DORPENOMLOOP VAN DRENTHE.(1981.04.18)

Rhett van Trigt troeft spurters af in Dorpenomloop

Volkomen verrassend zette Rhett van Trigt uit Hillegom in de finale van de Drentse Dorpenomloop alle rasspurters een hele dikke neus. Terwijl iedereen snelle mannen als Peer Maas, Dries Klein, Arie Hassink, Henk Havik, Henk van Weers of Herman Snoeijink als eerste verwachtte, was het de 28-jarige clubrenner van De Peddelaars uit Hoogeveen die de massale sankomst In z'n voordeel besliste. Rhett van Trigt was duidelijk sterker dan de 47 anderen die breed uitwaaierend op de finish bij de Asser kunstijsbann aanstormden. Honderd meter voor de meet kroop hij uit z'n schulp, sprong achter Herman Snoeijink vandaan en in een geweldige rush liet de NMB-Fabo Sport-coureur alles en iedereen achter zich. Zelfs Herman Snoeijink gaf zich gewonnen en met meer dan een lengte voorsprong haalde Rhett van Trigt z'n allereerste klassiekerzege binnen.

De formidabele krachtsexplosie van de lange Van Trigt was eigenlijk het meest opzienbarende van deze negentiende uitvoering van de Dorpen- omloop. In rustig tempo werden de meer dan vijftig dorpen in het bosrijke Drentse land doorkruist. Alleen kleine valpartijtjes en vele lekke banden brachten zo, nu en dan enige beroering in de karavaan. Nadat in de eerste kilometers het kaf van het koren was gescheiden, deed het peloton het kalm aan en de voetriempjes werden slechts enkele malen strakker aangehaald. Onmiddellijk nadat wedstrijdleider Jan Hup het sein op groen had gezet, werd bijvoorbeeld een eerste schifting door­gevoerd. Binnen tien kilometer vielen de mindere goden door de mand. Ter hoogte van Veenhuizen, op dat moment was 18 kilo­meter afgelegd, waren meer dan twintig man kansloos. Onder hen Matthe Pronk (Batavus), Chris Hollemans (Bik), Nijboer R en B-Peugeot), John Lieferts (Expert) en Gerard Tabak (Markthof-Union). Na het dorpje Steenbergen (34 kilometer) werd het rustiger. Uitvallen waren spaarzaam en de meute bleef bijeen. Daardoor was het mogelijk dat Detlev Kurzweg (Brouwers) en Hans Baudoin (Van Erp) na lekke banden zonder al te veel problemen weer aansluiting wisten te krijgen. Bij Winds (57 kilometer) ontstond plotseling beroering. Het voorbijtrekkende peloton deed een paard opschrikken en de vier­voeter voegde zich tussen de renners. Gelukkig bleven gevolgen uit. Kort daarna een valpartij waarbij Johan van der Weide (Meubeldroom) en Anno Meems (Stormvogels) betrokken waren en ter hoogte van Eelde (62 kilometer) gingen Georges Wal­stock, Richard Beumer (Expert) en Van Rossum (Van Erp) tegen het asfalt.

Vergeefse pogingen

Echt serieus werd het pas bij Gieten (123 kilometer). Zeventien man nestelden zich op kop en zij namen een voorsprong van hooguit vijftien seconden. In die groep de sterk rijdende Gerrie Takens, Arie Hassink (Amsel), Jan Feiken, Van Rijsbergen (Driessen-Galli-Agu), Jan van Dam (Expert), Dries Klein, Nico Verhoeven (Gazelle), Jannus Slendebroek, Frank Moons (Van Erp-Rian), Henk van Weers, Gerrie Groenewegen (Markthof­Uninon), Herman Snoeijink, Toon van der Steen (Meubeldroom), Frits Schur, Wim Bartol, Han Vaanhold (Uitkomst-Arsinello­ Gazelle) en de na een lekke band opvallend goed teruggekeerde Luuk Oosterhof (De Meteoor).

Bij Gasselte (128 kilometer) probeerde de 21-jarige Takens de beslissing te forceren door aan de haal te gaan. Hij werd achter­haald en het tempo viel stil. Een groep van nog eens zeventien renners slaagden er daardoor in om terug te komen. In dat eerste peloton was Amstel met vijf man (Hassink, Takens, Akkermans, Alberts en Havik) bijzonder sterk vertegenwoordigd, maar ook Gazelle (Klein, Jansen, Maas en Verhoeven) en de Markthof Union formatie (Zijlstra, Van Weers, Groenewegen en Van der Velden) zaten goed van voren. Hoewel er over en weer werd gedemarreerd, bleef alles bijeen. Zelfs een derde groep van veertien renners wist aan te sluiten, zodat uiteindelijk een peloton van 48 man zich opmaakte voor de finale. Met de nieuwbouw­wijken van Assen reeds in zicht was het opnieuw Takens die zich in de kijker reed. Hij kreeg gezelschap van Wim Bartol en Jan Feiken, maar op twee kilometer werd het trio achterhaald. Meteen knalde Bartol er nogmaals tussenuit. Ditmaal volgde Henk Havik in zijn kielzog, ook deze poging had echter geen succes. Alles bleef bijeen en toen de voltallige groep zich voor de Trianthahal op snelheid trok, was het tenslotte Rhett van Trigt die verrassend alle gastrenners de baas bleef.

