LEIDERDORP.(1981.05.14)

Willigenburg wint in Leiderdorp

Dick Willigenburg was tenslotte de gehele concurrentie te snel af. Nadat Karel Teeuwen de spurt van de kopgroep uit de wielerronde van Leiderdorp had aangetrokken zat de Leusdenaar in de ideale positie om zijn slag te slaan. Harren en Moorman poogden met einige sjouw en trekwerk Willigenburg nog te stuiten, maar zij kwamne niet meer over hem heen.

Dat was de verrassende ontknoping van een verder vrij tamme wielerronde van het winkelcentrum Santhorst, waar de beslissing zo halverwege koers viel met de ontsnapping van in totaal elf man uit het 92-koppige peloton.

De weer uiterst actieve Karel Teeuwen was de katalysator bij deze beslissende vluchtpoging. Teeuwen was op het snelle klinkerrondje al achter vrijwel alle demarrages aangegaan, probeerde het vervolgens zelf nog maar eens een keer en met succes, al kreeg hij wel de nodige renners in zijn kielzog mee. In eerste instantie was het gat t.ov. het peloton nog niet zo groot, waardoor o.a Henny van Lent nog naar de koplopers toe kon rijden, maar toen een echte achtervolging niet uit de verf kwam konden de vluchters de voorsprong tot onoverbrugbare proporties uitbouwen.

De grote verliezers waren daarbij de kanshebebrs Gerrit Ratterman en Nico Toussaint die de slag volledig misten. De andere favorieten pedaleerden wel in de voorste gelederen mee. Voorop sleurde Karel teeuwen er flink aan, een rijden waarmee hij zich van de leidersprijs ( de prijs voor diegeen die het meest als eerste de finishlijn passeert) verzekerde. Wegkomen was er voor de man uit Zilk echter niet bij.

De concurentie weet na Teeuwen sensationele doorbraak in het vorige seizoen nu wat voor vlees men in de kuip heeft en houdt de Bollenstreek-coureur in elke koers naauwlettend in de gaten. Tijdens de finale probeerde Teeuwen, na het opdoeken van de Superia-ploeg rijdend voor de Slikker-equipe, het nog een keer, maar yevergeefs; Van kop af de spurt winnen was er ook niet bij, daarvoor hadden de 80 kilometers de anderen nog niet genoeg afgemat. Als eerste kwam Teeuwen de bocht naar de finish door, waarna vijf man hem overstaken en Willigenburg tenslotte de rapste was, voor oud-junioren kampioen Ab Harren en Rick Moorman.

Amateurs: 1. Dick Willigenburg, Leusden; 2. Ab Harren, Haarlem; 3. Rick Moorman, Amsterdam; 4. R. Hacken, Zaandam; 5. Hennie van lent, Zwanenburg; 6. Karel teeuwen, De Zilk; 7. Peter Hogervorst, Pijnacker; 8. M. lexmond, Gouda; 9. Wim Koenen, Zandvoort; 10. J. Tromp, Leusden; 11. Ko Zomer, Schermerhorn; 12. Nico Toussaint, Naaldwijk; 13. Gerrit Ratterman, Mijdrecht; 14. A. Kraan, Gouda; Jan zwaan uit Voorschoten was met een 18e plaats de beste Swift-renner

Dat snelle rondje toch minder selektief was dan verwacht werd bleek wel bij de koers voor de junioren. Gedurende de 60 kilometers bleef het veld praktisch geheel bijeen. Aleen Matthieu Hermans uit Drunen slaagde er vlak voor het einde in om nipt aan de greep van het poloton te ontsnappen. Deze renner uit de nationale selectie werd dan ook op knappe wijze winnaar. In de massaspurt van het peloton was Aldo de Ruig uit s-Gravendeel de snelste voor Gerrit Rutten uit Den Bosch. De voor het thuisfront rijdende Jan van Straaten kon zich voor de spurt niet in een goede positie laveren en moest met een 18de stek genoegen nemen. De eerste zes bij de junioren waren:

Junioren: 1. Matthieu Hermans, Drunen; 2. Aldo de Ruig, s-Gravendeel; 3. Gerrit Rutten, Den Bosch; 4. B. Rijkenberg, Amsterdam; 5. T. Schouten, Eindhoven; 6. M. Eijkelhof, Leidschendam; 7. J. van Daalen, 8. M. Wiese, 9. P. Kauwers, 10. R. Breeman.