegooid werd! Tarzan van

Breenen, Kees Verstraeten, Toon Verstraeten, Wim Holleeder, Gerard Holleeder, Jaap Bruggekamp, Piet Peters, Sjaak van Dijk, Bos, Van Haaren,

Verwijmeren, Hendrix, Hoens en Maenen sloegen op drift en “maakten een gat", dat niemand meer zou kunnen dicht maken.

Zelfs Ed Koeman niet. Hy zat ergens achter in het peloton, draaide zonder

overtuiging en leek in niets op de ijzersterke coureur, die in iedere andere

klassieker voortdurend in de voorste gelederen meevecht

Wim Snijders te laat

Door dat falen van Koeman op het critieke moment ging ook Wim Snijders uit Halfweg, die vorig jaar als eerste bij het Stadion terug kwam, “de boot in". Snijders had gewacht op de tegen-aanval van Koeman, die hij dan graag had willen overnemen en zo mogelijk met een herhaling van het slot van vorig jaar vieren.

Maar die tegenaanval kwam niet en zo Snijders er misschien ondanks

alles toch nog op rekende, zal hy wel helemaal in de war geraakt zijn, toen hij de Krommenieër tenslotte zelfs zag afstappen en in een volgwagen duiken.

Toen zocht Wim andere strijders, die bereid waren om met hem de kilometers, de kopgroep en het peloton te forceren.

Hij vond herhaaldelijk van die moedigen, maar niet de aansluiting, die hij

begeerde te vinden. In die kopgroep hadden ze elkaar namelijk gevonden en — waar Amsterdam de eerste uren nog niet binnen bereik lag — er zeker geen aardigheid in elkaar kapot te rijden en tot capltulren te dwingen.

Klappen van Tarzan

Dat zou verder pas gebeuren, toen de renners dichter in de buurt van Amsterdam dan van Utrecht waren en drie der vluchtelingen na een paar kilometers lijdelijk waren teruggedrongen naar de achterste gelederen, waar een groep van elf onder leiding van Snijders de wanhopige achtervolging streed, een achtervolging, die geen succes zou opleveren.

Daar vooraan immers gingen de pedalen, ondanks de kilometers, toen we

in het Gooi zaten, nog harder in de rondte, doordat Tarzan de beslissingen

was gaan uitlokken. De slag woedde in alle hevigheid en vijf waren er, die er

niet ongedeerd uit zouden komen.

Dat waren dus nog slechts zes renners op kop, maar by Bussurn zou Tarzan

met een verbeten trek op zijn zwarte kop de vierde premie winnen en meteen

nieuwe scheuring forceren. Bruggekamp, een verrassend goed rijdende jongen, Maenen en Toon Verstraeten konden het trio Van Breenen-Peters-Van Dijk niet meer houden en zagen met het einde in zicht hun kans verloren gaan.

Achter de tribune in het Amsterdamse Bos overkwam Peters en Van Dijk hetzelfde. Deze twee renners, die alle klappen van Van Breenen hadden ontweken en niet eenmaal waren aangeslagen, konden geen afdoende antwoord meer op de laatste krachtsexplosie van de olijke Amsterdammer, die met recht kon zeggen: „ik kwam (terug), zag en overwon!" Uitslag Breda-Antwerpen- Amsterdam (275 km.)

Amateurs: 1. Van Breenen (Amsterdam), 6 uur 58 m. 59 s.; 2. Peters (Haarlem), 3. Van Dijk (Hilversum). Op 1 minuut: 4. Bruggenkamp (IJmuiden), 5. Maenen (Valkenswaard), 6. A. Verstraeten (Breda), 7. G. Holleeder (Amsterdam), 8. K. Verstraeten (Breda), 9. Hendriks (Oss). Op 4 minuten: 10. W. Holleeder (Amsterdam). Op 6 ¼ minuut 11. Wim Snijders

(Halfweg), 12. Hooyschuur (Zaandam), 13. Donker (Amsterdam), 14. Mick Snijder (Halfweg). Op 8 minuten 15. Bos (Groet), 16. Mehagnoul (Amsterdam), 17. Verwijmeren (Terheyden); Op 9 ½ min. 18. De Koning (Hoofddorp, 19. Van Roon (Haarlem), 20. Beesterveld (Amsterdam)

 

BEVERWIJK.(1951.08.00)

Amateurs: 1. Wim Eelsing, 2. x--- 3. x---

 

BIERVLIET.(1951.07.07)

Nieuwelingen: 1. P. Hermes, Oud-Gastel; 2. Fons Borremans, Hoogerheide; 3. M. Willemsen, Vlissingen; 4. P. Oomen, Etten; 5. L.G. Herman, Hemgstdijk; 6. W. Gunst, Goes; 7. C. van de BRoeke, Zundert; 8. P. van de Lijke, Groede; 9. John B. Leijs, Woensdrecht; 10. K. van de Wel, Goes;

 

BIERVLIET.(1951.08.03)

Nieuwelingen: 1. P. Hermes, Oud-Gastel; 2. Verhelst, Axel; 3. van de Voorde, Etten; 4. van de Kerk, Veldhoven; 5. van der Kloot, Zundert; 6. Laureyssen, Zundert; 7. van Loy, Veldhoven; 8. Oomen, Breda;

 

BLERICK.(1951.05.06)

Amateurs: 1. Gerrit van de Berg, 2. W. Lamers, 3. P. Vuurman,

Nieuwelingen: 1. Harrie Schoenmakers, 2. Wijgergans, 3. Harrie Timmermans,

 

BLERICK.(1951.08.12)

GOEDE PAPIEREN VOOR WERELDKAMPIOENSCHAPPEN PLANTAZ, in uitstekende vorm, won met veel bravour de Ronde van Blerick

Van Susteren beste bij de nieuwelingen

De Eindhovenaar Plantaz. by voorbaat reeds getipt als de grote favoriet voor de Ronde van Blerick heeft aan alle verwachtingen voldaan. Niet alleen won hij de koers. maar hij deed dit op een wijze, die duidelijk liet zien, dat deze knaap straks met goede papieren naar de wereldkampioenschappen vertrekt. Van het begin tot het einde dirigeerde hij, waakzaam en strijdlustig, de wedstrijd. Hij gaf geen enkele renner de kans zich in een zodanige positie te nestelen, dat er gevaar voor de zijne ontstond en toen hij het moment gekomen achtte om de leiding te gaan nemen deed hij dit met een machtige rush. waarbij alleen Cuyten uit Mierlo kans zag hem te volgen. Dit tweetal bleef voor de rest van de tijd bij elkaar, maar in de eindsprint was Plantaz gedecideerd de meerdere.

Honderd kilometer moesten de ruim veertig renners op het Tuindorp-parcours afleggen en het was v.d. Laar uit Bakel, die de eerste uitlooppoging waagde. Vol energie wierp hij zich op de pedalen, wat hem een behoorlijke voorsprong bezorgde. Later kreeg hij gezelschap van Verschuren uit Helmond, maar toen Plantaz het na ongeveer 25 kilometer nodig oordeelde aan deze aanval een eind te maken, lag na een paar ronden het veld weer vrijwel geheel bijeen, van de Laar probeerde het daarna nog een keer en ook ditmaal tevergeefs. Hij zakte af, kreeg een inzinking en moest tenslotte opgeven. Zijn moedig rijden had echter tot resultaat gehad, dat de eerste helft van de koers reeds veel boeiende momenten had opgeleverd en het tempo werd opgevoerd tot rond de 40 kilometer per uur. Met nog een veertig kilometer voor de boeg waagde Plantaz op een recht einde de sprong. Het lukte al trok dan ook Cuyten met hem mee en bleven Pafort uit Amsterdam en Deelen uit Helmond op enige afstand volgen. De voorsprong van de beide koplopers groeide zienderogen op het peleton en na zeventig kilometer werd het peleton gedubbeld. Deelen moest toen het wiel van Pafort loslatten en deze laatste viel kort daarna ook terug in het peleton. Een tot nog geen twintig renners gedund veld begon toen aan de laatste 25 kilometer en het was alleen nog maar de vraag of Plantaz het op de sprint zou laten aankomen, of Cuyten van te voren zou losrijden. Het eerste bleek het geval te zijn en in een felle spurt stormden beide renners op de eindstreep af, waar Plantaz met duidelijk verschil won.

ONBEDREIGE ZEGE

Was het bij de nieuwelingen ditmaal niet Schoenmakers die won, toch was het een Blerickenaar, die het eerst de finish haalde. Van Susteren. de rivaal van Schoenmakers reed onbedreigd naar de overwinning, want het peleton met Schoenmakers aan de kop had reeds vroeg zijn kans gemist. Toen van Susteren na een premiesprint in gezelschap van Toeback meteen doorging. Ondanks alle pogingen die Schoenmakers in het werk stelde om zijn plaatsgenoot te achterhalen, sjaste deze met Toeback rustig door en beiden gaven geen meter van het gewonnen terrein prijs.

In de voorlaatste ronde bleek van Susteren nog voldoende reserve-krachten te bezitten om zonder meer van Toeback weg te fietsen en met 20 seconden voorsprong te winnen. De uitslag was:

Amateurs: 1 J. Plantaz, Eindhoven, 2 uur. 36 min.; 2 M. Cuyten, Mierlo. zelfde tijd: 3 W. Kouwenberg Helmond: 4 M. van de Meer, Nijmegen; 5 J.

