DOKKUM.(1982.09.04)

Imponerende zege van Wekema in Dokkum

De wijze waarop Bert Wekema uit Peize zaterdagavond zegevierde in Dokkum had veel weg van een revanche. Op niet mis te verstane wijze maakte de Batavus-coureur duidelijk dat hij in de nationale selectie thuishoort. Bondscoach Piet Liebregts vond de Peizenaar echter te licht en reisde vorige week zonder noordelijke renners af naar het Britse Goodwood. In Dokkum toonde Wekema aan dat hij daar bij had gehoord. Samen met Jan Welles en

Henk Siegers dubbelde hij het peloton maar liefst twee keer. Bij het luiden van de bel liet hij ook het resterende tweetal z’n hielen zien en greep

daardoor op imponerende wijze de vijftiende zege van dit seizoen.

“Vanaf maart gaat het erg goed,” aldus de ogenschijnlijk zonder veel inspan -

Ning fietsende winnaar. “Voorgaande jaren had ik tijdens het seizoen altijd met een of meer inzinkingen te kampen. Nu presteer ik constant. Het verrast mijzelf eigenlijk ook een beetje. Ik denk dat het door de leeftijd komt, ik krijg steeds meer ervaring. Je verdeelt de krachten beter.” Samen met de jonge Henk Bosma, Luit Ottema, Henk Siegers, Jan Welles en Willem Roelinga ging Bert Wekema na vijftien kilometer koers aan de haal. Het zestal daverde als een goed geoliede machine langs het Dokkumer Grootdiep en in een tijdsbe- stek van amper twintig minuten was het peloton gedubbeld.

Daarna begon het spel opnieuw, want de vluchters demarreerden om beurten. Met nog 30 toeren voor de boeg sloegen Welles, Siegers en Wekema een gaatje. De andere koplopers bleven achter in de groep. Dominikus Lolkema, Jan van Dam en Luuk Aalders onderkenden de aanvelsdrift van het toptrio en sloten net op tijd aan. Deze mannen hadden elf ronden nodig om de hoofdmacht opnieuw te dubbelen. Luuk Aalders won daarna de spurt om de vierde de plek voor Dominicus Lolkema en Jan van Dam. Willem Roelinga finishte als tiende.

De finale was bijzonder boeiend. De Jury hield drie man in de koers en omdat Bert Wekema over de beste papieren beschikte, lag het voor de hand  dat het initiatief van hem zou uitgaan. Dat kwam uit, want met nog een ronde voor de boeg knalde hij weg. Henk Siegers en Jan Welles aarzelden een moment en het gaatje van ruim honderd meter was meer dan voldoende. Jan Welles behaalde voor de tweede maal een tweede plaats dit seizoen, doordat hij Henk Siegers met een fietslengte klopte.

Voorafgaand aan de amateurkoers over ruim 80 kilometer werd wereld- kampioen Gerard Schipper gehuldigd. De Ter Apeler was een van de vier Nederlanders die deel uitmaakten van het kwartet tijdrijders dat woensdag in Goodwood goud veroverde. Lang zag het Dokkumer publiek hem overigens niet in de koers. Halverwege moest hij wegens een lekke voorband van fiets wisselen en in z’n eentje kon hij niet meer bij de groep komen.

0

DOKKUM.(1982.09.04)

 

0

Amateurs:

 

1

Bert Wekema

Peize;

2

Jan Welles

Terwispel;

3

Henk  Siegers

Donderen;

4

Luuk Aalders

Nieuw-Roden;

5

Dominicus Lolkema

Oosterend;

6

Jan van Dam

Muntendam;

7

Luit Ottema

Veendam;

8

Henk Bosma

Smilde;

9

Wim de Lange

IJsselmuiden;

10

Willem Roelinga

Heerenveen;

11

Dries Timmer

Vries;

12

Kor van Es

Vries;

13

Freddy Kamstra

Assen;

14

Frens Hoving

Smilde;

15

Frits Rozenboom

Kampen;

16

Albert Jansen

Vries;

17

Huub Kools

Baarle-Nassau;

18

Johan Hoekstra

Leeuwarden;

19

Edo Schmidt

Wervershoof;

20

Fre de Jonge

Alteveer;