ROTTERDAM.DOENKADE.GROTE PRIJS ARTEC.(1981.09.20)

Petra de Bruin veruit de snelste

Petra de Bruin heeft de eerste internationale tijdrit om de Grote Prijs Artec op haar naam geschreven. Met grote over­macht versloeg de Nederlandse achtervolgingskampioene haar naaste concurrenten. Een goede revanche op de tegen­vallende prestaties tijdens de wereldkampioenschappen.

De spanning zat hem in de staart van het programma. Zestien dames hadden al reeds de 9,3 kilometer afgelegd, toen het trio Havik, De Bruin en Kauffman aan de zes af te leggen ronden van 1,5 kilometer mocht beginnen. Al snel kwam vast te staan dat de Gazelle-rijdster de bloemen en de trofee mee naar huis zou nemen. Had Monique Kauffman bij de eerste passage nog een voorsprong van zes seconden op Petra de Bruin, al na drie ronden moest de Haagse vier seconden toegeven. Duidelijk te voortvarend van start gegaan op haar speciaal voor deze tijdrit gemonteerde fiets moest de schaatsende wielrenster ook Mieke Havik nog voor laten gaan. Vooral in de laatste twee ronden kwam de Volendamse zeer goed terug.

De meeste dames waren niet tegen de harde westenwind die over het parkoers van de wielervereniging Ahoy' waaide, op­gewassen. Zo konden Leontien van der Lienden (tiende) en Thea van Rijnsoever (achtste), het op de sfeerloze Doenkade niet bolwerken tegen de krachtige Els van Leeuwen (vijfde), Gonnie Brouwers (zesde) en Coby van de Broek, gecoacht door ploegleider Leon Hermans kwam de Beck's rijdster tot een zeer acceptabele tijd van 14.38,56 en tot ieders verrassing was de wielrenster uit Soest hiermee op dat moment veruit de snelste. Wat haar uiteindelijk een vierde plaats opleverde. De Amerikaanse Carry Peterson, die er als enige buitenlandse een internationaal gebeuren van maakte, werd elfde.

Monique Kauffman wist twee uur later wel het criterium over veertig kilometer op haar naam to schrijven. Zij versloeg in de eindsprint Carry Peterson, voor Leontien van der Lienden en Marjan Bax.

Met de hoop dat nog meer dames zullen vertrekken en er wat meer publieke belangstelling zal zijn is er aldus Leon Hermans volgend jaar weer een tijdrit om de Grote Prijs Artec. Het dameswielrennen zit tenslotte in de lift en het verdient de volle aandacht. Tekst: Ria Visser

0

ROTTERDAM.DOENKADE.GROTE PRIJS ARTEC.(1981.09.20)

0

Dames Tijdrit:

 

1

Petra de Bruin

Nieuwkoop;

2

Mieke Havik

Volendam;

3

Monique Kauffman

Kijkduin;

4

C. van de Broek

Soest;

5

Els van Leeuwen

Lisse;

6

Gonnie Brouwer-de Bruin

Mantgum;

7

Erica Oomen

Schijndel;

8

Thea van Rijnsoever

Kockengen;

9

Els Gottschal

Groningen;

10

Leontien van de Lienden

Bosch en Duin;

11

Carolyn Peterson

Amerika;

12

Hanneke Lieverse

Hillegom;

13

Connie Meijer

Vlaardingen;

14

Betsy van IJken

Baarn;

15

Anja Versluis-van Aart

Gouda;

0

Dames Rit in Lijn:

 

1

Monique Kauffman

Kijkduin;

2

Leontien van de Lienden

Bosch en Duin;

3

Carry Peterson

Amerika;

4

 

 

5

 

 

6

 

 

7

 

 

8

 

 

9

 

 

10

 

 

0

Liefhebbers/Veteranen:

 

1

Arend van ’t Hof

Rotterdam;

2

J. van Marienboer

 

3

C. van der Linde

 

4

 

 

5

 

 

6

 

 

7

 

 

8

 

 

9

 

 

10

 

 

0

Nieuwelingen (ploegen):

 

1

Olympia ASO

 

2

WV Uden

 

3

De Waaardrenners WRC

 

4

Vooruit Westland Wil

 

5

B RWC Ahoy

 

6

WV Roosendaal

 

7

den Adelaar GWC

 

8

RWC Ahoy A.