RONDE VAN NOORD-HOLLAND.(1981.04.26)

Ook Noord-Holland voor Peer Maas

Ook In Noord-Holland heerste Peer Maas. De 30-jarige routinier uit het Westbra­bantse Huybergen spurtte op de Zaan­damse Gedempte Gracht het snelst van een nog bijna compleet peloton. Maas be­haalde in de 36e editie van de „trots" van het 60-jarlge DTS al weer zijn zevende seizoenzege. De vijfde triomf in een klas­sieker. Een record dus, want nog nooit in het verleden zal een amateur zo succesrijk (door het voorjaar) zijn gefietst.

Maas is daar natuurlijk apetrots op. Al blijft hij realist genoeg om in te zien dat er de laatste jaren steeds meer koersen zijn gekomen die als ,klassieker" worden aangemerkt. Maas eerlijk: „Ik zie dit in feite als mijn tweede echte grote uitslag.

AMSTEL neemt Leiding in merkenstrijd

En ach, de K.O.-race, de Braakman en Bladel, dat is leuk meegenomen."

Ook al omdat al die uitslagen nog eens extra aangeven hoe juist het is, dat Peer Maas deel uitmaakt van de WK-werkgroep van wegcoach Piet Liebregts. In de voor­bereiding van de titelrace in Praag (eind augustus) zet Peer op 1 mei aan in de Luxemburgse GP FranCois Faber. Grijn­zend: „Toch lekker een paar dagen achter elkaar koersen. Een korte ritten- wedstrijd, zoals ik er later nog een paar hoop te rijden. Want ik zou dolgraag eens in de strijd om de regenboogtrui vertrekken. Daar is het nog niet van gekomen in al die jaren tussen de amateurs. Alleen zit het er natuurlijk voor mij niet in om een paar weken achter elkaar alleen aan het fietsen te denken. De Vredeskoers bijvoor­beeld zou ik best willen rijden, maar dat gaat gewoon in verband met mijn werk (op het accoun- tantskantoor) niet. Olym­pia's Ronde is daar pal achteraan. Ik zou dan ruim een maand van huis zijn. Te gek dus."

Intussen houdt Peer Maas de vorm en conditie scherp. Al vanaf de eerste weken van maart. En hij gaat, gesteund door zijn succesvolle Gazelle-ploeg, alsmaar door met winnen. Zeker wanneer de concurren­ten de koers zo gemakkelijk voor Maas maken als het peloton in Noord-Holland deed. De driedaagse werd in Noord-Hol­land weer een eendaagse (misschien maar voor een jaar). De schitterende erelijst, in 1946 geopend door Joop Middelink en in 1974 tijdelijk afgesloten door Theo Smit

(daarna begon de traditie van de drie­daagse) kreeg met Maas een waardig ver­volg. Al was de wedstrijd zelf niet een van de beste uit de reeks.

Noord-Holland stond dit jaar in het teken van het merkenkampioenschap. De eerste van de vier ,schuiven". De andere drie worden op 27 juni in en rond Schevenin­gen verreden. Voor de start zorgde een wijziging op de deelnemerslijst voor de nodige beroering. Transvemij-Van Schilt bracht Juul Bruessing aan het vertrek. Piet Bos: „Een dag eerder zette Juul zijn handtekening onder een contract met mijn ploeg. En ik ben er blij mee, want nadat we vorig jaar in vrijwel elke race er van voren goed bijzaten, heb ik dit seizoen nog niet anders meegemaakt dan dat onze jon­gens de slag misten."

Kon dat eigenlijk wel, Bruessing (na drie jaren inactiviteit weer terug in competitie met een score van drie overwinningen in zes koersen) zo maar bij een nieuwe spon­sor? KNWU-secretaris en reglementen­kenner Henk Westerveld: ,We hebben er alles op nageslagen, maar Bruessing was alweer terug bij de amateurs, toen allerlei regelingen zijn gemaakt. Hij valt dus over­al buiten en kon zodoende gewoon lid worden van de Transvemij-formatie."

Opvallendste afwezigen in het peloton waren intussen de leden van de 100 km ­selectie. Rene Koppert, Gerrit Solleveld, Hans Baudoin, Theo Peeters, Gerard Veld­scholten en de winnaar van Noord-Holland 1980, Theo Hogervorst, reden afgelopen week, onder leiding van Jan Gisbers, in de Italiaanse Giro delle Regioni. Maar ver­der kreeg de race een topbezet- ting. Alle kansen op een revanche voor de teleurstel­ling van de afgelopen jaren dus.

Daarom was het triest dat bij de eerste (van een te groot aantal) valpartij meteen een paar kanshebbers onderuit gingen.