Pafort Amsterdam; 6 W. Faasen Eindhoven: 7 W. Lamers. Nijmegen: 8 J. Bruggenkamp IJmuiden; 9 Bertrams Eindhoven: 10 F. van de Heyden Helmond: 11 A. van Oosterhout, Lage Zwaluwe; 12 J. Nielen, Mierlo; 13 B. de Boer België; 14 G. Alards Stiphout.

Nieuwelingen: 1 N. van Susteren Blerick, 1 uur, 6 min.; 2 G. Toeback. Engelen, op 20 sec; 3 J. Kuys. Den Bosch: 4 van Hoek, Den Bosch: 5 J. van Gogh, Den Bosch: 6 F. Mahn. Amsterdam; 7 H. Schoenmakers Blerick: 8 Speetjens, Simpelveld: 9 J. Reynen, Waubach; 10 A. Weyers, Waubach.

 

BOCHOLTZ.(1951.06.24)

Eindsprint besliste de strijd Piet Haan uit Mechelen won de Ronde van Bocholtz Nolten werd gehuldigd

Onder grote belangstelling werd Zondag de Ronde van Bocholtz voor amateurs verreden onder auspiciën van de N.W.U. Deze ronde gold als selectiewedstrjjd voor de a.s Ronde van Limburg. Een sterk rennersveld was bij elkaar gekomen om strijd te leveren. Het werd een zeer interessante wedstrijd, waarin P. Haan uit Mechelen uiteindelijk na een stijlvolle sprint de overwinning in de wacht wist te slepen. Van te voren was de Limburgse amateur-kampioen J. Nolten uit Geleen gehuldigd. Hij genoot de eer om met de burgemeester van Bocholtz in 'n open wagen een ereronde over het parcours te rijden. Toen de burgemeester daarop het startschot loste werd door de bonte karavaan een begin gemaakt aan de 76 ronden. Na diverse uitlooppogingen en demarrages wist uiteindelijk de goed rijdende P. Haan de strijd in zijn voordeel te eindigen. De verdere uitslag luidde

Amateurs: 1. Piet Haan, Mechelen; 2. Henk Kuitwaard, Velzen; 3. J. Nolten, Geleen; 4. Gelissen Beek; 5. Fleury Amsterdam; 6. Smeets Rothem: 7. Willemsen Nuth; 8. v. Tilburg Hulst; 9. Vogel Amsterdam; 10. Vos Den Haag. De organisatie van deze geslaagde ronde was in handen van de wielerclub „De Eendracht".

 

BOLSWARD.(1951.06.29)

Zahradnik wint Ronde van Bolsward in slotfase

Jan Gharhius na machtige eindsprint op de tweede plaats

Zelden hebben wij in een wielerwedstrijd zoveel zenuwslopende spanning beleefd als Vrijdagavond in de Ronde van Bolsward. Toen er 65 van de

80 kilometer was verreden werd onverhoeds een enorm snel en sensationeel

gevecht ingeluid dat tot de allerlaatste meter voortwoedde. Wel schoot de

20-jarige Amsterdamse grondwerker Marinus Zahradnik dank zij zijn fenomenaal rijden in het slotstadium met bijna een ronde voorsprong als winnaar door de finish, doch de strijd om de tweede prijs kon eerst in een enerverende sprint worden beslist. En het was de Friese kampioen Jan Charisius die op de laatste vijftig meter aan zijn Amsterdamse bewakers wist te ontsnappen en zó onstuimig naar voren sprong dat hij enkele decimeters vóór zijn concurrenten over de witte streep schoot.

Da eerste zestig kilometer van deze ronde kon het talrijke publiek genieten van een aardige strijd waarin talrijke premie sprints voor de nodige spanning zorgden, doch waarin de uitlooppogingen alle mislukten. En toen na zestig kilometer het veld van bijna vijftig renners tot op de helft was uitgedund was er nóg steeds geen tekening in de strijd. Plotseling sloeg echter de strijdlust er naar alle kanten uit.

De Amsterdammer Schotmen trok er met de Lochummer Beumkes tussen uit en zij drukten zo  venijnig op de bedalen, dat zij aldra meer dan een halve ronde voorsprong hadden.

Even leek nu de strijd gestreden en de beide koplopers waanden zich reeds op fluweel. Zij rekenden echter buiten de waard - in dit geval buiten de man met de vreemde naam - Marinus Zahradnik.

Op z’n eentje zette deze pezigeAmsterdamse grondwerker met een meedo- genloze pedaalslag de achtervolging in. En na een tiental ronden had hij zich bij de beide leiders gevoegd. En toen duurde het nog maar luttele minuten of het peleton was gelapt.

Intussen hadden een zestal renners - onder wie Jan Charisius – het peloton verlaten. En nu ontspon zich een vinnig gevecht tussen deze zes en Zahradnik die alleen verder optrok.

Schotman en Beumkes hadden hun krachten namelijk verbruikt en slaagden er niet meer in uit het peleton te ontsnappen.

Het slot van dit spannende lied was dat de zes uitlopers in de laatste tien

ronden hun achterstand op Schotman en Beumkes weer teniet reden

Zahradnik bleef voor hen echter ongenaakbaar.

Met bijna een ronde achterstand op de winnaars stoof het hoofdpeleton op

de finish af. Op het laatste rechte stuk wist Ghardsius door tactisch rijden

naar voren te dringen waardoor hij de tweede prijs in de wacht sleepte.

Een uitstekende prestatie voor de Lekkumer.De volledige uitslag luidt:

Amateurs: 1. Marinus Zahradnik, Amsterdam 80 km in 2.17.47.; 2. Jan

Charisius, Lekkum; 3. Karel Muys, A’dam 4. J. Mehagnaal, A’dam; 5. W. Jeen, A’dam; 6. A. de Zeeuw, A’dam; 7. A. Schotman, A’dam; 8. J. Beumkes, Lochum; 9. M. Baumgarten, A’dam; 10. B. Ouwehand, Den Haag;

 

BOLSWARD.ACHT VAN.(1951.05.13)

240 KILOMETER LANGS DE ELF FRIESE STEDEN

Dielissen wint de .Acht van Bolsward na enerverend slot-gevecht

WIM DIELISSEN de Nederlandse amateur-wegkampioen 1950 heeft

Pinkster-Maandag in de Acht van Bolsward opnieuw op indrukwekkende

wijze bewezen dat hij een renner van uitzonderlijke klasse is en terecht als

candidaat voor de Nederlandse Tour de France-ploeg wordt genoemd. Na een

vooral tactisch bekeken race stormde hij voor de derde maal in successie

als eerste over de finish-lijn. Slechts in de allerlaatste fase van deze elfstedenwedstrijd toen het er om ging om de jonge Amsterdammer Gerard Holleder van zich los te scheuren heeft Dielissen werkelijk voor z’n zege moeten vechten. Maar dat gevecht op die laatste paar duizend meter was dan ook van een meedogenloze hardheid. De Brabander moest toen alle krachten uit z’n gespierde bruine lijf penen om de terrier Gerard Holleder achter zich te laten. Met een vijftig meter voorsprong snelde Dielissen z’n handen in triomf boven het hoofd zwaaiende over de eindstreep om daar volkomen leeggereden in elkaar te zijgen en op een brancard te worden weggedragen.

Spanning en dramatische gebeurtenissen

Dit was het sensationele einde van deze voor de eerste maal als klassieker

verreden .Acht van Bolsward. Een race die de hele 240 kilometer rijk was aan strijd aan spanning aan dramatische gebeurtenissen en aan tragiek. Een wedstrijd die wij tot de mooiste rekenen die we ooit op Friese bodem hebben gezien. De strijd ontvlamde reeds dadelijk nadat Bolswards burge- meester Bruinsma om zes uur ’s morgens het startschot in de grauwe dreigende regenlucht had afgevuurd. Al bij Zurich zijn er acht renners in geslaagd om uit te lopen dat zijn de Amsterdammers Hulscher Rietman, Kerkelaan Schoofs en Beerens en verder Stroomer uit Wijk aan Zee Petersen uit Leidschendam en Fits uit Oude-Ade. En het zijn de lotgevallen van dit achttal die de eerste helft zullen beheersen.

Grote voorsprong

Langzaam aan vergroten zij eendrachtig samenwerkend en beurtelings de kop nemend de voorsprong op het reeds in flarden gescheurde peleton. Van Zurich naar Harlingen vechten zij tegen de harde winden en regenvlagen die hun gezichten geselen. Bij Harlingen is hun voorsprong al bijna een kilometer en bij Franeker zeker 1500 meter. Met een snelheid van meer dan 40 km per uur stormen ze dan tegen de wind in door de Friese bouwhoek. Voor de koolzaadvelden die hel-geel onder de grauwe regenluchten liggen hebben ze geen ogen. Voort, voort, de voorsprong vergroten.

Maar dan begint de man-met-de hamer toe te slaan. Bij Marrum krijgt Stroomer kettingpech. Mistroostig ziet hij z’n zeven maten na die onder een lichter wordende hemel voortstuiven.

Even voor Dokkum breekt de zon door maar nauwelijks heeft het zevental

de stad verlaten of de regen striemt weer neer. Bij Akkerwoude stapt Rietman af voor een lek bandje. De zes overblijvenden zien even achterom en

krommen dan hun rug weer om voor de wind langs de Kanterlanden naar de

Friese hoofdstad te stuiven.

