WESTERGEEST.(1982.08.13)

Jan van Dam winnaar na enorme slijtageslag

Miserabele weersomstandigheden, een harde wind met daartussendoor ook nog een fikse regenbui, waren er de oorzaak van dat de wielerronde van Westergeest gisteravond veranderde in een waar slagveld. Slechts eenentwintig renners haalden de eindstreep, de rest van het overigens vrij matig bezette deelnemersveld gaf er voortijdig de brui aan. Als winnaar uit deze onvervalste slijtageslag kwam Jan van Dam tevoorschijn. Een 28--jarige postbode uit Muntendam. Hij was de snelste uit een kopgroepje van vier man.

„Wat was het zwaar," hijgde de winnaar na afloop, „helemaal ongevaarlijk was het ook niet want in de bochten was het door de regen glad en moest je flink oppassen. Het is m n weertje anders niet, normaal gesproken stap ik wel af, maar ik dacht nu, kom, laat ik het maar eens proberen." Het was de derde seizoenzege voor de Batavus-coureur, maar wel zijn eerste op Friese bodem. Onverdiend kon zijn zege niet genoemd worden, want in de kopgroep van vier ontplooide hij de meeste initiatieven.

Vijftien kilometer voor het einde ontstond het groepje van vier. Jan van Dam sprong weg en hij kreeg Dries Klein en Dries Timmer mee. Cor van Es zag het gevaar en sprong een ronde later op imponerende wijze naar het drietal toe. Het lukte echter de sterk fietsende Jan Welles en Luc Aalders niet om het gaati'e van honderd meter dicht te fietsen. Zij cregen geen aansluiting meer en reden toen nog „slechts" voor de vijfde plaats.

Daarvoor waren al veel coureurs van de fiets gestapt, het grootste gedeelte omdat zij niet opgewassen waren tegen de natuurelementen, anderen omdat ze te kampen kregen met materiaalpech. Onder hen Ebel Keizer en Bert Wekema, die beiden werden getrof feh door een lekke band. Dat was vooral voor laatstgenoemde een sneue zaak, omdat hij net een serieus ogende ontsnapping met Wieher Vlot op touw had gezet. Wekema was ontegenzegelijk éen van de favorieten voor de eindzege, want hij verkeert momenteel in een grote vorm, won donderdag in Hoogeveen en dat was zijn tiende seizoenzege.

Dominicus Lolkema was ook één van die renners die het voortijdig voor gezien hield. Niet vanwege het weer, maar gewoon omdat de macht ontbrak. Hij geveld geweest door een kaakontsteking, kreeg een penicillinekuur voorhieven, maar dat was wel van invloed op zijn conditie.

Door het grote aantal uitvallers deed zich het merkwaardige feit voor dat sommige renners, die diverse ronden achterstand hadden, rustig bleven doorpeddelen omdat zii op die manier toch nog een prijsje in ac wacht konden slepen. Onder nen ook Joop Atsma. de fietsende journalist, normaal nimmer bii de eerste twintig te vinden, die daardoor tenslotte op een zeventiende plaats zou uitkomen.

0

WESTERGEEST .( 1982.08.13 )

0

Amateurs:

 

1

Jan van Dam

Muntendam;

2

Dries Klein

Ter Apel;

3

Dries Timmer

Yde de Punt;

4

Kor van Es

Vries;

5

Jan Welles

Terwispel;

6

Luuk Aalders

Roden;

7

Fré de Jonge

Alteveer;

8

Ubel Dijk

Usquert;

9

Wicher Vlot

Wapserveen;

10

Auke Jolman

Wehe den Hoorn;

11

Albert Jansen

Vries;

12

David Pots

Hoogkerk;

13

Gerrit Hofstra

Drachten;

14

Jan Steensma

Surhuisterveen;

15

Harm Oolders

Midwolda;

16

Jacob Brouwers

Sint Annaparochie;

17

Joop Atsma

Surhuisterveen;

18

Willem ten Boom

Joure;

19

Meint Dijk

Tietjerk;

20

Gerard Smid

Groningen;