s-GRAVENZANDE.(1980.07.15)

Na spannende finale in ’s-Gravenzande

Nico Toussaint weer de snelste

“Zo zie je maar weer, dat de conditietraining van Nico Simons heel wat vruchten afwerpt”, glunderde een dolgelukkige Nico Toussaint, nadat hij ook in ’s-Gravenzande de hoofdprijs had gegrepen. Veel wielerliefhebbers dachten, dat wat de 32-jarige Naaldwijker in de vierde rit van het Westland- sche Courantklassement presteerde een unieke gebeurtenis was, maar de sympatieke Westlander maakte van deze triomf (twee weken geleden in Maasdijk) géén eenmalige aangelegenheid. Gisteren in ’s-Gravenzande was hij namelijk opnieuw iedereen de baas.

“Dankzij de conditietrainingen van Nico Simon ben ik de wintermaanden goed doorgekomen”, verklaarde Toussaint zijn plotselingen successen. “Je ziet dat ook bij andere coureurs van Westland Wil Vooruit die bij Simons trainen. Die fietsen toch bijna allemaal goed”.

De lofwoorden, die de ‘ rasamateur’ uit de ‘Glazen Stad’ aan Nico Simons (die zelf Nico Toussaint als zijn opvolger ziet) richtte waren volkomen terecht, maar toch had Toussaint zijn triomf niet alléén aan hem te danken. Immers, om, terwijl je elke dag enorm vroeg uit de veren moet, een dergelijke prestatie neer te ztten, moet je ook nog over een flinke dosis karakter beschikken. En karakter heeft Nico Toussaint.

Lange tijd had hij gisteren de vlucht van zijn ploegmakkers Henk van Weers en Ad Kamsteeg, die samen met René den Boer en Jan van Rossum ( en aanvankelijk ook nog even thuisrijder Sibrand Wiersma) al vroeg op avontuur waren gegaan, moeten beschermen. Maar, toen Wim Lugyenburg en ger Sintnicolaas in de finale alsnog susecvol in de achtervolging leken te gaan, rook Nico zijn kans.

Met Langeveld, Pronk, Liebrechts, Monsternaar Gijs den Besten en Razenberg sprong de coureur van De Markthof weg uit het peloton. Even zag het er naar uit, dat dit zestal snel bij Lugtenburg en Sintnicolaas ( die op hun beurt pas na de voorlaatste doorkomst bij de vier koplopers aansloten) konden komen, maar dat gebeurde pas in de laatste ronde.

Mede dankzij veel sleurwerk van Gerrit Solleveld ( “Ik werd na mijn overwinning in Hoek van Holland plotseling door een behoorlijke kou overvallen en heb niet genoeg kunnen trainen”) kreeg de koers in de laatste ronde opeens alsnog een geheel ander aanzien. Met heel wat snelle favorieten op het eerste plan.

“Terwijl we Sintnicolaas en Lugtenburg aanvankelijk snel naderden, konden we er uiteindelijk met ons groepje toch niet bij komen”, keek Nico Toussaint terug. “Totadat opeens Gerrit Solleveld vanuit het peloton langs ons scheurde. Ik was op dat moment net hersteld van een kleine inzinking en kon in de laatste bocht Pronk, die nadat we de koplopers hadden ingehaald, de groep aanvoerde, passeren”.

“ Daarbij kwam me weer eens goed van pas, dat ik dit seizoen een erg korte fiets heb laten bouwen. Daarmee ben ik bij die Westlandse criteriums toch wel in het voordeel. Al geloof ik, dat ik ook had gewonnen als ik Pronk niet in de laatste bocht had kunnen passeren. Ik had immers de twaalf staan en Pronk slechts de vijftien”.

