HEERJANSDAM.(1981.05.02)

Jan de Groot: routine telt

Van onze medewerker WIM WEEDA

Van een „aanstormende wielerjeugd" is op de criteriums in deze contreien nog niet zo veel te merken. Na donderdag in de Ronde van Feijenoord winst voor de 30-jarige Jan Klomp, was het zaterdag in Heerjansdam zijn leeftijd en streekgenoot Jan de Groot die de bloemen voor zich opeiste.

In Heerjansdam, waar voor de twaalfde keer de ronde werd georganiseerd en de rennérsclub Barrhopoort, in samenwerking met het plaatselijk wielercomité,  de zaakjes weer goed voor elkaar had, zaten er niettemin toch ook weer jongeren voor een plaats op de eerste rij in het peloton. Na 23 km viel de slag toen een groepje van vier renner zich losmaakte; Twee routiniers Jan de Groot en Wim Lugtenburg, en twee jongeren, Jan van Wijk uit Haarlem en Arie Kamsteeg uit Aalsmeer. De laatste greep kennelijk te hoog, maar Jan van Wijk, een 19-jarig talent uit de stal van BIK, deed het meer dan voortreffelijk.

Hij was het die voornamelijk het hoge tempo bepaalde en waaraan tenslotte Kamsteeg ten offer viel. De groep kwam in de tweede helft van de koers aardig op drift en toen zich een jachtgroep van veertien renners, vormde met o.m. Jan Klomp, Cor Schuurman. Van Montfoort, De Vries, Zuydweg, Borst, Griep en de sterk rijdende John Lourens — hij probeerde het enkele ronden in zijn eentje en bracht toen de achterstand terug tot 19 seconden—leek de poging van hét kwartet koplopers tot mislukken gedoemd. Doch Kamsteeg werd als ballast over boord gezet en op slag kwam het tempo er bij de drie weer in. In de achtervolging bleek de groep te groot voor eendrachtige sa-menwerking en ook dat werkte het succes van de koplopers, die  hun voorsprong weer tot meer dan een halve minuut zagen uitgroeien, in de hand.

Het werd nog spannend in de laatste kilometers, toen de drie vooraan zich gingen bekommeren om meeste reserves voor de slot meters. Uit het grote peloton raakte bovendien nog een groepje van zes renners op drift: René den Boer, Wim Hus en Cees van Bragt waren daarbij de grote animators. Onder al dat geweld slonk de voorsprong van het leidende trio tot 13 sec.

Kort voor het einde liet Jan de Groot zijn concurrenten ter plaatse en won vrij gemakkelijk. De Jonge Van Wijk, die kennelijk nog heel wat ervaring moet opdoen, finishte voor de vrij uitgebluste Wim Lugtenburg.

0

HEERJANSDAM.(1981.05.02)

0

Amateurs:

 

1

Jan de Groot

Langerak;

2

Jan van Wijk

Haarlem;

3

Wim Lugtenburg

Zuidland;

4

Frans van den Enden

Monster;

5

Jan Klomp

Giessenburg;

6

Rob Borst

Haarlem;

7

Louis van Wely

Vught;

8

Gerrie Sint Nicolaas

Dordrecht;

9

C. van Bragt

Langeweg

10

Dick Groen

Sint Pancras;

13

Huub de Vries

Haarlem;

14

Juan Carlos Merino

Spanje;

15

Wim Hus

Scheveningen;

0

Nieuwelingen:

 

1

John Talen

Spijkenisse;

2

Chris Koppert

Poeldijk;

3

Rob Hagemeijer

Den Bosch;

4

M. Duivesteyn

Naaldwijk;

5

M. van de Koolwijk

Den Haag;

6

Robin Kroes

Maasland;

7

Marcel Hofstede

Wateringen;

8

R. van de Hoeven

Poeldijk;

9

M. Hendricks

 

10

Peter Voshol

Nieuwerkerk aan de IJssel;