OMLOOP VAN DE KRIMPENERWAARD.(1981.08.15)

KRIMPENERWAARD voor BERRY ZOONTJENS

Grijnzend drukten sponsor Vile en winnaar Berry Zoontjens elkaar de hand. In het kamp van Driessen Stoffen-Galli-Agu Sport had men er dui delijk plezier in. “Vanmorgen", verduide­lijkte Vile de extra feesstelijke stemming na de triomf van Zoontjens in de Omloop van de Krimpenerwaard", heb ik zelf de wedstrijd van de liefhebbers meegereden. Ziet Berry me finishen in het peloton. Meteen roeptie: als u die koers zo maar in de groep kunt uitrijden, moet ik vanmiddag toch zeker gaan winnen. Daar houd ik je aan, antwoordde ik. En je ziet het: het is nog gelukt ook."

Berry Zoontjens dus als opvolger op de erelijst van o.a. Adri van der Poel (1980), Pim Bosch (1979) en Ad Wijnands (1978). De organiserende Waardrenner kon er tevreden over zijn, want Zoontjens is nog altijd een van Nederlands betere amateurs. De 21-jarige Tilburger heeft alleen duidelijk gekozen. Zijn studie (HTS) vindt hij belangrijker dan het wielrennen. „In februari ben ik met een stage begonnen. Daardoor heb ik dit seizoen gewoon weinig tijd gehad om te trainen. En dat betekent auto­matisch dat je in het voorjaar er maar heel moeilijk tussen komt. De laatste weken is het iets rustiger. Je ziet het, wat extra trainingsuren en ik ben er weer. Al geldt nog altijd dat ik eerst mijn studie afmaak. Daarna wil ik best proberen om als coureur een prof-contract te verdienen."

Net als de Omloop van de Braakman (die Berry vorig jaar won) is de Krimpenerwaard voorlopig dus een incidenteel Zoontjens succes. Wel een zege overigens die past in zijn carriers, want Zoontjens won in Schoonhoven niet “zo maar" een spurtje, nee, hij had er zo'n 65 km lang keihard voor moeten knokken om, met drie vluchtmakkers, op de meet tenslotte de aandringende achtervolgers nog dertien seconden voor te blijven.

De slag vioepas laat in de Krimpenerwaard, waar op het nieuwe parkoers (langer, maar nog altijd zonder een sterke wind niet lastig genoeg om het spel echt uit elkaar te schudden) Wil van Montfoort voor eigen publiek de eerste van de twee “lussen" domineerde. Hij ontbrak in vrijwel geen enkele ontsnapping, maar bereikte er maximaal z'n veertig “tikken" voorsprong mee.

Interessant werd het pas na 100 kilometer. Nog voor de Lekdijk voor de tweede maal opdoemde kozen Zoontjens en Nap Hage de aanval. Opnieuw een Hage dus. De 'broer van Keetie, Bella en Heleen debuteert dit jaar in het shirt van Mako-cleaning bij de amateurs. Verdienstelij'k zelfs want hij won al tweemaal.

De twee leiders kregen snel gezelschap van de Britse Jan van Erp-pion Steve Jones en van streekrenner Martin Lexmond, 20 jaar pas, afkomstig uit Gouda en opgenomen in de formatie, van Atlas Deuren. Binnen tien kilometer was de winst opgelopen tot twee minuten. Na 120 kilometer was het verschil zelfs 2.20 minuten. De rest, opgehouden nog door een valpartij midden in de groep, kon het vergeten.

Of toch niet? Want al hadden de meeste amateurs er met het warme weer weinig zin in (een handvol stapte bij de eerste passage van Schoonhoven gewoon af alsof ze een trainingsrit onderbraken) sommigen dachten toch nog aan de organisatoren en de volgers. Slendebroek bijvoorbeeld. En zijn ploeggenoot Moons. Met altijd ijverige Van Rijslbergen, Manders en Vaanhold brachten zij de tegenactie op gang. Havik, Dries Klein (als gastrenner bij Batavus om, nu Gazelle ontbrak, toch wat kilo­meters te maken die hij stralks in Praag wellicht nodig heeft), De Brons, Bartol, Krijn Sintnicolaas, Van Asten, Van Dijk, De Groot, Hardeman, de Brit Ridge, Stroosnijder, Van Loon, Ver­schuur, Pim Bosch en Kroone haakten aan. Met nog 25 kilometer to gaan was de kloof twee minuten. Al werd dat snel minder.

