PIJNACKER.(1981.08.22)

Joop Zoetemelk maakt wat goed

Joop Zoetemelk had wat goed te maken in Pijnacker. De afgelopen twee jaar had het wielercomite hem voor veel geld naar de plaats onder de rook van Delft gehaald. En, beide keren had de ex-Tour de France­winnaar weinig laten zien. Vooral vorig jaar, in de gele trui, stelde hij de toeschouwers teleur. Het comite trok daaruit aanvankelijk haar conclusies. Contracteerde Zoetemelk met de motivatie 'te duur' in eerste instantie niet, maar kwam daar twee dagen voor de wedstrijd, na een telefoontje van Peter Bonthuis en het aankloppen van nog enkele kleine sponsors, alsnog op terug. En spijt kreeg het van deze beslissing zeker niet, want Jopie toonde zich deze keer wel strijdlustig. En welk wielercomite is nu niet blij met-de naam van Nederlands beste coureur aller tijden op de erelijst.

Nadat hij ten overstaan van een dikke dertig­duizend toeschouwers zeven ronden voor tijd de beslissende demarrage had geplaatst en tenslotte met nog maar net voldoende voorsprong de finish was gepasseerd, ver­wees Zoetemelk zelf alle verhalen rond zijn vertrek in Pijnacker met een simpel handge­baar naar de verleden tijd. 'Dat ik hier nu heb gewonnen kwam zeker niet uit revanche,' zei hij. 'Daar heb ik geen moment aan gedacht. Ik doe altijd mijn best. En de ene keer lukt het beter dan de andere.'

In Pijnacker ging het dus weer goed met Zoetemelk en de toeschouwers genoten daarvan. Op twintig kilometer afstand van Wateringen, waar Joop enkele weken eerder luidkeels als triomfator werd bejubeld schraapten nu opnieuw duizenden mensen de keel. 'Jopie-Jopie-Jopie' klonk het en Zoetemelk onderging de vele loftuigingen gelaten.

Langs het winderige, maar tijdens de prof­wedstrijd gelukkig droge, parkoers in Pijn­acker ging trouwens ook heel wat aandacht uit naar een andere publiekstrekker van de eerste orde: Eric Heiden. De veelvuldig schaatskampioen werd zowel voor als na de wedstrijd bestormd door jeugdige handteke­ningenjagers, maar kon in de koers niet bepaald imponeren. Hij zou uiteindelijk zelfs laatste worden.

Talent

Een andere Amerikaan, die velen echter niet eens opmerkten, verdiende eigenlijk meer aandacht. Want, al zat hij dan bij geen enkele ontsnapping, de aandachtige volgers in Pijn­acker konden wel degelijk zien, wat voor een talent de jeugdige Greg Lemond is. Ook al op het laatste moment aan de deelnemerslijst toegevoegd maakte de man, die twee jaar geleden bij de junioren nog wereldkampioen werd en door zijn huidige ploegmakker Bernard Hinault zelfs als zijn opvolger wordt genoemd, een sterke indruk.

Nadat allereerst een groep van zestien profs heel even op avontuur was geweest, viel al na tien van de zestig ronden een eerste echte ontsnapping te noteren. Gerrie Knetemann, Jan van Houwelingen, Hans Vonk, Theo Smit en Hennie Kuiper sprongen weg. Daniel Willems, Roelof Groen, Rudy Pevenage, Gerrie van Gerwen, Ad Wijnands en Wim de Ruiter gingen vijf doorkomsten later in de achtervolging en sloten aan.

Hans Langerijs en Jan Aling lieten het daar niet bij zitten en mede onder de impulsen van dit duo was er acht kilometer verder weer sprake van een algehele hergroepering. Waarna Jos Lammertink het probeerde. Strijdlustig pakte hij vijfentwintig seconden voorsprong, kreeg vervolgens gezelschap van Gerrie van Gerwen en Gerrie Knetemann en drie kilometer verder weer van de hele groep.

Daarna was het de beurt aan Hans Vonk, Adri van der Poel, Noel de Jonckheere, Bert Oosterbosch en Ad Wijnands. Meer dan een halve minuut pakte dit vijftal, totdat Gery Verlinden de achterstand in z'n eentje over­brugde. Toen later ook nog Daniel Willems, Fons van Katwijk en Peter Zijerveld aansloten vond de grote groep het welletjes en vijftien ronden voor het einde was er dan ook op­nieuw sprake van een compleet peloton. Diverse demarrages volgden, maar geen enkele renner kon wegkomen.

