KOLLUMERZWAAG.(1982.09.07)

Bert Wekema superieur in ronde van Kollumerzwaag

De amateurronde van Kollumerzwaag werd dinsdagavond een prooi

voor Bert Wekema en daarmee kreeg dit evenement dat voor de vijfde maal werd georganiseerd evenzovele malen een Batavus-coureur als winnaar. Het begon in 1978 allemaal met de huidige ploegleider Piet Hoekstra. Daarna volgden Gerard Schipper, Jan Spijker en Gerrit Brokelman.

De zege van de Peizer timmerman Bert Wekema stond al in een vroeg stadium vast. Na een levendige openingsfase met Wekema en Dries Timmer als dominerende figuren, viel na z’n 40 van de 100 kilometer de beslissing. Wicher Vlot, die zich kapot reed op het veroveren van de leidersprijs, Kor van Es en de schitterend koersende tweedejaars Willem Roelinga mochten toen van de lauw reagerende hoofdmacht ontsnappen. Gerard Schipper regelde daarna dat de mankracht in de frontlijn verdubbeld werd.

Met een  verwoestende temposlag verkleinde Schipper het gat voldoende om Henk Siegers Dries Timmer en zijn huisenhoog favoriet ploegmakker Bert Wekema bij de koplopers te laten aanpakken. Omdat Jan van Erp-vedette Dries Klein en ook de Herman Snoeijink-clan (behalve Herman zelf zijn broer, Gerrit Möhlmann en Han Vaanhold de slag hadden gemist hadden Batavusen en NMB/Peddelaars-renners enige tijd houden en keren om hun ploegmakkers in de kopgroep te beschermen.

De vele “kanonnen” in de hoofdmacht konden deze weerstand niet breken, waardoor de sterkst bezette ronde op Friese bodem ging vervlakken. Pas

nadat de kopgroep in de slotfase een voorsprong van ruim een minuut had

opgebouwd, werd toegestaan dat het peloton door een demarrage van Luit Ottema scheurde en zich een jachtgroep van zeventien renners vormde. Een gevaar voor de zes frontstrijders vormden zij evenwel niet meer.

Nadat Bert Wekema ruim 10 kilometer voor het verlossende einde 100 piek

opstreek door als eerste het peloton een lap te geven, begon de Peizenaar zijn

conkurrenten te testen. De reakties waren zwak en met nog twee ronden te

gaan, oftewel zo’n 3 kilometer kon aleen een Siegers een demarrage van Wekema volgen. Vlot bleek uitgeblust en ook Timmer en Van Es hielden het voor gezien.  Alleen Roelinga weigerde te kapiuleren.

Na een moedige jacht sloot hij aan en in tegenstelling met Siegers waagde

Roelinga ook nog een schuchtere poging om Wekema te verrassen. Het leverde hem een zeer eervolle tweede plaats op. De hoogst bereikbare positie, omdat Wekema nu eenmaal een van de allerbeste amateurs in Nederland is, hoewel de keuzeheren voor de WK in het Engelse Goodwood daar om onduidelijke redenen anders over dachten.

Het betekende voor Wekema de twaalfde seitoenzege en dat mag als een

onwaarschijnlijk hoge score gezien worden, omdat hij door het vele klassieke

werk nog maar betrekkelijk weinig criteriums reed. Zelf had hij nauwelijks getwijfeld aan de winst. “Die kopgroep voldeed wel. Het rijdt gemakkelijker

dan in het peloton. In de slotfase heb ik  eens wat geprobeerd en toen er meteen al drie afvielen zat het wel goed.”

De Heerenveenster Willem Roelinga was zielsblij met zijn tweede stek. “Het

was voor mij een alles of niets poging, maar die Wekema ging zo verschrik- kelijk hard dat er toch niet meer dan een tweede plaats in zat.” Siegers kon dat realisme niet opbrengen. ,,lk heb gereden om te winnen. Ik heb nu in korte tijd twee tweede en twee derde plaatsen hehad en dat is niet erg bevredigend. Na Marrum was  ik liever voor de tweede maal eerste geworden.

Gerard Schipper stelde zich bescheidener op, reed volledig in dienst van de

ploeg en won daarmee zo mogelijk nog meer aan sympathie. Hij mag zich teslotte wereldkampioen noemen, een wapenfeit waarvoor hij in Kollumer- zwaag door Hepie en Hepie in de “houdgreep” werd genomen. Schipper was daar tevreden mee. Tevreden was vooral ook Wolter Zwart als assistent-ploegleider van Batavus en eveneens als bestuurslid van het Heerenveense Olympia. De uitslag slag was:

0

KOLLUMERZWAAG .( 1982.09.07 )

0

Amateurs:

 

1

Bert Wekema

Peize;

2

Willem Roelinga

Heerenveen;

3

Henk Siegers

Donderen;

4

Dries Timmer

Yde de Punt;

5

Wicher Vlot

Wapserveen;

6

Kor van Es

Vries;

7

Henk Bouwman

Eelde;

8

Han Vaanhold

Haaksbergen;

9

Piet Kleine

Kerkenveld;

10

Jan Spijker

Kampen;

11

Johnny Arends

Hollandscheveld;

12

Gerard Schipper

Ter Apel;

13

Albert Jansen

Vries;

14

Gerrit Möhlmann

Apeldoorn;

15

Dominicus Lolkema

Oosterend;

16

Jan Roelof de Boer

Wanneperveen;

17

Theo Snoeijink

Denekamp;

18

Luit Ottema

Veendam;

19

Lammert Huitema

Haren;

20

Ubel Dijk

Usquert;

21

Roelof Groen

Hoogeveen;

22

Jan Welles

Terwispel;