GERKESKLOOSTER STROOBOS.(1982.08.14)

Verrassende overwinning streekfavoriet Pompstra

Levendige ronde Gerkesklooster /Stroobos

De bonkige streekfavoriet Piet Pompstra won zaterdag de amateur ronde van de “grensdorpen” Gerkesklooster/Stroobos. De 22 jarige boerenzoon uit Lutjegast is niet direct een naamloze in het peloton, tot een echte “kraker” wist hij het evenwel nog niet te brengen en daarom mag zijn triomf toch als een verrassinkje worden gezien Onverdiend was hij overigens zeker niet.

De Groninger ontpopte zich in het ongeveer tachtig coureurs tellende veld tot een van de betere smaakmakers. Mede dankzij het beulswerk van Pompstra werd het ondanks een gebrek aan kwaliteit een zeer onderhoudende koers. Aanvankelijk leek het slechts een afvalrace te worden, want op het bochtige parcours vlogen de renners bij bosjes uit de strijd.

Eeen overdreven zware schifting  ontstond na ruim twintig kilometer toen de Opeinder Durk Jongsma als een der eersten in een lastige bocht weggleed en toevallig vooral veel “Drachten”-clubgenoten in zijn val meesleepte.

Grootste pechvogel daarbij was Koop Kooistra uit Surhuisterveen die naar een ziekenhuis vervoerd moest worden met waarschijnlijk een hersenschud- ding en vermoedelijk een ernstige nekblessure.

De wedstrijd had toen zijn eerste serieuze ontsnapping al gehad. Ebel Keizer

en de later weer al afhakende Willem  Roelinga namen een veelbelovende

voorsprong maar moesten uiteindelijk toch buigen voor het jakkerende peloton. Een troost voor Keizer was, dat hij  wel een onaantastbare voor- sprong in het leidersklassement had genomen. Halverwege de tachtig kilometer lange koers viel de beslissing.

Piet Pompstra ging alleen aan de haal, werd weliswaar teruggepakt, maar dat vergde toch zo’n inspanning dat de hoofdmacht scheurde. Hierdoor ontstond er een leidend peloton van zeventien renners. Daarvan gingen Tjalling Udding, Geert Jan Scheper, Wieger Oosterwoud en de favoriet Luc Aalders in de aanval. Voor Oosterwoud bleek dit te hoog gegrepen en Scheper moest met een lekke band afhaken.

Pompstra probeerde aanvankelijk vergeefs  naar de frontlijn te solieren. Hij slaagde pas, toen er vanuit het peloton steun kwam van Henk Siegers. Deze

vier koplopers leverden een boeiende finale af. Op minder dan vier Kilometer

voor de finish demarreerde eerst Siegers. Hij werd teruggepakt waarna

Pompstra over alles heenknalde, dertig meter voorsprong nam en in een adembenemende slotronde bleek dit gaatje net groot genoeg.

“Het was vreselijk zwaar”.  Verzuchtte Piet Pompstra. “In de koers had ik al het een en ander gegeven. Met nog drie ronden te gaan dacht ik toch als ik wat wil moet het nu wezen want in de sprint ben ik niet zo rap En ik wilde er wel wat moois van maken.Ik reed hier al twee keer eerder maar beide keren werd het door een lekke band niets.”

Mede dankzij zijn clubmakker Luc Aalders van de Groninger Noordelijke Wieler vereniging werd het dus wat moois. “Kijk. verklaarde Aalders “in

de spurt maakte ik natuurlijk een kansje, maar toen Pompstra vertrokken was mag je hem niet terugrijden. Tjalling Udding probeerde het, maar de Smildenaar kwam net niet ver genoeg. “Nou en Pompstra is een mooie winnaar niet qua uiterlijk maar wel als je naar zijn prestatie kijkt”

0

GERKESKLOOSTER .( 1982.08.14 )

0

Amateurs:

 

1

Piet Pompstra

Lutjegast;

2

Tjalling Udding

Smilde;

3

Luuk Aalders

Nieuw-Roden;

4

Henk Siegers

Donderen;

5

Dominicus Lolkema

Oosterend;

6

Jan van Dam

Muntendam;

7

Jan Feiken

Veendam;

8

Ebel Keizer

Muntendam;

9

Albert Jansen

Vries;

10

Anne Koster

Leeuwarden;

11

Johan Hoekstra

Leeuwarden;

12

Kor van Es

Vries;

13

Wieger Oosterwoud

Ureterp;

14

Tiemen Zijlstra

Meppel;

15

Lammert Huitema

Haren;

16

Gert Dolfsma

IJsselmuiden;

17

Jan Welles

Terwispel;

18

Henk ten Klooster

Zwartsluis;

19

Jan Uitham

Groningen;

20

Dolf van der Laan

Stadskanaal;