Knikje van Vrouwe Fortuna

In Leeuwarden slaat de pechduivel er weer een neer, Fits valt op de hoek

Sperwerstraat-Harlingerstraatweg. Vijf zijn er nu nog overgebleven van de acht uitlopers en deze vijf krijgen een knikje van Vrouwe Fortuna als juist op tijd de spoorbanen bij het station Dronrijp weer omhoog gaan. Even later echter kan Beerens het tempo niet meer volhouden, en valt terug.

Gevieren zetten Petersen Hulscher Kerkelaan en Schoofs nu de strijd voort

tegen een groep van acht renners die de achterstand van ruim twee kilometer reeds hebben weten te verkleinen tot een paar honderd meter. Bij Wommels is het verschil nog slechts 200 meter, en in Bolsward nog enkele tientallen meters.

En dan gebeurt er het dramatische. Twee van de koplopers vergissen zich op

de Koemarkt in de route en rijden tegen een over de weg gespannen touw. Het zijn Petersen en Kerkelaan. Schoofs wordt in Bolsward nog ingehaald en

krijgt een halve minuut later pech met z’n fiets. Hulscher rijdt dan alleen nog

aan de kop en geeft zich even later aan z’n acht achtervolgers gewonnen.

Na ruim 120 kilometer

Na 120 kilometer strijd is dus de eerste uitlooppoging ongedaan gemaakt. Negen renners vormen nu de kopgroep Dielissen, Leo de Booy,  A van der Velde de gebroeders G. en W. Holleder, Hulscher, Anton van Elderen, Fits en Pranger. En bij dit achttal voegen zich bij Tjalhuizum nog Plantez, Douwes, Trompetter, Petersen en Bruggenkamp. Petersen valt evenwel reeds spoedig

terug en Fits maakt onder Tjerkgaast over een hoop stenen in de berm z’n

tweede buiteling en loopt hierdoor een flinke achterstand op. In Sloten wordt

geproviandeerd en er heerst even een vreedzame lunch-stemming onder de

twaalf koplopers.

In Balk zet echter weer een felle strijd in waaraan Van der Velde vrij spoedig ten offer valt. De elf overblijvenden bewaken elkaar met argus-ogen.

Staveren wordt in gesloten colonne bereikt en in Hindeloopen zijn ze nog bij

elkaar.

Strijd in laatste fase

Dan weten W. Holleder en Anton van Elderen plotseling er tussen uit

te trekken. Tegen de harde tegenwind in jagen zij voort over de smalle weg onder aan de zeedijk naar Workum. Meter voor meter vergroten zij hun voorsprong tot ongeveer 400 meter. Nu pas mengt Wim Dielissen die zich

tot dusverre alleen heeft bepaald tot een rustig en soepel meedraaien zich in

de strijd. Diep buigt hij zich over het stuur en venijnig trapt hij op de pedalen. De anderen volgen in z’n kielzog. Langzaam wordt zo de achter- stand teniet gedaan, en bij Parrega moeten de twee vluchtelingen zich gewonnen geven.

Dielissen gaat ineens door. Hij draait een ontzettend tempo. Gerard Holleder

hangt aan zijn wiel. En dan ontspint zich dat tomeloze gigantische gevecht

op de kale Workumerweg dat we reeds in de aanhef beschreven. Zes uur en

23 minuten na de start stuift Dielissen over de finish daarmee z’n eigen record van 1949 met twee minuten verbeterend. Een gemiddelde snelheid van ruim 37 kilometer.

Amateurs: 1. W. Dielissen Beek en Donk; 2. G. Holleder Amsterdam; 3. S. Pranger Anna Paulowna; 4.  IJ. Bruggenkamp IJmuiden; 5. A. van Elderen Eindhoven; 6. J. Trompetter De Haukes; 7 en 8 H. Douwes Amsterdam en L. de Booy Alkmaar; 9 W. F. Holleder; 10. H. Hulcher Amsterdam;

Geen der Friese renners reed de wedstrijd strijd uit

De nieuwelingenklasse waarin alleen de bovenste lus van de Acht moest

worden gereden werd gewonnen door Van Andel Harlingen in 4 uur en 25

minuten tweede werd Van der Wal Bergum derde Soepboer Leeuwarden

en vierde Botengal Leeuwarden

 

BOSCHKAPELLE.(1951.08.12)

Nieuwelingen: 1. L. Vermeulen, de Linge; 2. Cees van de Borst, Etten; 3. Fons Borremans, Hoogerheide; 4. Verhelst, Axel; 5. Oomen, Breda; 6. van de Linden, Bergen op Zoom; 7. Oosterhout, Oudenbosch; 8. Heling, Hoogerheide; 9. van Trijp, Zundert; 10. van de Ven, Kaatsheuvel; 11. Boogaart, Oud-Vossemeer;

 

BOSSCHENHOOFD.(1951.08.12)

Nieuwelingen: 1. Bram Heeren, 2. Jac van Nispen, 3. Jos van Beers,

Veteranen: 1. J. Nagel, 2. W. van de Kloot, 3. Janus Braspennincx,

 

BREDA.(1951.03.26)

Amateurs: 1. H. de Rooij, 2. Hoen, 3. Henk van den Velden,

 

BREDA.(1951.06.02)

Amateurs: 1. Cees Verstraeten, 2. Leo van de Brand, 3. Jan Konings,

Nieuwelingen: 1. Jan Kuys, 2. Antoon de Bruin, 3. K. Pirard,

Nieuwelingen: 1. J. Verhoeven 2. A. van Beers, 3. Paul Scholten,

Veteranen: 1. J. Nagel, 2. W. van de Kloot, 3. M. van de Leur,

 

BREDA.(1951.08.15)

Beroepsrenners: 1. Jac Storm, 2. Evert Grift, 3. John Braspennincx, 4. Harm Smits, 5. Piet van As, 6. Piet de Vries, 7. Thijs Roks, 8. Gerrie Loos, 9. Mathieu Jansen, 10. Cor Bakker,

 

BREDA.HAAGSSPORTPARK.(1951.09.30)

Amateurs: 1. H. de Rooij, 2. J. Sommen, 3. Jan Konings,

Nieuwelingen: 1. Bert de Vree, 2. Jac van Nispen, 3. Antoon de Bruin,

 

BRUMMEN.(1951.07.22)

Amateurs: 1. Martin van de Meer, 2. Willie Kouwenberg, 3. Karel Muis,

 

BRUNSSUM.(1951.07.22)

DE BEST GESLAAGDE RONDE VAN HET JAAR

Gerrit Voorting, Tour-coureur in super-vorm won grote Prijs van Brunssum

De circa 12.000 die Zondagmiddag rond het prachtige Brunssumse Vijfverpark geschaard stonden, hebben waar gehad voor hun geld. Het weer was pico bello, de menigte stond gezellig dik op elkaar, ijsco-likkend en limonade-slikkend te reikhalzen. Want er viel wat te rijkhalzen op deze zonnige Zondagmiddag in Brunssum,  waar een stel ijverige organisatoren een Ronde in elkaar had gezet die zeker De Ronde van het jaar genoemd mag worden. Het was begonnen met een interessante nieuwelingenkoers, waarin een aardig nummertje fietsen ten beste gegeven werd op 'n parcours, tot een der snelste van ons gewest gerekend kan worden. Maar de verzamelde wielerenthousiasten doken pas goed uit hun schouders toen daar op de kaarsrechte weg tussen de bomen door een chique slee kwam aangerold,

met niemand minder dan Kees Pellenaers, chef d'equipe van de Nederlandse Tour-de-France-ploeg, in de cabine. En vlak daarachter kwam het hele stel tussen de groene bomen opduiken: Hans Dekkers, Woutje Wagtmans, Kees Dielissen, Gerrit Voorting, Schoenmakers, onze kranige Tour-ploeg. Zij stonden daar tegen de enthousiaste menigte, die daverende applausjes

de lucht inzond, uitgebreid te glimlachen. Kees Pellenaers stond midden tussen zijn groepje discipelen en liet goedkeurende blikken over hun bruingebrande koppen glijden.

Spontane huldiging van Tour de France~ploeg en Kees Pellenaers

Wim van Est for-everl

Burgermeester Quint bracht namens de bevolking zijn gelukwensen aan het kranige ploegje. De consul van de N.W.U. in Limburg, de heer Vinken, voegde er nog een hartelijke speech aan toe, de Pél kreeg een geweldige krans om zijn stoere schouders, terwijl mevrouw Pellenaers met 'n grote ruiker werd vereerd. Onder ’t spelen van het Wilhelmus draaide het wakkere groepje zijn ereronde, telkens begeleid door daverend applaus van de warmgelopen toeschouwers. Ondertussen stonden de verzamelde profs met hun witte petjes met klep aan de startlijn geduldig te wachten op ’t vertreksein.

