HONSELERSDIJK.(1981.07.08)

Teun van Vliet komt net te laat

Alex Jansen eerste in ronde van Honselersdijk

Het is moeilijk bescheiden te blijven, maar het is bijna even zwaar om jurylid te zijn bij de KNWU. Vorige week al, in de compleet verregende ronde van Maasdijk, werd dat heel wat mensen duidelijk. En gisteren, in Honselersdijk, merkten nog meer toeschouwers dat.

Bijna gelijktijdig passeerden immers Alex Jansen en Westlander Teun van Vliet de eindstreep. Het verschil was met het blote oog vrijwel niet waar te nemen, Maar toch moets de jury, die niet kon terugvallen op een fotofinish-apparatuur, een triomfator aanwijzen. Een moeilijke taak, maar de mannen van de KNWU deden het toch unaniem. Tot grote ergernis van Teun van Vliet kozen zij Alex Jansen als winnaar. En die was daar natuurlijk maar wat blij mee.

“Teun van Vliet kwam net te laat”, lachte de man, voordat hij de bloemen en kussen van ronde-miss Karin Westhoff in ontvangst nam. “Onzin”, wierp Teun van Vliet tegen, “volgens mij was ik net op tijd”. Wat Teun ook protesteerde, de jury bleef bij haar beslissing, zodat Alex Jansen, de leider van het Westlandsche Courant-klassement, Bram Jouvenaar tot op één punt kon naderen.

De vele toeschouwers langs het parcours in Honselersdijk waren overigens getuige van een bijzonder snelle en levendige koers. En Dirk van der Pol, die samen met Dirk van Staalduinen het organisatiecommité van deze ronde vormt, had dan ook alle reden om een tevreden man te zijn. En zeker niet alleen, omdat het weer deze keer eens niet, zoals in Maasdijk, spelbreker was.

“Wat heb ik vandaag genoten”, zei de kwieke zeventiger dan ook. “en wat was er weer een hoop publiek. Dat geeft de burger moed. De oude tijden herleefden vandaag voor mij een beetje. Ja, ik ben een gelukkig man”.

Een van de personen, die er meteen al voor zorgde, dat niet alleen Dirk van der Pol, maar ook nog ettelijke duizenden mensen langs de kant genoten van een stevig brok wielerspektakel was ‘dolle’ Dries van Wijhe. Fietsend op zijn vaste verzet ‘gooide’hij de koers meteen al open. Hij kreeg Teun van Vliet, Ton Griep, Alex Jansen, Michel Meere, Hennie Rovers, de Engelsman Shand en Theo Appeldoorn mee en dit achttal was er de oorzaak van, dat er heel wat afvallers genoteerd konden worden.

Van Baak, Westrus, De Boer, Koop, Hans van Rossem en Theo Hogervorst aren de ersten, die de achtervolging op de acht koplopers inzttten. Takens en weer Van Baak en De Boer, probeerden het later nog eens. Evenals Schuurman, Hus, Den Hartog en Peter Hogervorst. Meere en Appeldoorn waren de ersten, die voorin even het hoge tempo niet meer konden volgen. De Brit Shand, die vorige week ook al in Maasdijk imponeerde reed lek en kon meteen de douches opzoeken.

Steeds meer groepjes vormden zich op het fraaie parcours en halverwge reden nog zeven man op kop, met daarachter Takens en Van Baak en daar weer achter een peloton van twaalf man. René Koppert en Gerrit Solleveld hadden de slag gemist en meer dan een twintigste plek zat er voor nationaal kampioen Koppert dan ook niet meer in.

Michel Meere was na Shand de tweede, die uit de kopgroep wegviel, waarna Alex Jansen, Teun van Vliet en hennie Rovers demarreerden. En met succes, want dit trio bleef tot op de streep vooruit rijden. Terwijl iedereen zich tenslotte opmaakte voor een huldiging van Teun van Vliet (Dirk van der Pol: “Hij is net als ik een geboren Maaslander”) sloeg Alex Jansen verrassend toe. Teun van Vliet bleef met de kater van een tweede plaats achter en hennie Rovers werd derde.

Gerrit Ratterman, de renner, die twee seizoenen geleden het Westlandsche Courant-klassement op zijn naam schreef werd knap vierde. En Cor Schuurman werd met honderd meter voorsprong op Bram Jouvenaar en Peter Hogervorst vijfde. Theo Hogervorst eindigde dit keer één plaats achter zijn broer en werd dus achtste.

Junioren

Gerrit Rutten imponeert weer

Opnieuw imponeerde tijdens de juniorenkoers Gerrit Rutten. Evenals vorige week in Maasdijk, toen de coureur uit Den Bosch samen met Nico van der Klundert voorop reed, vervolgens ten val kwam en de daardoor opgelopen behoorliojke achterstand bijna overbrugde, maakte Rutten ook in Honselersdijk de beste indruk. Dit keer leverde het hem echter de enige plaats op, die hij verdiende, de eerste.

