ROTTERDAM.LANGE HILLEWEG.(1981.08.10)

Sint Nicolaas haalt 't

Van onze medewerker WIM WEEDA

Met een door inspanning tot een grimmig masker verkrampt gezicht vocht Krijn Sint Nicolaas zich door de laatste kilometers van de Ronde van de Lange Hilleweg.

Opgejaagd door de enthousiaste duizenden langs het parcours, die René den Boer met de supersnelle, (nog) niet zo tot werken bereid zijnde Wim Gomes in zijn wiel, meter voor meter dichterbij zagen komen, perste Krijn het laatste greintje macht uit zijn lijf, om te trachten de luttele tientallen meters voorsprong te behouden. Hij slaagde, maar het duurde vele minuten eer hij in staat was om te zeggen wat een moeite het hem had gekost.

De "Lange Hilleweg", die mogelijk reeds volgend jaar tot officiële Ronde van Feyenoord wordt bevorderd, omdat voor de traditionele Koninginnedagronde het parcours aan de Maashaven niet langer beschikbaar is, deed ook nu weer zijn in enkele jaren verworven faam van een drukbezocht en interessant wielergebeuren te zijn, alle eer aan.

Vanaf het begin van deze HW-ronde om de Grote Prijs Van Vliet was er strijd over. De strijd luwde voor een wijle, toen een twaalftal renners, t.w. John Lourens, René den Boer, Krijn Sint Nicolaas, Jan de Groot, Piet Versteeg, Kees den Hartog, Wil "van Montfoort (winnaar leidersprijs) John Moret (die aan een verrassende comeback bezig is), Wim Gomes, Tinus den Braber, Bas Smit en Cor Roskam na 30 km goed weg" raakte. Pogingen van o.m. Jan Klomp, Ton Griep, Jan Zuydweg, Aad Kraan en Ger Slot de vluchtelingen terug te brengen in het peloton, mislukten volkomen en na 60 km liepen de koplopers op het grote peloton. Met nog 25 km voor de wielen leidde buurt- favoriet John Lourens de strijd opnieuw naar een hoogtepunt. Hij demarreerde weg uit kopgroep en peloton en streek kort daarna op een nog niet gedubbeld groepje van zeven renners neer. Onverdroten zettelde hij zich op kop. Zijn harde werken bleek de inleiding tot de ontknoping, waarvan hij zelf echter geen deel uitmaakte. Krijn Sint Nicolaas overbrugde alléén de kloof naar de wegloper.

En de Dordtenaar bleek daarbij niet al zijn krachten te hebben gebruikt, want toen de rest van de kopgroep volgde maakte hij van de gelegenheid gebruik om met de gedubbelde Ger Slot opnieuw weg te springen. Toen Slot met de andere gedubbelde renners door de jury uit de strijd werd genomen, moest Krijn het alleen opnemen tegen, de inmiddels ook weggesprongen René den Boer en Wim Gomes. En met sukses, zoals in de aanhef al is gezegd.

Amateurs: 1. K. Sint Nicolaas (Dordrecht) 90 km in 2 uur 11 minuten en 20 seconden, 2. W. Gomes (Amsterdam), 3. R. den Boer (Vlaardingen), 4. J. Lourens (Rotterdam), 5. C. den Hartog (H.l. Ambacht), 6. P. Versteeg (Giessenburg), 7. T. den Braber ('s-Hertogenbosch), 8. R. Smit (Haarlem), 9. J. de Groot (Langerak), 10. J. Moret (Rotterdam).