OMLOOP VAN HET LAGE LAND.(1981.04.04)

MARCO VAN DER HULST winnaar van de Omloop van het Lage Land

Na een tweede plaats in de Omloop van het Maasland was in de Omloop van het Lage Land de hoogste eer voor Marco van der Hulst. Uit een kopgroep van dertien man sprintte de jonge Haarlemmer onbe­dreigd naar de eerste plaats. Het regio­nale sprinttalent Henry Kes eindigde als tweede, Karel de Brons werd derde.

Marco van der Hulst heeft de 124 kilo­meter lange wedstrijd door het open Noordhollandse land beheerst. Steeds was hij voorin te vinden en toen bij Schoorl­dam - na zo'n vijftig kilometer - de definitieve beslissing viel, was hij de ani­mator in de kopgroep. Van de 130 deel­nemers kwam een groot gedeelte al na tien kilometer in moeilijkheden. Langs de noordzijde van het Noordzeekanaal spatte het peloton als een luchtballon uit elkaar. Zeker tien groepjes ontstonden. Een ge­weldige ,slachtpartij" leek te gaan plaats­vinden maar in wel meer beschutte om­geving kwam er toch een hergroepering. De krachtenslopende strijd om weer bij te komen, had echter wel sporen nagelaten. Toen in Schoorldam de groep opeens brak, zaten alle sterken voorin. Aanvan­kelijk zeventien man waarvan de Lim­burger Krekels werd gelost en Freddy Kuypers door pech wegviel.

De kopgroep onderhield een hoog tempo waardoor het voor een trio achtervolgers - met DTS-er Rob de Haan in een hoofd­rol - onmogelijk was om aan te sluiten. Marco van der Hulst was in de kopgroep de grote man. Een paar maal probeerde hij alleen weg te komen, maar uiteindelijk draaide het toch uit op een eindsprint tussen dertien renners. Van der Hulst, die zich goed had laten inlichten over het aankomstparkoers, koos de beste positie. Nog voor de laatste bocht naar de finish - vijftig meter voorbij diezelfde bocht - had hij al de leiding. De snelle Volen­dammer Henry Kes kon zodoende niet verder komen dan hdt achterwiel van Van der Hulst, die zijn eerste overwinning van hdt seizoen boekte. Gezien zijn suprematie in de koers en in de eindsprint zullen er nog wel meer volgen.

Een dag later won Pascal Kolkhuis Tanke, die in de klassieker ook in de kopgroep zat, het criterium op het fraaie sportpark Kalverhoek.

0

OMLOOP VAN HET LAGE LAND. ( 1981.04.04 )

0

Junioren:

 

1

Marco van der Hulst

Haarlem;

2

Henri Kes

Volendam;

3

Karel de Brons

Utrecht;

4

Pascal Kolkhuis-Tanke

Breukelen;

5

Addie de Hart

Vught;

6

Nap Hage

Sint Maartensdijk;

7

Ron Mackay

De Meern;

8

Rob Breeman

Amsterdam;

9

Wim Otte

Haarlem;

10

J. van Dalen

Den Haag

11

L. van Beusichem

Maasdijk

12

Egbert Schmidt

Wervershoof;

13

Zemwers

Den Bosch;

14

Emiel Hopman

t Zand;

15

R. Schoens

Stein;

16

Ger Rutten

Den Bosch;

17

Eddy Dekker

Amsterdam;

18

Ben Vlaanderen

Maarssen;

19

N. Bijster

Amstelveen;

20

Rob de Haan

Zuidoost-Beemster;

21

Gerrit Beemster

Venhuizen;

22

Cees van Dijk

Boekel;

23

Lucien Slippens

Zwaagdijk-Oost;

24

C. Beckers

Vught

25

John Pirard

Breda;

26

Fred Kuypers

Tilburg;

27

Ruud Boomsma

Heemskerk;

28

Jan van Straaten

Leiderdorp;

29

Alex Roberts

Sittard;

30

Jan Peels

Bergeijk;