Markthof-Union (Henk Plat is toch al niet te gelukkig op de Noord-Hol- landse wegen) kon meteen een hoge klassering al ver­geten, want en Henk van Weers en Ger­rie Groenewegen staakten de strijd'. Ter­wijl Johan van der Velden ook al ver ach­terbleef bij de voortrazende massa. An­dere gedupeerden: Amstel's Henk Havik, Jan van Erp's Frank Moons en De Uit­komst's routinier Frits Schur, die zo on­gelukkig terecht kwam dat hij het rechter schouderblad brak.

Ook Bruessing raakte zo ver achter dat hij besloot maar niet verder te tobben. In tegenstelling tot Rik Moorman (Amstel), die wel dapper doorzette, maar later op­nieuw (na een botsing met de ambulance) ten val kwam.

Een kopgroep van 37 man ontstond in die minuten (na 40 km), die later uitdunde tot 23 renners. In een toch ideale samen­stelling om door te gaan. Met vier man van Gazelle (Klein, Heeren, Maas, Ver­hoeven), twee van Van Erp (Bierings en Slendebroek), twee van De Uitkomst (Vaanhold en Bartol), militair Pieters, een van Samello (Vosters), drie van Amstel (Van Vliet, Hassink en Godde, een van Beckers (Van Hooydonk), drie van Dries­sen (Dekkers, die later in de eindsprint zo ongelukkig zou vallen dat hij het stuitbeen brak, Damen en Van Rijsbergen), drie van Batavus (Koersen, Schipper en We­kema) en drie van Meubeldroom (Ron Snijders, Stan Snijders en Toon van der Steen ).

Helaas, de heren gingen niet krachtig ge­noeg door. De minuut voorsprong die ze namen, smolt weg. Maas: ,Sommige delen van het parkoers waren lastig; andere te gemakkelijk. Daar kwamen de achtervol­gers er weer bij." Voor de Zuiderzeedijk (bij Medenblik) waren de groepen een en twee derhalve weer bijeen. Theo van Tol (Bik) staakte daar echter de strijd (te weinig kilometers na enkele weken rust); Roymans en Van Rijsbergen vielen.

Vooraan intussen wel plaagstootjes, maar geen echte demarrages. Van der Knoop en Slendebroek probeerden het. Klein, Van Vliet, Zoontjens, Koersen en Bierings ook. Daarna Heeren, Slendebroek, Reinier Hassink, Bartol, Damen en Stan Snijders. En nog eens Bierings, Klein, Vriens en Van der Steen. Alles zonder succes. Zoals ook na 140 km Slendebroek, Hopman, Hus en Snoeijink tevergeefs wat harder op de trappers duwden. En zoals ook Peter Pie­ters, daarna Gerrit Ratterman en tenslotte Peter van der Knoop zonder resultaat voor de meute uitjoegen.

Het werd een spurt. Met Maas als win­naar. Al had Peer moeite om er tussenuit te komen. „Op 150 meter van de streep gaf ik," zei hij later, „nog weinig voor mijn kansen. Maar opeens was er een gaatje en kon ik erdoor. Op de twaalf, he. Nou, dan weet je het wel." Ja, de anderen weten het dan. Al was het verschil tussen de spurtwinnaar en de nummers twee (Jos

Alberts), drie (Bert Wekema), vier (Nico Toussaint) en vijf (Van der Knoop) niet zo erg groot ditmaal. De ploegenprijs ging intussen niet naar Maas' equipe. In punten bleef Gazelle iets achter bij Herman Krott's Amstel-manner.

Tekst: Henk Kruithof

0

RONDE VAN NOORD-HOLLAND. ( 1981.04.26 )

0

Amateurs:

 

1

Peer Maas

Huijbergen;

2

Jos Alberts

Neede;

3

Bert Wekema

Peize;

4

Nico Toussaint

Naaldwijk;

5

Peter van der Knoop

Haarlem;

6

Jan Feiken

Veendam;

7

Lucien Godde

Zwijndrecht;

8

Jac. van Hooijdonk

Wernhout;

9

Theo Vriens

Helmond;

10

Ab Harren

Haarlem;

11

Stan Snijders

Zwanenburg;

12

Dries Klein

Ter Apel;

13

Theo Wallenburg

Breukelen;

14

Jan van Rossum

Den Haag;

15

Teun van Vliet

Maasland;

16

Nico Verhoeven

Berkel-Enschot;

17

Wim Bartol

Roden;

18

Peter Steijn

Wierden;

19

Reinier Hassink

Neede;

20

Hans Boom

Markelo;