OOSTVOORNE.(1981.07.11)

Cees den Hartog: eerste zege in tien jaar

Ambachts wielerdagje in Kruininger Gors

Van onze verslaggever WIM HUISMAN

Stralend, alsof hij zo Juist de hoofdprijs' uit de lotto had ontvangen, glipte Cees den Hartog over de streep in de traditioneel zware ronde van het Kruininger Gors. Nooit eerder was het hem gelukt, al was het maar in een eenvoudige clubontmoeting, een koers als nummer één af te sluiten, maar zaterdag liet hij zich de unieke mogelijkheid niet ontglippen.

M'n eerste overwinning sinds ik de wielersport beoefen", jubelde de 23-jarige Ambachter naderhand in de microfoon van enthousiaste Mels dé Kievit, „Zoetemelk heeft er tien jaar over gedaan voor hij de Tour won, nou ik om één wedstrijd te winnen. Het zat er overigens een. beetje in. Niet dat ik vandaag formidabel fietste, maar de laatste weken draaide ik uitstekend. Ik finishte steeds rond de tiende plaats". En een tikkeltje verbaasd: „Toen wij de voorlaatste ronde (van 2,5 km) de dijk opdraaiden, nam ik de kop over. Dat ging blijkbaar zo hard, want ik zat ineens los. los. Een échte ontsnapping was het eigenlijk niet eens". „Ja, wie verwacht nou zoiets? Den Hartog, wint nóóit. Ik dacht: die pakken we wel terug", filosofeerde Ton Griep na afloop, „en dan had ik gewonnen. Ik was tenslotte de snelste in 't kopgroepje, weet ik zeker". Cees den Hartog profiteerde dankbaar van die weifelende situatie („Theo Hogervorst zei net nog: ik heb me vergist in je") in de wetenschap dat z’n sprintkwalitelten ontoereikend zouden zijn voor een triomf en koos, nadat kort daarvoor een eerdere poging was gestrand, voor een alles-of-niets uitval. En al bleef de kloof angstig klein, de zes „tikken" winst waren wél voldoende voor de huldiging, een primeur in z’n leven.

De andere vluchters (René den Boer, Cor Roskam, John Trouw, Ton Griep, Piet de Groot, Bep Zaal, Theo en Peter .. Hogervorst) verslikten zich dus gezamenlijk in de goklust, van Den Hartog (doordeweeks werkzaam in de groente- en fruitsector) die na zon dertig kilometer aansluitlng, vond bij de al meteen vertrokken „sneltrein" waaruit Leen den Hartigh door materiaal pech als enige passagier afhaakte en die tijdens de apotheose ernstig bedreigd door een tientaljagers. Dat deerde Cees den Hartog, gewend als hij is te verliezen, bitter weinig. Als geen ander kerft hij z’n bescheiden positie in het peloton. Verklaart: „Ik kan vrij aardig mee in de criteriums. Meestal pak ik m'n prijsje en soms rijd ik een korte uitslag. Al heb ik wèl 'ns bij mezelf gedacht: zou ik nou nooit 'ns kunnen winnen? Het Ambachtse wielersucces was compleet, want eerder op de middag zegevierden Den Hartogs plaatsgenoten Hans Lap en Pleun Stout bij de liefhebbers/veteranen in het

0

OOSTVOORNE.(1981.07.11)

 

0

Amateurs:

 

1

Kees den Hartog

Hendrik-ido-Ambacht;

2

Piet de Groot

Hazerswoude-Dorp;

3

Ton Griep

Spijkenisse;

4

Theo Hogervorst

Pijnacker;

5

John Trouw

Piershil;

6

Peter Hogervorst

Pijnacker;

7

Cor Roskam

Oostvoorne;

8

Bert Zaal

Hazerswoude;

9

RenÚ den Boer

Vlaardingen;

10

Krijn Sint Nicolaas

Dordrecht;

11

Jan de Groot

Langerak;

12

Nap Hage

Sint Maartensdijk;

13

Jan Klomp

Giessenburg;

14

Ton Koop

Schipluiden;

15

Jaap Sint Nicolaas

Dordrecht;

16

Jan Zuidweg

Krimpen aan den IJssel;

17

Arie Overbeeke

Dordrecht;

18

Wil van Montfoort

Lopik;

19

A. Korthout

Maassluis;

20

Keijzer

Werkendam;

0

Liefhebbers.01e serie:

 

1

Hans Lap

Hendrik-ido-Ambacht;

2

Piet Nobel

Krimpen aan de Lek;

3

Richard Tuijl

Breda;

4

M. Kompeer

Rotterdam;

5

Hans Ket

Rotterdam;

6

Peter Legierse

Achthuizen;

7

John Martin

Hoek van Holland;

8

Joop Vos

Spijkenisse;

9

Jack Merrienboer

Oud-Gastel;

10

J. Keijzers

Bergen op Zoom

0

Liefhebbers.02e serie:

 

1

Pleun Stout

Hendrik-ido-Ambacht;

2

Gerrit Kleinveld

Lisse;

3

T. Scholten

’s-Gravendeel

4

Wim Wielhouwer

Sommelsdijk;

5

M. van Brussel

Oude Tonge

6

Leo Wassenburg

Nieuw-Vennep;

7

Wim Brouwers

Capelle aan den IJssel;

8

Frans van de Helder

Gouda;

9

H. Hogervorst

Monster;

10

W. Veenboer

Nieuwkoop: