SURHUISTERVEEN.(1982.09.11)

Bert Wekema superieur in ronde van Surhuisterveen

De Peizer timmerman Bert Wekema won zaterdagavond op het straten-

parcours in Surhuisterveen, waar woensdag zijn professionele broeders nog een perfecte show opvoerden, schijnbaar moeiteloos voor de zeventiende maal in dit seizoen een amateurcriterium. De suprematie van de Batavus-coureur was zo overweldigend dat de konkurrenten zich al op voorhand

met de “kruimels” tevreden stelden.

Dat was dan een beetje spijtig voor de kleine 2000 toeschouwers, omdat die niet direct een sprankelde gebeuren voorgeschoteld kregen. Al na 5 van de 85 kilometer viel de beslissende klap en omdat in de acht renners tellende kopgroep Wekema verzekers was van de steun van zijn jonge ploegmakker Henk Bosma, gebeurde er verder weinig meer. Hun maatjes Egbert Koersen, Huub Kools en Henk Bouwman beteugelden het peloton gemakkelijk.

De Batavus-formatie was met andere woorden innig tevreden met de ontstane situatie, waarin Bert Wekema de winst niet kon ontgaan. “Ik heb er geen verklaring voor, waarom het zo goed gaat, “meldde de immer bescheiden Peizenaar. “Eigenlijk jammer, dat dit mijn laatste seizoenwedstrijd was. Je moet even iets anders doen, een beetje ontspannen, want in januari begint de voorbereiding op het nieuwe seizoen al weer.”

Hoogst opmerkelijk was, dat de friele klassiekerspecialist Dries Klein opnieuw geen tegengas kon geven en halverweg afstapte. De koplopers Michiel Heijdra, Henk Bosma, Anne Koster, Dries Timmer, Jan Welles, Auke Jolman en Bert Wekema hadden toen al een ronde voorsprong genomen. De Achtste koploper, Ebel keizer werd “uiteraard’ door pech getroffen en zag zich voor de zoveelste maal in dit seizoen een topklassering door de neus geboord.

Jan Welles, Henk Bosma, Dries Timmer en bert Wekema namen vervolgens in gezelschap van Albert Jansen, Dominicus Lolkema, Egbert Koersen, Luc

Aalders en Henk Bouwman een tweede ronde voorsprong. In de slotfase had

Wekema aan twee plaagstootjes voldoende om elk risido uit te sluiten en

naar een afgetekende triomf te soleren

Zijn drie belagers reageerden niet eens, keken slechts naar elkaar en kregen

zelfs nog bijna een lap.

De eerstejaars Henk Bosma bleek de rapste spurt in de benen te hebben en

werd voor de tweede maal in dit seizoen tweede in Surhuisterveen. Eerder presteerde dit strijdbare rennertje uit Smilde, dat een onmiskenbare aanwinst bij de noordelijke amateurs, dat bij de junioren.

Dries Timmer verwees de dit seizoen opmerkelijk sterk en regelmatig

rijdende Terwispeler Jan Welles met gering verschil naar de vierde stek

Ook Timmer, een voormalige ploegmakker van Wekema betreurt het dat

het wielerseizoen ten einde loopt. “Ik heb dit jaar bijna twee maanden stilgelegen. Een huis gebouwd en zo. Het gaat nu weer aardig, al kom ik tegen het einde nog wel iets tekort tegen de echte kanonnen. Wat dat betreft had dit seizoen voor mij iets langer mogen duren.”De uitslag was:

0

SURHUISTERVEEN.(198.09.11)

0

Amateurs:

 

1

Bert Wekema

Peize;

2

Henk Bosma

Smilde;

3

Dries Timmer

Yde de Punt;

4

Jan Welles

Terwispel;

5

Luuk Aalders

Nieuw-Roden;

6

Anne Koster

Leeuwarden;

7

Henk Bouwman

Eelde;

8

Albert Jansen

Vries;

9

Michel Heijdra

Den Helder;

10

Egbert Koersen

Emmeloord;

11

Dominicus Lolkema

Oosterend;

12

Auke Jolman

Wehe den Hoorn;

13

Henk van Dijk

Veenendaal;

14

Reimer van Ruiten

Zwaagwesteinde;

15

Koos Wolf

Oosterwolde;

16

Teun Hoving

Smilde;

17

Durk Steensma

Surhuisterveen;

18

Johan Hoekstra

Leeuwarden;

19

Dick Bos

Julianadorp;

20

Huub Kools

Baarle-Nassau;