SCHILHOLRONDE OM DE HAARLEMMERMEER.(1981.05.16)

AD POLAK sloot solorush met succes af in Schipholronde om de Haarlemmermeer

Als gastrenner In de ploeg van de WV Amstelland opgenomen heeft de 23-jarige Zeeuw Ad Polak uit Heinkenszand op fraaie wijze de klassieke Schipholronde om de Haarlemmermeer voor amateurs op zijn naam gebracht. Na die derde en laatste passage van de buurtschap de Cruquius was hij uit een negen man sterke kopgroep ontsnapt en ging na een solorush van tien kilometer als een verdiend triomfator op het Kinheim in Zwanenburg over de eindstreep.

Van zijn aanvankelijke vluchtmakkers hebben vooral John de Bie en Han Vaanhold nog geprobeerd om Polak in zijn zegerush te stuiten, maar zij slaagden daarin niet. Meet een verschil van zeven seconden werd Vaanhold verdienstelijk tweede, terwijl De Bie door een lekke band in de slotfase achterop was geraakt en het met de negende plaats moest stellen.

Door de klasseringen van Stan Snijders (derde), Jan de Nijs (zevende) en Ron Snijders (elfde) mag de organiserende Halfwegse Sport Club de Bataaf de Schiphol trofee, die als clubprijs aan de Ronde is verbonden, weer een jaartje in de eigen prijzenkast houden.

Door de regen en wind, later kwam het zonnetje door, was deze Schipiholronde om de Haarlemmermeer toch tamelijk lastig. Na de start bij de sporthal De Elzenhof op de luchthaven Schiphol reden de renners naar Zwanenburg, een afstand van 46 kilo­meter, en moesten daarna twee grote omlopen van elk 54 kilo­meter rijden. Vrijwel alle dorpskernen van de “Meer" werden aangedaan of zijdelings gepasseerd. Sinds het vorige jaar is de Haarlemmermeerronde nieuw leven ingeblazen en mag weer als een echte klassieker beschouwd worden. Ook nu weer werd er - zoals reeds een aantal jaren gebruikelijk - in deze 29e editie met verenigingsploegen gereden. Dat Amstelland als gastrenner Ad Polak had aangetrokken zat enkele andere clubs niet lekker. Er viel reglementair echter niets aan te doen, omdat zijn eigen club De Zuidwesthoek niet van de partij was. Op de zege van Polak viel overigens helemaal niets af te dingen, want die was meer dan verdiend. Met inzet van al zijn krachten heeft

de Zeeuw er voor gestreden en hij zorgde met zijn charge voor een boeiende slotfase. “Ik had er niet op gerekend om hier te winnen, maar er natuurlijk wel op gehoopt", merkte hij fris en monter na de slopende strijd op. “Ze hadden me pas een avond van tevoren gevraagd of ik als gastrenner voor Amstelland wilde rijden."

Slijtageslag

Door de vele lekke banden - de materiaalwagens hadden op een gegeven moment zelfs geen achterwielen meer voorhanden - en enkele valpartijtjes, kreeg de koers meer het karakter van een slijtageslag. Kanshebbers als onder andere Rhett van Trigt en de weergekeerde Juul Bruessiing verspeelden door een val hun winstkansen, terwijl T. den Braber van de WV Breda met een ambulance naar een ziekenhuis vervoerd moest worden. Het bleek achteraf met zijn verwondingen mee te vallen.

Al in het eerste halfuur van de strijd werd het peloton in groepjes uiteen gescheurd. Toen al manifesteerden Ad Polak, Hans Vaan­hold, Jan de Nijs, Peter v. d. Knoop, John de Bie, Jan Feiken, Harry Akkermans en Stan Snijders zich op het voorplan. Zij zouden later in de koers met de niet meer zo Jonge Fred Vos (37) de beslissende slag forceren. Doordat er aanvankelijk voorop niet echt werd doorgezet, konden een paar geloste groepjes weer bij de spits aansluiten en die groeide aan tot zo'n vijftig man. De vele lekke banden en valpartijtjes deden de aan­gezwollen kopgroep weer sterk slinken. Na de tweede passage van Vijfhuizen (92 km) viel door de demarrages van Peter v. d. Knoop (triomfator in 1978) en John de Bie de beslissende slag. Alleen Stan Snijders, Jan de Nijs, Harrie Akkermans, Hans van Eck, Han Vaanhold, Fred Vos, Ad Polak en Jan Feiken wisten de aanvalsdriften van de twee Haarlemmers te pareren. De tien aan­voerders legden er flink de zweep over en namen snel afstand van de rest. Door een val verspeelde John de Bie zijn plaatsje in de kopgroep, maar na een korte jacht wist hij weer aan te sluiten. Inmiddels was de voorsprong tot bijna twee minuten opgelopen. Voor Hans van Eck ging het te hard en volkomen moegestreden moest hij afhaken.

Solorush

Na een plaagstootje van Peter v. d. Knoop op de Hillegommerdijk werd het onrustig in de kopgroep. Het was tenslotte Ad Polak die tien kilometer voor het einde onder de „rook" van de Cruquius met een felle demarrage het hazenpad koos. Hij pakte een paar honderd meter voorsprong en bleef ondanks pogingen van de strijdvaardige De Bie en Vaanhold buiten schot. In soepele stijl en met een krachtige pedaalslag stevende Polak op zijn eerste triomf van dit seizoen af. Na zijn huzarenstukje kreeg hij van rondemiss Thea van Velzen van het Haarlems ~Dagblad' zijn welverdiende beloning.

„Het was een mooie koers met een grandioze winnaar", stelde voorzitter Wim van Hensbergen van het organiserende De Bataaf bij de huldiging. „Ad Polak heeft met voorsprong gewonnen en dat vind ik altijd mooier dan een massasprint. Hij is een waardige winnaar van onze Haarlemmermeerronde."

Tekst: Jan Rooseboom de Vries

0

SCHILHOLRONDE OM DE HAARLEMMERMEER. ( 1981.05.16 )

0

Amateurs:

 

1

Ad Polak

Heinkenszand;

2

Han Vaanhold

Haaksbergen;

3

Stan Snijders

Zwanenburg;

4

Harrie Akkermans

Zevenbergen;

5

F. Vos

 

6

Jan Feiken

Veendam;

7

Jan de Nijs

Amsterdam;

8

P. van der Knoop

 

9

John de Bie

Haarlem;

10

Nico Verhoeven

Berkel-Enschot;

11

Ron Snijders

Zwanenburg;

12

Barend Huveneers

Rotterdam;

13

Richard Veerhuis

Aalsmeer;

14

Fons van Geel

Zundert;

15

H. van Dijk

 

16

Jan van Wijk

Haarlem;

17

Cees Versluis

Leerdam;

18

Ron Geutskens

Culemborg;

19

Jan Klerkx

Vlijmen;

20

Jos Gevers

Rijsbergen;

21

Jan Sparnaaij

Aalsmeer;

22

Rinus Ansems

Chaam;

23

Sjaak Pieters

Zwanenburg;

24

Dick Ariesen

Veenendaal;

25

Ab Harren

Haarlem;

26

Jan Hekman

Den Ham;

27

Jan Tromp

De Rijp;

28

R. Rabe

Oostzaan;

29

Peter Hofmans

Moergestel;

30

Harrie Hofstede

Erica;

31

Johnny de Hoog

Assen;

32

John Habraken

West-Duitsland;