OUDEMIRDUM.(1982.07.27)

Jan Spijker wint de uiterst zware ronde in het Klif

De Kamper Batavus-coureur Jan Spijker heeft dinsdagavond de vijftiende ronde van het Klif gewonnen. „Een enorm zware ronde," reageerde de winnaar, die in de eindsprint moest afrekenen met de geslepen Jans Vlot. De 27-jarige Spijker perste in de laatste paar honderd meter alles uit de kast en bleef de zeven jaar oudere Vlot een half wiel voor. Het betekende de vijfde seizoenzege voor Spijker.

Zijn overwinning was er eentje van uitstekende kwaliteit. Vijf ronden voor het einde van de tachtig kilometer lange race demarreerde hij samen met Jans Vlot uit een ijzersterke acht man tellende kopgroep. Aanvankelijk controleerden zijn ploeggenoten Gerard Schipper en Bert Wekema de groep, die daardoor niet bij machte was de beide vluchters te arresteren. Twee ronden voor de finish ontsnapte Bert Wekema en deze zorgde er met een derde plaats voor dat het ploegsucces compleet werd.

Het talrijke publiek dat nogal laat naar de twee kilometer lange piste was gekomen was getuige van een weliswaar weinig spectaculaire, maar toch alleszins boeiende ronde van het Klif. Het venijn zat ditmaal niet in de staart maar in het begin van de race. Al na zes ronden viel namelijk de beslissende slag toen een aanvankelijk dertien man sterke groep aan de haal ging en een niet te herstellen voorsprong nam.

Klinkende namen zaten bij de mannen, die zo brutaal de knuppel in het hoenderhok smeten. Behalve het Batavus-trio en Expert-pedaleur Jans Vlot speelden daarin de NMB-rijders Ebel Keizer, Wicher Vlot en Piet Kleine in eerste aanleg een hoofdrol, maar de exschaatskeizer moest weldra het hoofd buigen voor het moordende tempo.

Zeer sterk was ook het rijden van de enige Fries in het gezelschap, Dominicus Lolkema. In hechte samenwerking daverden de vluchters over de weg, geen spaan heel latend van het machteloze peloton, dat in drie groepen uiteen werd gereten.

Zo bleven alleen de allersterksten vooraan. Ook de te weinig getrainde Tjalling Udding kon het tempo - voor de wind haalde de groep ruim zestig kilometer per uur - niet bijfietsen en stapte kapot van de fiets. „Ik kon het gewoon niet meer volhouden. Ik heb hier veel pech gehad. Meestal kreeg ik een lekke band. En nu heb ik eens geen lekke band, maar ben ik zelf lek, lachte de sympathieke Smildenaar.

Slechts een twaalf man tellend pelotonnetje wist aan het lapwerk van de voortrazende kopgroep te ontkomen, al was de marge bij de finish erg klein geworden. De rest kwam op een of meer ronden achterstand of stapte uitgeblust uit de koers.

Met nog vijf ronden van twee kilometer te gaan kromde Jan Spijker de rug, ging op de pedalen staan en plaatste een alles-of-niets-demarrage. De enige, die daarop een antwoord had was Jans Vlot en dat was op zn minst opmerkelijk te noemen. Ais een soort medisch mirakel draait hij dit seizoen zn rondjes. Hij werd aan beide knieën twee keer geopereerd, maar herstelde zich steeds verschrikkelijk goed, vooral dank zij intensieve fysiotherapeutische hulp. Deze oud-profrijder - hii was ooit ploegmaat van Joop Zoetemelk - klampte vast aan het wiel van Spijker en samen sloegen ze een onoverbrugbare kloof.

Hun voorsprong liep in twee ronden op tot bijna een halve minuut en een eindsprint moest de beslissing brengen. Ofschoon Vlot als eerste uit de laatste bocht kwam slaagde hij er niet in om net als eerder dit seizoen in Giethoorn zijn rivaal voor te blijven. Nadat Bert Wekema als derde was gefinisht won Wicher Vlot de spurt van de groep, waarvan in de slotfase Luit Ottema moest afhaken. De zware inspanningen op het schitterende parkoers - supergeschikt om er eens een noordelijk kampioenschap te houden - waren hem te veel geworden en meer dan een achtste plaats zat er voor hem niet in. Domien Lolkema klasseerde zich op een uitstekende zesde plek.

0

OUDEMIRDUM .( 1982.07.27 )

0

Amateurs:

 

1

Jan Spijker

Kampen;

2

Jans Vlot

De Wijk;

3

Bert Wekema

Peize;

4

Wicher Vlot

Wapserveen;

5

Gerard Schipper

Ter Apel;

6

Dominicus Lolkema

Oosterend;

7

Ebel Keizer

Muntendam;

8

Luit Ottema

Veendam;

9

Durk Jongsma

Opeinde;

10

Jan Geert Scheper

Ruinen;

11

Arie Kraan

Gouda;

12

Jan Welles

Terwispel;

13

Jan Feiken

Veendam;

14

Piet Kleine

Kerkenveld;

15

Cor van Bijnen

Enkhuizen;

16

Jan Steensma

Surhuisterveen;

17

Bert Zoetebier

Kampen;

18

Auke Jolman

Wehe den Hoorn;

19

Dries Timmer

Yde de Punt;

20

Anno Meems

Tweede Exloërmond;

21

Johannes Draaijer

Sondel;