Burgermeester Quint dan ook met een fiks handgebaar de start tot een feit

had gemaakt, maalden de pedalen vanaf de eerste seconden een weergeloos tempo, dat beloften inhield voor het verloop van verdere strijd. De warmte liet de heren blijkbaar koud, want schoof niet al direct na de eerste ronde P. de Groot naar voren om een dartele uitlooppoging te wagen. Maar het peloton was aggressief en de Leidenaar werd opgeslokt tussen de bontgetruide karavaan. Borghans achtte zijn tijd gekomen en sleepte na een daverende sprint in de vierde ronde een premie in de wacht. De eerste serieuze demarage kwam van de pedalen van de uitstekend rijdende Belg George v. Brabant, die een sprongetje waagde. Dit beviel hem zo goed dat hij steeds maar weer in hoger tempo draaiend, zijn voorsprong, welke aanvankelijk 10 sec. bedroeg, wist te vergroten. Onderwijl zat het peloton ook niet stil. Heftig rukkend schoot een andere troef naar voren, Leenen, die met van Elderen een achtervolging inzette, maar van Brabant bleef doordraaien met een souplesse, alsof hij de overwinning reeds in zijn zak had. Maar er zat iemand in het peloton die al peddelend 'n plan de campagne had ontworpen, Gerrit Voorting. Deze bruin-gebrande kersverse tour-coureur schoot er in de 13e ronde als een locomotief tussen uit, gevolgd door

Johnie Braspenninx. Lakeman en v. Elderen die er ook wat voor voelden en dit viertal toog aan de haal achter de koploper aan.

Tussen de bedrijven door waren er al enige slachtoffers gevallen, die een bandje sissend hadden horen leeglopen. Het was een hopeloze taak om op dit snelle stukje circuit nog te proberen in de running te blijven en dies werd menige lekke tube de oorzaak van een vroegtijdige aftocht.

De Geleense coureur Hub. Vinken, die al direct in de eerste ronde met pech te kampen had, zette ondanks deze moedig door en pas in de allerlaatste ronden werd hij uit de strijd genomen. In de voorste gelederen was Sefke Jansen ook nog bezig geweest om met kennelijke animo 't gehele gevalletje uit elkaar te rukken, maar ongeveer in het midden van de koers kreeg ook de Elsloo-er een lekke achterband en staakte hij de strijd. In de 24ste ronde kreeg de sterk rijdende Zaandammer Cor Bakker aansluiting met vluchteling v. Brabant, die na zijn lange solovlucht iets van zijn tempo had ingeboet.

DE GROTE SLAG

Dit werd het sein voor Steenbakkers. Met machtige pedaalslagen schoot de lange Bossenaar naar voren, gevolgd door de Belg Leenen. Zo zaten dan vier sterken op kop.

Maar nog lang was de beslissing niet gevallen. Voorting, de man die deze middag het leeuwenaandeel verrichtte en de animator werd om de kopgroep en de middelmoot samen te trekken, trok fel van leer, zo fel dat de voorsprong van de vluchtelingen, welke tot 30 kostbare seconden was

aangegroeid, met de regelmaat van een klok elke ronde inkromp.

In drie gedeelten was het veld verdeeld. Het plukje dapperen in het voorterrein, de waakzame en fel attaquerende middengroep met Voorting, en de staart, die hemel en aarde bewoog om van de drie stukjes een geheel te maken. Onder grote spanning kregen Voorting en zijn gezellen aansluiting

met de kopgroep.

Nu of nooit was het devies van de donkere Haarlemmer, die er uitgerekend zes ronden voor het einde op zijn eentje tussen uittrok en 25 sec. voorsprong nam met een dermate verbluffend gemak, dat men aan de juistheid van de chronometers ging twijfelen.

Maar de chronometers waren goed en Voorting was nog beter, want steeds

sneller kwam hij door en de voorsprong groeide aan tot 30 seconden. Wel sloeg Steenbakkers nog aan dc haal, om de vluchteling te pakken te krijgen, maar de Bossenaar, die evenals Gerrit een uitstekende course had gereden, kon hem niet meer inhalen. Met ruime voorsprong kwam Voorting als eerste door de finish, op 15 sec. gevolgd door Steenbakkers. De Belg van Brabant won de sprint van het peleton. De gedetailleerde uitslag luidde:

Beroepsrenners: 1 G. Voorting, Haarlem, 125 km. in 3.11.50; 2 Steenbakkers, Den Bosch op 15 sec; 3 v. Brabant (België) op 20 sec.; 4 H.

Schoenmakers, Eindhoven, z.t.; 5 C. Bakker, Zaandam, z.t. 6 Ollivier Vallere (België) z.t.; 7 Grift, Soest, z.t; 8 H. Lakeman, Amsterdam z.t.; 9 Braspenninx, Breda; 10 Dielissen, Eindhoven; 11 Geerts, Tetermgen; 12 Sprenkeling, Hengelo, op 1 ronde; 13 Anthonis (België); 14 M. Jansen, Eindhoven; 15 Buuron, Bergen op Zoom; 16 Maas, Roosendaal; 17 Gielen (België); 18 v. Elderen, Eindhoven.

Nieuwelingen: 1 Van 't Hof, Sassenheim, 35 km. in 53.11; 2 P. Vermeulen, Breukelen; 3 L. Vroomen, Helmond; 4 Verkampen, Gemert; 5 Leunissen, Geleen; 6 Keulers, Geleen; 7 Paas, Munstergeleen; 8 Speetgens, Voerendaal;

9 Susteren, Blerick; 10 Pauw, Utrecht en 11 Wanten, Elsloo.

 

CHAAM.ACHT VAN.(1951.08.09)

Beroepsrenners: 1. Karel leijsen, (Bel), 2. Henk Faanhof, 3. Rene Mertens, (Bel), 4. Gerrit peters, 5. Wim van Est, 6. Joseph Van Staeyen, 7. Frans Leenen, 8. Hans Dekkers, 9. Alfons Guns, 10. Gerrit Voorting,

Amateurs: 1. Jan Zagers, (Bel), 2. Jos Wijns, (Bel), 3. Jan Plantaz,

Nieuwelingen: 1. Cees van Est, 2. Henk van de Kloot, 3. Pol Hermes,

 

CLINGE.(1951.07.17)

Amateurs: 1. John Braspennincx, 2. W. van Vlierbergen, 3. Eddie de Waal,

 

CLINGE.(1951.09.02)

Amateurs: 1. Buyl, (Bel), 2. De Kever, (Bel), 3. Piet de Bruin,

 

CLUBKAMPIOENSCHAP VAN NEDERLAND.(1951.09.26)

Prachtige strijd van wielerclubs op de Veluwe

WILLEBRORD WIL VOORUIT NU TOCH KAMPIOEN

Haarlemse successen bij nieuwelingen en veteranen

Terwijl de storm onbarmhartig tekeer ging op de kleine, maar vinnige Zeven Heuvelen bij Arnhem en het clubkampioenschap van Nederland dit jaar tot een bijzonder zware rit maakte, spoelde gistermiddag rond drie uur een korte plensbui de weg bij de finish schoon voor drie Brabantse renners, die zojuist die zeven beklimmingen achter de rug hadden en met nog enkele kilometers voor de boeg op weg waren naar een grootse revanche van de vorig jaar voor hen zo dramatisch verlopen strijd om de titel. Drie keien: Wim van Est, Wout Wagtmans en Thijs Roks, waren op weg nu het kampioenschap dan toch wel te veroveren voor hun club, Willebrord Wil Vooruit.

Niet Maastricht kon voor de vierde achtereenvolgende maal zo hoog grijpen, het kwam drie minuten tekort, ook niet De Kampioen, die nog twee minuten langer nodig had, wellicht door het uitvallen van de zeer sterk rijdende Gé Peters. Maar ook niet Olympia, dat de verrassing van deze dag was geweest, door de eerste 58 km in de snelste tijd af te leggen

Olympia verraste

De overwinning van Willebrord Wil Vooruit is niet onverwacht gekomen. En toch is ook dit kampioenschap niet zonder sensatie en zeker niet zonder spanning verlopen. Want juist het feit, dat de organiserende club „Olympia" en “De Kampioen" uit Haarlem tamelijk laat waren gestart en het feit, dat de Amsterdammers, die al gauw Evert Grift verloren en later ook Jan Derksen zagen afstappen, in de eerste ronde zo’n uitstekende tijd maakten, hield de spanning er zo lang in.

Het team van Swift (Leiden) was nog niet lang als laatste van honk gegaan, toen de sterke ploeg van Het Zuiden, inmiddels al zonder Harry van van der Kamp, z’n eerste 58 km er op had zitten en dat betekende, dat de Eindhovenaren Sportief en de Rotterdamse Leeuw, respectievelijk vier en twee minuten eerder vertrokken, gepasseerd waren. En een goede tijd: 1 uur 22 min. 13 sec. Maar Maastricht, belust lieten afdrukken, hadden al vier clubs moeten buigen voor zo’n moordend tempo.

