POORTUGAAL.(1981.06.13)

John Lourens troeft andere routiniers af

Van onze medewerker WIM WEEDA

In de wielersport lijkt de kracht het steeds vaker van souplesse te winnen Jonge renners zijn doorgaans nog niet zo sterk, reden waarom de oudere routiniers meestal de lakens uitdelen in de criteria. John Lourens, de on- langs 20 jaar geworden Rotterdammer, vormt hierop een uitzondering. De fors uit de kluiten gewassen amateur, timmerde tot nu toe nog niet zo aandeweg, maar zaterdag in de Ronde van Poortugaal, waar werd gestreden om de Gróte Prijs van het FNV, trad hij definitief uit de anonimiteit.

Aangespoord door ploegmakker Henk Klomp sloeg hij op veertien kilometer van het einde zijn slag. Lourens demarreerde toen uit een kopgroep van dertien coureurs en eiste na een knappe solo de zege voor zich op in de  mede door de rennersclub Delta georganiseerde wedstrijd.

De kopgroep was ontstaan op initiatief van Leen Poortvliet, Henk van Rossem en Alex Jansen. Achtereenvolgens sloten twee groepjes van respectievelijk negen en vier renners aan. Dat waren Flokstra. Griep, Peter Hogervorst, Klomp, Kuiken, Lourens, Van de Niet, Roskam, De Vries, Maaskant, Vrolijk, Zaal en Harren.

Nog voor de helft van de koers liepen Poortvliet, die ook de leidersprijs voor zich opeiste, en Roskam opnieuw weg en dubbelden het peloton. Een voorbeeld dat pas veel later werd gevolgd door de overige leiders van het eerste uur. Uitgezonderd dan Flokstra en Van Rossem, die moesten afhaken en Ton Griep die met een lekke band wegviel, juist op het moment dat John Lourens aan zijn zegetocht was begonnen.

Amateurs: 1. J. Lourens (Rotterdam), 100 km In 2.25.30 uur; 2. J. Kuiken (Bosschenhoofd); 3. H. de Vries (Haarlem); 4. H. Harren (Haarlem); 5. T. Vrolijk (De Lier); 6. A. Jansen (Leiden); 7. C. Roskam (Oostvoorne); 8. B. Zaal (Hazerswoude); 9. P. Hogervorst (Pijnacker); 10. H. Klomp (Giessenburg); 11. L. Poortvliet (Dirksland); 12. T. Griep (Spijkenisse); 13. C. Maaskant (Zuidland); 14. G. den Besten (Monster); 15. J. Tuithof (Woerden).

Liefhebbers: 1. T. Vierling (Hoogvliet) 50 km in 1.09.33 uur; 2. C. v.d. Tol (Poortugaal); 3. G. Koop (Wateringen); 4. A. van Wensen (Rotterdam); 5. S. Hoogeveen (Aarlanderveen); 6. P. Barendregt, 7. E. F. Post, 8. W. Brouwers, 9. P. J. M. van Etten, 10. W. Kalisvaart.