STOLWIJK.(1980.05.26)

Arie de Groot kan het nog wel (Van onze wielermedewerker) PIET BOOGERT

Stolwijk, jarenlang het decor waar de Zuidhollandse wielerformaties op volle sterkte opdraafden om te winnen; had deze keer weinig te bieden. Ontbrak de botsing tussen de sponsorploegen; ook de hoofdrol was verrassender wijze voorbehouden aan een renner zonder merkentrui, Arie de Groot, een paar jaar geleden nog goed voor overwinningen in het Oude Noorden en Spijkenisse, figureerde vorig jaar maar wat in de marge en ook dit seizoen eindigde de Goudse postbode nog niet een keer "kort"; Maar in Stolwijk, zo goed als in eigen omgeving was hij opeens weer het bejubelde middelpunt. Al na twaalf ronden stond hij aan de basis van een ontsnapping die aan het eind van de race resulteerde in bijna een volle ronde voorsprong. Beter gezelschap dan van de ambitieuze Fred Brand en de op een succes azende Hagenaar: Bram Jouvenaar had hij zich in de rit naar de hoofdprijs niet kunnen wensen.

Vooral de aanwezigheid van Jouvenaar in de spits sloeg dubbel door. De Hagenaar wilde zich revancheren voor zijn matige prestaties in de avondzesdaagse en bleek bereid alles te geven om vooruit te blijven. Bovendien hadden zijn ploegmaats zo veel vertrouwen in zijn vooruit- geschoven positie dat zij er weinig aan deden om het peloton ook maar een meter nader bij de vluchters te brengen. Toen eindelijk de gebroeders Nederlof, Jan Zuydweg, Wim Schuurhuizen, Arie Razenberg en nog een handvol anderen onder het ijverig door Cor Schuurman neergelaten witpaarse scherm door waren geglipt, was het te laat.

De drie ronden die nog restten in deze weer mede door het Vrije Volk op gang gebrachte ronde vormden dan ook geen enkele bedreiging meer voor de koplopers. Zij, die voor de eindzege gokten op de grotere routine van Jouvenaar moeten hun vergissing hebben bemerkt toen Arie de Groot niet alleen hem maar ook Fred Brand bij het ingaan van de laatste ronde verraste met een splijtende demarrage. De klap kwam zó hard aan dat de zich furieus verwerende Hagenaar op de streep vijftig meter tekort kwam en ook nog Fred Brand moest laten voorgaan.

0

STOLWIJK. ( 1980.05.26 )

 

0

Amateurs:

 

1

Arie de Groot

Gouda;

2

Fred Brand

Dordrecht;

3

Bram Jouvenaar

Den Haag;

4

Nico Toussaint

Naaldwijk;

5

Dick Groen

Sint Pancras

6

Gijs Nederlof

Utrecht;

7

Cor Schuurman

Breukelen;

8

Jan van de Leeden

Utrecht;

9

S. van der Heijden

Leidschendam;

10

Jan Zuijdweg

Krimpen aan de IJssel;

11

J. Vos

Spijkenisse;

12

Jan van der Kooij

Spijkenisse;

13

Peter Hogervorst

Pijnacker;

14

A. Razenberg

Rotterdam;

15

Wim Schuurhuizen

Rotterdam;

0

Liefhebbers:

 

1

Art Wennekes

Hoogvliet;

2

Piet Nobel

Krimpen aan de Lek;

3

E. de Vos

 

4

Sjaak de Wit

Pijnacker;

5

M. Kompeer

Rotterdam;

6

Henk Hoevers

Utrecht;

7

Theo Vierling

Hoogvliet;

8

T. van de Velde

 

9

Piet Hoevers

Utrecht;

10

C. van der Linden

 

0

Veteranen

 

1

Bart Solaro

Den Bosch;

2

T. van Berkel

 

3

Cees Kouwenhoven

Leidschendam;

4

Cor Faber

Soest;

5

Joop Cuvelier

Nieuw-Vennep;

6

Arie Tukker

Nieuwpoort;

7

Jan van der Horst

Haarlem;

8

J. Wennekes

Den Haag;

9

Leo Hagman

Amsterdam;

10

Hans Ket

Rotterdam;