WOLVEGA.(1982.09.14)

Snoeijink in Wolvega volkomen ingepakt Bouwman winnaar afsluiting van Friese wielerseizoen

Henk Bouwman uit Eelde word dinsdagavond afgetekend winnaar in de amateurronde van Wolvega, hel laatste grote Friese wielerevenement ln dit seizoen. De 22 jarige Groninger is. uiteraard, lul vau de Batavus-ploeg, na de zuidelijke Jan van Erp-wielerstaJ de meest Wasseriike formatie in Nederland. Vooral in de noordelijke criteriums kan die kl overweldigend zijn, dat de „konkurrentie" schijnbaar moeiteloos getei roriseerd wordt Zo ook in Wolvega.

Met Egbert Koersen, Gerard Schipper, Jan Spijker en Bouwman had Batavus vier kanonnen in de negen renners tellende kopgroep en daarmee zou de e wedstrijd vermoord zijn, als de in Wolvega bijna traditionele winnaar Herman Snoeijink niet opstandig geworden was. Hij liet dat niet zo zeer door zijn rijden blijken, maar tijdens de koers en ook na afloop protesteerde hij driftig tegen het teamwerk van Bouwman en zijn maten.

De volledig ingepakte Snoeijink gebruikte daarbij onparlementaire taal, wat hem op een „gele kaart" kwam te staan. Intussen had de 31--jarige onderwijzer uit Denekamp wel het recht aan zijn zijde, want combinerijden is volgens de reglementen verboden. Alleen werd niet onmiddellijk kritiek van Snoeijink verwacht, omdat juist hij kilo's boter op zijn hoofd heeft. Zijn drift was groter dan de rede en daarmee vond het 4.000-koppige publiek nog enige compensatie voor een vlakke koers.

ledereen heeft altijd een grote mond over ons”, tierde Herman Snoeijink, ,, maar dit ziet de jury niet. Neem die Bouwman, ik heb niets op die jongens hoor, maar toen ik probeerde naar de kopgroep te rijden heb je hem geen meter op kop zien doen. Ach, ik wist van te voren, dat ik niet kon winnen, dat die vier Batavus-mannen me zouden afslachten en daarom ergert het mij, dat er helemaal niet gereden wordt."

Bouwman hoorde die tirade gelukzalig aan: ,,Logisch dat Snoeijink er een beetje anders over denkt, maar hij betekende een zeker risico dan kan ik de  kop toch niet overnemen. Goed, ploegentaktiek mag niet, maar er mag zoveel  niet. Het gebeurt toch overal”. Bouwman liet zich door Snoeijink dus in een fauteuil naar de frontlijn brengen om in de slotfase naar zijn vijfde seizoenzege te kunnen soleren.

Ondanks het hoge tempo werden er in de openingsfase enige ontsnapping genoteerd. Serieus werd het echter pas halverwege de bijna 90 kilometer lange koers, toen Koersen, Groen, Kleine, Spijker en Schipper aan de haal gingen Dankzij de inspanningen van vooral Snoeijink werd het gezelschap verder uitgebreid met Bouwman, Welles en Dolfsma. Na de aansluiting van Snoeijink dreigde er overigens even een “rijdersstaking" te ontstaan.

Bouwman en Schipper realiseerden zich echter tijdig, dat zoiets al te dol zou zijn en brachten de trein weer op snelheid, waardoor het peloton binnen de korst mogelijke tijd op een uitzichtloze achterstand werd gezet. Het gevaar Snoeijink zou intussen ongetwijfeld ingedamd kunnen worden. De Denekamper hoefde daar zelf kennelijk niet eens van overtuigd te worden want in de slotfase reageerde niemand op een demarrage van Bouwman.

De altijd fel aanvallend rijdende Groninger beantwoordde daarmee volledig aan de verwachtingen van zijn ploegleider Piet Hoekstra, die een uur voor afoop overtuigd ventileerde, ,,Bouwman  wint vanavond" Toen de voor-sprong van Bouwman groot genoeg was, mocht Piet Kleine op de solotoer gaan om de tweede plaats te bemachtigen.

0

WOLVEGA .( 1982.09.14 )

 

0

Amateurs:

 

1

Henk Bouwman

Eelde;

2

Piet Kleine

Kerkenveld;

3

Herman Snoeijink

Denekamp;

4

Jan Spijker

Kampen;

5

Gerard Schipper

Ter Apel;

6

Egbert Koersen

Emmeloord;

7

Roelof Groen

Hoogeveen;

8

Jan Welles

Terwispel;

9

Gert Dolfsma

IJsselmuiden;

10

Johnny Arends

Hollandscheveld;

11

Han Vaanhold

Haaksbergen;

12

Henri Ruitenberg

Oldebroek;

13

Dominicus Lolkema

Oosterend;

14

Kor van Es

Vries;

15

Gerry Takens

Haren;

16

Han van Oosten

Nijeveen;

17

Luuk Aalders

Roden;

18

Gerrit Möhlmann

Apeldoorn;

19

Anne Koster

Leeuwarden;

20

Johan Hoekstra

Leeuwarden;

0

Junioren:

 

1

Eddy Schurer

Bakkeveen;

2

Peter Kleefstra

Nijeveen;

3

Aart van der Kruisweg

Oldebroek;

4

Herman Fledderus

Wolvega;

5

Gerard Dekker

Hoogeveen;

6

Adrie Kroon

Volendam;

7

Ralph Greupink

Coevorden;

8

J. Janissen

Den Bosch;

9

Bert van Losser

Rijssen;

10

Perry de Boer

Bovenkarspel;

11

Arjan Eikelboom

Wijhe;

12

Reinder Talen

Luinjeberd;

13

Tjomme Dijkma

Nietap;

14

Herbert Schut

Lelystad;

15

Arjan Kater

Den Helder;

16

Jappie de Vries

Ureterp;

17

Dick Kollen

Hoogeveen;

18

Gerrit van Hall

Zuidwolde;

19

Bennie Kerkhof

Zeeland;

20

Jacob Dijkstra

Joure;