KOLLUM.(1982.04.27)

Jan Spijker winnaar saaie Kollumer koers

Het Friese wielerseizoen is nog jong, er kan nog van alles gebeuren. Maar als alle criteria even saai zullen verlopen als de ronde van Houtigehage (17 april jl) en de gisteravond in een feestvierend Kollum verreden wedstrijd, beleven de wielerliefhebbers in deze provincie, toch al niet bijzonder rijk aan zowel topcoureurs als topevenementen, een bijzonder droevig jaar. Zelfs de meest fervente enthousiasteling moest gisteravond wel toegeven, dat hier van een echte koers nauwelijks gesproken kon worden.

Opvallend was dat twee renners diein Houtigehage het “strijdbeeld” voor

een belangrijk deel bepaalden, ook nu een rol van betekenis speelden. Daarbij was niet Egbert Koersen, maar wel Popke Akkerman, die weer eens bij de juiste ontsnapping aanwezig was. Grote verliezer was wederom favoriet Gerrit Möhlmann, die tot op het moment dat de beslissing viel continu voorin te vinden was, maar op het ogenblik dat het moest net even niet attent was.

De beslissende slag, zo zou later blijken was typerend voor het weinig

schokkende koersverloop. Zes man, onder leiding van Eddy van der Poll, namen een minieme voorsprong op de grote groep van waaruit slechts Popke Akkerman en jan Spijker aansluiting wisten te verkrijgen. De meute bleef rustig zitten en was, zoals dat in deze kringen zo fraai heet, gezien.

De reden dat eigenlijk niemand wenste te koersen lag in het feit dat er in de acht man sterke kopgroep acht ploegen vertegenwoordigd waren. Bovendien hadden Batavus (Jan Spijker) en Expert (Popke Akkerman) sterke troeven voorin, zodat van die zijde niet al te veel krachtsinspanning hoefde te worden

den verwacht.

Het resultaat was dat deze groep van acht (behalve Akkerman, Spijker en van de Poll bestaande uit Tjalling Udding, Dick Bos, Willem Roelinga, Luc Wieringa en Gerard Jan Scheper) eigenlijk vrij simpel weg kon blijven.

Mohlmanns inspanningen ten spijt. Die resulteerden slechts in het ontstaan van een tweede groep van 23 coureürs, die evenwel de kopgroep geen moment kon bedreigen.

De strijd om de eerste plaatsen ging zoals verwacht tussen Jan Spijker, die

hier ook in 1973 de ronde op zijn naam schreef, en Tjalling Udding de enigen met sprintcapaciteiten in de kopgroep. Spijker won heel gemakkelijk van kop af  voor Udding (hij eiste de leidersprijs voor zich op) en Eddy van der Pol die Popke Akkerman nog juist van het podium wist te houden. Zelfs de strijd om de eerste plaats bood aldus weinig opwinding.

Durk Steensma zorgde tenminste nog voor enig vertier. Hij kampte met een

los zittend zadel kreeg onderweg het benodigde gereedschap aangereikt en zette de zaak al fietsend vast. Om ver volgens de sprint van het grote peleton

te winnen.

0

KOLLUM .( 1982.04.27 )

 

0

Amateurs:

 

1

Jan Spijker

Kampen;

2

Tjalling Udding

Smilde;

3

Evert van der Poll

Oldebroek;

4

Popke Akkerman

Waskemeer;

5

Dick Bos

Julianadorp;

6

Willem Roelinga

Heerenveen;

7

Luuk Wierenga

Foxhol;

8

Jan Geert Scheper

Ruinen;

9

Jan Drost

Hoogeveen;

10

Cor van Bijnen

Enkhuizen;

11

Gerrit Möhlmann

Apeldoorn;

12

Auke Jolman

Wehe den Hoorn;

13

Jan Welles

Terwispel;

14

Anne Koster

Leeuwarden;

15

Roelof Groen

Hoogeveen;

16

Durk Jongsma

Opeinde;

17

Dries Timmer

Haren;

18

Herman Veneman

Balkbrug;

19

Gert Dolfsma

IJsselmuiden;

20

Ubel Dijk

Usquert;