GIETEN.(1981.07.05)

Piet Kleine ijskoud naar zesde zege

(Van onze sportredacteur DICK HEUVELMAN)

Bevrijd van schaatszorgen pedaleert Piet Kleine dit jaar met verbluffend gemak in het noordelijke wielerpeloton. Een logisch gevolg daarvan

is dat hij geregeld met een bos bloemen huiswaarts keert, zoals gisteren

toen hij in het criterium van Gieten iedereen ijskoud zijn rug liet zien. In

het Drentse brinkdorp, waar een club hartstochtelijke wielerenthousiasten

actief is, tekende Kleine voor zijn zesde seizoenzege. Na de huldiging

constateerde de postbode uit Kerkenveld dat hij nog nimmer zo succesvol

was in zijn amateurperiode die al weer twaalf jaar van zijn rijke sportcarrière beslaat. Een verklaring heeft de goedmoedige Drent er niet voor.

Op de vraag of het misschien komt doordat hij het topschaatsen er aan

heeft gegeven, antwoordt hij op de hem zo eigen bescheiden wijze:  “Och dat weet ik niet. Het gaat momenteel gewoon erg gemakkelijk. Ik heb niet anders getraind dan in voorgaande jaren.”

Voor alle duidelijkheid:  Piet Kleine was als tiener een begenadigd wieler- talent dat ooit als nieuweling vijftien zegepralen in een seizoen binnenhaalde.

Maar evenals zijn oudere streekgenoot Jan Bols kon hij ook op de gladde ijzers snel uit de voeten. En gelijk Bols zette Kleine zijn zinnen op een fraaie

Schaatscarrière, die er inderdaad ook is uitgekomen met onder meer een Olympische en een wereldtitel. Hij bleef ook wel fietsen, maar dat deed hij louter en alleen om een beetje bezig te blijven tussen twee schaatsseizoenen. In de zomermaanden als de droogtraining voor de kemploeg begon, stapte hij steevast af en hing zijn fiets weer voor enkele maanden in het schuurtje.

Recordhoogte

Niettemin in de korte tijd dat Kleine in koers was gaf hij herhaaldelijk blijk

van zijn klasse als coureur. Elk jaar won hij wel een paar rondjes om de kerktoren zoals de criteria ook wel worden aangeduid. Vorig jaar waren dat er vier. Een aantal dat hij inmiddels op een voor hem recordhoogte heeft gebracht en het ziet er naar uit dat er nog wel enkele overwinningen zullen volgen. Kleine heeft immers geen schaatsbesoignes meer en is van plan dit jaar door te gaan met wielrennen tot het (al of niet) bittereeind.

Hij is nog altijd blij dat hij zich heeft teruggetrokken uit de schaatssport en

vindt het hardfietsen ,,een aardig alternatief”. Op de ijsbaan zien ze hem

niet meer terug, tenminste niet voor het leveren van een prestatie. Kleine ,,Ik

ben wel van plan nog wat te schaatsen, maar ze zien mij niet in marathons of andere wedstrijdjes. In de winter blijf ik nu lekker bij vrouw en kind. Ik heb er totaal geen behoefte meer aan. Ik moet er niet aan denken. Dan was ik er nu al weer mee bezig. De mensen hebben er geen flauw benul van wat schaatsers in de zomermaanden moeten doen. Tijdens die conditietrainingen moet je diep in de beugel. En nu doe ik het lekker rustig aan.

Ontspannen

Kleine bedoelt dat hij momenteel uiterst ontspannen sport bedrijft, want

wie hem gisteren in Gieten aan het werk zag kon constateren dat hij het bepaald niet rustig aan deed. Integendeel de Kerkenvelder had haast en was van meet af aan in de slag. De bezieling straalde van zijn rijden af. Hij zou het nog ver kunnen schoppen op de fiets, ook al is hij aan zijn dertigste levensjaar bezig.Maar won Gerard Schipper ook niet op zijn 32ste Neder- lands belangrijkste wedstrijd, Olympia’s Tour.

Die kant zal het met Piet Kleine niet opgaan. Hij heeft geen ambities meer

voor het grote werk. Kleine, ,,Daar ben ik niet geschikt voor. Dat rijden in de

klassiekers ligt mij niet. Ik ben lang niet brutaal genoeg. Nee zoals het nu gaat vind ik het prachtig. Misschien dat ik straks nog wel mee ga doen aan het Nederlands kampioenschap achtervolging op de baan. Ik beschouw het wielrennen gewoon als een lolletje, hoewel ik natuurlijk wel zo veel mogelijk wil winnen.

