OMLOOP DOOR HET LAND VAN BARTJE.(1981.08.01)

Michel Heidra winnaar Omloop door het Land van Bartje

Michel Heidra uit Den Helder is verrassend winnaar geworden van de 22e Omloop door hot Land van Bartje, welke junioren­klassisker op voortreffelijke wijze door de Asser Wieferclub De Metsoor op touw werd gezet. Heidra maakte deel uit van een kopgroepje van vier, dat zich in de slotfase los had gemaakt. In de straten van Assen toonde Heidra zich zeer attent en hield vooral de streekfavoriet Gert Jacobs, die ook zeer rap is, goed in het vizier. Heidra flitste tenslotte als verrassende winnaar over de meet gevolgd door Gerrit Beemster, Gert Jacobs en Rinie de Haan.

Deze 22e editie van de Omloop door het Land van Bartje was in het begin een lauwe vertoning. Het enige vermeldenswaardige in de eerste vijftig kilometers was de valpartij, die na 12 kilometer ontstond en waarbij zo'n vijftien renners betrokken waren. Het bleef voornameelijk bij materiaal-schade. Wel werd het renners­veld door deze valpartij uiteengeslagen.

Na 73 kilometer koers, bij Gieten, de eerste demarrage van formaat. Harry Laning, die pas geleden in Noorwegen excel­leerde, ging aan de haal met de sterke Gert Jacobs. Twee knapen dus uit het noorden des lands. Dit duo ging lekker door en had op een gegeven moment 30 seconden voorsprong. Na 85 kilo­meter, bij Drouwen, kregen de twee vluchters gezelschap van Ottevanger en Kolkhuis Tanke. Gezamenlijk bouwde dit kwartet een voorsprong op van bijna een minuut. Overigens, in het peloton, voor zover daar nog sprake van was, reageerde men ook. Het gevolg was, dat na 95 kilometer, tussen Ballo en Rolde, een kopgroep van 21 renners ontstond. Zo ontstond een fonke­lende finale.

Tempoloper Gerard Dekker uit Hoogeveen probeerde nog via een solo een ereplaats te bemachtigen toen hij 8 kilometer voor het einde aan de haal ging. De strijdlustige Dekker zag zijn poging echter op niets uitlopen mede door toedoen van renners als Wim Meyer, Gert Jacobs en niet te vergeten Gerrit Beemster en de latere winnaar Michel Heidra. Toen Gert Jacobs het in de laatste 5 kilometers op zijn heupen kreeg reageerden renners als Rinie de Haan, Gerrit Beemster en Michel Heidra fel. Zo ontstond een kopgroepje van vier, dat binnen een ommezien de beslissende voorsprong opbouwde.

Toen het tenslotte op een eindsprint uitdraaide in de Drentse hoofdstad toonde Heidra zich de sterkste. Van de 105 van start gegane renenrs haalden 40 de meet. Tekst: Ben Zomerdijk

0

OMLOOP DOOR HET LAND VAN BARTJE.(1981.08.01)

0

Junioren:

 

1

Michel Heijdra

Den Helder;

2

Gerrit Beemster

Venhuizen;

3

Gert Jacobs

Emmen;

4

Rob de Haan

Zuidoost-Beemster;

5

S. Rutten

Den Bosch

6

Wim Meijer

Musselkanaal;

7

Leon Kerstens

Geldrop;

8

Rob Sienders

Zwijndrecht;

9

Ron Mackay

De Meern;

10

Gerrit van Hall

Zuidwolde;

11

B. van Vlaanderen

Maarssen;

12

Ron Vroom

Haarlem;

13

Arno Ottevanger

Vught;

14

Fred Dijk

Vianen;

15

Jan Hogervorst

Pijnacker;

16

Pascal Kolkhuis-Tanke

Breukelen;

17

Ron Bos

Heemskerk;

18

Gerard Dekker

Hoogeveen;

19

Ewald ten Hagen

Haaksbergen;

20

Peter Kleefstra

Nijeveen;

21

M. Piekje

Utrecht;

22

Auke Jolman

Wehe den Hoorn;

23

Leo van Beusichem

Maasdijk;

24

Erik Kalsbeek

Lelystad;

25

Jan Schuil

Groningen;