POELDIJK.(1981.06.16)

Regionale renners bijzonder actief

Bram Juvenaar wint ook in Poeldijk

De armen gingen al ruim honderd meter voor de streep omhoog. Bram Jouvenaar (31) was dolgelukkig met zijn overwinning in de ronde van Poeldijk. De vijfde alweer dit seizoen. De tweede binnen enkele dagen zelfs, want de Haagse stukadoor won afgelopen weekeinde ook in Nieuwerkerk.

Evenals daar kwam Jouvenaar in Poeldijk alleen over de streep. “Dat is voor mij de enige mogelijkheid”, lachte de eerste leider van het Westlandsche Courant-klassement, “want in de spurt laat ik hooguit één man achter me”.

Veel lof was er niet alleen voor Jouvenaar, maar ook voor heel wat regionale renners, die er voor zorgden, dat het vele publiek in Poeldijk een aardige amateurkoers werd voorgeschoteld.

Mannen als Gino Ammerlaan (Maasdijk), Gijs den Besten (Monster), Peter Koppert (Monster), en Theo van Tol (Poeldijk) Peter en TheomHogervost, Oude Leede), Ton Koop (Schipluiden) waren bijzonder actief.

Bij de meeste van de vele ontsnapingen, die mestal maar erg weinig terreinwinst opleverde, waren deze coureurs betrokken.

Ad Prinsen was de eerste aanvaller. Hij kreeg gezelschap van gerrit Pronk en later Gijs den Besten, Theo Hogervorst en Hans van Rossem. Bram Jouvenaar, Nico Bijster, Gijs den besten, Peter Koppert, Alex Jansen, Alex hermans, Theo van Tol, Gino Ammerlaan, Huub de Vries en Wim Hus waren enkele van de andere aanvallers, die geen succes hadden.

De eerste grote ontsnapping kwam op naam van Harrie de Boer en Gerrit pronk. Dit duo nam bijna een halve minuut en zorgde er voor, dat het peloton tenslotte in diverse stukken uiteen viel. Theo Hogervorst en Theo van Tol, die daarvóór voortdurend in het voorste gelid hadden gefietst zaten juist op dat moment even achterin en misten de slag. Ook Frans van den Enden en Ad prinsen waren er niet bij.

Te Laat

Hogervorst en van Tol slaagden er nog wel in om een groep op te schuiven. En , Theo Hogervorst had zelfs nog genoeg kracht over om ook daar weer uit weg te springen, maar toen was het voor de man, die hoofdzakelijk in Poeldijk fietste om zich voor te bereiden op het nationale kampioenschap, dat zaterdag in het Limburgse Geulle wordt gehouden, al te laat. Ger Sint Nicolaas, Gino Ammerlaan en Luciën Gödde waren de eersten, die van het voorste peloton, dat nog uit achttien man bestond de achtervolging op de Boer en Pronk inzetten. Mede dankzij deze renners werden De Boer en Pronk met nog twintig van de honderd kilomter te gaan teruggepakt, zodat er op dat moment nog precies twintig man in aanmerking kwamen voor de hoofdprijs. Daaronder ook Ton Griep, Peter Koppert, Gijs den Besten en Peter Hogervorst.

Axel Hermans maakte in deze fase de meeste indruk en jonge (19) coureur uit Katwijk was het ook, die tenslotte de beslissende vlucht forceerde. In zijn aanvallende pogingen kreeg hij al snel steun van Ton Koop, Gino Ammerlaan, Ger Sint Nicolaas en even later sloten ook Alex Jansen, Bram Jouvenaar en Huub de Vries aan. Zeven koplopers dus en het waren ook deze zeven coureurs, die tenslotte met ruime voorsprong de finale in gingen.

Gino Ammerlaan, die zich steeds meer hersteld van een langdurige ziekte, kon het tempo niet meer volgen en zou zich uiteindelijk als zevende klasseren.

Vijf kilometer voor de finish liet Jouvenaar (sinds één jaar ook lid van Westalnd Wil Vooruit) zijn medevluchters al merken, dat hij in een goede vorm steekt. De bijzonder sterke Axel Hermans kon de schade aanvankelijk nog beperken maar tenslotte slaagde Jouvenaar er, met behulp van De Wit/Vrolijk-ploegmakker Alex Jansen, toch nog in, om het vlaatste gedeelte solo af te leggen.

Jansen spurte voor Sint Nicolaas, De Vries, Hermans en Koop naar de tweede plaats. Ammerlaan werd dus zevende en Hans van Rossem, die samen met Gerrit pronk en Michel Meere nog uit het resterende groepje waren weggesprongen trapte naar de achtste plek. Peter Koppert won de spurt van het sterk uitgedunde pleoton. Gijs den Besten werd zestiende en Peter Hogervorst achttiende

In schitterende junioren koers

Leo van Beusichem de strijdlustigste

Poeldijk - Medeorganisator Dick Toussaint kon giste­ren in Poeldijk bijzonder tevreden zijn. Niet alleen om­dat het weer (er viel geen druppel regen) geen spelbre­ker was en omdat de amateurs het tempo er goed in hiel­den, maar vooral omdat met name de junioren er voor zorgden, dat het publiek gisteren kon genieten van goed wielerspektakel. Vooral Leo van Beusichem onder scheidde zich in Poeldijk. De eerste-jaars junior uit Maasdijk, die vorig jaar al, tijdens de door Chris Kop­pert gewonnen nieuwelingenkampioenschappen een goe­de indruk maakte, bewees weer eens, dat het Westland ook nu weer enkele bijzondere talenten rijk is.

