GORREDIJK.(1982.07.09)

De in Hoogeveen zetelende NMB-Peddelaars-ploeg wil zeker na het wegvallen van de Expert-formatie en ook door de aandacht die de Batavus-equipe voor het grotere klassieke werk heeft het Noordelijke wielerpeloton nog als

Terroriseren. Dat gebeurt op een vrij sympathieke maar daarom niet minder

der affektieve wijze. Vrijdagavond leverde dit ploegenwerk in Gorredijk een triomf op voor Jan Geert Scheper.

Een aardige bijkomstigheid van deze roerende Drentse dat de gevreesde combine tussen Gerrit Möhlmann en Herman Snoeijink volkomen werd ingepakt. Snoeijink, de 31-jarige onderwijzer uit Denekamp die dit seizoen al tien overwinningen boekte werd zevende Hij kon als excuus aanvoeren dat hij net een slopende schoolsportdag achter de kiezen had. Möhlmann reed te tel een beetje kwijt en viel tot eigen verrassing net buiten de prijzen.

De 90 kilometer lange Gorredijkster ronde, ontaardde door het lastige parkoers, het straffe tempo, stevige wind en vooral ook door de verstikkende hitte in een waar slagveld. Slechts een kwart van de ruim honderd vertrekkers haalde min of meer fatsoenlijk de eindstreep.

Al in de openingsfase viel de beslissende slag. Dertien coureurs gingen

aan de haal en namen vlot een forse voorsprong.

Hoewel de opnieuw brutaal koersende Durk Jan Jongsma uit Opeinde door

pech en Bert Keffy en Max Uitnam met uitputtingsverschijnselen uit de frontlijn wegvielen, was er voor de hoofdmacht geen houden aan. Halverwege de strijd werd het peloton op een ronde achterstand gezet. Meteen daarna sloeg Jan Geert Scheper zijn slag. De 22-jarige timmerman uit Ruinen knalde meteen door en kreeg enkel achterbljvers mee.

De overige koplopers waarbij als enige Fries na een slepende knieblessure

eindelijk weer eens de Oosterender Dominicus Lolkema, werden in rekordtijd in een kansloze positie gedrukt. Zij bleven overigens wel onbereikbaar voor een tweetal jachtgroepen die in de slotfase tot een pelotonnetje van in totaal twaalf renners samensmolten. Toen pas kregen enkele koplopers ook de ruimte om de resterende ereplaatsen te verdelen.

“Het ging lekker en ik dacht meteen maar zo hard mogelijk door te rijden.”

meldde Jan Geert Scheper na zijn tweede seizoenzege Een bijzonder kleurrijke winnaar kreeg Gorredijk daarmee toch niet, al kleven er twee opmerkeljke zaken aan de Drent. Hij is b.v een van de weinige coureurs die beter fietst dan praat wat overigens vooral iets zegt over de verbale kwaliteiten van zijn fietsgenoten. Verder traint hij niet bovenmatig veel omdat hij (nog hele dagen gen werkt)

Zijn ploegmakkertje Johnny Arends, die dit seizoen eindelijk doorbreekt en al zes triomfen afdwong werd tweede en Evert van der Poll ietwat verrassend

derde. “Het was zwaar”. meldde Van der Poll die daarmee niet eens meteen

op de hitte doelde want daar ging iedereen onder gebukt. De Peddelaars vormen eigenlijk een te sterke groep. Toen Scheper wegsprong was de zaak eigenlijk wel bekeken De uitslag was:

0

GORREDIJK .( 1982.07.09 )

0

Amateurs:

 

1

Jan Geert Scheper

Ruinen;

2

Johnny Arends

Hollandscheveld;

3

Evert van der Poll

Oldebroek;

4

Herman Veneman

Balkbrug;

5

Dominicus Lolkema

Oosterend;

6

Feddy Kamstra

Assen;

7

Herman Snoeijink

Denekamp;

8

Ebel Keizer

Muntendam;

9

Roelof Groen

Hoogeveen;

10

Lammert Huitema

Haren;

11

Mannus Moek

Assen;

12

Jan Roelof de Boer

Wanneperveen;

13

Henri Ruitenberg

Oldebroek;

14

Jan Steensma

Surhuisterveen;

15

Han van Oosten

Nijeveen;

16

Dick Bos

Julianadorp;

17

Jan Welles

Terwispel;

18

Wieger Oosterwoud

Ureterp;

19

Willem ten Boom

Joure;

20

Cor van Bijnen

Enkhuizen;

21

Benny Schulte

Emmeloord;

22

Bennie Groen

Steenwijk;

23

Gerrit Möhlmann

Apeldoorn;

24

Arie van Olst

Hattem;

25

Hans van Os

Delft;

26

Koop Kooistra

Surhuisterveen;