s-GRAVENDEEL.(1980.08.16)

De wraak van René de Boer

Van onze wielermedewerker PIET BOOGERT

René de Boer had er de laatste weken nooit over willen praten, althans niet hardop. Hij had het tere punt altijd aardig weten te omzeilen. Maar vergeten kon hij het natuurlijk niet. Want als je in één seizoen toch al twee keer hebt weten te winnen, de laatste keer zelfs op de veel publiciteit opleverende Coolsingel en dan toch van je coach verneemt dat je beter ergens anders kan gaan solliciteren, is dat geen prettige ervaring.

Het ging inderdaad de laatste weken niet meer zo daverend. Zon twintig keer lek (en vaak met de finale in zicht), had zodanig aan zijn moraal gevreten, dat hij op het laatst wel heel gemakkelijk afstapte. Het verwijt dat hij bijna niet naar "grote wedstrijden" is te branden, was wel waar, maar dat is nou één keer niet zijn "stiel". Een feit was toch dat Leen Bik in de drie jaar dat hij diens roodgeel droeg, behalve vele plaatsen onder de eerste tien, toch ook vijf zeges van De Boer op zijn conto kon bijschrijven.

Met de plannen voor de oprichting van een nieuwe sponsorploeg in het Hoeksewaardse wist de Boer dat er nog wel een gelegenheid zou komen om wraak te nemen. Hij besloot echter niet eens zo lang te wachten. Met zijn voorlopige aanstelling van het Numansdorpse MAKO al op zak, wilde hij in het van enthousiasme bol staande 's Gravendeel de Lekkerkerkse slopersbaas en diens ploegleider Wim Delmé nog wel even hun ongelijk bewijzen. Vanuit het vertrek geëxplodeerd, stampte hij zo verbeten door, dat hij niet was te stuiten voor hij het hele peloton al binnen het uur had achterhaald. Hiermee niet alleen in de kwart eeuw geschiedenis van de kriteria van het Kildorp als eerste een volle ronde-winst noterend, maar ook al voor 90 procent geslaagd in zijn uiteindelijke opzet.

Het was wel jammer voor Jan Klomp. De kleine Giessenburger, wiens overwinningenreeks na zijn successen in de IJsselreeks plotseling stopte, was als enige in staat geweest de ziedende Vlaardinger bij te benen.

Maar hij kon er.op rekenen dat hij ondanks zijn inzet en gerijpte koersinzicht ditmaal al bij voorbaat aan het kortste eind zou trekken. Het meer verbaasde dan verrast peloton kwam nog met een reactie, maar veel te laat

Gaby Minneboo, Wim Lugentenburg en de gebroeders Jacob Krijn Sint Nicolaas kwamen nog het verst. Maar het leidende tweetal zorgden ervoor, door het tempo van de groep te regelen, dat de achtervolgers bleven steunen op een halve toer. Met de uitbraak uit het moegestreden peloton, drie kwartier voor het einde van Bas van Lamoen, Alex Jansen en de derde Sint Nicolaas (Gerrie), flakkerde de strijd weer even op. Maar behalve dat de vluchters zich al vroegtijdig verzekerden van een klassering onder de eerste tien, was er voor de koplopers toch geen vuiltje aan de lucht. De wanhopige ijver van Klomp ten spijt ramde René de Boer in de laatste ronden zo hard door, dat vlak voor de streep al met meters winst, bleek dat zijn ergernis nog niet was uitgewoed. Die was pas voorbij, toen hij bij de huldiging de als de bekende boer met kiespijn lachende Leen Bik opmerkte. 'Mm

0

s-GRAVENDEEL. ( 1980.08.16 )

0

Amateurs:

 

1

RenÚ den Boer

Vlaardingen;

2

Jan Klomp

Giessenburg;

3

Gaby Minneboo

Geervliet;

4

Krijn Sint Nicolaas

Dordrecht;

5

Wim Lugtenburg

Zuidland;

6

Jacob Sint Nicolaas

Dordrecht;

7

Bas van Lamoen

Rosmalen;

8

Gerrie Sint Nicolaas

Dordrecht;

9

Alex Jansen

Leiden;

10

Arie Versluis

Ameide;

11

Peter Heijster

Vlaardingen;

12

Ad Kraan

Gouda;

13

A. Hazenberg

Rotterdam;

13

John Trouw

Piershil;

14

Hans Hoek

Rotterdam;

0

Junioren:

 

1

Jelle Nijdam

Zundert;

2

Anjo van Loon

Oosterhout;

3

Nico van de Klundert

Hoogerheide;

4

André Collavino

Den Haag;

5

Richard Thijs

Etten-Leur;

6

Piet de Groot

Hazerswoude-Dorp;

7

Wim van Oorschot

Zwijndrecht;

8

Anton Hamers

Halsteren;

9

Jan van Wijk

Haarlem;

10

Ryan Post

Oosterhout;

0

Liefhebbers:

 

1

Rien van Brussel

Oude Tonge

2

Peter Legierse

Achthuizen;

3

Ad Keijzerwaard

Numansdorp;

4

Siep van Dongen

Middelharnis;

5

Hans Lap

Hendrik-ido-Ambacht;

6

Ad van der Ploeg

Goes;

7

Piet Barendregt

Alblasserdam;

8

Wim Wielhouwer

Sommelsdijk;

9

Henny Kaptein

Vlaardingen;

10

Sjaak Koevermans

Vlaardingen;