Nog sneller

MOORDEND? Het leek er wel op, maar het kon sneller, dat bewezen de renners van Olympia, Lakeman, Derksen, Faanhof, Loos en De Best, die nóg vijf seconden harder gingen. Het wachten was alleen nog op De Kampioen. De Haarlemmers, van wie vooral Gerard Peters, Van Roon en Voorting het zware werk aan kop deden, kwamen na 1 uur 20 min. 39 sec. voltallig door. Dat maakte het wachten op Van Est en zijn ploeg bijna ondraaglijk. En toch kwamen de Westbrabanders eerder dan men ze verwacht had, want toen zij- de finish voor de eerste maal passeerden en 1.20.27 voor zich op nog eens prolongatie van de titel, draaide met Jefke Jansen, Haan, Joris, Lambrichs en Nolten (Vinken stond al langs de kant) de eerste ronde in 1.21.12 weg, een seconde langer dan vorig jaar, en het was toen wel duidelijk, dat deze vijf ploegen de hoogste ogen voor de titel zouden gooien, hoewel ook Wilhelmina met 1.22.35 geen slechte tijd had gemaakt en de 1.23.53 van Van Breenen, Sieveking, Witteveen, Haan en Van Ingen (De Germaan) scherp was. De ervaring met DTS vorig jaar had geleerd, dat men de strijd niet alleen maar kon verwachten tussen Olympia en Willebrord. Die ervaring was goed. Van Hout, Schoenmakers, Plantaz en Van Elderen waren voor de tweede maal de finishlijn gepasseerd met de overtuiging, hun vijfde plaats voor Het Zuiden behouden te hebben. Een tijd van 2.52 over de 116 km zou een der andere clubs, die op de helft een slechtere tijd hadden, toch niet maken. Maar jawel, het was Wilhelmina, dat de ploeg uit Eindhoven van zijn plaats verdrong. De belangstelling ging echter niet langer meer naar deze ploegen uit, toen eenmaal Maastricht met Jansen, Joris, Lambrichs en Nolten „binnen" was en 2.45.10 noteerde. Die belangstelling gold alleen nog maar Willebrord, Olympia en De Kampioen, die inmiddels Peters en Bijster had verloren. Eerst kwam echten nog Ulysses met 2.53.25. De Amsterdammers hadden alleen Harm Smits als prof! Een half uur zou nog verstrijken, eer men ervan overtuigd was, dat Van Est, Wagtmans en Roks nu dan toch Willebrord Wil Vooruit aan het kampioenschap hadden geholpen in 2 u. 43 m. 17 sec., want toen was ook De Kampioen al binnen (2.47.19) en had Olympia het niet verder gebracht dan 2.47.41.

De voorwedstrijden

VOORDAT de strijd om het clubkampioenschap begon streden op hetzelfde parcours reeds de nieuwelingen uit het gehele land en de veteranen voor de erebeker. Bij de laatste categorie viel de beslissing reeds na vijftien kilometer, toen vier man ontsnapten: de Amsterdammers Bakker en Sliphorst, de Tilburger Reijnen en de Haarlemmer Van Dijk. Van dit viertal kon alleen Sliphorst bijna géén kopwerk doen en na tien kilometer moest hij dan ook lossen, omdat het tempo te hoog lag. Maar de andere drie werkten uitstekend samen. Totdat ook Bakker „dood"' kwam te zitten en het trekwerk aan de anderen overliet. Op de helft van de strijd, bij Hoenderlo, weigerde Reijnen het zware werk alleen te doen en de onderlinge twist tussen Bakker en de Brabander benutte Van Dijk meteen, om te ontsnappen. Zijn voorsprong was al heel snel zo groot, dat ook Reijnen, die nmiddels een verwoede jacht had ingezet en Bakker had losgereden, de 41-jarige Haarlemmer met meer kon bereiken. Van Dijk won tenslotte met ruim drie minuten voorsprong op Reijnen en 3 ½  minuut op het peloton, waarin Nagel allen in de eindsprint achter zich liet, ook enkele nieuwelingen (vijf minuten eerder gestart), die door het peloton waren ingelopen bij de Hoge Veluwe. Al eerder was de strijd der nieuwelingen beslist in een massale eindsprint, die heel gemakelijk gewonnen werd, ook al door een Haarlemnier, Van 't Hof. De strijd der nieuwelingen had met véél om het lijf gehad. De uitslagen luiden: Kampioenschappen 116 km: 1. en clubkampioen van Nederland 1951 Willebrord Wil Vooruit (Rucphen) 2 uur 42 min. 17 sec; 2. Maastricht 2.45.10: 3. De Kampioen (Haarlem) 2.47.29; 4. Olympia (Amsterdam) 2.47.41: 6. Wilhelmina (Eindhoven) 2.49.36; 6. Het Zuiden (Eindhoven) 2.52; 7. Ulyses (Amsterdam) 2.63.25; 8. De Spartaan (Den Haag) 2.53.47; 9. De Germaan (Amsterdam) 2.54.19; 10. De Pedaalridders (Rotterdam) 2.54.31. Nieuwelingen 58 km: 1. A. V. 't Hof (Sassenheim) 1 uur 25 min. 12 sec.; 2. W. Gramser (Siebengewald); 3. W. Rusman (Haarlem) ;4. G. de Jager (Hoog Blokland); 5. P. Schollen (Tilburg); 6. C van Gooi (R'dam).

Veteranen 88 km: 1. B. van Dijk (Haarlem) 1 uur 30 min. 30 sec.; 2. L. Reijen (Tilburg) op 3 min. 5 »cc.; 3. J. Nagel (Amsterdam) op 3 min. 31 aec.; 4. W. Rijken (Tilburg); 5. A. Joosten (Helmond), allen dezelfde tijd als Nagel.

 

COEVORDEN.(1951.08.25)

De 4e Ronde van Coevorden Kuitwaard - pienter als altijd - zegevierde ook nu weer

De jeugdige Velsenaar Henk Kuitwaard, die we hier in onze Noordelijke contreien reeds zo vaak een wielercourse hebben zien winnen, was Zaterdagmiddag te Coevorden in de vierde Ronde van „Klein Candia" weer volop in zijn element. Het werk op het 1275 m. lange parcours rond de lommerrijke singels van Van der Lely, Van Thijnen en Burg. Gautier lag hem volkomen. Kuitwaard is een pienter rennertje één van de pientersten uit het circus van de wieler-rouleurs, dat de ganse zomer door het land trekt en op alle mogelijke ronden langs singels en rond kerktorens verschijnt en karrevrachten aan premies verovert. In Coevorden was er eerst een aantal kleine, vrij onbeduidende schermutselingen, waarbij Kuitwaard een beetje geamuseerd toekeek. Maar toen er zich een kopgroep had gevormd was hij er bij. De course was toen nog niet tot op de helft gevorderd en de grote kanonnen in de kopgroep, zoals Koeman, Kuitwaard, Bruggenkamp en ook Jan Pafort, die met de Velsenaar de sprong eveneens had gemaakt, geloofden het na de aansluiting vooreerst nog wel. Zo viel de kopgroep van negen, waaruit intussen de moedig rijdende, maar door spierkramp geplaagde, Meppeler Elling helaas was verdwenen, uiteen in twee groepjes. In het eerste zaten Lentelink, Van der Veen, Van den Heuvel en Boelens en in het tweede groepje Ed Koeman, J. Bruggenkamp, Kuitwaard, Oink en Pafort. Daarbij werd zo lusteloos gereden, dat twee “outsiders", de Amsterdammer Cordes en de Hilversummer Veerman, zich uit het slapende peleton konden werken en zich bij de kop voegen. De vierde Ronde van Coevorden leek op dat moment voorbestemd om een even saaie als vroegtijdige dood te sterven, maar de IJmuidenaar Bruggenkamp heeft dit verhinderd. 12 ronden voor het einde sprong hij alleen weg en voordat hij twee keer rond was geweest, had hij het peleton, dat zo mogelijk nog vaster was ingesluimerd, bereikt.

Maar Bruggenkamp was één van de renners, die door Kuitwaard

scherp in de gaten werd gehouden, en toen de IJmuidenaar in deze laatste phase wegvluchtte, ging Kuitwaard mee, evenals Koeman en Pafort, en achter deze vier ook de andere kanshebbers. Oink, Van der Veen, Van den Heuvel en Cordes. Zo waren er acht renners, die tenslotte toch nog een ronde namen en voor wat vuurwerk zorgden en de eindsprint was met enkele meters voor Kuitwaard. De Groningers hebben in Coevorden maar weinig laten zien. 25 ronden voor het einde stapte Drewes Kooistra af. Eppie Warta en Jan Wip brachten het er beter af, zonder nochtans tot opvallende prestaties te komen. De uitslag was als volgt:

Amateurs: 1. Henk Kuitwaard, Velsen, 95 km in 2.31.21.; 2. Ed Koeman, Krommenie; 3. Jan Pafort, Amsterdam; 4. J. Bruggenkamp, IJmuiden; 5. A. A. Oink, Hengelo; 6. J. van der Veen, Amsterdam; 7. F. Cordes, Amsterdam; 8. M. van den Heuvel. Hengelo; 9. O. J. Lentelink, Delden; 10. A. Veerman, Hilversum; 11. E. Boelens, Hilversum.

Sprintzege van Kloosterziel

Alle favorieten in de course der nieuwelingen begonnen reeds dadelijk in de eerste ronden het vuurwerk te ontsteken. Fré Mik met zijn stevige, lange benen trapte zich al direct uit het peleton los en nam meteen een dreigende voorsprong. Klaas Wiltjer trok er achter aan waarbij hij onmiddellijk Frans Scheuneman en Geert Biel op zijn huid kreeg. Wiltjer kreeg steun van Ed Kloosterziel en tegen deze combinatie was de voorsprong van Mik niet bestand. Na zeven ronden vormde dit vijftal de kopgroep, waarbij zich later nog Th. Bulter uit Zwolle en T. Kooimans uit Bolnes voegden. De gedoodverfde winnaar Kloosterziel won natuurlijk de eindsprint. Tonny Lachterop, de Amsterdamse favoriet, werd door een lekke tube uitgeschakeld. De uitslag was:

Nieuwelingen: 1. E. Kloosterziel, Wezep, 38 km. In 1 uur 7.4 sec; 2. F. Mik, Nieuwe-Pekela; 3. F. Scheuneman, Veendam; 4. K. Wiltjer, Middelstum; 5. Th. Bulter, Zwolle; 6. O. Biel, Bonnerveen; 7. T. Kooimans, Bolnes; 8. K. Visser, Enschedé.

