RODEN.LUS VAN.(1981.07.17)

Peizenaar toont goede worm in Roden

Wekema is crisis te boven

Bert Weketna is uit de put geklauterd, waarin hij een maand geleden terechtkwam dank zij een onschuldig lijkende dopingaffaire. De wielrenner uit Peize heeft het er een paar weken moeilijk mee gehad, maar fietst inmiddels weer met een opgewekt gemoed in het peloton. De mentale aanslag die de Drent kreeg te verduren en hem gedurende enkele weken in de pottebak deed belanden heeft hij al lang en breed overwonnen. De afgelopen week verkeerde hij in een blakende vorm. Vorige week vrijdag tweede in Leek, een dag later winnaar in De Wilp, afgelopen woensdag opnieuw tweede in Nijeveen en gisteravond voor de afwisseling eerste in de lus van Roden, waar hij in feite een thuiswedstrijd reed.

Een hele mooie score die duidelijk maakt dat Wekema - als de vorm er is

- niet zo maar tot de beste amateurs van Nederland wordt gerekend. Natuurlijk de resultaten in de dorpsrondes tellen bij lange na niet zo zwaar als die in de grote van-stad-tot-stad wedstrijden, maar ze geven uiteraard wel een indicatie van iemands capaciteiten. Per slot van rekening heb je in criteria ook af te rekenen met coureurs die heel wat mans zijn.

Voor Wekema is het jammer dat hij door die vervelende kwestie rond zijn

persoon af moest haken in de selectie van bondscoach Piet Liebregts. De

vormcrisis waarin hij belandde verhinderde hem zijn kansen optimaal te

verdedigen. Omdat hij onlangs geen meter meer fietste, bedankte hij voor de

Ronde van Joegoslavie, die als selectiecriterium gold voor het wereldkam- pioenschap in Praag. Die zware etappekoers kwam op dat moment voor hem

uiterst ongelegen. Wekema vestigde zijn hoop op een herkansing in de Ronde van Schotland, welke begin volgende week van start gaat.

Die werd hem ook wel toegezegd, maar dan zou iemand anders zich terug

moeten trekken. Dat is niet gebeurd, zodat de Peizenaar het wel kan schudden wat zijn WK-kansen betreft. Zelf treurt hij daar niet zo om. Hij heeft zich neergelegd bij de gang van zaken en maakt daar ook niet al te veel woorden meer over vuil. Het typeert Bert Wekema die de bescheidenheidze zelve is.

Lucratieve koersen

Omdat hij geen selectieverplichtingen meer heeft kan hij zich de eerst- komende tijd uitleven in lucratievere koersen, zoals gisteravond in Roden. Wekema at daar flink uit de goed gevulde ruif. Niet alleen inde de Batavus-coureur met veel verve de hoofdprijs, ook griste hij nog een aantal andere leuke prijsjes van het druk bevolkte parcours weg.

Zoals het een goede streekrenner betaamt had hij zijn zinnen gezet op de

zege in het naburige Roden. Winnen in eigen omgeving is evenwel niet eenvoudig, die ervaring heeft bijkans het hele peloton. Cadeautjes worden maar zelden weggegeven door de gretige amateurs. Daarover kan Wim Bartol meepraten. Hij de plaatselijke favoriet was na 100 kilometer met Wekema de enig overgebleven kandidaat voor de overwinning. Hij zag zijn hartewens niet in vervulling gaan. Wekema de betere sprinter toonde geen enkel mededogen

voor zijn vluchtmakker en bleef de blonde reus in de laatste meters ruimschoots voor.

Troostprijzen

Een spijtige zaak voor Bartol wiens erelijst niet in overeenstemming is met

zijn kwaliteiten. De Rodenaar kan heel hard fietsen, treedt ook landelijk herhaaldelijk op de voorgrond, maar is niet gezegend met een vlammend eindschot, waardoor hij steeds maar weer met troostprijzen wordt opge- scheept. Bartol troost zich met de gedachte dat hij zijn sprint de komende jaren nog wel wat zal kunnen aanscherpen, maar een winnaarstype zal hij nimmer worden.

Wekema en Bartol sprongen in de slotfase uit een kopgroep, die het peloton had gedubbeld. Aanvankelijk streden twaalf renners op het voorste plan,

maar door valpartijen moesten Jan Uitham en ’Dolle’ Dries van Wijhe afhaken. Zo’n 12.000 mensen vermaakten zich gisteravond uitstekend in Roden, waar andermaal bleek dat de ambitieuze organisatie na jaren zoeken de juiste formule (wielrennen omlijst met tal van andere activiteiten heeft gevonden.

0

RODEN.LUS VAN.(1981.07.17)

0

Amateurs:

 

1

Bert Wekema

Peize;

2

Wim Bartol

Roden;

3

Anne Koster

Leeuwarden;

4

Luuk Aalders

Nieuw-Roden;

5

Freddy Kamstra

Assen;

6

Piet Kleine

Kerkenveld;

7

Anno Meems

Tweede Exloermond;

8

Frits Schür

Didam;

9

Dominicus Lolkema

Oosterend;

10

Steve Fleetwood

Oosterwolde;

0

Liefhebbers/Veteranen:

 

1

Leo Hollemans

Emmercompascuum;

2

Hans Lap

Hendrik-ido-Ambacht;

3

Jan-Hendrik Kalter

Emmen;

4

Thijs Hofstede

Westlaren;

5

Hans Egberts

Norg;

6

Evert Ekkelenkamp

Coevorden;

7

Bert Zoetebier

Kampen;

8

B. Blom

Wilnis;

9

Siem Kamp

Oudkarspel;

10

Dirk Glas

Schipborg;