s-GRAVENZANDE.(1981.07.14)

Ted Storm en Theo Hogervorst sterksten in ’s-Gravenzande

Drie leiders in Westlandsche Courant-klasement

“Ik vind de WK belangrijker natuurlijk”. Reageerde Theo Hogervorst na zijn fraaie zege in de ronde van ’s-Gravenzande, “hoewel ik het Westlandsche Courant-klassement wel degelijk in de gaten blijf houden. Dat wel”. In Wateringen wordt het volgende week donderdag een uitermate spannende aangelegenheid omtrent de klassering, want na deze editie van de ’s-Graven-zandse-ronde gaan er maar liefst drie renners aan de leiding met 59 punten.

Dat zijn Leidenaar Alex Jansen, vorige week winnaar in Honselersdijk, die nu vier punten in de wacht sleepte met zijn 17e plaats. Gerrie Sintnicolaas verzamelde met zijn achtste positie 13 punten en Huub de Vries veroverde ‘brons’en daarmee schreef hij 18 ounten op zijn conto. En omdat Bram Jouvenaar, tot dusver leider met 56 punten, met een lekke band vroegtijdig moest afhaken werd hij verwezen naar een voorlopige vierde positie.

“Pure pech”, sprak een behoudend koersende Bram Jouvenaar teleurgesteld. “Ik reed goed en hield alleen Alex Jansen in de gaten, omdat alleen hij mij kon bedreigen voor de eerste plaats. De vijf koplopers vormden immers vooralsnog geen bedreiging. Ik had er op gerekend, dat ik bij de sprint van het peloton wel bij de eerste vier zou kunnen komen. Jammer, maar Wateringen ligt mij beter. Meer rechte stukken in het parcours.

Alex Jansen profiteerde derhalve en nam geen onnodige risico’s meer. Onmiddellijk na het uitvallen van Jouvenaar staakte hij de strijd in de achtervolging op een kopgroepje van vijf man, dat na dertien van de in totaal 100 te verrijden kilometers aan de haal ging. En daar profiteerde Huub de Vries weer van, want hij maakte deel uit van dat leidende groepje, samen met zijn ploeggenoot Jan van Wijk, de gebroeders Theo en Peter Hogervorst en Rob Borst, de rapste uit het gezelschap.

De Haarlemmer stond immers met 41 punten op de vierde plaats en zou door een goede klassering kans maken op de toppositie van het Westlansche Courant-klassment. De Vries: “Daar heb ik ook duidelijk mijn best voor gedaan. Ik heb speciaal Jan van Wijk meegenomen om mij daarin te helpen. En dat is aardig gelukt, dacht ik”. Bijzonder aardig, want omdat hij in ’s-Gravenzande van de drie leiders (Jansen, Sintnicolaas en De Vries) op de hoogste klassering aanstuurde, start hij volgende week donderdag tijdens de Wateringse Wielerdag in de leiderstrui. In korte tijd bouwde ‘de vijf’een voorsprong op van 50 seconden en met tempobeulen als Theo Hogervorst en Jan van Wijk in de gelderen leek het peloton op een ronde (zo’n 1100 meter) achterstand gezet te worden. De meute, waarin Teun van Vliet en Gino Ammerlaan ontbraken wegens ziekte, knabbelde 20 seconden van die achterstand af, maar verder kwam het niet. Een uitermate knappe prestatie van de vijf koplopers, hetgeen ook nog eens tot uitdrukking werd gebracht in de tijd, die winnaar Theo Hogervorst op de klokken bracht. In twee uur en twaalf minuten liet hij de 100 kilometer onder de wielen door gaan en dat is erg snel. Eén en ander had wel tot resultaat, dat de 6000 belangstellenden een vrij saaie koers moesten aanschouwen. Ruim 80 ronden werd het beeld met de vijf koploperts, steeds gevolgd door hert peloton op zo’n halve minuut. Totdat drie ronden voor het einde Theo Hogervorst het op z’n heupen kreeg. Zijn demarrage verraste zijn medevluchters volkomen. Jan van Wijk: “Ik aarzelde slechts een paar ogenblikken. Genoeg dus voor Theo, want ik heb hem niet meer terug gezien.”

Dames

Tweede zege

En met deze zege kreeg WWV de tweede zege van de dag, want bij de dames greep Ted Storm de overwinning. De wielrenster uit ’s-Gravenzande schreef daarmee de eerste damesronde van haar woonplaats op haar naam. Zij klokte de 45 kilometer af in 1.00.45. Leontien van Lienden werd tweede en Connie Meijer greep de derde plaats. Oud wereldkampioene Petra de Bruin legde beslag op de zesde positie. “Ik heb toch wel een beetje hulp gehad van het peloton”, reageerde Ted Storm, die met nog vier kilometer te gaan wegsprong uit de grote groep. “Ik ben ontzettend blij. Ik had gehoopt en eigenlijk ook wel verwacht, dat er hulp zou komen. Toen die uitbleef ben ik maar doorgegaan hé”.

0

s-GRAVENZANDE.(1981.07.14)

0

Amateurs:

 

1

Theo Hogervorst

Pijnacker;

2

Jan van Wijk

Haarlem;

3

Huub de Vries

Haarlem;

4

Peter Hogervorst

Pijnacker;

5

Rob Borst

Haarlem;

6

Piet Kuys

Vlijmen;

7

Steve Fleetwood

Oosterwolde;

8

Gerrie Sint Nicolaas

Dordrecht;

9

Ger Slot

Alkmaar;

10

Martin Buskop

Rotterdam;

0

Dames:

 

1

Ted Storm

s-Gravenzande;

2

Leontien van de Lienden

Bosch en Duin;

3

C. Meyer

 

4

Betsy van IJken

Baarn;

5

Corrie Verhoeven

Berkel-Enschot;

6

Petra de Bruin

Nieuwkoop;

7

Monique Kauffman

Kijkduin;

8

Gonnie Brouwer-de Bruin

Mantgum;

9

Hanneke Lieverse

Hillegom;

10

Jolanda den Hoedt

Ridderkerk;