Dat hij zo’n tien jaar geleden voor het schaatsen koos en het wielrennen naar

het tweede plan verwees, daarover mijmert hij af en toe nog wel eens. Is het

dan een verkeerde keuze geweest. Kleine, ,,Nou als ik met wielrennen hetzelfde had bereikt als met schaatsen, dan wel. Dan had ik goed kunnen verdienen. Maar als wielrenner bereik je die titels niet zo gemakkelijk. Dat is een gegeven waar ik me dan maar weer aan vasthoud.

Populair is Piet Kleine in elke geval nog steeds. De jeugd in Gieten toonde veel belangstelling voor de voormalige schaatsheld, die exact tien jaar geleden ook al eens in Gieten zegevierde. Kleine, “Is dat al weer zo lang geleden. Je bent oud voor je het weet.”

De wedstrijd

Veel strijdlust bij de renners, veel publiek en een lekker temperatuurtje zorgden gisteren voor een aangename ambiance bij de 24ste wielerronde van Gieten. Zoals zovaak moesten de jongeren het weer afleggen tegen de oudere garde, van wie Piet Kleine na honderd kilometer de hoofdprijs greep. Hij klopte in de eindsprint de winnaar van Olympia’s Tour, Gerard Schipper en de Roder belofte Wim Bartol.

Dit trio maakte zich in de laatste twee ronden los van een drietal mede- vluchters Anno Meems, Freddie Kamstra en Rhett van Trigt. Aanvankelijk bestond de kopgroep uit zeven man, maar de Twent Jan Posthuma verloor in de laatste veertig kilometer het contact met zijn leidende makkers.

In de finale schakelden Schipper, Kleine en Bartol met veel vertoon van macht de loerende sprinters Kamstra en Van Trigt uit, waarna Kleine en Schipper elkaar de zege gingen betwisten. Aanvankelijk leek de Ter Apeler, die vrijwel geen hinder meer ondervond van zijn in Olympia’s Tour gekneus- de ribben, Kleine uit het wiel te rijden, maar toen ging Schipper in de fout.

Hij hield de benen stil op een moment dat Kleine op het punt stond te capituleren. Kleine ,.Je weet het natuurlijk nooit, maar als Gerard doorge- reden was had ik hem waarschijnlijk niet meer teruggepakt.

Schipper liet het echter aankomen op een korte sprint en daarin was de man uit Kerkenveld heer en meester. De geklopte man is echter al lang blij dat het met hem weer de goede kant op gaat na zijn blessure. Eind deze maand beslist coach Jan Gisbers na een trainingskamp in Brabant of Schipper wordt opgenomen in de nationale ploeg die in het WK te Praag het onderdeel honderd kilometer ploegentijdrit uitkomt.

0

GIETEN.(1981.07.05)

 

0

Amateurs:

 

1

Piet Kleine

Kerkenveld;

2

gerard Schipper

Ter Apel

3

Wim Bartol

Roden;

4

Freddy Kamstra

Assen;

5

Rhett van Trigt

Hillegom;

6

Anno Meems

Tweede Exloermond;

7

Jos Alberts

Neede;

8

Jan van Dam

Muntendam

9

Jan Feiken

Veendam;

10

Koos Wolf

Oosterwolde(Fr);

0

Nieuwelingen:

 

1

Dick Dekker

Hoogeveen;

2

Henk Groen

Emmen;

3

Martin Hendriks

Assen;

4

Henk Lammerts

Assen;

5

Jan Lassche

Enschede;

6

Wout van Unen

Elburg;

7

E. Haling

Nijverdal;

8

Gert Dussel

Assen;

9

E. Olde Veldhuis

 

10

Dick Kollen

Hoogeveen;

0

Liefhebbers/Veteranen:

 

1

Leo Hollemans

Emmercompascuum;

2

Sieger Veenstra

Veenoord;

3

Henk Kuiper

Nieuw-Amsterdam;

4

Johan Pluimers

Enter;

5

Jan Olde Meule

Tubbergen;

6

Henk ten Berge

Enter;

7

Jaap van Hattem

Oldebroek;

8

Marcel Weustink

Denekamp;

9

Theo Snoeijink

Denekamp;

10

Jan-Hendrik Kalter

Emmen;