EMMEN.GOUDEN PIJL.(1981.08.04)

Jan Raas sterke winnaar in 6e Gouden Pi jl van Emmen

De TI-Raleigh-Creda's waren ook in de zesde Gouden Pijl van Emmen heer en meester! Eerste werd op fraaie wijze Jan Raas, die na zijn blessure steeds beter gaat. Deel uitmakende van een kopgroepje van zes renners, waarin Jan Raas de enige pupil van Peter Post was, demarreerde hij in de laatste ronde kei­hard zodat niemand van de vijf resterende vluchters hem tot de orde kon roepen. De spurt van de resterende vijf coureurs werd door de goed rijdende Jos Lammertink, die de laatste tijd steeds meer op de voorgrond gaat treden in de HB Alarm­systemen-formatie, gewonnen.

Overigens, de duizenden wielersportliefhebbers die het knus­se parkoers in Emmen's binnenstad omzoomden, hebben doorlopend goede strijd gezien. Kortom: de aanwezige be­roepsrenners, en dan doelen we vooral op die van de ploeg van Peter Post, waren er van doordrongen, dat men good-will moest kweken in het noorden des lands, waar de Stichting De Gouden Pijl, onder aanvoering van voorzitter A. Keldermans en niet te vergeten de aktieve sportjournalist Peter van Putten van de Drents-Groningse Pers (!), alles in het werk stelt om de Gouden Pijl te verwezenlijken tot een wielersport- evenement, dat tot de grootsten van ons land zal gaan behoren.

Van meet af zag het publiek strijd. We noteerden demarrages aan de.lopende band. De eerste was van Hennie Kuiper en diens ploeggenoot uit de Peugeot-tijd, de Fransman Gilbert Duclos-Lassalle, Welke laatste na afloop van de Gouden Pijl terecht tot strijdlustigste renner werd uitgeroepen. Overigens, Duclos-Lassalle zal er geen spijt van hebben gehad de reis naar het hoge noorden van Nederland te hebben ondernomen, want hij kon na afloop zo'n 2500 gulden aan premies incasse­ren! Liep de uitlooppoging van Kuiper en Duclos-Lassalle op niets uit, het duurde niet lang of er gingen weer renners aan de haal. We doelen op de Belg Eddy Planckaert, Adri van der Poel en Johnny Broers, Welk trio enkele ronde de toon aangaf.

Nadat van de Post-ploeg renners als Joop Zoetemelk, Gerrie Knetemann en Henk Lubberding ook herhaaldelijk in de voor­ste gelederen streden, leek halverwege de koers de beslissen­de demarrage geplaatst te zijn, namelijk de eerder genoemde Duclos-Lassalle kreeg het op zijn heupen met Hennie Kuiper, Robert Alban en Henk Lubberding. Men bouwde eendrachtig samenwerkend een voorsprong op van bijna een halve minuut. Geruime tijd bleef dit kwartet aan de leiding. Nadat ze een flink aantal premies in de wacht hadden gesleept werd men met nog 20 km voor de boeg tot de orde geroepen.

Nadat eerst Joop Zoetemelk, onder luid applaus van het talrij­ke publiek, geprobeerd had weg te komen, noteerden we vijf­tien kilometer voor het einde de beslissende demarrage. Een zestal renners ging aan de haal, namelijk: Jan Raas, Hennie Stamsnijder, Jos Lammertink, de Fransman Jean-Rene Ber­naudeau en de Belgen Lucien van Impe en Walter Planckaert. Het werd duidelijk, vooral doordat renners als JoopZoetemelk, Cees Priem, Johan van der Velde en Gerrie Knetemann het peloton 'afstopten', dat de winnaar zich bij de zes vluchters zou bevinden. Deze winnaar werd tenslotte Jan Raas, die bij het ingaan van de laatste ronde keihard demarreerde. De res­terende vijf vluchters zagen stuk voor stuk geen kans om hierop te reageren, zodat Raas een prachtige triomf behaalde in de zesde Gouden Pijl.

Tekst: Ben Zomerdijk

0

EMMEN.GOUDENPIJL.(1981.08.04)

0

Beroepsrenners:

 

1

Jan Raas

s-Heerenhoek;

2

Jos Lammertink

Wierden;

3

Walter Planckaert

Belgie;

4

Hennie Stamsnijder

Enter;

5

Jean-Rene Bernaudeau

Frankrijk;

6

Lucien van Impe

Belgie;

7

Johan van der Velde

Rijsbergen;

8

Ad van Peer

Sprundel;

9

Theo Smit

Badhoevendorp;

10

Adrie van der Poel

Hoogerheide;

11

Heddy Nieuwdorp

Wemeldinge;

12

Wilfried Peffgen

Duitsland;

13

Henk Lubberding

Voorst;

14

Paul Sherwen

 

15

Frits Pirard

Dorst;

16

Jacques van Meer

Wouw;

17

Wies van Dongen

Breda;

18

Roelof Groen

Steenwijk;

19

Ad Wijnands

Maastricht;

20

Wim de Ruiter

Kwadendamme;

21

Hans Vonk

Arnhem;

22

Jan Jonkers

Oud-Gastel;

23

Aad van den Hoek

Roosendaal;

24

Peter Winnen

IJsselsteijn;

25

Johnny Broers

Maartensdijk;

26

Jacques Hanegraaf

Rijsbergen;

27

Graham Jones

 

28

Stephen Roche

Ierland;

29

Gilbert Duclos-Lassalle

Frankrijk;

30

Rene Martens

Belgie;

0

Junioren:

 

1

Gert Jacobs

Emmen;

2

Aart van de Kruisweg

Oldebroek;

3

Wim Meijer

Musselkanaal;

4

Wim de Lange

IJsselmuiden;

5

R. Talon

 

6

J. de Vries

Etten-Leur;

7

J. Meyer

 

8

Matthieu Hermans

Drunen;

9

Gerard Dekker

Hoogeveen;

10

F. van de Heijden

 

0

Liefhebbers/Veteranen;

 

1

Johan Doevelaar

Coevorden;

2

Theo Snoeijink

Denekamp;

3

Jan Poelman

Veendam;

4

F. Hofstede

 

5

Tjabel Daling

Emmen;

6

Tom Kemperman

Emmen;

7

Jakob Hulshof

Groningen;

8

B. Schuurman

 

9

E. de Vette

 

10

H. Stool.