BATAVUS LENTERACE.(1981.03.14)

MONIQUE KAUFFMAN was JENNY DE SMET en PETRA DE BRUIN te snel af

En opeens was daar Monique Kauffman. Vijfhonderd meter voor de finish van de Batavus Lenterace, de openingskoers van het wegseizoen voor de dames, kwam zij op kop van het peloton, om die positie vervolgens niet meer af te staan. „Toen ik op dat lange rechte laatste stuk op kop kwam, ben ik zo hard mogelijk gaan fietsen", glunderde de Haagse meteen na haar triomf. „Een echte spurt was het dan ook niet. Daarvoor was het eigenlijk nog te ver. Ik verbaasde me zelf nog het meeste, dat er niemand meer over mij heen knalde, maar ik heb me toch ook wel helemaal gegeven. Me op dat laatste stuk totaal leeggefietst."

Met haar overwinning verraste de jonge Monique Kauffman niet alleen Jenny de Smet (tweede) en Petra de Bruin (derde), maar ook de volgers en ploegleiders. Temeer omdat ze enkele dagen daarvoor nog had deelgenomen aan een schaats-interland tegen Rusland, waarin ze als junior op de tweede plaats eindigide. Kauffman heeft, bijgestaan door Ria Visser, nog maar net een voortvarend schaatsseizoen achter de rug, waardoor ze op de fiets tot nog toe erg weinig kilometers heeft kunnen maken. Het moest daarom vooral voor de Belgische Jenny de Smet pijnlijk zijn geweest om te constateren, dat Kauffman desondanks al een enorm rappe aankomst in de benen heeft zitten.

Nadat De Smet twee jaar geleden in Valkenburg de wereldtitel in een directe confrontatie aan Petra de Bruin moest laten en vorig seizoen tijdens de eindspurt van de vijfde Lenterace op­nieuw door De Bruin werd geklopt, lukte het haar nu eindelijk eens om voor de Gazelle-renster te finishen. Het valt niet mee om dan te constateren dat er dan toch weer niet meer dan „maar" een tweede plaats inzit.

De organiserende stichting SOS en De Kampioen hadden voor hun zesde Lenterace eon fraai parkoers uitgezet. Na een val­partij, waaraan de Haagse Mary Dikken een forse hoofdwond over hield, in de eerste kilometers ging Leontien van der Lienden als eerste in de aanval.

Nog strijdlustiger dan Van der Lienden was Annie Verhoeven, die na twaalf kilometer op avontuur ging en het halverwege de koers nog eens probeerde. Ook toen ze later door materiaalpech ver terugviel bleef deze Verhoeven zich onderscheiden.

Hoewel regen en wind het de rensters bijzonder moeilijk maakten lukte het geen enkele groep om een behoorlijk gat te slaan. Els van Leeuwen en Conny Meijer werden evenals Jenny de Smet, Monique Kauffman en de Amerikaanse Petersen tot de orde geroepen. Na dertig kilometer was het peloton, waaruit Hennie Top met materiaalpech was weggevallen, dan ook nog compleet.

Hoewel vervolgens op de beruchte Maasdijk het langgerekte lint in diverse stukken brak, bleven de verschillen klein. Nadat Van der Lienden, Gottschal, Petersen, Verhoeven, Brouwer en de Belgische Van Huysse tevergeefs ontsnapt waren, probeerde Van Huysse het alleen. Tot in Den Haag toe bleef zij met kleine voorsprong voor de inmiddels wear groeiende eerste groep uit rijden, maar in de finale sleurde Leontien van der Lienden de achtervolgers toch weer bij Van Huysse.

Tot grote vreugde van Monique Kauffman, die bovendien het geluk had, dat Petra de Bruin „klem zat". ,Ik zat opgesloten", zuchtte de ex-wereldkampioene. ,Daarvoor kon ik pas te laat vol op de pedalen. Als de finish vijftig meter verder was geweest had ik het nog niet geweten."

Bella van der Spiegel-Hage, die ploegleidster is van Shimano, maar de Lenterace in een Beck's Bier trui reed, spurtte achter Kauffman, De Smet en De Bruin naar de vierde plaats.Tekst: Guido Bindels

0

BATAVUS.LENTERACE .( 1981.03.14 )

0

Dames:

 

1

Monique Kauffman

Kijkduin;

2

J. de Smet

Belgie;

3

Petra de Bruin

Nieuwkoop;

4

Bella van der Spiegel-Hage

Sint-Maartensdijk;

5

M. Hemmerdrecht

Belgie;

6

J. de Hoedt

Ridderkerk;

7

Betsy van IJken

Baarn;

8

Mieke Havik

Volendam;

9

Ted Storm

s-Gravenzande;

10

Nel Vollebregt

Wateringen;

11

Connie Meijer

Vlaardingen;

12

Annie Borckink

Eibergen;

13

J. Nijdam

Needs;

14

Anja Versluis-van Aart

Gouda;

15

Corrie Verhoeven

Berkel-Enschot;

16

Wil Bezemer-Buitelaar

Alphen aan den Rijn;

17

Sandra de Neef

Rotterdam;

18

J. Sierens

Belgie;

19

E. Damen

Ulvenhout;

20

Gonnie Brouwer-de Bruin

Mantgum;

21

Carolyn Peterson

Amerika;

22

Pascale Lever

Maassluis;

23

Myrna Schurink

Weesp;

24

J. van Huysse

Belgie;

25

Hella Hage

Sint Maartensdijk;