Totdat, met nog zeven toeren te gaan, Zoetemelk, die al kilometers lang voorin het peloton zat, aanzette voor een 'jump'. De reactie van Theo de Rooy, Adri van Houwelingen, Hans Langerijs, Peter Zijer­veld, Bert Oosterbosch en Martin Rietveld kwam to laat. AI kwamen Smit en Van Houwe­lingen in de finale toch nog erg dichtbij.

'Ik zat er toen even doorheen,' verklaarde Zoetemelk later. 'Het was immers zwaar ge­noeg geweest. Gelukkig hadden die anderen daar ook last van en kon ik met een slotoffen­sief de voorsprong tot op de streep vast­houden.' Achter Zoetemelk was de tweede plaats voor Theo Smit, die in de spurt Adri van Houwelingen klopte. Theo de Rooy bleef voor de vierde plaats Bert Oosterbosch, Hans Langerijs, Peter Zijerveld en de honderd meter teruggevallen Martin Rietveld voor. Jos Lammertink en Jos Schipper trapten nog ruimschoots voor het peloton naar de negen­de en tiende plek. Tekst: Guido Bindels

0

PIJNACKER. ( 1981.08.22 )

0

Beroepsrenners:

 

1

Joop Zoetemelk

Germeny l'Eveque (Fra);

2

Theo Smit

Badhoevendorp;

3

Adrie van Houwelingen

Heeselt;

4

Theo de Rooy

Spaubeek;

5

Bert Oosterbosch

Oudenbosch;

6

Hans Langerijs

Blokker;

7

Peter Zijerveld

Alphen aan den Rijn;

8

Martin Rietveld

Rotterdam;

9

Jos Lammertink

Wierden;

10

Jos Schipper

Kwadendamme;

11

Hans Vonk

Arnhem;

12

Willy Maessen

Maasbracht;

13

Adrie van der Poel

Hoogerheide;

14

Henk Lubberding

Voorst;

15

Hennie Kuiper

Putte;

16

Wies van Dongen

Breda;

17

Cees Priem

Wemeldinge;

18

Peter Heeren

Sint Willebrord;

19

Johan van der Velde

Rijsbergen;

20

Wim de Ruiter

Kwadendamme;

21

Ger Mak

Rotterdam;

22

Harry Hoffmans

Moergestel;

23

Johan van der Linden

Belgie;

24

Jacques van Meer

Wouw;

25

Vester Aarts

Kruiningen;

25

Gerrie Knetemann

Huijbergen;

27

Roger Young

Amerika;

28

Fred van Dongen

Breda;

29

Richard Bukacki

Belgie;

30

Martin Havik

Strijen;

0

Amateurs:

 

1

Peter Hogervorst

Pijnacker;

2

Wil van Montfoort

Lopik;

3

Rob Borst

Haarlem;

4

Jan van Rossum

Den Haag;

5

Henk van Weers

Den Haag;

6

Ger Slot

Alkmaar;

7

Axel Hermans

Katwijk;

8

M. van Baak

Montfoort

9

Huub de Vries

Haarlem;

10

Jan Brinkman

Rotterdam;

10

Ron Snijders

Zwanenburg;

11

Ton Vrolijk

De Lier;

12

Jan Sparnaaij

Aalsmeer;

13

Gerrit Pronk

Scheveningen;

14

Ron Smit

Haarlem;

15

Wim Liebrechts

Vlaardingen;

16

Hennie van Lent

Zwanenburg;

17

Nico Toussaint

Naaldwijk;

18

William van Rijswijk

Rijswijk;

20

Steve Wellington

Engeland;

0

Junioren:

 

1

Wim den Hoedt

Ridderkerk;

2

John Leijs

Oud-Gastel;

3

Jan van Dalen

Den Haag

4

R. van de Hoeven

Poeldijk;

5

Renger van den Heuvel

Apeldoorn;

6

Jan Hogervorst

Pijnacker;

7

E. Poffers

Assendelft;

8

Bob Rijkenburg

Amsterdam;

9

Mathieu Hendriks

Berkel en Rodenrijs;

10

M. Eyckelhof

Leidschendam;

0

Liefhebbers/Veteranen:

 

1

Ben van de Heuvel

Haarzuilen;

2

Wim Wielhouwer

Sommelsdijk;

3

Frans van de Helder

Gouda;

4

Rien van Lienden

Zoutelande;

5

J. van de Weijden

Nieuwveen;

6

P. Kooijman

Leiden;

7

W. Becx

Rotterdam;

8

Gerrit Kleinveld

Lisse;

9

J. van Putten

Zoetermeer;

10

D. den Adel

Waddinxveen;