KRIMPEN AAN DEN IJSSEL.(1981.09.01)

Gerard Ratterman waagt en wint

Van onze medewerker WIM WEEDA

Terwijl iedereen langs het parcours van de Ronde van Krimpen aan den IJssel zich al bij een massaspurt had neergelegd, perste de oersterke Gerard Ratterman (27) in de laatste kilometers alles uit zijn body en won met luttele meters voorsprong voor het toen uiteengetrokken peloton. Deze Grote Prijs Becks Bier was de zevende seizoenoverwinning van de Mijdrechter.

Het heeft weinig gescheeld of Krimpen had dit jaar niet zijn traditionele wielerronde gehad. Een wat tanende belangstelling bij de mannen die dit jaarlijkse wielergebeuren van de grond moeten krijgen, was daar; de oorzaak van. Maar door het vele werk dat Rinus Ponsen en Daan van der Voet op zich namen, was het mogelijk om de Ronde in samenwerking met. Het `Vrije Volk' en de Rennersclub De Waardrenner alsnog op de kalender te krijgen. Nu eens niet op zaterdag en niet op het bekende ons inziens selektievere parcours van voorgaande jaren, maar aan de andere kant van Krimpen aan de parkzoom.

Werklust

Dat het bijna een massaspurt tussen ruim vijftig renners dreigde te worden, was niet te wijten aan vier renners die een dusdanige werklust aan de dag legden, dat ze meer dan 50 van de 83 te rijden kilometers op kop reden. Dat waren Harry de Boer, Johan Lieverts, John Trouw en de Duitser Michael Pape, die een maximale voorsprong van bijna een minuut vergaarden.

In het peloton deden o.m. Jan Zuydweg, Jan Klomp, Theo Hogervorst, Jan en Piet de Groot, Johan Kuiken en Krijn Sintnicolaas erg veel moeite om er bij het logge peloton de vaart in te houden, maar dat leverde pas in de

slotfase rendement op.

De top-vier acteerde wat moeizamer en Harry de Boer zag zich genoodzaakt de verslappende Duitse Pape, die zijn deel van het werk niet meer deed, terug naar het peloton te verwijzen. Maar ook de drie anderen konden het

niet klaren. Met nog twaalf ronden op het bord, waarvan er door de Jury vanwege de invallende duisternis nog vijf werden geschrapt, vielen ze ten prooi aan het peloton. „Ik zag het niet zo zitten met al die rappe mannen", aldus winnaar Ratterman, „want er waren er beslist bij die sneller zijn dan ik en daarom heb ikin de laatste kilometers maar alles of niks gespeeld. En met succes.". Het peloton leverde een heel lange spurt af waarbij de snelle Pim Bosch van te ver moest komen om nog krachten over te hebben om Jan Klomp van de tweede plaats, de zoveelste voor de kleine Giessenburger, af te houden.

0

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL. ( 1981.09.01 )

0

Amateurs:

 

1

Gerrit Ratterman

Mijdrecht;

2

Jan Klomp

Giessenburg;

3

Pim Bosch

Gorinchem;

4

Gerrit Pronk

Scheveningen;

5

Piet de Groot

Hazerswoude-Dorp;

6

Ton de Vos

Rozenburg;

7

Kees den Hartog

Hendrik-ido-Ambacht;

8

W. van Montfort

Lopik

9

R. Leitkoff

Duitsland;

10

Krijn Sint Nicolaas

Dordrecht;

11

Ad Kraan

Gouda;

12

Ruud Groen

Baarn;

13

Johan Kuiken

Bosschenhoofd;

14

Th. K÷nig

Duitsland;

15

Wim Kroone

Schoonhoven;