ROTTERDAM.COOLSINGEL.(1981.08.29)

Huveneers goud waard voor Sint Nicolaas

Van onze medewerker WIM WEEDA

De wielerronde aan de Coolsingel was voor de Bik-wielerploeg een van de laatste gelegenheden toe te slaan. Krijn-Sint Nicolaas, in de slotfase bij zijn solo' naar winst goed afgeschermd door zijn ploegmaat Barend Huvenečrs, verzilverde de kansen van de ploeg op een wijze die zijn vorm van de laatste maanden duidelijk accentueerde.

Sint Nicolaas, die na een beloftevolle periode bij de Junioren en in het begin bij de amateurs, wat terugzakte, is deze zomer duidelijk sterker dan ooit teruggekomen. Misschien het bewijs dat een huwelijk bij een (top) sporter meer effect sorteert; dan het ongeregelde leven van de frivole vrijgezel. Zijn overwinningen, zoals onlangs aan de Lange Hilleweg en nu weer op de Coolsingel, werden steeds met bruut geweld veroverd. Hij is in enkele maanden uitgegroeid tot een sterke renner met een dodelijke punch in de finale, die vele tegenstanders op de knieën brengt.

Het duurde een twintigtal kilometer voor in deze door Het Vrije Volk en de Pedaalridders georganiseerde wedstrijd het spel goed op de wagen kwam. Zeventien renners ontliepen het stug reagerende peloton. Van hen moest Paul Sager al spoedig met pech afhaken. Onder de anderen.bevonden zich vele favorieten, die er allemaal driftig op uit waren het peloton op achterstand te rijden. Die wetenschap en de ijver van John Trouw om de leidersprijs binnen schot te krijgen, waren voorshands kennelijk de enige ambities van de zestien man aan de kop. Het werd pas ernst toen, ongeveer 20 km voor het einde Krijn Sint Nicolaas met een ferme demarrage alleen de kloof naar het peloton dichtte. Hij hield er uiteraard daar door de anderen niet vanaf om ook de rondewinst op het peloton te boeken, maar hij bereikte er wel mee dat hij na een nieuwe jump aanvankelijk slechts Jan Klomp bij zich had, terwijl van de anderen slechts Barend Huveneers, John Akkermans en John Lourens nog wisten aan te sluiten. Twee Biks dus en twee renners uit de Mako-formatie (Klomp en Lourens) terwijl Akkermans als eenling min of meer tussen wal en schip terecht kwam.

Jan Klomp trachtte weg te komen, maar hij werd teruggehaald en dat was voor Krijn Sint Nicolaas aanleiding om zijn beproefde taktiek toe te passen. . Hij demarreerde er keihard overheen en wist zich door de bescherming van Barend Huveneers tamelijk veilig. Vergeefs trachtte John Lourens nog wat verweer te bieden, doch Huveneers drukte alle pogingen de kop in.

0

ROTTERDAM.COOLSINGEL.(1981.08.29)

0

Amateurs:

 

1

Krijn Sint Nicolaas

Dordrecht;

2

Jan Klomp

Giessenburg;

3

Barend Huveneers

Rotterdam;

4

Jan Ackermans

Kerkdriel;

5

John Lourens

Rotterdam;

6

Pim Bosch

Gorinchem;

7

Jan Koster

Nijverdal;

8

Arie Versluis

Ameide;

9

Ton Griep

Spijkenisse;

10

Jan de Groot

Langerak;

11

Bram Jouvenaar

Den Haag;

12

Huub de Vries

Haarlem;

13

John Trouw

Piershil;

14

René den Boer

Vlaardingen;

15

A. Korthout

Maassluis