„Ik sta er zelf eigenlijk ook van te kijken", aldus de breed lachende winnaar. ,Frits Schur trok de spurt aan, Snoeijink dichtte het gaatje en ik kon net op tijd aanpikken. De spurt was erg lang en ik zat achter Herman ideaal. Het is trouwens niet voor het eerst dat ik hem op deze wijze klop. Ook vorig jaar verliep de spurt tijdens de Ronde van Eext bijna identiek." Rhett van Trigt is reeds jaren een van de toonaangevende ama­teurs, maar de echte doorbraak is er nooit gekomen. „Toen ik jaren geleden in de Michelin-ploeg reed, zat ik wel vaak van voren, maar verder dan een derde plaats in de Ronde van Fries­land kwam het niet." De afgelopen jaren koerst Van Trigt in het shirt van de Hoogeveense wielervereniging De Peddelaars, die wordt gesponsord door de Nederlandsche Middenstandsbank en Fabo Sport, de sportzaak van oud-coureur Fake Boertien. Hoewel Van Trigt elk jaar goed is voor een tiental ereplaatsen, behalve in Eext won hij vorig jaar in Surhuisterveen en Haarlem, had hij dit vroege succes allerminst verwacht. „Ik zit hooguit twee tot drie uur op de fiets. Wil je een klassieker winnen, dan is dat normaal gesproken onvoldoende. Toen alles bijeen bleef, wist ik dat ik niet kansloos was. Ik had de aankomst vooraf bekeken en een lange spurt dat ligt me wel." Ondanks dat Herman Snoeijink in de laatste meters duidelijk klop kreeg van de sterke Hollander, nam de Denekamper onderwijzer genoegen met het resultaat. „Ik ben wat de training betreft zo'n anderhalve maand achterop in vergelijking met vorig jaar. Achteraf ben ik best tevreden met de tweede plek. In de spurt kreeg ik kramp in m'n dijbeen, daardoor moest ik inhouden." Ook Frits Schur was content met het resultaat. Het gebeurt slechts zelden dat hij zich in het voorste gelid wist te handhaven wanneer het op een massale aankomst uitdraait. ,Ik ben nu zesde geworden en dat staat voor mij gelijk aan een overwinning. Omdat ik toch kansloos ben, heb ik de spurt aangetrokken. Dat ging prima, vooral als je bedenkt dat ik veel te weinig rust heb gehad. Donderdagnacht ben ik uit Duitsland terugge- keerd en dan is het ritme voor een koers als deze volledig verbroken. Pas als we een week verder zijn werpen de kilometers van de Ronde van Nedersaksen hun vruchten af."

Lichte koers

Gerrie Takens, de derdejaars amateur uit het Groningse Haren, kwam uitgerekend als allerlaatste van het peloton over de meet. „Ik heb er vandaag alles aan gedaan om vooruit te geraken, maar het lukte niet. Deze Dorpenomloop was te licht, de wind liet het afweten. Verschillende malen ben ik gedemarreerd, alles bleef jammer genoeg bijeen." Ook Wim Bartol was in de slot­fase van de 165 kilometer lange koers opvallend actief. „Toen we twee kilometer voor tijd werden teruggehaald, ben ik on­middellijk weer weggesprongen. Je weet het immers nooit. Henk Havik kwam me achterna, maar hij nam niet over. Dat was jammer want misschien had er dan meer ingezeten dan de twintigste plek in de eindspurt." Wim Bartol bleef daardoor een banddikte achter Arie Hassink, die na twee weken schorsing voor het eerst weer present was. Ook hij was van mening dat deze negentiende Dorpenomloop stukken lichter was dan voor­gaande jaren. ,Persoonlijk vond ik dat niet erg, want ik kon echt wel merken dat ik wee weken niet heb gekoerst. Vooral in de finale reed ik niet meer zo attent. Deze verplichte rustperiode kan trouwens wel eens een voordeel voor me zijn, want ik voel me volledig fit. Ik ga me nu volledig voorbereiden op Olympia's Ronde. Verder hoop ik op een plaats in de selectie, maar ik heb wel m'n eisen gesteld. Er zal een extra kracht in de sportzaak moeten komen wanneer ik door de selecie afwezig ben. En men kan niet van mij verwachten dat ik hem een tientje vergoeding per dag ga betalen. Daar zal eerst een regeling voor moeten worden getroffen, anders wordt het niets."

Tekst:Joop Atsma

0

DORPENOMLOOP VAN DRENTHE.(1981.04.18)

0

Amateurs:

 

1

Rhett van Trigt

Hillegom;

2

Herman Snoeijink

Denekamp;

3

Henk van Weers

Den Haag;

4

Han Vaanhold

Haaksbergen

5

Frank Moons

Mierlo-Hout;

6

Frits Schür

Didam;

7

Gerrit Groenewegen

Amsterdam;

8

René van IJzendoorn

Tiel;

9

Dries Klein

Ter Apel;

10

Nico Verhoeven

Berkel-Enschot;

11

Detlef Kurzweg

Geleen;

12

Jan Feiken

Veendam;

13

Henk Havik

Zaandam;

14

Harrie Akkermans

Zevenbergen;

15

Hans Baudoin

Valkenswaard;

16

Peer Maas

Huijbergen;

17

Tiemen Zijlstra

Meppel;

18

Michel van Dijk

Geleen

19

Arie Hassink

Neede;

20

Wim Bartol

Roden;

21

John de Bie

Haarlem;

22

Maarten de Vos

Maastricht;

23

Guus Bierings

Uden;

24

Freddy Kamstra

Assen;

25

Jos Alberts

Neede;

26

John van de Velde

Geldrop;

27

Peter Hoondert

Heinkenszand;

28

Peter Rooymans

Bladel;

29

Peter Hogervorst

Pijnacker;

30

Leon Nevels

Thorn;