Zienderogen naderden de twintig jagers. Bij het bord 10 kilo­meter was er nog 45 seconden nadeel. Zou dan toch de ijver van de durvers niet worden beloond. Het scheelde weinig. Maar „gerechtigheid" geschiedde. De groep, met rappe Klein en Bosch vooraan, bleef steken op nauwelijks honderd meter. In de laatste kronkelingen kwam Zoontjens zelfs nog iets verder weg.

Hij liet de anderen (Hage moest er in de laatste meters af, maar bleef nog vierde) royaal voor. Ook Jones, die voor ongerustheid in het Driessen-front zorgde. Zoontjens: Hij kwam niet al te vaak op kop. Sloeg nogal eens over. En ik wist dat hij in een prima conditie uit een Belgische rittenkoers kwam. Dus daarom was ik nogal bang voor hem". Maar noch Jones, noch Lexmond, die als derde bij de huldiging werd betrokken, hadden antwoord op Zoontjens eindgalop. De sterkste won. Tekst:Henk Kruithof

0

OMLOOP VAN DE KRIMPENERWAARD. ( 1981.08.15 )

0

Amateurs:

 

1

Berry Zoontjens

Tilburg;

2

Steven Jones

Bergeijk (Eng);

3

Martin Lexmond

Gouda;

4

Nap Hage

Sint Maartensdijk;

5

Dries Klein

Ter Apel;

6

Pim Bosch

Gorinchem;

7

H. Vaanhold

Haaksbergen

8

Frank Moons

Mierlo-Hout;

9

Henk Havik

Zaandam;

10

Wim Bartol

Roden;

11

Karel de Brons

Utrecht;

12

A. van Asten

Valkenswaard

13

Tiny van Rijsbergen

Sprundel;

14

H. van Dijk

Veenendaal

15

Henri Manders

Drunen;

16

Anjo van Loon

Oosterhout;

17

Jan de Groot

Langerak;

18

Krijn Sint Nicolaas

Dordrecht;

19

Jannes Slendebroek

Geldrop;

20

Wim Kroone

Schoonhoven;

21

Martin Stroosnijder

Kruiningen;

22

Jos Verschuur

Maastricht;

23

G. Herdsman

Doorn;

24

P. Ridge

Engeland

25

Bert Wekema

Peize;

26

Jacob Sint Nicolaas

Dordrecht;

27

Hans Daams

Valkenswaard;

28

J. van de Leaden

De Bilt

29

Piet Versteeg

Giessenburg;

30

Piet Versteeg

Giessenburg;

0

Liefhebbers:

 

1

Ger Stiegelis

Dordrecht;

2

Frans van de Helder

Gouda;

3

Theo Vierling

Hoogvliet;

4

Piet Nobel

Krimpen aan de Lek;

5

S. Hoogeveen

Aarlanderveen;

6

Gerrit Plieger

Ameide;

7

Leo Wassenburg

Nieuw-Vennep;

8

M. Kompeer

Rotterdam;

9

Wim Vlaanderen

Maarssen;

10

Hans Ket

Rotterdam;

11

Martie Verstegen

Uden:

12

C. Valkenburg

Veenendaal

13

Ad van de Burg

Noordwijkerhout;

14

Gerrit Kleinveld

Lisse;

15

T. van Dijk

Zoetermeer;

16

P. Bouterse

Nieuw-Vennep;

17

S. van de Heijden

Opheusden;

18

Ben Hoefsloot

Maassluis;

19

Cees van de Linde

s-Gravendeel;

20

Mario Rademaker

Zeist;