Van Beusichem, die jammer genoeg niet zo'n rappe spurt in de benen heeft, was gisteren zonder, meer de strijdlustigste. Al verspilde hij nog herhaal­delijk op de verkeerde mo­menten te veel energie, toch maakte Leo van Beusichem velen duidelijk, dat, als hij wat meer ervaring heeft opgedaan. hij in de wielersport nog een heel end kan komen.

De eerste ontsnapping kwam op naam van Fred Klinge, die meteen al Jan Hogervorst, een broer van Theo en Peter, in z'n wiel kreeg. Leo van Beusi­chem zat attent bij de volgen­de vlucht. Met veertig van de zestig kilometer achter de wie­len was het peloton weer com­pleet, maar meteen ging Leo van Beusichem opnieuw in de aanval. Jan Hogervorst sprong er naartoe en ook Rob van Vliet sloot al rap aan. John Pi­rard en Ruud Mackay maakten deze kopgroep compleet. Lang, heel lang bleven deze vijf renners voorop, totdat in de finale een groep van elf man, waaronder Marcel Hof­stede en Chris Koppert, de achtervolging inzetten.

Met nog vier kilometer te gaan probeerde Van Beusichern een beslissing te forceren. Hij kreeg Van Vliet in z'n wiel en kilometer verder, bij de volgdende sprong, pikte Mac­kay aan. Terwijl de achtervol­gers tenslotte de vijf koplopers achterhaalden bleef Leo van Beusichem het proberen en toen in de laatste ronde Kolk­huis-Tanke in de aanval ging, zat Van Beusichem er als de kippen bij.

In de eindspurt kwam hij er echter vervolgens niet meer aan te pas. Die werd vrij mak­kelijk gewonnen door de Am­sterdammer Ron Breeman, die daarmee zijn eerste junioren­zege (in zijn tweede seizoen) behaalde. Chris Koppert spurt­te naar een vierde plaats, Van Beusichem werd negende, Hofstede veertiende en Hoger­vorst vijftiende.

Bij de nieuwelingen ging de zege naar Marcel van Kool­wijk. Zoetermeerder Peter Verbaas werd derde, Marco Middelburg vierde en de goed fietsende Ronald Roos vijfde. Naast Marco Middelburg fiet­sten overigens nog drie Poel­dijkers bij de eerste vijftien. Van der Hoeven (7e), Van Lier (8e) en Van Velthoven (15e). Maaslander Kroes werd veertiende.

Maarten Lugtenburg was de sterkste bij de liefhebbers/ve­teranen, waar Geert Koop (6e) de beste Westlander was. Van Dijk uit Zoetermeer werd elf­de, Van Etten uit Pijnacker veertiende, Storm uit 's-Gra­venzande vijftiende, Van Vliet uit Honselersdijk zestiende, Van der Flier uit Delft zeven­tiende en Martin uit Hoek van Holland achttiende.

0

POELDIJK.(1981.06.16)

 

0

Amateurs:

 

1

Bram Jouvenaar

Den Haag;

2

Alex Jansen

Leiden;

3

Gerrie Sint Nicolaas

Dordrecht;

4

Huub de Vries

Haarlem;

5

Axel Hermans

Katwijk;

6

Ton Koop

Schipluiden;

7

Gino Ammerlaan

Maasdijk;

8

Hans van Rossum

Den Haag;

9

Gerrit Pronk

Scheveningen;

10

Michel Meere

Alphen aan den Rijn;

11

Peter Koppert

Monster;

12

Lucien Godde

Zwijndrecht;

13

Fred Brand

Dordrecht;

14

Wim Hus

Scheveningen;

15

Cor Bitter

Amsterdam;

16

Gijs den Besten

Monster;

17

Piet Spaans

Scheveningen;

18

Peter Hogervorst

Pijnacker;

19

J. Moret

Nieuwerkerk aan de IJssel

20

Harrie de Boer

Hilversum;

0

Junioren:

 

1

Rob Breeman

Amsterdam;

2

Ger Rutten

Den Bosch;

3

Ron Mackay

De Meern;

4

Chris Koppert

Poeldijk;

5

Pascal Kolkhuis-Tanke

Breukelen;

6

Peter Knuvers

Den Bosch;

7

Matti de Baat

Steenbergen;

8

Lucien Slippens

Zwaagdijk-Oost;

9

L. van Beusichem

Maasdijk

10

Matthieu Hermans

Drunen;

14

Marcel Hofstede

Wateringen;

15

Jan Hogervorst

Pijnacker;

0

Nieuwelingen:

 

1

Marcel van der Koolwijk

Den Haag;

2

Ronald Pothuizen

Vinkeveen;

3

Peter Verbaas

Zoetermeer;

4

Marco Middelburg

Poeldijk;

5

Ronald Roos

Zoetermeer;

6

Wouter Smak

Nieuwendam;

7

R. van de Hoeven

Poeldijk;

8

R. van Lier

Poeldijk

9

John Visser

Purmerend;

10

Johan Tak

Oud-Gastel;

14

Robin Kroes

Maasland;

15

Raymond van Velthoven

Poeldijk;

0

Liefhebbers/Veteranen:

 

1

Maarten Lugtenburg

Zuidland;

2

Peter Legierse

Achthuizen;

3

Theo Vierling

Hoogvliet;

4

Jan Boshuijer

Zuidland;

5

A. Ravensbergen

Voorschoten;

6

Gerard Koop

Wateringen;

7

Arie Jongejan

Rotterdam;

8

H. Brinkman

Rotterdam;

9

A. van Bragt

St. Maartensdijk

10

P. Kooijman

Leiden;

11

T. van Dijk

Zoetermeer;

14

P. van Etten

Pijnacker;

15

J. Storm

s-Gravenzande;

16

A. van Vliet

Honselersdijk;

17

L. van der Flier

Delft

18

John Martin

Hoek van Holland;