SURHUISTERVEEN.(1982.09.08)

Jan Raas winnaar in Surhuisterveen

Jan Raas is de glansrijke winnaar geworden van de eerste Profronde van Friesland die to Surhuisterveen voor maar liefst 20.000 wielersport- liefhebbers is verreden. Raas, die daarmee zijn vijftiende triomf van dit seizoen op zijn naam schreef, kwam na afloop in het bezit van de Gouden Fiets (miniatuur) ter waarde van f 4000,- welke waardevolle ereprijs door een van de supersponsors de plaatselijke Spaar en Voorschotbank beschikbaar werd gesteld. De burgemeester van Achtkarspe­len, de edelachtbare heer G. van Veenen waaronder Surhuis­terveen ressorteert, spoorde tevoren de deelnemende renners aan met de woorden: 'Laat uw banden op de Kolk te Surhuis­terveen zoeven als was het op de Champs Elysees.' En, het moet gezegd worden in het centrum van Surhuisterveen, dat 5600 inwoners telt, hebben de renners inderdaad het enthou­siaste Friese publiek waar voor hun geld gegeven. Doorlopend noteerden we schermutselingen en met name de finale was uiterst boeiend!

De commentatoren Harry Middeljans en Andries Nieuwenhuis, die zich uitstekend van hun taak hebben gekweten, konden in de beginfase o.a. demarrages melden van renners als Gerrie Knetemann, Adri en Jan van Houwelingen, Adri van der Poel, de Deen Kim Andersen en de Belgen William Tackaert en Rudi Pevenage. Onder luid applaus van het publiek probeerden Joop Zoetemelk, die ook in Friesland vele sympathisanten bleek te hebben, Henk Mutsaars, Cees Priem en de sterk rij­dende Hennie Kuiper aan de haal te gaan. Halverwege de koers echter werden deze vier dappere vluchters tot de orde geroe­pen door toedoen van Bert Oosterbosch, Martin Havik, Theo de Rooy en Jos Lammertink, die ook deze avond toonde een criteriumspecialist bij uitstek te zijn. De strijd bleef levendig. Korte tijd later waagden Bert Oosterbosch, Johnny Broers en Henk Lubberding een poging toen zij demarreerden tijdens een van de talrijke waardevolle premiesprints. Toen ook dit trio tot de orde werd geroepen kwam er flink leven in de brouwerij. We noteerden een kopgroep van Jan Raas, Cees Priem, Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper; Jan van Houwelingen en Heddie Nieuwdorp welk zestal binnen een ommezien zo'n 20 secon­den voorsprong nam. Spoedig bleek, dat de kansen groot waren, dat de winnaar zich bij deze vluchters bevond. Toen zich enkele ronden later ook Henk Lubberding, Theo de Rooy en Bert Oosterbosch bij de zes vluchters aansloten ontstond er plotseling een kopgroep van negen renners.

De beslissing viel definitief toen met nog zo'n 10 kilometer voor de wielen via een keiharde demarrage van de renners de prima rijdende Hennie Kuiper, Jan Raas en Joop Zoetemelk aan de haal gingen. Dit trio nam een fikse voorsprong. Alles leek erop, dat dit drietal op het erepodium zou belanden. Op Hennie Kuiper na was dit inderdaad ook het geval al werden Jan Raas en Joop Zoetemelk in de laatste meters nog belaagd door renners als de gebroeders Jan en Adri van Houwelingen en Heddie Nieuwdorp die Hennie Kuiper nog voorbij streefden. Jan Raas boekte tenslotte een glansrijke zege gevolgd door een eervolle tweede plaats voor Joop Zoetemelk. Heddie Nieuwdorp kwam als derde op het erepodium. Het behoeft geen betoog, dat de drie eerstaankomenden bij de huldiging daverend applaus ten deel viel.

Joop Atsma, voorzitter van de Stichting Wiercomite Surhuisterveen, welk comite in samenwerking met de Stichting Prof Wielerpromotion Nederland, deze eerste Profronde Friesland op uitstekende wijze organiseerde, stak na afloop niet onder stoelen of banken, dat na deze goede start, er volgend jaar zeker een tweede Profronde Friesland komt mogelijk met een nog sterkere bezetting.

De jury van aankomst, geheel bestaande uit Friezen, op wie­lercommentator Harrie Middeljans na, leverde onder aanvoe­ring van wedstrijdvoorzitter Rein Zwart goed werk en verstrek­te ons onderstaande uitslag.

Tekst: Ben Zomerdijk

0

SURHUISTERVEEN .( 1982.09.08 )

0

Beroepsrenners:

 

1

Jan Raas

s-Heerenhoek;

2

Joop Zoetemelk

Germigny l'Evèque;

3

Heddie Nieuwdorp

Middelburg;

4

Jan van Houwelingen

Heesselt;

5

Adrie van Houwelingen

Zaltbommel;

6

Hennie Kuiper

Putte;

7

Jos Lammertink

Wierden;

8

Adri van der Poel

Hoogerheide;

9

Gerrie van Gerwen

Olland;

10

Cees Priem

Wemeldinge;

11

Henk Lubberding

Voorst;

12

Theo de Rooij

Spaubeek;

13

Johnny Broers

Maartensdijk;

14

Theo Smit

Zwanenburg;

15

Bert Oosterbosch

Oudenbosch;

16

Kim Andersen

Denemarken;

17

Gerrie Knetemann

Huijbergen;

18

Roy Schuiten

Putte;

19

André Gevers

Schijndel;

20

Bert Pronk

Turnhout;

21

Co Moritz

Badhoevedorp;

22

Henk Mutsaars

Schijndel;

23

Jos Schipper

Kwadendamme;

24

Johan van der Linde

Tilburg;

25

Martin Havik

Oud-Beijerland;