URETERP.(1982.06.02)

Gerard Schipper wint in Ureterp

Het is onderwijzer Herman Snoeijink uit Denekamp woensdag- avond niet gelukt de wielerronde van Ureterp bij de amateur voor de derde maal op rij te winnen. De glorieuse winnaar van 1980 en 1981 vond het

na 78 van de honderd ronden welletjes en stapte af. Herman Snoeijink kreeg

echter een waardig opvolger in triomfator Gerard Schipperuilt Ter Apel.

De 33-Jarige timmmerman en Batavus-rijder, die dit seizoen de ronde

van Haren (Gron.) op zijn naam schreef en een etappe-rit in Olymias Tour winnend afsloot, versloeg in een broeiheet Ureterp in de eindsprint Jans Vlot uit De Wijk en de Drentse kampioen Johnny Arends (Hollandscheveld) die deel uitmaken van de Expert-equipe.

Met Gerard Schipper kreeg de ronde van Ureterp een bijzonder sterke winnaar. Gerard Schipper behoort nog altijd tot de nationale amateur-elite en liet dat gisteravond veelvuldig merken.

Evenals een avond eerder in Sneek, werd ook het Ureterper criterium een

attractief wielergebeuren. Ondanks de tropische temperaturen, die heel wat

renners noopten de strijd voortijdig te staken werd er door een aantal renners bijzonder fel en hard gekoerst.

Gerard Schipper mocht dan verdiend zegevieren, de meeste waardering en

bewondering van het behoorlijk opgekomen publiek ging toch uit naar het

rijden van Jans Vlot. Gerard Schipper en snorretje Johnny Arends waren na 51 ronden - lees halverwege de koers - weggesprongen uit een kopgroep van zestien. Dit duo liep steeds verder weg van de rest van het veld en gaf alles en iedereen een lap. Niemand hield het meer voor mogelijk dat het tweetal leiders nog gezelschap zou krijgen.

Er was n coureur die daar geheel anders over dacht: Jans Vlot. De in de

amateurrijen door velen al afgeschreven Jans Vlot liet in Ureterp zien, dat

er nog steeds rekening met hem moet worden gehouden. Hij demarreerde geruisloos, maar oh zo slim uit de groep die jacht maakte op de twee aan de kop. Het ongelooflijke werd realiteit. Twee ronden vr het einde sloot Jans Vlot zich aan bij Schipper en Arends.

Al direct na het vertrek sprongen Bert Wekema (Peize) en Popke Akkerman (Waskemeer) uit het peloton weg.

Vijftien ronden lang gingen deze twee aan de leiding. Toen evenwel gaf Wekema de pijp aan Maarten en even later werd Popke Akkerman, die verder niet meer in net stuk zou voorkomen opgeslokt door de langgerekte meute.

Vijf renners zouden het wat langer volhouden. Het kwintet Johnny Arends, Wietse Jongsma uit Opeinde (goed rijdend), Aaldrie Zandbergen (Harden- berg), opnieuw erg strijdlustig, Jan Steensma (Surhuisterveen) en Oldebroeker H. Ruitenberg, die later tegelijk met Herman Snoeijink zou afstappen, deelde zeventien ronden lang de lakens uit. Het waren Jan Spijker (Kampen) en Luc Aalders (Roden) die als eersten bij de vijf vooraan kwamen. Het voorbeeld van Spijker en Aalders zou worden gevolgd door nog veertien man.

Halverwege de wedstrijd dan demarreerden Gerard Schipper en Johnny

Arends. Schipper en Arends gingen z onstuimig te keer dat ze een ronde

voorsprong namen. Ze sleurden verder de derde groep van negen renners bij de tweede groep van veertien, waardoor een achtervolgingsgezelschap werd geboren van 23 man sterk.

Van die 23 in het offensief zou alleen Jans Vlot nog bij Schipper en Arends

Aansluiten. De strijd om de fel begeerde overwinning werd beslist in een lange spurt, die duidelijk werd gewonnen door Gerard Schipper vr Jans Vlot en Johnny Arends. Schipper over zijn victorie. Jans Vlot nam de kop.

Dat kwam mij goed uit. Op het beslissende moment daverde ik over Jans

Vlot heen. Het was wel zo dat ik er n keertje over heen moest. Bam in n

ruk over Vlotje heen.