VRIES.(1981.07.26)

Bert Wekema bewijst vorm in Vries

Rust weergekeerd in wielerpeloton

Van onze sportredacteur DICK HEUVELMAN

Van de oorlog die de laatste weken was ontbrand in het noordelijke wieler- peloton, was gisteren in Vries vrijwel niets te merken. Alleen voor de start van de amateurwedstrijd werd gewag gemaakt van de onoirbare praktijken die een aantal coureurs er in de criteria op na plegen te houden en die afgelopen donderdag in Mepel leidden tot een uitbarsting. De jury in Vries gaf de renners te verstaan het netjes te houden en dreigde eventuele orde- verstoorders op de zwarte lijst te plaatsen. Vervolgens ging een deel van de officials op patrouille, maar ze stootten niet op reglementair verboden combines die de veiligheid van de pedaleurs in gevaar brachten.

Nee, de heren gedroegen zich correcten schotelden het publiek een attrac- tieve koers voor die de in een voortreffelijke vorm verkerende Peizenaar Bert Wekema in zijn voordeel besliste.

De bom die in Meppel barstte lag al heel lang tussen de wielen. Het ding was

er neergelegd door enkele oostelijke renners, die al enkele jaren met elkaar in de slag gaan om zich op die manier te verzekeren van zo veel mogelijk geldelijk gewin. Dat klinkt vreemd voor amateurs, maar die fietsen niet voor bekers en medailles, Het gaat allemaal om geldprijzen. Geen grote bedragen, maar met de door de plaatselijke middenstand geschonken premies is er voor een goede amateur, die vaak ook nog een startgeld bedingt, flink wat te halen in een doorsnee kermiskoers.

Het is bijvoorbeeld een publiek geheim dat een man als Herman Snoeijink in elk seizoen voor tienduizenden guldens bijeentrapt. De schattingen lopen

uiteen over de bijverdienste van deze onderwijzer uit Denekamp, maar menig

professional zou voor zo’n inkomen willen tekenen. Snoeijink is een van de leden van die oostelijke clan die het combinewerk tot in de perfectie beheerst. De anderen zijn Gerrit Mohlman, Arie Hassink, Han Yaanholt en Jos Alberts.

Wrevel

Zij kunnen af en toe een heel peloton volledig hun wil opleggen, om vervol- gens om de tafel de verdiensten volgens een bepaalde verdeelsleutel te innen. Behalve in hun eigen regio trekt het gezelschap ook vaak naar het Noorden,

waar tot voor kort weinig weerwerk voor hen was. De laatste weken wekte het optreden van Mohlmann en zijn maten evenwel steeds meer wrevel op. In Dieren kwam het tot een treffen met een concurrerende combine van onder andere Dries Klein en Peer Maas, die in eerste instantie als schuldigen van een daardoor ontstane valpartij werden aangewezen. Deze zaak krijgt evenwel nog een vervolg bij een commissie van appel.

In Garijp ging het vorige week zaterdag weer mis en kon een dreigend handgemeen tussen Jan Spijker en Gerrit Mohlmann ternauwernood worden

Voorkomen. Een paar dagen later liep het in Meppel zoals gemeld wel uit de

Hand. Opnieuw was Mohlmann het middelpunt. Ditmaal kreeg de Apeldoor- ner het aan de stok met de gebroeders Vlot, die niet met zich laten sollen.

Jans Vlot heeft er geen moeite mee als bepaalde renners elkaar tijdens de koers niet in de wielen rijden, als het maar op een faire manier gebeurt. Vlot gisteren in Vries "Die jongens (de Mohlmanncombine-DH) zijn gewoon onsportief. Ze brengen de andere renners in gevaar, door in de remmen te knijpen, in bochten onderdoor te duiken en te snijden. Vooral die jonge rennertjes worden daardoor geïntimideerd.”

Zwarte lijst

In elk geval is duidelijk dat ook de noordelijke organisatoren de buik vol

hebben van de gewraakte oostelijke combine. Mohlmann c.s zijn op de

zwarte lijst gezet. De heren kunnen nog wel starten in de drie noordelijke provincies, maar niet meer allemaal tegelijk, zodat ze geen vaste greep kunnen krijgen op het koersverloop.

In Vries waren alleen Hassink en Vaanholt van de partij en zij kwamen dan ook niet in het stuk voor.

De hoofdrolspelers in deze traditionele kermiskoers waren Bert Wekema,

Piet Kleine en Gerard Schipper. De laatste twee hadden elkaar gevonden in

een perspectiefrijke ontsnapping, maar de vlucht liep spaak omdat de als een trein rijdende Kleine lek reed en van fiets moest verwisselen. Schipper probeerde het nog eventjes solo, maar de winnaar van Olympia’s Ronde van Nederland kwam na enkele ronden tot de ontdekking dat hij weinig kans van slagen had tegen een gesmeerd draaiende groep achtervolgers, bij wie ook Kleine zich had kunnen aansluiten.

De finale werd ingeluid door de streekfavoriet Henk Siegers en de Nijverdaller Henk Boeve Zij trokken er tussenuit en konden alleen nog worden achter- haald door Wekema en Kleine.

De ex-schaatser maakte er tijdens de laatste - bochtige - ronde een lange

sprint van, maar de krachtig pedalerende Wekema beschikte over de meeste

reserves. De 24-jarige Peizenaar boekte aldus zijn vierde seizoenzege en beleefde andermaal een lucratief weekeinde met twee tweede plaatsen (vrijdag in Nieuw-Amsterdam en zaterdag in Venhuizen) en een triomf in Vries.

0

VRIES.(1981.07.26)

 

0

Amateurs:

 

1

Bert Wekema

Peize;

2

Piet Kleine

Kerkenveld;

3

Henk Boeve

Nijverdal;

4

Jan Siegers Hendrik

Donderen

5

Johnny Arends

Hollandscheveld;

6

Dries Timmer

Haren

7

Jan van Dam

Muntendam

8

Draaijer

Twello;

9

Gerard Schipper

Ter Apel

10

Catrinus Haisma

Lippenhuizen;

0

Junioren:

 

1

Wim Meijer

Musselkanaal;

2

Gerard Dekker

Hoogeveen;

3

Henk Bosma

Smilde;

4

Erwin Nijboer

Denekamp;

5

B. van Dalen

Bovensmilde

6

Adrie Kroon

Volendam;

7

Riny Pleij

Wierden;

8

Gerrit Beemster

Venhuizen;

9

Michel Heijdra

Den Helder;

10

Emiel Hopman

t Zand;

0

Nieuwelingen:

 

1

Henk Groen

Emmen;

2

H. van Dalfsen

Genemuiden

3

Henk Lammerts

Assen;

4

Raymond Lohuis

Haaksbergen;

5

Jasper Veenstra

Emmen;

6

René Pluis

Ruischerbrug;

7

Wout van Unen

Elburg;

8

Harry Norder

Nieuwe Pekela;

9

Eddie Bouman

Eelde;

10

Peter Treep

Hattem;

0

Dames:

 

1

Mieke Havik

Volendam;

2

Connie Meijer

Vlaardingen;

3

Thea van Rijnsoever

Kockengen;

4

Monique Kauffman

Kijkduin;

5

Els Gottschal

Groningen;

6

Anja Versluis-van Aart

Gouda;

7

Joke Michorius

Nijverdal;

8

Erica Oomen

Schijndel;

9

Joke Barnhorn

Haarlem;

10

Betsy van IJken

Baarn;