Amblulance

Terwijl Nico Toussaint naar zijn fraaie overwinning fietste, werden aan de achterkant van het parcours René Koppert en Rob Borst in de ambulance geladen. Dit tweetal was betrokken bij een klein drama, dat zich in de laatste ronde afspeelde. René Koppert viel toen over een vrouw, die plotseling, zonder uit te kijken, overstak; René, die dit seizoen al met zoveel pech wordt achtervolgd, liep daarbij behoorlijk wat schaafwonden op, terwijl Rob Borst, die aan het wiel van Koppert zat, zelfs een sleutelbeen brak.

De behoorlijk geschrokken vrouw wilde na dit incident snel naar de overkant rennen, maar liep vervolgens voor de fiets van Peter Hogervorst (bloeduitstorting), die met onder andere Frans van den Enden onderuit gleed. Een trieste gang van zaken op het met zoveel dranghekken ongeven parcours in ’s-Gravenzande. Een gebeurtenis, die toch wel kleine schaduw wiep over het zo fraaie succes van Nico Toussaint.

Nieuwelingen

CHRIS KOPPERT maakt kampioenstrui waar

Ook in ’s-Gravenzande maakte Chris Koppert zijn rood-wit-blauwe trui waar. In de eerste Westlandse koers na het Nederlands kampioenschap, bewees de Poeldijker, die afgelopen weekeinde ook al in Nuland won, dat hij de nationale titel zonder meer verdient.

Zoals hij zich onlangs naar het kampioenschap van Nederland spurtte, zo pakte hij ook sisteren in ’s-Gravenzande de overwinning. Terwijl de meeste coureurs in de laatste bocht naar de buitenkant stuurden, glipte ‘ chrisje’ binnendoor. In een snel pak ( gekrgen van Theo van Tol) bleef hij het complete peloton vervolgens op het laatste rechte stuk ruim de baas.

De hele koers was Chris Koppert overigens niet uit de eerste rij weg te slaan. Na enkele korte ontsnappingspogingen van andere nieuwelingen, zocht Koppert met nog zeven van de in totaal vijfendertig ronden te gaan zelf het avontuur. Samen met Mattie de Baat en ger Jacobs leek hij in de finale een beslissing te forceren.

Nadat Jelle Nijdam en Jan Kleijnendorst het gat bij de voorlaatste doorkomst al hadden dichtgereden, sleurde Visser het peloton in de laatste ronde echter alsnog bij de koplopers. Chris Koppert liet zich daar niet door ontmoedigen en pakte voor De Baat en Jacobs zijn zesde overwinning van dit seizoen. Marcel Hofstede werd vijftiende.

0

s-GRAVENZANDE. ( 1980.07.15 )

0

Amateurs:

 

1

Nico Toussaint

Naaldwijk;

2

Gerrie Sint Nicolaas

Dordrecht;

3

Gerrit Pronk

Scheveningen;

4

Jan van Rossum

Den Haag;

5

Wim Lugtenburg

Zuidland;

6

Adrie Kamsteeg

Aalsmeer;

7

RenÚ den Boer

Vlaardingen;

8

Gerrit Solleveld

De Lier;

9

Henk van Weers

Den Haag;

10

Bas Langeveld

Lisse;

11

Wim Liebrechts

Vlaardingen;

12

A. Razenberg

Rotterdam;

13

Gijs den Besten

Monster;

14

Ton Vrolijk

De Lier;

15

Martin Buskop

Rotterdam;

16

Wim Hus

Scheveningen;

17

Huub de Vries

Haarlem;

18

Aad van Asten

Vlaardingen;

19

Cor Dijkhuizen

Scheveningen;

20

Kees den Hartog

Hendrik-ido-Ambacht;

0

Nieuwelingen:

 

1

Chris Koppert

Poeldijk;

2

Matti de Baat

De Heen/Steenbergen;

3

Gert Jacobs

Emmen;

4

Rob de Kuiper

Amstelveen;

5

Ralph Greupink

Coevorden;

6

René Stiegelis

Dordrecht;

7

Jan Kleijnendorst

Dordrecht;

8

Jos Nijssen

Ridderkerk;

9

John Talen

Spijkenisse;

10

Henk Ceelen

Ouderkerk aan de IJssel;