Het succes van deze vierde Rende van Coevorden — het prachtige weer, de vele premiesprints en het grote aantal toeschouwers — werd somber overschaduwd door de ernstige val die de Muntendammer nieuweling H. Pater maakte Met een schedelbasisfractuur werd hij naar het ziekenhuis vervoerd.

 

DELFZIJL.(1951.07.08)

Henk Kuitwaard won met groot gemak 4e ronde van Delfzijl

Klaas Wiltjer werd verrast bij de nieuwelingen

De stryd in de vierde Ronde van Delfzijl, Zaterdagmiddag op het 1130 M. lange parcours rond de oude Veslinggracht verreden, werd in de 79 K.M. course der amateurs al snel beslist. De jonge Velsenaar Henk Kuitwaard, die we ook reeds in Borger, Veendam en Westerbork een ereronde hebben zien rijden, toonde zich op deze T.T.-Zaterdag — onze D.A.M.-chauffeur kon zich niet herinneren ooit over zulke verlaten wegen te hebben gereden — heer en meester over het kleine veld van renners.

Geen moment is zijn zege, nadat hij na zes ronden gemakkelijk uit het peleton was weggelopen om drie vluchtelingen te halen, bedreigd geweest. De drie vluchtelingen, Johan Tebbens, het kwieke Amsterdamse sprintertje Daan van der Burg en de Harlinger Visser, had hij in een minimum van tijd bereikt. De komst van Kuitwaard bracht nieuw leven in dit kopgroepje. De Velsenaar zette zijn rush door, een tempo, dat dra te hoog lag voor Van der Burg en Visser. Niet echter voor een Johan Tebbens, die gemakkelijk met Kuitwaard mee draaide en wellicht ook met hem een ronde zou hebben genomen, ware het niet, dat hij door een klein mankement aan zijn fiets zijn tegenstander moest laten gaan en in het peloton terugviel.

Dat was jammer, want daarmee was de strijd beslist en werd de course tot een weinig interessante ronde-draaierij gedevalueerd. Een duel Kuitwaard—Tebbens had alleen nog enige spanning kunnen brengen. Nu lag de weg naar de overwinning voor Kuitwaard open en was er niemand meer, die hem deze zege kon betwisten. Met elke ronde liep hij meer meters op het peloton in, dat hij, toen er nog 45 van de 70 ronden moesten worden gereden, bereikte.

Echter, nog voor deze aansluiting tot stand kwam, waren er vijf renners tussenuit getrokken. Dat waren de Groningers Johan Tebbens, Drewes Kooistra en Eppie Warta en de Friezen Jan Charisius en Visser. Een serieuze achtervolging konden we deze uitlooppoging nauwelijks noemen, want nadat Kuitwaard in het peloton een tijdje had gerust, snelde hij opnieuw naar voren achter de vijf weglopers aan, van wie Visser al spoedig moest lossen.

Hetgeen er hierna gebeurde is de moeite van het vertellen bijna niet waard. Kuitwaard dubbelde natuurlijk ook deze laatste vier en won zoals hij wilde. Wel probeerde Drewes Kooistra met hulp van Jan Charisius en Jurrie Huisman in de laatste phase de zware nederlaag tegen deze jonge amateur uit Velsen nog iets te verzachten door er opnieuw vandoor te gaan, doch toen zijn clubgenoot Eppie Warta hem achterna ging, staakte hij met een enigszins verbitterd gezicht deze poging.

Amateurs: 1. H. Kuitwaard (Velsen) 79 K.M. in 2 uur en 11 min.; 2. J. W. P. Charisius (Leeuwarden); 3. Joh. Tebbens (Groningen); 4. D. Kooistra (Groningen); 5. H. Haan (Amsterdam); 6. H. Elling (Meppel).

Nijmeijer verrast Wiltjer

Bij de nieuwelingen, die 34 K.M. moesten rijden, zegevierde T. J. G. Nijmeijer uit Borne. Dit kwieke, witgetruide rennertje, dat reeds bij het verrijden der vele premies zijn sprinterskwaliteiten had getoond, veraste in de eindsprint de favoriet Klaas Wiltjer. Wiltjer lag rondenlang met de Veendammer Frans Scheuneman aan de kop en we dachten reeds dat de zege tussen deze twee zou worden betwist, toen Vegter Gols en T. Nijmeijer een geslaagde achtervolging inzetten. Vier ronden voor het einde werd dit viertal ook nog door het peloton ingelopen, toen Hilbrand Molenberg en de Hengeloër Bezema via een premiesprint eveneens probeerden bij de kopgroep te komen.

Nieuwelingen: 1. T. J. G. Nijmeijer (Borne) 34 K.M. in 55 min.; 2. K. Wiltjer (Middelstum); 3. Vegter Gols (Groningen); 4. F. Scheuneman (Veendam); 5. J. W. L. Bezema (Hengelo); 6. Th. Bulten (Zwolle).

 

DEN BOSCH.(1951.08.19)

Hub. Vinken won Ronde van Den Bosch

Sjefke Janssen 6e en Sijen 8e

Aan de Ronde van den Bosch, uitgezet in „het Plantsoen" over 120 ronden, namens 52 renners deel, doch slechts een 20-tal haalden de eindstreep.

Wie een lekke band kreeg kon op dit snelle parcours wel afstappen en dat

lot trof vele renners met klinkende namen, bij wie Gerrit Schulte, Gerrit Peters, Wout Wagtmans, Cor Bakker, de Italiaan Giovanni Corrieri en de Belg Raymond Impanis. Voordat men de eerste helft achter de rug had waande men Schulte, die met een groep van negen andere renners een ronde was uitgelopen, reeds vrij zeker van de overwinning. Toen hij was uitgevallen, wist een nieuwe groep renners, met de Belg Bogaerts, Faanhof en de nieuwe prof van Sambeek, hun ronde achterstand terug te nemen. De Italiaan de Santi, die bij vele uitlooppogingen geen steun had ondervonden, ondernam in de laatste dertig ronden met Harm Smits een sensationele vlucht, die echter juist iets te laat ingezet bleek te zijn. In een felbetwiste

sprint legde Hub Vinken uit Geleen beslag op de eerste plaats. Hij reed de 150 km. in 3 uur 53 min. 18 sec. De verdere uitslag luidt:

Beroepsrenners: 1. Huub Vinken, Geleen; 2. John Braspennincx, Breda; 3. Henk Faanhof, Amsterdam; 4. Jean Bogaerts, Belgie; 5. Piet van As, Roosendaal; 6. Sjef Jansen, Elslo0; 7. Frits van Sambeek, Valkenswaard; 8. Huub Sijen, Maastricht; 9. Gerrit Voorting, Haarlem; 10. Guido De Santi, Italie; 11. Harms Smits; 12. Steenbakkers, Den Bosch;

Nieuwelingen: 1. Jan Kuys, 2. van de Bogaerd, Frans 3. Jo van Gogh,

 

DEN BOSCH.(1951.08.26)

Amateurs: 1. Co Meijer, 2. Jac Zieleman, 3. Martin Deelen,

Nieuwelingen: 1. Paul Scholten, 2. Vermeulen, 3. C. Hoogstraten,

Nieuwelingen: 1. Zaumbrecher, 2. Wouters, 3. J. Verhoeven

 

DEN BOSCH.VEEMARKT.(1951.06.10)

Amateurs: 1. Jac van Dijk, 2. Jan La Grouw, 3. Lambert Hendriks,

Nieuwelingen: 1. Jan Stolk, 2. Herman Rutten, 3. Willie Gramser,

 

DEN HAAG.FRUITMARKT.(1951.04.08)

Wielerkarvaan joeg over de Fruitmarkt

Van der Vaart kreeg toch een beloning

Een deel van het publiek was al naar huis. Vier uur staan langs het parcours, dat op de Groenten- en Fruitmarkt was uitgezet, noodt tot het strekken van de ledematen. Maar aan de jurytafel werd nog gewerkt aan de definitieve uitslag van het eerste Fruitmarkt-criterium, dat door de HRC “Hollandia”was georganiseerd. En toen werd bekend, dat na de vele reeds uitgeloofde premies er nog een beschikbaar was gesteld. Een premie voor de beste prestatie van de course. Even later klonk de naam Frits van der Vaart door de microfoon. De man uit Maassluis, die de course had gemaakt, die voor het vuurwerk had gezorgd, had zijn verdiende beloning gekregen. Een eerste plaats had hij niet kunnen bereiken. Na zijn prestatie om een ronde te nemen, had hij niet meer de kracht kunnen opbrengen om de felle aanval op zijn leiderspositie af te slaan.

De man aan het rondebord had al zestig keer een ander nummer voorgehangen. Zestig ronden van de honderdveertig in totaal waren verreden. Nog steeds lag het peleton bijeen. Maar er was al een renner geweest, die de aandacht op zich had gevestigd: Frits van der Vaart. Na ongeveer twintig ronden was hij al eens weggesprongen in gezelschap van Kwantes uit Wormerveer. Na zeven en veertig ronden had hij het nog eens geprobeerd. De Scheveninger v. d. Pal en Wout Verhoeven uit Overschie hadden zich snel aangesloten. V. d. Fits, de renner uit Oude Ade, was er vijf ronden later naar toe gesprongen. Maar wat er ook gebeurde, v. d. Vaart was er bij. Ook toen de helft van de course achter de rug was. Zeventig ronden in een tijd van 1 uur, 5 min. en 30 seconden. Met de Amsterdammer Schotman, de Velsenaar Kuitwaard en Pieters uit Haarlem was v. d. Vaart er voor de derde maal tussenuit getrokken.

