SCHIEDAM.(1981.08.05)

LOURENS STEELT SHOW, JAN DE GROOT WINT In ronde van Schiedam

Van onze medewerker WIM WEEDA

Al kon Jan de Groot uit Langerak als snelste van een kopgroep van vier renners de Grote Prijs van de Betuwe op zak steken, de man die de show stal in deze Ronde van Schiedam, georganiseerd door de rennersclub Schiedam in samenwerking met Het Vrije Volk, was ongetwijfeld de 20-jarige Rotterdammer John Lourens, die niet minder dan 39 van de oorspronkelijk vastgestelde 70 ronden alleen aan de kop had gereden en uiteindelijk „slechts" vierde werd.

Paarden die de haver verdienen krijgen ze doorgaans niet. Maar met John Lourens liep dat allemaal nogal los. Uiteraard zou hij ook graag zijn werklust met de overwinning bekroond hebben gezien, doch de vracht aan premies, die hij bij zijn 50 kilometer durende solorit in de wacht sleepte, werd zelfs niet bij benadering door winnaar Jan de Groot binnengehaald.

Nog maar twaalf ronden waren van het bord geschrapt, toen een mislukte poging van enkele prominenten teniet was gedaan en John Lourens daarop reageerde met een felle demarrage. Enkele minder getalenteerde collega's probeerden hem bij te benen, maar Lourens, die zich in de broeierige hitte duidelijk op zn gemak voelde, duldde niemand naast zich.

Toch kwam zijn voorsprong nooit boven de minuut en bovendien was het ook wel wat te danken aan zijn ploegmakkers van MAKO, die steeds remmend optraden als een tegenactie dreigende vormen aannam, dat zijn voorsprong zo lucratief oogde.

Verweer van onder anderen Arie Versluis, Arie de Jager, Krijn Sint Nicolaas, Arie Kraan en de latere winnaar Jan de Groot, die bij de huldiging zei „toch niet zo erg in de war te hebben gezeten" over de dreigende vlucht van Lourens, was op voorhand onbegonnen werk omdat niemand een ander in het tegenoffensief durfde te laten gaan.

Niettemin was het een ploegmakker van John Lourens, Henk Klomp, die de tegenaanval inleidde die de eenzame leider vijftien ronden voor het einde fataal werd. Samen met Georges Kuiken begon hij aan de voorsprong van Lourens te knagen. Vlak voor de aansluiting echter maakten De Groot, Willigenburg en Jaap Sint Nicolaas zich los uit die groep en rukten over de twee jagers op naar de koploper, die tegen dit slotgeweld niet opgewassen bleef en zich wijselijk door dit trio liet inlopen.

Hij meende terecht de buit binnen te hebben, vergenoegde zich verder met in laatste positie de kopgroep te volgen en liet zich zo naar de finish brengen, waar hem de verdiende leidersprijs wachtte.

Het zware parcours eiste in de slotfase duidelijk zijn tol want het restant van het gesloopte peloton kwam in stukken en brokken over de eindstreep.

0

SCHIEDAM.(1981.08.05)

 

0

Amateurs:

 

1

Jan de Groot

Langerak;

2

Dick Willigenburg

Leusden;

3

Jaap Sint Nicolaas

Dordrecht;

4

John Lourens

Rotterdam;

5

Krijn Sint Nicolaas

Dordrecht;

6

RenÚ den Boer

Vlaardingen;

7

P. Heyster

Vlaardingen;

8

Piet Versteeg

Giessenburg;

9

Arie Versluis

Ameide;

10

Ad Kraan

Gouda;

11

Arie Versluis

Ameide;

12

Jan Klomp

Giessenburg;

13

Herman Winkel

Schalkwijk;

14

Martin Lexmond

Gouda;

15

Arie de Jager

Lekkerkerk;

0

Liefhebbers/Veteranen:

 

1

Debruicker

België

2

Arie Tukker

Nieuwpoort;

3

Tol van

Poortugaal;

4

Pijk van

Rijswijk

5

Hans Lap

Hendrik-ido-Ambacht;

6

G. Siegelis

 

7

Peter Legierse

Achthuizen;

8

Frans van de Helder

Gouda;

9

Piet Nobel

Krimpen aan de Lek;

10

Wim van Lienden

Berkel en Rodenrijs;