Rutten, die aan het einde van dit seizoen naar de amateurs overstapt en al onderdak heeft gevonden bij de gastrennersvereniging Driessen, probeerde in de laatste ronde uit een vijf man sterke kopgroep weg te springen. Zijn medevluchters (Frank Pirard, John Eggers, Jan Hogervorst en André van der Lugt) waren echter attent. “Toen ik niet wagkwam, dacht ik, dat ik was geklopt””, bekende Rutten na de huldiging. “Ik kwam op kop door de laatste bocht en verwachte elk moment, dat Frank Pirard mer zou passeren.”

Dat gebeurde echter niet, in de eindspurt bleef Gerrit Rutten tot zijn eigen verbazing Pirard, die voor Eggers, Jan Hogervorst, die opnieuw een goede wedstrijd reed en Van der Kugt, tweede werd, de baas. Hetgeen hem voor de vierde keer dit seizoen de bloemen en kussen van de rondemiss (in dit geval Karin Westhoff) opleverde. Leo van Beusichem werd in deze opnieuw bijzonder strijdlustige en zware juniorenkoers tiende en Chris Koppert trapte naar de vijftiende plek

Dames

Petra de Bruin niet te stuiten

Bij de dameskoers ging alle aandacht uit naar één renster; Petra de Bruin, die op een werkelijk formidabele manier bewees weer helemaal terug te zijn. Al meteen na het startsignaal sprong de Nieuwkoopse, die in 1979 in Valkenburg nog wereldkampioene werd, vorig jaar tijdens de nationale kampioenschappen een sleutelbeen brak en daarna lange tijd niet meer haar oude vorm terug vond, weg uit het peloton.

Terwijl achter haar ploeggenote Wil Bezemer de koers controleerde presteerde Petra de Bruin, wat maar erg weinig mensen kunnen. In haar eentje ztte zij het steeds meer in stukken scheurende peloton op een ronde achterstand. Ze ‘dubbelde’ groep na groep en sprong telkens weer meteen weg. “Het ging inderdaad bijzonder goed”, lachte De Bruin, die nig maar net terug is uit Amerika, waar zij deelnam aan bijzonder zware etappekoers. “Dat geeft eindelijk weer moed voor de wereldkampioenschappen. Als ik deze vorm tenminste nog ietjes kan verbeteren.”

Achter Petra de Bruin, die dus door niets en niemand was te stuiten, fietste Betsie van IJken naar de tweede plaats en werd Nel Streef derde. Ted Storm uit ’s-Gravenzande werd negende, Stella van Kuyen uit Naaldwijk elfde en Nel Vollebregt uit Wateringen negentiende.

0

HONSELERSDIJK.(1981.07.08)

0

Amateurs:

 

1

Alex Jansen

Leiden;

2

Teun van Vliet

Maasland;

3

Henny Rovers

Roosendaal;

4

Gerrit Ratterman

Mijdrecht;

5

Cor Schuurman

Breukelen

6

Bram Jouvenaar

Den Haag;

7

Peter Hogervorst

Pijnacker;

8

Theo Hogervorst

Pijnacker;

9

Gerrie Sint Nicolaas

Dordrecht;

10

Wim Hus

Scheveningen;

11

Ton Griep

Spijkenisse;

12

Huub de Vries

Haarlem;

13

Kees den Hartog

Hendrik-ido-Ambacht;

14

M. van Baak

Montfoort

15

Gerry Takens

Haren;

16

Dries van Wijhe

Oosterwolde;

17

Michel Meere

Alphen aan den Rijn;

18

Theo Appeldoorn

Roosendaal;

19

Cees Lazeroms

Hoeven;

20

RenÚ Koppert

Poeldijk;

0

Junioren:

 

1

Ger Rutten

Den Bosch;

2

Frank Pirard

Breda;

3

John Eggers

Ridderkerk;

4

Jan Hogervorst

Pijnacker;

5

Arie van de Lugt

Vlaardingen;

6

Jeroen Vermunt

Breda;

7

Wim den Hoedt

Ridderkerk;

8

Pascal Kolkhuis-Tanke

Breukelen;

9

John Leijs

Oud-Gastel;

10

Leo van beusichem

Maasdijk

15

Chris Koppert

Poeldijk;

0

Dames:

 

1

Petra de Bruin

Nieuwkoop;

2

Betsy van IJken

Baarn;

3

Nel Streef

Nieuw-Lekkerland;

4

Jolanda den Hoedt

Ridderkerk;

5

Sandra de Neef

Rotterdam;

6

Joke Barnhorn

Haarlem;

7

Corrie Oosterwaal

Vlijmen;

8

Connie Meijer

Vlaardingen;

9

Ted Storm

s-Gravenzande;

10

Els van Leeuwen

Lisse;

11

Stella van Kuijen

Naaldwijk;

19

Nel Vollebregt

Wateringen;