OMLOOP VAN DE HAARLEMMERMEER.(1981.05.16)

RYAN POST koos bet juiste moment in Omloop van de Haarlemmermeer

De slimme Ryan Post van De Jonge Renner uit Oosterhout koos in de Omloop van de Haarlemmermeer voor junioren het juiste moment voor een demarrage en ontsnapte op anderhalve kilo­meter van de finish in Zwanenburg uit een negentien man sterke kopgroep. Zijn medevluchters lieten de eer van de achtervolging aan elkaar over en speelden hem daarmee volledig in de kaart.

Op zo'n honderd meter van de verlossende eindstreep verstapte de kleine Brabander even, maar hij herpakte zich snel en met de hete “adem" van rappe finishers als Marco v. d. Hulst, Leon Kersten en Ron Vroom in zijn nek, wist Ryan Post met meer dan een lengte verschil aan de winnende hand te blijven.

In het verreden werd deze Omloop van de Haarlemmermeer op een parkoers van zestien kilometer verreden en dat moesten de junioren dan zeven keer afleggen. Ditmaal moest een grotere omloop van 54 kilometer (start en finish op het Kinheim in Zwanenburg) tweemaal worden gereden. Er zou door dit meer „'klassieke" karakter van de Omloop een spannende strijd verwacht mogen worden, maar dat is er toch niet helemaal uitgekomen. Een fikse valpartij na zo'n twintig kilometer koers bracht negentien renners voorop en die hebben het verdere verloop van de strijd bepaald. Het waren Post, Van der Hulst, Kersten, Vroom, Hopman, Teunissen, Mieghem, Otte, Klinge, Wiese, Loembrechts, Van der Heyden, Kistemaker, Mehagnoul, Boomsma, Verbaandert, Kes, Van Leeuwen en Lelieveld. Het peloton bleek door de valpartij van schrik bevangen en moest steeds meer terrein aan de kopgroep prijsgeven. Halfkoers was het verschil al tot meer dan een minuut opgelopen. In de tweede omloop deden Marco v. d. Hulst, Gert-Jan Teunissen en Ronald Vroom nog een poging om de koers met een ontsnapping naar hun hand te zetten, maar zij slaagden niet in hun opzet. Het gelid was en bleef gesloten. Ook Engel Hopman kwam niet weg.

Op de Zwanenburgerdijk met nog anderhalve kilometer te fietsen ging Ryan Post aan de haal en dat bleek goodbekeken, want de andere koplopers keken naar elkaar en niemand wilde zich met de achtervolging belasten. Met meer dan een lengte verschil bleef de kwieke Post tenslotte zijn tegenstanders de baas.

,,De vele valpartijen hebben de strijd weliswaar beinvloed, maar het is toch een mooie koers geweest", meende De Bataafs voor­zitter Wim van Hensbergen. „Ryan Post is een groots en ver­diend winnaar, want hij heeft alles of niets gespeeld en dat is zonder meer een pluspunt." Zelf was de jonge winnaar tamelijk nuchter over het door hem behaal'e succes. “Eerder in de koers heb ik met nog zo'n vijftien kilometer te rijden al eens geprobeerd om weg te komen, maar kreeg toen geen kans", merkte hij na afloop op. „In de sfotfase ben ik met nog anderhalve kilometer voor de boeg weer eens gedemarreerd en had toen wel succes." De 17-jarige Ryan Post is pas afgestudeerd aan de MAVO, is als junior aan zijn tweede seizoen bezig en kwam vorig jaar tweemaal tot een overwinning.

Tekst: Jan Rooseboom de Vries

0

OMLOOP VAN DE HAARLEMMERMEER. ( 1981.05.16 )

0

Junioren:

 

1

Ryan Post

Oosterhout;

2

Marco van der Hulst

Haarlem;

3

Leon Kerstens

Geldrop;

4

Ron Vroom

Haarlem;

5

Emiel Hopman

t Zand;

6

Gert-Jan Theunisse

Berghem;

7

Guus van Mieghem

Etten-Leur;

8

Wim Otte

Haarlem;

9

Frank Klinge

Velsen;

10

Martin Wiese

Amsterdam;

11

Bennie Lambregts

Den Bosch;

12

F. van de Heijden

Alkmaar;

13

Erwin Kistemaker

Oldenzaal;

14

N. Mehagnoel

Amsterdam;

15

Ruud Boomsma

Heemskerk;

16

Rob Verbaandert

Steensel;

17

Henri Kes

Volendam;

18

A. van Leeuwen

 

19

H. Lelieveld

Noorden;

20

Carlo Steel

Axel;