Een vol huis

De duizenden achter de hekken – geen concurentie van voetbal dus een vol “huis”- juichten de Maassluizenaar toe. Peters meende een kans te hebben en viel venijnig aan. Het peleton riep hem tot de orde en hij was niet sterk genoeg om de massale aanval te weerstaan. Toen trokken Kooiman uit  Den Haag, Verhoeven en even later de Booij uit Amsterdam er eens extra hard aan. Gedrieen gingen zij in combinatie achter v.d. Vaart aan. De man in de groene trui verhoogde zijn tempo.

Hij zag het peleton op de rug. Nog een ronde en hij zat in de staart. Een zwaar gevecht tegen een overmacht was na achtien ronden felle strijd gewonnen door de eenling. Een knappe prestatie.Maar dat legde v. d. Vaart de plicht op om aan de kop van het peleton te gaan zitten om elke uitlooppoging te verijdelen of mee te gaan om zodoende zijn ronde voorsprong te kunnen behouden. Want er jaagden nog steeds drie man achter de rest aan om te trachten ook een ronde te nemen. Er gingen er nog drie aan de haal: Tinus Kettenis, de Koning en de Vos. Met nog zeven en twintig ronden voor de boeg ging v. d Vaart weer tot de aanval over. Zou hij nogmaals proberen een ronde te nemen? Het ging niet. De drie musketiers hadden te fel gejaagd en Kooiman, Verhoeven en de Booij waren ook een ronde uitgelopen. Vier man dus nu met een voorsprong van een volle ronde. Met nog tien ronden te rijden wipte Verhoeven uit het zwaar geslonken veld weg. Als hij een kans wilde hebben, moest hij uitlopen, want in de sprint zou Kooiman hem zeker de baas zijn. Maar de Hagenaar liet hem niet gaan. Kooiman sprong er achter aan en met zijn tweeen namen zij een kleine voorsprong. V. d. Vaart had te veel van zijn krachten gevergd en moest de twee laten gaan. De Booij, de derde man van de combinatie, zat “steendood”. Aan de kop zou niet veel meer veranderen.

Er waren wel renners, die de moedige v. d Vaart te lijf gingen. Een van hen was Kuitwaard, die vocht voor een betere plaats in de rangschikking en tegen het einde v. d Vaart voorbij ging, evenals de Haarlemmer van Roon dat deed. Het werd een eindsprint tussen Verhoeven en Kooiman. De Hagenaar, veruit de beste sprinter, nam zelfs nog een flinke voorsprong en ging na 2 uur 12 min. en 5 sec. als eerste over de eindstreep. Na hem volgden 2. W. Verhoeven, 3. de Booij; 4. H. Kuitwaard; 5. van roon; 6. v. d Vaart; 7. Tinus Kettenis; 8. P. Muilwijk, Rotterdam; 9. Keizers, Hoofddorp; 10. v. d. Fits, Oude Ade. Maar voor de prestatie-premie kwam slechts een man in aanmerking: v. d Vaart.

En de Nieuwelingen

De nieuwelingen reden een course van veertig kilometer, 70 ronden. Na zestig ronden liepen de Groot, Vink en van Velthoven uit Poeldijk uit. Drie ronden later voegde Harren uit Haarlem zich bij het drietal. Tegen het einde liep de Haarlemmer weg en won met flink verschil in 1 uur 6 min. 16 sec. Tweede werd de Groot, Amsterdam die Vink, Rotterdam een half wiel achter zich liet. Als vierde eindigde van Hof, Haarlem; 5. Hofland, Beverwijk; 6. van Asch, Soest; 7. H. Ammerlaan was de eerste Hagenaar; Tijdens deze race kwamen de Hagenaar v. d. Bosch en de Rotterdammer J. van Vliet met elkaar in botsing. De Hagenaar bleef liggen en heeft vermoedelijk een lichte hersenschudding. Bij de amateurs kwam geen enkele valpartij voor. Wel een kloppartij, want Brinkman uit Maasland kreeg het aan de stok met de Rotterdammer Stout en beide verdwenen uit de course. Voor “Hollandia`een succesvolle dag en de voetballiefhebbers zijn tot de ontdekking gekomen, dat ook bij dergelijke wedstrijden als gisteren gehouden volop spanning kan heersen.

Amateurs: 1. Piet Kooyman, 2. Wout Verhoeven, 3. Leo de Booij,

Nieuwelingen: 1. A. Harren, 2. Daan de Groot, 3. M. Vink,

 

DEN HAAG.SOESTDIJKSEKADE.(1951.04.30)

Natuurlijk was er weer een hond

Het was natuurlijk weer een hond, welke al onmiddellijk grote beroering veroorzaakte bij de grote schare nieuwelingen en amateurs, liefst 230 man, die Maandagmiddag de door wethouder Dresme gestarte Ronde van Den nHaag inluidden. Op de Soestdijksekade had het vertrek plaatsgevonden; al direct werd er lustig gejaagd, totdat op de Savornin Lohmanlaan een zenuwachtige hond tegen een fiets opliep. Het gevolg was een grote valpartij. Toen de zaak weer enigszins op orde was, bleek de karavaan der nieuwelingen verdeeld te zijn in drie groepen. De amateurs bleven echter dicht bijelkaar, zeven ronden lang. Tenslotte gelukte het aan een half dozijn renners de vlucht te nemen, Donker, Holleder, v. d. Bosch, Zielleman en de Hagenaar v. d. Putten. Onder luidde toejuichingen van het publiek probeerde v.d Putten keer op keer er alleen vandoor te gaan. Het wilde niet lukken.

Ook de Amsterdammer Holleder werd steeds weer bij een ontsnappingspoging bij het achterwiel gegrepen. Het einde van het feest was, dat A. Donker uit Amsterdam na een venijnige eindspurt het eerste de finish bereikte; zijn tijd was 2 uur 8 min. 34 sec.; 2. G. Holleder, Amsterdam; 3. v. d. Putten, Den Haag; 4. A. v. d. Broek, Breukelen; 6. J. Zielleman, Amsterdam; 7. Bontekoe, Den Haag;

De uitslag bij de nieuwelingen die al zes ronden eerder aan de finish waren gekomen was: 1. J. Verhoeven in 1 uur 23 min. 5 sec.; 2. H. Gersel, Amsterdam; 3. O. Dral, Oostzaan; 4. G. Pauw, Utrecht; 5. F. Vermeulen, Breukelen;

Het slot van het festijn was een race tussen dertig slagers in vol tenue op de fiets. Na bijna 9 kilometer lag er een groep van 12 man in de sprint. Die verwoed trappend op de finish afstormden. V. d. Muyden had de meeste kracht in de benen: hij werd winnaar in 22 min. 32 sec.; 2. W. Huet (slechts een banddikte verschil met zijn winnende collega); 3. T. Huet; 4. J. Houtman; 5. F. Verver. Door de voorzitter van HRC Hollandia, de heer W. Verkerk werden later in het clubgebouw van de voetbalvereniging ADO de prijzen uitgereikt.

De organisatie, in handen van Hollandia, mocht er wezen; ook de politie verdient een pluim voor de manier waarop zij de renners door de straten van de stad heeft geleid.

Amateurs: 1. Ab Donker, 2. Gerard Holleeder, 3. Ab van de Putten,

Nieuwelingen: 1. J. Verhoeven 2. H. Geisen, 3. A. Dral,

 

DEN HAAG.ZUIDERPARK.(1951.07.28)

Wielrenners trokken door Zuiderpark.Het peleton werd te laat wakker

Post kon een ererondje rijden

Het Haags Vacantie Comite organiseerde Zaterdag in samenwerking met de vier Haagse wielerclubs voor de zesde maal in successie de Ronde van het Zuiderpark. Ruim 10.000 toeschouwers omzoomden het parcours. Aangezien het aantal nieuwelingen, totaal 140 stuks – het vorig jaar ongeveer 80 – te groot was om gezamenlijk te starten, werd deze groep in tweeen gesplitsen reed elke groep een wedstrijd van 20 km. De eerste zeven aankomende werden voor de finale over 12,5 km. Geplaatst. In beide groepen werd fel gestreden, doch het gelukte geen van de renners zich van het peleton los te maken. Regelmatig werden er pogingen gewaagd, doch het jagende peleton wist allen weer tot de orde te roepen. Het tempo lag soms zeer hoog en enkele ronden werden zelfs boven de 40 km. gedraaid.

Bij de eerste groep ging H. van maren uit Zaltbommel als eerste over de streep. Hij noteerde een tijd van 30 min.38 sec.2. G.Pauw; 3. J. van Sas, Den Haag; 4. E. Kloosterziel; 5. D. Bes; 6. Frans Mahn;7. F. Filippini;

Bij de tweede groep werd W. eelsing uit Ijmuiden eerste in 30 min. 50 sec.; 2. C. Willekes; 3. W. Stoker; 4. C. de Regt; 5. J. Veltman; 6. G. Beuker; 7. A. van Dijk;

Al deze renners werden in de finale over 5 ronden geplaatst. Deze finale bracht een zeer spannende strijd. Weer moest de eindsprint de beslissing brengen. Kloosterziel uit Wezep wist de goede wiel te pakken en kon na een scherpe sprint als eerste een ererondje rijden. Zijn tijd was 20 min. 22 sec.; 2. W. Eelsing, IJmuiden; 3. Frans Mahn, Amsterdam; 4. Gijs Pauw, Utrecht; 5. W. Stoker, Haarlem; 6. J. van Sas, Den Haag; 7. C. Willekes, Amsterdam.

