WATERINGEN.(1981.07.23)

Wateringen op de banken voor 'Jopie'

'Jopie, Jopie'. De negende Wateringse wielerdag eindigde zo­als, een jaar eerder, de achtste was begonnen. Natuurlijk, het recordaantal bezoekers van toen (70.000) werd dit jaar niet benaderd. Maar uit de - naar schafting - 40.000 kelen die ditmaal de naam van de winnaar van de Tour van 1980 scan­deerden klonk de lofzang aan Joop Zoetemelk even indruk­wekkend.

Niets is vergankelijker dan in de sport vergaarde roem. Het is waar. Voor de start van de profronde in het dorp dat tegen de grens van Den Haag is aangedrukt stond Zoetemelk er dan ook wat zielig bij. De vorig jaar zo uitbundig bejubelde man in het geel moest nu toekijken hoe de jonge Tour-helden van de laatste Franse rondrit (witte truidrager Peter Winnen, Ad Wijnands, Johan van der Velde, Urs Freuler enz.) met paard en wagen het parkoers werden rondgereden. Slechts een hand­vol kinderen had nog belangstelling voor een handtekening van 'Jopie'.

Maar zie, in de finale van een lang toch vrij saaie koers, klom het publiek ineens weer voor Zoetemelk op de banken. Terwijl de laatste twintig kilometer veel hadden goedgemaakt van wat de - duur betaalde - professionals de kijkers in het eerste koersuur vergaten te bieden, plaatste het volk zich plotseling weer massaal achter hun 'Jopie'. Het geel van de Tour '80 mag dan zijn verbleekt, het succes is nog niet vergeten.

Louter tevredenheid dus na afloop in Wateringen. Een prima naam op de erelijst. En dat mag dan ook wel wanneer er een premiepot van zo'n 5000 gulden wordt verreden. Het Westland (vroeger de Ronde van Honselersdijk al) staat bij veel profes­sionals hoog genoteerd. Gerrie Knetemann bevestigde het voor de start nog in het zoveelste vervolg op zijn 'story'. 'Wate­ringen is na de Tour altijd de eerste koers waar we allemaal uitgepierd' van de fiets stappen. Er wordt daar altijd in een vreselijk hoog tempo gereden.'

Dat tempo gaf, direct na het vertrek, de Zwitser Urs Freuler aan. De 'dagloner' van Peter Post had vooraf even voorzichtig geinformeerd hoe het met de verdiensten zat. En het antwoord inspireerde Freuler tot een onverhoedse uitval. Een vlucht waarin Peter Zijerveld (HB) en Gerrie van Gerwen (DAF) mee­gingen. Het trio, van wie Freuler de leidersprijs zou pakken, nam zo maar anderhalve minuut voorsprong. Reden voor de organisatie om er nog maar eens een extra premie tegenaan te gooien voor diegene die de heren zou terughalen.

Voor die klus meldde zich Knetemann. Met John Broers (Wickes), Theo Smit (Elro) en Jos Lammertink (HB) repte de Raleigh-routinier zich naar het front. Waar even later ook Zoe­temelk en de in smetteloos wit tricot gestoken Bert Ooster­bosch arriveerden. Nog drie man - Ad Wijnands, Heddy Nieuwdorp en Fons van Katwijk - maakten de sprong. Ver­volgens ging de 'deur' op slot. De reactie van Kuiper, De Rooy, Schipper, Adri van Houwelingen en Mario van Vlimmeren leverde slechts bescheiden klasseringen op.

De hoofdprijzen werden verdeeld tussen de twaalf leiders. Of eigenlijk negen, want Freuler moest uitgeblust afhaken en ook Smit en Zijerveld konden het tempo niet meer volgen. De Raleigh-brigade zorgde, op de dag na de nederlaag in Chaam, immers voor een flitsend slotoffensief. Wijnands viel twee maal aan. Knetemann demareerde. En, ja hoor, ineens was daar twee ronden voor het eind Zoetemelk weg. Eerst nog met Oosterbosch en Lammertink, maar bij de voorlaatste door­tocht toch helemaal alleen. Lammertink spurtte op gepaste afstand naar de tweede prijs. Oosterbosch, de winnaar van 1980, nam genoegen met de derde plaats op het erepodium. In de schaduw van de man die Wateringen daar op de hoogste trede wenste te zien: Jopie Zoetemelk.

Eerder op de dag zorgden Rene en Chris Koppert voor een familiefeestie. Zo dicht bij huis (Poeldijk) triomfeerde de na­tionale amateurkampioen oppermachtig in de sprint van een kopgroep van vijf. Broer Chris was bij de junioren de snelste in de massaspurt. De nieuwelingenkoers kreeg in Peter Verbaas uit Zoetermeer een knappe winnaar.

0

WATERINGEN.(1981.07.23)

 

0

Beroepsrenners:

 

1

Joop Zoetemelk

Germeny l'Eveque (Fra);

2

Jos Lammertink

Wierden;

3

Bert Oosterbosch

Oudenbosch;

4

Fons van Katwijk

Oploo;

5

Ad Wijnands

Maastricht;

6

Heddy Nieuwdorp

Wemeldinge;

7

Johnny Broers

Maartensdijk;

8

Gerrie Knetemann

Huijbergen;

9

Gerrie van Gerwen

Olland;

10

Theo de Rooy

Spaubeek;

11

Adrie van Houwelingen

Heeselt;

12

Hennie Kuiper

 

13

Mario van Vlimmeren

Hoeven;

14

Jos Schipper

Kwadendamme;

15

Jan Aling

Bladel;

16

Adrie van der Poel

Hoogerheide;

17

Johan van der Velde

Rijsbergen;

18

Ad Tak

Oud-Gastel;

19

Jacques Hanegraaf

Rijsbergen;

20

Hans Vonk

Arnhem;

21

Jan Jonkers

Oud-Gastel;

22

Roelof Groen

Steenwijk;

23

Ton Zuiker

Rijssenhout;

24

Piet van Katwijk

Oploo;

25

Rik van Linden

Belgie;

26

Sean Kelly

Ierland;

27

Wies van Dongen

Breda;

28

Wim de Ruiter

Kwadendamme;

29

Ad van Peer

Sprundel;

30

Henk de Vos

 

0

Amateurs:

 

1

RenÚ Koppert

Poeldijk;

2

Jan van Wijk

Haarlem;

3

Bert Wekema

Peize;

4

Harrie Lunenburg

Loosbroek;

5

Jan Derksen

Vinkeveen;

6

Henk Havik

Zaandam;

7

Pim Bosch

Gorinchem;

8

Ger Slot

Alkmaar;

9

Piet de Groot

Hazerswoude-Dorp;

10

Axel Hermans

Katwijk;

0

Junioren:

 

1

Chris Koppert

Poeldijk;

2

J. van der Poel

 

3

Aldo de Ruig

s-Gravendeel;

4

J. Killip

Engeland;

5

Ferry van Loon

Bergen op Zoom;

6

Wim Otte

Haarlem;

7

Leon Kerstens

Geldrop;

8

Jan van Straaten

Leiderdorp;

9

Martin Smits

Den Bosch;

10

Rene Stiegelis

Dordrecht;

0

Nieuwelingen:

 

1

Peter Verbaas

Zoetermeer;

2

Sjaak Sienders

Zwijndrecht;

3

Michel Cornelisse

Amsterdam;

4

Teo Muis

Giessenburg;

5

Ronald Roos

Zoetermeer;

6

Raymond Betjes

Wormer;

7

Joost van Adrichem

Kwintsheul;

8

RenÚ Breestraat

Barendrecht;

9

Hans Reints

Blaricum;