ASSEN.(1981.09.26)

Piet van Katwijk winnaar

Piet van Katwijk is winnaar geworden van het eerste Wieler­spektakel van Assen, welk wielerevenement op voortreffelijke wijze op touw werd gezet door de Stichting Wielerpromotion Noord-Nederland, in samenwerking met de AWC Meteoor, Jeugdtour Assen, WV De Stormvogels en Vereniging Gieter Wielerronde.

Van Katwijk ging twee ronden voor het einde met de streek­favorieten Jan Aling en Roelof Groen aan de haal. Wie dacht, dat Roelof Groen, woonachtig in Hoogeveen, of Jan Aling, in de omgeving van Assen (Bunne) geboren, met de zege zou gaan strijken kwam bedrogen uit. De geroutineerde Piet van Katwijk zette direct bij doorkomst van de laatste bocht aan en behield zodoende tot op de streep een geringe voorsprong!

Een verdiende overwinning voor Piet van Katwijk, die na af­loop de 'Bartje Trofee' in ontvangst kon nemen!

Jan Aling, die ook de leidersprijs van f 1000,- in de wacht sleepte, werd tweede en Roelof Groen kwam als derde op het erepodium.

Schermutselingen

Ook in Assen bleef het lange tijd bij schermutselingen. De handen van de ca. 6000 wielersportliefhebbers die het fraaie parkoers rondom het Hertenkamp omzoomden, gingen open wanneer renners als Gerrie Knetemann, Jan Raas en Peter Winnen, die vooraf voor de zoveelste keer na de Tour de France werden gehuldigd, zich 'van voren' lieten zien.

Uiteraard kwam het publiek in vervoering wanneer knapen als Jan Aling en Roelof Groen het tempo aangaven aan de kop van het peloton. Jan Aling was ook van de partij toen Ad Wijnands en Wim de Ruiter in de beginfase aan de haal gingen. Dit trio kwam niet verder dan een voorsprong van 20 seconden. De 'groten' in het peloton vonden het toen welletjes. Bij talrijke schermutselingen waren vaak ook betrokken renners als Jac van Meer, Aad van den Hoek, Theo Smit, Adri van der Poel, Ad Tak, Martin Rietveld, Cees Priem, Mario van Vlimmeren, Fons van Katwijk, Adri van Houwelingen, Jos Schipper en Jos Lam­mertin k, die in de slotfase jammer genoeg door een lekke band werd uitgeschakeld.

Pech

Nog twee favorieten werden door pech achtervolgd. Drie ron­den voor het einde vertrok Gerrie Knetemann naar het ren­nerskwartier toen hij een lekke tube kreeg en even later werd ook de fel op winst beluste Jan Raas door een lekke band uitgeschakeld.

Opgezweept door de enthousiast reagerende commentatoren Hennie Goud en Harry Middeljans, moedigde het talrijke publiek nabij de start en finish de renners aan.

Dit waren in eerste instantie Roelof Groen, Jan Aling en Piet van Katwijk. Daarachter weer drie renners namelijk Theo de Rooy, Johnny Broers en Adri van der Poel. Voor de jury van aankomst, die onder aanvoering van Rein Zwartweervoortref­felijk functioneerde, werd het geen moeilijke opgaaf om de einduitslag op het papier te krijgen, want het derde groepje bestond weer uit vier renners, namelijk de coureurs Theo Smit, Adri van Houwelingen, Aad van den Hoek en Jan van Houwe­lingen.

Jaarlijks weerkerend

Jammer was het, dat bij deze laatste profkoers van het seizoen 1981 de publieke belangstelling ietwat terugviel.

Jan Schrik en de zijnen waren echter na afloop niet ontevreden en gaven toe, dat de datum niet al te gunstig was.

'We gaan echter door. Het ligt in de bedoeling om een datum te kiezen in de TT-week. We weten het, dat we dan niet kunnen rekenen op toppers die op dat moment in de Tour rijden. Toch willen we er nog iets meer van maken ook rondom de koers van de profs!', aldus een enthousiaste Jan Schrik die met zijn staf van medewerkers ongetwijfeld een grote pluim toekomt, om­dat men de organisatie van dit wielerfestijn bij uitstek aandurf­de. Goed, het is bij lange na nog geen 'Gouden Pijl van Em­men' maar vast staat toch, dat het noorden des lands er weer een profkoers bij heeft, die zoals het er uitziet mogelijk binnen enkele jaren ook kan uitgroeien tot een van de grootste prof­koersen van Nederland!

Tekst: Ben Zomerdijk

0

ASSEN.(1981.09.26)

 

0

Beroepsrenners:

 

1

Piet van Katwijk

Oploo;

2

Jan Aling

Bladel;

3

Roelof Groen

Steenwijk;

4

Adrie van der Poel

Hoogerheide;

5

Theo de Rooy

Spaubeek;

6

Johnny Broers

Maartensdijk;

7

Theo Smit

Badhoevendorp;

8

Jan van Houwelingen

Heesselt;

9

Adrie van Houwelingen

Heeselt;

10

Aad van den Hoek

Dirksland;

11

Peter Winnen

IJsselsteijn;

12

Jos Schipper

Kwadendamme;

13

Johan van der Velde

Rijsbergen;

14

Co Moritz

Badhoevendorp;

15

Jacques van Meer

Wouw;

16

Vester Aarts

Kruiningen;

17

Ad Wijnands

Maastricht;

18

Cees Priem

Wemeldinge;

19

Hans Langerijs

Blokker;

20

Wies van Dongen

Breda;

21

Ad Tak

Oud-Gastel;

22

Nico van Hest

Alphen;

23

Gerrie van Gerwen

Olland;

24

Jan Jonkers

Oud-Gastel;

25

Ad Oprins

Gilze;

26

Mario van Vlimmeren

Hoeven;

27

Kees de Brouwer

Etten-Leur;

28

Rinus Smits

 

29

Hans Vonk

Arnhem;

30

Ton Zuiker

Rijssenhout;

0

Nieuwelingen:

 

1

Bert van Losser

Rijssen;

2

Martin Hendriks

Assen;

3

Dick Dekker

Hoogeveen;

4

Bert Bos

Weiteveen;

5

Jurrien Schuitema

Wildervank;

6

M. Schipper

Baarn;

7

Erik Bouwman

Eelde;

8

Rob Bastiaan

Kampen;

9

J. Gruneveld

West-Duitsland;

10

Johan Reumer

Kampen;