Bij de amateurs kwam een veld van tachtig renners aan de start, o.a. de Haagse favoriet v. d Putte en de cracks uit ’s-Gravenzande, de gebrs. C. d. Voort, terwijl ook Kwantes, Pieters, Post, Kettenis, G. H. Prijs, Nihof en Witteveen niet op het apprel ontbraken. Onmiddellijk ontketende zich een levendige strijd. Prijs demarreerde maar  v. d. Voort en van Gent zagen het gevaar en grepen snel in. Zij waagde ook een poging doch weldra had men de vluchtenden weer te pakken. Regelmatig werd er gedamarreerd doch door het snelle parcours kon niemand wegwippen. Totdat op de helft van de wedstrijd M. kettenis er nog eens een schepje opgooide en weldra enkele meters had genomen, die gestadig uitgroeiden tot een 50 meter. Het peleton ging rustig verder met de gedachten,`die haalt het toch niet`, totdat Post, Pieters, de Koning en Bakker er genoeg van kregen en ook het peleton verlieten. Spoedig had het viertal Kettenis bereikt en ging het gezamenlijk in een hoog tempo verder. Steeds groeide de voorsprong. Intussen hadden ook Mackay en v. d. Broek zich van het peleton losgerukt en zij wisten de kopgroep te pakken te krijgen, zodat tenslotte zeven man uitliepen. Het peleton scheen nog steeds niet te beseffen, dat de slag gevallen was. Men draaide rustig rondjes, zodat de kopgroep een coorsprong kreeg van ca. 45 sev. Piet Pieters kon door zijn sprintcapaciteiren nog diverse premies in de wacht slepen. Toen er nog elf ronden te rijden waren werd plotseling weer fel in het peleton gestreden doordat A. v. d. Voort er tussenuit trok. Stevig draaide hij een hoog tempo maar hij kon niet op tegen de kracht van het peleton en hij moest zich weer in laten lopen. Zo ging de laatste ronde in met nog steeds de zeven maan aan kop. De 17 jarige Post zag het gevaar van de snelle sprinter Pieters en nam voor alle zekerheid nog maar een tiental meters voorsprong in de laatste kilometers, zodat hij als eerste over de finish ging in de tijd van 2 uur 04 min. en 13 sec. Pieters won de sprint van de kopgroep in 2 uur 04 min. 53 sec.;

Amateurs (80 km – 32 ronden); 1. K. Post, Aalsmeer; 2. P. Pieters, Haarlem; 3. G. Bakker, Halfweg; 4. J. Mackay, Oudewater; 5. H. v. d. Broek, Breukelen; 6. M. Kettenis, Den Haag; 7. H. de Koning, Hoofddorp; 8. C. kroezen, Heemstede; 9. J. Petersen, Leidschendam; 10. N. Siebeling (Wormerveer);

Nieuwelingen: 1. Wim Eelsing, 2. Wim Eelsing, 3. Frans Mahn,

Nieuwelingen: 1. Eddie Kloosterziel, 2. Gijs Pauw, 3. W. Stolker,

Nieuwelingen: 1. H.van Maren, 2. C. Willekes, 3. Jan van Sas,

 

DEN HELDER.(1951.07.07)

Nieuwelingen: 1. Wim Eelsing, 2. Gijs Pauw, 3. Jan Hofland,

 

DEN HELDER.(1951.08.26)

Amateurs: 1. Adrie Voorting, 2. Jan Ottenbros, 3. Jan Pafort,

Nieuwelingen: 1. Wim Eelsing, 2. Gijs Pauw, 3. Post,

 

DIEMEN.(1951.04.07)

Leo de Booy winnaar in Ronde van Diemen Parcours was zeer slecht

Onherkenbaar door de modder, die zich gedurende vijf kwartier wielerstrijd op zijn lichaam had vastgezet, stoof Leo de Booy in de tweede Ronde van Diemen als winnaar door de finish vóór zijn spurtgrage clubgenoot Ab Donker. De nieuweling Meyer uit Laren was Daan de Groot te glad af. Het parcours bleek grotendeels zeer slecht. ..Is dit parcours door de NWU goedgekeurd?" vroeg een gedesillusionneerde Piet Duyf na de eerste ronde aan de jury. De Zaankanter vertolkte met deze vraag de verwondering van al zijn collega's. Ook de jury zat echter met het op een veldrit berekende parcours danig in haar maag. De Consulaire Dienst van de NWU zal goed doen de Venserweg te Diemen bovenaan op de zwarte lijst te plaatsen. Stelt U zich een weg voor van pl.m. 2 km lengte met hier en daar in de modderbrij uithollingen overdwars en ook verder vol gaten, waarop de peperdure bandjes en velgen het zwaar te verantwoorden kregen. Ad. Schotman kreeg reeds in de eerste ronde pech. Gezien het bovenstaande was deze pechvogel een geluksvogel! Piet Duyf en Karel Muys werden eveneens kort na het begin door materiaalbreuk kansloos. De renners Koeman en Hooyschuur en even later Bakker uit Halfweg legden veel activiteit aan de dag doch kwamen niet weg. In de 6e ronde brak de toen nog compacte groep in tweeën. Drie ronden later wisten Petri, Zanaradnik en Kempff enige voorsprong te nemen.

Tiende ronde beslissend

De 19e ronde werd belissend. Op het moment, dat De Booy, Petri, Pafort en Kempff aan de leiding gingen kwam de favoriet Koeman uit Krommenie in het grote peloton ten val over een kat. Hierdoor kwamen vele renners buiten de strijd. De eindspurt bracht ten slotte de zege aan de Amsterdammer

Leo de Booy vóór Ab. Donker, welke laatste in een ongunstig positie achter de winnaar reed.

Henk Wiese, een der jonge amateurs waarop wij de vorige week de aandacht vestigden, reed weer uitstekend en werd zesde. De winnaar van het vorig jaar „Tarzan" van Breencn eindigde op de 10e plaats. Bij de nieuwelingen wist de sterke Meyer uit Laren de massaeindspurt te winnen. Daan de Groot zat er dit keer eens naast en werd tweede. De uitslagen luidden:

Amateurs: 1. Leo de Booy, Amsterdam, 72 km in  1.22.21; 2. Ab Donker, Amsterdam; 3. M. Siebeling, Wormer; 4. R. Zahradnik, Amsterdam; 5. J. Pafort, Amsterdam; 6. H. Wiese, Amsterdam; 7 Klaas Kwantes, Wormer: 8. H Scheffer, Haarlem; 9. W. Snijders, Halfweg; 10. Hein van Breenen, Amsterdam.

Nieuwelingen: 1. J. Meyer, Laren, 36 km in 44.46; 2. Daan de Groot, Amsterdam; 3. Frans Mahn, Amsterdam; 4. L. Boelaard. Amsterdam: 7. F. Dral, Zaandam; 6. P. Nieland, Amsterdam; 7. T. Kempf, Amsterdam; 8. W. Biesterfeld, Amsterdam; 9. P. v. Rossum, Amsterdam;

 

DOETINCHEM.(1951.07.01)

Amateurs: 1. Daan Hooyschuur, 2. G. van Haaren, 3. Adriaan Pol,

Nieuwelingen: 1. Gijs Pauw, 2. Caarels, 3. Wout van Asch,

 

DORDRECHT.(1951.08.18)

Brinkman snelste in Dordrecht

De Ronde van Dordrecht die Zaterdagmiddag werd verreden is in alle opzichten een groot succes geworden. Duizenden zagen langs de 2 kilometer lange route aantrekkelijke strijd, vooral by de amateurs. Pas in de laatste ronden van de wedstrijd over 100 km was de strijd beslist. Brinkman uit Maasland en Bos uit Greup konden zich nl. uit een kopgroep van 15 man losmaken en in een felle sprint maakten beiden uit voor wie de zege was. Brinkman won met een paar meter voorsprong in de tijd van 2 uur 21 min. en 28 sec.

Amateurs: 1. Manus Brinkman, Maasland; 2. Wim Bos, Greup; 3. J. van Nijnatten, Breda; 4. Leen van de Brand, Schijndel; 5. P. Muilwijk, Rotterdam; 6. Arie van de Voort, ’s-Gravenzande; 7. H. de Vos, Den Haag; 8. J. Huizer, Rotterdam; 9. H. Breedveld, Rotterdam; 10. J. Janssen, Rotterdam;

Nieuwelingen: 1. G. de Jager, Hoog-Blokland; 2. Frans Mahn, Amsterdam; 3. J. Verhoeven, 4. H. van de Kloot, 5. T. van lachterop, 6. J. Bakker, 7. ----, 8. J. van Trijp, 9. C. Kooten,

 

DUSSEN.(1951.05.26)

Amateurs: 1. Jos Suykerbuyk, 2. Thijs Roks, 3. Leo Cantineau,

Nieuwelingen: 1. Tinie Wolfs, 2. J. Verhoeven 3. Bram Heeren,