WATERINGEN.(1980.07.24)

Bert Oosterbosch alleen voorop in Wateringen

Nog nooit was het zo druk in Wateringen. „Pak weg 50.000 toe­schouwers waren er vorig jaar," herinnerde voorzitter Jan Kleyberg van het organiserend comite zich. „Later we er 10.000 hebben overdreven. Maar die kunnen we dan vandaag gewoon rustig bijtellen. Het is niet te geloven. Zeven, acht rijen dik.

Het hele parkoers langs. Geen plek waar je de zaak even rustig kunt bekijken. Geen plaats ook bijna voor de verzorgers van de renners. Wanneer ik nu zeg dat er tussen de 60.000 en 70.000 Mensen zijn, overdrijf ik beslist niet. Het zijn er eerder meer"

De achtste Wateringse wielerdag was dus bij voorbaat al ge­slaagd. Niet omdat het aantal kijkers voor de organisatie financieel van belang is. In het Westlanid werkt men, ondanks een budget van 80.000 gulden, nog steeds met gratis entree.

Maar wel, omdat al die dol-enthousiaste toeschouwers aan de rand van de ,Glazen Stad" zorgden voor een enorme sfeer.

Een stemming waarin dan weer het feit paste dat, ook al voor het eerst, de organisatoren exact dat veld aan het vertrek kregen dat ze zich hadden gewenst. Alle vedetten verschenen op de afspraak. Er ontbrak er - zoals in 1979 met Saronni en De Vlaeminck - niet een.

En het volk zag de helden. Niet alleen tijdens de huldiging in open karossen vooraf, maar ook tijdens de koers. De gele trui van Tourwinnaar Joop Zoetemelk, het wit van Johan van de Velde, de Peugeot-trui van te vaak vergeten rummer twee, Hennie Kuiper. Maar ook De Vlaeminck en vooral Francesco Moser en de regenboogkleuren van Jan Raas.

Moser eiste in het wedstrijdverloop zelfs een hoofdrol op. Met weer in zijn geboortestreek fietsende Leo van Vliet was de Italiaan zelfs een van de strijdlustigsten. Beiden maakten deel uit van een vroeg gevormde kopgroep, waarin verder Roelof Groen en Theo Smit meezaten. En beiden misten ook de beslis­sende slag niet. Al kregen tussendoor Zoetemelk en Kuiper de kans zich “voorop" te laten bejubelen.

Precies in die periode smakte ook een derde deel van het pelo­ton tegen de straatstenen. Adrie van Houwelingen stuurde tegen de hekken en kwam daarna in botsing met een over die hekken leunende toeschouwer. De ravage leek enorm, toen Van Houwelingen midden op de weg neerkwam en zo'n 25 cou­reurs over zich heen kreeg, maar het viel - als zo vaak - allemaal mee. De koers werd even geneutradiseerd; een armbulance voerde Van Houwelingen (gewond aan arm en hoofd) en de bezoeker af; waarna het spel opnieuw begon.

Met tenslotte Moser, Van Vliet, Bert Oosterbosch en Martin-­Havik voorop. Ze pakten binnen enkele kilometers een minuut voorsprong, waardoor de reacies van Jo Maas, Jos Schipper, Jan Hordijk, Henk Lubberding en Wies van Dongen geen en­kele kans op succes hadden.

Een prolongatie van het succes van vorig jaar voor Van Vliet?

Het leek erop. De Raleighs speelden duidelijk de kaart van de rappe import-Brabander uit Oudenbosch. Maar het werd ten slotte zijn „buurman" die de hoogste trede van het erepodium beklom. Van Vliet demarreerde op zeven ronden voor het eind.

Moser counterde fel. Zette zich verbeten in het wiel van Van Viiet, met wie hij nog een „oude rekening" hand te vereffenen.

En Oosterbosch profiteerde. Hij sprong weg en kreeg alle vrij­heid. Moser bleef zitten. Havik was al blij erbij te zijn en Van Vliet kan moeilijk zijn ploegmakker achterna gaan.

Oosterbosch dus met ruime voorsprong nummer een. Een dui­vels fel spurtende Van Vliet, voor Moser, tweede. Net als in Boxmeer (achter Knetemann) en in Chaam (achter Raas). Het zit de rappe Van Vliet wat winnen betreft niet helemaal mee. Maar na alles wat hij in de Tour voor de succesvolle ploeg van Peter Post heeft gedaan, komt Leo zeker nog aan de beurt.

BRON: HENK KRUITHOF

0

WATERINGEN. ( 1980.07.24 )

0

Beroepsrenners:

 

1

Bert Oosterbosch

Oudenbosch;

2

Leo van Vliet

Oudenbosch;

3

Francesco Moser

Italie;

4

Martin Havik

Strijen;

5

Henk Lubberding

Voorst;

6

Jo Maas

Maastricht;

7

Jan Hordijk

Westmaas;

8

Jos Schipper

Kwadendamme;

9

Wies van Dongen

Breda;

10

Hennie Kuiper

Ossendrecht;

11

Piet van Katwijk

Oploo;

12

Rik van Linden

Belgie;

13

Johan van der Velde

Rijsbergen;

14

Jan Aling

Bladel;

15

Nico van Hest

Alphen;

16

Don Allan

Australie;

17

Hennie Stamsnijder

Enter;

18

Alex van Linden

Belgie;

19

Theo Smit

Badhoevendorp;

20

Jose Decauwer

Belgie;

21

Jan van Houwelingen

Heesselt;

22

Sjaak Verbrugge

Putte;

23

Ad van Peer

Sprundel;

24

Cees Priem

Wemeldinge;

25

Fred van Dongen

Breda;

26

Vester Aarts

Kruiningen;

27

Johan Kuiken

Breda;

28

Heddy Nieuwdorp

Wemeldinge;

29

Albert Jongkind

Aalsmeer;

30

Herman Ponsteen

Nijverdal;

0

Junioren:

 

1

Jan Ackermans

Kerkdriel;

2

John Lieverst

Kortenhoef;

3

Wim Zwolsman

Utrecht;

4

Kees Muis

Giessenburg;

5

Piet de Groot

Hazerswoude-Dorp;

6

Nap Hage

Sint Maartensdijk;

7

N. Bijster

Amstelveen;

8

Karel de Brons

Utrecht;

9

Jac. van der Poel

Hoogerheide;

10

Nico van de Klundert

Hoogerheide;

0

Nieuwelingen:

 

1

Jelle Nijdam

Zundert;

2

Chris Koppert

Poeldijk;

3

Fred Dijk

Vianen;

4

Peter van de Klundert

Hoogerheide;

5

T. Schouten

Scheveningen;

6

Arie Visser

Mookhoek;

7

Patrick Persijn

Poeldijk;

8

Ronald Pothuizen

Vinkeveen;

9

Didier Deleersnijder

Papendrecht;

10

Michael Willems

Amsterdam;